KODU

raha ja säästujutud – JÄLLE

30. detsember 2018

Mulle tuli korraks mõte, et teeks samamoodi, nagu Marimellid proovivad, et korjaks 2019 aastal raha ja vaataks, kas saame 10 000 euri nt kõrvale pandud. St ma ei kahtle, et saaksime, kui poleks ühte AGA. See pagana maja! Kuidas üldse raha kõrvale panna ja mida teha selle kõrvale pandud rahaga? Inimestele meeldivat ju teiste rahaasjades kaasa rääkida, rääkige siis minu omades ka, ma oleksin üks suur kõrv.

Alustame sellest, et mul on kaks kohtuasja käimas, mõlemad tahavad u 20 000 saada. Seda ma muidugi kohe maksma ei pea hakkama, sest ka nende tahtmine on taevariik ja kohtuasjad kestavad ka “sada aastat” seega nende jaoks ma kõrvale panema ei hakka. Kui jäängi süüdi ja pean maksma, eks siis maksan jupikaupa vms, see on tulevikuMallu rida ja see praegu mind väga ei huvita. Ainult juristidele tuli kohe maksta, aga see on hetkel tehtud ja rohkem muret sellest hetkel ei ole. Samas MEELDIV see mõte ka pole, et ma potensiaalselt võin ilma jääda 40 000 eurist, sest ma kopisin mingit horokat, või ütlesin kellelegi, et ta on emm, et elusaid linde sisse müüris.

Sel aastal sai raha kõrvale pandud küll, esiti oligi mul mõte, et kogun uuel aastal edasi ja ostan kevadel-suve alguses uuema auto. Nüüd aga on selline nõme fiiling, et ma ju TAHAN küll uut autot, aga kas ka vaja on, on omaette ooper. Et jah, võiks ju ilusam ja uuem ja mugavam olla, aga laias laastus on mul töökorras ja päris mugav auto olemas, et äkki peaks selle soovi kuskile kaugemasse tulevikku lükkama?

Ehk ajame sellega veel paar aastat läbi?

Ämm on hoolega raha korjanud ja tahab enda majakesele sellel suvel terrassi lasta ehitada. Samas enne selle tegemist tuleb see majakene lasta üle krohvida, sest muidu on seda uue terrassi olemasolul juba raskem teha. Aga kui palju selline asi maksta võiks, ma ei tea? Ma ei oska nüüd selle saunamaja mõõte ka öelda, aga ma võin oma peas mõelda, et ehk saaks tonniga hakkama, aga reaalsuses ei saa vist tonniga midagi tänapäeval? Kui keegi oskaks mulle öelda, palju maksab krohvimisteenus, siis võite mulle ka öelda, paneme praegu puusalt, et äkki 1000?

Palju see ämma terrass maksab, seda ma täpselt ei teagi, ma arvan, et see ka paaritonnine laks? Ma peaks küsima ta käest, aga nagu öeldud, enamuse sellest rahast panustab ta ise.

Kevadel tuleks kindlasti jätkata ka meie maja tuuninguga. Ehk siis samm 1 – vundamendi soojendus. Ühe kalkulatsiooni kohaselt peaks selle tehtud saama 3000 euriga. Ma muidugi ei välista, et lõpuks rohkem läheb…

Kui vundament soojendatakse, siis kaevatakse sellega pool aeda üles, kaasa arvatud osa kiviparketist. See on nagunii vana ja katkine, seega tuleks panna uus kiviparkett ja natukene rohkem, kui seda praegu on. Meil aia taga veel mingi jupp, kus on muru, mida pidevalt üles sõidetakse (mina ka nüüd ??) ja seal võiks ka kivi olla. Maja ees võiks ka rohkemates kohtades seda olla, et saaks normaalselt autoga aeda sisse sõita vajadusel nt. Aga palju kiviparkett ja selle paigaldus maksab… Kes seda jälle teab? Ma pakun, et paaritonnine laks?

Seejärel oleks vaja maja seinad soojendada. Kunagi sain ühe firmaga jutule, et nad soojendaksid selle u 2000 euri eest ära, aga see oli 2a tagasi ja ma ei tea, kas nad enam seda diili pakuksid. No isegi kui pakuks, siis peale soojendamist tuleb ka fassaad tagasi ehitada, sest peale soojendust oleksid meie seinad lihtsalt kaetud roheliste tuuletõkke plaatidega. Kuidas sinna peale siis uus krohv saaks, seda ma pakkuda hetkel ei oska… Eks oma ala eksperdid teavad paremini. Aga see tähendakski seda, et sellele 2000 eurile tuleks otsa panna tuuletõkkeplaatide hind + terve maja krohvimise hind. Ma ei taha mõelda ka, palju see maksaks, või kust leida usaldusväärsed ja HEAD ehitusmehed. Appi…. ehitusmehed….

Nii. Ütleme, et kuidagi me jõuame nüüd sinna faasi, et maja saab imekombel üleni soojendatud ja isegi uus fassaad peale. Edasi on meil ka uut terrassi vaja. Või noh, mis VAJA, aga see väike tuleb ju ära lammutada, kui siiin vundamenti soojustatakse, seega tuleb uus ehitad ja uut tahaks suuremat ja katusega. Jälle selline 2000-3000 euri, nagu ma aru saanud olen. Ei hakka isegi unistama, et seal terrrassi sees veel kümblustünn oleks, sest ka see on suht 1500€, aga no see on LUKSUSasi juba, mitte vajalik, eksole. Lihtsalt mõte oli selline, et kunagi kui uue terrassi saame, siis teeme kümblustünniga.

Siis tekibki küsimus, et mille arvelt seda raha üldse korjata, kui igale vabale sendile meie majas oleks kohe olemas koht, kuhu seda kulutada ja jääks puudugi. Kas see maja üldse kunagi valmis saab? Praegu tundub küll, et oleks vaja mingi 20 000, et majaga ühele poole saada, aga vb jääks sellestki puudu? Pool on mul tegelt kogutud, aga noh. Kui ma selle kõik maja alla panen, siis ei tule mul kevadel kindlasti mingit uut autot ja samamoodi peaksin ma maha matma mõtte kevadel mingisugune perereis ette võtta. Muidugi see perereis ei olegi mingi must have, sest neid maja peale minevaid summasid vaadates tundub natukene pläss 4000€ nädala aja peale laiaks lüüa (küsisin aprilliks GoTravelilt Tenerifele pakkumisi, sp tean hinda ?).

Rääkimata nüüd sellest, et uut autot osta… Krt ma ei tea. Kes mul samas käsiks uut autot välja osta, ma võiks ta ju pmst liisida ka ja lihtsalt iga kuu natsa maksta.

Blaaaa, ma ei tea, öelge keegi, miks see adultimine nii keeruline olema peab?! Tahaks, et mul oleks lõputud finantsid, aga samas peab ikka reaalsuses elama ja lihtsalt leppima, et ei saa lihtsalt kõike kohe ja nii kiiresti. Et äkki ikka peaks need reisid ja autod jätma 2020 aasta muusikaks ja 2019 aastal nii palju maja peale panustama, kui saame?

Mis teie arvate, mis teie teeksite?

Enne
Pärast

Loe ka neid postitusi!

88 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kivi 2. jaanuar 2019 at 16:27

    Tänavakivide paigalduse osas niipalju et kõik sõltub platsi suurusest, aluspinnasest, kas läheb äärekivi, milline kivi jne.

  • Avatar
    Vasta Kristi 1. jaanuar 2019 at 21:25

    Panustaksin kindlalt maja peale esimese asjana!

  • Avatar
    Vasta Lisbet 1. jaanuar 2019 at 16:50

    Uut autot ja perereisi pole kindlasti vaja,kui majaremont pooleli. (Vanema ja elukogenuma naise soovitus)

  • Avatar
    Vasta Katrin 31. detsember 2018 at 16:17

    Ma lugesin kommentaare ja jäin mõtlema selle peale, kuidas inimesed kommenteerivad , et wow tunnen kaasa, et sul nii raske elu, sa pead ala valima reisi ja auto vahel. Ja siis, et sul on vedanud, et sul on hea elu. Mis on siin pistmist vedamisega? Inimene on ise teinud tööd selle nimel, et ta saaks elada oma elu hästi. Kõik see pask, mis kaasneb selle tööga, mida Mallukas teeb on täpselt samasugune kui iga teine töö. Ma ei saa aru sellest suhtumisest, et ole õnnelik, et sul on vedanud. Kindlasti peame me endale vahepeal meelde tuletama seda, et oleksime tänulikud asjade eest, mis meil on olemas. Ma arvan, et paljud kipuvad seda unustamast, mina samamoodi. Mina leian, et tubli, et oled oma elus teinud tööd ja näinud vaeva, et oled heas kohas praegu. Ja ma valiks def ise reisi.

  • Avatar
    Vasta KETU 31. detsember 2018 at 10:38

    Ma panustaks majale.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 31. detsember 2018 at 08:33

    Kuigi kõik toetavad siin maja ehitamist. Siis kirjutan oma arvamuse – just see aasta soetasin endale uue kinnisvara, ja siia on nii mööblit kui ka muudatusi vaja teha omajagu, lisaks tänu pere suurenemisele oleks ka uut autot vaja.

    AGA meie oleme mehega otsustanud, et läheme kastame varbad vette veeb-märtsi kuus. Miks? Ma teen tööd imiku kõrvalt, viimane tööpäev enne sünnitust oligi päev enne sünnitust. Ja vähemalt meie peres on nii, et kui vaja saame kõik asjad tehtud.

    Kust plaanime kokkuhoida? No ma liitusin ka Orguga – mees naeris juba meil muidu toidupoe arvad ca 100€ kord, siis hetkel on 4 päeva peale läinud umbes selline summa, ja seal sees mingid fäänsid õlid jms. Lisaks oleme pannud endale mingid limiidid, kuipalju võiks kuus kulutada. Kas see õnnestub, ma ei tea. Ja iga-aasta vaatame oma telefoni jms paketid üle, et oleks soodsaim.

    Mina usun, et uuel aastal saan endale uue keskklassi auto, saan sisustatud ja maja ümbruse korda, puhkusereisi ja siiski mitte senti veeretada.
    Üks asi veel – 4000€ puhkusereisi jaoks on väga ok. Vaatasin just – klui minna koolivaheajal Egiptusesse ja seal lapsesõbralikku hotelli kõik hinnas – 865 oli parim pakkumine. Ok minnakse väljaspool koolivaheaega, aga 5 liiget ja vaja kohapeal ka elada. Meil kolme liikme reisiraha on hetkel 5000.- just seetõttu et puhkusel end ok tunda.

  • Avatar
    Vasta Helina 31. detsember 2018 at 07:01

    Vaata kas või oma blogis ringi, mis sind enim häirind on – külmas majas elamine ja plaan maja soojustada. Autost oli sul varasemalt täitsa pohh ja no reisidel tundsid tõesti koduigatsust ja/või valmistas ka kerget peavalu. Seega ma lükkaks need elumugavused kuskile tulevikku(auto ja reisid) ning teeks maja lõpuks korda.

  • Avatar
    Vasta tyy 31. detsember 2018 at 01:25

    Minu maja krohvimine läks koos soojustusega 12 000 aaa vundamendi äär võeti ka lahti et see ka soojustada. Ütleme siis et äkki pool sellest summast oli krohvimine. Eeltöö oli ajaliselt pikim . Pealiskrohv pandi ime kiirelt. Mul kuskil mälusopis on maja välisseinte pindala ~160-180 m2 on see reaalne ? kõrgust 3m laius cirka 9m x 4 külge + II korruse otsaseinad st kaks kolmnurka moodustavad rombi saab arvutada 9 x 4,5 kokku ~108 + ~40

  • Avatar
    Vasta Mallu 30. detsember 2018 at 22:02

    Mina panustaks majale ??

  • Avatar
    Vasta Krohv 30. detsember 2018 at 21:58

    Uku savimaja krohvikoha vōin soovitada küll

  • Avatar
    Vasta Kelluke 30. detsember 2018 at 21:44

    Kui sa plaanid ehitustöid järgmisse aastasse, siis peaksid sellega juba praegu tegelema hakkama, kuna headel firmadel läheb kalender ruttu täis 🙂 saan sulle ka firmat soovitada, kui vaja (tegid minu maja soojustuse ja uue puitfassaadi – toredad Eesti poisid)

  • Avatar
    Vasta Marie 30. detsember 2018 at 21:44

    Mina olen alati mõelnud, et pigem teha enda jaoks kõige vajalikumad asjad ennem. Nt kolisime elukaaslasega korterisse, kus olid aknad vahetamata.. meie soovid olid ka reisid ja mida kõike veel, kuid mõtlesin sellele, et ennem elan soojas korteris, kus ei teki tuuletõmmet suuremate tuultega ( :D), kui olen nädal aega kuskil soojas. Aknad muidugi läksid suts rohkem maksma, kui läheks mingisugune Kreeka reis kahepeale, kuid siiski, eluliselt olulisem asi 😉
    Seega lühidalt- teha parem need asjad ära, mis Sinu elu reaalselt igapäevaselt mõjutavad ning on olulisemad. (Muidugi auto ka peaaegu igapäev kasutuses, kuid siiski on Sul ju praegu vähemalt millegagi sõita ja ei ole ju NII vajalik hetkel see uuem auto?!)

  • Avatar
    Vasta Kerli 30. detsember 2018 at 20:19

    Mu mees teeb fassaade. Hinnapakkumist ja tehtud töid saab vaadata. http://Www.fassaadipoisid.ee

  • Avatar
    Vasta Karin 30. detsember 2018 at 20:06

    Miks tuuletõket on vaja panna peale soojustust? Soojustad penoga ja sinna peale krohv. Meil maksis selle töö tegemine mustalt üle 20 euro m2 ja materjal oli lisaks meie poolt.

  • Avatar
    Vasta OhLaa 30. detsember 2018 at 20:00

    Meil näiteks praegu ongi nii, et ehitus ennekõike. Siis vist üks uus auto ja lõpuks pääseb jälle reisima ka. Hetkel autoteemale rõhku ei pane, sest pole aru saada, kumb meie autodest see väsinum on.
    Muide, su autol on võimas tähekombinatsioon MLR: MiLjonäR või isegi lausa MiLjaRdär või MaLlu Ront (minu moodus autonumbrite meeldejätmiseks on tähekombinatsioonidest sõnade moodustamine) 😀
    Me jätsime meelega reisimise kolmandale kohale. On soov, et kõik lapsed oleks sellises vanuses, et reisimine oleks lõbu, mitte piin. Ja et nad sellest midagi mäletaksid ka. Imikuga ei läheks küll kuskile, milleks? Keegi ei puhka tegelikult ja keegi ei näe midagi, ainult rutiinist väljamurdmise suured segadused ja väsimus.

  • Avatar
    Vasta täpi 30. detsember 2018 at 19:37

    ela nagu marimellid, koli odavasse üürikasse, osta uus auto, käi odavreisidel, raha ära kogu, larista lõputult, elu nagu lill

  • Avatar
    Vasta K 30. detsember 2018 at 19:20

    Mina panustaksin majale. Auto saab välja vahetada ka uuemat liisides või hiljem, kui majaga enamvähem ühelpool(on ju hetkelgi täiesti korralik masin olemas, kannataks kindlasti sellega paar aastat veel ühiseid radu jagada), kodu korda ja soojaks saada oleks minu isiklik eelistus.. :).

  • Avatar
    Vasta M 30. detsember 2018 at 19:08

    Ikka maja. Käisin see aasta esimest korda 1a ja 3 kuusega reisil ja no enam iial väikese lapsega reisile ei lähe. Kuna ta millestki veel aru ei saanud, siis ma pidin lihtsalt kogu reisi tal taga jooksma. Kolmandal päeval ootasin reaalselt kojusõitu. Lõpuks ma vedelesingi rohkem hotellis kui väljas. Seega tee maja korda ja mine lastega reisile siis, kui nad asjadest kõik aru saavad, on ka endal lihtsam 😉

  • Avatar
    Vasta arvamus 30. detsember 2018 at 18:59

    Kuule, sellel marimellil ei ole ju kodugi. s.t kui sul pole midagi, siis muidugi on kerge säästa, aga ühel hetkel võib see üsna kehv hetk olla kui pole kusagil elada. Sul maja olemas ning see on väärtus. Ma muidu üldse ei saa aru miks see marimell kogu aeg sind taga räägib. Nüüd tegi ka autopostituse, et enne polnud mõtet teha ja siis see oli nii sisutühi postitus ning sinu autopostitused, mis ei tundnud talle meeldivat andsid ikka kordades rohkem infot kui tema oma. Aga tulles tagasi raha säästmise juurde, siis ma ei usu, et ta midagi säästa suudab või kui suudab, siis lööb kohe laiaks üle-järgmisel aastal.

    • Avatar
      Vasta maisa 1. jaanuar 2019 at 09:38

      Marimellide autopost oli sisukam kui Mallu oma 😀 pildid ka meelisel hästi välja tulnud.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 1. jaanuar 2019 at 13:11

        Kas meil käis minu teadmata autopostide võistlus v?

  • Avatar
    Vasta Maarja 30. detsember 2018 at 18:55

    Panusustaks iga kell maja peale.Isegi ei mõtleks uuest autost ja reisimisest.Ilus kodu on mulle tähtsam.Auto on kõigest tarbeese ja reisida jõuab hiljem ka.Maja,aga laguneb.

  • Avatar
    Vasta C. 30. detsember 2018 at 18:30

    Kiviplatsi osas on mul töömees pakkuda, oma mees 😀

  • Avatar
    Vasta Kati 30. detsember 2018 at 17:55

    Vundament soojendada? Seinad soojendada??? Tee endale mõisted selgeks, mida saada tahad, siis ostakse sulle ka vastata.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. detsember 2018 at 18:10

      Sa ei saa aru v?

      • Avatar
        Vasta Mõmin 31. detsember 2018 at 03:46

        Penomees soojustab maja, panomees soojendab suhteid. See vahe 🙂

    • Avatar
      Vasta Vaike 30. detsember 2018 at 18:27

      Jeesus küll, võta tänane validoolidoos sisse, Kati.

    • Avatar
      Vasta Olga 31. detsember 2018 at 13:07

      Jah on küll soojustada mitte soojendada aga saab ju ilusti aru mida Mallukas mõtles. Ei pea olema selline tähenärija!

  • Avatar
    Vasta Reltz 30. detsember 2018 at 17:49

    Minagi olen selle poolt, et oma elamist remontida ja tuunida. Te teete seda kõike ju enda ja laste heaolu heaks. Autoga ei kiirustaks, see et ennast juba kindlalt roolis tunned, et tähenda, et uuega kohe midagi juhtuma peaks. Pigem kulgeks vanaga, kuni see veel sõiduvees on ja küll jõuad. Aega on selle kiire asjaga! 😉

    Ja mis puutub reisi, siis no kes reisida ei tahaks. Aga kui su enda sõnad on need : Mul on lastega reisides imelised mälestused sellest, et istud väsinuna hotellitoas ja mõtled, et tahaks koju- siis ma pigem ootaks, kui su eluõied veidi suuremad on, et sa saaksid seda eelkõige ise täiel rinnal nautida, mitte kurta, et väsinud oled ja koju tahad. No ja siis ongi hea samas koju minna, kui see remonditud on 😛
    Või siis pigem lubate endale Kardoga 2-4 päevase reisi kuhugi ja lapsed on vanaemadega.

    Aga mis puutub su kohtu asjadesse, siis kas Härra Mang on sinu special horoskoobiga ühele poole saanud?

  • Avatar
    Vasta Heleri 30. detsember 2018 at 17:24

    Võin öelda, et maja ja aed ei saa kunagi valmis ja sinna tuleb ja saab koguaeg panustada. Suur rahaline võit on ise käed külge panna. Nt tänavakivide paigaldus ei ole raketiteadus. Me panime mehega suuri 50kg kiviplaate kahekesi 2 päeva ja voilaa, valmis. Kividele kulus 800 euri plus aluspinna ettevalmistuseks kruus, pinnase tihendaja. Võtsime enne ka pakkumise mingist firmast, töökulu oli 2700 ilma materjalita. Selle raha hoidsime naksti kokku. Kaotasin töö käigus pool varbaküünt, aga see väike asi. Õnneks mees mul MacGiver ja teostab kõik võimatud ja võimalikud asjad. Maja ostes oli katus ja müürid, põrand oli liiv. Kõik oma kätega ja enamasti kahekesi tehtud… Kumbki meist pole varem ehituse ja viimistlusega tegelenud ja sellega leiba ei teeni.

    • Avatar
      Vasta Älis 30. detsember 2018 at 22:16

      Mina nt. ei taha isegi korteris tapeeti ise panna. Ma pole ju proff ja kui jääb kole, siis hakka jälle uut materjali ostma. Mees on mul samuti arvamusel, et igaüks jäägu oma liistude juurde. Et kui endal aega palju ja materiaalne pool ei luba töömehi palgata, siis Ok..miks mitte ise teha, aga kui ei oska või teenid selle “ise tegemise” aja vältel rohkem tulu, kui sa töömeestele maksad, siis ei näe küll mõttet ennast proovile panna.

  • Avatar
    Vasta Regina 30. detsember 2018 at 17:14

    Nii minu teema 🙂
    Ma kogun ka raha uue kodu jaoks, plaanis on 2020 ära osta, ehk siis 2019 teemas nimetatud summa kokku koguda. Praegune elukoht on ka hea ja korras, aga tahan paremat asukohta ja justnimelt ridakat.
    Seega ka minu pisike pere (mina koos lapsega) 2019 reisima ei lähe, tegin sellise valiku. Muidu igal aastal oleme kuskil välismaal käinud alates ajast, mil laps oli 4a vana.
    Ühtegi suurt väljaminekut ei tee enam, va tõukassipoja ost. Õnneks mu sissetulek võimaldab täitsa head elukvaliteeti igapäevaselt ka siis, kui uue kodu jaoks raha kogun.
    Nii et minu eelistused on siin, natuke läks teemasse ka 😀 tahtsin lihtsalt must-valgelt kirja panna 😀 usun seda, et sõnasta oma soovid ja elu ise juhib sind nendeni 🙂

    • Avatar
      Vasta TN 31. detsember 2018 at 12:22

      Ma pole kunagi tõuloomade ostmisest aru saanud, kui just hobi pole näitused/aretus. Maksta kellelegi elusolendite paljundamise eest (olgu tingimused esteetilised või mitte), samas kui kasse-koeri on nii palju, kes kodu ootavad, nii varjupaigas kui vastsündinuna. Mine parem reisi selle raha eest, ole inimene.

  • Avatar
    Vasta Pillekas 30. detsember 2018 at 17:08

    Mina iga suurema ostu puhul mõtlen hoolega kas ma TAHAN või VAJAN seda asja. See on hetkel minu puhul üks suuremaid säästunippe ja üldiselt hoian ka oma tuludel-kuludel silma peal, sest aeg-ajalt tahaks ise ka perega reisida aga 5 liikmelise perena pole see sugugi odav.

  • Avatar
    Vasta Nell 30. detsember 2018 at 17:05

    Mina olen kodufriik. Kui sõitev auto on olemas ja riided seljas siis panustan kodu renoveerimisse, las reisimine jääb pärastiseks. “Igikestva remondi” ja poolikute lahendustega elamine ajab närvi, seega koduteemad kõigepealt.

  • Avatar
    Vasta neiu 30. detsember 2018 at 16:54

    Kopa laenutamine pole ulme, me Tartus aiatöödeks võtnud terve nv kolmel korral ja mees ise teinud sellega.. vb teil ka oskaks keegi ise huviline möllata? Me maksime rendikorra eest u 200euro ringis ja sai ise siis vastavalt ilmale-viitsimisele aias nv jooksul tasandada, juurida puid, kaevata ja mulda vedada.

    • Avatar
      Vasta Mariine 30. detsember 2018 at 19:37

      Te teinud, aga Kardo VIST ei tee. Kui oma mees teeks, oleks see ju ülisuur abi. No mis teha, Kardo on jälle köögis TEGIJA, tõsiselt, ilma irooniata.

  • Avatar
    Vasta neiu 30. detsember 2018 at 16:50

    1. Lugedes jäid mõistlikud mõtted kõlama ja suudad kindlasti ise ka analüüsida, mida on VAJA.
    2. Kui on olemas maja ehitusega seoses vajaminevate materjalide kogused, küsi hinnapakkumine projektimüügist. Kirjuta kasvoi neile otse meilile, ära vaata letihindu.
    3. Reisimine on tore kui nautida, meile ei meeldi ja panustame pigem lähedal laste elamustele (või lasteta enda elamustele).
    4. Jaota nt enda jaoks mitmele kontole raha, leppige kokku palju jooksvaks rahaks jääb, eraldi majaehituseks ja siis nt kolmas kogumine tagavaraks-reisiks vms. Pange tähtaeg ka ja siis selleks hetkeks otsustad, et kas teed selle raha eest maja kui palju saad vms.
    5. Ära unusta, et ehitustööde hinnad on märts-okt kõige kõrgemad. Tööd tohutult palju ja ainus aeg, mil välitöid teha. Ma vb täna planeeriks pikemalt, et mitte teha lõpuks neid töid mitmekordse hinnaga tippajal. Sul nii lai tutvusringkond, et otsides vast leiaksid usaldusväärse firma.

  • Avatar
    Vasta P 30. detsember 2018 at 16:14

    No kuule “nagu Marimellid proovivad, et korjaks 2019 aastal raha ja vaataks, kas saame 10 000 euri nt kõrvale pandud. ” on vast võrdlus-sul on perel oma kodu, millele nüüd panustada ,auto, mis punktist punkti viib ja 3 imearmast last- nemad oleks võinud juba mõned aastat seda proovida, et oma elamise sissemaksu raha kokku saada, üürida ka vahva,aga omaks ei saa kunagi. Reisida on ka tore,aga nii nagu kirjutad, väsind hotellitoas ja tahad koju saada- oota, viimane tirts ka veits sirgub ja kui juba sõnad suus,jalad all ja mänguhimuline, toimetavad juba iseseisvalt üheskoos, küll siis jõuad minna. Igatahes üli tubli oled ja mõelda oskad ka 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. detsember 2018 at 13:14

      Minu meelest on hästi tobe kellegi valikuid maha teha. Ju siis nad ei tahagi oma korterit ja neile meeldib reisida – inimesed ju erinevad 🙂

  • Avatar
    Vasta Vaike 30. detsember 2018 at 16:13

    Arvestades, palju ma oma korterisse olen raha matnud, siis ma tean, mida mina teeksin – maja. 😀 Vältimatu investeering, minu arust, sest kunagi pead seda nagunii tegema. Vist.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 30. detsember 2018 at 16:01

    Ma sinu asemel võtaks laenu, maja korda tegemiseks ( juhul kui sa saaksid seda ?) ja sinu kogutud raha kasutaks reisiks ja uue auto jätaks tuleviku jaoks 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. detsember 2018 at 16:02

      reisimine tundub nüüd endale ka mõttetu, sest mulle meenus, et ma vihkan reisimist 😀

    • Avatar
      Vasta Annika R-L. 30. detsember 2018 at 17:12

      Sama mõte. Auto vahetaks kasutatud uue vastu välja, kus kolm eraldiseisvat istet taga, Mari võiks ikka ka norm autos olla ja pagasis asjad eraldi.

  • Avatar
    Vasta AnnaLiiza 30. detsember 2018 at 15:56

    4000 nädalasele reisile tundub ulme, 500 nägu oleks ok aga üle selle ma küll ei maksaks. Samas on sul nüüd ju auto, sa võid proovida autoga reisida 🙂 Käi alguses Jurmalas näiteks ära või sõida Leetu mõnda veekeskusesse. Ise olen mõned korrad käinud nüüd autoga Horvaatias, aega läheb aga sul pole ju kiiret, lapsed vele koolis ei käi.
    Autoga reisides ära auto dokumente maha unusta ja tee roheline kaart 😉

  • Avatar
    Vasta Merje 30. detsember 2018 at 15:56

    Ma ei kujuta ette, et selliseid summasid üldse koguda suudaks, aga kindlalt panustaks majale. Me teeks muidugi suure osa ise, aga kui ikka ei oska, siis tuleb lihtsalt tööjõu arvelt rohkem kulutada. Kui majast üle jääks, läheks reisile ja viimasena mõtleks uue auto peale. Kuna praegune on ju üsna korralik, siis pole sellega kiiret. Minu arust on auto tavaline tarbeese, mille puhul on oluline, et korralikult töötaks.

  • Avatar
    Vasta Tairi 30. detsember 2018 at 15:56

    Üten ausalt, et jubedalt kadedaks ajab see jutt. Me näeme vaeva kogume ja siis jupi kaupa remondime, aga kõik teeme ise ja no soojamaa reisid ja uued autod oleme ammu unustanud. Kõik täiskasvanud töötavad, aga maja sööb seda raha ja ega need hinnad odavamaks minemas ka pole. Meil pole midagi lõpuni valmis. Viimistlus tundub nii tühine, kui elutoas puhub tuul. ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. detsember 2018 at 15:57

      Mul puhub vetsus tuul.. 😀

      • Avatar
        Vasta Vaike 30. detsember 2018 at 16:15

        Mul on vetsus naabrite suitsuhais. :S MIKS peab toas suitsetama?? Ma ei saa neid ju keelata ka.

        • Avatar
          Vasta Kairu 30. detsember 2018 at 18:45

          Mul armastas Mustamäel kunagi alumine naaber toas suitsetada , nii et suitsuhais oli hoopis magamistoas . Nüüd õnneks olen majaga mehe saanud. ?

      • Avatar
        Vasta Tairi 1. jaanuar 2019 at 13:45

        Siis mallukas panustaksin vetsule raha. ?

  • Avatar
    Vasta M 30. detsember 2018 at 15:49

    Valiksin maja soojustamise. Me ise jätsime see aasta kõik ootele, suvel alustasime vundamendi soojustamisega ja nüüdseks on vaja ainult akna põsed koos liistudega ja tuulekastid teha. Kogu maja soojustas mul abikaasa üksinda ära, katuse vahetusel oli paaril päeval töökaaslane abiks ja uue korstnapitsi tegemisel. Kahjuks terassini see suvi ei jõudnud, aga ongi järgmine suvi ka tegevust. Ta mul väga tubli ehitaja ja kui peaks minema sul võrdlevate pakkumiste tegemiseks minema, soovitaksin teda alati ?

  • Avatar
    Vasta Jane 30. detsember 2018 at 15:48

    Mina panustaks ka maja alla esialgu, tulevikus jõuab ju reisida ja autosid vaheta küll ?

  • Avatar
    Vasta Liisu 30. detsember 2018 at 15:44

    Maja on ikkagi see koht kus kõige rohkem olete. Seega mina alustaks igaljuhul majast ja lükkaks kõik muu tulevikku. Uus auto on vaid natuke aega uus :D, reis no jah mälestused ja puha aga samas kui lapsed nõnda väikesed siis ma ei teagi mis mälestused emale neist reisidest jääks. Mälestusi saab oma koduaias ju ka koguda ja tihti ongi hoopis need just need ehedad mis kestavad.
    Elades ise majas … uues küll aga isegi siin tundub, et maja lihtsalt neelab seda raha. Iga aasta teeme midagi justkui ei midagi aga see ei midagi neelab jälle mingeid müstilisi summasid. Natuke ongi nagu selline Riia linna tunne, et mitte kunagi ei saa valmis 🙂 Isegi jah uus maja 😀

  • Avatar
    Vasta Jansa 30. detsember 2018 at 15:39

    Ma oleks ilmselt nii mugav inimene, et laseks ehitusmehed peale ja laseks siis korraga ära teha vundamendi soojustuse ja seinte soojustuse ja uuesti fassaad peale. Enne võtaks vähemalt 3-4 erinevat pakkumist erinevatest ehitusfirmadest ja koguks siis selle pakkumise summa järgi raha kokku.
    Ma elan ise väikses kortermajas (7korterit) ja meil tuleb kevadel fassaadivahetus (soojustus ja uus laudis) Kuna siin on enamus üksikud penskarid, siis me teeme maja korda pangalaenuga. Aga samamoodi lasime majahalduril võtta mitu erinevat pakkumist ja valisime nendest välja sellise mis meile sobib ja nüüd on veel ainult kevadet oodata. ?
    Reis ja auto võivad ju oodata. Mõtlen alati enne, millega põleb, mis on hädavajalik, ilma milleta ei saa elada.

  • Avatar
    Vasta Flamingo 30. detsember 2018 at 15:33

    Kas sa soojendamise all mõtled tegelt soojustamist? ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. detsember 2018 at 15:38

      hahahaaa, jah?

  • Avatar
    Vasta Maria 30. detsember 2018 at 15:33

    Paneksin teised asjad kõik ootele ja panustaks uuel aastal maja remontimisele. Remondiblogi saaks huvitav olema 😀

  • Avatar
    Vasta mida 30. detsember 2018 at 15:26

    Laps nii väike alles, mis sa ikka reisid. Las kasvab, siis oleks paras. Mulle on jäänud ka kusagilt silma, et sa eriti reisida ei armasta ka. Auto on ju olemas, milleks sinna kulutada, seni kuni punktist A puntki B viib on ok. Maja on asi, mida igapäevaselt vaja ju. Elamiseks on seda vaja, see on asendamatu vajadus. Seega tuleb kodusse investeerida. MA ei saa kunagi aru inimesest, kes liisivad auto aga korteri osmiseks raha pole. Ja siis kurdavad, et näed peavad üürima. No mis hädaldavad, et ei tea, mis saab kui omanik välja tõstab. Mis ikka saab, paned prioriteeid paika. Ok, sul seda probleemi pole.
    Aga prioriteeid paika ja siis asju tegema. Siiani said üldse ilma autota hakkama, nüüd ei saa olemasolevaga hakkama????

  • Avatar
    Vasta R. 30. detsember 2018 at 15:19

    Mis dilemma see üldse olema peaks? Millises maailmas sa elad, et üks puhkusereis kaalub üle oma kodu soojustamise ja remontimise?

    • Avatar
      Vasta T 30. detsember 2018 at 16:30

      Marimelli maailmas 😀

  • Avatar
    Vasta kix 30. detsember 2018 at 15:18

    Meil on ka parasjagu majaehitus pooleli. Kõik mis säästame ja üle jääb läheb hetkel majaehitusepeale. Ka uut autot oleks vaja, aga maja on ikka tähtsam, sest seal veedame ilmselt kogu oma ülejäänud elu. Praegune auto on ka tiptop ja sõidab ja mina ei leia, et ma peaks mingi uue autoga ringivurama ja sente veeretama. Proovime hakkama saada ilma laenude-liisinguteta, sest “võlaga” elada ei taha 🙂 Ja kunagi ei tea mis tulevik toob, vb ühel päeval ei oleks enam võimalust seda liisingut või laenu maksta.

    • Avatar
      Vasta Olalaa 30. detsember 2018 at 20:23

      Sama, kodu kõige tähtsam. Et oleks hea asukoht, uus ja hea küttesüsteemiga, mingi pelletiga ei suudaks me küll jamada, sry, eriti väikeste lastega pead nagu katlakütja olema u aasta 1990.
      Lapsed nii väikesed, Lende ja Marta- neil suva reisidest. Ja alles vingusid, et tahad koju , mitte reisida.
      Auto – vaheta mugavama kasutatud, kuid uuema vastu, kus Mari saab ka normaalselt siseneda… või ära vaheta.
      See, kes siin kopa laenutamist soovitas – halloo, Kardol pole autojuhiluba, rääkimata kopajuhiloast, sellega vist linnas pole nii, et keerutad korra nädalavahetusel paar tiiru või meil Tartus vähemalt pole nii, pealinnas äkki teised LS-sed.
      Kodu on nr 1. Auto nr 2 ja reisimine abikaasaga nr 3, lastega nr 4.

  • Avatar
    Vasta Liisa 30. detsember 2018 at 15:15

    Reisil olete käinud, auto on täiesti ok, mina kindlasti teeks maja võimalikult korda 🙂

  • Avatar
    Vasta Triin 30. detsember 2018 at 15:14

    Meie säästud ja igasugune vaba raha läheb ka koguaeg maja peale. Ja oleme aru saanud, et ennem tuleb majas kõik tööd ära teha ja siis saame ka reisimise ja uuema auto peale mõelda. Mis tegelt üsna mõistlik, sest maja -ja vundamendi soojustamine, tänavakivi panemine jne toovad ju tulevikus veidi kokkuhoidu ka näiteks küttekuludelt. Ja lapsed ka nii väikesed, et reisida ka suht jama nendega, pole just suuremasi puhkus koguaeg nende sabas joosta. Ja auto praegu täiesti töökorras seega kannatab aastkese uuema soetamisega oodata. Muidugi tahaks kohe uuemat autot ja puhkusereisile aga tegelt on ikka remonditud ja soojas kodus või aias ka mõnus vedeleda. Ja Teie maja näeb ka pärast kõpitsemist kohe palju vingem välja, nii et edu!

  • Avatar
    Vasta M 30. detsember 2018 at 15:13

    Mina sinu asemel panustaksin majja kohe ja praegu, sest mida rutem maja korda saate, seda mõnusam ju on. Reisil käid nädal aega, aga majas elad ju püsivalt. Autoga ma ootaks nii kaua kuni see teil praegu veel sõidab või kuni suuremat remonti ei vaja.
    Maja remontimine nõuabki ju tegelikult säästmist. Järgmise aasta eesmärgiks võiksidki ju maja remontimise panna.

  • Avatar
    Vasta Grete 30. detsember 2018 at 15:13

    Meil sama teema, ostsime ca2 aastat tagasi maja ja nüüd on olnud nii, et talvel kogume ja kevadel/suvel investeerime kogu summa mingisse majaga seotud ehitusse. Esialgu oli vaja mööblit, tehnikat ja sisustusvärki+pisiremont (tapeetimine jne). Eelmisel suvel saime elupuud, välisukse, osa puuduolevast laudisest pandud ja tänavakivid ostetud. Nüüd tuleval kevadel loodame südamest, et saame lasta need kivid maha pandud, mis on ka umbes 3000€ laks, aga maja esine nagu sopaauk ja no tahaks “priviligeeritud” olla vahel ja puhta jalaga tuppa/autosse pääseda. Siis ootavad järjekorras veel katuseredel, suurem terrass katusega (haha nagu teilgi), muruplatsi=kuumaastiku üles kündmine ja tasandamine, kuuri soetamine jnejne. Ausalt mulle ka tundub, et majas elamine on lõputu väljaminek. Lotovõitu krt ka ei tule ?. Aga noh, mõni inimene elab 100x kehvemates tingimustes, niiet viriseme ära ja siis oleme lõpuks ikkagi tänulikud, et meil on see oma maja ja kodu, kuhu investeerida ???.

    PS! Auto on tarbeese ja kui see on parasjagu korralik, siis kindlasti ennem kodu ja alles siis uuem auto.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. detsember 2018 at 15:17

      Kui suure osa teie tänavakivide alla panete ja palju need kivid teil maksid?

      • Avatar
        Vasta Liisu 30. detsember 2018 at 16:32

        Meie just sel suvel lasime panna 100 m2 kive ja maksma läks ca 5000 eur. Tuleb jälgida, et sillutis saaks korralikukt maha ehk kogu mullakiht tuleb välja kaevata ja asemele nt freesitud asfalt , liiv ja siis kivid, siis on kindel, et see sillutis kestab kaua ja pole hiljem lipa-lopa.

        • Avatar
          Vasta Ints 30. detsember 2018 at 18:15

          No 100m2 kivi koos aluspinna tegemise ,aarekivide jm ga läheks maksma umbkaudselt3600 eur.Freesasfalti ei soovitaks küll panna.Liiva sillutiseks ka enam mitte (sipelgad viivad minema selle aastatega)Soovitan paekivisõelmeid ja just pestud sõelmeid e paekivi liiva.Vee imamisvoime on tunduvalt suurem kui tavalisel sõelmetel.Ise teen igapaevaselt seda tood .Enda toodele annan garantii ja ka järelmaksu võimaluse

          • Avatar
            Liisu 30. detsember 2018 at 20:38

            Meil läks ilmselt rohkem maksma ka seetõttu, et mullavöönd oli väga sügav ja seetõttu oli vaja ära vedada väga palju mullakoormaid. Oleme kvaliteediga väga rahul ja veeäravooluga pole mingit probleemi. Kui ma ei eksi ei pandud meile mitte tavalist liiva vaid mingit vesiliiva. Kui nt Mallukal on ka väga sügav mullakiht ja see tuleb mitmete-mitmete koormatega minema vedada garanteerid ikka hinnaks 3600.-? Lisaks sõltub ju hind ka tänavakivist, mille m2 hind võib väga palju erineda. Nii et öelda, et teeksid sama töö 3600.- kõlab natuke lahmimisena, sest juba tänavakivi tüübist võib hind palju muutuda :).

          • Avatar
            Ints 31. detsember 2018 at 09:39

            No lahmimisena ei ole see kindlasti.freesasvalt alla panna on säästuvariant .See et toomees seda kiitis ,eibtahenda et see parim variant.pigem soodsam toomehe jaoks.seega suurem kasum. freesasfaldi tonn 3..4 eur killul 12.Kui te nuud valate ambri vett killustikule. v
            freesasfaldile siis näete ise kumbast vesi kaob ja kumba peale jaab loik.vesiliiva sillutuskihiks:)))see tundub kyll lahmimisena.jah 3600eur on korraliku valjakaeve ja korraliku kahekihilise killupadjaga tehtud aluspinna hind koos kividega.kivi hindadega saate kursis olla tehaselehtedel.

      • Avatar
        Vasta Grete 30. detsember 2018 at 20:59

        Kivide maksumust enam ei mäletagi eraldi, tellisime koos elupuude jms kupatusega Bauhofist kõik korraga, et kraanaautoga 1x sõitmist oleks. Tänavakivi alla läheb umbes 40m2 ja killustikuga ‘parkla’ (+kuur) osa umbes 100m2 (vb sutsu rohkem). Päris kogu pinna tänavakivi alla panekule ei hakka küll rahakott peale ja kuna pinnas siin ka üsna jama, siis lepime, et parkla on killustiku all ja majaesine jupike kiviga tehtud.

  • Avatar
    Vasta A. 30. detsember 2018 at 15:13

    Kas ämm oma elamist ei soojusta?
    Ma panustaks uue aasta jah kodule, sest see on koht, kus pidevalt ollakse ja elatakse. Ning hea, kui see lõpuks korras ja valmis on. SIis on aega rahulikumalt edasi vaadata, mida omale järgmiseks lubada saab. Üritakski võimalikult palju võimalikult üheaegselt ära teha majaga, et ei oleks seda, et mingi viis aastat läheb, et ühe asjaga ühele poole saada, siis teine viis, et teise asjaga… Siiskunagi kui kõik peaks valmis olema, saab selgeks, et tuleb üldse otsast peale alustada…. 😀 😀 😀 Eramajaga kahjuks ongi nii, et kõik on enda organiseerida ning majade puhul töö ei saa iial otsa. Et maja korras ja tugev ja hea püsiks, tuleb teda koguaeg kuskilt otsast putitada. Need välimised tööd nagu annavadki pikemaks ajaks selle teadmise, et nüüd on tükiks ajaks suurte asjadega rahu majas. Et vähemalt on soe, katus peab , kuskilt ei mädane, ei hallita jne. Tubade remondid sellega võrreldes ju väga lihtsad ning ise teostatavad. Ning noh, otseselt vb ei karju ka.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. detsember 2018 at 15:17

      Tal pole vaja soojustada õnneks jah 🙂

  • Avatar
    Vasta Sirly 30. detsember 2018 at 15:13

    Meie pere on väga kodukeskne, seega võtsime ikkagi koduremondi jaanuarist plaani ja sõidame 5-kohalise autoga edasi, kuigi vajaksime uut. Aga talvel kodus olles tundus uus kòòk vajalikum, sest terve perega enne suve ikka kuskil väga ei baaruta. Reisinud me mehega koos ei olegi kogu 5a jooksul. Kunagi, ehk. Kui lastel ikka vaja korralikke riideid ja jalatseid, siis ostan ning reisime tulevikus, kui lapsed suuremad ning kodule ring peal.
    Sina tee nii, kuidas ise tunned, et oleks hea. Mina pean tähtsamaks kodu ja siis vajadusel uuemat autot, reisimine on kindlasti kuskil lõpus (mulle ka meeldib, ausalt).
    Ps! Kohtusüsteemis olen väga pettunud, kui linnut….. kasuks rahanõue tuleb :/ (täida lünk ise, mul pole raha , et sellisele maksta:) 🙂 ).

    Vahvat aasta lõppu ja tee ikka mingi live ka kui Martakene ärkvel ja teisedki kodus. Pole ammu náinud 😉 olge tublid!

  • Avatar
    Vasta Maren 30. detsember 2018 at 15:08

    Ma panustaks majale. Perega saad minipuhkuseid siia-sinna autoga ikka ette võtta. Ja auto noh, see on tarbe ese. Ei pea kohe olema luksus jne. KUIGI ma ise oleks ilmselt nii kärsitu et auto ostaks uuema 😀

  • Avatar
    Vasta Älis 30. detsember 2018 at 15:07

    Panustaks ikka majja :). Auto ju olemas ja ise sa ütled, et norm ja töökorras. Perereisile jõuate veel 100 korda sõita..ja kolme lapsega reis ei tundu üldse puhkusena 😀 sorry.
    Aa, muide ärge jumala eest seda tuuletõkke materjali ilma fassaadita jätke, sest see tegelt kaotab oma mõtte kui rohkem vihma saab..

  • Avatar
    Vasta Kat 30. detsember 2018 at 15:06

    Pigem maja tuunimine kui auto. Uuemate autode hinnad nagunii langevad nii kiirelt (eriti kui räägime tutikatest autodest). Aga srllistel nö vanematel ja odavamatel autodel pole väga langeda kuskile enam.
    Me alles soojustasime maja vundamenti. Ja ise tehes läks u 400eur?! Mees ise tegi. Natuke aitas ka tema isa. Mida ma öelda tahan, on see, et 3000eur selle töö eest maksta tundub ulme! Kõige suurem töö ongi kaevamine. Aga kui keegi abis on, siis läheb seegi kiirelt. Või noh.. kas just kiirelt. Meil läks 2 nädalavahetust selle alla.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. detsember 2018 at 15:19

      400 eur?? What? Meil kahjuks keegi ei oska ise teha 🙁

      • Avatar
        Vasta Kat 30. detsember 2018 at 15:55

        Äkki on keegi tuttav ehitusega sinapeal? Saaks rääkida kuidas mis käib. See pole üldse raske! Mul ka mees pole mingi ehitaja ja elus esimest korda soojustas maja vundamenti. Kõige hullem on kaevamine maja ümbert , ideaalne töö kevadeks (suvel palavaga ei suudaks sellist tööd teha). Ja kui keegi abis ka, siis läheb see töö ludinal 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 30. detsember 2018 at 15:56

          kaevata tuleks nagunii kopaga ju?

          • Avatar
            Liisa 30. detsember 2018 at 16:47

            Kui tahta või vaja väga säästa, saab käsitsi ka kaevatud. Aga noh, kui ma vaatasin, kuidas naaber kaevas käsitsi, mitu nädalat õhtuti pärast tööd, olenemata, kas sadas vihma või paistis päke, ja meil tehti paar aastat hiljem kopaga ühe päevaga, siis… Jah, kui pole muud võimalust, siis tuleb võtta ja kaevata käsitsi, aga kui võimalust on, siis ma kindlasti telliks kopa. Kaevata võib sellega ise ka.

  • Avatar
    Vasta Johanna 30. detsember 2018 at 15:02

    Uut autot ma vist ostma ei hakkaks, aga perega reisile läheksin ikka. Need on sellised toredad ühised mälestused, mida ei ületa minu arust miski…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. detsember 2018 at 15:20

      Mul on lastega reisides imelised mälestused sellest, et istud väsinuna hotellitoas ja mõtled, et tahaks koju 😀

      • Avatar
        Vasta o 30. detsember 2018 at 15:39

        Isver, ma alati imestan, et miks sa reisid siis? 😀
        No okei, ma mõistan, sa oled varemgi öelnud, et laste pärast. Aga Lende ja Marta on nii väikesed, et nemad ei mäleta sellest suurima tõenäosusega hiljem mitte essugi. Mitte, et ma nüüd ütleks, et Mari sellepärast “kannatama” peaks, et teised alles pisikesed on. Aga tegelikult saab kodule lähemal ka basseinis mängida ja ega soojad maad kuskile eest ära ei jookse ja kodumaal on neil samuti lõbus.
        Ma panustaks kindlasti pigem maja soojustamisse ja ootaks reisimisega kuni lapsed on natuke suuremad. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaisa 30. detsember 2018 at 14:59

    Ma arvan, et kui majaga sai juba alustatud, siis pane seda teemat edasi. Auto saad 2020 teemaks võtta ja võimalik, et ootamatult tekib mingi hea reisipakkumine, mis ei olegi nii kallis. Aga keskendu majale.

  • Avatar
    Vasta A 30. detsember 2018 at 14:58

    No auto saab liisida hea summa eest kuus js rhk see olekski variant kui tahta ka maja korda saada. Reisi ma välistaks. Tundub ulme 4000 nädalasele reisile, samas kolmlast eks ta ss kulubki. Raha teema hetkel endalgi käsil. Unistised küll väiksemad nagu uus voodipesu ja hommikumantel aga rahakoti suuruse juures o needki summad ulmelised mulle xD eks kõigil omad unistused lclt mõtle mõnda aega kumb sulle olulisem on kas ilus maja, ilus auto või nädalane päike. Ja miks mitte võtta ja proovida terve 2019 viisakalt koguda ja teha asju aastal 2020