TESTIN JA ARVUSTAN

ma olen vist ka nüüd “moekas”*

10. november 2019

Ma just hiljaaegu lugesin kuskilt, et tänapäeval on igal enesest lugupidaval moodsal inimesel laktoosi- ja gluteenitalumatus. No, ma sain teada, et ka mina saan ennast lõpuks moekate inimeste sekka lugeda. Oli ka tagumine aeg! Ma nimelt tegin geenitestid.ee lehel teste erinevaid, mis käib nii, et võtad kodus süljeproovi ja saadad neile uurimiseks ja puurimiseks. Juba päris tükk aega saatsin enda proovid ära ja otseloomulikult suutsin ma seda valesti teha (ei pannud topsikusse kuivatuskapslit mingil põhjusel), seega ma päris 100% oma tulemustest teada ei saanud, aga enamiku ikka õnneks sain. Esimese testiga, Lacto+celiac (LINK) sain ma teada, et ma olen laktoositalumatu. Sellest on mul üsna suva, kui aus olla, sest ma pole iial suur piimafänn olnud ja tarbin seda ainult kohvi peal. Lepin hea meelega ka taimse variandiga. Juustu söön, aga mingi mega lemmik ta mul pole, et ma temata hakkama ei saaks. Jogurteid tarbin nii palju, kui laste kõrvalt üle jääb, et mitte ära visata ja noh, suures osas elaksin kenasti ja piinadeta ka piimatoodeteta edasi. Kui ma õigesti aru saan, siis see talumatus tähendabki laias laastus seda, et… jood piima=sahistad peeru. Muud miskit?

Aga see teine… Gluteenitalumatus. Selle peale tekib tunne, et…

Täitsa lõpp, see tundub küll mingi päris karm värk. Esiteks nagu… saia ei saa süüa! Ela kui põrgus. Teiseks: pooled asjad on ju mingist teraviljast valmistatud, tundub päris keeruline leida midagi, mis sellest EI ole. Ma olen poes näinud gluteenivaba saia ja leiba, aga proovinud pole. On ta sama maitsega või mingi imeliku mekiga? Ma mäletan, et maksis ta küll poole neeru hinna ?‍♀️

Aga üldse kui selle kirjeldust lugeda, siis tundub jumala tõsine asi ja ma esmaspäeval raudselt võtan enda perearstiga ka ühendust, et teha neid vajalikke lisauuringuid teha, mis geenitest soovitas. Ma ei tea küll, millised need testid on, aga ju siis tuleb teha. Kuigi ma tõele au andes ütlen, et kõik need rõvedad sümptomid, mis siin loetletud on, et neid mul igatahes pole, aga jumal teab, ehk tulevad? Kuigi üks asi, mida ma sealt nimekirjast sooviks, oleks see ootamatu kaalukaotus, aga sellega mind jessake õnnistanud ei ole. Veame kihla, et seda ei tule ka. Enne hakkan ma kahest otsast puderjat väljaheidet pritsima, aga vot võtaks ootamatult alla, seda kindlasti mitte.

Teine test, mis tegin, oli kofeiini test. Ehk siis, kui hästi minu keha kofeiini talub ja kannatab. Midagi uut ma selles suhtes teada ei saanud, kõik tundub üsna loogiline ?‍♀️

Ma tõesti joon palju kohvi. Või … ma ei tea ka, mis on kellele “palju”? Üldiselt joon ma tassi-kaks päevas, oleneb, kui mitu korda Kardo mulle seda teeb. Endale ma ise teha ei viitsi, nii suur see kohviisu kunagi ei ole, aga kui keegi pakub, võtan hea meelega vastu. Mulle meeldib kohvi MAITSE, aga tõepoolest mind ta ei erguta, ega üleval ei hoia. Lihtsalt mingi rüübe, nagu iga teine.

Veel lasin teha vitamiinide testi (LINK) ja seda vaadates sain aru, et ma tõesti peaksin hoolikamalt ikka neid vitamiine võtma. Hetkel võtan vaid d-vitamiini ja probiootikume (kes mind instas jälgib, siis teavad, et NEID), aga tegelikult peaks vist jälle ühe kalamaksaõli raundi tegema. Ma küll ei VIITSI iga päev midagi sisse süüa, aga vanus vist seal maal, et võiks veits enda eest rohkem hoolitseda küll. Muuseas, seda oomega kolme seostatakse ka silmanägemisega ja mul on küll viimasel ajal tunne, et ma näen halvemini ?‍♀️

Viimaseks siis sporditest, ma ühte nendest olen kunagi ammu teinud ka… Aaa, haha, saate aru, hakkasin seda vana posti otsima ja mida ma näen. Mulle on juba aastaid tagasi öeldud, et ma laktoositalumatusegeeniga olen, aga ma .. olen ära unustanud. Ütleme nii, et konkreetselt ei mäletanud, ups ? Aga vb on asi selles ka, et sellest teemast nüüd palju rohkem räägitakse, vanasti ma polnud üldse kursis, et mis see on, või mis selle suhtes teha väga tuleks.

Igatahes see uus sporditest näitas seda:

Ma praegu mõtlen, et peaks Kardole ka kõik need testid kinkima, äkki ta on ka laktoosi ja gluteenitalumatu ja siis ma saan meile koos hakata seda neeruhinnaga saia ostma ja ühiselt taimepiima peale üle minna. Kes üksi ikka rabeleda viitsiks. Nüüd loodame, et Kardo oleks piisavalt hea abikaasa, et omaks minuga samu talumatusi ? Jah, otsustatud, täna on ju isadepäev, teen talle kohe selle sellimuse ära, siis saab tema ka enda kohta üht koma teist teada.

Kui te juhtumisi mingit testi tahate, siis kood “MALLUKAS” annab teile kenasti 15% allahindlust ja see kestab … igavesti. Et kasutage, millal soovite. Aga seda pean tunnistama, et huvitav on küll. Seda muidugi nii kaua, kuni sa enda tulemusi actually mäletad ka ??

*Postitus sündis koostöös geenitestid.ee

Loe ka neid postitusi!

Kommentaarid puuduvad

Jäta kommentaar