Uncategorized

mina ja mu segi pea, ehk siis kas ma peaks amfetamiini kammima hakkama?

7. august 2020

Ma üks kord mainisin siin, et ma käisin arsti juures, et aru saada, kas mul on ATHD või on mul niisama ajuvähk. MIDAGI mul viga on, sest see, mis minuga toimub, et saa päris normaalne olla. Kui ma hakkasin rohkem ATHD kohta uurima, siis suutsin ma tõepoolest enamike punktide kohta öelda, et jep, nii on mul ka. Ja kuna ma tean, et sellele on ravimeid ja teraapiat jne, siis mõtlesingi, et kasulikum oleks siis juba arstil ära käia ja olukorda selgust saada.

Paljud kirjutasid mulle, et mis vahet seal on, kui ma saan diagnoosi, et mis ma sellega ikka teen, aga vahe ongi selles, et ravimeid ilma diagnoosita ei saa ja mul ausalt on selline tunne, et mul ON VAJA midagi, mis mind aitaks. Ega ma ei oska seda olekut ja tunnet 100% sõnadesse panna, aga ma tunnen pidevalt, et midagi on mul valesti. Peas tiirleb 100% mõtet, ei suuda ühele asjale keskenduda, unustan asju, ei kuula, ei mäleta, ei tea. Ja ma TEAN, et paljudel juhtub aeg ajalt samu asju, aga mul ei ole see nagu mõnikord, vaid reaalselt kogu aeg. Ja see on väga kurnav, sest terve mu elu on täis impulsiivseid otsuseid ja poolikuid projekte. Reaalselt ma olen elus lõpuni teinud umbes neli asja ja need on sündimine ja 3x sünnitamine, haha. Ok, load tegin ka kuidagi läbi häda.

Aga inimesed uurisid ka, et kuidas seda diagnoosi siis üldse saada. Esiteks, ma veel ei ole dignoosi saanud, aga alustasin ma nii, et kirjutasin Confidosse ja ütlesingi, et tere, mul veits tunne, et mul on ADHD, kas oskate aidata. Pidin pea kaks kuud ootama, kui sain aja Dr. Laanetu juurde, maksin 130 euri ja sain juuli lõpus tema juurde minna.

Visiit nägi välja sellline, et ta küsis mult hunniku küsimusi, lasi täita hunniku teste ja ütles siis, et nende põhjal arvab ta, et tõepoolest võib tegu olla ADHD’ga. Seletas ka, et selle jaoks on Eestis hetkel üks ravim olemas, aga neid ei kirjutata enne välja, kui on ametik diagnoos, mida saab panna alles peale QB testi. Panin siis selleks aja, maksin jälle 150€ ja käisin eile seda testi tegemas. See oli MAAILMA IGAVAIM asi. Arvutist tuli 20 mintsa järjest punaseid ja siniseid kujundeid, mina pidin klikkima, kui oli järjest ühesuguse värvi ja kujundiga objekt ekraanil. Tundub lihtne, aga reaalselt mu mõte läks NII uitama, et näiteks üritasin meelde jätta, et viimane oli punane ruut, siis tuli sinine ring ja minu peas oli ikka, et viimane oli… punane ruut? Need vahetusid nii kiiresti ja vahepeal ma avastasin, et ma niisama vahin seina ja mõtlen omi mõtteid, sest see ekraan oli literally VÕIMATU jälgida. Vb teistele on see kerge, aga ma reaalselt surin seal arvuti taga.  Õudne.

Nüüd pean septembrini ootama, et jälle Dr. Laanetu juurde saada ja siis tema ütleb mulle selle QB testi tulemused ja annab teada, kas mul on siis päriselt ka ADHD või olen ma niisama pooletoobine, kes pole võimeline kõige lihtsamaid ülesandeid täitma. Aga kui on, siis ilmselt hakkan ravimeid võtma. Tundub uskumatu, et mingisugune tablett mind aidata saaks, seda enam, et need tabletid on konkreetselt amfetamiinipõhised, kui ma õigesti aru saan? Arst ütles ka, et enamikel kaasneb kõrvalmõjuna peavalu (ei taha) ja kaalulangus (yes please :D).

Uurisin netist ka selle ravimi kohta ja arvamused on seinast seina: mõni ütleb, et kindlasti aitas ja soovitab võtta, teised laidavad maha, et see selline keemia ja ei tohiks võtta. Ausalt, ei tea ise ka, ilmselt ikka proovin ära. Seda jah juhul, kui mul üldse ON see haigus, elame, näeme. Sitt, et nii kaua ootama peab, aga noh, ei saa varem sinna arstile löögile (ta tegelt näeb juba paari tunniga testi vastuseid).

Mis teie teeksite, võtaksite rohtu?

 

Loe ka neid postitusi!

65 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Mari 8. august 2020 at 13:29

    Olen niipalju samas paadis sinuga, et kui loen täiskasvanute (ja eriti naiste) ADD kirjeldusi, siis võiks enamikele neist ringi ümber tõmmata, sest need käivad minu kohta. Samas koolis läks mul suhteliselt hästi, mistõttu arstid pole seni väga tõsiselt mu juttu võtnud. Ometi on ka ADD inimestele iseloomulik, et mingites huvipakkuvates asjades on nende keskendumisvõime suur ja nad võivad tegelikult väga “tsooni minna” ja tunde tööd teha millegi kallal.

    Sinu puhul näiteks fotode tegemine ja piltide töötlemine või blogi kirjutamine tunduvad head näited – et on asju, mille puhul sa oled vägagi võimaline keskenduma ja produktiivne olema. Minu puhul olid lapsena selleks raamatud. Ja kuna ma neid konkreetselt neelasin, siis mul oligi koolis lihtne, sest baasteadmised olid võrreldes kooliprogrammiga küllalt head.

    Ja siis tuli ‘täiskasvanuelu’ ja äkki läks maruraskeks kõik see elu ja olemine. Ja keegi väga tõsiselt ei võta ning mittetasulised ootejärjekorrad on marupikad.

    Aga IGATAHES, näedsa jutt läks hoopis teisele rajale. Tegelikult tahtsin soovitada sulle Daniel Ameni ted talke/youtube loenguid. Ta on psühhiaater, kes tegeleb täiskasvanute ADD ja aju tervisega üldiselt. Sealt saab head inffi, milliseid toidulisandeid soovitab tarvitada, kuidas oma aju füüsilist tervist hoida jne. Asjad, mis on head lisaks ravimite võtmisele.

    Aga muidugi, ADDle vastavalt, pead nende peale sattuma, kui huvi on üleval, niisama ei suudaks poolteist tundi mingit loengut vahtida 😀 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. august 2020 at 13:43

      Jaaa, just täpselt! Mul oli ka väiksena see raamatute asi, muudkui lugesin! Ja ema oli ka paras hitler, seega koolis nn raskusi polnud, KOhe kui kool läbi, olin suht segaduses 😀

  • Avatar
    Vasta Lily 8. august 2020 at 12:17

    Lihtsalt mainin, et see su lingitud ravimi ja ka kellegi teise mainitud Ritalini toimeaine on metüülfenidaat, mis ei ole üldse amfetamiiniga seotud. Amfetamiiniga on teine ravimigrupp, kaubamärkidest nt Adderall jne. Praegu ei viitsi uurida, kas neid Eestis saabki.

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. august 2020 at 12:30

      ok ma vb panen segast ka, eks ma sept saan täpsemalt eääkida 😀

    • Avatar
      Vasta Rein 8. juuni 2022 at 00:15

      Tere, olem ise ath diagnoosiga inimene, Aga see selleks tahtsin kirjutada et metüülfenidaat on amfetamiini sool(Seega see on vägagasi seotud Lily)Lisan siia ära , et enne medikat proovisin ritalini ja no üldse ei sobinud. ja nii ongi. Kasutan seda medikat miski pool aastat varsti ja see toimib mul toime tulla igapäevaste tegevustega . Lõpetasin oma autokooli lõpuks ära, suutsin hea töökoha leida kus ka siiani olen püsinud. Naisega suhe läheb paremuse poole. Palju tööd veel ees ja paljuga vaja endas tegeleda…aga tuleb samm sammu haaval sellega tegeleda. Siit ka soovitud kõigile kellle on/või võib olla Ath siis tegelege sellega. Otsige abi , see on seal olemas. Vaja vaid ülesse leida. Lõpetuseks kui arvasin,et mul ath on olin 25-26 ….Diagnoosi sain 34 aastaselt. Ravima hakkasin pool aastat tagasi .

  • Avatar
    Vasta ei taha et see on avalikult netis nendest ravimitest rääkides 8. august 2020 at 12:07

    eestis on saadaval ka ravim medikinet (teise nimega ritalin), mis on ka metüülfenidaat aga mulle sobib märksa paremini kui concerta sest on kuidagi malbem. concerta on pikatoimeline ja medikineti on lühitoimelist ka nii et lihtsam doseerida ja seega peavalu vältida! (söögiisu võtab ta sellegipoolest ka ära 😉

    • Avatar
      Vasta Mannakas 8. august 2020 at 15:48

      Medikinetil on kõrvalmõjud hullemad.
      Minul poeg võttis enne concertat Medikineti. Sellega oli kõigepealt see, et kui rohumõju kestis, siis süüa ei saanud, ajas iiveldama, kõht oli nii tühi aga ei söönud.
      Aga kõige hullemaks olid aga meeletud vihahood, kus ta mul pool elamist segi peksis ja ise hiljem midagi ei mäletanud. Hiljem psühhiaatriga rääkides, ütles, et see pidi medikinetiga olema

      • Mallu
        Vasta Mallu 8. august 2020 at 23:03

        tundub…ebameeldiv 😀

  • Avatar
    Vasta Mannakas 8. august 2020 at 11:58

    No minu 20 aastasel pojal on ATH ja võtab consertat.
    Ta ei võta igapäevaselt, vaid siis kui on vaja teha tööd või õppida. Kodustel päevadel ta ravimeid ei võta.
    Ise ta ütleb, et ilma rohuta ei suuda keskenduda, kõik häirib ja segab, ei suuda ennast nö. Väljalülitada.
    Mingeid suuri kõrvalmõjusid pole mina ega tema tährldanud.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 8. august 2020 at 03:13

    Hei Mallukas. Loen ja noogutan pead.
    Same here. Mina tundsin et midagi on “mäda” kui ma olin 25 ja alustasin uues töökohas mis nõudis palju keskendumist. Kõik ei sujunud nii nagu oleksin tahtnud. Ei suutnud õppida nii kiirelt nagu bossid oleksid tahtnud. Koguaeg ” segasid” 1654 erinevat mõtet mis peas korraga ringi lendlesid.. ma võisin küll olla koosolekul kus räägiti aasta aruandest aga peas lendlesid mõtted ” tolmuimeja tegi eile imeliku häält.. või et miks on Rimis kohukeste asukohta vahetatud..
    Lühiaegset mälu polnud. Ma ise kirjeldan seda nii.. et kui aju on inimestel 6 sahtliga kummut. Kõik toimib tavaliselt.. aju teab ise kuidas ja kus kóik vajalik info on mida inimesele edastada siis adhd ajus pole sahtleid olla sel kummutil. Kõik on 1 augus koos ja nagu kerge tuuleke lennutaks seda infi seal ringi…
    Mul diagnoositi ADHD. Ravimeid on selle jaoks olemas palju.. On olemas ravimeid mis ei põhine amfetamiinil ja nad töötavad suurepäraselt. Alustasin just nende ravimitega. Toimisid. Nendel on pikaaegsem mõju. Nii et kui 1 päev vahele kogematta jääb pole hullu. 2 aastat võtsin neid aga alati jäi natuke nagu väheks. Toimisid aga polnud nagu päris see mida ma oleksin tahtnud. Ok. Arstil käidud uuesti ja saingi Concerta. Esimese tablaga ei tundnud midagi.. päev ja tabla nr 2 olid nagu midagi ulmelist. Tunnike peale selle võtmist oli mu peas vaikus. Ei olnud seal mingi totakas meloodia mida ma ennist raadiost kuulsin.. ei midagi. Mulle hakkasid vaikselt tekkima ” sahtlid”kummutisse. Ma suutsin oma elu ja toimetusi organiseerida. Reastada neid tähtsamast vähem oluliseni. Planeerida ja mõtiskleda 1 ideed korraga.
    Concerta muutis mu elu. Tööl kulges kõik 100% paremini. Ma soovitan kindlasti proovida vähemalt. Kui ei sobi just see ravim siis on olemas veel variante mida saab proovida. Ja noh kui see protsess et ravimeid saada venib siis ma soovitan osta vitamiine mille nimi on Happy Calm Focus. Need on vitamiinid mis on spets mõeldud adhd/add tunnustega inimestele. Nad ehk ei aita nii nagu retsepti ravimid aga abiks ikka.
    Kui soovid võid kirjutada mulle kui mingeid küsimusi tekib. ( ps ma ei ole arst.. lihtsalt isik kes on selle pika teekonna lábi käinud ja ehk saan kuidagi nõuks olla?)
    -K

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. august 2020 at 12:39

      Aitäh, mega julgustav komm!

      • Avatar
        Vasta Epp 13. august 2020 at 14:55

        Tere. Kus neid Happy Calm Focus vitamiine osta saab?

  • Avatar
    Vasta Evelin 8. august 2020 at 00:59

    Kui oleks tõesti haigus, mille puhul tabletid aitavad, siis kindlasti võtaksin neid. Loodan, et saad abi! Või siis vähemalt selgust, et millega on tegu, ja eks selgusestki on vähemalt veidi abi.

  • Avatar
    Vasta N35 7. august 2020 at 22:32

    Kui sul diagnoositakse ADHD, siis t6enaoliselt see ravim aitab ilma k6rval n2htudeta. Minu abikaasal on diagnoositud ADHD ja ta v6tab Adderall’i. Ta ei v6ta seda iga paevaselt vaid siis kui ta peab olema keskendunud. Temale ei tee see ravim midagi (ainult aitab keskenduda), aga ta utleb et kui sul ei ole ADHD, siis see ravim tekitab tunde et oled laksu all. Selle p2rast seda tihti kasutatakse m6nu ainena. Ma tean mitmeid inimesi kes seda ravimit v6tavad ja nad k6ik utlevad et nende jaoks on see hadavajalik (muidu ei saaks miskit tehtud). Nii et kui arst annab diagnoosi, siis proovi. Ja kui see sulle ei toimi, siis 2ra rohkem v6ta.

  • Avatar
    Vasta Ma arvan... 7. august 2020 at 21:09

    Läbipõlemine on ADHDga sarnane…ma pigem uuriks seda, sest ADHD oleks kooliajal ikka väga palju raskusi tekitanud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. august 2020 at 10:39

      Paljudel täiskasvanutel avaldub ATHD alles peale kooli, sest kooli ajal on vanemad need, kes piirid ja reeglid paika sätivad, mistõttu õppimine jne on kergem.

  • Avatar
    Vasta Ann 7. august 2020 at 20:42

    Minu pojal kes hetkel 14 on Adhd, Asperger ja õpiraskused. Adhd rohtu on meile peale sunnitud. Oleme mõnda neist proovinud. Soomes on neid vähemalt 4 erinevat. Ja sry, seda mürki eales ka enam ei soovita kellelegi, kes vähegi iseendaga hakkama saab. Poisil tulid reaalselt meeletud vihahood, meeletult oli halb olla. Lugedes kõrval mõjusid, siis need 100x hullemad kui diagnoosi enda probleemid.

    • Avatar
      Vasta Karin 7. juuni 2021 at 13:13

      Minu laps võtab Medikinetit ja nagu teine laps 🙂 St ta on tema ise, aga ilma vihahoogudeta ja keskendumisraskusteta. Ta on nüüd hell ja armastav, abivalmis jne. Tal varem oli iseendaga lihtsalt nii palju tegemist, et polnud aega hea olla, kui peas 87982763893 mõtet kogu aeg on. Olen 99% kindel, et ka minul on ATH ja seega mõistan tema peakest suurepäraselt.

  • Avatar
    Vasta Vaike 7. august 2020 at 19:38

    Ma ie ole rohuhirmust kunagi aru saanud, ei ole mulle keegi ka midagi pähe määrinud. Kui pea valutab, võtan vaigistit, sama päevavaludega. Ja kui mul on valida, kas hommikuti natukene uimane ja kehvem mälu, mis on rohtude kõrvalmõjud, või epilepsiahood, siis mul ei teki küsimustki. Nüüdseks juba ravi nii kaua eduakalt kestnud ka, et võtan neli korda vähem ravimeid ning kõrvalmõjusid ei tähelda enam üldse.

    Ja see juhilubadejutt. Et äkki ravimi tõttu ei pikendata lubasid. Aga äkki ilma ravimita ei suuda mingil hetkel enam liikluses keskenduda, mis põhjustab avarii? Minu diagnoos ei võimalda mul kunagi autojuhilube saada ja so what? Siis elan ilma.

  • Avatar
    Vasta ann 7. august 2020 at 17:23

    aga kas sa ei ole mõelnud enne proovida joogat, Human 2.0 või Access Bars vms tehnikaid? Ma alustaks nendega ka (ma ei tea, mida mingi neist täpsemalt teeb aga tänapäeva maailmas on enamjaolt see info ülekülluse, mõtete ringitormamise jne teemad, nii et kõik kipub jääma poolikuks aga selleks ongi välja töötatud vaimsed tehnikad.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 18:20

      Ütlen ausalt, konkreetselt pigem enne suren ära 😀 Käisin kunagi joogas ja see oli niiiiiiii igav, igasugused sellised “istu vait ja tunneta ennast” asjad ajavad mind hulluks.

  • Avatar
    Vasta Kadri 7. august 2020 at 17:00

    Lase endale Access Barsi seanssi teha, see rahustab üleliigse môttevoo 🙂

    • Avatar
      Vasta Kate 7. august 2020 at 21:03

      Jooga kvaliteet sõltub instruktorist (mina olen enda jaoks siiani leidnud (ja ka kaotanud)ühe väga hea instruktori). Ja füüsiliselt palju nõudev tempokam nt ashtanga/vinyasa õige instruktoriga on mega hea. Seal ei ole mingit shakrate kõlistamist ja ummmmmm tegemist. Ja see on mega hea trenn, aitab ka seljale ja sa avastad lihaseid mida sa ei teadnudki et sul on.

  • Avatar
    Vasta Kati 7. august 2020 at 16:08

    Mul kõigepealt teemast välja küsimused, millele ma ei leia guugeldades vastuseid ?
    Milline Ariana Grande lōhn sul oli ja kas siisamaani on see hea?
    Kus restos sa söömas käisid, kus oli hea lillkapsa toit vms?
    Aga teemast ka. Mina töötan erivajadusega lastega ning paljudel neist ath. Olen näinud, kuidas ravimid on täiesti pöörase ja eipüsipudeliskipaigal lapse muutunud keskendumisvõimeliseks ja tasakaalukamaks. Samas olen ka näinud, kuidas ravimid pole üldse mõjunud. Eks see oleneb ka sellest, kas domineeriv on tähelepanematus, impulsiivsus vōi mōlemad.
    Ath puhul võetakse tavaliselt ritalini. Juurde soovitaks kindlasti kognitiivset käitumisteraapiat. Perearsti saatekirjaga saad osades kohtades tasuta seda.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 17:03

      Hei! Mul lõhna nimi ei tule meelde, aga see on pilve kujulises pudelis 😀 Sain sellega kaasa “thank u, next” testeri ja see ka NII hea!
      Hea lillkapsas on Rados, Tallinna kesklinnas, Vene tänaval.

    • Avatar
      Vasta Kristina 8. august 2020 at 07:54

      Ariana grande Cloud oli haha 😀 praegu saab sooduskoodiga pink soodukad ja pink_kristina tasuta highlighteri ?

  • Avatar
    Vasta F 7. august 2020 at 15:15

    Sel teemal on olemas film:
    https://www.netflix.com/ee/title/80117831
    Oled vaadanud?

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 15:33

      Jaa, see film oli full promo ravimitele 😀

  • Avatar
    Vasta Mirjam 7. august 2020 at 15:05

    Mallu kallis ATH ei ole haigus vaid eripära ? Aju funkab lihtsalt teisiti. Mul kodus mees ja poeg ATH. Ma venitasin lapse puhul võimalikult kaua rohtudega, aga koolis muutus asi liiga raskeks. Praegu suvel ei anna talle neid ja saab edukalt hakkama. Mees ei võta. Need ei ole selleks, et sind terveks ravida, sest ATH ei ole ravitav vaid õpitakse sellega elama. Rohud on keskendumise jaoks. 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 15:33

      Jaa, arst ütles ka, et osad võtavad aint tööpäeviti vms 😀

  • Avatar
    Vasta Geity 7. august 2020 at 14:52

    Ma olen pidanud igasugu rohtusid juba sisse sõõma niiet ma ilmselt katsetals ja vaataks mis toimuma hakkab… Ise olen samasugune “pooletoobine”, kui magama peaks minema on mul miljon mõtet ja uinuda raske.. Unustan asju, alustan midagi ja sellegi unustan ja hakkab juba uue asjaga peale jne ja nii 24/7 nüüd on lihtsalt juba mega jõuetu ja kurnatud tunne.. ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 14:55

      Imelikul kombel magama ma jään alati see sekund kui pea patja puudutab 😀

  • Avatar
    Vasta Merlin 7. august 2020 at 14:50

    Mul on ATH ja kasutan ka neid samu rohte. Alustades olid rohtudel päris rõvedad kõrvalmõjud aga mingi hetk need kadusid. Nüüd elu nagu lill. Reaalselt ma ei suutnud vanasti isegi nõusi normaalselt pesta, alati jätsin pooleli, vesi võis pool päeva joosta samal ajal kui ma mingi 100 erineva mõttega elamises ringi tatsasin. Nüüd reaalselt suudan keskenduda ja asju lõpetada, mitte ühelt tegevuselt teisele koguaeg hüpelda. Olin ka alguses üsna skeptiline, et mingi tablakas ei saa ju reaalselt mind aidata aga no näed, saab. Soovitan kindlasti ära proovida. Aaa ja see test arvutis oli lihtsalt nii kohutavalt raske ja siis arst ütles mulle, et tegelikult normaalne 7 aastane laps teeb selle testi vabalt ära. Ma olin mingi, no kamooon, ei ole võimalik.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 14:53

      Mis sa teed NALJA või :D? 7 aastane teeb seda testi vabalt?? Nagu jah ma saan aru, et teoorias see lihtne, aga see oli NIIIIII igav 😀 Kui kaua need kõrvalmõjud olid ja millised?

      • Avatar
        Vasta Kiks 7. august 2020 at 19:03

        Jah terve 7 a teeb, sest on kannatust. Sinu impulsiivsetest otsustest ja rahaga ümberkäimisest (maja soojustamata, aga diivanit, vaipa, LASTE VOODEID! selle vanuseni kõigil samad -vahetada jne! , juba 16 a selliseid pilte endast teha, ema ei märganud?:( – ilmselgelt on midagi valesti mõtemises, närvides…. ja paljud maininud…selise kulutamise juures tühja saanud 16 korteriga maja ehitada ja välja rentida 10 ja elu lõpuni raha pärast muretu olla.

        • Mallu
          Vasta Mallu 8. august 2020 at 10:38

          ma siiani raha pärast suht muretu, tänks muret tundmast 😀

  • Avatar
    Vasta P. 7. august 2020 at 14:47

    Töötan ise psühhiaatriakliinikus ning võin öelda, et paljude patsientidega teeb see ravim imesid. Samas osadele ei sobi. Kindlasti soovitan proovida, sest muudmoodi ei saagi teada. Ära muretse, sõltlaseks ei jää, paljudel kaovad ka kõrvalmõjud kiiresti. Ja kui ei sobi, jätad ravi pooleli ja kogu lugu 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 14:52

      Eks tuleb proovida jah 🙂

    • Avatar
      Vasta üllatunud 8. august 2020 at 11:06

      väga ebaprofessionaalne, peaks mainima. Mis ametikoht sul on? Ei ole väga raske kindlaks teha, kes sa oled.

      • Mallu
        Vasta Mallu 8. august 2020 at 12:31

        Misasi on ebaproffesionaalne? Et inimene soovitab ravimit proovida? 😀 Tõesti, jultunud! 😀

  • Avatar
    Vasta SS 7. august 2020 at 14:46

    Ma ka prooviks, kuigi tundub esialgu hirmutav. Eks iga inimene ja kogemus on individuaalne. Kui ei sobi, saad alati ära jätta 🙂 Ja tore, et sa avalikult räägid sellisest asjast, endal ka vähe julgem sama tee ette võtta!

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 14:52

      Mis mul ikka varjata, ega see häbiasi ole 🙂

  • Avatar
    Vasta Kirsika 7. august 2020 at 14:41

    Mu laps on teisest klassist saadik kasutanud ADHD rohtu. 4 aastat kasutas ühte, selle tõhusust langes ja vahetati toodet ja kestvust. Algul oli selline mille tõhusus kestis 6 tundi ja nüüd on rohi mille tõhusus kestab 12h. Kõige suuremaks mureks on just söömine. Päev läbi ei ole tal söögiisu ja see hakkab tulema alles siis kui rohu tõhusus hakkab lõppema, ehk siis sööb alles hilja õhtul korralikult. Kuna ta saab rohtu ainult kooli ajal siis nädalavahetusel võib ta nii palju süüa kuniks oksendab sest täiskõhu tunnet ei ole ja kui tunneb et kõht on täis siis on juba liiga hilja. Hea meelega ei annaks rohtu aga koolis ei saa muud moodi hakkama.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 14:51

      Lapsele oleks kindlasti hirmsam anda seda, kui ise võtta. Aga töötab? Näed erinevust? Peavalusid pole?

      • Avatar
        Vasta Kirsika 7. august 2020 at 18:17

        Koolis toimib silmnähtavalt. Õpetaja saab kohe aru kui tablett on ununenud võtta. Tüdrukul on mul aegajalt migreeni laadsed peavalud aga seda ei saa kindlaks teha kas on rohust tingitud või ei, sest neid on tal ka siis kui rohtu pikalt ei võta.

  • Avatar
    Vasta E. 7. august 2020 at 14:39

    Prooviks, aga enne uuriksin, kas ajukeemiat mõjutavate ravimite tarvitamine tulevikus nt juhilubade uuendamist ei takista.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 14:51

      Ma enne saan oma 10 aastased load kätte kui rohud 😀

    • Avatar
      Vasta Augusta 7. august 2020 at 15:05

      Üldjuhul (rõhutan, et mitte alati), ei takista. Aga kui peaks ilmnena kõrvalmõjusid, mis taju muudavad, siis peaks ise hoiduma auto juhtimisest. Pigem siiski arsti poolt määratud vaimse tervise rohud (taas üldjuhul) tegelevad ajukeemia varasema puudujäägiga (muutes keemiat), mis ei tohiks takistusi lubade olemasolule tekitada.

    • Avatar
      Vasta Säm 7. august 2020 at 15:44

      Miks sa tasulisse pöördusid, kas tahtsid just nimelt selle arsti vastuvõtule või on kuidagi kiirem? Kas neid uuringuid psühhiaatriapolikliinikus ei tehta?

      • Mallu
        Vasta Mallu 7. august 2020 at 15:46

        Ma ei teadnud kuhu pöörduda ja googeldasin lihtsalt psühhiaatrit.

        • Avatar
          Vasta Justsayin 8. august 2020 at 07:29

          Arst vist unustas öelda, et üks karp maksab paar sotti. Diagnoos või mitte, täiskasvanutele soodustust pole. Et no kui oled oled senini oma athga elanud, saad edasi ka on meie meditsiini suhtumine ?.

          Ja nad täiskasvanutele kohe ikka üldsee ei taha seda kirjutada ka, vb confidos kirjutavad.. eks ma loen siis ?

          • Mallu
            Mallu 8. august 2020 at 10:25

            No ta eelmine kord konkreetselt rääkis ravimitest, ma ei usu, et kui mul nüüd ka ON athd, et ta mingi jah, mäletad, me rääkisime ravist, sulle ma neid ei kirjuta, tüng värdjas 😀

            ma ühe lugeja käest kuulsin, et tal 60 euri karp, aga noh, kui ka on paar sotti, siis on. Mis seal ikka.

          • Avatar
            Sõltub 8. august 2020 at 14:58

            Minul sama toimeainega ravim oli 10 euri karp. Justsayin…

  • Avatar
    Vasta Maali 7. august 2020 at 14:22

    See ravim ei sobi täiskasvanutele ravi alustamiseks. Naljakas, et arst siis seda soovitab, kui infolehel spets kirjas on, et dont take ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 14:51

      Aaa vb ma mäletan lihtsalt valesti (ma googeldasin ATHD ravi ja nimi oli tuttav) seega ilmselt siis ikka ütles arst mulle muu nime 😀

      • Avatar
        Vasta Augusta 7. august 2020 at 15:02

        Arst teab paremini iga inimese ja konkreetse olukorra vajadusi. Üldiselt on “laste ravimite” toimeaine hulk madalam. Samas vaimse tervise haiguste puhul peabki algus olema tasapisi (doosi vajadusel korrigeerides), et potentsiaalselt ilmnevad kõrvalmõjud ei oleks tugevamad kui tekkiv kasutegur.

  • Avatar
    Vasta Kristel 7. august 2020 at 14:18

    Mul oli rasedustega see mälu ja tähelepanu probleem. See oli ikka väga ulmeline teise raseduse aeg. Ma ei suutnud midagi teha normaalselt. Kord kallasin omale kuuma vett lihtsalt kõhule. Wtf?? Ja kui esimene kord taastus mälu ja keskendumine peale rasedust, siis teine kord mitte. Ei mäleta miks ? aga ma hakkasin võtma b12 vitamiini ja no reaalselt üliruttu tuli normaalne inimsus tagasi. Soovitan proovida, ega mööda külge maha ei jookse.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 14:50

      Ma ka pikalt arvasin, et asi rasedustes 😀

      • Avatar
        Vasta leedukas 8. august 2020 at 02:26

        Mul tuli see siis kui ma imetamise lõpetasin ja ka mina reaalselt arvasin et tegemist on ajuvähiga, sest see täielik mälukaotus oli ikka nii hirmutav. Ma ei mäletanud hetk pärast telefonikõne tegemist kellega ma rääkisin jne. Aga mulle seletas asja ära üks sõber, kes selle teemaga on tegelenud. See ongi nö “looduse kavalus” et võtab noortel emadel mingiks ajaks mälu ära, et fookus püsiks lapsel. Mul läkski see mingl hetkel normaalseks, no mitte ei ma hetkel mäletaks, mis ma eile tegin, kuid näiteks mäletan veel seda, mida hommikuks sõin ja mis mu vanaema koera nimi on.

  • Avatar
    Vasta Triin 7. august 2020 at 14:15

    Kui ma tunneks, et reaalselt segab mu elu ja mõjutaks ka mu peret, siis sellisel juhul kindlasti prooviksin ravimi abi. Seda nii kaua kuniks kõrvaltoimed ei hakka häirima rohkem kui haigus ise?

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 14:49

      paraku segab ja mõjutab kõike mu elus 🙁

  • Avatar
    Vasta Triinu 7. august 2020 at 14:12

    Võtaks, vähemalt katsetaks. Vb saad nii terveks, et imestad isegi kuidas siiamaani nii elada said?. Omast kogemusest tean, tegemist küll muu haigusega, aga 10 aastat vaevlenud ja nüüd läksin, uurisin, surusin ja sain ravi ja elu kohe poole mõnusam ja lillelisem..

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. august 2020 at 14:13

      Ma mõtlen ka, et PROOVIDA ju võib, et kui ei sobi või ei aita, siis saab ju iga kell mitte edasi võtta.

      • Avatar
        Vasta keemik 7. august 2020 at 14:21

        Oleneb. Ajukeemiat mõjutavate rohtudega on enamasti nii, et esiteks neid päevapealt lõpetada ei tohi mitte kunagi ja teiseks ravi läpetamisel võib olukord olla hullem, kui enne ravi alustamist. Las arst selgitab sulle kõik lahti, mida see ravim täpselt teeb ja mis siis saab kui sa ei taha seda enam võtta näiteks 5 aasta pärast või 10

        • Mallu
          Vasta Mallu 7. august 2020 at 14:50

          Eks ta vast siis seletab, kui välja kirjutatakse midagi.