TESTIN JA ARVUSTAN

mis värk selle ühiskaardiga on?*

15. mai 2018

Ma ei tea, kui paljud teist omavad seda rohelist ühiskaarti, minul on ta täitsa olemas ja hea õnne korral ka endaga kaasas, juhuks, kui vaja sõita on.

Küll aga sain ma alles hiljuti teada, et selle rohelise kaardiga saab muud ka teha, kui number viis bussiga kesklinna sõita. Okei, seda ma teadsin ka, et mingile maale saab sellega ka rongiga tasuta sõita. Aga kas teie teadsite, et sellega saab ka bussipiletit osta? Ja isegi loomaaiapiletit, või botaanikaaia piletit! Mina ei teadnud igatahes.

Kui keegi veel minuga samas paadis on, siis räägin teile kiirelt ühiskaartide võimalustest. Ühiskaartide, sest see ei ole mitte “Tallinna värk” vaid oma ühiskaart on ka Tartus ja Pärnus – need näevad lihtsalt natukene teistsugused välja. Ainukene erinevus ongi see, et Tallinna kodanik saab enda omaga tasuta Tallinnas sõita, teised peavad enda kaardi peale raha panema. Samas on kõikide ühiskaartidega võimalik kaugliinidel sõita – jällegi, raha peab kaardi peale laetud olema. Üldse tundub mulle, et kaval on natukene raha enda kaardile igal juhul “varuks jätta”. Äkki on vaja kiirelt kuskile piletit osta või mujal ühistranspordiga sõita.

Raha saab peale laadida netis pilet.ee lehel, kui ka äpiga, mis mulle endale kõige lihtsam variant tundub.  Sealt saab osta nii Tallinna siseseid pileteid (kui vaja), lisaks näha sõiduplaani ja muud vajalikku. Äpp on ka selles suhtes hea, et kui näiteks astud bussi (kus sul ON vaja piletit), aga oled kaardi maha jätnud või ei leia seda kotist üles, siis saad kiirelt äpi kaudu ka pileti osta ja ei pea kontrolli kartma.

Samas on täpselt sama lihtne soetada endale näiteks piletit Pärnusse. Sisesta aga kuupäev, vali sobiv kellaaeg ja pilet ongi ostmisvalmis. Saad valida nii e-maili põhise soetamise, kui ka sisestada oma rohelise kaardi numbri ja siis selle peale pilet osta. Mõlemal juhul tuleb see su telefonile. Ka raha saab oma kaardile äpiga mugavalt lisada, nii et saab kõik oma piletitoimingud kenasti telefonis ära teha.

Igatahes kavatsen ma järgmine kord bussiga reisides just pilet.ee äppi kasutada, tundub lihtne ja loogiline, ning kui kaart juba nagunii olemas on, siis miks mitte seda täiel rinnal kasutada. Bussiga ja rongiga on lastega väga mugav reisida ja tegelikult teeme me seda perega üsna tihedalt. Kui ilmad soojad, siis tahaks raudselt Pärnusse jõuda, muidugi mujale ka. Ja kuna ma loodan load sügiseks saada (vähemalt üritan :D), siis suveks planeerin ma rahulikult veel bussiga reise edasi. Olgem ka ausad – isegi kui ma load hommepäev saaksin, siis auto ostmiseks on vaja veits raha kõrvale ka panna, nii et enne uut aastat ei hakka ma isegi unistama, et ma ise kuskil ringi sõita võiksin. Jumal tänatud, et muid mugavaid variante ka olemas on 🙂

*Postitus sündis koostöös Ridango’ga

Loe ka neid postitusi!

20 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Ave 17. mai 2018 at 20:59

    Jaaa, ma olen kasutanud pileti ostmiseks loomaaias. Suvel mega järjekorrad, ostsin värava taga piletid ära ning järtsus seisma ei pidanudki! Muidu oleks pidanud pool tundi ootama. Väga äge!

  • Avatar
    Vasta Annika 16. mai 2018 at 10:23

    Rakverest olen ostnud Ridango Ühiskaardi, selline orantš. Ja sellega on tõesti mega mugav sõita. Panen raha sinna peale läbi pilet.ee ja ei pea sentide või sularahaga jamama. Sõidan nii maakonnaliinidega kui ka Tallinnas ja Tartus 🙂

  • Avatar
    Vasta Sp 15. mai 2018 at 17:50

    Mina näiteks lollina ostsin tartusse kolides ka tartu ühiskaardi ja siis kui tallinna emale külla tulin sain kreepsu, et mu roheline kaart ei toimi, tegelikult vahetasin pmst lht rohelise kaardi punase kaardi vastu, ehk siis sõidan tallinnlasena tartu ühiskaardiga tallinnas tasuta ja siis tartu sõitude jaoks laen sinna peale kas raha v ostan kuupileti 😀

  • Avatar
    Vasta kats 15. mai 2018 at 15:32

    tartu ja pärnu linnaliinibussis saab ka sõita selle rohelise kaardiga, lihtsalt vaja enne raha laadida.

    kaugliinibussides ma küll ei kasutaks, sest internetist piletit ostes on kõige soodsam pilet hoopis kaugliinibussifirma enda (nt luxexpress, simpleexpress jne) kodukal,
    t-piletist (bussijjaama kodukal) ostes on pilet üldjuhul 1-3€, vahel aga lausa kuni 5€ kalim

  • Avatar
    Vasta A 15. mai 2018 at 15:14

    Jõgevamaal ka ühiskaart olemas. Samamoodi peab raha peale laadima ja saab soodsamalt sõita maakonna piirides:)

  • Avatar
    Vasta Merje 15. mai 2018 at 15:02

    Mina kasutan ühiskaardina ISIC kaarti, mis on ühtlasi ka pangakaart, kuna lihtsalt ei näe mõtet mitut kaasas kanda. Kuna ei ole Tallinna elanik, siis maksan nagunii sõitude eest, aga isikustamine annab mulle võimaluse sooduspiletit osta. Ma ei usu ka väga, et keegi peaks reaalselt minu liikumiste vastu huvi tundma, olgugi see võimalus olemas.

  • Avatar
    Vasta C 15. mai 2018 at 14:51

    Tartus saab kaardile ka telefonikõnega raha laadida, alati kasutan seda varianti 😀

    • Avatar
      Vasta Merje 15. mai 2018 at 14:58

      Tallinnas saab ka.

  • Avatar
    Vasta E 15. mai 2018 at 14:44

    Tegin endale rohelise kaardi juba siis kui olin alakas, sain tasuta sõita siis bussiga linnas. Õpilased, kuni 19a saavad tasuta rohelise kaardiga, isegi kui oled teisest maakonnast, aga iga suvi pidin aktiveerima seda kaarti. Kui 20 sain siis sai läbi see tasuta sõitmine, sõitsin peaaegu aasta jänest, siis kirjutasin end lõpuks Tallinna sisse ja saan jälle tasuta sõita ? rongis saab ka tallinna piirkonna tasuta sõita

  • Avatar
    Vasta anonüümne 15. mai 2018 at 14:18

    Jah, mul on olemas. Igaks juhuks, paar eurot on koguaeg peale laetud, juhuk kui on vaja ühitranspordiga liigelda, mille puhul “mupsikuga kohtumise oht” eksisteerib.
    Täpselt ainult selle jaoks ta mul on, muuks otstarbeks ei kasuta.

    Olen küll Tallinna elanik, aga isikustama ei ole oma kaarti nõus ning pigem maksan oma sõidu eest ise. Minu jaoks on põhimõtteliselt vastuvõetamatu, et mingi süsteem saab minu liikumist jälitada. See süsteem võimaldab jälgida ja salvestada, millal ja kuhu täpselt ma liigun. Minu jaoks on see päris suur risk privaatsuse osas.
    Eks see sõltub inimesest, mõne jaoks ei ole see probleem, mugavus kaalub privaatsuse üles.
    Oma botaanikaaia ja loomaaia ja muud piletid saan ka ilma jälitustegevuseta ostetud. Jällegi olen oma ja oma pere privaatsuse nimel nõus paar eurot rohkem vajadusel maksma.
    te
    Ennetades kommentaare “aga mis sul varajata on?” – ega ei olegi midagi varjata. Küsimus on põhimõttes.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. mai 2018 at 14:49

      Noh, mul on ausalt jumala suva, kas keegi näeb, kus ma lähen või mitte 😀 Tundub ka utoopiline, et keegi hullult jälgiks seda – mõtle, kui paljudel see kaart on. Aga kui maksta tahad, siis see ju su vaba voli ka 🙂

    • Avatar
      Vasta mari 15. mai 2018 at 15:40

      Olgem ausad, mitte kedagi ei huvita, kuhu sina, kui inimene X, täpselt liigud.

      Mis huvitab selle süsteemi jälgijaid on see kuhu inimmassid liiguvad ja millal. Milliste liinide täituvus on väike, milliste oma suur. Mis ajal päevast. Kuhu oleks suuri busse vaja, kuhu väikseid. Kas on piirkondi, mille vahel inimesed liiguvad, aga otseliini ei lähe jne.

      • Avatar
        Vasta Mirel 21. mai 2018 at 15:46

        Huvitav mismoodi siis liikumist määrati, kui kasutusel olid pabertalongid? Iga suvalise bussi peale võis ju astuda ja astumata jätta.

        • Avatar
          Vasta d 24. mai 2018 at 21:55

          Eks sellepärast pabertalongid “aegusidki” ja tulid asemele kaardid.

    • Avatar
      Vasta Keski 15. mai 2018 at 15:44

      Kuidas sa netis üldse käia julged?
      Arveldad ilmselt ainult sularahaga ja mitte ühtegi kliendikaarti ka ei ole. Telefonist rääkimata.

      • Avatar
        Vasta XX 16. mai 2018 at 10:35

        Minu meelest pole kohe vaja inimeste kallal võtma hakata, kui nende eelistused teised on ja nad on nõus selle nimel ise pingutama, st ei virise. Ta ju ei lugenud loengut ega manitsenud kõiki, lihtsalt avaldas arvamust.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 15. mai 2018 at 14:03

    Rongiga saab ainult Tallinn-Ülemuste-Valdeku- Laagri-Vesse. Kui oled Tallinna kodanik, maksta sellega rongis ei saa.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. mai 2018 at 14:05

      Ma jah rongiga ise sõitnud pole, aga teadsin, et midagi selle kaardiga saab rongis ka teha 😀

      • Avatar
        Vasta C 16. mai 2018 at 13:15

        Rongiga sõitmiseks saab osta 30 päeva ja 1 päeva pileteid. Ise pole enam mitu aastat tallinlane, kuid rongiga sõitmiseks kasutan Elroni rongikaardi asemel hoopis Tallinna ühiskaarti. Nii saan Tallinnas vist suisa tasuta sõita. Rohelise kaardiga on võimalus osta selline perioodipilet, mis kehtib nii Tallinnas kui rongis sinule vajalikes tsoonides. Olen üliõpilane ja kasutan sooduspiletit, mille puhul on hind sama kui ilma Tallinnas sõitmise võimaluseta osta (võin eksida, kuid kui on vahe, siis vaid sentides), täispileti puhul maksad mõned eurod peale. Saab osta ka sellist piletit, millega Tallinnas tasuta ei saa, et seega peab ostmisel koodi jälgima, korra kogemus käes.

    • Avatar
      Vasta Maris 16. mai 2018 at 07:47

      Ülemuste 😀