JUMALAITA

holy ship, mu hammas kukkus JÄLLE ära

27. jaanuar 2020

Mul on terve elu hambad soft spot olnud. Seda nii otseselt kui ka kaudselt, sest noh, mu hambad on terve elu kogu aeg suht pekkis olnud ja üks jama teise otsa on mul nendega olnud. Alles enne Tenerifele tulekut sõin ma rahumeeli kommi ja mul sadasid hambad suust ära. Okei, nad olid tegelikult ammu välja sadanud, aga mulle pandi siin eelmine aasta üles mõlemale poole “uued hambad” koos kroonidega. Ehk siis hammas oli puudu, aga selle asemel, et selle kruviga seda suhu suruda, tegi hambaarst kõrvalhambale krooni ja kinnitas uue hamba sinna nõndaviisi. Ütleme nii, et kui see esimene kord ära tuli, mõtlesin ma, et no ikka juhutub, aga kui täna hommikult teiselt poolt ka ülevalt tagumine hammas mulle suhu pudenes, oli küll selline tunne, et…

Teate, mida ma samal ajal sõin? Freaking kooritud päevalilleseemneid…Ma saaksin aru, et oleks midagi kõvagi söönud vms, aga oh ei. Hea, et saia nosides hambad kahte lehte välja ei sadanud, minu õnne teades ma lausa imestan, et see ei juhtunud. Samas õhtu on alles noor.

Mu lootus oli, et nagu eelmine kord, saan ma ehk siin kasvõi suvalisse hambakliinikusse sisse astuda ja öelda, et tere, pange mu hammas suhu tagasi, olge head inimesed. Aga kus sa sellega, ma saatsin oma hambaarstile pildi ja ta oli nagu eee, ei see on silla küljest ära murdunud, et kõik tuleb uuesti teha. See hammas, sild ja kroon kõrvalhambale. Ja neid tehakse ju laboris ja eelmine kord ootasin ma seda nädal aega…

Ehk siis jah, great times. Saan siin kaks nädalat ilma hambata olla. Tore. Ja kuigi see on täitsa taga ja näha ei ole (see oleks muidugi LAGI, kui mul esihammas välja kukkunud oleks ?) siis ta on ikka tundlik ja imelik on elada ilma hambata. Mis on omakorda imelik, sest sedasama hammast ei olnud mul enne mitu aastat ja sain elatud küll.

Jah, ma mõistan ise ka, kui seksika naise mulje ma jätan siin, niisama casually hammaste pudisedes istun siin, mis ise.

Mari soovitas mul hammas padja alla panna, et siis hambahaldjas toob euri. “Ja kui sul veel hammas ära tuleb, saad kaks eurot!” juubeldas ta oma imelise rahateenimise idee üle. Ma siiski oleksin väga tänulik, kui ma nüüd suudaks see kaks nädalat hambutuna üle elada ja saaksin 9dal endale selle tagasi suhu. Hambaarst ütles, et ta vist saab selle enne mulle ära tellida laborist selle eelmise näidise järgi, mis tehti.

Marta mu hambakaotuse üle kurvastamas, haha

Muudel teemadel, ostsin lõpuks Eestisse piletid ära. Otselend oleks läinud 1750€ kokku, aga ma süsteemitasin nii, et siit 8.02 hommikul Stockholmi, siis seal passime 6h (võtsin lennujaama hotelli toa, et mitte oma kohvrite ja asjadega seal kuus tundi konutada) ja tuleme kella kümnese lennuga Eestisse. Ehk siis kodumaale jõuame täpselt südaööl. Ega see lastega mitu lendu ja passimine mugav ei ole, aga tunduvalt odavam, kui otselend, tuli ta küll. Piletid siit Stockholmi olid 500, piletid Stockist Tallinna 300 ja lennujaamas hotell üheks “ööks” 120€. Ehk siis saime ikkagi odavamalt ja õnneks Samsungi töötasu maksab selle nagunii kinni, et maha visatud raha taga nutma ei pea.

Ma ise mõtlesin, et huvitav, mis nende 14.02 piletidega saab, ehk saaks ala nimed ära muuta ja keegi saaks neid kasutada või midagi, aga ma ei tea veel, reisiagentuur ei oska sellele hetkel vastata. Smartlynxi kodukalt ka muidugi mingit infot selle kohta ei leia.

Aga mis siin ikka halada. Ootame nüüd kuni Marta oma lõunaune lõpetab ja lähme lastega ühte mänguväljakut otsima ja teeme väikse toidupoe tripi ka. Ma tahan sõbrannadele õhtuks teha ahjukana trühvikartulitega. Ma leidsin siit poest mingisuguse trühvlipasta ja see on NII hea, et ma ostsin kohe viis purki, et Eestisse ka tassida. Muidugi täitsa vabalt on seda vb Eestis ka müügil, aga ma pole enne osanud kuidagi vaadata. Olete näinud/proovinud?

Postituse lõpetan ikka Marta pildiga. Ma eile juhtusin tast paar pilti klõpsutama ja ma ei saa, ta on niii armasake oma patside ja hammastega. Vähemalt tuleb tal neid aina juurde, mitte ei kuku ära nagu mõnel mehel, khm, mul.

Haha, Mari ütles, et emme, tee pilti oma hamba august ja kirjuta, et kui hambaid ei pese, siis kukuvad hambad ära. Ma pilti hea meelega ei tee, aga tõsi ta on, et peske hambaid! ?

Loe ka neid postitusi!

35 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kairixxx 7. veebruar 2020 at 14:05

    Hei! Kas koroonaviiruse leviku tõttu lastega reisimist ei pelga? ? sellesmõttes et koju on vaja nagunii tulla, aga kas rakendate mingeid meetmeid reisides (maskid, des.vahendid)? Meil kuu teises pooles Ameerika reis ees ja pelgame küll väga lennukeid ja lennujaamasid ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. veebruar 2020 at 15:09

      Muuseas, Tenerifest 80km kaugusel on La Gomera saar, kus leiti üks koroonaviiruse kandja. Muuseas, tal ei ole ühtegi sümptomit, lihtsalt kuna puutus kokkus kellegagi, kes puutus kokku kellegagi, kes oli Wuhanis käinud vms, siis tehti test. See test on pos, aga ta on tegelikult terve, istub haiglas karantiinis, kuni test negatiivset näitama hakkab.

      Eks ma natukene ikka pelgan, aga õnneks lastega lähmegi siit lennukisse ja vahepeatus on Rootsis. Et nii hirmus ei tundu, kui läbi Saksamaa või Londoni minna miskipärast. Maske kandma vast ei hakka (kuigi olemas isegi on), aga eks desif. käsi rohkelt ja üritame mitte kaua massides passida.

  • Avatar
    Vasta Mari 31. jaanuar 2020 at 16:47

    Prismas on ilmselt suht taoline trühvlikaste/pasta/kreem olemas küll: https://www.prismamarket.ee/entry/inaudi-black-t-kaste-truhvliga–80-g/8015545006808 – see siis mustade trühvlitega, valgetega on ka https://www.prismamarket.ee/products/search/tr%C3%BChv

  • Avatar
    Vasta Lily 28. jaanuar 2020 at 20:09

    Kui palju see sild sulle maksma läks kõik kokku (kroonid jne)? Mul ka vaja teha ja implantaat pidi mingi 1500 olema :S

    • Mallu
      Vasta Mallu 28. jaanuar 2020 at 20:31

      Mul on kõiki neid asju nii jupikaupa tehtud, aga eks hinnad olenevad hambaarstist kaa.

  • Avatar
    Vasta Mh 28. jaanuar 2020 at 14:00

    Parem kui sild: https://straumann.ee/ravivoimaluseds/parem-kui-sild/

    • Mallu
      Vasta Mallu 28. jaanuar 2020 at 15:03

      Esiteks – mul need kõrvalolevad hambad vajasid nagunii krooni, seega nn ilmaasjata neid ei lihvitud jne. Teiseks,mulle ei saa panna implantaati enne luusiirdamist.

  • Avatar
    Vasta Tibuemme 27. jaanuar 2020 at 23:25

    Sry, ma tean et sa kogu aeg räägid et sul maailma parim hambaarst aga pärast neid juhtumisi ma pean küll ütlema et palun vaheta hambaarsti. Need asjad peaksid IGAVESED olema. 🙁

    • Mallu
      Vasta Mallu 28. jaanuar 2020 at 15:02

      Jah, ta ütles mulle sama, et need peaksidki olema ja ta ei tea, et seda enne juhtunud oleks. Ma just enne rääkisin taga, ta ütles, et ta ei saa mulle sinna seda kruvi ka panna, mul ple seal luud 😀 #luutu

      • Avatar
        Vasta TM 28. jaanuar 2020 at 15:19

        Kunstluud saab istutada ja sinna hiljem kruvi panna. Jälle omast kogemusest ja lugu sellest, kuidas ka implantaat ei pruugi igavene olla. Mul oli ta nii umbes 10 aastat, kuni tuli igemepõletik ja sõi luu ära. Nüüd (või noh juba 6-7 aastat tagasi) istutati kunstluu, lasti sellel mõnda aega päris luuks saada ja pandi uus implantaat. Mul muidugi nähtaval kohal see hammas, muidu vbla oleks ka muid lahendusi otsinud. Usun, et su hambaarst on selle kõigega muidugi kursis ka 🙂

        • Mallu
          Vasta Mallu 28. jaanuar 2020 at 15:27

          Jah, on muidugi, lihtsalt lootsime “kergemalt” hakkama saada, aga no eks näis 🙂

  • Avatar
    Vasta tm 27. jaanuar 2020 at 22:48

    Lohutuseks. Mul oli kunagi silmahamba asemel mingi silla moodi asi. Noh ja läksin ma siis 5-nädalasele reisile ja võid arvata, mis u teisel või kolmandal päeval juhtus! Siiani saab neid reisipilte vaadata, kus mul kogu aeg suu kriips on.

  • Avatar
    Vasta Vaike 27. jaanuar 2020 at 19:13

    Kui mul kroon ära murdus, siis oli see just esihammas. Oli väga nunnu olla! ÕNNEKS mul arst võttis sai mu kohe järgmisel päeval ette võtta, mis sest, et see oli pühapäev.

  • Avatar
    Vasta tarkusehammas 27. jaanuar 2020 at 17:21

    Sa muidu ikka tead, et see väljend on inglise keeles “holy shit”? Üritad lihtsalt viisakas pereblogija olla pealkirjas?

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. jaanuar 2020 at 18:16

      Haha, ma peaksin vist ikka päris eilane olema, kui ma ei teaks väljendit holy shit. Mul on google ad’sid ja ma ei taha pealkirjas kasutada selliseid sõnu.

  • Avatar
    Vasta Laura 27. jaanuar 2020 at 15:56

    Jalutasin paar kuud tagasi oma tavapärast tiiru koos lapsega. Minu ees sammusid koolist koju 3 poissi.
    A: “Aga ma sain hambahaldjalt 10 eurot”
    B: “ Kui me Sul kõik hambad välja lööme, siis Sa saad ju uue telefoni”

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. jaanuar 2020 at 16:07

      Oh, ma nüüd tean kuidas ma uue telo saaks 😀

  • Avatar
    Vasta R. 27. jaanuar 2020 at 15:44

    trühvlitooteid saad siit koju tellida ja khm head mereannikraami ka 😉 https://www.foodmood.ee/otsing/tr%C3%BChvli

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. jaanuar 2020 at 15:49

      oiiii, kindlalt tuleb siit kaasa osta 😀

      • Avatar
        Vasta R. 27. jaanuar 2020 at 16:13

        mis maksab – too siis rohkem kohe? 😀

  • Avatar
    Vasta Ddd 27. jaanuar 2020 at 15:31

    See pole okei kui nii ära kukuvad, kehv arst. Lisaks sild põhjustab hammaste liikumist, kuna toetavat hammast pole ja luu seest tühi. Sellepärast tuleks noores eas implataati investeerida, et hambumus säilitada.

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. jaanuar 2020 at 15:34

      Konkreetselt mul on üks Eesti parimatest hambaarstidest, tema töös küll asi pole. Milles on, vot seda ma ei tea. Ülejäänud töö on mul ju kõik püsinud (esimesed hambad ja kroonid lükkas ta mulle 5a tagasi suhu).

      • Avatar
        Vasta Älis 27. jaanuar 2020 at 16:40

        Ma soovitan ka implantaadi panna, sinna kus hammast pole. Teistele võid kroonid ikka tagasi panna. Eks ta kallis ole, aga kindlam ja parem ka.

        • Avatar
          Vasta Niir 27. jaanuar 2020 at 18:42

          Ju siis ikks nii hea arst pole ? arstile see küll kuidagi reklaami ei tee ja usaldust ei tekita.

          • Mallu
            Mallu 27. jaanuar 2020 at 18:57

            No konkreetselt on – ta on aastaid mu hambaid aina üles putitanud ja mul null kaebust olnud. Ma ei tea, mis värk mul nende kroonidega on, eks uurime kui ma tagasi.

          • Avatar
            Älis 28. jaanuar 2020 at 17:34

            Kroone ja silda ei valmista arst ise ju. Hambatehnikud teevad seda, arst siis paigaldab. Kui tal midagi ära murdus lausa, ma pigem arvaks, et ebakvaliteetne töö just tehnikute poolt. Tean, et tänapäeval enam väga palju käsitsi ka enam ei tehta, aga siiski..silla kvaliteet on vb halb.

    • Avatar
      Vasta Kay 27. jaanuar 2020 at 20:58

      Soovitan ka implantaati. Kroon on siiski protees, mis sest, et ööseks veeklaasi ei käi.

      • Mallu
        Vasta Mallu 27. jaanuar 2020 at 21:32

        Eks ma räägin oma hambaarstiga ja usaldan siiski tema arvamust 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 27. jaanuar 2020 at 15:27

    Hambad on minul ka väga soft spot. Ma võiks vist oma hambaarsti kogemustest raamatu kirjutada. Mul nimelt läks hammas katki kui hammustasin värsket PEHMET sepikut.. õnneks sain samale päevale aja. Varsti ootab mindki kroonimine ees ..

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. jaanuar 2020 at 15:33

      kroonimine on hea – sinna enam auku ei tule 😀

      • Avatar
        Vasta Helina 27. jaanuar 2020 at 18:39

        Mul eelmine kord kroonialust lihvides tegi meeshambaarst nii hoolsat tööd, et mul lõi põletiku sinna alla, nii et hea 6 a hiljem leidsin aja ja järelmaksu, et seda kõike kinni maksta koos muude aukudega.

  • Avatar
    Vasta Triin 27. jaanuar 2020 at 15:24

    Stockist saab kindlasti trühvlipastat a tasub kaasa tuua…hinnavahe on meeeeletu! ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. jaanuar 2020 at 15:33

      See konkreetne purk oli täishinnaga mingi viiekas, aga ma sattusin ale ajal, siis oli 3 millegagi!

      • Avatar
        Vasta Pille 27. jaanuar 2020 at 16:04

        Asking for a friend, et kas suveniirisoove saab edastada? Kui jah, siis palun üks purk.
        Trühvlipastaga, mitte lihtsalt purk.
        Kniks.

        • Mallu
          Vasta Mallu 27. jaanuar 2020 at 16:07

          Ok eks näis kas saad pastaga või pastata 😀