AVALDAN ARVAMUST TESTIN JA ARVUSTAN

see imeline c-vitamiin*

25. jaanuar 2019

Kuna ma peale sünnitust pidin hakkama rauda võtma, siis tuli avastada ka c-vitamiini maailma, sest just see aitab raual kehasse imenduda. Seega ilma c-vitamiinita on raua võtmine suht mõttetu, eriti kui sul on vaja, et keha kiiresti rauda omastaks. Mul oli seda kindlasti kiiresti vaja, sest püha jumal, kui jõuetu ma peale Marta sündi olin. Reaalselt ma hingeldasin kahe meetri kõndimise peale, pea käis ringi ja pidevalt oli minestustunne. Ostsin igatahes mingisugused suvalised kapslid ja võtsin neid.

Muuseas, lapsepõlvest ma ei mäleta mitte ühegi vitamiini võtmist peale c-vitamiini. Mäletate ju küll neid hapusid kollaseid kuulikesi? Mul reaalselt tuleb praegugi nende maitse suhu, hehe. Aga nüüd on elu edasi läinud ja uus ja moodne tehnika tuleb peale – selle asemel, et kollast kuulikest imeda või kapslit neelata, saab nüüd c-vitamiini endale suhu pigistada ja ongi tarbitud.

Miks on c-vitamiini vaja?

– Parim immuunsussüsteemi toetuseks. Ega ta muidugi haigusi ja külmetusi ära hoida saa, aga küll saab ta muuta su keha nendega võideldes vastupidavamaks. Ja kui oledki juba külmetunud, siis aitab haiguse ajal c-vitamiini tarbimine kiiremini terveks saada.
– Toetab aju tegevust, mistõttu soovitatakse c-vitamiini anda just arenevatele organismidele.
– Vananemisvastane antioksüdant hoiab keha ja naha nooremana.
– Alandab kolesteroolitaset – mul küll sellega pole probleemi, aga samas paljudel on, nii et siiski hea teada, eksole.
– Avaldab positiivset mõju südame veresoonkonna toimimisele.
– Suitsetajad, kuulake nüüd! Nagu te teate, on suitsetajatel suur oht trombi tekkeks – ka seda võimalust aitab c-vitamiin vähendada.

Meie kehad ei suuda ise c-vitamiini toota, mistõttu me lihtsalt PEAME seda kuskilt juurde saama. Kodumaisest kraamist on kõige c-vitamiinirikkam toit mustsõstrad, aga kuna neid kogu aeg saada pole, siis soovitan süüa ka kiivisid, apelsine, paprikaid, tšillisid, peterselli, brokolit, sidrunit, tomateid, herneid ja maasikaid. Aga kas sa oled neid piisavalt söönud, et vajalikku c-vitamiini kätte saada?

C-vitamiini puuduse tunnused on näiteks igemete veristus, kergesti tekkivad sinikad ja liigesevalud. Kui sa oled midagi nendest kogenud, siis kindlasti soovitan c-vitamiini tarbida. Mis on veel eriti hea – seda pole võimalik nn üle võtta (ok põhja lööb lõpuks alt ära ?).

Kuna ma olen imetav ema, siis on mul lausa kohustus c-vitamiini lisaks võtta. Mina võin ju enda c-vitamiini hädapärast toidust kätte saada, aga Marta saab ainult nii palju, kui rinnapiimas seda leidub. Ja kuna meie kehad on nii targad, et laps tuleb eelisjärjekorras, siis saaks Marta minu riismed endale ja mina jääksin tühjade pihkudega. Selle pärast ma olingi nii õnnelik, kui Euroapteek saatis mulle paki, mis sisaldas esiteks mu kõiki lemmikuid Hemp Care tooteid (need on niiiii head) ja lisaks mitu pakki C-vitamiini Lipsomal C 10.

SOS Health’s liposoomsel vitamiin C  on mitmeid kordi parem imendumisvõime kui traditsioonilistel kapseldatud või tableti kujul olevatel vitamiinidel. Liposoomne kohaletoimetamine tähendab siis emakeeli seda, et vitamiin C molekulid on kapseldatud nanosuuruses olevatesse vitamiini kaitsvatesse liposoomidesse. Need aitavad vitamiinil minna mööda seedetrakti ja kaitsevad vitamiin C-d vahepeal kuskil kehas hävimise eest. Läbi vereringe transporditakse vitamiin C otse rakku ja nõnda saab ta tõhusamalt töötada. Tundub keeruline jutt ja ega mina mingi rakuteadlane ole, et seda kõike täpselt aru saaks, aga minule igtahes meeldib.

Esiteks meeldib mulle juba selle paki kujundus, sest selle tegi minu sõber Kaarel! Tema kiitis mulle, et kui ta tunneb, et hakkab haigeks jääma, siis imeb paar kogust sisse ja on siiani niimoodi haigustest pääsenud. Mul endal veel sellist haigestumist pole ammu olnud, ei teagi nüüd mida või keda tänada, aga c-vitamiini tarbin siiski iga päev. Seda on veel eriti lihtne teha – pigistad kaardi pooleks ja imed selle sisu välja. Maitse on.. noh, selline veits magus, veits hapu, veits nagu jooks šampooni, aga sellega harjub ära ja enam ei ole mul üldse seda šampoonijoomistunnet, nagu alguses ?

Kas teie tarbite ikka c-vitamiini?

*Postitus sündis koostöös Euroapteegiga

Loe ka neid postitusi!

19 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta G. 8. veebruar 2019 at 15:28

    Ma söön siiani neid hapusi kuulikesi. Need c-vitamiini “lehekesed” võivad ju mugavad olla, aga pikemas perspektiivis kallid ja mulle ei maitse ka. Ega sellest pole kasu, kui nädal aega võtta, hea oleks ikka pidevalt tarbida (ikka vahedega). Askorbiinhapet on 200 kuuli (2 päevas) purgis ja maksab natuke üle 1€.
    Usu mind, c-vitamiini on võimalik üle tarbida. Olen kogenud 😀 Õnneks sain õigel ajal jaole ja lõpetasin mingiks ajaks tarbimise.

  • Avatar
    Vasta Stiina 29. jaanuar 2019 at 17:41

    Uurisin põgusalt, kas pole nii et 200 mg c-vitamiini imendub korraga. St et seda manustamist peaks päeva jooksul ajastama mitmele korrale, et asjast tolku oleks. St 500 mg tablakast pool lendab vastu taevast kui terve tablett korraga võtta.

  • Avatar
    Vasta t 28. jaanuar 2019 at 00:08

    Apelsinide ja sidrunitega on küll see lugu, et kuna need kasvavad teiselpoolmaakera, siis korjatakse need ära toorelt…c-vitamiin tekib nendesse aga alles, siis kui vili on 90% küpsenud…niiet nende peale ei tasuks väga loota 😉

  • Avatar
    Vasta ann 25. jaanuar 2019 at 23:33

    Eelistan kõikvõimalitele möksidele ja mäginatele jätkuvalt neid kollaseid kuulikesi 😀 🙂 Või soopiski puhast askorbiinhappe (ongi C-vitamiini teine nimetus) pulbrit. Nii mõnus hapu 😀

  • Avatar
    Vasta Annika 25. jaanuar 2019 at 22:19

    Need hapud terakesed c vitamiini tänagi apteegist täitsa saadaval

  • Avatar
    Vasta Renne 25. jaanuar 2019 at 20:40

    Oehh, palju tarbetult raisatud plastikut. Minu käsi ei tõuseks seda ostma. Võiks mingi muu pakend olla, siis ostaksin ise ka. Või imemistablettide või kapslitena…

  • Avatar
    Vasta itsa 25. jaanuar 2019 at 18:46

    Oi jummel soodukaga 47,95 € 30 pakki. Llähen apelsini ostma:)

  • Avatar
    Vasta itsa 25. jaanuar 2019 at 18:40

    Tean,et põhi alt ei tule kui palju c.vitamiini tarbid,ülearune tuleb põie kaudu välja.Siiski soovitan kapslite asemel apelsini ja teisi tsitruselisi.Aga kellele meeldib mugavus siis ande minna:)

  • Avatar
    Vasta Tyy 25. jaanuar 2019 at 16:55

    Jah võtan ja c vitamiin on ainus vitamiin mida ei saa üle doseerida.
    Ainus mis imestama pani on et selle sama raua vaeguse juurde käistäpipeat sama jutt aga D vitamiini kohta.

  • Avatar
    Vasta Laura 25. jaanuar 2019 at 16:36

    Tead, mina muidu c-vitamiini ei tarbi, aga teisipäeval tundsin, et hakkan haigeks jääma samasse haigusesse, milles mu abikaasa piinles – kuiv köha, nohu, palavik ja kurguvalu. Apteegist soovitati seda sama liposoomset c-vitamiini ja olin nõus selle raha välja käima. Võtsin 3x ühe päeva jooksul. Jäin ikkagi haigeks, AGA haigus pole mul kunagi niii ruttu möödunud. Täna on reede ja juba peaaegu terve. Niiet mina soovitan!

  • Avatar
    Vasta Triin 25. jaanuar 2019 at 16:28

    100 mg nüüd küll pole ühegi inimese päevane c-vitamiini vajadus nagu keegi siin kommenteeris. Vajadus sõltub kehakaalust. Minul , 60 kg kaaluval inimesel on see nt üle 3000 mg. Ise tellin iherbist c-vitamiini pulbri kujul ja iga päev tarbin seda veega segatult.

    • Avatar
      Vasta Hihiii 25. jaanuar 2019 at 17:53

      Jutt oli paprika kaalust ?

  • Avatar
    Vasta Sigrid 25. jaanuar 2019 at 14:22

    Mina olen aru saanud, et haiguse ajal soovitatakse nii C-vitamiini kui igasugu teiste vitamiinide tarbimisega pigem ettevaatlik olla – see võib jõudu anda ka viirustele ja hoopis aeglustada paranemisprotseduuri. Vitamiinidega võiks pigem jätkata peale haiguse taandumist.
    Haiguse ennetamiseks on parim C-vitamiini ja tsingi kombo. Võib sisse võtta eraldi, aga segutabletid ka täitsa apteegis olemas.

  • Avatar
    Vasta T. 25. jaanuar 2019 at 13:24

    Ma lisan veel seda, et C vitamiini ei tohiks võtta koos kaltsiumiga kuna see takistab C vitamiini imendumist(kusjuures rauaga sama värk, ja raua puhul veel see, et tee ja kohvi tarbimise puhul peab olema ka vahe vähemalt 2 tundi). Ehk piimatoodete tarbimise puhul tuleb oodata vähemalt 2 tundi ja siis C vit sisse võtta või siis võtta C vit sisse ja oodata 2 tundi piimatoodete tarbimiseks. Tervist! 🙂

    • Avatar
      Vasta Bozzzzzz 29. jaanuar 2019 at 13:44

      Jah, rauda peaks üldse söögist eemal võtma, sest enamus mineraale takistavad selle imendumist.

      Fun fact: vahel on raua puuduses süüdi hoopis vase puudus. Vaske on vaja raua omandamiseks kehas. Samas ühel ajal neid võtta hea ei ole, sest võitlevad kehas imendumise pärast.

  • Avatar
    Vasta T. 25. jaanuar 2019 at 13:00

    Iga hommik läheb 1000mg C vitamiini sisse, aga mul selline special, mis ei ärrita magu. Ja lisatud on sellele C vitamiinile ka bioflavonoidid, mis pakkuvad veel suuremat kaitset rakkudele.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 25. jaanuar 2019 at 11:47

    Süües ära pool paprikat (pmst 100g) saab inimene oma c-vitamiini vajaduse kätte – tegelikult pole üldse palju vaja. 🙂

  • Avatar
    Vasta Anu 25. jaanuar 2019 at 10:45

    vahel tarbin, mul on pulbrina suur purk. aga selline variant on ilgelt ebaloodussõbralik, nii palju prahti ja pakendit 🙁 külmetuse eest kaitsen end tsinki võttes

  • Avatar
    Vasta Karmen 25. jaanuar 2019 at 10:33

    ei tarbi eraldi. magneesiumi ja d-vitamiini võtan paar korda nädalas kui meelde tuleb. aga viimasel ajal apelsini oleme küll rohkem söönud, sest no head on ju 🙂