NIISAMA JUTTU

niisama juttu ajan yo

11. märts 2019

Ma muidugi kirjutasin oma perearstile ka, aga mõtlesin teiega ka arutada ja halada, et mul on häälega midagi viga. St see pole uudis, et mul käre hääl on ja üks kommentaator kunagi lausa pakkus, et “ma teen seda häält, et äge olla”, aga sellegipoolest tunnen ma viimasel ajal, et rääkida on kuidagi maru raske. Umbes nagu kui hääl on ära ja sa kähised hullult ja lõpuks häälepaelad on lihtsalt väsinud. Mul sama tunne, aga isegi siis kui ma natukene aega suhtlema pean. Ma ei teagi nüüd, kas perearst ise oskab mind aidata, või on kohemaid vaja pöörduda häälepaelaarstile ? Vb jään üldse tummaks, mis siis saab.

Hetkel elame siin full on laatsaretis ja eriti haiged on kõik lapsed. Ise just ka ennast väga kabedalt ei tunne, aga noh vähemalt piisavalt hästi, et lastega tegeleda. Viimased päevad on Martaga hullumaja olnud. Ükspäev istus ta kella VIIENI hommikul üleval ja ei nutnud ainult siis, kui teda igatepidi solgutada. Ma siiani olen shokis, et selline asi üldse olla saab, et laps niiiiii palju nutab, aga noh, eks raskused teevad aina tugemaks, sest täna ärkas Marta kell 4 ja oli umbes kuueni üleval ja see tundus lausa super lebo võrreldes eelmise ööga.

Keeras 08.03 esimest korda 🙂

Käisime vahepeal Riias ka ära nendel Finishi võtetel. Ütleme nii, et enam ei tundu maanteesõit midagi jubedat, vastupidi täitsa lebo oli. Rääkisime Kardoga sõidu ajal maast ja ilmast. Näiteks sellest, et järgmine aasta peaks ikka talveks Tenerifele põgenema. Ja et kas me kunagi müüksime selle maja maha, et kolida nt suuremasse majja kuskil odavamas piirkonnas? Ja kas me peaks lapsed ikka ühte aeda panema? Igast teemasid käis läbi. Ja no muidugi mängisime igasuguseid mänge kah. Sõit läks kiiresti. Lapsed ka halastasid, sest nad pidasid mõlemad kuuetunnise tripi üli hästi vastu. Ja Finishi reklaam sai ka tehtud, see hakkab vist facebookis varsti jooksma ja ma ütlen kohe ära, et see 100palli süsteemis ainult 90 palli võrra piinlik, seega mega okei.

Blaah! Mul tegelt nii palju postitusi ootel, aga praegu tahtsin niisama elumärgikese maha jätta, et jaa, ma olen olemas, aga ma ei suuda arvutis olla, tahaks lihtsalt lamada ja surma oodata, aga lapsed ei anna asu ja üldse söök on ka otsa saanud ja tänaseks ei saa enam ühtegi toidukullerit ka kuskilt poest tellida, et ei teagi nüüd, kas elada tänane viimsete riismete peal üle, või ikkagi kark alla ajada ja poodi minna?

Issand, ma ei suuuuuuuda, paistab, et tuleb riismepäev…

Loe ka neid postitusi!

23 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Jutulind 12. märts 2019 at 19:19

    kas kui õhtul hilja sööd, peale kl18, on hommikul kurgus nagu happekõrvetus? mul on nii, et täis kõhuga magama minnes tuleb maohape suhu. see võib ka häälepaeltele mõjuda. palju magusat süües on ka kõrvetisi ja värki rohkem. Muuseas jube armas lapitekk viimasel pildil!

  • Avatar
    Vasta Jon 11. märts 2019 at 23:43

    See pole isegi sinu maja, mida sa sellest müüd??

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. märts 2019 at 09:59

      Jäi sulle kuidagi mulje, et hommepäev torman notarisse ja kukun müüma v? 😀

      • Avatar
        Vasta Jon 13. märts 2019 at 14:08

        Ära räägi sellest sellises võtmes nagu see kuuluks sinule 😉

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 13. märts 2019 at 14:16

          Ma ei ole kunagi saladust teinud sellest, et see maja on Kardo (ja ta ema) nimel. Saadud kinkelepinguga, mistõttu mul abikaasana juriidiliselt sellele asja pole jah. aga kuna me siiski abielus, siis oma plaane teeme me ikka koos ja päris nii ka pole, et mul pole õigus isegi unistada, sest “see maja ei kuulu mulle”. Loodan, et mu vastus sobib kõrgeaususele 😀

  • Avatar
    Vasta hmmmm 11. märts 2019 at 23:05

    praegu ongi tallinnas mingi kurguvalu ja häälekadumisega viirus.
    ise käisin eelmisel nädalal tööasjus ühes lasteasutuses. seal just üks töötaja, kellega suhtlema pidin, kurtis et kurk valutab ja häält raske teha. kaks päeva hiljem hakkas ka mul kurk valutama, 3.päeval hakkas hääl kaduma. nüüd eilsest on ka pojal kurk haige ning täna hommikul kurtis juba mees, et tal ka hääl hakkab kaduma…

  • Avatar
    Vasta Kats 11. märts 2019 at 21:49

    Niisama küsimus ka sinu niisama jutule! Plaanin omale kandekotti/kandmisvahendit ostma hakata!
    Tahan kokadi oma, need on lihtsalt üliägedad!
    Kas sinul on wraptai või taitai mudel? Ja kuidas rahul oled? Mul beebsu mõned nädalad vanem vist kui sinu Marta Kene ja tundub et ka sama suurusjärk 🙂 et ikka beebi size läheb veel?
    Hea oleks kogemusi kuulda 🙂 või seisab hoopis see kandmisvahend 🙂 ise arvan, et suvel saaks see enam kasutust kui praegu!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. märts 2019 at 09:59

      Mul on wrap tai, seal polegi mingit suurust ju? Ise regullid suuremaks-väiksemaks 🙂

      • Avatar
        Vasta Kats 12. märts 2019 at 10:39

        On! Baby, toddler ja xl 🙂
        Aga hetkel siis ei ole paista, et see Martale väiksems hakkaks jääma :)?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 12. märts 2019 at 10:55

          mkm, ma ei tea isegi, mis meil on, baby vast?

  • Avatar
    Vasta Gauchy 11. märts 2019 at 18:41

    Ma soovitaks hoopis Wolti:)

  • Avatar
    Vasta Urmas 11. märts 2019 at 17:06

    Tere! Tuttav teema. Mul on juba mitu aastat just sama probleem, et hääl käriseb ja seda just siis kui pikemalt vaja rääkida ja ennast see kohutavalt häirib. Muidugi hakkasin siis igasugu diagnoose endale panema ja kõige hullem neist muidugi see, et kõris istub mingi kuri sõraline. Lasingi siis ennast perearstil suunata kurguarstile. Seal siis tehti tuimestus ja aeti sond ninast sisse. Midagi koledat ei leitud. Õnneks! Ainult, et lima on liiga paks ja veniv ning koguneb häälepaeltele ja kõrri. Teha polevat midagi. Soovitati tihedamalt vett juua ja õliga kurku kuristada. Seda viimast ma küll proovinud pole. Tundub suht tülgastav. Ühesõnaga – elan oma käriseva häälega edasi ja kõnet pidama eriti ei kipu.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 11. märts 2019 at 19:18

      Huvitav lugu, et see nii paljudel mureks. Ma panin online logopeedile aja 🙂

  • Avatar
    Vasta El 11. märts 2019 at 16:55

    Häälega tegeleb ka kliiniline logopeed, Tallinnas nt Riin Naestema. Soovitan soojalt. Õpid, kuidas rääkida nii, et see sinu häälepaelasid ei koormaks. Töötan ise lasteaiaõpetajana ja olin üks hetk täiesti hääletu. Logopeed tegi mu hääle korda. Enne muidugi jah minna arstile.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 11. märts 2019 at 17:02

      Ma tunnen muidu ise ka, et kui ma mingi teise tooniga teadlikult räägin, et on kuidagi kergem või nii, aga üldiselt väga ei mõtle sellele ja hääl tuleb välja nagu ta tuleb.

  • Avatar
    Vasta Lily 11. märts 2019 at 16:31

    Misasi see Finish on, räägid sellest, nagu eeldaks, et kõik teavad?
    Võib-olla teavadki ja mina üksi loll 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 11. märts 2019 at 16:32

      Ma eeldan tõesti, et iga inimene, kes omab nõudepesumasinat, teab seda firmat 😀

  • Avatar
    Vasta A 11. märts 2019 at 16:04

    Soovitatav LORile saateleht küsida jah, vaatab su häälepaelad üle. Üksaeg vaatasin ühe neiu videot Youtube’s, kus ta rääkis enda hääle muutumisest. Tal oli samuti kare hääl. See on sellest, et sa räägid madalama häälega, kui peaksid. Lõpuks tal kadus hääl ära ja hääl ei taastunud, pidi vaeva nägema, et üldse rääkida. Arst saatis ta LORi juurde ning selgus, et tal häälepaeltel sõlmekesed (mis tuleb siis valesti häälepaelte kasutamisest ja extremely common inimeste seas). Hiljem pidi vist mingise kõne spetsialisti juures käima, kes õpetas teda õigesti rääkima/hääldama ja õige nö kõrgusega häält kasutama.

  • Avatar
    Vasta Miu 11. märts 2019 at 14:18

    Hääle teema pole nalja asi. Mu ema käinud kaks korda häälepaelte polüübide pärast opil. Esimest korda enne 40. eluaastat, siis oli asi hullem, sest tollal venitas, kuna arvas ka et pikale veninud köha.. 11a hiljem käis taas opil, tekkisid uues polüüpid.. Käib iga aasta kurgu-nina-kõrvaarsti juures kontrollis. Nii kui hääl hakkab kähisema ja ära kaduma (pikemat aega 1,5-2 kuud), siis uuesti arstile. Õnneks tal siiani kõik healoomuline olnud ja viimased 10a lihtsalt tekkinud mingi põletik kurku ja siis saanud ravi ning hääl taastunud. Nii, et vutt-vutt kontrolli. Ei pruugi olla ja võib olla mingi välja ravimata põletik vms aga never know.
    PS: olete äge perekond! ✌️

  • Avatar
    Vasta Ülle M 11. märts 2019 at 13:49

    ..võimalik, et häälepaeltel on väiksed sõlmekesed, mis ei lase neid normaalselt funktsioneerida. nii et kui perearst midagi ise ei leia, annab ehk saatekirja LOR-le.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 11. märts 2019 at 14:25

      uurin, tänks 🙂

  • Avatar
    Vasta Älis 11. märts 2019 at 13:36

    Paistab mingi viirus, mis võibki mõneks aja hääle ära viia nö. Mul kunagi oli midagi sarnast ja siis kästi maksimaalselt palju olla vait ja eriti ei tohtinud sosistada, sest pidavat veel hullemini mõjuma häälepaeltele kui tavaline rääkimine. Mingeid imemistablette pidi ka võtma (mitte käsimüügi omi), aga ma kahjuks ei mäleta nimetust. Perearst peaks ikka aitama. Aga saage ruttu terveks!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 11. märts 2019 at 13:40

      Tead asi pole nagu praegu tekkinud, vaid tunda andnud suht… pool aastat 😀