KODU KURB ON OLLA

täiskasvanuks olemise valu

25. detsember 2017

Kuigi mulle tundub, et ma olen juba suur tüdruk ja täitsa täiskasvanud inimene, siis suurte inimeste reaalsus tabab mind alati ootamatult. Alati leidub midagi, mida ma enne teinud pole ja ma pean jälle avastama, et elu oli palju lihtsam, kui ma sellise jama peale mõtlema ei pidanud.

Te oleksite pidanud nägema mu šokki, kui ma kolisin kodust välja ja sain aru, et ma pean ise vetsu paberit ostma ja nõudepesuvahendit ja pesu pesema ja… öäkk. Ja kui ma esimest korda poolenesti vannitoakappi ronisin, et veenäite võtta, oh sa jutt, ma mõtlesin, et vaata elu. See olen mina! Täiskasvanud Mariann! Võtan veenäite and shit.

Noh, jumal õnneks halastas ja veenäite võtab nüüd Kardo, aga eks ma ikka siin teate kasvatan lapsi ja teen süüa ja teenin raha ja hoian majapidamist ja võiks nagu eeldada, et ma viimase 27 aastaga olen teinud kõike, mida suured inimesed tegema peavad, aga siis ta tuleb. PAUH. Asi, mida ma enne teinud ei ole. Täpsustus – rõve asi, mida ma enne teinud pole.

Ma niigi vihkan triikimist, aga täna võtsin ette kaheksa kardina triikimise. Ma tõesti ei ole kunagi vajalikuks pidanud neid triikida ja kui ma üdini aus olen, siis mu ema on vist üldse paar korda mu kardinad alla kiskunud, ära pesnud, ju siis ka triikinud ja mulle tagasi toonud. Nüüd aga ostsin ma uued kardinad ja need olid nii kortsus, et ma lihtsalt pidin selle jubeda taaga ette võtma.

Ma triikisin neid kuradi KOLM TUNDI. Ja mis oli tulemus? No ma lootsin midagi sellist:

Noh, et nad oleksid ilusti ühtlased siledad ja kortsuvabad ja kaunid, eksole. Aga kuidas? KUIDAS neid selliseks saadakse? Ah? See triikimilaud on ju selline väike näkats, et korraga sain ma triikida ainult väikse jupi kardinat ja iga kord kui ma nn edasi liikusin piki kardinat, siis valgus see triigitud osa maha ja läks uuesti kortsu. Ma reaalselt läksin lõpuks juba nii pahaseks, et mõlgutasin mõtteid nendest kardinatest hoopis köis keerata ja endale pael kaela panna. Muidugi see oleks päris hea.

“Ma kuulsin, et see Mallukas tõmbas ennast oksa!”

-“Issand, miks?”

“Ah, ta ei saanud kardinaid nii sirgeks, kui ta tahtis.”

Lõpuks andsin suht alla ja panin kardinad ebatäislikuna akende ette. Siis avastasin, et kõik kardinad on u 10-15 cm liiga pikad. Eiiiiiiiiiii… Aga noh, suva. Üritan endale zen-mode peale ajada ja mõelda, et maailmas elab inimesi, kellel polegi kardinaid ja ma peaks rahul olema, et mu akende ees need liiga pikad ja kortsus riidejupid ripuvad.

#blessed

Nii hea oli ikka laps olla. Mega pohui oli, kas kardinad olid triigitud või ei olnud triigitud. Või kas üldse kardinaid oli. Issand… Kas ma üldse lapsena ühtegi korda elus mõtlesin oma kodu kardinatest või üldse kodu väljanägemisest ja sisustusest? Ma kahtlen siiralt…

Selle teooria järgi on ka lastel suva, millises kodus me elame. Kardol on ka suva, ta enamasti ei saa arugi, mida ma muutnud või teinud olen. Ainukene, keda huvitab ja kes selle nimel tõmbleb, olen mina ise. Naljakas, sest kui ma üürikas elasin, siis oli mul küll suht suva, milline kodu laias laastus välja näeb. Peaasi, et mugav oli. Aga nüüd kogu aeg sätin ja paigutan ja jeblan. Kohe näha, et inimene palgatööl ei käi, aega selliste mõttetustega aega kulutada 😀

Huvitav, mida ma järgmiseks tegema pean, mida ma veel teinud pole? Isegi vetsuummistust olen ma kunagi palja käega (!) likvideerinud, aga peale tänast kardinatriikimist ütlen ma ausalt, et ma pigem õngitsen palja käega potist junni välja, kui elus ühtegi kardinat triigin.

Ps! Mul on mingi 20 fototausta, mis on vaja ära triikida, kas on kedagi, kellele ma võiks maksta selle eest, et nad need ära triigiks? Palun öelge, et kuskil on mingi salajane ametiühing nimega “triikimisprod” ja nad tulevad inimese koju igasuguseid asju triikima.

Loe ka neid postitusi!

48 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta TaKa 28. detsember 2017 at 21:20

    Ma armastan triimist! Nädalas 4 tundi kindlasti kulub selle peale. Ma triiginisegi käterätikud ära 😀 😀
    Tuttav ka küsis, et kuidas ma viitsin, siis ma vastasin, et minu ema saatis mind kooli triigitud riietega siis seda sama teen ka mina oma lastega 🙂

  • Avatar
    Vasta Katrin 28. detsember 2017 at 07:06

    Vihkan triikimist. Triikraua ostsin kunagi omaette kolides ning tegevust leidnud äkki 10* kokku viimase 13 aasta jooksul (nendest enamuse on kasutanud elukaaslane, kui kuskile fäänsimale pidule minek ja pluus vaja sirgeks saada või viigid pükstesse)
    Mul oli roommate ühikas, kes triikis ka oma aluspesu ja sokke.
    Järgmine kord, kui mõtled( paari aasta pärast), et peaks kardinaid pesema 😀 Siis pese neid pesumajas ja lase seal ära ka triikida.

    • Avatar
      Vasta Ü 29. detsember 2017 at 11:46

      Ma kasutan ka seda taktikat ?

  • Avatar
    Vasta Rita 27. detsember 2017 at 09:36

    Ma olen kardinad pesmasinasse visanud, läbi pesnud ja pärast niiskena akna ette riputanud, siis kardinad vajuvad ja kuivavad ise sirgeks ?

    • Avatar
      Vasta Ave 27. detsember 2017 at 20:41

      Ma teen sama ?

  • Avatar
    Vasta Pauliine 26. detsember 2017 at 18:17

    Käsi aurutriikraud oleks idekas sellisteks toiminguteks 🙂 mul endal philipsi uuem mudel: https://m.euronics.ee/kodumasinad/triikimisseadmed/gc440fs47/kasi-aurukeskus-philips-styletouch

    Sellega on üli mõnus triikida ja värskendada ka riideid, samal ajal kui nad kardinapuu peal ripuvad. Kardinate jaoks oleks parem arvatavasti veel suurem versioon aurukeskusest.

    • Avatar
      Vasta Vaike 26. detsember 2017 at 18:48

      Sellega saab särgid-kleidid täiesti triikrauavabalt sirgeks? Ma pole seni julgenud osta, sest ei tea, kui väärt asi tegelikult on.

  • Avatar
    Vasta Vaike 26. detsember 2017 at 14:59

    Ma olen isegi mõne kleidi sellepärast ostmata jätnud, et on sellisest kangast, mis vajab triikimist. Ma juba tean ennast, kuidas need kappi vedelema jäävad, sest ma ei viitsi seda viit minutit kulutada, et triikida.
    Kardinad aga l’hevad samamoodi pesumasinast otse akna ette, voodipesu lihtsalt ei triigi. Kui rikkale mehele saan, kes mind ülal peab, siis võib-olla kaks korda viitsin. 😀

  • Avatar
    Vasta J. M. 26. detsember 2017 at 13:33

    Mina olen lasknud pesumajas triikida, kui jõud üle ei käi ?

  • Avatar
    Vasta Sandra 26. detsember 2017 at 12:23

    Triikimime on mu lemmik majapidamistöö! Nõudepesu vihkan, koristamist ei armasta, aga triikimist jumaldan! Triigi samamoodi nagu voodipesu ju- kardin neljaks, üks pool, teine pool, voldid teised küljed kokku (need, mis enne sees olid), jälle üks ja teine pool ja ongi korras. Terve kardin (ja lina ja tekikott) muidugi triikimislauale ära ei mahu ja maha hunnikusse lasta pole ka mõtet. ?

  • Avatar
    Vasta Mannakas 26. detsember 2017 at 11:21

    Mulle meeldib triikida….. Aga ainult siis kui tuju peale tuleb.
    Tuju tuleks tihedamini kui oleks hea triikraud ja triikimislaud aga õnneks/kahjuks olen piisavalt vaene, et neid mitte omada.

  • Avatar
    Vasta Marili 26. detsember 2017 at 09:39

    Ah misasja ? Ma panen alati kortsus kardinad akende ette, lõpuks ikk vajuvad rippudes sirgu. Ma ei mäleta ausaltöeldes üldse, millal ma viimati midagi triikisin.. ilmselt koolis õmblustunnis.

  • Avatar
    Vasta MP 26. detsember 2017 at 09:23

    Ma alles nüüd märkasin, et antud pildil pole ju sinu kardinad ja kodu. 😀 Uldse ei motelnud ega lugenud korralikult, et sellist tulemust tahad saada kardinaid triikides, aga vahet pole, need kardinad pildil on endiselt ilusad. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. detsember 2017 at 11:01

      need pildil ongi ilusad 😀

  • Avatar
    Vasta Mummu 26. detsember 2017 at 03:52

    Ma arvan, et siin loeb ka kanga kvaliteet, hea kangas ei lähe nii kergesti kortsu. Aga võid proovida nad nt veepritsiga kardinad niiskeks sussutada ja lase siis loomulikult kuivada.

  • Avatar
    Vasta Getu 26. detsember 2017 at 01:30

    Vii kardinad õmbleja juurde, teeb lühemaks. Teiseks lase aluserva tinatükkide jaoks taskud õmmelda, siis vajuvad ajaga sirgemaks 😉

  • Avatar
    Vasta Jj 26. detsember 2017 at 01:24

    Ma triikida ei oska? teen asja aint hullemaks.. aga kardinad ostsin ka liiga pikad ( heledad, suht läbipaistvad)
    Lahendasin mure nii, et panin alt selle nö maas hulkuva/ mööda maad lendava osa heleda patsikummiga kinni. ? Ehk teisisõnu kardinad alt nö puhvis, aga mööda maad ei tilpne ringi. ? hea variant seni, kuni viitsin õiges suuruses kardinad osta…( loe : ajutine lahendus= igavene jääv :D)

  • Avatar
    Vasta A 26. detsember 2017 at 01:15

    Mina olen kardinaid triikinud sellise asjandusega https://www.philips.ee/c-m-ho/roivaste-aurutid

  • Avatar
    Vasta Lilli 26. detsember 2017 at 00:00

    Ma ei vihka ühtegi asja, vabalt pesen nõusid ja küürin wc-potti, aga ma vihkan triikimist! Igatahes, ma vist ostan auruti, esialgu selle käsiauruti või reisiauruti, igatahes väiksema. Saab pilgu ajaga mingi asja riidepuu peal sirgeks, tõenäoliselt kardinad ka siis. Euronics müüb ka mingeid variante.
    Muidu ma triikimise usku ei ole, võtan kapist, kui on kortsus, triigin nats, mitte virnad valmis, mõttetu suht, voltimisjälg ikka peal.

  • Avatar
    Vasta Alina 25. detsember 2017 at 22:19

    Lugesin nüüd kommentaare ja ma ei nõustu väitega, et märjalt riputades kardinad sirgu lähevad.
    Jh…ennemuiste oli nii ja ma ka tegin sedasi, aga tänapäeva kardinad never ei lähe sirgu. Olen proovinud ja siis vihaga alla kakkunud ja alustanud triikimise saagad, meeter triigid ära ja see mis juba triigitud ja maas on uuesti kortsus =)

  • Avatar
    Vasta Merilin 25. detsember 2017 at 22:15

    Lapsepõlves kui ma maale läksin ootas mind alati kuhi pesu – sest ma nautisin triikimist. Seda pesu mõnusat lõhna mis oli nii värske …mmmmm ja nii cill oli asju triikida ja lappe panna. Mulle ei meeldinud neid ainult kappi panna.
    Siiani on see meeldiv tegevus aga emana ei leia ma seda aega enam nii palju kui lapsepõlves 🙂

    • Avatar
      Vasta Lila 26. detsember 2017 at 11:27

      Sama!

  • Avatar
    Vasta Alina 25. detsember 2017 at 22:13

    Hissand….Nagu minu kirjutatud…

  • Avatar
    Vasta Carry 25. detsember 2017 at 21:39

    Ma triigin hunnikute viisi beebi riideid, vahest isegi meeldib..aga kardinate triikimine on tõesti vääga tüütu..

  • Avatar
    Vasta MP 25. detsember 2017 at 21:38

    Ilusad kardinad! Kohe väga ilusad!!! 🙂

  • Avatar
    Vasta Ullaa 25. detsember 2017 at 21:30

    Mu ema on hull kardinavahetaja. Hull triikija ka, aga kardinaid ta ei triigi. Undab mööda majapidamist nagunii pidevalt aurumopiga ringi, nii möödaminnes laseb kardinad kah siuhh-säuhh üle. No absoluutselt kortsuvabaks saab!

  • Avatar
    Vasta Karolin 25. detsember 2017 at 21:21

    Hea laps!
    Kallikene – on olemas sellised “avalikud pesumajad” – linnaruumis ikka paar kuni kümme neid on … ja seal on need vanad triikmismasinad, kuumarullid, mille vahelt kõik : loodetavasti enam mitte päris kõik, läbi lastakse – lebo case!!!
    Ja see ei ole tapvalt kallis rõõm kui lased seda teistel teha, või – proovid ise müdistada … lasega ei ole üksi pesumajas lihtne, selge see, nanny peab igaks juhuks kaasas olema siis vastavalt sinu kätt või lastel silma peal hoidmas ??

    • Avatar
      Vasta Getter 27. detsember 2017 at 12:38

      Kallis lapsekene! Ise sa oled üks kuumarull. Mangelkuivati või lihtsalt mangel on selle riistapuu nimi.

  • Avatar
    Vasta Kadri 25. detsember 2017 at 21:13

    Oh triikimine on jube! Aga tõepoolest enamus kardinaid kuivavad sirgeks, õnneks.
    Aga selle täiskasvanuks olemisega… väiksena mõtlesin alati et “täiskasvanu” on midagi mis korraga äkki tuleb. Ei tule… minu arvates me kõik ikka need samad kes väiksena ja mõndadel suurte inimeste asjad lihtsalt paremini käpas. Ja mis kõige rohkem mind üllatas on et need põhikooli draamad ei lõpe ka kolmekümnendates neljakümnendates ära…
    Aga edu triikimisel ja ilusat jõuluaega 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. detsember 2017 at 11:04

      Ma mõtlesin sama asja, et ühel hommikul ärkan ja olen SUUR 😀

  • Avatar
    Vasta tiina 25. detsember 2017 at 21:10

    😀 Haha, nii hea kirjutis, Mallu. Mulle muidu triikida meeldib, aga mitte kardinaid ja voodipesu. Samadel põhjustel………….. 😀 😀 😀 Aga väikse töötasu eest teeks ikka ära 😀 Kahjuks ma tartus.

  • Avatar
    Vasta Nonni 25. detsember 2017 at 20:56

    Pesumajad pakuvad pesemis-ja triikimisteenust ning mõned ka transporti 😉 olen viinud neile mitmeid kordi voodipesu 🙂 lihtsalt suvaline näide: http://pesulaine.ee/hinnakiri/

  • Avatar
    Vasta Liis 25. detsember 2017 at 20:51

    Mina just sain endale jõuludeks uue uhke triikraua, jeeee 🙂 esimene triikiminegi juba tehtud.

  • Avatar
    Vasta Liisu R 25. detsember 2017 at 20:51

    Triikimine on ainus tegevus, mis mind suudab nii ruttu endast välja ja nutma ajada. True story… ja viimati pidin samuti kardinaid (4 tk) triikima ja tee mis tahes need ei läinud sirgeks aga õnneks on need sirgeks rippunud. ?

  • Avatar
    Vasta Laura 25. detsember 2017 at 20:45

    Täitsa olemas selline teenus, aga asjad pead ise kohale viima. ?
    https://pesupanda.ee/triikimine/

  • Avatar
    Vasta Daisy 25. detsember 2017 at 20:41

    See siin on mingi näkats, sest ma ei tea, kuidas seda masinat Eesti keeles kutsutakse aga sellise aurutiga saab kardinad puu peal sirgu. Riietega sama lugu. Eriti kui on palju satse või keerulise lõikega ese, mida muidu väga raske triikida.
    http://top24.ee/et/home/1557-roivaste-aurutaja-forme.html

    • Avatar
      Vasta Katu 25. detsember 2017 at 22:26

      Mul oli midagi taolist, müüsin edasi. Triikrauda eelistan. Võimalik, et tegin valesti..

  • Avatar
    Vasta Anneli 25. detsember 2017 at 20:40

    Mina ei triigi küll kunagi kardinaid. Pesen ära ning riputan tagasi, kuivades lähevad ise sirgeks. Lihtne!
    Teine variant on need kuivana üles riputada ja pritspudeliga vett pritsida ning veidi käega siluda. Mul igatahes see variant ka toimib. Vihkan triikimist.

  • Avatar
    Vasta Maarja 25. detsember 2017 at 20:38

    Ojaaa..ma niiii mõistan sind.
    Ma lasin ka õmmelda meile elutuppa suured suured kardinad( 10m laiad ja 2.8 m pikad) ja pluss veel kahekordsed( õhukesed ja niiöelda paksud kardinad)…lihtsalt kuuul pähe nende triikimisel. Ma närvitsesin nagu segane. Paksusid kardinaid lõpuks ei triikinudki..mind lohutati sellega..et kardinad nii rasked, et kortsud tulevad rippudes ise välja 😀

  • Avatar
    Vasta evely 25. detsember 2017 at 20:37

    lebolt võin tulla triikima, mõnus zen värk 😀

  • Avatar
    Vasta Liina 25. detsember 2017 at 20:37

    Ma viimati sussutasin oma kardinale triikrauaga lahmaka augu sisse…I feel you! ?

  • Avatar
    Vasta Olemas 25. detsember 2017 at 20:35

    Õmbeljad pakuvad ka triikimisteenust, viisin kunagi sinna oma kleidi, mis läks maksma 15 eurot 5 min !!!! Ma olin ikka megalt šokis, mida hinda nagu, mõtlesin et hakkaks triikimisspetsialistiks.

  • Avatar
    Vasta Mima 25. detsember 2017 at 20:34

    Mina tavaliselt riputab otse pesust tulnud kardinad akendele ette tagasi …siis lähevad ise sirgeks….vahel natuke ennem klopin ka kui väga kortsus pesumasinast tulles…..

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. detsember 2017 at 20:40

      vot kus on siin tarkpead koos, mina ainuke loll 😀

  • Avatar
    Vasta Annika 25. detsember 2017 at 20:31

    Mina olen kardinad enne üles panemist ära pesnud ja märjalt üles, kuivavad ise sirgu.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. detsember 2017 at 20:39

      No selle peale ma poleks tulnudki, aitöh 😀