Lasteasjad

tahaks viiekesti rattaga sõita

15. juuli 2020

Jeesus, kui tüüpiline koduperenaine ma olen, aga mul on tõsine küsimus, et kuidas me saaks viiekesti rattaga sõitma minna? Maril on vaja harjutada ja me ei viitsi ka siin kodutänaval edasi-tagasi venida. Enne, kui te nüüd kõik mind risti lööte, siis jah, Mari sõidab ikka abiratastega. Ma ostsin talle “suure tüdruku” ratta, millel abirattaid ei olnud, ta proovis ühe korra ja keeldus ratta selga istumast, enne kui issi talle abirattad ostab. Kardo ei kuulanud mind, et las harjutab veel, vaid võttis Mari poole, et ta pole veel valmis ja kui ta tahab abiratastega sõita, siis Kardo on valmis talle neid ilmselt elulõpuni igas suuruses ratastele paigaldama. Et kui te kunagi näete 30 aastast naist abiratastega, siis see on ilmselt Mari…

Igatahes on Kardo rattal taga olemas rattatool, kus kunagi sõitis Mari ja siis Lende ja nüüd Martagi. Mari saaks enda rattaga tulla, aga Kardo saaks võtta enda rattale Lende ja siis mina peaksin kuidagi Marta võtma, aga ma ausalt öeldes veidi kardan. Ma olen ükskigi nii koba, kukkunud küll jah, ei ole, aga ikkagi ma arvan et ma põeks. Otse vast samas julgeks sõita ja need kergliikusrajad ongi kõik suht otse minek.

Kunagi, kui me seda eelmist rattatooli ostsime, siis ma mäletan, et ülipaljud soovitasid seda, mis hoopis ettepoole käib, et pidi palju mugavam sõita olema. On siis või? Kardo on mega skeptiline ja talle tundub, et kui laps niimoodi ees on, et siis ei näe ise üldse sõita. Ma ei tea, inimesed ometi sõidavad ju?

Kõige rohkem soovitatakse Thule rattatoole. Meil tegelikult ilmselt oleks üldse kahte vaja, sest Kardo ütles, et ta on seda vana nii palju ratta küljest maha võtnud ja peale pannud, et ta ei usu, et ta seda enam eemaldadagi saaks, ilma, et see katki ei läheks. Seda enam ei tundu see üldse turvaline, mida edasi kasutada.

Praegu vaatan, et kohe on saada Thule Yepp Mini, mis lubab kuni 15 kilo. Marta on praegu mingi 14-15, ma ei teagi, kas siis üldse oleks mõtet seda osta, või on see selline “ah umbes” kaal? Sest see teine, Thule Yepp Nexxt on ka kuni 15 kg. Ehk siis… suuremat kui 15 kilo ei saagi siis eespool sõidutada? Või mis nende toolide vahe on?

Sellisel juhul peaks siis võtma taha selle Thule Yepp Nexxt Maxi?

Või siis äkki peaks üldse selle rattakäru võtma, et Mari sõidab ise ja Kardo ratta küljes oleks mõlemad tited siis rattakärus. Kas sellega on väga ebamugav manööverdada? Hinnad on ka paarist sotist tonnini ja ise pole ühtegi katsetanud, ehk oskab keegi teist soovitada? Kõige odavam Strolleri lehel on SEE, huvitav, kas on siis asjalik või peaks kohe kallimat vaatama? Meil neid lapsi jagub, paar aastat saaks raudselt veel kasutust.

(Võtsin lingilt suvalt Stroller24 lehelt, sest ma tean, et nad usaldusväärne pood, mis mega KIIRESTI asjad kohale toovad, haha, mina ja “mul kõike kohe vaja”. Ei ole mingi koostöö vms).

Kas teil on rattatool? Rattakäru? Mille järgi valisite?

 

Loe ka neid postitusi!

27 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Aivi 18. juuli 2020 at 17:34

  Meie valisime rattakäru (Thule), sest siis üks vanem saab ka kõigiga ise sõitma minna. Pealegi väiksemad on väikese vanusevahega. Aga sellel kärul on kasvu- ja kaalupiirang ka, mida arvesse võtta.

 • Avatar
  Vasta Liisa 18. juuli 2020 at 11:38

  Ostsime just sellel hooajal rattahaagise ja ülirahul! Tahtmise korral saab kärule ette panna ratta ja kasutada jooksukäruna või rulluiskudega sõitmisel. Rattaga sõit ei erine palju muidu sõidust, ainult pead arvestama, et haagis on veidi laiem kui rool ja et ta seal taga olemas on. Muidu super mugav 🙂

 • Avatar
  Vasta Getter 16. juuli 2020 at 21:42

  Täitsa ausalt olles mõlemaga sõitnud soovitan seda ratta taha käivad kahelapse käru 🙂 toolis vingerdas mul taga ja isegi kui ei vingerdanud oli ikka raske sõita ja hirmutav ka. Selle kahesega seal taga no lihtsalt elumugav. Elavad sel taga oma elu või krõbistavad miskit ja endal ka rahulik ja mõnus sõita. Kohe täitsa ausalt 🙂 ja need rattale ette käivad toolid no mina ei näe sealt tagant kyll soita ja pigem on neil jah see et kaalupiirang saab juba läbi. Ja jällegi kui laps otsustab kallerdada voi kaasa tilistada su kella vms siis jälle endal raske keerata seal ees ?

  • Avatar
   Vasta Aivi 18. juuli 2020 at 17:38

   Jah, just õige, et seal koos mängivad või teinekord nutikas… vihma eest kaitseb ka ja mahutab asju kaasa vedada

 • Avatar
  Vasta annika 16. juuli 2020 at 19:28

  Osta rattatool, millel on nagu turvatoolidel lai peatugi, et kui peakski rattaga kukkuma siis lapse pea on ka külgsuunas kaitstud. Nt Bellelli, neid fb marketpleisis müüakse suht normi hinnaga 🙂

 • Avatar
  Vasta Jana 16. juuli 2020 at 16:36

  Mina eelistan rattakäru. Saan üksi sõitma minna 2 lapsega. Lisaks on veel võimalik paigaldada ette jooksuratas ja väike pöörlev ratas. Taga on veel mugav pagasiruum. Alati on sõitma minnes mingit nodi vaja kaasa vedada. Manööverdada on ka lihtne.

 • Avatar
  Vasta pistu pirtsakas 16. juuli 2020 at 13:43

  Aga miks mitte see: https://kaup24.ee/et/sport-puhkus-matkamine/jalgrattad-rulluisud-rulad/jalgratta-tarvikud-ja-lisaseadmed/jalgrattakarud/jalgrattakaru-lastele-millel-on-amortisaatorid-ja-poorlev?id=2814412
  saavad kaks nubilat taga sees isutada ja minu meelest täitsa turvaline. igal juhul ettem, kui see ees või taga kõnkamine.

 • Avatar
  Vasta KK 16. juuli 2020 at 13:34

  Meie valisime ka strollerist esimese ja tagumise vahel, võtsime selle, mis taga käib kuna sellel oli isegi vōimalus asendit veidi lamavamaks panna kui täiesti püsti, pole 2 aastasega seda funktsionaalsust veel kasutanud aga ilmselt kui pisem ratta eas, siis temaga võib mugav olla kui peaks ära vajuma 🙂
  Rattakäru otsisime ka algul, aga kelle kogemustest uurisime, siis lastel olevat pōnevam kõrgemal uudistada, aga see nii individuaalne, mōnele lapsele jälle meeldib seal rohkem 🙂

 • Avatar
  Vasta Kylli 16. juuli 2020 at 13:14

  https://www.britax-roemer.de/en/bike-seats/jockey-3-comfort/2091.html Meil on selle firmad omad. Kuni 22kg kannab. Kuid ma ei tea, kas Eestis neid müüakse.

 • Avatar
  Vasta Piret 16. juuli 2020 at 12:37

  Meie ostsime eelmine suvi rattakäru, saime kenasti sõidetud. See aasta on preili kahene ja keeldus sinna minemast ja no see ei ole mingi sõitmine, kui üks karjub taga, et laske välja. Nagu vangis hoiaks last. (Tellisin jollyroomist kuna sai soodsama samade näitajatega, mis Thule aga North) ja loomulikult ei saa sealt kohe ja vaja sebida ja mässata
  Sai siis nüüd see maha müüdud ja ostetud bobike rattatool ette ( kõik ettekäivad on max 15kg) ja nüüd naudime kõik rattasõitu.
  Lisaks valisin bobike ratta kuna värvid lähevad rattaga kokku. Strider.ee saab tellida ja suhelda.

 • Avatar
  Vasta Vaike 16. juuli 2020 at 11:34

  Vana rattapedena võtaks kindlalt käru. Mugav, kaitsb vihma ja päikese eest ning tittedel hea ära unne ka kukkuda. Olen paljudel rattamatkadel käinud, kus inimestel sellega lapsed kaasas.
  Rattatoolidest tundub mulle just eespoolne mugavam, aga vast maitseasi.

 • Avatar
  Vasta Mariina 16. juuli 2020 at 11:22

  Kindlasti soovitan teile käru! 2 last toomides, ees ja taga, võib ebakindel olla, kui nt mõlemad niheleda otsustavad…Mari jaoks o lisaks olemas sellised kaadervärgid, millega saab tema ratta suure ratta taha kinnitada. Nii jaksab ta ka pikemat maad sõita. See muidugi eeldab, et kumbagi suure ratta taga on midagi 🙂 Samas saate muretult ka pikemaid otsi läbida. Lisaks saab/saate seljakoti vee, näkside jm.ga kaasa võtta. Kui laps taga toolis, siis ei pruugi seljakott hästi mahtuda.

 • Avatar
  Vasta Ly.m 16. juuli 2020 at 09:03

  Mul Nordic cab haagis eelmisest aastast. See aasta ostsin juurde rattatooli, mis käib taha. Mul kolm last, kes tahavad sõidutamist ühel rattal ? Aga haagis on hea, väiksemad saavad muretult magada ja olla. Toolis istub vanim laps. Tooliga nüüd ratas tagant nagu ujuks. Rattahaagisega ka see hea, et kergema ratta saab haagise taha panna kinni, kui laps peaks ära väsima. Ma pigem soovitaks haagist, nooremad igasuguste ilmade eest kaitstud, saavad muredult magada (kui on magajad). Ratta tasakaal ei muutu, vaid vajab rohkem jõudu väntamine.

 • Avatar
  Vasta Pisi 16. juuli 2020 at 00:07

  Igal juhul rattakäru. Nt soomes on harva liikluses rattaid, kus laps on rattatoolis, mitte kärus. Laps seal turvaliselt, saab magada, pole muret, et kaisukas minema lendab. Ja kuna seal on ruumi, siis saab ka nt poes või turul käies, panna korvid/kotid sinna kärru.

 • Avatar
  Vasta tm 15. juuli 2020 at 23:43

  Aga mine Tähe tn Thule Shopist läbi. Saad proovida 🙂

 • Avatar
  Vasta maarja 15. juuli 2020 at 22:52

  Meil see thule coaster xt, olen rahul, lapsed ka. Kuna 1a veel ei oska end hoida hästi, siis kallimatel see iste tunduks nagu mugavam vms. Ja saab lamavasse panna (nt kui magab, aga seda vist võis lamavasse panna ainult siis kui jalutuskäruna kasutada). Seega rattaga sõites jälle mõttetu.
  Tooli ostaks kui ainult ühte last vaja sõidutada. 1a ja 2,5a ei olnudki muud varianti kui käru, sest 2 tooliga sõidaks ma kohe võssa ?
  Tellisin jollyroomist käru, said odavamalt ja kiiremini kui Eestist ostes.

 • Avatar
  Vasta Maria 15. juuli 2020 at 22:13

  Meil Thule Yepp Nexxt ja nii mõnus! Manööverdada on kerge nagu sõidaks üksi rattaga ja pole kunagi tundnud, et ei näeks midagi nagu siin eespool kommenteeritud, äärekivist saab ka ilusti üles 😀 Mulle nii meeldib võrreldes tagaolevaga, et laps on mõnusasti kaisus ja saab terve aja juttu ajada ja rääkida sellest, mis lapse huvi köidab. Lisaks saab ühe käeliigutusega adapaterist tool eemaldada, kui tahta üksi ilma toolita sõita või kui teisele rattale ka adapter osta, siis kahe ratta vahel vahetada. Aga kaaluteema kohta ei oska öelda, kas ehk tõesti on eesolevatel toolidel ca 15kg piirang ohutuse tõttu?

 • Avatar
  Vasta Birgit 15. juuli 2020 at 21:54

  Mina väiksena sõitsin vanaisa tehtud rattatoolis, mis käis ka lenksu peale. Ja mulle tõesti väga meeldis. Samas mu lastel oli vahepeal rattakäru ja see on ka ikka päris suur hitt, ka niisama sõidutamisteks festivalidel nt.

 • Avatar
  Vasta Kakaduu 15. juuli 2020 at 18:52

  Ma ostsin paar päeva tagas Nordic cab Exorer käru! No super asi.

 • Avatar
  Vasta A 15. juuli 2020 at 18:07

  Minul jollyroomi.fi tellitud rattakäru, mis mõeldud kahele lapsele, samas saab ka vaid ühte vedada. Palju panipaikasid on kärul, mugav.
  Nimeks north 13.5

 • Avatar
  Vasta Aure 15. juuli 2020 at 17:59

  Meil on mehe ratta küljes mingi suvaline taha kinnituv rattatool, jumalast normaalselt ajab asja ära. Mees tahaks järelkäru, aga me söidame nii vähe ja meil on ainult üks laps. Pealegi, mulle tundub, et kui juba laps rattal on raskem mäest üles saada, siis selle järelkäruga pigem veel tüütum. ?

 • Avatar
  Vasta Celine 15. juuli 2020 at 17:14

  Minul on see kõige odavam Thule rattakäru, sõidan oma 10 kuusega ja talle väga meeldib. Ei ole raske manööverdada ega midagi. Soovitan kindlasti rattakäru, turvalisem ja saab kahekesi sees istuda. Sõita saab ka kui vihma peaks sadama.

 • Avatar
  Vasta Kadri 15. juuli 2020 at 16:01

  Mina sõidan juba aasta aega tagumise rattatooliga, igivana Hamax max 22kg.
  Sõbrannal oli Copilot, max 18kg vist, aga neid ma esialgu otsides Eestis müügil ei leidnud.
  Teisel sõbrannal pole kunagi rattatooli olnud, on alati treiler olnud ja kimavad koguaeg igal pool, me elame veidi mägisemas linnas ja saab hakkama.
  Mehel ei luba ma kunagi lapsega sõita rattaga, usaldan ainult iseennast ja kuna me autot ei oma, siis sõidamegi üsna igapäevaselt ratastega. Suurem laps sõidab ise. Kõigil on helkurvestid ja kiivrid seljas. Rattatooli on ka lapsele hea helkurvesti panna, tagantpoolt üle seljatoe.

 • Avatar
  Vasta Põmm 15. juuli 2020 at 15:50

  Võtaks ikka selle rattatooli, mis selja taha käib. Ma saan aru, et üle eesistuva lapse pea sa näed kaugemale ette küll, aga otse ratta ette ei näe ju… Kuidas siis vajadusel nt äärekivist üles lähed? Kasutanud ise muidugi pole, aga esimene mõte oleks selline .. lisaks, õnnetuse korral oleks laps esimene kes eestpoolt löögi saaks… ? Taga oleks ikkagi kaitstud rohkem, seljatagant tooliseljaga ja eestpoolt siis oleks väntaja kaitseks.

 • Avatar
  Vasta Hanna 15. juuli 2020 at 15:40

  Bobike Exclusive Mini ette kinnituv tool kuni 15kg lapsele. Kasutan ja ja kiidan väga! Saan lapsega rääkida ja kenasti näeb üle ka.

 • Avatar
  Vasta Liia 15. juuli 2020 at 15:26

  Rattatool ees lenksu küljes sõita on üsna ebamugav ja minu meelest võib üsna kergelt kukkuda. Sest kui laps seal natuke sipleb, siis hakkab tasakaal kohe kõikuma. See on minu kogemus, aga no ma ei sõida ka rattaga just igapäevaselt.

  • Avatar
   Vasta Raigo 15. juuli 2020 at 21:49

   Tere

   Meilt saad ka rentida e. siis proovida erinevaid toole / järelhaagiseid. Toolid ja kärud kõik kohapeal olemas. Vaata http://www.tshop.ee või http://www.thuleshop.ee . Kohapeal räägime kõik üksikasjalikult läbi, mida vaja teada. Astu läbi!!