Kingiloos TESTIN JA ARVUSTAN

katsetame: mis on mahlapaast?*

28. märts 2018

Ma võtsin eelmine nädal ette katsetada mahlapaastu. Mis seal keerulist, ainult kulista mahla ja kaota kaalu. Või noh… Nii ma igatahes arvasin. Et mitte üksi “kannatada”, võtsin kampa ka lugeja Mirjami. “On märtsikuu ja lootus suur, et suvi pole enam kaugel (juhul kui see jälle vahele ei jää). Nagu igal aastal on talvega voodrikest selga isuga juurde mugitud. Nähes Malluka üleskutset viskasin kõik oma vabad käed ja jalad taevapoole – “vali mind, vali mind”. Kui Mallu kirjutas, et kas olen valmis, siis sain reaalselt aru, millesse ma end mässisin. ( Olgu olgu, tegelikku tõde ma veel ei tea).  Olen kunagi, üle 10 aasta tagasi teinud läbi 5 päevase paastu laagri. Paastuga tulin toime enam-vähem, aga õige paastust välja tulemisega mitte. Aga niimoodi argielu vahel paastuda, see on kindlasti väljakutse, sest kõik inimesed ümber minu ju söövad ja ma tõepoolest armastan süüa. Seda näitab ka kahjuks kaalunumber. Igaljuhul on mahlakastike kohal ja homme on algus. Motivatsioon on laes!” Sellised sõnad kirjutas Mirjam mulle enne esimest päeva. Ka minul oli siht silme ees ja ka plaan tundus üsna selge olevat.

Alustasime siis sellega, et pidime ennast kaaluma. Minu algkaal näitas nii:

Ega ma ausalt öelda esimene päev mingit raskust ei tundnud. Hommikul jõin kohvi asemel lihtsalt teed ja kuna mulle taimetee maitseb, siis polnud nagu isegi mingit muudatust. Aeg-ajalt ikka rüüpan teed. Koos veega kulistasin sisse ka linaseemnelusikatäie ja alles kuskil 12 paiku tuli mõte, et nüüd võiks midagi süüa. Võtsin esimese mahla välja ja…. oh sa jutt, kui magus! Püha jeerum! klaasikene oli enam kui küll!

Lõunasöögiks sõin kalasuppi, leidsin, et see on piisavalt lahja ja jõin veel mahla. Ausalt, magusaisu võttis küll kenasti see klaas ära.

Õhtul jõin veel klaasi mahla ja kuna ma kartuleid ja porgandeid keeta ei viitsinud, sõin kaks õuna ja läksin magama ära. Ei olnud hullu miskit!

Esimene päev Mirjami sõnade läbi:

Stardipauk on antud. Esimene päev on ettevalmistav päev, mis iseenesest ei tundugi (vähemalt päeva esimesel poolel veel) üldse hull. Kõige jubedam oli hommikune kaalule astumine ja kaalu fikseerimine. See oli tõeliselt julm. Ja hella pilguga saatsin hommikul oma kohvimasinat, mida ma sisse ei lülitanud. Minu jaoks on keeruline neid linaseemneid tervenisti alla neelata, sest olen ju harjunud oma hambaid kasutama ja närima. Kell on 10:15, ma olen üleval kella 6-st… Jube uni on, ma vist olen kohvi sõltlane. Lõuna sõin erilise hellusega, mõneks ajaks teine ju viimane.  Naljakas on see, et mul on kerge peavalu, võib olla on see ka ilmast.  Rüüpan aga taimeteed, see mulle meeldib. Mugisin omad aurutatud porgandid ja muu mudru sisse, viimne tahke õhtusöök järgmiseks 6 päevaks. See linaseemnete neelamine on ikka raske. Kaanin oma tassikese taimeteed sisse ja kebin ära voodisse, väsimus on meeletu.

***

Teisel päeval jõin hommikul jälle teed ja kaasi seda suhkrumahla, aga ega isu ka ei olnud mitte millegi muu järele. Lõuna paiku sain uue mahla lahti korkida, see õnneks nii magus ei olnud ja kannatas täitsa juuagi! Natukene tihkem, nagu nektar. Küll aga tekkis mul tunne, et ma tahaks ikka midagi süüa ja pistsin ühe banaani nahka. Ma tegin endaga juba selle “paastu” alguses kokkuleppe, et ma ennast ikka piinama ka ei hakka.

Õhtusöök oli super hea! Tomatisupp pliidil soojaks, koriandrit ja basiilikut sisse – üli hea! Lisaks jõin veel kaks tassi teed ja keerasin koos lastega varakult magama ära, nii et nälg tekkida ei jõudnud.

Teine päev Mirjami sõnade läbi: 

Magasin nagu beebi, uni oli nii nii magus. Ma isegi ei tea millal mu väike tütreke mulle kaissu ronis, tavaliselt ärkan ma ikka iga öö selle peale üles ja mu uni on häiritud. Äratuskell heliseb mul kell 6, üllatavalt ilusti suutsin ma ka ennast voodist välja ajada. Kaal teatas, + 500 grammi ja ei milligrammigi rohkem. Noh, iga miinus on alati parem kui pluss. Hommikutti klaasi vett olen harjunud ma jooma niikuinii, tavaliselt on see küll olnud toasoe, nüüd aga keedan tee jaoks vett ja siis teen vee soojemaks ja kui aus olla on seda meeldivam juua, eriti kui õues vaatab vastu -7 kraadi külma. No ma ei ole üldse talve inimene, andke ometi sooja.

Peale vannitoa ringi toimetasin nn toidurituaalidega, ajasin kuidagimodi neid linaseemneid närimata kurgust alla, see on ikka jätkuvalt väljakutse. Hommikusöögiks oli ka täna Digest mahl, see on mõnus ploomikas.

Tänasest lisanduvad menüüsse 2 uut mahlamaitset. Kerisin Wellness mahlal korgi maha. Kiitus mahlategijatele. Ma ei ole üldiselt väga mingi mahlajooja, aga see mahl on supermaitsev. Kuna mul on kuidagi naljakalt jahe olla, lahjendasin mahla sooja veega ja rüüpasin mõnuga seda sooja jooki.

Kell on 13.14, tagumine aeg lõunat süüa, kõht koriseb ja müriseb. Imestan et ma täna unine pole, ju oli siis see ikka eilsest ilmast.

Keerasin korgi Vita 7 mahlalt, see mahl on selline natuke nagu tummisem, saan aru miks sobilik lõunasöögiks, kui seda söögiks muidugi nimetada saab. Maitse on meeldiv puuviljane. Mul on tunne, et ma hakkan mahla joomist armastama. Mulle tundub, et hea nüanss on see, et mul ei teki juues söömasööste. Ükskõik kui korralik ma muidu toitumisel olla üritan ja tervislikult toitun, pean end koguaeg kontrollima, sest olen selline äärmusest äärmusesse kõikuv, kas kõik või mitte midagi. Ma võin olla vabalt söömata, aga nii kui sööma hakkan võin külmkapi sisu kõik ära krõmpsutada ja külmkapi otsa ka. Ei saa täis ega lähe lõhki. Lisaks, peale lõuna sööki tuleb mul alati selline – tahaks midagi head tunne. Hetkel on aga kõhukorin kadunud ja töö võib jätkuda, õnneks on ka tööd nii palju, et see pole aega millegile muule mõeldagi väga.

Vahepeal käib kerge peavalu kummitamas, aga õnneks kaob ka mõne aja möödudes. Kaanin aga vett ja teed ja mahla-veesegu. Soolase isu tuli peale, väike kiluvõileib oleks teretulnud. Kuna energiat tundus piisavalt olema läksin peale tööd ka trenni, et mitte oma nädalarutiini rikkuda. Tantsutreening sobis tänasesse hästi küll. Õhtusöögiks tegin tomatimahla soojaks, vürtsitasin chilli ja basiilikuga, tõeline gurmeeroog. Kimasin ka omad linaseemned sisse. Mind täitsa huvitab, millal need minust väljuma hakkavad, veel tuvastanud pole 😛

***

kaal kolmanda päeva hommikul. Sorri, Triinu, varvaste eest 😀

Kolmas päev hakkab samamoodi, nagu eelmine. Hommikuks jälle tee ja magus ploomimahl. Tõesõna võtab muu järgi isu ära. Tekib sama olukord, et kui kõht on tühi ja võtad ampsu shoksi, et siis kaob näljatunne ära. Sama värk! Kõht ühesõnaga tühi ei ole.  Kaasa aitab ka pidev Värska kulistamine.
Lõunaks tuli rüübata juurviljamahla. Mis ma ütlen, rohkem selline tomatisupilaadne asi oli, aga mitte midagi vaimustavat. Jälle juhtus just lõuna ajal see, et tahtsin ikka midagi tahket ka suhu panna, seega sõin kurki ja natukene õuna. Ausalt öeldes piisas sellest täiesti ja õhtul isegi kaalusin seda, et ei viitsigi endale tomatisuppi teha, aga tegin ikkagi. Hea oli! Sedapuhku panin natsa tsillihelbeid ka sisse.
Mirjami kolmas päev: 
Vaoo, ma olen 1,3 kilo kergem kui eile. Tegin natuke numbristatistikat eilse kohta. Kogu päeva sisse joodud-neelatud (linaseemned) kaloraas oli 524, taimeteed ja vett kokku jõin ma 3 ja pool liitrit…  Magama jäin suhteliselt vara, mingi pool 11 vist ja kella 4 tuuris läks uni ära. Igavene tobe oli, siis kui magus uni peale tagasi tuli oli kell juba 6 ning vaja ennast voodist püsti ajada. Päev algas nagu eilnegi, täna tunnen kohvist juba natuke vähem puudust, taimetee sobib väga hästi, ilmselt see hommikune vajadus on eelkõige selle sooja joogi vajadus. Keerasin järgmise korgi maha – tänane päevajook on Vegetable mahl ehk siis juurvilja mahl. Ma olen päris palju erinevaid juurikate mahlu proovinud, aga see on neist kõige parem.Sellise magusama alatooniga maitsete pukett, tunnen nii peeti kui ka kerget sellerit ja loomulikult tomat on peamine, sisse on pandud ka näpuotsatäis meresoola, tänu sellel pole ka liiga vesine see mahl. Ainus jama on see, et ma tahaks seda kohe sisse kaanida, aga peab võtma mõõdukalt linnunokaga, siis jätkub kauemaks. Juurvilja mahlaga on see jama, et seda ei lahjenda veega, ma ei hakka isegi mõtlema mis lurr sellest tulla võiks, kui seda prooviks. Selles suhtes saab tänane päev olema grammike raskem… Ja raskem ta oligi. Vahepeal külas käies oli küll tunne, et viskaks selle lusika nurka, aga suutsin tugevaks jääda. Päeva tipphetk on õhtusöök. Siis on tunne, et oled justnagu miskit hambaalla saanud. Ja tomatimahl soojana chilli ja basiilikuga on nagu päris.
Aga väsinud olen küll, katsun ruttu voodisse saada, loodan et täna ei lähe kell 4 uni ära.
***
Neljanda päeva hommikul tegin jälle pattu ja pistsin koos ploomimahlaga endale sisse ka terve ploomi. Lisaks siis teed ja linaseemneid. Näljatunnet pole üldse. Lisaks kulistasin sisse pea pool pudelit Värskat.
Lõuna ajal jõin oma mahlakest ja taaskord patustasin ühe banaaniga. Ma ju ka kõigest inimene ja kuna paastu mõisa peale ei pidanud, ei teinud ka sääsest elevanti. Kõrvale rüüpasin veel teed ja Värskat.
Õhtul murdusin ootamatult. Olin juba voodis ja valmis magama jääma, kui tundsin nii suurt nälga, et kebisin alla ja sõin veel ühe banaani. Peale jõin tassikese teed ja jäin magama. Et ärgata kell NELI öösel tapva nälja peale. Mis siin ikka. Kobisin alla, sõin ühe õuna ja jõin teed, ise vaatasin TLC pealt paksusaadet 😀
Mirjami neljas päev:

500 grammi olen ma kergem kui eile. Öö oli jälle poolik. Kustusin ära nagu nott ja kella 3 paikku ärkasin ülesse ning lugesin õige tükk aega lambaid. Täna on kuidagi jõuetu oleks, selline naljaks tunne nagu karu istuks kukil ja kõik keha pekid valutavad. Äkki pakivad end kokku ja lähevad minema?

Laias laastus on tänane päev nagu üleeilnegi. Õhtusöögil magus mahl on ainult teine, seega uusi maitsebukette oodata pole.

Jube külm on olla täna, kuigi ma ei ole õhemalt riides kui tavaliselt ega ka õues pole väga külmaks läinud, aga mina külmetan, varbaotsani – eriti varbad tegelikult. Ma olen iseliikuv nälg täna, ma mõtlen ainult söögist… Saaks või ühe porgandi või banaani hambusse…

Lisaks hakkasid mul jalalihastes krambid, teisele korrusele trepist ülesse minna oli katsumus ning taga tipuks hakkas pea ringi käima. Ilmselgelt nii töö kõrvalt paastuda on ikka väga raske. Haarasin ühe banaani ligi ja elu läks vähe kenamaks. Jama on see, et ka seedimine on seiskunud, linaseemned on teinud pesa minu sees ja ei välju… Soe tomatimahl ja ports õhtuseid linaseemneid jälle sisse kimatud. Seedimine ei ole ellu ärganud, homme lähen hapukapsa mahla poest otsima.

***
Viienda päeva hommikul ütles Mirjam mulle, et tal on nii kehv olla, et peab viimase paastupäeva ära jätma ja kohe taastumispäevale minema. Mina aga mõtlesin, et kuna ma nagunii 100% kavas pole olnud, siis mis ka mina siin märtrit mängin ja lõpetan siis ka ära. Samas see pagana ploomimahl oli lahti korgitud ja seega jõin klaasikese, koos oma tavalise taimeteega.
Lõunasöögiks sõin wokiroa ja pirni + Värska.
Õhtusöögiks… Tellisime sõpradega pitsa 😀 Milline imeline paastutoit, eks!

Mirjami viies päev ja kokkuvõte: Kuna enesetunne läks päris viletsaks, siis tegin laupäevast taastuspäeva. Lisasin siis veel hapukapsa mahla, seedimine endiselt seiskunud. Kokkuvõtteks kaalulangus nende nelja päevaga 3,1 kilo. Seedimine käivitus alles uuesti pühapäeva õhtupoolikult. Ma ei tea, kas seoses selle paastuga, aga mu tsükkel läks sassi, menstruatsioon hakkas ootamatult nädal aega varem. Võib olla ka sellega seonduvalt mu nõrkus, peapööritus ja muud lisad. Kokkuvõtteks on mul hea meel, et need mahlad avastasin, mõtlen et tegelikult võiks nädalas regulaarselt 1 päeva täitsa sellise kerge mahlapäeva teha. Tean, et kohvi joomisest võin ka täiesti vabalt loobuda ja maailm ei hukku.

***

Ühesõnaga, sai paastutud küll, kuigi mööndustega. Võin kohe ära öelda, et kui varakult magama minna,siis pole üldse midagi häda ja mahladest saab täitsa okei “kõhutäie”. Ma lihtsalt ise tahtsin midagi vahepeal ampsata ja puuvili aitas täiega. aga tulemus? Ma küll viiendal päeval ei taibanud kaalule astuda, aga astusin siis täna. Ise olen tulemusega rahu!

Kellel huvi on, siis endale saab kuuritäie vajalikku kraami osta SIIT! Ps! Mul jäi üks kuuene mahlapakk avamata (erinevad maitsed). Kui keegi tahab paari mahlapäeva teha, arvates, et tervet nädalat vastu ei pea, siis annan hea meelega ära. Jäta aga kommentaariumisse osalemissoov, homme loosin välja 🙂 (aga ise peab järele tulema :D). Olete muidu kunagi paastusid proovinud? 

*Sündis koostöös Biotta Wellness’iga

Loe ka neid postitusi!

49 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kadri 31. märts 2018 at 15:10

    Sooviksin proovida!

  • Avatar
    Vasta J 30. märts 2018 at 14:08

    Mirjam kirjutab niiii muhedalt 🙂 (Y)

  • Avatar
    Vasta Raili 29. märts 2018 at 23:46

    Mina sooviks küll proovida!

  • Avatar
    Vasta Jane 29. märts 2018 at 23:05

    Ma prooviks kindlasti.

  • Avatar
    Vasta Elekas 29. märts 2018 at 22:06

    Prooviks. Plaanis endale mahlapress osta

  • Avatar
    Vasta Annemarie 29. märts 2018 at 21:58

    Mina sooviks ka väga järgi proovida!!:)

  • Avatar
    Vasta Triinu 29. märts 2018 at 21:36

    Sooviks proovida mahlasid.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 29. märts 2018 at 20:12

    prooviks 🙂

  • Avatar
    Vasta G. 29. märts 2018 at 19:14

    Osalen

  • Avatar
    Vasta Jaanika 29. märts 2018 at 19:10

    Tõesti oleks mulle see vajalik. Kuna ostin pulmakleidi 8 kuud enne pulmi ja nüüd kus olen juurde võtnud, ei tea kas enam mahungi suveks kleiti. Juba praegu on kuidagi ebamugav olla ja umbes 4 kg oleks vaja taas alla saada, et kleit selga mahuks.

  • Avatar
    Vasta Maria 29. märts 2018 at 17:58

    https://sobranna.postimees.ee/2998735/neli-valet-mahlapaastu-kasulikkuse-kohta
    Üldiselt tasub mahlapaastuga pigem ettevaatlik olla.

  • Avatar
    Vasta Reimo 29. märts 2018 at 14:01

    Väga tahan proovida ja võita kuuspakk endale 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari 29. märts 2018 at 14:00

    Soov väga suur osaleda!

  • Avatar
    Vasta Kerli 29. märts 2018 at 13:59

    Osalen. Pole paastunud.

  • Avatar
    Vasta K. 29. märts 2018 at 13:58

    Tahan väga proovida 🙂

  • Avatar
    Vasta T. 29. märts 2018 at 13:58

    Prooviks hea meelega.

  • Avatar
    Vasta Potsataja 29. märts 2018 at 13:16

    Soovin osaleda:)

  • Avatar
    Vasta Potsataja 29. märts 2018 at 13:13

    Sooviksin proovida.

  • Avatar
    Vasta Mari 29. märts 2018 at 10:29

    Prooviks hea meelega 🙂

  • Avatar
    Vasta M-L 29. märts 2018 at 10:08

    Mina sooviksin väga-väga proovida. Olen juba 2-aastat jälginud hoolsalt, mida söön ning märkimisväärse osa oma kehakaalust ka kaotanud. Nüüd on jälle raskem hetk, jube väsimus on peal ja oleks vaja sellist RESTARTI kehale teha. Väga-väga loodan, et ehk naeratan seekord loosiõnn mulle ning saan kevadet alustada värskemana ja puhtamana 🙂

  • Avatar
    Vasta Maria 29. märts 2018 at 09:34

    Osalen

  • Avatar
    Vasta M. 29. märts 2018 at 08:55

    Kaalunumbri poolest isegi poleks vaja. Aga väike organismi “restart” oleks kindlasti hea! Prooviks küll 🙂

  • Avatar
    Vasta Pirz 29. märts 2018 at 08:51

    Hea meelega prooviks ära, paras väljakutse minu jaoks………

  • Avatar
    Vasta Maire 29. märts 2018 at 07:25

    Mina tahaks küll proovida paastumist, kuna täna hommikul tööriideid selga tõmmates avastasin, et püksid on natuke kitsaks jäänud. Nüüd nendega istuda ei saa, pean terve päeva seisma, muidu voldike lööd nööbid eest. 😀 Tööandja juurde uusi ka küsima minna ei julge.

  • Avatar
    Vasta Laura 28. märts 2018 at 23:42

    Tahaks proovida küll!

  • Avatar
    Vasta K. 28. märts 2018 at 23:14

    Muidu ei paastuks, aga kui mahlad võidaks, siis vähemalt prooviks seda teha. Kaalunumbrit vaadates oleks seda väga vaja 😀

  • Avatar
    Vasta Kerli 28. märts 2018 at 22:51

    Mina prooviks hea meelega, kaal hakkab tervisele juba?, kuskilt peab alustama. ?

  • Avatar
    Vasta H.V. 28. märts 2018 at 21:35

    Kulistaks heameelega kui võidaksin selle kuuspaki 😀
    Päris paastu ei teeks aga niisama jooks küll 😀

  • Avatar
    Vasta Liisa 28. märts 2018 at 20:09

    Kõlab põnevalt, tahaks proovida küll.

  • Avatar
    Vasta Kertu 28. märts 2018 at 19:45

    Sooviksin proovida.

  • Avatar
    Vasta Lily 28. märts 2018 at 19:34

    Oleksite võinud vähe täpsemalt selgitada, milles see mahlapaast siis seisnes, mis reegleid järgisite jne. Mind kuidagi häiris, et ainult möödaminnes mainisite mingeid linaseemneid, kartuleid/porgandeid, tomatisuppi vms. Ei saanud aru, et misasja te üleüldse tegema siis pidite see nädal aega 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. märts 2018 at 19:52

      Esimene päev tohtis süüa tavalise lõuna ja õhtuks võis keedukartulit või porgandit süüa. iga hommik tuli süüa linaseemneid ja muidu ainult mahl, tee ja vesi 😀

  • Avatar
    Vasta Liisa 28. märts 2018 at 19:34

    Ei ole proovinud, aga põnevalt kõlab. Peab rohkem uurima!

  • Avatar
    Vasta Triinu 28. märts 2018 at 19:22

    Mina tahaksin proovida! Tahaks suvekeha teekonnale ühe kiire tõuke anda ja see tundub olevat super variant 🙂

  • Avatar
    Vasta Merilin 28. märts 2018 at 18:55

    Kui ma teie kirjeldustega lõpuni jõudsin, siis mõtlesin, et peaks sellest mahlapaastust natuke lähemalt uurima ja poest mingi mahla koju tooma. Varasemalt pole paastu pidanud, aga miks mitte proovida – ilmad on ilusad ja peale tõbist perioodi kuluksid vitamiinid igati ära.
    Lisaks läheme mehega pühapäeval spaasse ja need mõned päevad mahlal olla kuluksid väga ära ja jään pingsalt oma õnne ootama 😀

  • Avatar
    Vasta M. 28. märts 2018 at 18:51

    Olen küll teinud paastu, tegelikult teen igal aastal märtsis või aprillis- no siis kui ilmad lähevad päikeseliselt ja tunnen, et oleks väikest restarti vaja. Olen teinud veepaastu, teepaastu ja ka detox paaste. Kaalu pärast ma ei tee, kuna olen ideaalkaalus alati olnud või vahel ka ideaalist veits allpool 🙂 Kaalu mul ka kodus ei ole, niiet ei oska öelda, kas see kuidagi on mõjunud- palju ilmselt mitte. Aga teen just organismi puhastamiseks- suitsetan, talvel joon üksjagu veini, kosmeetika, näksid, kohv jne. jne. Tuleb lihtsalt tunne, et võiks organismi kevade puhul puhtaks teha 🙂 Erinevused, mida märkan: näonahk läheb paremaks ja nahk üldse. Mul tavaliselt on lõuajoonel mingid punnid kerged tekkima ja nahk on pindkuiv, siis aga läheb paremaks ja peabki ennast paremini üleval; und on vähem, ärkan siis tavaliselt poolest ööst, mis tähendab, et boonusena jõuan hommikul jooksma või jalutama; pea hakkab valutama; energiat on rohkem ja mõtted kuidagi selgemad ja helgemad 🙂 Raske see mulle ei ole, sest ma olen nagunii närb sööja, vahel unusta üldse söömise ära; vahel toitun vaid kohvist või söön päeval ainult kuivatatud puuvilju; teinekord ajan jumala suvalist kräppi näost sisse 🙂 Aga ma küll soovitan teha kord aastas, eriti kes aastaläbi tublid olla ei jõua 🙂 Sel aastal hakkan kuskil aprilli keskel peale, sest üks reis ees, seal tahaks mereande pugida ja veini peale libistada 🙂

  • Avatar
    Vasta Elina 28. märts 2018 at 18:48

    Tahaaan

  • Avatar
    Vasta Kristhel 28. märts 2018 at 18:47

    Olin just maksaga EMOS. Hea meelega teeksin talle nüüd kevadise suurpuhastuse ja naudiks oma lemmikute mahlade saatel seda kergendustunnet 🙂

  • Avatar
    Vasta Hilli 28. märts 2018 at 18:09

    prooviks hea meelega, varem olen aeg-ajalt tomatimahla päevi pidanud 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 28. märts 2018 at 18:03

    Just täna lubasin mehele, et peaksin nädalase paastu tegema, et siis oleks lihtsam kevadise toidusedeli peale üle minna, nii et sooviks väga seda mahla paastu palun katsetada! Osalen loosis!

  • Avatar
    Vasta Evelin 28. märts 2018 at 17:48

    Kunagi, kui ma olin noorem ja seikushimulisem, siis tegin täieliku veepaastu, ma enam ei mäleta, kas see oli 7 või 10 päeva. Jõingi terve aja ainult vett ja kordagi ei patustanud millegi muuga. Oli ikka iseloom, ah:D
    Kaalulangetamise eesmärgil ei teinud, aga miks ma tegin, ei mäleta. Äkki oli mingi kihlvedu?
    Eks see enesetunne kiskus vahepeal hõredaks ja nõrkustunne oli ka, aga muidu olin täitsa tegus ja elasin sotsiaalses mõttes tavalist elu, voodis ei pikutanud. Seda avastasin küll, et telekas ei olnud ühtegi saadet ega reklaami, kus poleks söödud (vähemalt mulle tundus nii).
    Kõige raskem oli minu jaoks see, et muu pere ju vaaritas süüa nagu tavaliselt ja need lõhnad…mine või hulluks. Vähemalt esimestel päevadel.

    Enam ma poleks nõus ühtegi nii lahjat ja ühekülgset paastu tegema. Proovin lihtsalt rohkem vett juua. Mahlapaastu samuti ei teeks, sest ei usu, et see tegelikult tervisele väga hea oleks. Mahl on siiski üsna happeline ja mingeid kõrvetisi ja maovalusid taluda ei sooviks. Ega ma eriline mahlajooja ei ole niikuinii ja kui joongi, siis vaatan, et poleks lisatud suhkruid.

    Me oleme sõbrannaga aeg- ajalt teinud nö tervisekuud s.t terve kuu ei tarbi (lisatud) rafineeritud suhkrut, nisujahutooteid, poolfabrikaate ja alkoholi. Korra nädalas on lubatud “patupäev”. Muid piiranguid pole, ahmi aga sisse palju soovid:) Vot need teevad küll väga hea enesetunde, energiat tuleb metsikult juurde ja eks figuur ka tänab;) Kusjuures magusaisu kaob minul tavaliselt esimese nädalaga ära ja alati ei soovigi oma patupäeva ära kasutada.

  • Avatar
    Vasta Relika 28. märts 2018 at 17:47

    Mina prooviks küll! 🙂

  • Avatar
    Vasta Maris k 28. märts 2018 at 17:35

    Päris huvitav, meeleldi osalen loosis!

  • Avatar
    Vasta Birgit 28. märts 2018 at 17:30

    Mina mina mina! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaisa 28. märts 2018 at 17:13

    Ma osaleks küll loosis 🙂 Just sain pragada, et liikuda ei viitsi- äkki paastumine vabandab laiskust natukenegi? 😀

  • Avatar
    Vasta Lisbet 28. märts 2018 at 17:13

    Naljatilgad,kes siis suure hunniku süsivesikutega kaalu kaotab?! :O jumal,avita! Mahl sunnib kõhunääret suurt kogust insuliini tootma,et kogu seda suhkurt maksa ladestada,mida rohkem insuliini,seda rohkem rasva,sest see,mis maksa ei mahu,läheb otse pekiks! 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. märts 2018 at 17:23

      püha jumal 😀 what have i done:D?

      • Avatar
        Vasta Lisbet 28. märts 2018 at 19:33

        A vbl su maksa ladestub lihtsalt meeletu kogus glükagooni 😛

  • Avatar
    Vasta birks 28. märts 2018 at 17:04

    Mina sooviksin väga mahlapaastu ära proovida. Pole varem midagi sellist katsetanud 🙂