SÖÖK TESTIN JA ARVUSTAN

törts head toitu ka siia saja talumatuse vahele*

31. august 2022

See on nüüd igaühele siin juba selge, et talumatusi jagas vanajumal mulle kohe heldelt. Okei neid nüüd nii palju ka pole. Aga seda saan küll väita, et piisab isegi kahest, et kõik senised toitumisharjumused võib heaga aknast välja visata. Varem võisin südamerahus pätsi saia kinni pista, silm ka ei pilkunud. Nüüd on isegi poolel viilul saial või leival väga ebameeldivad tagajärjed. Ja noh, eks seda gluteeni ole igal pool mujal ka. Eriti kui tead, et seda süüa ei maksa, siis ikka annab leida neid asju, kus seda sees pole…

Täpselt sama lugu on mul laktoosiga. Enam-vähem juba siis, kui hapukoort liiga pikalt põrnitsema jään külmkapis, on põhi alt läinud. Erilise liialduseta kahjuks. Nii et jah ma olen pidanud kõik sellised asjad välja vahetama oma menüüst. Ega see lihtsate killast ülesanne pole olnud, aga nüüd vist olen suht harjunud juba. Ja tuleb tõdeda, et kui nende talumatustega juba silmitsi seista, siis hakkad igal pool alternatiive ka märkama. Okei, minu õnn on see, et mulle kirjutate kohe teie ja kirjutavad erinevad firmad, kellel minusugusele ka miskit hamba alla pakkuda. Nii et nälga ma otseselt ei jää, mis on elus alati üks tore asi.

Mida ma tegelt rääkima tulin, kui sõnad “gluteen” ja “laktoos” mind poleks triggerdanud, on see, et minuni jõudis üks raamat, kus kõik toidud on gluteenivabad. Ma olen nüüd seda saiavaba elu elades ikka lugema sattunud üht ja teist ning saanud järeldada, et ega see gluteen teab mis hea asi pole küll, mida taga igatseda. Mitte et ma enne poleks teadnud, et päts saia korraga on võib-olla…pisut ebatervislik. Aga täitsa tõsiselt on olemas isegi terve toitumispõhimõte, mis süsivesikud ja gluteeni välja jätab. Laktoosi seal ikka terendab, aga väga palju on retsepte, kus sedagi pole. Või siis annab laktoosivabade asjadega asendada, mõni meist on selles juba päris osavaks saanud 😏 Enamus teist seda õnneks tegema ei pea.

“Keto 101 retsepti” raamatu saatis mulle muide selline pisike Eesti perefirma nagu ToLowCarbs. Kui te nende kodulehel kasvõi põgusa tiiru teete, saate aru, et tegu on kogu hingest ketogeensele dieedile pühendunud inimestega. Eriti uhkeks teeb asja selle raamatu ilmumise juures see, et Eesti autoritelt ühtki sihukest varem polegi ilmunud. Retseptid pole ka kuskilt netist kokku kopeeritud, vaid autori enda loodud, mis tähendab, et neis pole mingeid kentsakaid koostisosi, mida kodumaa poodidest võib-olla ei leiagi. Või midagi sellist, mis tavalise eestlase toitumisharjumustega väga vastuollu läheks.

Vast saate aimu, kui lihtsate ja maitsvate retseptidega tegu on, ma rohkem ei spoili 😃

Neil on kodulehel ka terve posu retsepte, aga need seal on raamatu kõrval pigem aimu saamiseks, kui maitsev kogu selline toitumine olla saab. Aga no juba kodulehelt retsepte vaadates ühtki sellist toitu küll silma ei hakka, mis kasvõi ääriveeri dieedi vaibi annaks. Pigem näeb see leht välja nagu cateringi firma menüü või miskit. Raamatus retseptide juures olevaid pilte vaadates ma samamoodi ausalt ei arvaks, et kogu selle hea ja parema rohke söömine tervislik saab olla, aga vot teile lopsu – on küll ja kuidas veel! Ega seal midagi keerulist pole, aga siit lehelt saate täpsemaid juhiseid ka, kuidasmoodi see keto dieet täpselt käib.

Kujutan ette, et sellise toitumise puhul on paljude lemmik see, et kaloreid ei pea lugema. Ütlen ausalt, et see on ka minu jaoks üks surmtüütu tegevus ja eks sellepärast suuremat asja toitumiskavade jälgijat minust pole kah. Alguses on viitsimist iga kurgiviil üle kaaluda, aga hiljemalt kolmanda päeva lõunal loobun ja lepin oma kurva saatusega, et fitlife daami minust siiski ei saa.

Muide see spiraalköide on retseptiraamatuks täiesti idekas – püsib hästi õige koha pealt lahti. Kes see tahaks köögis toiduste kätega lapata ja otsida, kuhu õige retsept kadus. Nii et kiidusõnad raamatu loojatele ka selle valiku eest!

Oma insta kontol loosin teile ühe selle sama raamatu välja ka, soovitan osaleda, kui maitseb hea toit ja meeldib hea tervis. Kes neist kahest ei hooli, teie võite vast vahele jätta. Ei ole neid raamatuid siin igasse ilmakaarde priisata. Sest nagu nende e-poest näete, siis on raamatuid VÄGA piiratud hulk.

Aga kui keegi ostma asub, siis koodiga “mallukas10” saate seda ja kõiki teisi e-poes tavahinnaga olevaid tooteid osta 10% soodsamalt. Selle raamatu hinna juures päris mõnus ale, kui minult küsite 😌 Kusjuures ma praegu näen, et maksta saab ka kolmes osas, kui summa ühekorraga palju on, mis tundub veel eriti vastutulelik lahendus 😍

*Postitus sündis koostöös ToLowCarbs’iga

Loe ka neid postitusi!

2 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Flamingo 1. september 2022 at 13:19

  59 eurot 👀

 • Avatar
  Vasta Rita 31. august 2022 at 15:28

  Tere Mallu!

  Kahjuks on see väide, et eesti autoritelt pole sellist raamatut ilmunud, natuke vale. Nimelt on Kadi Kõiv lausa 2 raamatut kirjutanud ja ta peab blogi http://lchfeesti.blogspot.com/ 🙂
  Samuti on Ardi Ravalepik kirjutanud 2 paleo toitumise raamatut.