Lasteasjad TÄNA ON MUL SELJAS/JALAS

mina ei taha enda ja laste jalgu pe***e keerata!

6. september 2019

Eelmisel suvel kirjutasin ma pika postituse lasteasjadest, kus puudutasin põgusalt ka barefoot jalatsite maailma (postituse leiad siit). Sellest ajast peale hakkasin vaikselt liikuma selles suunas, et saaksime kõigile normaalsed barefootid jalga, aga miks? Miks seda vaja on? Kes meist ei oleks kuulnud, et laste jalanõud peavad olema toetavad ja tugevad, paksu tallaga? Mina näiteks olin küll kuulnud sellist juttu ja poes enamikke jalatseid vaadates tundus see jutt ka õige olema. Enamik tavalistes poodides müüdavaid lastejalanõusid (eriti sandaalid jne) on paksu tallaga, kõvad ja jäigad. Tossud ja saapad jälle kitsa ninaosaga. Aga mis siis, täiskasvanute jalatsid on ju samasugused, eks? Mis meil siis häda on?

Noh…Vaadake näiteks seda suvalist netist leitud pilti:

http://www.feetfirstsessions.com/wp-content/uploads/2016/04/bunions.jpg

Okei, ärme seda osa vaata, et pildil on ilmselgelt kellegi räme küüneseen (iuu), aga vaadake seda jalakuju. Kas on tuttav? Minu ühel sugulasel on konkreetselt sellised jalad. See nukk hästi väljas ja varbad viltu. Aga miks? Miks selline asi tekib? Vot, jalanõudest tekibki. Vaadake ise, mis kujuga on enamik jalanõusid ja nüüd võrrelge, kas jalg on algselt sama kujuga? Ei ole. Aga läheb, kui iga päev oma vaese koiva sinna “vormi” surud.

No ja mingi aasta tagasi ma sellest teemast esimest korda kuulsin, hakkas huvitama ja ühinesin barefoot jalatsite grupiga Facebookis. Oli põnev lugemine, aga mu esimene mõte oli, et appi, need jalanõud on ju nii kallid! Endale veel ostad jalatsid ja kannad neid aastaid ja aastaid, aga lastele… need ju kasvavad kogu aeg suuremaks ja siis osta neid neeruhinnaga jalatseid paremale ja vasakule. Et miljokad on inimesed või?

Siis sain aru mitmest tõest:

  • Barefoot jalanõusid on IGAS HINNAKLASSIS! Konkreetselt võid sa saada sobiva kujuga jalanõusid isegi aliexpressist ja soodsate grupitellimustega. Näiteks ma tellisin lastele SIIT 16€ eest lasteaeda sisejalanõud, mis kenasti barefoot ja jumala okei hind. Kahjuks ei arvestanud ma seda, et ühel lapsel on kõrge jalg ja üldse ei taibanud ma enne jalgu mõõta, vaid läksin huupi numbri peale. Seega pidin uued jalatsid tellima, sest mõlemale olid nad veidi väiksed (st need neil siiani lasteaias jalas, aga no võiks paremad olla, aga kanda saab).  Et jah, ei ole nii, et barefoot=superkallis.
  • Kallimad barefoot jalatsid ei kaota suurt enda väärtust. Jah lapsele 50-90€ tossud tunduvad väga kallid (on ka), aga kui sa tead, et selle raha eest saad sa head kaupa, mille saad pärast edasi müüa ilma probleemideta, siis ei olegi ju see väljaminek nii hull. Kuna barefoot jalanõud on toestuste ja pehmendusteta, siis ei ole jalanõus midagi, mida nn oma jala järgi ära trööbata. See + kvalitseetsed ja kauapüsivad materjalid võrdub sellega, et jalanõu püsib kaua terve ja kasutuskõlblik. Hoia järgmistele lastele, või müü kellelegi edasi!

Mõni nädal tagasi hakkasin valmistuma uueks hooajaks. Ja nagu te aru saate, siis bf jalatseid ei saa osta suvalt, et ah, see number mulle läheb. Üldse on hea teha esiteks jalast joonistus, näete, meie omad on sellised:

Ma olen aru saanud, et BF jalatsid on sellised, et kõik mudelid ei sobi kõigile. Mõni on kitsale jalale, mõni laiale, mõni ei sobi, kui teine varvas on pikem (nagu mul) jne. Seega on kõige lihtsam variant minu meelest teha nii: joonistad oma jalapildi, kirjutad mõõdud peale ja paned näiteks sinnasamma Barefoot jalatsite gruppi üles, et tere, näete, jalg on mul selline, tahan sügisjalatseid, mida soovitaksite. Ja kui head inimesed sulle soovitavad, siis teed nende seast valiku. Lihtne, eks! Eestis on ka palju edasimüüjaid ja e-poode, nemadki on kenasti valmis vastama.

Mina näiteks kirjutasin Mugavik.ee poega, et mida ta talveks soovitaks ja ta kenasti seletas, et mis mudel mulle sobiks ja milline mitte. Valisin endale välja Joe Nimble saapad (sellised) ja nüüd on hea muretu talve oodata. Eelmine aasta olid mul Tadeevo saapadaga ma pean tunnistama, et mul oli nende jaoks natukene kitsas jalg ja mulle nad eriti visuaalselt ei meeldinud. Et nagu jaa, maailma mugavaimad, aga välimuselt … nagu köögitoimkonnajalanõud, haha. Need Joe Nimbled jälle tunduvad mega ilusad ja nagu “tavalised” saapad, et ma ei jõua oodata, et nad juba kätte saaks!

Lastele tellisin ka aeda uued jalanõud. Marile Ortod (sellised) ja Lendele Baby Bare sandaalid ette ära (neid veel seal epoes ei ole). Ilusad, mugavad, paar oli umbes 40€, mille saab pärast poole hinnaga VÄHEMALT edasi müüa, ega nad seal lasteaias sees väga ei trööpa ka, onju.

Olemas on praegu Maril tossud (Plaest tellisin, 50€ maksid), aga need on niiiii ilusad ja tema sõnul mugavad ka. Yay! Sama laariga tellisin Lendele ka sealt tossud, aga konkreetselt muidugi ei vaadanud jälle suurust õigesti ja tellisin number liiga väiksed tossud, blaaaah!!! Niiet ma olen Lendele veel tossuotsingutel. Hetkel käib ta adidega, mis on mega ilusad, aga krt nii kobakad ja mulle tunduvad ka ebamugavad.

Muuseas, minu meelest kõige olulisem ongi tegelikult just see, et kui juba enamik jalatseid on BF, et siis ei taha toppida lapsele tavalisi jalatseid enam jalga. Lihtsalt selle pärast, et ma ise näen, et VALUS ON! Ma olen aasta aega kandnud pmst ainult oma Rocket Dog tenniseid (mis pole vist isegi ideaalne barefoot vms), Mariannesid (täpselt minu jala järgi tehtud nahast jalatseid, mida Kardo 16da sajandi seanahkadeks kutsub??)ja Vivosid. Kui mulle saadeti kingitused Conversed, siis ma toppisin need jalga ja olin nagu appppiiii, kui ebamugav. Kõik varbad olid topitud sinna kitsenevasse ninasse ja ma andsin need heaga ära. Miks ma peaksin ennast piinama ?‍♀️ Lastega nüüd sama tunne, et raudselt neil ka väga ebamugav tavajalatsites ja proovin kiirelt saada kõik jalanõud kenasti barefootiks. Näiteks mõtlesin ma laste crocsid, mis on head reisidel ja spades, vahetada välja nende vivode vastu (LINK).

Vaja ongi veel Lendele tosse, mõlemale lapsele kummikuid, mõlemale lapsele talvesaapaid. Endale talvesaapad tellitud, nagu mainitud ja lisaks plaanin ma siin Kardot ka vaikselt BF usku viia, tema alguses kohe pröökas, et iuuu ei, tema ei taha neid seanahkasid kanda, aga ma olin nagu eee.. vaata neid (LINK)

Minu meelest jumala ilusad! Ja ma ei ütleks, et ta hind väga erineks Nike Air Maxidest, et ei saa öelda ka, et apppi jumalake, kui kallis. Muuseas, mul on Vivo Barefootis sooduskood ka, mis kehtib 11da septembrini. Kood VBMALLUALE annab 10% allahindlust, nii et kasutage hoolega, ma ise kasutasin ka, vaadake, mis iludused tellisin:

Jep, sügiseks valged jalanõud. Parim valik, eks ??‍♀️

Aga vot sellised lood siis… Kes veel BF maaimaga tahab ennast paremini kurssi viia, siis nagu öeldud, liituge feissi grupiga ja kes inglise keelt tönkab, siis vaadake seda videot ka! Nii huvitav ja räägibki sellest, et miks üldse müüakse neid pehmenduste ja mugavustega jalatseid ja mida see meie jalgadele teeb. Võeh, vaatasin ära ja tahan nüüd kõik mitte BF jalatsid põlema panna siit majast ?

Oh ja veel üks äge video, mida grupis jagati (LINK SIIN): üks naine filmis oma äsja kõndima õppivat last käimas- paljajalu, bf jalatsites ja tavalistes jalatsites. Tulemus mind ei üllatanud, seega kõik, kelle tiburullid alles käima õpivad – valige talle õiged jalanõud, eks! Ja enda jalgu ka ei kiusa! Keegi ei taha teie ebardlikke moonutatud jalgu pärast vahtida, eelkõige teie ise ka vast ei taha ??‍♀️

 

Loe ka neid postitusi!

45 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Age 9. september 2019 at 10:29

    Kas sooduskood enam ei tööta?

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. september 2019 at 11:01

      VBMALLUALE (kehtib kuni 11 sept)!

  • Avatar
    Vasta Maarja 8. september 2019 at 14:26

    Mina jõudsin barefoot maailma sel kevadel ja olen nii rahul! Mul on nüüd jalanõud, mis ei pigista ega hõõru kuskilt, pigem tunne nagu käikski igal pool pehmetes sussides või sokkides. Samas see 4-6 mm tald on täpselt paras, et kuskil valus käia poleks. Lastele (5a ja 6a) ostsin ka kevadel esimesed barefoot tennised. Neile väga meeldivad. Ütlevad, et palju parem on õues ronida ja turnida. Mees aktsepteerib minu soove ja vajadusi, aga veel ühtki paari ei oma, sest ütleb, et tal pole spetsjalanõusid vaja. Kahtlustan, et hiljemalt sünnipäevaks saab esimese paari 🙂

  • Avatar
    Vasta TYY 8. september 2019 at 13:15

    see kont ei teki “tavalisest” jalanõust. Keegi on siin reklaami ohver. NB! Ma ei väida et need on halvad jalanõud.
    Pole proovinud. Kui ma ostan sinu reklaamitud Paramisiganes jalanõu vales mõõdus või sobivuses on tulemus ehk sama.
    Eriti naljaka kujuga on need viimased valged teerulli alla jäänud jalatsid. Veninud pikaks ja lamedaks.
    Kui mu laps tahaks selliseid 🙂 siis nende jalga saamiseks peaks eest 10 cm tühjaks jääma ja ka siis pole
    kindel et neid proovidagi saab. Olen oma elus vaid korra sellise jalakujuga in kohanud ja kahjuks teda
    kooliajal ikka tögati. Mu lapsel aga kõrge tõus kohe varvaste juurest. See siis teine äärmus.
    Kont tekib- Traditsiooniliselt on arvatud, et suure varba nukke põhjustavad kõrge kontsaga kitsad kingad, kuid uuemate seisukohtade alusel ei ole need ise probleemi algpõhjuseks, küll aga võivad kaebusi süvendada.
    • Kõige sagedasem hallux valguse põhjus on jalalaba biomehaaniline ebastabiilsus, mida võivad tingida näiteks labajala luulised eripärad. Bunionide tekkeks võib olla geneetilne eelsoodumus.
    • Suure varba nukkide teket võivad tingida ka põletikulised liigeshaigused nagu näiteks podagra, reumtaoidartriit, psoriaaas. Samuti võib nukkide teket soodustada osteoartriit ehk liigese kulumishaigus.
    • Sidekoe probleeme põhjustavad haigused võivad soodustada bunionide teket- näiteks Ehlers-Danlos sündroom, Marfani sündroom, ka üldine sidekoenõrkus.

  • Avatar
    Vasta Triinu 8. september 2019 at 09:30

    Kas kontorisse sobilikke barefoot baleriinasid ka kuskilt on vòimalik leida?

    • Avatar
      Vasta Maarja 8. september 2019 at 14:18

      Jaa, vaata nt mugavik.ee või liliputi.ee 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaisa 7. september 2019 at 03:34

    Kas kellelgi veel kood ei tööta?

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. september 2019 at 08:08

      VBMALLU mul sõbrannal just eile töötas ?‍♀️?‍♀️

  • Avatar
    Vasta Evelin 6. september 2019 at 23:07

    Olen ka BF grupis ja seda maailma jälginud. Ühed jalanõud lapsele ostnud. Ei käinud nendega. Saan aru kellel murekoht tervisega. Olen teinud ise uusi valikuid ja ostnud 1 nr suuremaid jalanõusi. Peale sünnitust kuidagi läks loomulikult nii…lapsele ka avaramad..kergemad jne. Leiab küll. BF on ikkagi kulukas ja need mis meeldivad stiili poolest on megakallid. Saab ka valida sellise kesktee. Selline jalg nagu pildil on paljuski kitsaste kontsakingade teema. Pehmeid ja mugavaid, kergeid on teistelgi firmadel…päris maadligi jalanõusi ise nagu ka ei taha 🙂 seda miks lastel on nii palju neid raskeid, kannatoega sandaale ei saanud ma siis juba aru kui ei teadnud BF midagi. Lisaks ka kunstmaterjalist kiirmoe papist jalanõudest 😀

  • Avatar
    Vasta Klea 6. september 2019 at 20:01

    Hallux valgus`t e. siis seda konti ei põhjusta “normaalsed” jalanõud. Seda võib soodustada nii kitsaste kui liiga laiade jalatsite kandmine. Need sinu reklaamitud jalatsid on ninast väga laiad- ilmselt mugavad, aga ei toeta pöida. Olematu tald on pigem miinus, olenevalt, mis pinnal kõnnid. Ja selge,et enamus meist ei kõnni samblal ja liival, kus pehme tald või paljajalu käimine on õigustatud. Kividel ja asfaldil kandmiseks olematu tallaga jalanõud ei sobi.
    Loomulikult on reklaam kõva- tegemist on järjekordse tohutu promoga. Loe mõnda teaduspõhist artiklit ja arstide soovitusi, mitte müügimeeste kiidulaule.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. september 2019 at 08:09

      Mine vaata seda dokki – jala deformeerumist teevadki müügimehed – need, kes bf ei tooda 🙂

      • Avatar
        Vasta Pepe 7. september 2019 at 11:37

        Pildil on tõesti hallux valgus. Ja selle tekkepõhjuseks pole siiski ainuüksi valed jalanõud. On mitmeid põletikulisi liigeshaiguseid ja sidekoe haiguseid, mille tagajärjel selline sündroom tekib. Ja seda ütlen arstina, mitte üldse bf-jalatsite vastasena 🙂 Mu enda lapse kapiski mitmeid bf jalatseid, mis tunduvad talle mugavad ja ta hea meelega kannab.

  • Avatar
    Vasta Kadri 6. september 2019 at 18:52

    Mul on üks praktiline küsimus nende barefootide kohta,. Kas nendega jalatald ei külmeta? Lihtsalt huvitab, kuna nt tennistega hakkavad jalad väga kergesti külmetama. Barefootid on ju veel õhemad, vähemalt piltidelt painutatult tunduvad olematud need tallad.

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. september 2019 at 22:39

      Talvejalatsid ju vooderdatud soojahoiva materjaliga

    • Avatar
      Vasta Pisi 7. september 2019 at 08:12

      Neile on olemas termotallad. Mina ise selline külmavares, et esimestel jalatsitel võtsingi termotallad kasutusele, et oleks kergem üleminek.

  • Avatar
    Vasta Liis Er 6. september 2019 at 15:17

    Sina raudselt ostsidki minu suuruse talvesaapad ära! 😀 pidin 37.5 võtma kuna 38 oli otsas 🙁
    Aga ma ka avastan seda maailma ja need Joe nimble omad on no nii ilusad.

  • Avatar
    Vasta Birgit 6. september 2019 at 15:05

    Ma kuulsin bf jalatsite maailmast tänu sinule, Mallu! Mul lollakalt lai jalg ja mingid saastjalanõud on aastatega nukid välja turritama pannud. Ja need nukid veel valutavad ka, kui väga palju liikumist on! Üldiselt ma ikkagi ei raatsi barefoot kraami osta, ainult üks paar Rocket Dog tenniseid on kodus, aga mega rahul olen nendega!
    Kahju, et bf jalanõud nii vähe tuntud on. Kas ja millal nad üldse saavad normaalsuseks? Mu ema jaoks ka arusaamatu see asi, ütleb, et kas jalanõu peab siis suss olema? Ja kui lapsele tahan ka barefoote, siis ta kahtleb, et kas mingi facebooki emmede jutt on ikka see kõige õigem, mida kuulata 😀 Aga õnneks ta hakkab ka ikkagi aru saama ning ilmselt on info muid kanaleid pidi ka temani jõudnud.
    Vahel astun kuhugi suvakatesse jalatsipoodidesse, sellistesse täitsa urgastesse, lootuses sealt odavalt kasvõi mingi barefoot friendly saak skoorida, aga kui julgen küsida, et otsin lapsele pehme ja painduva tallaga jalatseid, siis lähen pmst tülli nende teenindajatega seal 😀 Kuidas ma üldse julgen midagi sellist tahta, kas ma siis ei tea, et toestused ja pehmendused ja mis kõik muu jura peab lapsel olema? 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. september 2019 at 15:09

      Mina olen ka oma rocket dogsidega jubeee rahul, aga ma need nii ära trööbanud, proovin nüüd midagi muud 😀

  • Avatar
    Vasta Maria 6. september 2019 at 14:52

    Eeee… kõige muu osas 100% nõus (ise vahetan ka jooksvalt jalanõusid välja), aga vot see “külje peal nukk väljas” jalg pole alati jalanõudest – meie peres on kõigil naistel, sh oli ka maavanaemal, kes elusees uhkete linnakingadega ei käinud, see nukk; alguses on väiksem, aga mida vanemaks saame, seda rohkem tuleb välja. Ja kuigi ebasobivad jalanõud aitavad nende nukkide tekkimisele kaasa, siis on välja toodud ka asjaolu, et pole suudetud veel tõestada peamist põhjust miks need tekivad – sh loetakse võimalikuks variandiks, et tegu on geneetilise defektiga (nagu meie peres naistel).

  • Avatar
    Vasta K 6. september 2019 at 14:38

    Juba ammu vaatan neid, aga mulle ikka kallid need ilusad.
    Teine asi on see – saan aru lastest, kelle jalg alles kujuneb jne. Aga kuidas mõjub see jalats täiskasvanu jalale, kes ilmselt on ise lapsest peale just n-ö valesid jalatseid kandnud. Ma ei räägi isegi jalalaba kujust (ma olen tihti nr suuremaid jalatseid ostnud, sest ei talu seda suruvat tunnet), aga nt kõrged/madalad võlvid, mis tavaliselt toestust vajavad. See tald on ka niii õhuke, et asfaldil käies tundub mulle, et põrutab väga kanna ära. Rääkimata siis kui juba on kergelt probleeme kukekannuse vmsga.

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. september 2019 at 14:39

      Jalad muutuvad “normaalseks” tagasi, mul ka alguses oli tunne, et põrutab rohkem, aga nüüd nii harjunud 🙂

      • Avatar
        Vasta Helena 6. september 2019 at 15:33

        BF grupis on osad joonistanud oma jala paberile a’la aastase vahega ja sealt on kenasti näha, kuidas jalg on laiemaks “vajunud” 🙂

    • Avatar
      Vasta Pisi 6. september 2019 at 15:58

      Mina vahetasin see aasta enda tossud bf tossude vastu. Mul on olnud valulikud puusad ja põlved ja tänu nendele sain valudest lahti. Mulle alati räägiti, et vaja toetavaid jalatseid, kuna mul on lampjalg arenemas ja sellest ka valid. Sõin valuvaigisteid ja käisi füsioteraapias. Olen nii õnnelik, et sain nendest valudest lahti. Esimesteks jalatsiteks soovitan osta võinalikult paksu tallaga. Minul nt olid esimesteks 2,5mm ja see on asfaltil kõndikiseks liiga õhuke. Seda enam, et need on esimesed. Ostsin lisatallad ja korras. On aga olemas 4-6mm tallaga ja soovitan nendest alustada.
      Ja mulle meeldib, et bf jalatsid on nii populaarsed, et na ei ole enam koledad vaid on valikut igale maitsele.

  • Avatar
    Vasta Kadri 6. september 2019 at 14:27

    Kas barefoot ei võta kuju esimese kandja järgi? Tallatud jalavarjud tekitavad selja ja jalaprobleeme, soodustavad võlvivajumist jne.
    On ehk mõni meetod kuidas täisnahast jalavarje muuta uuesti kasutatavaks? Siis peaks vist tallad ka nahast olema?

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. september 2019 at 14:38

      No seal pole mingeid pehmendusi, mis “kuju võtta saaks” kui ma õigestu aru saan 🙂 Paljudel lastejalatsitel ongi suht õhukesest nahalaadsest asjast tald

  • Avatar
    Vasta K 6. september 2019 at 14:20

    Mina ostsin ka nüüd suveks endale esimesed bf belenkad ja nüüd avastasin, et auk kannas.. nagu tänks 80eur, plaanis nendega ikka mitu suve käia ☹️☹️

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. september 2019 at 14:25

      Ma olen kindel, et kui sa neile kirjutad, siis nad ehk… vastavad midagi :D?

      • Avatar
        Vasta K 7. september 2019 at 09:26

        Vivol nt 100 päeva raha tagasi garantii.

  • Avatar
    Vasta Älis 6. september 2019 at 13:47

    Mäletan, et kunagi kiitsid taevani Baby Bogse ja nimetasid neid bf, aga feissi bf grupi targad otsustasid, et tegemist pole ikka isegi mitte bff jalatsitega ja keelasid nende järelmüügi ka seal grupis ära. Mis nendest bogsidest nüüd arvad? Enam pole lemmikud?

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. september 2019 at 13:54

      Jah, ega ma ei teadnud ka palju, öeldi, et on bff, aga enam ei ostaks 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 6. september 2019 at 13:31

    Muidu ma arvan, et olen nõus jutuga (ise pole BF ostnud, kuid valin vaid laiemaid ja mugavamaid jalatseid ning ilmselt ka ostan peagi endale ja lapsele bf jalatsid), kuid miks sa crocsid välja plaanid vahetada? Need on ju samuti laia ninaga, jalas ruumi küll ning väga mugavad. Vähemalt minu tavacrocsid, crocsiplätud ja crocsi talvesaapad kõik on 🙂

    • Avatar
      Vasta Eva 8. september 2019 at 14:07

      Crocsid pole zero drop ilmselt, nad on kannakõrgendusega vist.

  • Avatar
    Vasta Kapten 6. september 2019 at 13:24

    Mina ka olen just jalanõusid barefootide vastu välja vahetamas. Kahju ainult, et enamus ilusaid bf lastejalatseid loomanahast on. Natuke vegan valikut on aga loodan, et tekib peagi juurde. Endale ostsin just Feelgroundsi roosad tennised, nii ilusad ja keskkonnasõbralikult tehtud ka. 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari 6. september 2019 at 13:09

    Väga hea postitus! Ma ei suuda samuti enam muud kanda kui jalasõbralikke jalanõusid. Nüüdseks terve pere jalanõud barefoot jalanõude vastu ümber vahetatud. Tegelt paneb nagu mõtlema, et kuskohast üldse need masstootjad üldse selle jalanõu kuju võtavad, ilmselgelt ei vasta see ju üldse tavalise inimese jala välimusele. Kas mingi converse ja nike jm sellised siis nagu lihtsalt ei suuda oma tootmises nii lihtsalt seost ka luua, et vaataks missugused inimese jalad välja näevad ja siis teeks selle järgi jalanõud?!

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. september 2019 at 13:27

      vaata seda videot, mis ma postituse lõppu panin, sealt antakse sellele vastus. Et pmst vanasti kanti ainult kingi ja spordijalats oligi ainult..sportlastel. Inimestel olid juba jalad pekkis, seega tehti spordijalatsid hästi toestatud, et neil mugav oleks oma pekkis jalgadega kanda neid 😀

  • Avatar
    Vasta Jaanika 6. september 2019 at 13:03

    Ostsin ka lapsele lasteaeda mingid Beda sisejalanõud. Maksid 20.- ja on nii supermõnusad kerged. Vaatan teisi lapsi nende kobakate rihmikutega … aga ma ei kritiseeri kedagi! Mul on 3 last ja kuigi vaatan sinna barefoot maailma poole, siis tean, et ma ei jõua kõigile kõiki jalanõusid barefoot omasid osta! Ja saan aru, et teistele emadele-isadele ei pruugi ka need jalanõud lihtsalt rahaliselt juba sobida . Aga nii palju vaatan küll lastele jalanõusid ostes, et isegi kui pole barefoot jalanõu, et siis ikkagi poleks liiga kitsas ja liiga kobakas. Väiksemale ostsin juba teist aastat järjest ka Baby Bogsid ning ise kannan Rocket Dogse ja eelmisel talvel muretsesin endale Tikki Nanookid – vildist jalanõud – täiesti asendamatud tegelased lastega lumes möllamisel – jalad on soojad ja kuivad!!!

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. september 2019 at 13:28

      Jah, uhiuusi vb mitte, aga no 16€ nt pole ju palju (ma siin linkisin) ja fbi grupist leiab kasutatuid ka hea hinnaga!

      • Avatar
        Vasta Jaanika 6. september 2019 at 15:41

        16.- pole tõesti palju, aga ma kujutan ette, kuidas inimesed otsivad lasteaeda trööpamiseks kasutatud jalanõusid nii ca 5 euriga… paraku… Ja sellise hinnaga juba bf ei saa.

  • Avatar
    Vasta Kairi 6. september 2019 at 12:56

    Aitäh selle postituse eest! Kirjelduse järgi tundub, et meil sarnane jalg. Kas vivod sobivad hästi siis kui teine varvas on pikim ja jalg pigem kitsas? Kas oled uurinud, mis veel võiks sobida? Wildlingute kohta oled uurinud?

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. september 2019 at 13:28

      Vivod sobivad mulle jah väga hästi, wildlinguid veel ei ole, aga haun mõtet tellida (takistan ennast, sest just tellisin ühed ja mul pole ju vaja rohkem :D)

      • Avatar
        Vasta Laura 6. september 2019 at 13:53

        Wildlingud on konkreetselt maailma KÕIGE MUGAVAMAD jalanõud! Kui just megalai jalg pole, siis vb jäävad kitsaks. Aga ausalt. Proovi ja you will never look back. Mul on Florad, Dormouse’id ja nüüd tellisin just Weaselid sügiseks. Muidu vihjeks, et sügistalvistele saabastele on neil suure tõenäosusega jaanuaris soodukas 20%. Raudpolt ostan siis ühed talvekad ka juurde. ? #sorrynotssorry

        • Mallu
          Vasta Mallu 6. september 2019 at 13:54

          Mis ma pean nüüd jaanuarini ootama v 😀

          • Avatar
            Laura 6. september 2019 at 14:18

            Eks sooduka ootamisega on see risk, et ei pruugi õiget numbrit enam olla. Nii et tasub ikka kohe osta ja siis jaanuaris veel. ?