AVALDAN ARVAMUST JUMALAITA Lapse üles kasvatamine LAPSED

kui toas vilistad…

3. november 2018

Mari õppis suvel vilistama ja nüüd pidevalt käib ringi ja vilistab rõõmsalt viisijuppi. Ma olin päris üllatunud, sest ma ise õppisin alles koolis suure vaevaga vilistama ja kui aus olla, siis minu vilistamine on siiani suht kehvake. Mitte, et ma selle üle väga õnnetu oleks, sest eriti tihti seda oskust kasutada just ei tule, aga kui laps tahab ja tunneb, et see tore on, siis andku tuld.

Eile rääkis Mari mulle kurvalt, et vilistada ei või, sest “see ei ole ilus” ja “muidu me saame surma ja siis tuleb kiirabi!”. Ma ei saand jupp aega aru, et mis puhul me surma peaks saama, kuni ta täpsustas, et LASTEAIAS ei tohi vilistada ja kui maja põleb, siis saavad kõik surma. Nonii, ega ma nüüd ei arva, et lasteaias lapsi surmaga ähvardati, see on Mari enda järeldus sellest, et kui maja põlema läheb. Aga ju siis öeldi talle seal seda tüüpilist “toas ei vilistata, muidu maja läheb põlema”.

Huvitav, kaua sellist väljendit ja ähvardust kasutatud on? Ja mis oleks tegelikult veel naeruväärsem? Et ühel hetkel kellelgi viskas kopa mega ette, et lapsed kodus elust rõõmu tunnevad ja käratas, et klge lõpetage ära, muidu maja läheb põlema! Ja kujutad ette, laps jäigi vait! Selle peale jagas vist selle väljamõtleja head nippi ka sõpradele ja nii see aastaid ja aastaid levis, kuni nüüd siiani levib mingi imelik põhimõte, et toas ei või vilistada, muidu “maja läheb põlema”.

Ega see ainukene naljakas ütlus pole. Ma olen kuulnud ka ähvardust, et kui vildikaga käe peale sodid, siis saad vähi. Ja ühe sõbranna ema rääkis talle, et kui ta riided maha viskab, siis öösel tantsib vanapagan nende otsas (!?). Ja no klassika, et “kui seda nägu teed, siis see jääb sulle igaveseks ette!”.

Me võiks kõik lihtsalt lapsed vaikseks ja tasaseks ja korralikuks ähvardada, milline hea idee?

Kui toas kisad, siis saab vanaisa verevähi.

Kui oma mänguasju ära ei korista, siis amputeeritakse su parem käsi.

Kui soolast sööki lõpuni ei söö, siis läheb emme vangi.

Kui õega kakled, saate paelussi.

Kui teistega oma asju ei jaga, siis saab kogu maakond kõhuviiruse.

Kui tunned elust rõõmu ja tahad laulda, siis kahjuks toas laulmise peale murrab issi vaagnaluu, satub haiglasse ja sureb seal veremürgitusse, sorri!

Ja iial ei ole sul enam muret, et laps teeks midagigi, mis vähegi häirida võiks. Noh, laps küll võib kasvada eluaegse hirmu ja traumaga, et tema pärast kõik ta lähdased surma või vigastatud saada võivad, aga mis seal ikka. Vähemalt saab rahus kodus passida ja ei pea seda titekisa kuulama.

Niiet kõik, tormake nüüd oma lapsi kasvatama ?✌️

Loe ka neid postitusi!

Kommentaarid puuduvad

Jäta kommentaar