KURB ON OLLA LAPSED LOOMAD

eetiline dilemma

25. märts 2019

Me lähme ülehomme Tenerifele ja just seal asub megasuur Loro Park. See on nagu nagu mingi hübriidloomaaed – lisaks loomade vaatamisele on seal ka igasugused loomashowd. Eelmine aasta ma kirjutasin sellest (näete, siin) ja lõpuks jõudsin järeldusele, et ma ikkagi Loro Parki ei läinud. Mul on raske isegi poes liha osta viimasel ajal, rääkimata siis muud moodi loomade kannatusi toetamisest.

Eelmine aasta oli lihtsam mitte minna, sest Mari ei osanud eelmine aasta veel pmst üldse rääkida ja seega ei olnud ma veel kursis, kui suurt rõõmu emasüdamele pakub see, kui laps millestki siiralt vaimustunud on ja raudselt mäletaks ta seda külaskäiku nüüd juba pikalt. Samas ei tea ta ka, millest ta ilma jääb ja nagunii on see reis üldse talle ülitore ja põnev vaheldus, et seda jama vähemalt ei ole, et ta teaks, et selline koht eksisteerib ja teaks ise nuiata sinna minemist. Aga no MINA tean. Ja ta siiani räägib sellest, kuidas ta suvel papagoisid nägi. Saate aru jah, paari üksikut papagoid nägi ja juba see oli nii suur asi talle, mis siis veel seal pargis oleks?

Variant oleks külastada ka ahviparki (sellest kirjutasin SIIN) ja toona ma kirjutasin, et depressiivne, aga siis pärast sain teada, et need kõik nn päästetud ahvid, et neid toetada võiks ju küll. Sellega on aga see miinus, et meil pole seekord ju autot ja ma ei saa seda vist ka rentida (liiga vähe aega load olnd). Loro Parki viiks hotellist lausa buss, ahviparki mai teagi kuidas saaks..

Igatahes PALUN öelge mulle, mida teha. Kas teha Marile seda rõõmu või pigem mitte sellist kohta toetada? ?

Loe ka neid postitusi!

71 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kaisa 28. märts 2019 at 12:49

    Loro parki soovitan kindlasti minna, ala on suur kus jalutad, olla ja näha, ning loomadel on suured omaalad, kus neid hoitakse ja elamus on kindlasti positiivne 🙂

  • Avatar
    Vasta caller 27. märts 2019 at 20:35

    Teate, ma olin ka kunagi see idioot, kes reisidel käis loomi vaatamas, sest tõesti loomad meeldivad ja ma lihtsalt ei mõelnud sügavamalt selle äri sisule ja taustale. No nii äge ju neid lähedamalt näha, eks ole! Ja isegi kui kahtlane tundus (peale seda kui nägin, kuidas Taimaal elevanti sõna otseses mõttes pähe taoti rõveda atribuudiga), mõtlesin, et noh, mis seal ikka, nagunii ju turistid käivad, mina sinna või tänna, et need kohad nagunii eksisteerivad ka siis, kui ma sinna ei lähe. Täna saan aru, et jah, ma olen üks-kaks-kolm piletit, aga siiski, väike samm võib tekitada liblikaefekti. Kas oli mul vaja tiigrikutsikatega mängida? Või elevandiga ratsutada? Või mingid krokodillishowd vahtida vms? Või vaadatata pealt, kuidas madusid ärritatakse jne jne. Kas ma sain sellest midagi – ausalt öeldes mitte midagi peale imeliku tunde…et mult võeti raha ära. MOTT

  • Avatar
    Vasta Maria 26. märts 2019 at 12:11

    Mul on siiani meeles, kuidas Ma Mari vanusena maal vanaema juures vihmausse liivakasti ämbrisse kogusin koos mullaga. Ühel hommikul ärgates neid enam seal ämbris polnud Ja mu vanaema ütles, et ta ei julgenud Mulle öelda, Aga et tal hakkas süda valutama, et Neil on seal ämbris nii halb Ja lasi nad lahti. See Ja paljud teised sarnased kogemused õpetasid mind loomadest hoolima Ja andsid mulle nii palju, mida ükski jänku paitamine vms lapsena Mulle ei andnud.

  • Avatar
    Vasta Evelyn 26. märts 2019 at 11:50

    Ma olen käinud erinevates loomaparkides, aga Loro Parki kogemus on kõige parem olnud. Ei tekkinud tunnet, et loomadel seal kehv. Lapsed olid ka vaimustuses, nii et soovitan!

  • Avatar
    Vasta Agnes 26. märts 2019 at 05:15

    Palun ära mine sinna, eriti lapsega. Jube tore ja nunnu tundub kindlasti lapsele, aga täiesti ebaeetiline ja jõhker. Mul on seda kole öelda, aga hirmus kahju on, et mõõkvaalad valge hai kombel ära ei sure, kui nad vangistatakse. Nendele, kelle meelest see park on okei koht, kus end lõbustada soovitan näiteks dokumentaali “Blackfish”. Juhul kui keegi siin juba mainis seda filmi ignore me.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. märts 2019 at 15:09

      Ei lähe jaa, juba otsustasin 🙂

  • Avatar
    Vasta Caro 25. märts 2019 at 23:42

    Mina soovitaks pigem Loro parki, käisin ise just möödunud nädal rendiautoga. Seal mõnus jalutada ja vahepeal kohvikus väike amps teha. Loro pargist jäi endale küll väga positiivne mälestus. Loomi koheldi hästi ning elamistingimused head, park ise suurepärane. Ka showde ajal oli näha, et loomi paitati, patsutati ja musitati.

  • Avatar
    Vasta kats 25. märts 2019 at 23:18

    Imestan, et siin nii palju selle pargi vastaseid.
    Samas vähkide keetmise, liha söömise vastu pole üldjuhul kellegil midagi 🙁

    • Avatar
      Vasta k 26. märts 2019 at 15:30

      Eeldamine on kõige ajuvabam asi maailmas, ausalt. Kas nüüd kõik, kes selle pargi vastu on, on kusagil takka kiitnud, et söövad keedetud vähke ja mugivad liha? See kõlab täpselt nii, et kui sina muretsed vähkide ja lihasöömise pärast, siis on sul järelikult täiesti ükskõik lapstööjõu kasutamisest kiirmoetööstuses, ökoloogilisest jalajäljest, inimkaubandusest ja niikuinii sa pooldad vanakeste peksmist, vihmametsade hävitamist ja loomadepiinamist. Eksole

      • Avatar
        Vasta Älis 26. märts 2019 at 17:09

        Täpselt?

  • Avatar
    Vasta E. 25. märts 2019 at 22:26

    Mina mõtlen nii – Loro park jääb alles olenemata sellest, kas teie sinna lähete või mitte. Miks siis mitte toetada seda parki oma rahaga, et loomadel oleksid paremad elutingimused ja töötajatel kõrgem palk ning nad oleksid veelgi rohkem motiveeritud pühendunult ja armastusega nende loomadega tegelema (seda loomulikult eeldusel, et suuremat kasumit ei pista enda tasku rahaahned ärimehed!). Ma ei ole kunagi antud parki külastanud, kuid tundub, et tegemist on siiski euroopaliku ettevõtmisega, kus loomi otseselt ei piinata (ei räägi siinkohal sellest, et tegemist pole nende loomuliku elukeskkonnaga, kuid enam-vähem sama põhimõte on ka loomaaedadel).

    Külastasin 25-aastaselt sellist väiksemat loomaparki Maltal just selle põhimõttega, et kui see juba eksisteerib, siis ma parem toetan seda ettevõtmist rahaliselt. Olin täiesti lummatud delfiinide showst ja mulle jäi vähemalt mulje, et need inimesed, kes seal töötavad, on tõelised entusiastid ja armastavad delfiinidega töötamist väga. Mäletan kindlasti seda külastust elu lõpuni ja kahtlemata oleks Loro parki külastus hariv ja meeldejääv ka Marile 🙂 Lõpliku otsuse langetad loomulikult ise.

    Kusjuures, absoluutselt mitte kunagi ei külastaks ma Indoneesias, Tais jms kohtades olevaid sanctuary’sid, kuna tean, et seal on riigil täiesti savi, kas neid loomi uimastatakse, piitsutatakse, etc ja sealne tundub ikka täiesti ebanormaalne.. Hiljuti nägin dokumentaalsarja, kus aktivistid varastasid(!) Indoneesias ühest “loomapargist” delfiini, kes pidi “elama” väga väikseses basseinis.. Õudne!

    • Avatar
      Vasta E. 26. märts 2019 at 11:10

      Kui igaüks nii mõtleb, et kuna see park nagunii jääb eksisteerima, siis milleks mitte minna. Keegi ei rahasta nende piletihindadega neid loomi, vaid neid, kes seda parki üleval peavad. Sellistes parkides kannatavad loomad kõige rohkem.

      Soovitan vaadata filmi The Cove. Avardab silmaringi.

      Mallukale soovitan siiski mitte minna. Laps tunneb rõõmu juba nagunii reisile minekust ja anna talle parem oma eetilised tõekspidamised elus edasi.

      Just nimelt väikestest asjadest hakkavad muutused pihta!

  • Avatar
    Vasta Pille 25. märts 2019 at 22:11

    Tere
    Loro pargis on ka ju nn pingviinide maja, kus nendele on, võiks üelda, ehitatud oma loomulik keskkond. Väga ilusti tehtud ja tundub et nad naudivad seda ??? ja seal võib kohe mitu ringi teha. Delfiini- ja vaalašhoule ja merilõvide nn etendusele pole ju mõtet minna kui ei taha, territoorium on suur ja laps ei saa arugi et seal nagu need loomad ka on, merilõvid olid ehk kõige loomulikum ja lõbusam.
    Seal pargis on mitmeid väikseid kohvikuid kus ka lihtsalt istuda. Papakoid mõned lendasid küll vabalt ringi ja olid nii julged. See on ikka küllaltki suur roheline territoorium nii et huvitav.
    Kellel kodus loomad on ja korra ikka loomaaias ka käidud siis ikka minna Loro parki.

  • Avatar
    Vasta Mir. 25. märts 2019 at 21:49

    Ma pole Tenerifel käinud ja ei tea sellest pargist midagi, seega googeldasin, et järgi uurida, “kui hull” asi siis on. Oma peas mõtlesin, et pean google tulemustest uurima, kas vaal elab liiga väikeses basseinis või mis tal seal viga on. Aga siis nägin ühe show videot – ja mul hakkas sellest paha! See on ju täielik loomapiinamine ja sisult tsirkus, mis peaks keelustatud olema. Jube. Ma olen käinud Aasias mitmes loomaaias, kus ka tehakse erinevate loomadega showsid, aga mitte midagi nii räigelt tsirkuselaadset pole seal näinud. Mis on eriti imelik, sest Tenerife peaks ju kuuluma euroopalikku kultuuriruumi, milles inimesed suhtuvad loomadesse üldiselt humaansemalt kui Aasias või mujal. 🙁 Nüüd mul on vist õhtuni paha olla sellest googeldamisest…

    • Avatar
      Vasta Triinu 27. märts 2019 at 01:12

      Meie oleme perega 3 korda Tenerifel puhanud ja alati käinud nii Loro kui Siami veepargis. Loros on väga kaunilt kujundatud maastik ja mõnus on kiirustamata olla terve päev. Loomi pole liigiliselt palju, aga valitud on huvitavad. Vaatasime showsid, jalutasime ringi, lõunasöögiks oli piisavalt söögikohti, lastele äge mänguväljak. Laps oli viimasel korral 3a6k ja talle meeldisid enim pagagoide show, merilõvid, delfiinid, pingviinimaja ja mänguväljak.

      Seega mina soovitan küll Loro külastust:)

  • Avatar
    Vasta Sigrid 25. märts 2019 at 21:03

    Elasime Tenerifel selle akvaariumi kõrval ja igal päeva kindlatel kellaaegadel oli kuulda agresiivset ja halba popuriid 10 aasta tagustest hittidest. Mu kõrvad tilkusid verd kui halb see oli ja süda veritses, kui kujutasin ette kuidas delfiinind käsu peale kargavad. Tuttavad käisid vaatamas ja ütlesid, et neil lihtsalt pisarad voolasid šõud vaadates, sest see kõik oli korraga väga kurb ja väga ilus. Loomad olid ilusad ja see, mis nendega tehti, oli siis üüratult kurb. Ja nad ei ole mingid loomaõigluslased. Tavalised inimesed, kes läksid lastega meelelahutust otsima.

  • Avatar
    Vasta K. 25. märts 2019 at 19:53

    Mu tüdruk pool aastast vanem sinu omast. Never ever ei läheks loro parki. Järjekordne skandaal Morganiga. Vaal, kes püüti norra vetest. LUBATI tagasi ookeani lasta kui terveks saab. Lori otsistas endale jätta. Leüingusse dai publt et kunagi ei või teda rasetada. Arva kes rasestati vaatamata keelule.
    See, et kirjutati, et mine niisama papagoide vaatama ja showd mitte. Oma piletiostuga toetad nagunii ka showd.

    Ahviparki saab taksoga ja löheb u 10 euro 1 ots.
    Jungle park on ka norm.

    Ma ei mäleta kas te eelmine kord siam pargis käisite. Sinna võiks minna. Veepark siis.

  • Avatar
    Vasta Ärge toetage seda 25. märts 2019 at 17:36

    Delfiinid ja teised vaalalised ei sigi vangistuses, neid püütakse vabast loodusest, kuhu nad kuuluvad. Lisan ühe video, kus näidatakse selle äri verist külge. Pikemalt on sellest juttu filmis The Cove. https://www.youtube.com/watch?v=7cC8UR2LM7M

  • Avatar
    Vasta Liis 25. märts 2019 at 16:55

    Meie käisime paar nädalat tagasi seal. Ja minu lapsele jäi sellest käigust kõige rohkem meelde see, et plastikut peab sorteerima, et see loodusesse ei satuks, sest see on vaaladele halb ja et kui delfiin randa satub, siis kuidas teda päästa. Seda räägib ta praegu neile, kes küsivad, mida reisist mäletab. Loro park tegeleb kasumi saamise kôrval tegelikult nende samade liikide päästmisega looduses. Samal ajal kui need vaalad hüppavad, näidatakse, millised on inimese tegevuse tagajärjed looduses ja kuidas nende loomade normaalne elukeskkond on hävinud. Mina vôtsin seda pigem nii, et need vaalad seal aitavad oma liigikaaslasi looduses. Ja kui koerale ôpetatakse “istu” “too ära”, siis see on loogiline aga kui delfiin hüppab siis kohe on piinamine.

    • Avatar
      Vasta J 25. märts 2019 at 20:08

      Koer ongi koduloom ja trikid on mõeldud nende dresseerimiseks. Vaalad ja delfiinid pole loodud väiksesse basseini trikke tegema.

  • Avatar
    Vasta Kärt 25. märts 2019 at 16:15

    Mulle tundub üsna mõttetu Mari järgi otsustada teemal, mis sulle endale eetilise dilemma tekitab. Sest nagu sa ütlesid – Mari naudib kõiki pisasju, mis teda ümbritsevad ega oska puudust tunda millestki, mille olemasolust tal pole aimugi. Loomulikult oleks teine lugu, kui Mari juba teaks pargist ja niiii väga minna tahaks. Vali välja kohad, mida külastades sul endal süda rahul on. Mari on nagunii happy.

  • Avatar
    Vasta Lihtsalt minu nägemus 25. märts 2019 at 15:18

    Soovitan lapsele pärandada edasi need eetilised tõekspidamised, mis sul endal on. Kui endale tundub eetikavastane loomashowsid vaadata, siis ei peaks lapse pärast seda, minu arvates, kindlasti tegema. Positiivseid ja meeldejäävaid mälestusi saab ta Tenerifelt kindlasti teisigi. Ning kui järjekindlalt samadele põhimõtetele truuks jääda, kasvab ta ka ise üles teadmisega, et loomade ärakasutamine inimeste meelelahutuse huvides, ei ole õige ja õiglane. See on mu meelest palju suurem väärtus pikas perspektiivis ja hoolivama uue põlvkonna loomisel. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaja 25. märts 2019 at 14:25

    Meie valisime Jungle parki Loro asemel. Tundus inimlikum. Jungle parkis olid loomad vabalt, sai papagoide ja muude lindude “puuri” minna. Kui ringi jalutad siis linnud lendavad igalpool. Nendest showdest saab ka eemale hoida. Lindude oma vaatasime, aga hüljeste oma mitte. Pigem Jungle park vôi ûldse siis midagi. Minu arvamus.

  • Avatar
    Vasta A 25. märts 2019 at 14:23

    Minu lapsed nuiavad iga aasta (nüüdjuba järjest vähem) tsirkusesse, olen neile selgeks teinud, et ükski metsloom vabatahtlikult trikke ei tee, neile tehakse haiget ja selleks, et mitte vitsa saada, teevad trikke aga see on paha ja meie sellist asja ei toeta, seega meie tsirkusesse ei lähe. Loodetavasti ei lähe nad sinna ka kunagi oma lastega.
    Muidugi Mari oleks vaimustuses, sest lastele meeldivad loomad ja ega nemad ei tea, mis valemiga need loomad kuuletuma pannakse. Lapsevanema asi on teha õigeid valikuid.

  • Avatar
    Vasta Maris 25. märts 2019 at 14:17

    Mina kindlasti ei läheks. Sinu eetikale käib see vastu, siis peaks ka lapsele õpetama, et selline loomade piinamine ei ole okei ja seda ei tohiks toetada. Kuidas peaks laps muidu aru saama, et loomadega nii ei käituta, kui tema rõõmuks ikka minnakse. Et muidu pole okei, aga et laps rõõmustaks, siis on okei?

  • Avatar
    Vasta Lagle 25. märts 2019 at 13:27

    Kindlasti ei läheks. Sellist äri ei tohi toetada. Lastele tuleb juba väikesest peast õpetada, et loomade ekspluateerimine ei ole ok.

  • Avatar
    Vasta Di 25. märts 2019 at 13:26

    Tallinna loomaaias Mariga käid?
    Ma sinu asemel teeks nii, et läheks loto parki ja lihtsalt neid delfiini ja vaala etendusi vaatama ei läheks. Mari saaks ka ilma nendeta suure elamuse. Olen isee seal käinud ning loomade tingimusi Tallinn loomaaiaga võrreldes hoopis paremad. Need delfiinid ja vaalad ei ole nii nähtavad, et Mari sinna nõudmised hakkaks.

    Keegi siin soovitas ookeanile delfiini vaatlusel minna. Omast kogemusest ma seda lastega ei soovita ? ookeani selline salakaval lainetus, et vaatad nagu polekski midagi aga tegelikult siuke lauge lainetus ajas poolel paadil südame nii pahaks, et ropsi sisikond välja. Vähe sellest, et ise ropsisin, mu toona kahene plika ropsisin mind täis. Roosi ise vahepeal siis nägin mõnd delfiini kah ja vaala silmanurgast.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. märts 2019 at 13:42

      me mariga käisime eelmine aasta merel mitu korda ja äge oli 🙂 aga nüüd beebiga ei viitsi 😀

  • Avatar
    Vasta Laura 25. märts 2019 at 13:13

    Minge muidugi, seal on lastel palju rõõmu ning olles ise seda paika külastanud, siis saad nii ise kui lapsed vägeva elamuse osaliseks. Loomade piinamist seal ei taju, pigem on vaeva nähtud et nende keskkond võimalikult tõetruu luua (pingviinide maja, näiteks). Ei saa ju kõiki loomaaedasid- ja parke ära bännida. Tallinna enda oma on Loro pargiga võrreldes nagu Tsernobõl.

    • Avatar
      Vasta T 25. märts 2019 at 13:52

      Otsige muid tegevusi parem 🙂

    • Avatar
      Vasta Di 25. märts 2019 at 13:57

      Telefon parandas ja ei pannud tähele ? ropsimise mitte Roosi ?

  • Avatar
    Vasta Joanna 25. märts 2019 at 13:09

    Siami veepargis on ka loomi, pigem sinna minna! See superäge koht! Muidugi neid katsuda ei saa, kuid eemalt uudistada ja pargi temaatikat, loodust imetleda saab!

  • Avatar
    Vasta Mirjam 25. märts 2019 at 13:08

    Ei läheks. Käisin, vaatasin ja kahetsen. Delfiinid kuidagi veel tundub talutav aga suurt kohmakat vaala vaadata oli kole, lisaks kõik see info internetist, mis hiljem lugesin, see on õudne., sain tagat järgi veel suurema trauma.
    Kuigi juttude järgi vist vabast loodusest enam vaalu kinni ei püüta, siis ikkagi loodan, et see asi show lõppeb ükskord jäädavalt.

  • Avatar
    Vasta Mia 25. märts 2019 at 13:07

    Mina sinu asemel ei läheks. Enne läheks päästetud ahve vaatama.

  • Avatar
    Vasta Päevalilleke 25. märts 2019 at 12:56

    Ei viiks. Leiab ka muid lõbustusi, millega ei toeta kellelegi kannatuste tekitamist.

  • Avatar
    Vasta Keit 25. märts 2019 at 12:50

    Kindlasti mitte. Väärtuseid tuleks lastel kujundama hakata juba üsna varakult ja ma usun, et sa tahad oma tütardele anda kaasa väärtused, et loomad pole olemas inimeste lõbustamiseks ja ekspluateerimiseks. Maailmas (ehk ka Tenerifel?) on palju animal sanctuary’sid, kuhu tuuakse halvadest elutingimustest või kurjade inimeste käest päästetud loomad. Mina viiks oma lapsed hoopis sinna, kindlasti on lapsel rõõmu loomadest sama palju kui nendes loomaparkides( või veelgi enam, sest varjupaigas on loomadega võimalik lähemaltki suhelda, neid toita, paitada ja kallistada) ja ka eetilisest vaatepunktist on sinu süda rahul.

    • Avatar
      Vasta Älis 25. märts 2019 at 13:18

      Kuidas olla kindel, et tegemist tõelise loomade päästekohaga? Nt Tais nimetab ennast iga teine elevandipark loomade päästekohaks, aga see on puhas vale. Loomad on algusest peale seal dresseeritud ja allutatud tegema igasuguseid jaburusi inimeste meelelahutuseks. Nagu keskajal elaks…jube.

      • Avatar
        Vasta Keit 25. märts 2019 at 22:54

        Ma arvan, et igal inimesel on võimalus teha veidikene eeltööd, et uurida, millised kohad on kindlasti loomade hüvanguks tehtud.

  • Avatar
    Vasta Reelika 25. märts 2019 at 12:47

    Käisime 6 aastase tütrega paar nädalat tagasi, käisime vaatamas ka seal kinos, kus rääkis nende pargi fondidest ja sellest et palju loomi seal pargis on päästetud nt. Üks õpetatud vaaladest on kurt. Enamus rahast liigub papagoide päästmisele jne. Lapsele jättis muidugi väga suure emotsiooni. Soovitan. Veel on see park super, sest pole suuri vahemaid loomade vahel pole seda meeletut vantsimist lastega.

  • Avatar
    Vasta Karin 25. märts 2019 at 12:45

    Loro pargil on täiesti ükskõik, kui paar tükki meist jätavad sinna minemata, et mingit statementi näidata. Aga sind jääb vaevama see kui palju rõõmu Maril olemata on kui sa teda sinna ei vii. Vähemalt mind vaevaks 🙂

    • Avatar
      Vasta Krista 25. märts 2019 at 17:23

      Sellise mõtteviisi pärast need pargid siiani eksisteerivadki. Iga normaalne inimene peaks aru saama, et loomad ei ole mänguasjad inimeste lõbustamiseks. Samuti peaks iga normaalne inimene seda ka oma lastele edasi õpetama. Lapsele saab rõõmu valmistada ka ilma teiste elusolendite kannatusteta. Loodan, et sa ei lähe sinna parki Mallu, eriti kuna sa juba selgelt väljendasid, et sa ei toeta seda.

  • Avatar
    Vasta K 25. märts 2019 at 12:33

    Jabur, ärge minge. Loomad peaks olema nende loomulikus keskkonnas ja kui inimene PEAB neid nägema, siis minge kasvõi paadiga merele, kus võib olla võimalus näha delfiine, vaalu vms mereelukaid. (Ma ei tea kas Tenerifel on selline tripp võimalik, aga paljudes kohtades on)
    Snorgeldamine on ka super tore tegevus (kui laps suuremaks kasvab), kus näeb imelisi loomi nende enda elukeskkonnas ilma kellegile haiget tegemata või süümepiinadeta.

    • Avatar
      Vasta :( 25. märts 2019 at 13:29

      Sellise suhtumise pärast kõik need pargid ja loomadega ärid veel eksisteerivadki, et mõeldaks “ah minu pärast niikuinii midagi ei muutu”. Pigem õpetada juba noorelt lastele, et see ei ole normaalne ja selliseid kohti ei tohi toetada.

      • Avatar
        Vasta :( 25. märts 2019 at 13:31

        Oih, see pidi eelmise ehk K A R I N’i kommentaari alla minema.

  • Avatar
    Vasta Janza 25. märts 2019 at 12:32

    Loro Park on vàga huvitav, see pole vaatamise koht , vaid sa naed looma kuuled, mis tingimustel nad looduses peavad elama ja mis neile seal pakutakse ja kuidas aidatakse. See on igatahes vaga tore koht loomadele, ei saa uldse võrrelda nende loomade kinnipidamis asutustega, mis meil pakkuda on.

  • Avatar
    Vasta Mari 25. märts 2019 at 12:31

    Ei läheks.

  • Avatar
    Vasta Annika 25. märts 2019 at 12:27

    Mina ise läheks aga sinu nahas ilmselt mitte.
    Kunagi saab Mari ise oma valiku teha kas minna või mitte.

  • Avatar
    Vasta Älis 25. märts 2019 at 12:25

    Ei läheks! Mitte kunagi ei vii ma oma lapsi sellistesse kohtadesse, kus loomi piinatakse selleks, et valmistada rõõmu meile inimestele. Ja loomade dresseerimine on nende piinamine, ükskõik mida kes arvad või tahab uskuda. Väga kurb. Muide mu vanem laps saab 15 varsti ja pole iial mulle kurtnud, et miks tema pole kuskil tsirkuses või etendustel käinud, kus loomi kasutatskse. Vastupidi, hoiab kõiki loomi ja tunneb neile kaasa. Nt Tais olles oli võimalus käia nii paljudes kohtades, kus olid pekstud elevandid, et ikka sõita nendega. Uimastatud tiigrid, et ikka pilti teha nendega ja etendused delfiinidega. Mitte kuhugi me ei läinud nendest kohtadest ja laps ei palunud ka. Pigem nautida loomi vabas looduses, kui sellist võimalust pole, vaatab arvutist/telekast, äärmisel juhul loomaaias, kus on enam vähem normaalsed tingimused loodud. Positiivseid emotsioone saab ka mujalt :).

    • Avatar
      Vasta Älis 25. märts 2019 at 12:39

      Lisaksin, et meie Tln loomaaias sai käidud vaid 2 korda oma elu jooksul. Kooli ajal tundus kõik põnev ja äge. Teist korda käisime perega eelmisel suvel, sest väiksem laps palus, oli kuulnud kuidas keegi lasteaiast käis. Olgem ausad, väga paljud loomad elavad siiani mitte just väga heades tingimustes. Jah, meie loomaaed ei ole piinakamber, kus loomi pekstakse ja hoitakse näljas, aga tingimused kohati nirud. Samas, saan aru, et mõni liik maailmas just tänu loomaaedadele veel eksisteeribki. Muidu kõige rohkem meeldis lapsele jääkaru, kes hiljuti magama pandi, sest tema haav käpal, mida ta närviliselt koguaeg lakkus, ei tahtnud ära paraneda.

    • Avatar
      Vasta J 25. märts 2019 at 13:07

      +1
      Sellesmõttes on Tai üks jube koht, iga nurga peal teenitakse loomade piinamisega raha. Kahjuks nii kaua see saab toimuda kuni on inimesi kes selle eest maksavad.
      Ja mis ma tahtsin veel öelda, et igat “nad on päästetud loomad” ei tasu uskuda, Tais enamus elevandiparke reklaamivad end nii, aga tegelik olukord on ikkagi kurb.

  • Avatar
    Vasta Nata 25. märts 2019 at 12:15

    Kui laps ikka VÄGA VÄGA tahab siis ma viiksin. Vahet ei ole kas lähete või mitte. Käivad teised ikka ja ellu see asi seal jääb. Teie võidate sellest vähemalt seda, et su laps on ÜLIÕNNELIK ja mis saab ühe ema jaoks veel parem olla?

    • Avatar
      Vasta Lily 25. märts 2019 at 12:39

      ja niikaua, kui sa nii mõtled, siis sina oledki need “teised”, kes sellist asja toetavad ja kelle tõttu loomapiinamine jätkub 🙁

  • Avatar
    Vasta Ann 25. märts 2019 at 12:08

    Kindlasti mitte minna! Inimesed, kes väidavad, et tegu on nagu rahvuspargi või loomaaiaga, selgelt ju eksivad – mitmel pool maailmas on üleüldse vaalade jt loomade kasutamine sellistes “lõbustusparkides” ära keelatud ja põhjusega.
    Võta seda kui õpetamisvõimalust, kindlasti avaneb teil veel võimalusi neid loomi näha oma loomulikus elukeskkonnas ja mitte kuskil tsemendist basseinides hinge vaakumas ja läbi rõngaste hüppamas… Sa ei taha, et Mari kasvaks teadmisega, et see on normaalne.

  • Avatar
    Vasta Triin 25. märts 2019 at 12:07

    6 aastat tagasi käisime ka Loros, tänasel päeval enam ei läheks. Show võib ju vägev olla, aga tegelikult on see kõik väga kurb ja ei taha enam sellist äri toetada.

  • Avatar
    Vasta kelli 25. märts 2019 at 12:06

    mitte mingil juhul ei toetaks neid tegevusi, mis seal Loro pargis tehakse. saab laps ilma selle kogemuseta ka edasi elada, kui suuremaks kasvab ja hakkab maailma asjadest aru saama, küll siis mõistab su otsust (kui see osutub selleks, et te ei lähe). olen vaadanud dokumentaalfilme nende tegevuste kohta, ja üpris õõvastav, show ajal näidatakse kuidas neid nö poputatakse ja kui tore neil on, reaalsus on aga 360kraadi.

  • Avatar
    Vasta Ukr 25. märts 2019 at 12:05

    Tere.
    Mina arvan, et kindlasti tasuks minna. Olen korduvalt Loro pargis käinud ja tingimused loomadel ja lindudel on väga head ning tihti nö loomaaias elavad loomad on tervemad ja elavad kauem kui looduses. Muidugi võid soovi korral Marile rääkida, et loomade vangistamine halbadesse tingimustesse pole õige. Aga mina isiklikult leian, et lapsel on õigus näha erinevaid loomi mida muidu ei näeks ning küll ta tulevikus teeb oma otsused mida arvab ja mida pooldab.
    Ps! Võta kaasa soojemad riided ja ka vihma jaoks kuna põhja Tenerife on tunduvalt külmem ja see nädal sajab vihma

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. märts 2019 at 12:21

      ei lähe põhja tenerifele 🙂

  • Avatar
    Vasta kätlin 25. märts 2019 at 12:04

    Mina ei viiks. Kuna tema ei tea, siis nagu sa ütlesid, et ta ei oska tahta. Tal on seal palju muud ja toredat millest ta tunneb max rõõmu – VESI! Eks me vanemad tea paljusid asju, mis lastele kindlasti meeldiks, AGA me ei ütle neile 😀
    Loomad ei saa enda eest seista!

  • Avatar
    Vasta Gerli 25. märts 2019 at 12:03

    Ma laseks lapsel laps olla ja ikka käiks ära. Vb kui midagi väga hullu oleks, siis seletaks juurde, et kahju loomast, et peab seal olema jne.
    Ise käisin seal Jungle Parkis, see väiksem ja kuidagi omamoodi armas koht isegi, aga sealgi hakkas neist loomadest kahju.
    Eks Mari varsti või juba isegi praegu saab aru, et mõni asi seal pole õige….

  • Avatar
    Vasta Kat 25. märts 2019 at 12:01

    Läheks. Olen käinud nii loro pargis kui ka ahve vaatamas. Loro oli ülivinge! Niii palju vaatamist, vaalashow oli ka võimas! See ju 1 põhiatraktsioone Tenerifel.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. märts 2019 at 12:03

      Tead ma üldse ei kahtle, et see võib olla suurepärane elamus, aga ma kardan et ma ISE ainult mõtleks, et appi kui kurb 🙁

  • Avatar
    Vasta tuti 25. märts 2019 at 11:59

    Kindlalt ei läheks. Ei soovi toetada selliseid kohti ja ka oma lapsele õpetan sama.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. märts 2019 at 12:03

      Pagan, ma ka kaldun sinna poole. Eriti kuna Mari ei teagi ju, et seal on, et midagi nn seletama peaks.

  • Avatar
    Vasta K. 25. märts 2019 at 11:59

    Mina läheksin küll 🙂 Loro Park on nagu loomaaed rohkem minu silmis. Tallinna loomaaias käimise vastu pole ju kellelgi midagi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. märts 2019 at 12:02

      Aga ta ju ei ole loomaaed, kui vaalad seal showd teevad…

      • Avatar
        Vasta Ukr 25. märts 2019 at 12:14

        Kui vaalade show vastu just midagi siis võib selle ju vahele jätta. Samas arvan, et inimestel on isiklikult vaja ikkagi asju kogeda, et teha omad järeldused ja kujundada enda veendumused. Sama nagu vaja näha ka elu nö halvemat poolt selleks, et võtta ka selle osas oma seisukoht. Minu arvamus on, et lapsed on iseseisvad indiviidid ja neil on õigus enda kogemustele elus.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 25. märts 2019 at 12:15

          ma 29 ja siiani pole sellist kogemust 😀 elan ikka

        • Avatar
          Vasta Mari 25. märts 2019 at 13:44

          Selle loogika järgi võiks ise oma teismelisele viinaklaasi ka välja valada, et “õigus enda kogemustele elus”

        • Avatar
          Vasta Mari 25. märts 2019 at 14:18

          Kas see vaal pole mitte kurt, kes seal Loro pargis on? Ookeanis ei saaks ta nagunii hakkama… :/

      • Avatar
        Vasta Inge 25. märts 2019 at 19:34

        Minu arvates on ikka loomaaed. Showd on ilusasti eraldatud, nii et neid ei pea vaatama minema. Mõnus on lihtsalt jalutada ja loomi vaadata. Lisaks päris palju kohvikuid ja laste mänguala.

    • Avatar
      Vasta oeh 25. märts 2019 at 12:12

      vale! ma ei käi isegi Tallinna loomaaias, põhimõtete vastu. Ja vaadata veel selliseid uhkeid ja intelligentseid loomi tegemas inimeste poolt väljamõeldud tobedusi piinamise teel, näitab lihtsalt su harimatust ja liiga väikseid teadmisi selle kohta, või üldist vähest huvi. mis on muidugi kurb.