AUTOJUTUD AVALDAN ARVAMUST

see piinlik vahtraleht

7. jaanuar 2019

Andke andeks, kui ma max käojaani ajan, aga ma lugesin mingi hetk artiklit, et uuest aastast tahetakse vahtraleht vabatahlikuks teha. Ma ei tea, kas siis nüüd ongi juba või mitte, aga ma mäletan, et selle artikli all olid juubeldavad kommentaarid, et jeee, lõpuks, vahtralehed on ikka nii mõttetud ja mida kõike veel. Et neid piinlik lausa hoida autol. Mina näiteks ei leia, et need mõttetud oleks ja ma enda oma kavatsen kasutada ka siis, kui see kohustuslik olema ei peaks.

Jah, on neid, kes signaalitavad ja mööda tuhisevad, aga ma usun, et need teeksid seda ka siis, kui mul vahtralehte ei ole. Mul nüüd sõidukogemust vaid paari kuu jagu, aga ma näen ära küll, et 50ga sõidavad linna sees inimesed vist ainult siis, kui politseid näha on, muidu on selline 60 tavaline taks. Ja kui sina seal 50ga koperdad, siis kimatakse võimalusel vihaselt mööda.

Minu loogika on see, et vahtraleht näitab, et ma olen algaja juht. See tähendab, et on võimalus, et ma võin teha imelikke manöövreid (sorri, noh ?) ja et minuga oleks targem pikivahet hoida. Tegelikult on KÕIGIGA targem pikivahet hoida, aga mulle on liikluses mulje jäänud, et ma olen vist ainuke, kes nii arvab. Sest noh, ma ei tea, kui kiiresti ma reageerin, kui päriselt ees mingi kokkupõrge vms oleks, et ma seetõttu alati proovin hea pikivahe jätta, et endale anda seda reageerimisaega. Teised autojuhid aga vaatavad, et ooo, milline imeline auk, kuhu ma ise sõita saaks, et säästa oma elust see 0.2 sekundit, mis ma nüüd siin kahe rea vahel sõelumisega võitsin. Miks nagu?

Ärge nüüd sellest välja lugege, et ma liikluses max ohtlik oleks, et mul seda lehte sinna vaja, aga no mul on olnud küll selliseid olukordi, kus ma olen võõrastes kantides ja ei tea kus reas olla ja ei tihka rida vahetada viimasel sekundil ja siis nt näitan suunda, aga EI JULGE pressida vahele ja siis mõtlen et poh, ma siis ei lähe ja võtan kurvalt suuna välja ja sõidan ringiga, et mitte ennast kuskile vahele suruda. Ma usun, et siis ka teised autojuhid vaatavad, et wtf, mida ta teeb, sõitku ometi või ärgu sõitku, mida ta vilgutab siin oma suunatulesid, eksole. Aga ma tahaks loota, et nad vaatavad mu lehekest ja mõtlevad, et ok ok, ta ilmselgelt veel nii hästi ei oska.

Üldse mulle alguses täiega tundus, et tavai, autokool läbi ja load käes, et nüüd peaksin mega sõiduekspert olema, tegelikult on aeg näidanud, et sõites tuleb see mugavus ja kindlus ikka ajaga. Mida rohkem tuttavas kohas ma sõidan, seda lihtsam mul on, samas võõramas kohas olen ma rohkem pinges ja ei tea täpselt, kus reas olla jne. Et kõik tuleb ajaga ja harjutamisega ja minu meelest on ok selle vahtralehega näidata, et jou, ma alles harjun selle juhieluga siin. Mõned jah vb omavad enne mega sõidukogemust enne lubade saamist, aga mul oligi 21 sõidutundi ja .. kõik.

Esimene kesklinnas sõit, esimene põhja-Tallinnas sõitmine, kõik jäid mul sinna aega, kus mul endal juba load käes ja juhendajat kõrval polnud. Alguses ikka päris õudne, et vahi seda Waze ja teed ja teisi autosid ja märke ja… Nüüd vaikselt hakkab see sõitmine alles nii loomulik olema, et vahepeal mõtlen, et omg, ma praegu iga sekund ei mõelnudki oma kiirusele ja muudele asjadele, et hakkab nagu käe sisse jääma vms.

Aga lubade omamine on ikka tore küll, ei saa salata. Esiteks tõesti see, et ma ju NEVER midagi lõpuni teinud pole ja nüüd siis selle asja tegin. Päris uhke tunne on, kuigi pmst pooled inimesed selllega ju hakkama saanud. Eks ma ise mõtlesin selle esiti nii raskeks, sest praegu on selline tunne roolis, et kle jumala okei on ju. Et umbes nagu rattaga pead alguses sõitma õppima, aga mida rohkem sõidad, seda lihtsam on. Ja kui juba rattaga suudab igaüks sõitma õppida, siis autoga umbes sama lugu. Iseasi ongi need eksamid, sest need võivad juba mõnele nii pingelised olla ja no oleneb eksamineerijast ka kõvasti, et mismoodi sa seal hakkama saad. Aga KUI saad ja load käes, siis on päris äge edaspidi elada, ma luban. Seega, kellel veel lube pole, siis uus aasta just hakkas, tehke nt see aasta ära.

Ma vanasti iga jaanuar mõtlesin sellele ja siis mõtlesin, et ah, talvel nii sitt ja raske, et kevadel/suvel teen (ja siis hiljem mõtlesin uue vabanduse), aga tegelt on just hea talvel ära teha, sest siis on suve ajaks juba lebo sõita ja hea mugav suve nautida. Krt, kui hea oleks sel suvel juba oma autoga ringi trippida, aga eks uus suvi tuleb ju ka. Mõtlesin just, et kuna pole kunagi autotrippi teind, siis ehk teeks väikse “avasta Eestit!” nädala hoopis soojamaa reisu asemel?
Vot, sellised mõtted siis vahtralehtedest ja lubadest. Kas teil oli piinlik autol vahtralehte hoida? 

Loe ka neid postitusi!

Kommentaarid puuduvad

Jäta kommentaar