KURB ON OLLA LAPSED

külm on!

16. jaanuar 2018

Ma siin kurtsin teile ükspäev (mitmendat talve), et jube külm on. Mina istun oma elektrilise teki all, lapsed mürgeldavad nagunii ringi ja neil pole eriti vahet, kas meil on veits jahe või mitte. Patt on siiski kurta, sest meil on töötav õhksoojuspump olemas (mis siis, et 15 aastat vana) ja uue ahju saime ka eelmise aasta alguses sisse ehitatud, seega tuleb lihtsalt usinalt kütta ja võtta õhksoojuspumba ostmine plaanidesse. Teisel korrusel on jälle väga soe, sest meil on meie magamistoas ja lastetoas need infrapuna paneelradikad, mis võtavad vähe elektrit ja annavad täiega sooja. Meil on lastetuba ju kahest päris suurest toast kokku ehitatud ja sellegi kütab üks radikas lebolt ära.

Ainuke VÄGA külm koht on meil vets, sinna astudes on küll tunne, et oled mingisse jääkambrisse läinud, aga tegelikult on seal umbes 15 kraadi, niiet ei maksagi sääl kaua muneda. Ma praegu mõtlen, et kui põrandasoojenduse seal põhja paneks, saaks ehk paar kraadi soojemaks kah.

Põhiline on siiski see, et lastel oleks hea ja soe ja kuna nemad ei tundu sellised külmavaresed olevat, siis nemad kurtnud pole ja minu süda rahul. Jumal tänatud, et meil kogu aeg talv pole ja varsti läheb nagunii soojemaks.

Ennast on muidugi väga lihtne haletseda, aga Kardo ütleb mulle kogu aeg: “Pane siis rohkem riidesse, talvel ei peagi saama pesuväel ringi joosta majas!”. No ma ei tea, MINU loogika järgi võiks ikka inimese majas olla nii soe, et saaks pesuväel majas ringi joosta, ei? Aga teate, see selleks. Mul on pusa, sokid ja elekrtitekk, ma olen õnnelik.

Samas sain täna kirja, mis mind täiega kurvastas, kopeerin selle teile ka:

Mul on suur murekoorem õlul. Tahaks end tühjaks kurta ja ehk oskate nõuga abiks olla, lugu on pikk. Elame maamajas 4 lapsega.Pühapäeva  hilisõhtul kella 23 ajal läks meil maja ainukene kütteallikas tuksi -st lakkas töötamast. Lõi näidiku 52 ette (miski veakood) välisosa ei funka üldse ja restartide tegemine ka ei aidanud.(sel hetkel võis õuetemp -10/-11 olla.) Maja 80m2. Majas pole ahju ega puupliiti. Kuna olid katki seest ja väljast ning pidime maha lammutama, korstnajalg tulevikus tuleb ka uus meil ehitada sest lõõrid ja jalg pigi täis) Kuna kasutatud õhksoojuspump sai meie käes olla 2.5kuud (ostsime eelnevalt kasutatuna eraisikult) siis enam sellest elulooma ei saa. Firma kust uurisime ei  leidnud isiklikult mõtet asja remontida enam, kuna vana mudel.
 
Ma siis ühs lootusetuna näivas olukorras otsisin erinevaid firmasid mis õhksoojuspumpa müüvad ja küsisin neilt kas on võimalik kuidagi järelmaksuga soetada.Sest meil lihtsalt pole parima tahtmise osas suurt summat välja kuskilt käia. Üks firma vastas et järelmaksuosas neil ühegi krediidiasutusega koostööd ei ole, kuid pakuvad järelmaksu siis seda omadest vahendistest ja perioodiks 10 kuud. Aga tahavad sissemaksu 30% see teeks 500€. Kuid seda ettemaksu 500€ pole meil ka hetkeliselt kuskilt leiutada. Viimased 100€ läksid küll 1000w 3tk konvektorite peale kuid need ei anna piisavalt sooja ja toas üle 13.5kraadi ei saa mitte kuidagi.
 
Ütlen päris ausalt et istun hetkel ise 3 paksu teki all ja käed värisevad ning külmetavad. 2 last on haiged. (Üks ei saa nohu ja köha  pärast lasteaeda ja suurem laps on meeletu kurguvaluga-ilmselt angiin). Teised 2 said lasteaeda viidud (14 km kaugemal), kuid õhtu koju tulles nad peavad istuma paksude tekkide all ja värisema. Toas on mul kraadiklaasil vastu vaatamas 12.2 kraadi sooja.
Ning teades ilma et täna tormine ja külm (jah maja on küll väljastpoolt soojustatud, kuid põrandatest ja laest tuleb külma (põrandad vahetamata).
 
Kole lugu. Me oleme tavaline perekond kes püüavad ise hakkama saada, kuid antud hetkel et mitte ära külmuda vajame kahjuks praegu väga sooja et elama jääda. Kui Teil Mariann on küsimusi vastan heameelega. Aga kui tahate postitust teha, siis ma ei eelista väga tähelepanu keskpunktis olla ja nime palun mitte avalikustada) ma ei taha hiljem inimeste kurje parastamisi, sõime ja halvakspanu saada. Nii enda kui ka oma laste pärast.

 

Mina ei tea, mis mul viimasel ajal viga on, aga jälle tahab pisar silma tulla, kui ma mõtlen nende pisikeste peale, kes nii külmas kodus haiged olema peavad. Ja nendele, kes ainult päeval lasteaias sooja saavad. Jah, lapsed mängivad ja liiguvad palju ja neil võib soem olla, aga no 13 kraadi on ikka VÄGA külm kodus istumiseks.

Sõbrad, mis teeme. Kuidas aidata saame? Ma ise kirjutan sellele firmale, kellega ma kunagi nende infrapunapaneelidega koostööd tegime, ehk nad raatsiksid paar tükki sellele perele kinkida, aga seegi oleks vaid ajutine lahendus. Kas me saaksime kamba peale raha kokku, et neile 500€ kokku koguda, et nad saaksid teha sissemaksu endale õhksoojuspumba ostmiseks? Või teab ehk keegi mõnda hästi toredat firmat, mis õhksoojuspumpasid müüb, kellega saaks ehk jutule?

Ma olen nõus enda soojuspumba ostu tulevikku lükkama, aga no seda peret tahaks täiega aidata. Neli last kasvatada, vot see on üks vägega naise tegu, kas keegi oleks nõus koos minuga nüüd seda vägevat naist aitama ka? Siinkohal tuletan praegu meelde neile ka, kes ütlesid, et nad hea meelega aitaksid mind, kui ma oma konto annaksin. Tead, las ma jääda, aga ma oleks nii õnnelik kui me saaksime üheskoos muuta viie inimese talve soojemaks. Nii halb on ju külma käes olla! Mul endal ka just palju anda pole, aga annan hea meelega nii palju kui võimalik, et perele sooja tuua. Asjaga on kiire, sest no kammoon, külm on! Pere kinnitab, et kui sissemaksu saaks makstud, siis edaspidi osamaksetega saaksid nad hakkama!

Kas keegi tahab veel kampa lüüa? Kui jah, siis kirjuta mulle marianntreimann@gmail.com või jätke siia oma kommentaar ja siis mõtleme, kuhu me saaksime raha koguda ja kuidas võmalikult kiiresti pere väiksemate varbad sooja saada! Emana panen ise ennast olukorda, kus minu lapsed külmetaksid ja ma ei saaks mitte midagi teha, et seda olukorda parandada, võeh, see tunne oleks kindlasti hirmus.

Aga lõpetame ikka väikse naljapildiga 🙂

Loe ka neid postitusi!

63 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Sara 9. veebruar 2018 at 11:53

    Ei tea, kas perel on õnnestunud praeguseks ajaks juba sooja saada või on ära külmunud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. veebruar 2018 at 14:42

      said sooja!! 🙂

  • Avatar
    Vasta Birge 20. jaanuar 2018 at 21:50

    Kas pere on juba sooja saanud? Kui ei, tahaksin ka panustada sinna!

  • Avatar
    Vasta Helika 17. jaanuar 2018 at 20:04

    Sooviksin ka aidata.

  • Avatar
    Vasta mairit 17. jaanuar 2018 at 01:21

    Kui see soojuspump peab olema ainus küttekeha majas, siis tuleks soetada ikka kallim/võimsam, muidu jääb küll ainult elektrirve maksmise rõõm, sest odava ja nõrgukesega ei saa mingit sooja majja sisse. Põhimõtteliselt on õhksoojuspump ju ikka lisakütteks mõeldud, näiteks et kütad ahjuga toa soojaks ja paned siis õhksoojuspumba temperatuuri hoidma, nii kestab soe kauem. Et neil praegu seda põhiküttevõimalust niikuinii pole, siis peaks see pump ikka korralik olema.

  • Avatar
    Vasta Lily 16. jaanuar 2018 at 21:29

    Mallukas kuidas sa rahul oled nende infrapuna radiaatoritega . Plaan endale ka muretsed.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 21:34

      Mina olen väga rahul, üleval on mega soe. Hommikuti alla tulen, siis on tunne, nagu tuleks soojast paradiisist hundilauta 😀

  • Avatar
    Vasta Kairixxx 16. jaanuar 2018 at 17:52

    Mina olen ka nõus aitama.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 18:55

      kirjutan sulle meilile 🙂

  • Avatar
    Vasta Käthlin Kondike 16. jaanuar 2018 at 17:15

    Mallu ma sooviks ka aidata ja sa oled nii lahe:)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 18:57

      ma saadan sulle meili 🙂

      • Avatar
        Vasta väga väga naine 16. jaanuar 2018 at 19:26

        Onju, ta on nii lahe!
        Enne eelmisi blogiauhindu arvasin, et nah, misasja, elublogide kategooria võidab nagunii Mallukas, mis seal üldse kellelgi teisel kandideerida … ja siis tuli teise mõttena: “Aga tegelikult on inimeste suhtes lootust ja häid mõtteid äratav, et nad just Malluka valivad!!”
        Kui tema neile kõige rohkem meeldib, on inimkonnal veel lootust.

  • Avatar
    Vasta Kzz 16. jaanuar 2018 at 17:11

    Minul endal ka väga nadi kogemus õhksoojuspumbaga. Elasin korteris kus kütmiseks oli puupliit ja pump. Kui kraadid alla -25 väljas kukkusid siis see pump lihtsalt lakkas töötamast,mis siis et toas oli ka 12 kraadi ainult, elsingi puupliidi najal pmst?( ma ilge külmavares). Nüüd elan küll teises korteris mis müügis ja samuti üsna jahe siis ei saa aru miks maakler potensiaalsetele ostjatele räägib et ôhksoojuspump lahendab külmaprobleemid( maja väljast soojustamata). Minu arvates see pump pigem stabiilsema soojuse houdmiseks aga kütteallikana seda küll kasutada ei saa….

  • Avatar
    Vasta Geidi 16. jaanuar 2018 at 16:54

    Meie pere abistakd pisikese summaga. Anna vaid tead kuhu raha kanda 😉

  • Avatar
    Vasta Else 16. jaanuar 2018 at 16:11

    Ma elasin 2014/2015 talve nii et toas oli 0 kraadi. Ei ma ei olnud kodutu, töötu üliõpilane olin, kellel polnud raha söögiks, rääkimata siis raha, et osta puid ahju..

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 19:01

      kuidas sa selle üle elasid??

      • Avatar
        Vasta Else 17. jaanuar 2018 at 10:10

        Õnneks väga kaua see situatsioon ei kestnud. Vist 2-3 kuud. Aga elasin väga palju oma poiss-sõbra armust. Aeg-ajalt ostis ta mulle süüa ja tema emal polnud midagi kui vahest ööbisin nende juures. Kodus ööbides lähed magama mitme kihi riietega ja kampsuniga.

        Ma tahtsin töötada, aga keegi mind ei tahtnud võtta, sest üliõpilane ju. Väga rasked ajad olid. Ma isegi ei teadnud, kus kohast ma abi oleksin saanud küsida. Või kuhu pöörduda. Ma mäletan üks hommik ärkasin ja ma nägin toas oma hingeõhku (see tekib alates 0 kraadist). Ja kui tööle sain, siis väga palju lihtsamaks ei läinud. Natuke küll, aga ma meenutan, et mul oli rahakotis viimased 5 eurot ja ma pidin selle eest ostma midagigi, et puud, mida ma lõpuks olin suutnud osta, läheksid põlema ahjus, sest mulle oli toodud märjad halud.

    • Avatar
      Vasta väga väga naine 16. jaanuar 2018 at 19:27

      NIU!!!

  • Avatar
    Vasta Käroli 16. jaanuar 2018 at 15:27

    Mallukas kui saad igasuguseid õhksoojuspumba pakkumisi siis võiksid nende kohta ka miski postituse teha, et kes pakub järelmaksu ja mida peaks jälgima :). Ise plaanin ka suvel garaazist toa ehitada ja sinna kütteks õhksoojuse panna, sest muu pole võimalik, hea oleks juba eelnevalt pisut infot omada, et kelle poole kasulik pöörduda jne :).

  • Avatar
    Vasta L 16. jaanuar 2018 at 15:07

    Lugesin kirja ja kommentaare, pean tunnistama, et selliste abipalvete puhul minus alati võitleb 2 poolust – esiteks, kahju inimestest ja kui on päriselt häda, siis on tõesti tahaks aidata ja teiseks, et hmmm, ega see ikkagi mingi scam ei ole? Lihtsalt väga palju on neid, kes tõesti manipuleerivad ja siis on pärast eriti loll tunne, kui sellega kaasa lähed.

    Aga selle naise loo puhul suur-suur kiitus selle eest, et suhtlesid edasi ja uurisid ise erinevate õhksoojuspumpade-küttekehade hindade kohta.
    Kõige parem nii selle kui ka teiste lugude puhul ongi, kui saakski konkreetselt õhksoojuspumba või mingi muu asja, mida hädasolijal vaja on. Siis on selge, et läheb õigesse kohta (vs. lihtsalt mingi summa kanda)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 19:03

      Naine ei tahtnudki kuskile mingit summat, ka praegu kandsid kõik soovijad selle minule ja mina edasi kannan selle firmale, kellelt ostuks läheb 🙂

  • Avatar
    Vasta Marju 16. jaanuar 2018 at 14:43

    Tegin omapoolse väikese panuse ära.

  • Avatar
    Vasta Meow 16. jaanuar 2018 at 14:27

    Kas sa mingit osa sellest sulle kantud horoskoobiskandaali rahast ei tahaks neile anda? Saaksid sissemaksurahagi ehk kiirelt ära maksta, muidu siin kogudes tiksuvad vb nädal aega veel külmas enne kui raha koos

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 14:31

      ma nagunii annan 🙂

      • Avatar
        Vasta Liina 16. jaanuar 2018 at 15:30

        Siis ongi raha koos ju 😉

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 19:04

          ma ei näe su ülekannet, et sa nii täpsel teaksid, kui koos see on :O

          • Avatar
            Kirke 16. jaanuar 2018 at 19:42

            No kui sulle kanti 1400€, mida sa väidetavalt üldse ei tahtnud, siis peaks sellest ju 500€ koos olema, kui sa sellest rahast nagunii annad 🙂

          • Mallukas
            Mallukas 16. jaanuar 2018 at 21:16

            Ma arvan, et sa said natukene valesti aru. Mul polnud selle vastu midagi, et mulle kandsid raha, kes horoskoopi minu blogist lugesid, või mind aidata soovisid. Mis mulle vastumeelt oli, oli fakt, et inimesed arvasid, et see on mingi “minu rikastumise plaan”, mistõttu palusin ma EDASPIDI mitte raha kanda ja asi ants.

  • Avatar
    Vasta Marvi 16. jaanuar 2018 at 14:24

    Hey.. kes oskab vastata, milline soojuspump (võimsus vms) tuleks soetada antud juhul? Ma pole eramajas elanud ega saa aru, mis vahe neil on. Aga kütta oleks tarvis u. sama suur maja.. või tsipa väiksem..tahaks vanaemale osta, et ta koguaeg nende puudega ei jamaks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 14:25

      ma annan teada sulle, kui välja uurin 🙂

    • Avatar
      Vasta Liina 16. jaanuar 2018 at 15:28

      Peaks olema need kallimad, mis toodavad sooja ka – 25 kraadiga. Need odavamad osad on ainult – 15 kraadini tõhusad. Ja elektri radikad termodtaadiga on ka väga tõhusad, meil mõlemad kasutuses kordamööda(viimased siis kui õues – 25 olnud, siis pole mõtet olnud pumpa piinata sulatab rohkem kui sooja annab)

    • Avatar
      Vasta Vesper 17. jaanuar 2018 at 10:09

      Küttevõimsust peab vaatama – 1 kW kütab üldiselt 25 ruutmeetri kanti. Lisaks muidugi töötemperatuuri vahemik ehk kas kannatab ka -25 kraadi ära või viskab selle peale pildi eest.
      Üldiselt pole õhksoojuspump ikkagi mõeldud kasutamiseks ainsa küttevahendina, eriti kui raha pole jalaga segada, sest mida võimsam, seda rohkem see ka tarbib + väga külmaga rügab pidevalt tööd teha, mis omakorda tõstab tarbimist.

  • Avatar
    Vasta Boffin 16. jaanuar 2018 at 14:20

    Ok. Lugesin veidi kommentaare. Praegu lugu veel veidi segane, aga nagu lubasin – aitan kui vaja ❤️

  • Avatar
    Vasta Boffin 16. jaanuar 2018 at 14:18

    Ma ikka saan aidata (edasta info kuhu saan toetuse vajadusel kanda), aga inimene peaks kindlasti KOV-i poole pöörduma. Nad on vist lausa KOHUSTATUD aitama..

    • Avatar
      Vasta Marvi 16. jaanuar 2018 at 14:25

      Jep..vältimatu sotsiaalabi..kasvõi ühekorde toetus peaks olema vast igas vallas/linnas..?

  • Avatar
    Vasta Nimi 16. jaanuar 2018 at 14:03

    Saan täiega aru, mida see tähendab, elasime ise eelmised talved üle keskmises 10-15kraadi (kõige soojemas) toas, sisuliselt elasimegi ühes toas, sest teistes tubades, wc ja köögis oli +6 ja last sinna ei lubanud. Tubade vahele riputasime mitmekordsed kardinad, kõik uksed olid alati suletud. Kahjuks endal hetkel rahaliselt aidata ei ole võimalik, aga soovitaks kolida samamoodi ühte tuppa ja ehk on kellelgi tuttavatest elektriradikat, sellega kütab toa ilusti 16-17kraadi peale ilma märkmisväärsete elektriarveteta.

    • Avatar
      Vasta Mel 16. jaanuar 2018 at 15:07

      16-17c laste jaoks on möeldamatult külm. Terveks nad sellise “soojuse” juures ei saa.

  • Avatar
    Vasta Skeptik 16. jaanuar 2018 at 13:55

    No ei taha uskuda seda juttu. Juba ühe googeldamise järel leiab mitmeid firmasid kes annavad järelmaksuga, sissemaks 0 eurost. Lisaks kohaletoomine ja paigaldus tasuta ja igas hinnaklassis.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 13:58

      Palun loe eelmiseid kommentaare, juba rääkisin ka pereemaga, et kust ta hindu vaatas ja miks nii kalleid. Selgitus, ta otsis konkreetsete otsisõnadega, et järelmaks ja et kütaks 80 ruutu ära. Inimene ei küsinudki ju üldse raha, et siin oleks põhjust kahtlustada inimest petmises.

    • Avatar
      Vasta jaak 16. jaanuar 2018 at 14:55

      Kas sa oled päris rumal? Paigaldus tasuta on reklaamitrikk, masin on selle paigalduse hinna võrra kallim. Osta Hansapostist edasi kallilt.

  • Avatar
    Vasta Kerit 16. jaanuar 2018 at 13:46

    Olen nõus aitama! Minul, kui kùlmavaresel, oli seda väga jube lugeda. 🙁

  • Avatar
    Vasta Mari 16. jaanuar 2018 at 13:45

    Ma ei taha väga uskuda et ainult üks firma annab järelmaksu. Kui ma eelmine aasta otsisin õhksoojuspumpasid siis leidsin ikka mitu firmat. Ise võtsin ka samamoodi järelmaksu peale ja mingit sissemakset ei nõutud.Eesmärk pole kedagi maha teha vaid neid firmasid on kindlasti Ja 80ruudule saab kindlasti alla 1500 eurose õhksoojuspumba.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 13:48

      Jaa, ma juba rääkisin naisega ja ta tõesti esimese šokiga kirjutas esimest hinnast, mis pakuti. Oleme juba koos leidnud soodsamaid pakkumsi, aga igasugune abi oleks siiski teretulnud 🙂

    • Avatar
      Vasta Liisa 16. jaanuar 2018 at 13:58

      Kirjutas esimese šokiga ehk siis mulle hakkab juba tunduma, et igasugune abi palumine ja kirjutamine käib täiesti läbi mõtlemata. Kindlasti on ka võimalus pöörduda kodu valda või linnavalitsusse, kus aidatakse leida lahendus antud probleemile. Üleüldse igasugune anonüümselt abi palumine on viimasel ajal moodi läinud ning pole kindel kuhu või kellele raha jõuab, lisaks meeletu lastega manipuleerimine. Jah kurb kui lapsed peavad kannatama aga sellega pidevalt manipuleerida, et tekitada teistes inimestes haletsust on ka juba pehmelt öeldes liiale läinud. Aidata on tore, eriti tore neid, kes pidevalt abi ei kerja ja püüavad ise ka oma elementaarsete olmemuredega hakkama saada.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 14:01

        Tead, mul on kurb, et sa nii südametu oled. Kas sa ei oleks šokis, kui sul nelja lapsega oleks kodus jääkülm? Inimene võib-olla ei tule selle pealegi, et kohalikku omavalitsusse pöörduda, eriti, kuna muidu ennast abivajajaks ei peeta. Lihtsalt esimese laksuga googeldad, vaatad, issand, nii kallid. Mida teha? Siis meenub, et Mallu äkki teab kedagi soovitada (ta ei küsinud mu käest ju raha!).

        Kurb on tõesti, kui lapsed peavad kannatama, aga mida oleks pidanud see naine tegema, et see EI oleks manipulatsioon? Lapsi mitte mainimagi? Ma olen kindel, et oleks see naine üksi, ei oelks ta mulle kirjutanudki.

        Ma loodan, et sul endal kunagi abi vaja ei lähe, ja kui läheb, loodan, et satud sellel hetkel kokku inimestega, kellel pole nii kuri suhtumine nagu sul. Me ei tea iial, millal me ise abi vajada võime, või kuidas me esimese hooga käituksime. Pliis rohkem mõistmist. Kui ei taha aidata, ära aita, aga tänitada pole ka vaja. Aitäh.

        • Avatar
          Vasta Liisa 16. jaanuar 2018 at 14:07

          Tõepoolest olen ikka südametu, seda muidu kutsutakse loogiliseks mõtlemiseks + kasutan ajusi. Aga okei hea teada, kui plaanin tulevikus 6 laste ei tea kellega teha ning korsten sisse kukub, siis tean kellele kirjutada. 😀 (6 last ei tea kellega, siin siis räägin iseendast). 😀

          • Mallukas
            Mallukas 16. jaanuar 2018 at 14:15

            Ok, edu!

          • Avatar
            Kailuu 16. jaanuar 2018 at 16:05

            Sitt päev või oledki selline?

          • Avatar
            tuisik 16. jaanuar 2018 at 18:25

            LP Liisa kahju ,et tee nii kibestunud inimene olete ja ei saa aru ,et meie nn,,kullakallis ,, Eesti riigis ,, on meie vallad nii peast põrutada saanud ,et mingit abi on vähe tõenäoline saada . Jah on valdasi kus saab abi aga on valdasi kus ei tee keegi välja kuidas keegi elab öeldakse koli ära sealt mis elad seal . Aga noo sorry kui mul pole raha selliste asjade jaoks siis ma elangi seal kus ma saan/pean elama ja elan ka seal kus ise tahan . Rääkimata siin muudest ,,abi ,, asutustest . Ja iga inimene pöördub esimese asjana kui sealt abi pole alati sinna kus kiiremini saab ja kelle poole pöördub on me vaba maa . Ja õnneks on erinevalt mõnedest inimestest meil siin südamlike inimesi õnneks rohkem kes soovivad aidata . Mis on äärmiselt mõistlikum ,kui vinguda ja maha teha . Kui sa need nn kuus last saadki siis ära tule nutma ,kui paha mul on ,kui sa siin juba maha teed siis mis sa arvad et sinusuguseid keegi tahab aidata ka vä ? Vaevalt . Aga muidu jõudu ja jasku sulle ,,EI TEA KELLEGA JA KUUE TULEVIKU LAPSEGA ,, 🙂 : ) : )

      • Avatar
        Vasta Tessi 16. jaanuar 2018 at 15:01

        Kohalik omavalitsus saab siin kindlasti aidata, sest neli last ei saa elada ju ometi ka suvel majas, kus pole ahju, ega ilmselt siis ka pesemisvõimalust. Äkki on võimalik saada ajutine korter, lasteaiale lähemal, kõpitseda samal ajal maja ja samal ajal mitte surnuks külmuda. Valdadel on ju olemas vahendid. Samas jah, kuidas selline pere on vallal kahe silma vahele jäänud, praegu on see abistamine kõrgpunktis minu arust, saavad ka need, kel väga vaja pole. Seda enam, on sellel perel vaja pikemaajalist abi, kui see üks kütmise-asi.
        Ma ei usu, et siin keegi kalk on.

        • Avatar
          Vasta Päevalilleke 17. jaanuar 2018 at 22:54

          Ma eeldan, et see pere saigi siiamaani ise lihtsalt hakkama. Sai ju ostetud ISE soojuspump kasutatuna, kuid paraku andis see otsad. Eeldatavalt siis saigi hiljuti alles tehtud päri pirakas väljaminek ja enam ei ole võimalik. Ja kui inimene tulevikus on ise võimeline maksma järelmaksu, siis järelikult sissetulek on piisav ja enamjaolt saadakse ikka ise hakkama, kuni sa ülimal vaesuspiiril ei virele, seni vald sind ei aita. Sugulaste perede pealt, kes samuti maamajades elavad, nähtud küll seda, kui palju või vähe vallad aitavad/ei aita.

      • Avatar
        Vasta Alina 17. jaanuar 2018 at 22:49

        Kas sa oled ise proovinud kuskile valda või kuhu iganes pöörduda kui abi vajaksid? Ilmselt mitte…kui olukord kriitiline siis ei anna ju oodata. Ja ega ikka sealsetest asutustest kiirelt abi ei saa…
        Ära ole kade…proovi mõista ja kaasa tunda, seda enam,et keegi ei palunud ju enda kontole raha.

  • Avatar
    Vasta K 16. jaanuar 2018 at 13:43

    Enamus firmasid pakuvad minumeelest järelmaksu või teevad koostööd erinevate liisingufirmadega. Ja 30% sissemaksuks on päris palju, liisingufirmadel tihti sissemaks 0%… Tean mida räägin, sest olen ise täpselt samamoodi õhksoojuspumba ostnud 🙂

  • Avatar
    Vasta Anu 16. jaanuar 2018 at 13:42

    Samuti vaatasin hinda, meil oluliselt suurem maja ehk siis valitud võimsam pump. Töötab pump andmetel ka -25 C ja maksis 1140 koos paigaldusega. Kliimaabi.ee ja tegemist siis nordceli pumbaga.

  • Avatar
    Vasta Grizleen 16. jaanuar 2018 at 13:38

    Kodukliima näiteks pakub 3 erinevat varianti järelmaksu. LHV, Liisi ja nende enda järelmaks. Tundub, et abivajaja pole korralikult kodutööd teinud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 13:49

      Jah, tõesti ei olnud, üheskoos uurime nüüd 🙂

  • Avatar
    Vasta Marika 16. jaanuar 2018 at 13:36

    Meie ostsime city kliimast järelmaksuga ja ilma sissemakseta.

  • Avatar
    Vasta Kes 16. jaanuar 2018 at 13:32

    30% on 500 euri siis ju pump maksab 1500. Samas pakutakse ju ka uusi hinnaga alates 350 euri. ja 80 ruutu pole ju suur pind mida kütta. Selle sissemaksu raha eest saaks juba korraliku õhksoojuspumba kui otsida.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 13:34

      ma ise ka praegu vaatan neid kodukaid (ja kirjutan firmadele), et saab ju odavamalt ka. Võib-olla ta lähtus ainult sellest hinnast, mille ütles talle see ainuke koht, mis pakkus nn järelmaksu? Ma uurin kindlasti!

  • Avatar
    Vasta Marju 16. jaanuar 2018 at 13:31

    Ikka olen nõus aitama

  • Avatar
    Vasta Reet 16. jaanuar 2018 at 13:27

    Sooviks ka aidata!!

  • Avatar
    Vasta Karolin 16. jaanuar 2018 at 13:20

    Mina tahan aidata!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2018 at 13:31

      nii armas, ma kirjutan sulle!