NIISAMA JUTTU

10 küsimust instagrammist

12. november 2018

Kuna ma olen aru saanud, et insta followerid ja siinsed sõbrakesed alati ei kattu, siis pole aus neid Q/A värke ainult instas teha. Võtsin kümme suht suvalist instaküssi ja vastan neile sedapuhku hoopis blogis:

Ma olen vist selles suhtes imelik, et ma eelistan jahtunud toitu ja kuivanud kraami. Ehk siis kuivanud leib on näiteks parim asi maailmas. Kookide puhul on ka see, et ma saan aru, et teistele meeldivad sellised mahlased ja kreemised koogid ja tordid, siis minu meelest mida kuivem, seda parem. Näiteks ideaalne kook on KEEKS. Selline mõnusalt kuiv, sidrunine keeks. Kas oleks imelik Kardolt nüüd lunida, et pliis tee keeksi kuni ma lapsed magama panen? ?

Ma olen üks nendest, kes leab, et juuksed on ainult juuksed, seega olen ma nendega omajagu eksperimenteerinud. Roosad juuksed + pikendused olid minu meelest nii ägedad ja printsessilikud, aga vabalt võis asi ka olla selles, et ma kaalusin mingi 50 kilo ja olin mega kleenuke ja ilus ? Hetkel siiski ei viitsiks niimoodi eksperimenteerida, sest nende erksate värvide hooldamine on üsna tüütu ja seetõttu ma tumeda juurde tagasi pöördusin. Üldse ei pea värvima ja mingi väljakasv ei jää ka üldse silma.

Hea küss! Sellised koos uksest välja minemised on üsna harvad – ikka kellegi sünna või jõul või muu pereüritus. See on sellepärast, et tal on päris raske ringi liikuda ja seetõttu mingi niisama söömas ta meiega üldiselt kaasas ei käi, sest peame enne veenduma, et tal tervis hea ja kas seal treppe on jne. Aga siin kodus, eks ta rohkem leiab neid ühiseid tegevusi lastega – viimane kord Mari kutsus ta siia, et vanaemaga poodi mängida. Meie ämmaga pigem ajame niisama juttu maast ja ilmast, kui ta siia asja teeb, või mina sinna.

Tigudel nimesid ei ole, sest Mari kutsub neid niisama tigudeks ja mis meie ikka tema loomadele nimesid paneme. Ehk tal kunagi tuleb mõni hea idee ja siis paneb. Ja ausalt öeldes, nad on üsna ühesuurused ja mina neil nagunii vahet ei teeks, isegi kui neil oleks erinevad nimed, seega mul vahet pole, et kas neil on või ei ole nimed, vahvad sellid on nad enivei.

Just andis FB meile teada, et eile või üleeile, kolm aastat tagasi, sai Lotte meile toodud. Ehk siis ta on umbes 3 aastane (sünna on tal kas 12 või 22 september, ma hetkel pead ei anna).

Maril läheb lasteaias väga hästi. Läheb sinna hea meelega ja alles hiljaaegu rääkisin ta logopeedi ja õpetajatega, et Mari on nende sõnul hästi sõbralik, siiras, abivalmis ja püüdlik. Muidugi samal ajal täielik suslik ja kavalpea, aga mitte iial pahatahlik. Rääkimise pärast teda noritud ei ole, sest Mari käibki ju tasandusrühmas, kus on koos terve rühm lapsi, kelle kõne pole ühel või teisel moel veel päris eakohane või vajab järeleaitamist. Kuigi ka neil on tase erinev, siis sellised nelja-viiesed on ju alles siirad lapsed. Nad ei mõtlegi arvatavasti selle üle, et miks mõni räägib ühtmoodi, või näeb kuidagi teistmoodi välja. See on nende jaoks lihtsalt elu ja erinevad inimesed on osa sellest. Selline “norimine” kui selline on minu meelest suuremate laste pärusmaa, millega ma loodan, et  ma ei pea iial diilima.

Hiljaaegu lasime Adelis teha Marile kõne taseme hindamise testi, kui teid huvitab, siis võin sellest, tulemustest ja soovitustest ka eraldi postituses juttu teha. Lühidalt – Mari kõnes on veel kohti, kus ta on veel maha jäänud, kuid on ka kohti, milles ta on täiesti eakohasele tasemele jõudnud.

Ma isegi ükspäev mõtlesin sellele, et kas peaks tulema – teistel ju on. Samas ma pean tunnistama, et need võtavad nii palju ruumi ja ega oluliselt nendega ei mängita, seega ma ei ütle hetkel, et raudpolt kindlasti tellin. Ei saa ka eitada, et väga nunnud on nad küll ja kui suurem lastetuba oleks, siis ei kahtlekski, vaid telliks kohemaid.

Ma ei oska öelda, sest väga suur osa mu blogi sisust on samamoodi asjade katsetamine ja kuskil käimine. Ja kuna saade räägib mu elust, siis paraku hõlmab see mu tööd – käimist ja testimist. Samas mulle tundub, et paljud asjad lähevad vaatajale peale, et saavadki uusi ideid, kuhu minna ja mida teha. Nt see lima tegemine – korraks näitasime ja ma siiani saan kirju, et kuidas seda ometi teha ja mis sinna sisse läks. Ma siis ütlen kohe ära, et sooda, läätsevedelik ja PVA liim. Segad silma järgi kokku, kuni see enam ei kleepu ja ongi valma.

Naljakas küsimus, aga samas pean tunnistama, et nimi Mariann ei ole mulle kunagi väga meeldinud. St kui see nimi kellelgi teisel on, siis kole ta ei tundu, aga mulle tundub, et see justkui mulle ei sobi. Et mul peaks mingi muu nimi olema. Aga mis see muu nimi on, ma ei tea ja oma nime muutma ka ei hakka, sest ilmselgelt Malluks ennast muuta oleks natsa imelik. Mariann Treimann on muidu toredalt riimuv küll.

Loe ka neid postitusi!

24 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Tyy 17. veebruar 2019 at 16:02

    Sul on v ä g a ilus nimi ja veel kenamaks sai koos perenimega. Ma lihtsalt ei suuda ettekujutada miks see sulle ei istu või millega assotseerub et ikka ja jälle seda mitte meeldimist mainid.
    Mul oli mingi periood elus kui tundus kummaline ja raske oli oma pärisnimele reageerida. Olin pisikesest peale kutsutud teise nimega, ka lasteaia kasvatajad ja koolis ja trennis . Kui kolisin teise linna ja nemad seda ju ei teadnud , oli nagu mingi lein oma nime jrgi mida oli 16 aastat kasutatud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2019 at 16:06

      Mitte ei meeldi, vaid ei tunne ära ennast selles 🙁

  • Avatar
    Vasta maisa 13. november 2018 at 22:45

    Võiksid teha kuskil blogis koha kus lugejad saaksid ka küsimusi esitada 🙂

  • Avatar
    Vasta üksikema 13. november 2018 at 20:52

    Omg see kõnetest 160 eurot??? Jeesus maria :/

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. november 2018 at 20:54

      Jep, 3x lapsega koos kohtumine + siis kokkuvõttega kohtumine vanematega.

  • Avatar
    Vasta KETU 13. november 2018 at 19:31

    Sa võiksid küll teha kõnearengu teema.

  • Avatar
    Vasta K 13. november 2018 at 15:05

    Sooviks teada mis tööd Aussis tegid ning kaua veetsid seal aega?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. november 2018 at 15:15

      Baverian Beer house restos töötasin, 9 kuud olin kokku aussis.

  • Avatar
    Vasta R 13. november 2018 at 14:53

    Mari kõne arengust loeks suure huviga. Endal ka hetkel see teema ühe lapsega vägagi aktuaalne.

  • Avatar
    Vasta peed 13. november 2018 at 14:35

    Sa võid oma nime muuta kas Mari Trei-ks või Ann Mann-iks

    • Avatar
      Vasta Triin 15. november 2018 at 15:48

      No mida nimesi ? Ann Mann Treimann, appi?

  • Avatar
    Vasta Kaisa 13. november 2018 at 13:40

    Mul on ka küsimus- juba pikemat aega. Miks paned lastele 2 nime, kui neist ainult 1 kasutad? Mul on poisid kahenimelised ja ütlengi 2 nime- ainult hellitavalt mõnikord ühenimega…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. november 2018 at 14:00

      Sest… Tahan ?

      • Avatar
        Vasta Angelika 13. november 2018 at 15:13

        Minu mõlemal lapsel ka kaks nime aga kasutan vaid ühte tavaliselt.Nüüdseks plaan vaikselt kolmandaks lapseks ja otsin ka temale kaks nime,kuigi abikaasa arvas,et võiks seekord vaid ühe panna. No mina ei tea,kuidas ma saan vaid ühe nime panna,kui maailmas on niiiiii palju ilusaid nimesid :O

    • Avatar
      Vasta J.K. 13. november 2018 at 22:32

      Minu 3 tütart on kõik kahe nimega. Pole ka kõige lühemad nimed. Ma muidugi kutsun neid kõiki hüüdnimedega. Kui esimene oli pisike, siis õiendati, et laps ei õpi iialgi oma nime selgeks, liiga pikk olevat (kahes eesnimes kokku 13 tähemärki). Aga näe, neiu oskas 3-aastaselt juba oma täisnime kirjutada. Siis soiuti, et küll lapsed mind kunagi vihkama hakkavad liiga pikkade nimede eest. Praegu 2 neist on koolilapsed ja endale neile meeldib mõlemat nime kasutada. Mängudes ka vahetavad omavahel nimesid 😀 Olen küsinud ka, et kas nad eelistaksid ainult ühte nime, aga tuleb välja et niiiii ilusad pikad printsessinimed on ja enamus tuttavaid tüdrukuid hoopis kadestavad neid. Aga põhjus mille pärast ma neile 2 nime panin, oli selles, et Eestis ei oleks mitte ühtegi sama nimega inimest. Siiani ei ole ka.

      • Avatar
        Vasta Jana 14. november 2018 at 13:16

        Mind hakkas kohe huvitama, mis printsesside nimed on? Kui pole saladus 🙂

  • Avatar
    Vasta Kiizu 13. november 2018 at 13:24

    See küsimus ei olegi otseselt Sulle, aga loodan, et äkki palun küsiksid oma facebooki jälgijatelt. Oleme mehega aasta juba üritanud last saada, aga pole õnnestunud. Naistearst ütles, et mul kõik okei ja nüüd saadaks mehe meestearstile. Küsimus ongi selles, et kas enne vaja perearstile minna ja saatekiri saada või saab niisama? Või kas see saatekiri üldse annab midagi? Uuringud peab ise kinni maksma või haigekassa? Kuskilt lehelt nägin, et mingi kliinik peaks olema haigekassa all, aga antud kodulehekülge külastades nägin aga jõhkrat hinnakirja. Aitäh, kui aitad!

    • Avatar
      Vasta Soovitus 13. november 2018 at 14:39

      Helista või kirjuta Elite kliinikusse, Tartus asub. Viljatusravi pakutakse veel Haigekassa alusel, 5 eurot visiit. See kehtib siis dr Deniss Sõritsa ja dr Svetlana Räime puhul. Seal ka üks parimaid arste Eestis – dr Andrei Sõritsa, kuid tema hinnakiri on veidi vürtsikam.

    • Avatar
      Vasta Tups 13. november 2018 at 21:42

      Pikk kommentaar läks kaotsi.
      Aga pane googlesse: Tartu Ülikooli Meestekliinik Tallinnas või Tartus
      Elite Tartus
      ITK viljatuskliinik Tõnismäel dr Kristjan Pomm ülihea arst. Võtab ka Meestekliinikus vastu.
      Mu meelest ITKs oli tasuta, Meestekliinikus tasuline, 50 euri vist kord.
      Elites Sõritsa vastuvõtt ca 100. Plussiks, et tegeleb paariga koos ja vastab emailidele ülikiiresti. Isegi enne vastuvõttu saab emaili teel nõu küsida!
      Kui vähegi kannatab, pigem erakasse. Elite pluss on see, et mehe ja naise probleem käsitletakse ja ravitake vajadusel koos ja ei pea mööda arste jooksma.

    • Avatar
      Vasta Pille 13. november 2018 at 23:36

      Tere! Soovitan teil pöörduda Tartus dr Sekavini juurde. Minule andis tema saatekirja mehele. Uuringud olid kõik haigekassa rahastatud.

    • Avatar
      Vasta Oliüx 14. november 2018 at 00:18

      Isegi naistearst saab anda mehele saatekirja. Ja uuringud mehele läksid haigekassast, ei pidanud midagi maksma. Muidugi oleneb arstist, aga see konkreetne naistearst Tartus ütles mehele, et kes talle muidu ikka saatekirja annab, naisel ju kõik korras ja kirjutaski mehele saatekirja valmis. Palus korrus ülespoole astuda ja seal kohe aja kirja panna. No mehel oli ka kõik korras, nagu selgus 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 13. november 2018 at 11:24

    Mind ka väga huvitaks kõnearengu teema

  • Avatar
    Vasta Maru 13. november 2018 at 11:17

    Ma telliks ikka MK jaoks ka selle kaisuka, kuidas sa siis jätad tema ilma, kui teistel on 😀 Algul ta ei saa midagi aru, aga saab ala 4, siis küsib, et miks MJ ja LL on, aga temal mitte 😀 (Meil käis ükspäev isegi see teema läbi, et miks tema just viimasena pidi minu kõhust välja tulema ja õed enne teda said, siis vanem õde seletas kiirelt ja tabavalt “me lihtsalt jooksime kiiremini 😀 ” )
    Laste kolakad võtavad kõik muidugi megalt ruumi, mu 4.5sel on suht suur tuba (23ruutu) ja tal on ikka ruumi vähe 😀

    Mu piiga ütles lasteaiakaaslaste kohta, kes räägivad vene keeles, et nad ei oska rääkida. Ma seletasin siis, et nad oskavad küll aga lihtsalt teises keeles, et küll õpivad ka ükskord eesti keele ära 🙂

  • Avatar
    Vasta Krk 12. november 2018 at 13:06

    Palun räägi jaa Mari kõne arengust. Diilin natuke sarnase asjaga, tahaks teada, mis siis on eakohane ja mis mitte.