Meisterdused

mina, õmblemiskuninganna!

1. aprill 2020

Eile õhtul mõtlesin, et noh, suva, võtan selle 15 minutit oma elust ja õmblen Marile kleidi. Ma ei tea, mitu tundi ma tegelikult seda pusserdasin, aga kokku panin ma sellest igatahes 15 mintsase video, kuidas ma närvitsen, laulan, anun ja ähvardan seda pagana masinat. Mulle ausalt tundub, et kogu süü oli masinal, sest mina olen ju bit of an expert (peppa pig ref ?) ja kangad olid imeilusad (Black Carrotist tellitud, kust muuseas saab koodiga mallukas kuni 12.04 lausa 25% alla, isegi juba allahinnatult kangastelt!). Aga see masin oli sama kerge kui paberileht ja niit tuli kogu aeg õige koha pealt maha ja masin pmst nuttis mu käe all, kui ma kokkuvolditud kangast õmmelda üritasin.

Ma saan aru, et Kardo on mind näinud alustamas ja sama kiiresti lõpetamas miljonit uut hobi ja seetõttu ma saan aru, miks ta pidas vajalikuks mulle viieeurose masina kinkida, noh, et ma proovin ja kui meeldib, siis saan parema osta ja kui ei meeldi, saan selle unustada sama kiiresti, kui oma kunagise huvi mängida plokkflööti, tantsida rahvatantsu, käia nahkehistöö tundides ja muud sellised hobid, mida ma katsetanud olen. Aga samas ma lugesin, et esimene masin ei tohi FULL risu ka olla, sest muidu kaob õmblemise huvi ära. Noh, veel ta kadunud pole, aga selle masina tahaks küll algosadeks peksta ?

Mul on lausa nii väga huvi jätkata, eile vaatasin igasuguseid videosid ka. Head inimesed tundsid mulle vist eilsest vlogi vaadates kaasa, sest mulle saadeti päris palju huvitavaid youtube’i kasutajaid, nt SEE on päris tore ja tundub lihtsaid asju tegevat. Muidu tema masin tundub ka nii hea #KADE! Niiet olge muskad, palun soovitage mulle mingit head masinat. Nagu mingi väga kallist ei taha, aga üle paari soti võib olla küll.  Samas midagi ekstra fancit ka vaja ei lähe. Aidake vaest abitut hinge! Kui uue saan, võin vana kellelegi edasi anda, kellel raudsemad närvid ?

Aga video on näete siin (ja kui tüli ei tee, siis pange subscribe ka, ma subscriptionikerjus). Aaa ja üks küss ka kõigile, kes youtube’iga rohkem kodused on. Kas ma pean panema alati, kui lapsed kaadris on, et tegu on lastele mõeldud sisuga? Või, et see ei ole? Krt ma ei saa aru?


Kaunis alläär ?????

Loe ka neid postitusi!

35 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Keidy 3. aprill 2020 at 22:16

    Mul küll lihtmasina (selle tavalise) õmblusmasina kogemus puudub aga ikka tuntumad ja kuulinindlamad on vist jah Juki,Brother ja Singer. Muidugi, kui väga massiliselt ei tee, siis kindlasti sobib ka mõni tuntud ja soodsam masin. Mõne kuulsa tootja masina valikul kindlasti vaadata ka seda, kas on nö kataloogi kaup (sa ei pruugi saada varuosi) nagu nt Bauhofist ostad mõne tuntud ja reklaamitud firma (aia)tööriista. Seda kinnijäämist võib mõjutada ka see, kui on pehme/nõrk nõel ja paksema kohaga läheb kasvõi natuke kõveraks (neil ka omad numbrid ja tugevused), siis juba lõhub haarajat jne + ikka kasutada kvaliteetseid niite ja niidi tugevust reguleerida. Muidu kleit (ilmselt esimese korra kohta) superilus ju! Aga teinekord, kui teed ka särk+seelik, pane seeliku ja särgi välimised pooled vastakuti (nagu õmblesid särki kokku ehk overloki stiil). Ei jää välja neid servi ja nähtavat õmblust 😉 Ootan huviga uusi riideid 😀

  • Avatar
    Vasta Anna 2. aprill 2020 at 15:24

    Masin on õmblemise juures üks kõige olulisemaid. Kunagi mu isa millegipärast kinkis mulle sünnipäevaks õmblusmasina ja ma siis proovisin midagi õmmelda, aga suht nadi tundus asi.
    Ülikoolis õppisin sellist eriala, kus pidi ka väheke ômblema ja seal meil oli ikka korralik õmbluslabor. Igasugused eri evad masinad ja seadmed ja nendega oli ikka väga hea õmmelda. Võin võrdluseks tuua, et kodumasinaga õmmeldes pean ikka täiega tööd tegema, et sirget joont õmmelda. Koolis vajutasin lihtsalt pedaali ja hoidsin veits silma peale ja masin õmbles ise megasirge joone ?

  • Avatar
    Vasta Maria 2. aprill 2020 at 11:15

    Esimese korra kohta ju väga hea töö! 🙂 Ma soovitaks ka osta mingi korralikuma masina ja siis vaadata spets selle masina õpetust youtubest. Mul endal on näiteks Husqvarna masin ja olen väga rahul. Ega ma koguaeg ka õmble (paar korda aastas tegelikult) aga samas on ta minu meelest selline hea investeering, sest ikka tuleb majapidamises ette mingeid asju, mida oleks ülimõnus ise parandada või õmmelda. Ja liitun ka nendega, kes soovitavad natuke mingeid tutoriale ka vaadata. Muidu kui kohe alguses ise pusides mott ära kaob, siis on ju kahju. Sest see võib täiega confusing olla aga tegelikult pole üldse palju vaja, et seda mõnusat õmblemisrõõmu tunda. 😀 Jään järgmist videot ootama! 😉

  • Avatar
    Vasta Anneli 2. aprill 2020 at 10:27

    Tere,
    ootan huviga selle tolmuimeja katsetust mis paistab sinu videos kui sa tegeled õmblustööga..

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. aprill 2020 at 10:32

      Ütleme lühidalt, kohe lust on koristada 😀

  • Avatar
    Vasta K. 2. aprill 2020 at 09:28

    https://www.marevik.ee/tooted/omblusmasinad/janome-omblusmasinad/janome-skyline-s5/
    Minul see masin. Ülirahul, soovitan!

  • Avatar
    Vasta D 2. aprill 2020 at 00:14

    See video oli reaalselt fun??.

  • Avatar
    Vasta Raine 1. aprill 2020 at 22:15

    Mina soetasin endale selle Janome masina ja olen ostuga väga rahul. Saab osta ka erinevaid taldasid jms juurde, kui õmblemine rohkem käpas 🙂 https://www.veimex.ee/kodu%C3%B5mblustehnika/%C3%B5mblusmasinad/%C3%B5mblusmasin-janome-423-s
    Mul lisaks sellele tavamasinale ka Janome overlokk soetatud just lasteriiete tegemiseks (venivatest kangastest).

  • Avatar
    Vasta Kadi 1. aprill 2020 at 21:25

    https://www.marevik.ee/tooted/omblusmasinad/janome-omblusmasinad/janome-920/
    See on esimene e-pood, mis ette lõi, aga ma ei mäleta, kust ma täpselt tellisin. Mul on siis selline Janome. Kunagi ka hullult valisin. Guugeldasin jne. Soovitati ka igal pool pigem Janomed kui Brotherit. Pole mingi igapäevane õmbleja, aga minu jaoks ajab asja ära. Võib-olla tõelised õmblejad naeravad välja, aga siiani on vastu pidanud hästi. Nüüdseks on see juba üle 6 aasta vana küll.

  • Avatar
    Vasta Marjete 1. aprill 2020 at 20:35

    Tasub ka uurida mis on masina sisuks, kas ainult üleni plastik, või natuke metalli ka 🙂 mul endal Toyota, ja olen ülirahul. Kõike materjale õmbles nii oma lapsele, kui müügiks 😛

  • Avatar
    Vasta TN 1. aprill 2020 at 19:20

    Esiteks tasub niidistamisel alustada mitte youtubest, vaid masina kasutusjuhendist 🙂 Masina osas on sul kaks varianti – elektrooniline või mehhaaniline. Esimene on mugavam kasutada, isegi niidijupid lõikab sinu eest ära. Teine jällegi veidi pommikindlam (samas sulle vb pole see argument, kuna nagunii troubleshooting on peavalu ja lased ehk spetsialistidel teha). Ja kui tahad sellist tunnet, et omg, nagu päris, ja tahad veits laristada ka, siis overlok on lahe asi ja aitab veniva kanga nagu naksti kokku panna. Tavalisele masinale osta ka veniva kanga nõel, aitab ka kaasa. Ja kangast aita vasaku käega edasi, et see ühtlaselt liiguks, siis et jää õmblus nii lopergune.
    Muide, sinu blogist kunagi sain tõuke, et ammune huvi õmbluskursusele minna teoks teha. Sa veel võrdlesid erinevaid kursuseid ja leidsid, et Kullo oma tundub kõige parem. Hea töö, läksin Kullosse ja olen seal mingi 5a õmblemas käinud 🙂 ja sinu postitusest saati on juhendajal alati täismaja õpilasi olnud.

  • Avatar
    Vasta Nele 1. aprill 2020 at 16:50

    Mul on see masin: https://shop.kl24.ee/%C3%B5mblusmasinad-sewing-machine/0/readmore/571/&lng=11/
    Täitsa tubli ja teenib mind hästi.

    Kui praegu poleks va katkuaeg, siis soovitaks sul minna Karnaluksi kohapeale masinaid vaatama ja proovima.

  • Avatar
    Vasta M-M 1. aprill 2020 at 16:04

    Ma pole elu sees õmmmelda proovinud..just mõlgutasin siin viimased kuud,et prooviks:)
    Mis hinnaga Te õmblusamsina edasi annaks?

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2020 at 18:44

      Lubasin juba selle all kommentaarides kellelegi ära.

  • Avatar
    Vasta Kati 1. aprill 2020 at 15:55

    See ikka naljakas, kuidas lapsed on ikka rahul iga ema tehtud käkiga. Ma kunagi heegeldasin ühe jänese( nägi välja jäneselaadne loom). Ja laps oli mega rahul, et ohh nii nunnu, tee veel selliseid jne 😀

    • Avatar
      Vasta Kata 2. aprill 2020 at 11:52

      Aga ka muumitrollid said alguse äpardunud jõehobu joonistusest 😀 nii et kunagi ei või teada.

  • Avatar
    Vasta MM 1. aprill 2020 at 15:19

    Singerit ka soovitan. Mul Singer 4423 ja mega rahul. Vaikne ja sujuv. Lihtne kasutada ka. https://mobile.kaup24.ee/et/kodumasinad-kodutehnika/kodumasinad/omblusmasin-tikkimismasin/omblusmasin-singer-4423?id=171504&feat=search&keyword=omblusmasin+singer

  • Avatar
    Vasta Astrid 1. aprill 2020 at 14:29

    Youtubega on nii, et kui märgid sinna, et lastele sobilik (no et kui lapsed ka filmis sees), siis neid videosid ei saa keegi kommenteerida. See peaks siis kaitsma lapsi, et keegi nende kohta halvasti sinna kirjutada ei saaks ?
    Kleit näeb igatahes väga hea välja ?

  • Avatar
    Vasta Kairi 1. aprill 2020 at 14:19

    Ostsin omale eelmine kevad selle https://www.euronics.ee/t/56645/kodumasinad/omblusmasin-brother/rh137 õmblusmasina, õmblemine muutus kohe palju lihtsamaks ja tulemus oli ka palju parem.. hea lihtne kasutada, siiani ei ole olnud materjali, mida ei oleks õmmelnud.. proovinud venivaid kangaid ja paksu teksast ja kõike, mis sinna vahele jääb.

  • Avatar
    Vasta P 1. aprill 2020 at 14:18

    Masina valikul soovitan jälgida et pool käiks sisse vertikaalselt. Horisontaalse poolipesaga masinatega on üldiselt rohkem jama. Olen ise rätsep ja ka koolis soovitati horisontaalsete poolipesadega masinatest eemale hoida. Aga kui tahad rohkem trikotaaži õmmelda, soovitan mõelda ka overlok masina peale. On küll tavamasinaid mis teevad n-ö overlok-õmblust ka, aga mida rohkem õmblusi üks masin teeb, seda suurem võimalus, et ta ei tee ühtegi neist korralikult.

    • Avatar
      Vasta Väike Myy 13. aprill 2020 at 02:10

      Olen rätsep ja sinu väide (P) horisontaalsete poolide kohta on täielik jama. Püstised poolid käivad pooli pesasse, mida algajal on pisut ebamugav masinasse panna ja horisontaalsed pesadesse tänapäevastel masinatel läheb pool otse sinna pessa. Mõnel heal mudellil saad isegi pesast väljavõtmata ka poolida uued koguse niiti peale. See on küll mugav.
      Trikotaazi õmblemiseks tuleb kasutada vatavat niiti, nõela ja pistet. Siis trikoo venides õmblus ei katke. Niidistamise teekond on masinapeal tavaliselt näha . Iga õmbluse alustades, hoia niidotsi kinni suunaga endast eemale. Siis need ei tule “ise” nõelast välja ega tekita pusa alla.

  • Avatar
    Vasta Aide 1. aprill 2020 at 13:40

    See vaip on nii pehme 🙂 tundub ,et Mari keerutab liiva sees 😀

  • Avatar
    Vasta merka 1. aprill 2020 at 13:27

    Tere! Masina esimene kriteerium võiks olla, et oleks raske- siis ei sõida ta eest ära!
    Soovitan soojalt “ Nõrlasilm” kauplust- ainuke kes annab 5a garantiid, müüja tore ja korralike masinate valik lai! Ma ise olen Juki masinate fänn, oma lastele, õdedele ja sugulastele olen kõik masinad sealt soetanud. Sealt saab ka norm hinnaga ooverlocki lisaks.
    Üks tähelepanek su õmblusvideole: tõstsid talla yles, et töö alt eemaldada ja siis vajutasid pedaali- nii ei eemaldata kangast- äärmisel juhul käega liigutad hooratast sel hetkel- isegi kui niidipusa all

  • Avatar
    Vasta Mrs 1. aprill 2020 at 13:12

    Ma soovitaks ka mingid algtõed selgeks teha, läheb elu lihtsamaks. Kuidas ja mis kangaid õmmeldakse, millised pisted jne. Youtube’is kindlasti infot küllaga.

    Ma ses osas olen nõus, et kui alustada mingi eriti kehva masinaga, siis läheb isu üle.
    Ma ise alustasin Brotheri masinaga, mitte kõige odavamaga, aga temaga oli sada häda (paksemaid kangaid ei õmmelnud, liiga kerge oli – hüppas laual ringi jne). Müüsin maha ja ostsin uue.

    Kui ma nüüd veel uue masina ostma peaks, siis vaataks kas Brotherit, Jukit, Janomet või Pfaffi. Mul enda Pfaff, juba… ma ei tea, 8 aastat? Oli kallis masin (800 euro ringis), aga oi, kus on hea masin. Ainus “viga” on see, et ta on raske, aga see on probleem ainult siis, kui vaja nt kuhugi workshoppi õmblema minna vmt. Paksemate kangastega probleeme pole ja oma raskuse tõttu püsib masin laual paigal.
    Päris algajale see ilmselt veits overkill masin, aga neil odavamaid ka (vähemate kellade ja viledega).

    Ma alustasin õmblemist muidu umbes 8-9-aastaselt ema vana Singeri peal, millel käsivänt oli ära võetud ja mootor külge pandud. Õmbles ainult sirgeid õmblusi. Aga väga hea masin oli, jamasid oli temaga vähe.

    Igasugu odavamad Singerid jmt on tänapäeval jama – Singerit kui sellist enam ei eksisteeri, see on kaubamärk, mille ükskõik kes osta saab ja masinale peale panna. St ei ole üks tootja, kes masinaid teeb ja kvaliteedi eest hea seisab.

    Brotheri omad on vist sellised algaja eelarvesse sobivad korralikumad masinad, mis kohe pead halliks ei aja.

  • Avatar
    Vasta Mannakas 1. aprill 2020 at 12:44

    Mina soovitan ka janomed, sellel kõik masinad head 🙂
    Mul endal Janome overlok, õmblusmasin ja kiidan taevani.
    Brotheri õmblusmasinale luban igakord tule otsa panna.
    Ja pedagoogina ei saa kuidagi vait olla,
    Vaadates sinu õmblemis video.
    Vasak silm siiani tõmbleb ;).
    Kui saad parema masina, siis pretendeerin vanale.
    Minu erivajadustega õpilastele sobiks see väga hästi 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2020 at 13:02

      Kui saan uue, on vana sinu, diil!❤️

  • Avatar
    Vasta Siiri 1. aprill 2020 at 12:40

    Ma olen saanud ise seda masinat proovida ja tõesti wow! Suudab õmmelda ka paksemat kangast ja venivat kangast, tal on ekraan, piisavalt programme ja teda ja väga lihtne käsitleda! Lisaks saad kiired õmblused ka ilma presstallata ära teha. Ekraanilt saab piste pikkust ja laiust muuta, automaatne nõelasilmaniidistaja jpm! Usu selle masinaga jääd rahule!
    https://m.euronics.ee/kodumasinad/omblus-ja-tikkimismasinad/nv15/omblusmasin-brother-innov-is-15

  • Avatar
    Vasta P. 1. aprill 2020 at 12:31

    Sa õmblesid trikotaazi ja see on kangas, millega ei saagi kõik masinad hakkama. Vaatasin selle masina hinda ja see ikka päris kõrge. 100euroga saab küll juba kõige lihtsama brother masina, mis on väga hea. Soovitan aga alustada õmbelmist mitte venivatest kangastest. Mina ise alustasin ja tegin laste kaisukatele riideid. Nende jaoks sai lõikeid netist printida. Nt baby born nukud said endale korduvkasutatavaid mähkmeid.

    Aitäh, et jagasid seda tallink soodust. Sai endale nüüd diori huulepulk ostetud ja lausa 9 eur soodsamalt. Selle 9 eur eest sai ostetud muud nänni. Tasuta koju toomine ka suur pluss. Peab aga ootama, et millal see pakk teele pannakse. Loodan, et ei võta paar nädalat aega. Tegin samal õhtul, kui sa reklaamisid ja endiselt pole mingit infot tulnud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2020 at 12:45

      Mulle pole ka infot tulnud, aga igalt poolt ju ei tulegi? Vb panevad salamahti teele 😀

    • Avatar
      Vasta Helina 1. aprill 2020 at 19:49

      Ma sain Tallinkist viimati paki 4 päevaga kätte. Lasin siis Omnivasse saata. Olin just rõõmus, et nad suvatsesid meili panna ka paki jälgimiskoodi.

  • Avatar
    Vasta ... 1. aprill 2020 at 12:15

    Trikotaazi on lihtsam overlokiga õmmelda. Uue masina ostmise asemel proovi midagi puuvillasest kangast õmmelda (selline, mis ei veni). Ja alustaks lihtsamatest asjadest kui kleit – näiteks lihtne kummiga seelik. Trikotaazist korralike asjade õmblemine nõuab ikka natuke kogemust ja teadmisi.

  • Avatar
    Vasta Karin 1. aprill 2020 at 12:12

    Soovitan alustada põhitõdedest ja lõigetest. Aga masina osas soovitan Brotherit või Janomed. Viimane on äkilisem.

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2020 at 12:13

      Mismõttes äkilisem? Soovita äkki mõnda mudelit ka konkreetset pliiis

      • Avatar
        Vasta Karin 1. aprill 2020 at 12:22

        Brotherilt on minul väga vana masin, mingi tavaline, aga see hea masin. Mudelit seega Brotherilt mina ei julge soovitada, sest arvan, et seda pole enam müügil. Janome on 423S. Äkkilisem tähendab seda, et tallal pole nii hea tundlikkus ja detailsemaid asju halvem teha. Nööpauku on aga sellega lihtsam õmmelda ja õmbleb paksemast läbi. Ise just pidin lapsele Kylo Reni kostüümi õmblema ja lõikedki ise modelleerima.

    • Avatar
      Vasta Eha 1. aprill 2020 at 12:59

      Ma õppisin Räpinas tekstiili tööd ja meil õpetaja ütles alati, et masinaga tuleb ilusti rääkida, siis ta töötab paremini. ?