REISIMINE

kuidas valida kindlustust, te teate v?*

31. detsember 2019

Ma ei tea, mis elu ma ilma Kardota elaksin. Kui teda ei ole, siis ma unustan alati kõik asjad ära ja lahkun kodust ilma poolte vajalike asjadeta. Samas sellise pika reisi puhul usaldan ma ennast natsa rohkem, sest Kardo võib kaasa võtta küll kõik juhtmed ja dokumendid, aga meil on kuue nädala jagu korraldamist vaja ära orgunnida ja ma elan praegu kabuhirmus, et ma unustan midagi tähtsat ära. Maha unustamisest ei oleks samas hullu, sest meil tulevad kolm korda sõpsid külla, eks nemad saaksid järele tuua, kui midagi väga olulist maha jääks.

Kolm päeva tagasi avastasin ma, et mul pole ikka kindlustus tehtud. Mingi hetk vaatasin kuskilt kindlustuslehelt, et see maksab 650(!) euri ja siis loobusin, et ehk leian kuskilt soodsama. Õnneks on see influenceri elu ikka mõnikord paras meelakkumine, sest teinekord teavad oma ala spetsialistid ise paremini, mida mul vaja on mõelda ja teha. Näiteks IIZI Kindlustusmaakler aitas koos meile vajaliku kindlustuse välja valida. Kuigi ma olen elus ennegi kindlustust ostnud, siis tegelikult alati suhteliselt huupi ja selle mõttega, et vähemalt on tehtud. Seekord taipasin natukene rohkem küsimusi küsida, hea kui ekspert vastata oskab. Jagan neid teiega ka, äkki on kellelegi varsti reis ees ja tahab ka kindlustuse kohta rohkem teada.

Mina küsin, vastab IIZI reisikindlustuse spetsialist Moonika.

Kas on mingeid kohti, kust kindlasti peaks vältima kindlustuse võtmist (olen kuulnud mõndade firmade kohta halba tagasisidet)?

Igal kindlustusseltsil on omad eelised ja puudused, mis on IIZI reisikalkulaatoris välja toodud plusside ja miinuste näol. Oluline on lugeda kõiki hinna taga olevaid tingimusi ning piiranguid ja välistusi. Juhul, kui kindlustus tuleb kaasa krediitkaardiga, tuleks hoolikalt tingimustega tutvuda ja veenduda, et kindlustuskaitse on piisav, samuti tuleks jälgida, kuidas reisikindlustus rakendub, näiteks võib olla tingimus, et reisi eest tuleb tasuda sama krediitkaardiga, et kindlustuskaitse üldse kehtiks. IIZI eelis on võimalus pakkumisi võrrelda ning nii ei pea igasse kindlustusseltsi eraldi pöörduma. Neil on ulatuslik ülevaade ning nii on lihtsam sobilik pakkumine leida. Kindlustusmaakler orienteerub erinevate kindlustusandjate tingimustes ning on nii kindlustuse leidmisel abiks kogu protsessi vältel. Ka aitab vajadusel kahjuavalduse koostamisel, kui midagi peaks juhtuma.

Kuidas leida soodsaim pakkumine?

Reisikindlustuse osas ei ole kindlasti mõistlik valida lepingut pelgalt hinnale põhinedes. Oluline on võrrelda tingimusi, kindlustuskaitset ja hinda, mida IIZI teha võimaldab ning vajadusel kindlustusmaakleriga nõu pidada, kes sobiva kindlustuse osta aitab. Kindlustus tuleb teha nii, et sellest päriselt ka mure korral abi oleks.

Mida arvestada, kui pakkumist on vaja ka lastele? Mis peaks kindlasti olema jne?

Kõige olulisem on kindlasti meditsiiniabi kaitse, sest ilma selle kindlustuskaitseta enamik kindlustusseltse poliisi ei sõlmi. Kindlasti on lastega reisides oluline ka pagasikindlustus ja reisitõrke kaitse. Lastega reisides on üsna reaalsed üllatused, et vahetult enne reisi laps haigestub ning reisile minna ei ole võimalik. Selle olemasolul ei pea haigestunud lapsega pere reisi ette võtma ning kulud hüvitatakse.

Lapsevanemad mainivad sageli reisile minnes, et eraldi pagasikindlustust lapsele teha ei ole vaja, sest kõik asjad on ühes kohvris. Paraku ka pagasis olevad lapse esemed võivad saada kahjustada või hoopis koos pagasiga kaduda. Näiteks pagasi hilinemisel tuleb ka lapsele hädavajalikud hügeenitarbed, riided ja jalanõud soetada. Hüvitise taotlemisel on oluline, et ka lapsel oleks pagasikindlustus valitud. Arvestada tuleks, et kindlustamisel kehtib valitud pagasisumma alati vaid ühe reisija kohta. Seetõttu ei ole vahet, kas asjad on ühes või mitmes kohvris. Kui reisitakse koos lapsega, siis tuleb kindlasti eraldi pagasikindlustus ka lapsele teha. Väikelapse puhul on hea teada, et ka lapsevanker kuulub pagasikindlustuse alla.

Laste puhul tasub kaaluda ka vastutuskindlustuse kaitset, mis hüvitab kahjud siis, kui näiteks laps kogemata hotellis, poes või restoranis midagi ära lõhub.

Kui välismaal peaks juhtuma õnnetus, kuhu ma pean pöörduma?

Kahjude korral tuleks esitada kindlustusseltsi kahjuavaldus esimesel võimalusel. Kui tegemist on näiteks ravikuludega, siis tuleks need esmalt kohapeal endal tasuda ning seejärel esitada Eestisse jõudes kahjuavaldus. Juhul, kui raviarve on aga suur ning endal ei ole võimalik tasuda, siis on poliisil kirjas ka rahvusvahelise koostööpartneri number või kindlustusseltsi kahjukäsitluse number. Kindlasti on abiks ka kindlustusmaakler. Reisitõrke või pagasikindlustuse kahju korral tuleks kohapeal koguda võimalikult palju tõendusmaterjali ja teha pilte, näiteks katkisest kohvrist, hilinenud lennuteatest lennujaamas oleval tablool ja röövi korral politseilt võetud tõend. Alles tuleks hoida kõik ostutšekid, majutuse- ja raviarved.

Kindlasti on hea kasutada ka IIZI äppi, kus on kaasas kõik vajalikud dokumendid. Juhul, kui välismaal peaks juhtuma õnnetus, saab üle vaadata ostetud poliisi ja tingimused. Samuti leiab sealt vajalikud kontaktid. Alati on võimalus kõik dokumendid mobiili salvestada olenemata sellest, kas sõlmisid kindlustuse IIZI veebilehel või esinduses. Lisaks on Sul dokumentidele ligipääs ka siis, kui välisriigis on interneti kasutamise võimalused piiratud.

Euroopasse reisides on abi ka kehtivast Euroopa ravikindlustuskaardist, mida saab kasutada kahju korral riiklikes raviasutuses selleks, et ei peaks ravi eest ise tasuma. Euroopa ravikindlustusekaardi saab tellida eesti.ee lehelt ning see on tasuta. Oluline on arvestada, et kaart ei pruugi katta kõiki tekkida võivad kulutusi – näiteks visiiditasu, ravimite kulu jne. Selleks tulekski osta lisaks reisikindlustus, mis tagab täieliku kaitse.

Millest on kindlustuste hinnaerinevused? Et tingimused samad, aga mõni kallim, mõni odavam. Kas odavamat peaks vältima?

Reisikindlustuse hind võib kindlasti erineda. Reisikindlustuse hind sõltub piirkonnast, kuhu reisid, reisijate vanustest, valitud kindlustuskaitsetest ja – summadest (näiteks reisitõrge, pagasikindlustus või erinevad lisakaitsed). Kindlustusseltsid hinnastavad riske erinevalt ning kindlasti oleneb hind konkreetse kindlustuskaitse sisust. Mõnel kindlustusseltsil on kindlustuskaitse laiem ja see kajastub ka hinnas. Oluline on hinna taga olevaid tingimusi lugeda, et mure korral kindlustusest abi oleks.

Igatahes saime me mingi 71 lehe pikkuse pakkumise, kus olid kõikide reisikindlustuste hinnad ja tingimused kirjas, lõpuks valisime nende seast Seesami välja. IIZI ise soovitas, sest Seesam on ainukene, mis ei rakenda pagasikindlustuse juhtumi korral piirangut üksiku eseme hüvitamisel. See on meile väga oluline kuna kaasas on vanker, kaamera, playstation, läpakas jne, et palju kallist tehnikat, mis võib katki minna või ära kaduda. Ise poleks jällegi taibanud otsida nii.

Ja hinna sain ka palju parema, kui ise otsides. Ma ei tea, kust ma vaatasin, aga 371 on tunduvalt parem kui 650. Samas nagu tabelist näha, siis saaks isegi 191€ eest, et tõesti hinnad seinast-seina. Mul igatahes süda rahul, et pole kõige kallim, aga pole kõige odavam ka, et ju siis on parim hinna-kvaliteedi suhe. Eksperte tuleb usaldada.

Mis IIZI juures ka veel hea on – neil on äpp ka, kuhu saad kõik oma reisidokumendid ja saad neile äpi kaudu ligi ka netita! Ma tõmbasin selle nüüd ja näen, et seal on ka mu eelmisel aastal IIZI kaudu tehtud kindlustus olemas isegi. 

IIZI pakkus ka minu lugejatele väikse boonuse välja. Kui sul hetkel reisiplaanid ees, siis paki kaasa IIZI reisikindlustus. Kõik, kes selle lingi kaudu endale jaanuarist kuni veebruarini reisikindlustuse ostavad, osalevad loosis 3×50 € kindlustuskrediiti. Kindlustuskrediiti saab kasutada lisaks reisikindlustusele, ka liikluse, kasko, kodu või õnnetusjuhtumi jaoks, et päris hea diil! Igatahes me saame homme rahuliku südamega lennukile minna ✌️

Loe ka neid postitusi!

11 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Sally 12. jaanuar 2020 at 12:51

  Saan aru, et reklaam ja tasuta saadud, aga vaata nüüd natuke neid tingimusi ja millistel juhtudel sooritatakse väljamakseid. Õnnetusjuhtumid / traumad ja õigusabi- null?! Reisitõrge 600? Kui pangakaart või raha kaob/varastatakse siis ei saa mingit abi ega kompensatsiooni?
  Isikukood ei kuulu delikaatsete isikuandmete hulka, seda teades ei ole võimalik kellelegi midagi korraldada.

  • Mallu
   Vasta Mallu 12. jaanuar 2020 at 13:11

   Ma valisin ise ju kindlustusepakkuja, iizi on aint vahendaja

 • Avatar
  Vasta B 12. jaanuar 2020 at 12:04

  Kustuta isikukoodid ära palun. Iial ei tea mis värd neid kasutab kuskil

 • Avatar
  Vasta Helen 12. jaanuar 2020 at 12:01

  Kindlasti võid proovida, aga minu kogemus on selline, et seal turiste ja nende probleeme ei võeta absull tõsiselt. Mul mees tuli sealt sõpradega reisilt lõhkise õlaga koju. Seal erakorralises tehti mingisugune röntgen ja vastus oli, et kõik korras. Söö valuvaigistit ja küll üle läheb. Koju jõudis ja ma ta muhkliku õlga nägin, siis läksime otse kohaliku emosse ja järgmine hommik läks mees juba operatsioonile, kus pandi raudvardad õlga. Et nagu proovida võib, aga usku mul väga asjasse pole. Olen lapsega rohkem abi saanud nt lastearsti nõuandetelefonilt.

 • Avatar
  Vasta TYY 3. jaanuar 2020 at 15:12

  Olukorrad, tahtmised ja hirmud on erinevad. Vasta endale esmalt kui tihti su pagas kaob? Läpakas on minu käekotis, telefon ja ruuter ka. Minu puhul ma reisin ALATI käsipagasiga(2 KOTTI per inimene). Kahele inimesele 2 väikest kohvrit + 2 selja/käekotti. Mul ei ole ka muidugi karja lapsi kaasas. Reisikindlustuse puhul on vaja kaitset tervisele, mõistlikus ulatuses. Mis mõistlik on ? Jälle sõltub inimese tervisest ja hirmudest ja tahtmistest ja rahakotist! Esimest korda läks meil nüüd vaja hambaravi. Kui mõelda kui palju ma olen ära maksnud varasemate reisidega, siis on see minu raha ammu nende taskus mitmekordselt. Vaatame kas nad seda kulu ja teenust üldse mingiski osas tagastavad. Ses nad on kavalad rebased. Tervisekindlustus on see mille ma alati teen, mõeldes ka kojutoomise variandile. Tavaliselt summas 100 tuhat. Reisitõrge oleneb asjaoludest aga tihti teen, sest plaanin asju kaua ette ja kõike ei saa plaanida. Seekord tahtsin lennu kuupäevi muuta, nii et oli väike kadu. Vahel kui reis ei ole nii kallis ja pikk, jätan tõrke tegemata ka. No näiteks lähen Londonisse shoppama.
  Maaklerit ma ei usalda, sest tema teeb müügitööd. Jah, ta võib tuua välja nüansse mida ma ei viitsinud ise välja lugeda. Küsin endalt alati, mis on oluline ja mida saab kahjukorral nutulauluga taastada ja uue hankida? Kui uppi mu elu läheb kui kaotan asju? Nii, et pagasit ma never ei kindlusta. Selle raha eest saan ju ka uued asjad osta juba. No jah mõni reisib nii, et pakib tõesti omale terve garderoobi koos majaga kaasa. Siis vist jah on kaotus suurem. Näiteks reisimistega olen õppinud väga vähe kaasa tarima. Enam ei paki kaasa isegi rannarätte, pesuasju vaid need pisikesed hotelli pudelikesed, et esmane pesu teha kui kohal. Näiteks seekord ei pannud ka suvekingi, sest tean juba, et kohapeal valik suur ja hind selline, et osta või hulgi. Tahan öelda, et pakkides küsin, kas kohapealt osta oleks mõistlikum. Mõtle lisa pagas oma 2x 20€ mis selle eest saab? rätik4€ rannakas2.30€ pävkad 15€ kingad 6€ uued shortsid 8€ särke 2×6€ pusa 12€ ,kleit 10€ muide kui koju lähen ja on vahepeal talv saabunud siis ostsin siit kindad 2x 0.90 no ei pea olema Gucci -Mucci. Isegi saapaid saab saiaraha eest jaanuaris. Tervitusi Tenerifelt!

 • Avatar
  Vasta merka 2. jaanuar 2020 at 23:05

  Swedis peaks olema krediitkaardi omanikule ja tema perele reisikindlustus tasuta.
  https://www.swedbank.ee/private/cards/credit/

 • Avatar
  Vasta Nimi 2. jaanuar 2020 at 02:52

  Isikukoodid paneks küll peitu, sest vähemalt kunagi sai nendega pangakaarte sulgeda, ei tea, kas ka nüüd.

  • Mallu
   Vasta Mallu 2. jaanuar 2020 at 11:43

   Tore, kulutamegi vähem 😀

 • Avatar
  Vasta DW 1. jaanuar 2020 at 12:49

  Issand kui kallis Eestis kindlustus on.

  Ma tegin oktoobris kahele täiskasvanule ja kahele lapsele reisikindlustuse (küll vaid 2 nädalaks aga isegi kui seda kolmega korrutada on palju odavam) samadel või parematel tingimustel ja maksin €60. Aviva kindlustus, polnud mingi suvaline väikefirma.

  Aga selles mõttes ei tasu kade olla, et auto kindlustuse eest maksime jälle üle 1000 euro aastas 😀

 • Avatar
  Vasta Tupsulotu 31. detsember 2019 at 22:27

  Isikukoode pole vast tark blogisse üles panna pildi näol.

  • Mallu
   Vasta Mallu 31. detsember 2019 at 22:39

   mis teed nendega siis 😀