AVALDAN ARVAMUST

odavalt macbooki?

15. juuli 2020

Kas keegi seletaks mulle, mis põhjusel ei suuda ma viimasel ajal enne kaht magama jääda ja kell seitse, naksti, üleval olen? Okei, sellest hommikusest osast saan ma aru, sest kolme lapse juures oleks hämmastav, kui ükski neist umbes sellisel ajal ei ärkaks. Lende ja Mari puhul on isegi suva, need panevad ise multikad tööle ja hangivad mingi puuvilja (või jäätise, kellele ma valetan) hamba alla. Marta hakkab aga mu silmi lahti kiskuma ja korrutama “EMME! ALLA, EMME! KAISSU, EMME! MUTIKAT, EMME!”.

Ma just kellegagi arutasin, et ma suudan tegelikult pikalt vähese unega hakkama saada, aga mul on tunne, et see periood hakkab juba pikale venima ja varsti peaks ennast väevõimuga hakkama varem magama peksta. Aga kuidas ma saan, kui mul on vaja tiktokis passida, googeldada, et mis kuramuse Hollywoodi lastekaubanduse ja seksäri uudised netis liiguvad ja 90 day fiance’id vaadata ja blogisid lugeda ja… ise blogida.

Ma unustasin tegelt mainida, eile kommentaarides küsiti, et kas ma siis sain oma arvuti korda (ilmselt selle pärast, et ma igas kolmandas postituses ei vingunud, et ma ei saa sellega kirjutatud enam ja peksan klahve lahti). Ei, ei ma ei saanud seda korda, aga mul lõpuks viskas kopa nii ette, et ma lihtsalt ostsin uue. Otsisin praegu arve välja – eelmise macbook pro ostsin ma Teliast 2279 euri eest. Nagu… what?! Ma isegi ei mäleta, et ma sellise summa sinna alla panin. See on KOLMANDIK sellest hinnast, mis mu maja soojustuseks läheks. Okei, ma ei taha sellele enam mõelda, see on minevik, haha.

Seekord soovitas üks lugeja renoveeritud macbooke vaadata. See kõlas esiti nagu mingi… kellegi vana ja kasutatud risu, aga siis uurisin veidi asja kohta ja isegi Apple enda lehel räägitakse nendest refurbished masinatest (loe siit nt), et need on sama head, korras, uued, grantiiga jne. Et mingit jama nendega olla ei tohiks. Kuigi üks kommentaator kirjutas mulle, et NEVER ära osta refurbished masinat, et saad kellegi vana, tema pildidki veel sees ja läheb kohe katki jne. Samas googeldamine lükkas selle arvamuse ümber ja olgem ausad, hind oli ka nii palju parem.

Nagu öeldud: mu eelmine arvuti maksis 2279€ ja praeguse, samasuguse, sama aasta macbook pro sain ma Ubinad.ee poest 949 euriga (kolm tükki on neid samu veel alles). Konkreetselt mu L täht kukkus vanal arvutil küljest, arvuti oli niiiii aeglane, kõik läägas ja ma ei suutnud enam. Kirjutasin sinna, et näete, tahaks sellist arvutit, millega saaks video töödelda, pilte, mälu oleks piisavalt jne, niiet nad soovitasid mulle seda mudelit ja paari tunni pärast oli arvuti mul juba käes. Nii lihtne see oligi. Ja nüüd on NIII HEA BLOGIDA!

Ma vaatasin sama suure mälu ja samaväärseid mudeleid mujalt ka, aga enamasti olid need poodides 300-400 euri kallimad, seega otsustasin riskida ja minna odavama valiku peale. Ise mõtlesin, et kui ongi mingi vigane asi, et siis on ju garantii ja vahet ei ole, siis tean edaspidi, et jään tutikate asjade peale ja ei hakka senti veeretama (kui saaks hirmkalli asja ostmise kohta senti veeretama öelda, haha).

Aga nagu öeldud, siis “kasutatud” ta ei olnud. Tuli kilepakendis ja oli täiesti uhiuus. Või noh, minu silmis ei erinenud selle paki avamine sellega, kui ma oma eelmise arvuti uuena Teliast tõin ja lahti tegin. Ainukesed erinevused selle ja eelmise arvuti vahel:

  • Selllel ei ole touchpadi – ma enne arvasin, et ma ei kasuta seda üldse, aga ma tegelikult endale aru andmata kasutasin küll, sest nüüd, kus mul seda pole, tunnen ma natukene sellest sõrmejäljelugejast puudust (ei pidanud iga kord oma parooli sisestama, panin ainult sõrme vastu) ja lisaks sain ma nii lihtsalt sealt ülevalt oma teksti emoticone lisada. Te ehk märkate, et ma pole neid ammu oma tekstis kasutanud – ma lihtsalt ei oska, kui neid touchbaris ei ole, haha. Samas vahet ei ole, ega ma nendeta ära ka ei sure.
  • Klaviatuur ei ole eestikeelne, mul on vist hispaaniakeelne. Jällegi, mitte, et seal vahet oleks, sest ma nagunii klaviatuuri ei vaata, kui toksin. Lisaks saab sinna raudselt mingid kleepsud panna, kui vaja.
  • Mul enne olid juhtmeaugud mõlemal pool, ehk siis sain laadima panna niipidi, kuidas mugavam. Nüüd on ainult vasakul pool. Väike asi, aga mulle meeldib istuda oma diivani paremas nurgas, seega jälle väike ebamugavus.
  • Uus arvuti on heledam, vana tumedam.

Aga mis ma ikka kobisen – mul on lõpuks arvuti, mille kõik klahvid töötavad nagu… sulavõi? Kui see üldse on asi, mismoodi klahvid töötada võiks, ma ei tea. Ma ei pea neid peksma, et saaks sõna välja kirjutada ja ta ei jookse üldse kokku, vaid töötab kenasti nagu noor sälg ennemuiste, nagu uued arvutid ikka.

Okei, ega mu tekstil suur muud pointi polegi, et kuna ma ise uurisin selle teema kohta ja keegi mulle eriti vastata ei osanud, et mis see renoveeritud masin on ja kas maksaks osta, siis ma tahtsin märgi maha jätta, et ma tegin seda ja tegu oli ikka õige asjaga, mitte kellegi vana risuga, mis on ära ruunatud ja kasutatud, haha. Eestis ongi ainukesed edasimüüjad sellistele arvutitele seesama Ubinad leht ja seal on müügil vaid ainult Apple enda renoveeritud ehk välismaakeeli Apple Certified Refurbished masinad, mis on kunagi kas kasutusel olnud või niisama karbist väljas käinud või garantii korras ära remonditud. Need on need arvutid, mis on tehasesse tagasi saadetud, seal täiesti tükkideks võetud, kulunud/kahjustatud või muidu kasutamismärkidega detailid välja vahetatud ja igal juhul on masinas uus aku. Muuseas, Apple ise annab refurbished masinatele aasta garantiid, aga Ubinad annavad omalt poolt teise aasta veel lisaks. Ehk siis mul on kaks aastat “vigu otsida” aga ma praegu pole küll leidnud (ja see mul varsti kaks kuud olnud, kui ma ei eksi? või kuu? appi, mul puudub ajataju, sorri).

Pealkirjale viidates – ei, ma ei arva, et pea 1000€ oleks arvuti eest odav, aga macbooki eest küll, sest paar sotti säästa on ju väga korralik sääst. Naljakas, ma telefoniga ei taha EVER iPhone peale tagasi minna, aga arvutit ei kujutaks muud ettegi. Mingi hetk unistasin isegi maci lauaarvutist, aga siis sain aru, et mul pole isegi kirjutuslauda, haha. Läpakas ongi mugavam.

Ok, tuli nüüd mega reklaamartikkel, aga saate aru, et ma olen oma päevas sada tundi arvutis ja mul on vaja, et see ideaalselt töötaks ja mulle nii vajalik töövahend ja kui ma nüüd selle nii palju soodsamalt sain, siis juubeldan kohe rõõmuga. Vot tak. Nii lust kirjutada, et ma tahaks täna veel ühe huvitava teema teiega lahti arutada (panin selle teema oma instasse storydesse ka), aga eks näis, kuidas ma aega leian. Ma vandusin endale tegelikult, et ma hoopis mõtlen välja, kuidas ma telekaga seinas teen (saime uue ja panime VIST kogemata liiga kõrgele, upsiii). Nüüd on mul piki seina juhe ja ma ei tea, mida sellega teha.

Et jah, nii palju siis jutuga seinast seina liikumisest. Oih.

Aga nüüd te vähemalt teate, et kui ma blogin, siis te ei pea mind kujutama ette raevutsemas ja L tähte tagasi panemas, sest see trükkimise käigus jeed lasta tahab.

Loe ka neid postitusi!

6 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kaisa 15. juuli 2020 at 18:30

    Miks sa iPhone’i ei taha? Sellega oli mingi lugu või isegi mitu, aga ma ei mäleta enam. Ei viitsi guugeldada ka (miks Mallukas enam iPhone’i ei taha).

    Mul on nüüd kõik kolm seadet Appled ja elu on tehnoloogiliselt nagu sulavõi. Igal seadmel on teise seadme asjad meeles ja olemas ja isegi kui olen külas, piisab, kui ühe oma seadmetest küla WiFisse panen parooliga ja teised seadmed teavad juba ise. iPhone oli mul kõige esimesena, aga lolli peaga ostsin peaaegu olematu mäluga, mis samas kutsus korrale ja ma ei hoidnud telefonis äppe, mida ma ei kasuta. Praegu kõlbab ta väga hästi isale, panime venekeelseks ja ta saab kenasti hakkama. Seejärel vabanesin oma Samsung Note tahvelarvutist, mis viimases otsas sõi hulgaliselt mu närvirakke. Ma olin ikka sellest toksimisest ja et midagi ei reageerinud ja kõike pidi sada aastat ootama, täiesti frustreeritud. Õnneks kolleg ostis oma lastele mängimiseks. Ja nüüd lõpuks sain ka MacBook Airi kasutajaks. Ta on küll 2013. aasta oma ja päris palju kasutatud, aga vastava hinna eest tuttava käest ostsin ka – ega mul suurt kirjatööd pärast kooli enam ei ole, aga seitse aastat tagasi ostetud Samsungi sülearvuti hakkas käivitamiseks vajama sama kaua aega kui kestab “Aktuaalne kaamera” ja see ei olnud enam okei. Kui tahvel ja telefon on tööpõhimõttelt väga sarnased, siis MacBooki õpin iga kasutuskorraga. Uut või taastatut ei ostnud sellepärast, et mul pole sellist hulka vaba raha ja mu nõudmised pillile on suhteliselt tagasihoidlikud. Ilmselt oleks tahvli ja telefoniga edasi toimetanud, kui tuttav poleks enda vana nii ahvatleva hinnaga müüa soovinud.

  • Avatar
    Vasta Vaike 15. juuli 2020 at 12:48

    Ma ostsin oma Lenovo samamoodi ja olen väga rahul, sest kui ma saan sama asja odavamalt, siis miks mitte.

  • Avatar
    Vasta Gerly 15. juuli 2020 at 12:09

    https://www.mobipunkt.ee/macbook/kasutatud/macbook-pro-154/95/3583
    Kas see ei sobinud? Pea poole odavam. Või mis sellel viga oleks? Ise vaatasin, et peaks ostma. Hea hind. Parem kui üle 900 maksta 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 15. juuli 2020 at 12:35

      Kaks aastat vanem mudel, suurem (mul vaja 13 tolli just, ei mahu muidu arvutikottidesse) ja noh, kasutatid, mitte uus 🙂

    • Avatar
      Vasta Kailu 15. juuli 2020 at 22:48

      Kas 90 day fianced vaatad internetis? Kui jah, siis äkki jagaksid linki ?.