KODU

oma kodust ja rahast ja muu selline

17. november 2020

Ma nüüd astun siin veits Marimellide kandadele selle teemaga, aga mis sa hädaga ära teed, kui sama probleem mõttes on. Selles suhtes, et ma ei ole ju suurt midagi aastatega kõrvale pannud – kõik, mida olen, läks maja alla. Ega ma muidugi seda ka kahetse, sest majas tehtud asjad olid kõik vajalikud ja endiselt, see on ka mu laste kodu pool aega, seega nii lihtsalt on.

Küll aga on mega loogiline see, et üürida on sada korda mõttetum, kui päris korter endale osta. Selles suhtes, et tore oleks ju, et midagi oleks lõpuks enda oma vs lihtsalt aastaid kellelegi tühja maksta.

Avasin siis erinevate pankade laenukalkulaatoreid ja sain alguses shoki, et kuumakse oleks mingi 2000 euri. No jah, selles suhtes, et ega mu palk nüüd nii suur ka ei ole (maksan endale 1000 euri kuus ametlikku palka) ja kolm last üksida (selles suhtes, et abielus ma ei ole) on panga silmis umbes sama hea, nagu ma elaksin paadi all. Uurisin siis oma jälgijatelt, et kas keegi on juhtumisi laenuhaldur ja sain paar päris head ideed.

Esiteks peaksin ma kõik lastetoetused enda nimele kirjutama, sest hetkel saab neid kõiki ainult Kardo. Osades pankades pidi see sissetuleku alla minema, osades mitte. Hea oleks, kui ei oleks ühtegi teist kohustust, seega ma peaks endale mingisuguse diili sebima mingi autofirmaga, et mul seda liisingut enam kaelas ei oleks. Muidugi seda on lihtne öelda, aga mitte niivõrd lihtne teha, haha, aga no teoorias oleks see mega hea. Unistada ju ikka võib.

Mis veel – nagu teate, siis laenuks on vaja sissemakset või tagatist. Kui ma praegu võtsin suvalt korteri hinnaks 170 000 euri, siis ühe lugeja sõnul kui ma koguks raha 34 000 euri ja maksaks 20% sissemaksuks, peaksin ma enne endale maksma iga kuu palka umbes 1700 eurot vähemalt pool aastat, siis saaksin 170000 euri laenu küll. Muidu oleks täitsa tore, maksaks hea meelega kui vaja, aga sellise palga maksmine endale maksaks mulle, kui oma firma omanikule MEGA palju (1250 euri maksuametile juurde iga kuu). Need summad tunduvad pehmelt öeldes utoopilised.

Muidugi kui võtta Kredexi käendus, millele ma ka peaksin sobituma, siis peaksin ma ainult 17 000 euri sisse maksma, mida oleks tunduvalt lihtsam kokku korjata, kui 34 000 euri.

Teine variant on unustada sissemakse ära ja kasutada hoopis tagatist. No näiteks Kardo maja (ta nagu ei paistnud sellele ideele vastu olevat) või ma ei tea, mu vanematel ka kortereid, ehk saaks kuidagi nendega jutule, ma pole tegelt nendega sellest üldse rääkinud, alles nüüd tuli see mõte haha. Aga noh, kohe oli vaja blogima tulla ikka.

Aga nagu ma aru saan, siis sissemakse oleks selle võrra parem, et siis oleks igakuine laenumakse ka väiksem? Ei tea, ega tegelikult ei tahaks kellestki teisest sõltuda, ma ikka strong and indipendent woman, eksole. Muidugi veel lihtsam oleks endale kiiirelt uus mees leida, kellega korter osta, aga sellega on ainult see miinus, et ma a) ei taha meest, b) ei usu elusees, et ükski asi igavesti kestab ja seega ei viitsi juba eos mõelda sellele, et kunagi peaksin jälle mingi mehega lahku minema ja vara jagama. Ma ikka positiivselt meelestatud, eks.

Et ühesõnaga asjad on nii, et ma pean nüüd ikka hardcore tööd tegema, mis tähendab seda, et ma peaksin vastu võtma võimalikult palju koostöid ja ma tõesti loodan, et te seda mulle pahaks ei pane, sest tegelikult tahaksin 2022 aastal juba enda kodus elada. Kaua ma ikka 30aastase naisena mööda üürikaid jõlgun, ei tundu nagu väga adekvaatne asi. Seega ärge olge pahased ja käige ikka lugemas ja rääkige kaasa ja kui mõni vilkuv asi siin blogis pilku püüab, klikake sellele ka. Kõik see aitaks mind mu edasiliikumisele kaasa. Ja mina omakorda luban seda, et sellest blogist päris Kodu Anttila ka ei saa, tahan siin ikka oma jutte ka ajada ja teiega oma tegemisi jagada. Ma tean, et ma pool elu titejuttude peal olnud, aga ehk sobivad teile lahutatud naise heietused kah, hehe. Ja äkki kunagi isegi oma koduotsimise ja päris kodu heietused. Aga sinna on aega küll ja veel, et ma seda veel ootama ei jääks.

Lihtsalt mul on tunne, et ma peaks kuidagi endale veidi suuremaid sihte seadma ja praegune “käi 3x nädalas trennis” on tore küll, aga oma enda päris kodu tunduks veel toredam saavutus.

Oleks pidanud selle oma kodu enne kolme last ostma, haha. Seega kõik kallid naised, kellel palju lapsi – ma soovitan never ever mitte lahku minna, või siis piirduge ühe lapsega, siis on ehk kunagi võimalus laenu ka saada, upsss.

Kui keegi on siit hiljaaegu pangalaenu võtnud, siis pliis jagage, kust pangast võtsite, kui palju ja mida iga kuu maksma peate? Kommida saab anonüümselt, ma päris nii hullult ei taha ka teie rahakotis sobrada, aga no tõesti huvitab! Eriti just see, et mis panka teie soovitaksite?

Loe ka neid postitusi!

165 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Eva-Lotta 21. november 2020 at 14:35

    Haha, ma pole varem su blogi lugenud, kuid klikkisin nende reklaamikeste peale nii palju kui jaksasin praegu, et aidata Sul oma kodule lähemale jõuda kasvõi natukenegi! Ka mina soovin lähitulevikus päris oma koju sisse kolida! Ole hoitud!

    • Mallu
      Vasta Mallu 21. november 2020 at 17:40

      nii armas!

  • Avatar
    Vasta Six 20. november 2020 at 18:44

    Võtsime elukaaslasega koos laenu selle aasta augustis 2020. LHV ja SEB meile ei sobinud ja kõrge intress. Käendas meid Kredex 5%. Laenu võtsime SEB-st. Enam ei sobi tagatisena ema/vanaema/õe/venna kodu. Tagatis peab kuuluma Sulle.

    • Avatar
      Vasta Six 20. november 2020 at 18:45

      Parandan SWEDist võtsime laenu, intress 1.04

      • Avatar
        Vasta Margit 21. november 2020 at 13:35

        Vauu.. mis ime läbi nii väike intress? Super-luks!
        Väikseim, mis viimase kahe aasta jooksul olen sõpradelt-tuttavatel kuulnud, on olnud 1,95%. Pigem ikka 2,1-2,3%

  • Avatar
    Vasta carmen 20. november 2020 at 18:18

    loll küsimus, aga miks sa päris tööd ei tee? jõulud tulemas, pildistamisega teeniks ju päris ruttu head summad? või on fotograafi ametiga kõik?

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. november 2020 at 18:37

      Päris tööd v 😀 Aga millal? Ma vaevu jõuan oma “mängu tööd” ära teha 😀

  • Avatar
    Vasta K. 19. november 2020 at 22:44

    Elukaaslane võttis laenu 1.a tagasi ja üksi. Ostis uue maja Lääne-Virumaale. Swedbank laenu ei andnud, sest uus elukoht ei asunud Tallinnas, COOP oleks andnud aga 15% sissemaksega. Tagatiseks pakkus ema elamist, mis ei sobinud, sest see on EMA oma mitte tema enda. Lõpuks pidi kõik kohustused ära maksma (autolaen, järelmaks, krediitkaart). Laenu sai Luminorist kredexi käendusega ja 2.4% intressiga ning maksis 10% sissemaksuks. Arvesta kindlasti ka tasudega, mis tehinguga kaasnevad (kokku notarile, pangale, kredexile läks ca. 4000).

  • Avatar
    Vasta Riina 19. november 2020 at 08:30

    Ma soovitaks hoopis minna pooleks aastaks tööle kuskile ametlikult, et oleks nö sissetuleks suurem ja siis taotleda laenu, kuidas sa edaspidi maksad, panka ju ei huvita, laenulepinguga ei käi kaasas nõue, et pead töötama x kohal nii ja nii kaua. Ise tegin nii, et võtsin teise töökoha juurde, esimene on nö kodukontor ja nüüd olen teise koha peal ka ja juba 4 kuud läbi.

  • Avatar
    Vasta Tiina 19. november 2020 at 00:38

    Mina võtsin üksinda laenu 2018.aastal Luminorist. Laenu võtsin 30ks aastaks 115 000, omafinantseering 55 000 oli mul olemas. Sissemaksu sain eelmise kodu müügitulust + olid säästud. Palk oli siis ca 1700 eurot neto, nüüd on juba suurem, nii et läheb 20% minu sissetulekust laenuks. Intress ainult päris suur (2,5%). Lapsi ei ole veel. Maja ostsin Tartusse.

  • Avatar
    Vasta Paula 18. november 2020 at 22:43

    Aga proovi Bigbanki! Nad alles tulid kodulaenuga välja, äkki neil huvi isegi mingiks koostööks, et veidi rohkem tutvustada oma uut kodulaenu.

  • Avatar
    Vasta A. 18. november 2020 at 20:27

    Meie võtsime abikaasaga umbes kuu aega tagasi oma esimese kodu jaoks laenu. Laenu saamisega mingeid probleeme ei olnud – küsisime ja saime. Kogu protsess oli nii sujuv, et mina peale ühe pooliku telefonikõne ja taotlusekliki tegemise internetipangas väga midagi ei teinudki (olin siis ametlikult kaastaotleja).
    Minul oli esialgu suur soov saada laen võimalikult lühikese tagasimaksmise ajaga. Oma peas olin mõelnud, et ehk saab nii kümne aastaga hakkama, maksimum viieteistkümneni olin valmis minema (ja lootsin, et ka nende variantide puhul saame ehk paralleelselt kõrvalt koguda ja siis veel rutem, nii 5 aastaga, tagasi maksta). Mul lihtsalt on mingi kiiks, et ei taha oma elu just rahaliste kohustuste mõttes nii pikaks ajaks ära planeerida. Reaalsus aga minu ideaalidega paraku kokku ei lähe. Teenime kahepeale netos umbkaudu 3000 eurot, ülalpeetavate ei ole, korteri ostsime Tallinna lähistele 86000-ga, sellest 10% oli sissemakse, seega laen selle võrra väiksem. Kredex käendas ka veel 10%-ga. Kuumakse on 300-400 euro vahel. Ma ise mõtlesin esialgu küll, et saame endale kaks korda suuremat igakuist laenumakset lubada, aga siis mõtlema ja arvutama hakates saime aru, et lisades sinna kodukindlustuse, laenumakse- ja elukindlustused meie mõlema eest (et õnnetuse korral laen teisele koormaks ei jääks, ptüi-ptüi-ptüi), kommunaalid ning ühistu remondifondi ja laenumakse, tõuseb see igakuiste eluasemekulude summa niigi mitmesaja euro võrra ja kui siis veel Euribor kallinema peaks… Ühesõnaga tundus mõistlikum lihtsalt jõudu mööda kõrvale panna ja siis vastavalt võimalustele plaaniväliseid tagasimakseid teha nii palju kui võimalik. Aga kui pikaks ajaks meile siis laen anti? Pampararampampampampampampa – 24 aastat! Säh sulle 10 aastaga tagasimaksmist.
    Selles suhtes ei kujuta ma küll ette üksi isegi 1700 eurose palgaga 170000 eurose korteri ostmist – kas 30 aasta sisse mahuks ära? Üle selle vist pangad väga ei taha anda ka…

  • Avatar
    Vasta Vaike 18. november 2020 at 18:07

    Ma olen kaks korda kodulaenu võtnud, neist esimese refinantseerisin teisel korral. Swedis ja SEBis jutul ei käinud, toonane kodupank Luminor (mis muutus normaalsest Nordeast täielikuks saastaks ehk Luminoriks) pakkus mulle varianti, mis võrreldes LHVga läinuks mulle igakuiselt 200.- rohkem maksma. Päris “väike” vahe. Ma isegi ei tea peast, kui suur täpselt mu kodulaen praegu koos eelmise refinantseerimisega on, 160 000 pluss midagi. Uus kodu maksis 121 000 (hindamisakt oli 115 000, aga läksin enampakkumisele), sissemaksuks oli 20 000 pluss lisatagatiseks olemasolev esimene kodulaenuga ostetud korter. Mul on muidugi lihtne, ülalpeetavaid ei ole, palk hea ja sissemaksu kogumisega oli usaldusväärne finantskäitumine ka kohe ette näidata. LHV suhtumine oli väga meeldiv, pakkusid mulle ise lahendusi, mille peale mina ei osanud tulla, aga mis minu elu lihtsustasid. Luminori kohta ei saa ma paraku mitte ühtegi viisakat sõna öelda.

  • Avatar
    Vasta Kusti 18. november 2020 at 17:25

    1. Kui abielu jooksul panustasid oma raha mehe kinnisvarasse, kas siis lahutamisel ei peaks mitte osa tagasi saama?
    2. Kui lapsed on pool ajast sinu ja pool eksi juures, siis on sul 1,5 ülalpeetavat. Jaotate ju laste kulud ka pooleks, ma eeldan? Võid ka väita, et sul polegi ülalpeetavaid. Et on isa ülal pidada lapsed. Eriti kui lastetoetused Kardo nimele lähevad.
    3. Absurdne on Tallinnas kinnisvara osta praegu. Hinnad peaks ikka langema hakkama. Koroonakriisi mõjud kestavad veel tükk aega. Üüri mingi aeg ja kogu raha. Pane näiteks prooviks iga kuu lisaks üürile laenule kuluv summa kõrvale ja vaata kuidas tunne on. Võid ka investeerida, mis see raha niisama koguneb, las kasvatab ennast.
    Ise olen Nordeast, endisest Luminorist saanud kodulaenu. Aga ammu.

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. november 2020 at 17:41

      1. Mul pole huvi midagi nõuda Kardolt.
      2. Lapsed on jah pooleks, aga seaduse silmis ikka minu omad 😀

  • Avatar
    Vasta Jantšik 18. november 2020 at 16:50

    Kui vähegi käed otsas, siis soovitan osta nö projektika, kus ikka üht teist vaja nokitseda vaja on, aga lastega sees elada kannatab, sest hinnad on kohe täiesti teist klassi ja tundub, et uusarenduste kvaliteet on viimasel ajal alla igasugust arvestust… Kuulen sõpradelt ainult õuduslugusi.
    Ma ei tea palju minu kogemusest võrdlust saad, aga meie korter on 45rm, Tallinna kesklinnas. Ostetud 3a tagasi. Laenu saime Swedist, intress 2,19% ja kahe peale. Igakuiselt maksame 250€ + kodukindlustus 24€. Majal selgus poole protsessi pealt, et puudub kasutusluba, seega Kredex hüppas paadist välja. Aga swed tegi pakkumise, et makske omaosalusena 15% ja anname laenu kätte. Kraapisime vanemate abiga paar tonni juurde ja oleme isegi õnnelikud, et korteri ilma lisatingimusteta kätte saime! ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. november 2020 at 16:55

      No mul füüsiliselt on käed, aga ma ise ei oska midagi teha, peale asjade persse keeramise 😀

  • Avatar
    Vasta Agnes 18. november 2020 at 14:26

    Ulmelised hinnad ka Tallinnas muidugi.. Ütleks, et koli maale. Kolisime Tartust ca 40 km kaugusele Jõgevamaale. Saime suure korteri 14 000 euroga. Muidugi remonti veel teeme, aga kui iga kuu maksta 90 euri laenu, siis saab remont ilusti tehtud ka. Bussiliiklus suht okei, auto ka olemas. Tartus käime ikka suuremaid asju ajamas. Üldse ei kurda, lastel vahva roheline keskkond kasvamiseks!
    Sul ei tuleks Tallinnast veits kaugemal elamine kõne alla? Saan aru, et lapsi keerulisem transportida, aga loksub ajaga paika kõik.

  • Avatar
    Vasta K. 18. november 2020 at 13:51

    Esiteks soovitan Tallinna ära unustada, saad korteri soodsamalt Harjumaalt, kus elavad paljud noored pered (variante on palju, nt Jüri, Peetri jne). Teiseks kalkuleeri läbi, kui Sinu igakuisest sissetulekust läheb näiteks 40% (üle selle pangad nagunii ei luba laenu võtta, sest elamisraha peab ka jääma) pangamakseks (+ eluaseme laenukindlustus nagunii ja kommunaalid), siis kas tuled selle järele jääva rahaga toime. Ja seda mitte paar kuud, vaid ikka aastaid. Kusjuures häda korral saad ehk mõne üksiku laenupuhkuse, aga kui kogemata tõsiselt hätta peaksid jääma (ptüi-ptüi-ptüi), oled kõigest ilma, nii korterist kui juba makstud rahast, sest pank tahab ainult oma tagasi saada ja kiirmüük ei pruugi isegi katta korteri tegelikku väärtust. Elu on karm, seega tasub mõttega muidugi mängida, aga kõik hääästi hoolikalt läbi kaaluda. Jõudu Sulle!

  • Avatar
    Vasta Maarja 18. november 2020 at 13:22

    Võtsin laenu üksi (2 last järjest ja ühega veel vanemahüvitis jookseb viimaseid kuid). Pakuti max 100 000, võtsin 52000 (69000 oleks võtnud, aga leidsin teise objekti). Kuumakse 200. Suuremat laenukohustust ei tahtnud ka tegelt. Sissemakse 10% ja kredexi käendus ka.
    Kodupank swed ei andnud laenu (alguses pidi andma, aga leidis totra põhjuse) ja intress oli 2,6. Sain lhvst (krediitkaart aastaid ka sealt olnud) laenu ja intress 2,55. Coop oli nõus andma 3,3% intressiga, Citatel peaaegu nõus (ei uurinud edasi, tahtsid tööandja tõendit palga kinnitamiseks). Luminor ja seb vanemahüvitise ajal laenu ei anna (kaastaotlejaga ainult annavad).
    Olen rahul, vähemalt nüüd päris oma kodu. Vajab veidi kõpitsemist, aga ikkagi parem kui üürikas. 8a üürikas elanud juba.

  • Avatar
    Vasta H. 18. november 2020 at 12:00

    Meie käisime ka elukaaslasega alles hiljuti selle kodulaenu kadalipu läbi, õudne. ? Esiteks soovisime esimese variandina samuti lisatagatist kasutada ja sarnaselt eelnevatele kommentaaridele, siis kõik pangad ütlesid, et see kinnisvara peab olema ainult vanemate oma ja teisi arvesse ei võeta – okei, saime minu vanemad nõusse. Seejärel läksime edasi kindla koduga, mida soovisime – umbes samas hinnaklassis nagu sa nimetasid ja siis selgus, et lisatagatist antakse laenule kuni 100 000 (ja seda väitsid kõik pangad, kust laenu küsisime) ja kuna meie soovitud kodu oli palju kallim, siis ei tulnud lisatagatis enam kõne allagi. Saime siis lõpuks 10% sissemaksuks kokku ja laenuhaldur ütles, et nüüd on kõik hästi ja umbes 99% kindlusega saame ja siis laenuhaldur läks meie taotlusega komisjoni ette ja sealt tulid sellised tingimused, et me ikkagi ei saanud laenu. Seega minu kogemus on, et enne komisjoni otsust ei tasu halduri sõnade põhjal rõõmustada. ? Hakkasime uuesti asju ajama uue pangaga ja lõpuks 3 kuud hiljem, kui närvid olid läbi ja max dpressioon sellest pikast jamast, siis lõpuks õnnestus. Ja me oleme noored, lastetud ja mõlemal väga hea palk.

  • Avatar
    Vasta K 18. november 2020 at 11:09

    Me ostsime mehega koos korteri täpselt enne koroona aega, veebruaris saine tehingu tehtud.
    Kõige parema intressi saime Swedist nagu ka eelmise kodu korral. Laenumakse on ca 1000 euri koos kindlustusega, sissetulekud kahe peale üle 5000 euri ja 2 last.
    Kahe korteri ja tuttavate kogemuse peale on kuidagi oma sissemaksu osas negatiivne emotsioon jäänud. Kõik tuttavad, kes on maksnud sisse 0 euri ja pannud tagatiseks kinnisvara, on saanud parema intressi kui need, kes on teinud ise sissemakse ca 30-35% vahel.
    Luminori osas oleksin IGAKSJUHUKS ettevaatlik..neil on seal viimasel ajal olnud jamad nii laenuhalduritega kui investeeringute välja maksmistega.

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. november 2020 at 12:48

      lihtsam on tõesti tänaval elada 😀

    • Avatar
      Vasta Kah K 20. november 2020 at 15:28

      Vastuseks K-le: pankadele meeldib kombinatsioon 0 eurot sissemakse + kinnisvara tagatiseks (+ ka ostetav kinnisvara) omaosaluse asemel, sest omaosalus tähendab, et raha makstakse sisse ja laenu võetakse vähem – kui mingil põhjusel on vaja varakult laenust vabaneda või laenajad ei suuda laenu teenindada, siis tagasisaadava raha hulk on väiksem juba suurema omaosaluse tõttu. Kinnisvara tagatisega + uue kinnisvara osalusega ja 0 sissemaksega laenu puhul näeb pank, et laenatajate ebaõnnestumise puhul on nad saanud 1 kinnisvara asemel 2 kinnisvara, mida laenu tagasisaamiseks ära müüa, ehk panga silmis on nad 100% plussis.

  • Avatar
    Vasta Sirli 18. november 2020 at 08:01

    Tere Mallukas. Mina võtsin laenu SEB pangast 3 aastat tagasi. Üksikemana (mul küll üks laps). Laenule panin tagatiseks ema korteri. Ja no iga kuu maksan koos kindlustusega 300€ + kommunaalid. Minu point oli kodu soetades, et oleks hubane ja mõnus paik, kus saaksime lapsega olla ja seetõttu laenusumma oli/on ka tuntavalt väiksem kui sinu soovitud. Ja laenu saamise hetkel töötasin kahel kohal ??‍♀️Mina soovitaks oma kodu puhul vaadata reaalselt oma võimalustele otsa ja hinnata enda vajadusi. Mulle isiklikult tundub 170 000 korter meeletult kallis ?
    Korteri kui ostsin, on teine 3-toaline kuid ruutude poolest väiksemapoolne, ütles maakler selle peale, et tuleb mees koos majaga ?? Väga mööda ei pannudki ?? Tuli mees, küll mitte majaga, aga suure maa tükiga ja nüüd juba otsime koos maja ?? Sulle aga soovin edukat ja põnevat otsingut ?

  • Avatar
    Vasta N 18. november 2020 at 02:04

    Minul suhteliselt sarnased sissetulekud (3 last, nende pealt saadav lastetoetus + vh 1000 euri suurusjärku) ja sain sel aastal laenu LHV pangast (max summa 65k, võimalik, et see veidi sõltub objektist, mida osta soovid). Mul oli muidugi ette näidata ca 50% sissemaksu, seega ma ei tea, kas see aitas kaasa. Muid kohustusi ei olnud. Olen abielus, aga laenasin ilma abikaasata.

  • Avatar
    Vasta Tsuh 18. november 2020 at 01:19

    Minul on näitena tuua kaks eri olukorda… Ja näited.
    Üks sõber kahe lapsega läks mehest lahku käis saja koha peal tööl ja ostis laenuga oma korteri, sest üürida on kallim 3 toaline kui laenuga osta…..
    Teine pere kes olid koos, üritasid swedist omale kodulaenu saada, palgad olid kokku ca 3000 ja ei antud…. Läksid seb üle ja isegi ei küsinud midagi…. Nüüdseks ka maja nende oma….
    Swedbank on maha käinud igati.,samas ise sebiga, telefonis 32 minutit ootel mõttetu küsimuse pärast ka lamp… Aga viimasel ajal TFB tundub olema mõistlik

  • Avatar
    Vasta ann 18. november 2020 at 00:59

    mul just sõbranna koos elukaaslasega tahtsid ka eluasemelaenu (ostsid väikelinna) korter maksis aind 10000 euri ja sissemakse raha oli neil 2000 euri kogutud,taotlesid 10 erikohast ja ainult üks pank pakkus laenu ning aind 3000 euri (kuupalk oli kokku neil 1500€) neil polnud laenusi,liisinguid ainult üür,komunaalid ja telefoni arved lapsi ka pole

  • Avatar
    Vasta M 18. november 2020 at 00:24

    Meie elukaaslasega just võtsime laenu. Elame küll väikelinnas ning korterid seetõttu tunduvalt odavamad. Võtsime laenu 53000, sissemaks 0%, tagatiseks mehe isa korter. Igakuine makse 300€ ?. Laenu saime SEBist, intress 2,9%. Tegelikult saaks ka väiksema intressi, kuid me ei maksnud sissemaksu. Maksime eelmise korteri müügist mõlemad autoliisingud, otsustasime jätta raha ka uue korteri sisustuseks ning veidi “raskemateks päevadeks” kõrvale panna.

  • Avatar
    Vasta mairi 17. november 2020 at 23:43

    Naljakas ongi ikka see, et kui inimesel raha ja vara jalaga segada, siis saab ta ka laenu, paneb oma kolm olemasolevat elamist tagatiseks, et neljas osta – kellelgi pole probleemi. Aga see, kellel oleks seda ühte ja ainukest oma kodu vaja, ei saa seda. kuidagi, küll ei vasta ühele, küll teisele tingimusele, maksa aga üüri, mis sageli tegelikkuses suurem kui laenumakse. Aga mis asja oluliselt lihtsustaks ilmselt, oleks palgatöö. Poole aasta sissetulekute laekumist tahavad vähemalt – kas pole kedagi, kes võtaks su kirjutama? Tapad ennast pool aastat kõigil lastevabadel nädalatel, teed nii palgatööd kui ka oma koostöid-asju – ja paned iga viimase kui teenitud sendi arvele, koonerdad nagu jaksad. Kui on arvelt näha, et sissemaksuraha on olemas ja kindel palk jookseb, võiks loota, et tagatiseks sobib ka ostetav eluase. Ma ostaks esmalt näiteks midagi sellist:
    https://www.kv.ee/kortermajakortermajas-koigest-6-korterit-hoone-fas-3278248.html?nr=7&search_key=7c5d8c838e5a0a1f392707a1cd0a8047
    Hinna räägiks nii palju alla kui annab, ehk õnnestuks omanikuga ka kaubale saada, et sellest järelejäävastki summast saaks osa talle otse maksta, et ametlik pangalaen väiksem tuleks. Seni kuni lapsed väikesed, on selline suure aiaga koht ikka mõnus, kui seal tasapisi midagi paremaks kõpitseda, siis on kindel, et müües kui väga ei võida, siis vähemalt ei kaota ka. Poole aasta pärast, kui laen käes, võid töölt ära tulla või kaubelda seal endale ainult osakoormuse – näiteks et saad sealt kätte täpselt pangalaenu summa. Siis kütad oma asju edasi ja ongi korras. Vähemalt maksad oma kodu eest, mitte ei tao kinni kellegi teise pangalaenu – nii nende üürikatega tihtilugu ju on, et makstud on sissemaks ja ülejäänu maksavad kinni üürilised. Kümne aasta pärast – kes teab, mis olud siis on, müüd selle maha ja ostad kesklinna uusarendusse korteri.
    Aga eks see ole küll fakt, et esimene ots koduomanikuks saamise teel nõuab ikka metsikut koonerdamist ja kokkuhoidu, eriti kui seda üksi teed.

  • Avatar
    Vasta Kats 17. november 2020 at 23:34

    Minul laen Swedbankist. Sai pakkumised võetud kõikidest pankadest, kuid Swed on kõige normaalsema suhtumisega pank üldse. Kahjuks inimesed ei tea seda, et kodulaenu summa arvestamisel arvestatakse laenu intressiks 6%. See on just seetõttu, kui Euribor, mis on hetkel miinuses, peaks tõusma. Näiteks 200€ kuumakse võib tõusta 700€ peale ja klient peab olema suuteline seda tasuma. Paraku selletõttu ei saagi paljud laenu ja inimesed on pankade peale vihased. Tegelikult pangad hoolivad ja kõik on selle nimel, et inimene tulevikus makseraskustesse ei jääks.

  • Avatar
    Vasta Na 17. november 2020 at 23:31

    Ei soovi sind ka kuidagi kurvastada aga laenu saamine on minu meelest väga keeruline. Olen 28, teenin 1900€ neto ja olen samas ettevõttes aastaid töötanud ning sissetulek stabiilne. Ostsin kevadel kesklinna korteri hinnaga 190 000€. Ülalpeetavad ja muud kohustused puuduvad. Pank oli nõus laenu andma minimaaselt sissemaksega 80 000€, mida mul sel hetkel tänu toetavale perekonnale oli võimalik maksta. Ütleks, et väga keeruline oleks sellist raha endal olnud koguda ka siis kui kõik elus töötatud aastad oleksin kogu töötasu säästnud. Pakkumised võtsin kõigist pankadest ja soov sissemakseks oli enam-vähem sama kõigil. Sissemaksu suurust oli pank nõus poolevõrra vähendama kui laenu oleksin võtnud koos kaastaotlejaga.

  • Avatar
    Vasta porgand 17. november 2020 at 23:28

    Elukaaslane ostsis korteri just.
    98 000 meganaiss diil ja fixer upper, saab oma maitse järgi teha
    20% taheti sissemaksuks (sest kuna nö koralikku renoveerimist vajav korter sp 20%) laenu andsid absull kõik pangad, aga otsustasime swedbanki kasuks, sest tehti madal intress. Teenib palgatööga 1500 eur neto, aga suudab iga kuu kõrvale panna 1000 eurot ja tundus pangale hea klient. (oleks saanud kasutada noore spetsialisti-kredexi diili või tagatist,aga otsustasime et teeme nii) pangale kuumakse ca: 360 eurot

  • Avatar
    Vasta L 17. november 2020 at 23:05

    Bigbank aitas meid, kui kõik teised arusaadaval põhjusel selja keerasid (tööstaaz oli kuu-kaks liiga lühike), protsendid ja jutud samal, mis teistelgi pankadel.

    • Avatar
      Vasta K 18. november 2020 at 10:27

      Ei taha motti mahasuruda, aga Sul on 3 ülalpeetavat ja 1000€ liiga vähe kuumaksuna, lisaks oled iseenda tööandja. Võimalus:
      1) mine lisaks blogimisele palgatööle, tööandja maksab Su eest sots maksu ja blogomine tuleb plussiks
      2) lapsetoetused Sinu arvele
      3) kogu sissemaks 20%
      4) lisatagatis korter vms
      5) ametlikku töötasu saav käendaja

      Kui need punktid täidetud, siis vali mõni väiksem pank nt Luminor, LHV, Coop vms, kodupank pole mõnikord kõige paremate pakkumistega, sest tavakodanik nende jaoks pole mittekeegi.

    • Avatar
      Vasta K 18. november 2020 at 10:32

      Aaa, ja lisaks ei tohi olla mingeid laene, krediitkaardid võid ka äravisata .
      Tegelikult oli Sul enda õigus – lihtsam on mees otsida, aga kus neid laenuvabasid leida??‍♀️??

      • Mallu
        Vasta Mallu 18. november 2020 at 12:48

        mul pole elus krediitkaarti olnud õnneks 😀

  • Avatar
    Vasta E. 17. november 2020 at 22:55

    Ma soovitaksin minna panka nõustamisele, alustada võid näiteks lihtsalt enda kodupangast.
    Eks kõikide pankade kohta on erinevaid kogemusi ja tagasisidet kuulda, kes mis tingimusi on saanud. Aga kuskil pangas võiksid käia nõustamisel, hiljem kui päriselt asjaks läheb, siis muidugi teha taotlused erinevatesse kohtadesse.
    Nõustamisel saad küsida ära kõik oma küsimused, saad aimu, mida pank Sinust arvab ja mis oleksid reaalsed tingimused ja summad, mida saaksid teha, et seisu parandada jne.
    Pankade kodulehtedel olevad laenukalkulaatorite abil saab muidugi ka mõningase ettekujutuse.
    Kui ma hakkasin kodu ostmisele mõtlema, siis käisin ise ka oma kodupangas nõustamisel, tol momendil ühtegi konkreetset korterit ei olnud veel silmapiiril, aga sain endale hea ülevaate, mis seis on ning edasisel kinnisvara otsingul oli juba suht kindel tunne, et kui leian selles hinnavahemikus midagi sobivat, siis laenu saamine suhteliselt kindel.
    170 000, palk 1000, 3 ülalpeetavat – sorry, aga see kõlab ulmeliselt. mina alustaksin millegist odavamast esialgu, hiljem aastate jooksul müü-osta-vaheta.

  • Avatar
    Vasta H 17. november 2020 at 22:36

    Kuigi lapsi pole ja Sinu olukorrale vastavat nõu ei oska anda, jagan kogemust juhul kui kellelegi abiks – minule enne laenu võtmist lihtsalt olid paljud nn “kogemuslood” abiks, nt et teada kas intress oli hea v mitte.

    N26, 2 toaline korter maksis 110 000, laen võetud 30a, kuumakse ca 430€ (võrdsete põhiosamaksetega graafik, seega alguses suurem summa, hiljem hakkab vähenema) korter ise väga heas seiskorras, aga kortermaja on 20. saj alguses ehitatud, arenevas Tallinna piirkonnas, aga oli “armumine esimesest silmapilgust” selle korteriga. Laenu võtsin üksi, sest sain ja tahtsin üksi, sissemaks 10%, mille kogusime elukaaslasega kahasse, ülejäänud Kredex. Igakuine neto mul ca 1900. 0 probleemi laenuvõtuga, vedas et hindamisakt tuli korteril veel suurem, st tean et positiivse tulevikuväätusega, vaadates arenevat piirkonda Põhja-Tallinnas. Jäin SEBsse, Swed pakkus lõpuks sama intressi (alguses veidi kõrgemat) ja Luminoriga oli väga veider suhtumine kus laenutaotluse peale paluti korterist pilte saata.. Muud asjad nagu nt pangaväljavõte vms ei tundunud huvitavat, jätsin pooleli selle seal ja otsustasin SEB lõpuks, sest kodupank. Kogu protsess oli tagantjärele mõeldes üllatavalt sujuv.

    Soovitan ka 2-3 pangast küsida pakkumist, mina jäin SEBsse, intress 2% (2020 suvi).

  • Avatar
    Vasta M 17. november 2020 at 22:14

    Mul on olnud laen nii seb kui lhv ja viimase teenindus ja suhtumine on lihtsalt nii palju parem, et võrdleks nagu siga ja kägu.
    Aga minu loogika oli see, et ma alustan alt ja liigun edasi, st antud juhul ei vaataks 170ga midagi, vaid otsiks märksa odavama variandi ja siis mõne aasta pärast müües, oled juba laenu vähemaks maksnud ja seega saad parema sissemakse uuele kodule.
    See toimis väga hästi, ehkki jah, elad teadmises, et see ostetav kodu ei jää lõpuni enda koduks ja varsti taas pakkima (samas, ega üürikas sama ebakindlus).
    Igal juhul, esimene kodu oli meil väike ja asukohalt ka ehk mitte päris eelistatuim kohe, aga 4 aastat hiljem ja voilaa 95m2 elamine olemas.
    Meie ressurss muidugi uusehitisi ei võimaldanud vaadata ja sellega seoses summad kohe väikdemad.

  • Avatar
    Vasta Kertu 17. november 2020 at 22:13

    Huvitav, et BigBank’i pole pea üldse mainitud. Meie käisime just veidi aega tagasi kõik pangad läbi ja tulemuseks on kodulaen BigBankist – kõige paremad tingimused ja mõistlikud lisatagatise nõudmised. SEB, mis väga pikalt olnud kodupank, ei andnud üldse lootust. Swed’iga rääkisime päris pikalt aga lõpuks olid nende tagatisenõudmised ebamõistlikult, protsent aga sama nagu Big’is. Luminori, Coopi ja LHV laenuprotsent kõrge.

    • Avatar
      Vasta PO 18. november 2020 at 07:03

      kas bigbank pole mitte kiirlaenukontor? sealt laenu võttes siis tulevikus tavapanngast(seb, lhw, swed) laenu ei saa ? 😀 Jah- kui tavapank laenu ei anna siis jah viimase õlekõrrena vbla kasutaks aga ikka väga kalkuleeriks ennem.

      • Avatar
        Vasta Kessu 19. november 2020 at 23:25

        Kust sa seda võtad? Ma sain Bigbankist eelmisel aastal isegi väikelaenu odavamalt kui kodupank Swedbank netipangas pakub. Ja Swed ei kobisenud midagi, pakkus veel krediitkaardi limiidi suurendust sel aastal. Kui ma kodulaenu peaks hakkama taotlema, siis võtaks küll pakkumised nii Swedist kui Bigist.

  • Avatar
    Vasta Kelly 17. november 2020 at 22:09

    Meil läks elukaaslasega ikka päris kaua aega enne kui laenu saime. Kala oli selles, et mees on ettevõtja ja mina töötan tema ettevõttes ning see ei läinud pankadele üldse peale, kuigi ettevõttel juba 10 aastat ajalugu ja käive hea. Esimesel taotlusel läks nende taotluste läbivaatamisega nii kaua aega, et selle aja jooksul müüdi kaks korterit maha, mille vastu huvi tundsime 😀 Seega jäi soiku. Proovisime siis lõpuks uuesti ja no seda seletamist oli ikka närviajavalt palju, kuna meil olevat “pereettevõte”, kuigi ma olen lihtsalt töötaja seal. Suhtuti aga nagu see oleks me ühine firma.

    Meil oli pankadega kogemus selline, et Swed tegi küll üsna madala pakkumise, aga vähemalt tegi, COOP ja Luminor saatsid kiirelt pikalt, SEB-st aga loobusime poole pealt ise, kuna sattus sama haldur, kes esimese taotlusega ja see naine on lihtsalt kohutav 😀 Mega üleolev ja sellise suhtumisega, et nah sa üldse laenu tahad, endal pole raha v? 😀 Kui sõbrale rääkisin, siis ta kohe teadis, kellest jutt, kuna ta olevat sama otsa sattunud. Lõpuks saime aga laenu LHV-st, kust vastus tuli kiirelt ja oli kõvasti kõrgem kui Swedbankis. Intress oli vist nõksa kõrgem, aga ausalt-öeldes oli juba täiesti savi sellest, peaasi et midagi kätte saaks 😀

    • Avatar
      Vasta Kertu 18. november 2020 at 18:42

      Mul ei olnud Big ka esmases nimekirjas, sest mul oli neist sama mulje – pole päris pank. Aga kui hakkasin asja uurima, siis selgus, et nad lisasid kodulaenud oma “portfelli” sel suvel ja tingimused, nagu öeldud, on samad või isegi paremad kui tavalistel pankadel. Ja mis mulle kõige rohkem meeldib – igapäevast arveldamist ei pea kusagile mujale kolima – nad ei nõua, et su palk nende kontole laekuks. See iganenud nõue kehtib kahjuks kõigis teistes pankades peale Coopi.

  • Avatar
    Vasta Nala 17. november 2020 at 21:56

    Mina vötsin aasta tagasi LHVst 110 000 maja jaoks laenu. Sisse maksin 5000€ ja lisatagatiseks läks mu ema maja.
    Laenu võtsin üksinda(ka strong ja independent woman 😀 ) lapsi pole ega ka ühtegi laenu ega liisingut.
    Sel hetkel oli mu palk umb 1400€ ja see oli maksimum mis sain võtta. Kui oleks korteri jaoks võtnud, oleksin rohkem saanud. Korteriga kaasneb vähem väljaminekuid.
    Kõik teised pangad saatsid mu kukele.
    Üldse vaadati väga kummaliselt et üksi võtan laenu maja jaoks.
    LHV oli ka ainus pank kes suhtles minuga inimlikult ja ise lahendusi välja pakkudes.
    Plaan on viie aasta pärast laenuleping ümber teha ning lisatagatis vabastada. Selleks hetkeks olen juba kinnisvara hinda tõstnud ning piisavalt laenujääki vähendanud et piisab ka ainult minu enda majast tagatiseks.

  • Avatar
    Vasta Ann 17. november 2020 at 21:51

    Minul saab kodularnu vütmisest 1 aasta, ülehomme. Kodupank on Swed-aga vabandust, mulle sattus nii taun haldur-küsis et kus kohast sissemaksu raha sain. Ütlesin siis, et kogusin ja müüsin 4 autot ära..see kukkus kirema, et mis imelik pere, et mis perel on 4 autot..käratasin siis, et nüüd kukute küll pikali, et mul on veel 3tk???

    Lõpuks võtsin Coopist, super armas laenuhaldur, viisakas. Laenusumma 65000, millest 10% maksin sisse+Kredex. Peres 1 laps ja palk oli eelmisel aastal 890€/kuus.

    • Avatar
      Vasta Vaike 18. november 2020 at 18:55

      Mul oli Luminoris selline haldur, kelle vastutegevuse tõttu jäi mul esimene notariaeg ära. Kirjutasin ta peale kaebuse, siis teiseks korraks tegi paberid korda, aga sellele eelnes korralik närvipinge, sest inimene lihtsalt kiusas kättemaksuks selle eest, et vahetan panka.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 17. november 2020 at 21:22

    Ärge nüüd kohe maha lööge, aga mida kuradit on inimesel vaja 100 000 laenu.. 100,170,280…miljon. Vanduma ajab, olge inimesed ja võtke 40-60 tuhhi, ise väike remont peale ja peab kõlbama, kurat raisk ma ütlen mis mõisapreilid siin koos 😀

    Rikka eluga nii harjunud, aga kukkumine tuleb üleöö ja valusalt. Eriti selliste summadega, kui palju jõuab ajaga juhtuda, sõda-majanduskrahh-whatever.. Seda tragöödiat ei jõua ära nutta. Ei pea saama häärberit kui selle kuuekohalise summa tegelik suurus isegi pärale ei jõua. Mu ema kaotas tlnas kalli korteri mille troppmees välja valis, totaalne häving.

    Kusjuures algset plaani, odavamat remondikat, oleks probleemideta ja lõdva randmega suutnud hallata. Aga eiiiiii, huipu kallis ja perfektne peab olema, mis siis, et selle suure perfektsuse all laiutab tavaline Decora kips, 9.90 soodusega. Mis siis, et vanadusnõtruseni pead huipu summasid maksma. Mis siis, et kolm last saavad suureks ja neilegi võiks mingi stardikapital olla. Mis siis, et sissetulekud võivad üleöö hääbuda ükskõik mis hetkel.

    Nii, sain oma kaebused-vastuväited esitatud ja rahus edasi elada 😀

    • Avatar
      Vasta aa 18. november 2020 at 12:12

      Samad mõtted – 190 000, 170 000 esimesed elamised…laenud 100 tuhat+ nagu miks orjata elamise nimel??? Ise olen veits 30+ aga kaks esimest elamist võtsime eksiga kahasse, esimene laen miskit 50 tuhat, teine küll 100 tuhat aga esimene elamine oli fixer upper ja sissemakse tuli kasumist. Läksime lahku ja müüsime teise elamise ostmisest kallimalt maha – mõlemad jällegi plussis ja korralikud sissemaksed olemas. Nüüd lõpuks enda elamise sissemakset sain teha üle 25%, laen 60 tuhat, kuumaks 250eur ja sissetulekud ca 2000 neto. Saan endiselt korralikult säästa, endale asju ja tegevusi lubada. Kui ka tööta peaks jääma, ei ole laenusumma selline, et kuskilt kokku ei korjaks.

    • Avatar
      Vasta Mina 18. november 2020 at 12:36

      Pank ei pruugi anda laenu, kui vajab remonti. Samuti on remondi jaoks raha vaja. Nokk kinni saba lahti. Pank vaatab ainult, kui likviidne on ostetav vara. Läbi käidud tee ja loobusin? mehel üle viskab, siis elan tänaval ?

  • Avatar
    Vasta Gigi 17. november 2020 at 21:15

    Osta odavam korter. Nii 130 000 euro ringis saab normaalseid kortereid küll.

  • Avatar
    Vasta Mia 17. november 2020 at 21:15

    Ma ei tea, kui suurt korterit sa otsid, aga me ostsime aasta tagasi kolmetoalise Stroomi ranna lähedale vanasse paneelikasse. Vist oli 95000 ja 60 ruutu. Mõned tuhanded maksime veel ehitajale juurde, et värskendusremont teha ning sisustusele kulub ka veidi, aga kui sa oled nõus vanema majaga, siis ehk leiad ka oma eelarvesse mahtuva rutem. Hiljem saad ju suurema-uhkema vastu vahetada.

  • Avatar
    Vasta B 17. november 2020 at 21:11

    Suuresti oleneb laenusaamine ka laenuhaldurist. Suhtlesime Swedis (kodupank) algul ühe halduriga, kes oli väga tore ning asjalik, seletas alati kõik asjad meile lahti. Laenutaotlust esitades määrati meile teine haldur, kes oli oma suhtumiselt täielik vastand ning pakkus laenusummaks koheselt 20000 eurot vähem. Ta isegi ei uurinud midagi, vaid ütles koheselt väiksema summa ilma põhjendamata. Elukaaslane helistas uuesti antud haldurile ning soovis meie esimest haldurit tagasi. Õnneks nii läks. Saime asjalikuma halduri tagasi ning palju mõistlikuma laenupakkumise. Niiet suuresti oleneb pakkumine ka haldurist.

  • Avatar
    Vasta täpii 17. november 2020 at 21:08

    arvestades seda, kui palju pappi oled tagunud Kardo majja, siis oleks ju tore tagatis, tuleviku mõttes muidugi horror mõlema poole jaoks 😀

    Korteri ostmisest niipalju, et sissemakset (10%)oleme kogunud ca 2a, samal perioodil üüri maksnud 20k+

    Jah vastuse saime kõikidest pankadest kuhu päringu tegime(3), kodupangal seni kõige parem intress(Swed).
    Valisime 4-toalise uusarenduse Tallinnas, hind 200k, lisaks võib julgelt arvestada 10k+

  • Avatar
    Vasta Laura 17. november 2020 at 21:01

    Mida mina soovitan, on kasutada oma hiiglaslikku jälgijaskonda ja püüda skoorida omale sarnane diil nagu Jane ehk notariaalne järelmaks. Maksad nagu üüri, aga pikas perspektiivis ostad oma kodu välja. Lepinguga on samasugune kaitse nagu pangagagi ja samas ei pea ajama mingeid tingimusi ja nõudmisi taga.

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 23:37

      See tundub missioon impossible:D

    • Avatar
      Vasta Lily 18. november 2020 at 05:44

      Mina ei saa aru, miks peaks keegi müüja sellega nõus olema? Müümise point ikka ongi see, et saad korraga kogu raha ja siis seda kasutada. Kui ostja maksab “nagu üüri”, siis võikski omanik ju üürilised võtta ja samas jääb ka kinnisvara talle lõpuks alles.

  • Avatar
    Vasta A 17. november 2020 at 21:00

    Meie ostsime mehega kahepeale Laagrisse korteri selle aasta märtsis 123 000 euriga, sisse maksime natuke üle 20% ja laenumakse on umbes 400 (85ruudune korter ja neli tuba). Parima intressi pakkumise tegi Swed (kodupank), seb pakkus protsendi võrra rohkem kui Swed ja teised ei võtnud jutule, sest olin alla aastase lapsega kodune. Mees oleks saanud ka üksinda taodelda tegelikult, tal keskmiselt palk umbes 1800 ja tema max summa oleks olnud 125 000, 20%lise sissemaksega, aga tahtsime kahepeale. Seega tundub 170tuh tõesti päris suur summa kui palka näidata 1700 ?

  • Avatar
    Vasta Tyy 17. november 2020 at 20:54

    No ei pea ju nii kõrge lennuga alustama . ALLA saja tuhande on ka täitsa norm korras kortereid Sauel. Esimese otsinguga kohe ilmusid välja. Sauel 3 ne 95 000 Ma ei tea ei hakka siia kopima neid linke.
    Samas kandis, Laagris on kenasid ja põnevaid elamuid. Ilus uus värske koolimaja ka olemas. Mul viimasel ajal sinna palju tuttavaid siginenud. Võta ükspäev ja sõida läbi neid nn. ääremaid ja avastad vau mis toredaid paiku.
    Ma muide arvan, et selle artiklipeale tuleb sulle murdu pakkumisi, ole hea ja ära rapsi võta endale aega arutleda, uurida, mõelda läbi asjad.

    • Avatar
      Vasta A 18. november 2020 at 07:16

      😀 Tallinnast 20km linnast välja ?

  • Avatar
    Vasta Mina 17. november 2020 at 20:44

    Mina ostsin üksi kahe lapsega korteri. Kolmandat ootasin. Siiani maksan ise üksi ja saan hakkama. Jaa mega raske on.
    Samas elukaaslane nagu on kõrval aga majanduslikult olen üksi. Nii laste suhtes kui ka rahadega. Minu jaoks oli variant notariaalne leping. Sain omanikuga jutule et maksan talle siis ja panin intressid ka juurde.

    • Avatar
      Vasta M 17. november 2020 at 23:11

      Ostsime elukaaslasega just eelmine nädal korteri, hinnaks veidi alla 170 000€. Kuna oleme mõelmad nooremapoolsed ning kindla sissetulekuga inimesed, siis teadsime juba eos, et ilmselt annavad kõik pangad meile laenu – ja nii oligi. Valisime SEB, kuna mõlemal on pangas kontod ning intress oli ilmselt üks madalaim üldse, mida pakutakse. Swedis võttis asjaajamine 2x kauem aega, Luminori ei võtnud puhtalt isikliku eelistuse pärast ning Citadele (kellel muuseas väga madalad intressid) tegi küll hea pakkumise, kuid laenu tagasimakse 25 aastat 30 asemel nagu igalpool mujal pankades. Sissemakse oli meil ca 20k ning saime ka Kredexi käenduse, kuumakse ca 550€ koos kindlustusega. Muidugi mis end pisut šokeeris oli see, et kui palju kõrvalkulusid on kinnisvara ostuga. Notar, kredexi leping ning leping pangaga kokku u 2000€, mis ei tundu suur summa, kuid kui oled parasjagu tegemas nii suuri väljaminekuid nagu korteri ost, siis ka see 2000 tõmbas veits hapniku kinni 😀

      Aga Sulle soovin igaljuhul palju edu. OMA kodu eest maksta on ikka tunduvalt mõnusam kui suva üürika eest, kus ka kruvi seina puurimiseks pead omanikult luba küsima.

  • Avatar
    Vasta Anna 17. november 2020 at 20:34

    Ma loodan, et selleks ajaks kui korteriostust hakkad blogoma, siis olen omadega samal maal ja saan suga kaasa rääkida igasugustel korteriga seotud teemadel ja vb sul häid nippe ja soovitusi ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 20:36

      ma annan endast parima 😀

  • Avatar
    Vasta Mar 17. november 2020 at 20:28

    Minul sai kodulaenist nüüd aasta. Muidugi mul vb madalamad standardid ka ja ostsin odava korteri. Eelkõige lihtsatel põhjustel. Tahtsin ruttu kolida, mulle meeldib ise nokitseda ja ma olen vastu sellele et laenan end nn lõhki. Et siis ostsin korteri et see tulevikus välja üürida kui aasta kahe pärast suurema elamise olen ostnud. Praegu võtsin pea 5x väiksema laenu kui tegelikult pank oleks andnud. Aga milleks elada nii et suurem oma su palgast läheb pangale järgnevad 30 aastat. Parem ju väiksem summa ja 10 aastga tasutud. Aga inimesed ja nende eelistused on erinevad.
    Mina võtsin swedist. Väga tore haldur oli ja intess tuli väga mõistlik 🙂
    Aga taotlused saatsin ikkagi mitmesse panka. Soovitan sulgi nii, uuri mitmest kohast 🙂

  • Avatar
    Vasta G. 17. november 2020 at 20:27

    Meil on coop pank, ainus pank mis võttis jutule ainult lisatagatisega- st sissemaksu raha ei olnud meil kohe võtta. Coop oli sellessuhtes kõige vastutulelikum, et mina olin too hetk rase ning 1.5 aastase lapsega kodune. Arvestas vanemahüvitist ka kaastaotleja sissetulekuks. Intress on natukene kõrgem, kui swedis või sebis. Meil on 3 toaline (100ruutu korter, koos suure aiaga, väikelinnakesklinnas), maksame 320€ kuus. Võtsime kahekesti laenu elukaaslasega.
    Aa ja tahtsin öelda seda, et Kardo ei saa anda sulle lisatagatist. Lisatagatisena saab ainult vanemate kinnisvara kasutada.

    • Avatar
      Vasta G 17. november 2020 at 20:30

      Võtsime igaltpoolt pakkumised. Lhv ei andnud väljaspool suurlinnasi laenu, luminor ei võtnud vaid lisatagatisega jutulegi. Endal on meil swedbank.

      • Avatar
        Vasta Nala 17. november 2020 at 22:00

        Minule olid nõus andma laenu ilma sissemaksuta Coop ja LHV. Aasta tagasi.
        Ka linnast väljas asuv maja. Coopi intress oli umb 4,2%
        Ja LHV 2,8%

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 20:31

      No see laenuhaldur ütles, et kui hüpoteeki peal ei ole, siis saab.

      • Avatar
        Vasta Imbi 17. november 2020 at 22:57

        Lahutatud mehe emale kuuluv maja? Kindlasti ei sobi lisatagatiseks.

        • Mallu
          Vasta Mallu 17. november 2020 at 23:29

          See kuulub Kardole ju, mitte ta emale

          • Avatar
            Imbi 18. november 2020 at 13:12

            Isegi kui see kuulub Kardole, on Kardo sinu lahutatud mees.

          • Mallu
            Mallu 18. november 2020 at 13:28

            krt, peab uuesti abielluma kiirelt siis 😀

      • Avatar
        Vasta D 17. november 2020 at 23:27

        Mina sain just swedist vastuse, et kuigi korter minu ja eksabikaasa mõlema oma, siis tagatiseks ei sobi, kuna teine inimene on võõras, mitte pereliige.
        Tean, et seb on võtnud ka vanavanema korterit tagatiseks; pole ise veel uurinud, kas sealt mul õnnestuks selle lisatagatisega laenu saada…

      • Avatar
        Vasta Helina 18. november 2020 at 10:28

        Rääkisin eile Luminoriga telefonis. Nad ütlesid, et lisatagatisena aksepteerivad ainult kas minule või mu “abikaasale” kuuluvat vara. Vanemate vara neile lisatagatisena ei sobi.
        LHV tahab kolmandale isikule kuuluva lisatagatise korral ikkagi 5% sissemaksu, mida meil ka pole.
        Coopi vastust veel ootan, samuti Swedi ja SEBi. Fingers crossed, et keegi nõus on madalat intressi pakkuma ainult lisatagatisega.

  • Avatar
    Vasta Anonüümne 17. november 2020 at 20:26

    Kui Sinu palk on 1000.00 EUR neto ja kohustusi ei ole ega lapsi samuti, saad pangalaenu ca 70 000.00 EUR. Kui lisaks läheb arvesse 3 last ülalpeetavatena, siis laenu kindlasti ei saa. Kui tahad laenu saada 170 000.00 EUR, siis pead saama netopalka vähemalt 2350.00 EUR ning kohustusi sellise palga juures olla ei tohiks. Kui saad ametlikult palka 1000.00 EUR, siis 3 ülalpeetavaga laenu ei väljastata, ülalpeetavateta ja kohustusteta on maksimaalne laenusumma 70 000.00 EUR. Lisaks võib tulla muid lisatingimusi kui oled iseendale palgamaksja, lühem periood, mis kalkulaatori kohasel vähendab laenusummat, mis võimalik taodelda jne.
    Soovitan teha taotlus nii ettevõtte nimel kui ka eraisikuna ja küsida väga pädev laenuhaldur.

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 20:32

      Eks see jah oleneb pangast. Samas kui maksan endale 1700 euri palka JA lasterahad läheksid sissetulekute alla, siis ehk venitab selle 2300 ka välja

      • Avatar
        Vasta Kataliina 17. november 2020 at 20:49

        Meil pangad lastetoetusi ei arvestanud, kuigi tegelikult suure osa laenumaksest see ju katab. Iseenda tööandjana pead esitama ka OU aruandeid. Mõni pank urgitseb nendes kohe eriti (üks rootslane), laseb täita küsimustikke veel lisaks. Urgitsetakse ikka igasugused asjad välja. Aga kui isiklikud ja ettevõtte rahaasjad on korras, siis saab laenu.

        Hetkel tee ära see, et mine panka ja uuri oma võimalusi. Kui ongi tarvis palka tõsta, siis hambad ristis teed selle ära. Osad pangad näiteks ei luba ka vanemate kinnisvara tagatiseks.

        PP sai laenu hoopis OU le, eks. Eks näis, kuidas ja kas mingid maksuteemad tulevad.

        Üks teine siin just ei saanud kaastaotlejaks.

        Et siis võib minna nii või naa sellega, kui oled enda boss. Üks variant laenu pärast ka kuhugile “päris” tööle minna.

  • Avatar
    Vasta Mari 17. november 2020 at 20:19

    Järelikult panga silmis ei ole te piisavalt maksejõulised, järelikult ei ole laekumised kontole piisavalt järjepidevad ja summa ei ole kindel iga kuu, või ei ole töökoht piisavalt kindel. Mis kohaga te inimesed mõtlete? Pankadel on kasulik inimestele laenu anda, pangad ei ole lihtsalt niisama nõmedad ja ütlevad teile ei, sest teie nägu ei meeldi neile . Kuidas ei mahu pähe, et kui te ei ole pangasilmis maksejõuline, kui teil ei ole kindlat töökohta ja kui teie palga laekumised ei ole järjepidevad, siis ei saagi laenu? Jah, ka lastega on raske saada laenu, võib-olla on see tõesti veidi diskrimineerimine, kuid proovige mõista, et kui teil on laps, siis on ka teie rahaline väljaminek juba oluliselt suurem ja pangad lihtsalt juba eos arvestavad sellega, lisaks nad ju näevad teie konto väljavõttelt kuidas te rahaga ümber käite ja mis raha teil mille peale kulub.
    Sul Mariann on kolm last, sa oled üksik ema kes teenib ~1000€ kuus, miks peaks pank sulle andma 170k laenu? Sul läheb sellest 1000 eurost juba pool pelgalt elamise peale, mille eest sa siis seda laenu veel kavatsed maksta? Pank ju näeb teie igakuiseid kulutusi, kuhu te reaalselt raha panete ja kust raha tuleb. Järelikult ei suuda te pangalaenu panga silmis maksta nii lihtne see ongi. Sinul ju ei ole kindlat töökohta. Sinu palk olenebki sellest, kui palju või mis koostöösid sa teed, ehk siis ei saa ka sinu palk olla kindel ja panga jaoks on see juba väga suur miinus. Lapsetoetus rahad ei mängi olulist rolli sest see raha on arvestatud nagu nii laste peale, ehk siis see ei anna sulle nö suuremat ”palka”.

    • Avatar
      Vasta Laasu 17. november 2020 at 22:57

      Aa minu arust on jant see, et pank näeb et olen ca 10 aastat iga kuu maksnud korrektselt üüri, mille summa on suurem kui oleks laenu makse, korrektselt tasutud arveid.. Kas see siis ei tõesta, et ju saan ka oma kodu laenu eest tasutud, olgugi et sissetulek pole nii suur et piisava kiirusega sissemakset koguda.

      • Avatar
        Vasta A 18. november 2020 at 07:19

        See neid jah ilmselgelt e huvita 😀 Kuna võid selle suure summa ka kahe/ kolmepeale maksta jms..seda kontrollda ei saa.. ja kui ei saa siis pole ka pikemat juttu pangas

  • Avatar
    Vasta K 17. november 2020 at 20:12

    Küsi kindlasti kõigist võimalikest pankadest. Pakkumised võivad väga erinevad olla. Ma võtsin eelmine aasta ja jõudsin swedile 2 korda öelda, et valin neid, kuid Lhv kui kodupank lõpuks andis võrdväärse intressi ja ei pidanudki teise panka kolima. Korter oli 95 000, maksin sisse 10% kredexiga. Olen ilma lasteta ja 1400 eurise palgaga.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 17. november 2020 at 20:11

    Meil jäi lõpuks leping sebiga. Aga üks mida soovitan, on pankade vahel pinksi mängida. Kui keegi teeb parema pakkumise, siis anna teisele märku. See küll eetiline pole, aga seda laenu maksad oioi kui kaua ja intessist oleneb palju. Me saime nt 2.49% pealt 1.99%le,mis 30a peale on väga arvestatav summa

    • Avatar
      Vasta Buble 18. november 2020 at 01:42

      Meil 3 last, sissetulek kokku 2510, elukaaslasel veel õppelaen ja meile öeldi igalt poolt ei (soovisime 100 000). Aga siis tulid meile appi minu vanemad, kes võtsid meie eest(võtame võimaluse avanedes üle). Seega jah, meil ei õnnestunud, kuid proovime uuesti, kui õppelaen saab tasutud.

    • Avatar
      Vasta A 18. november 2020 at 07:23

      Mina olen ka enda SEB-ga väga-väga rahul juba teise kodulaenuga….intress 2,1,% 130 000 uus korter ilma probleemideta ja väga tore laenuhaldur mul juba aastaid 🙂 Proosvsin ka swed intress tuli 2,6 ja LHV-l 3,2%

  • Avatar
    Vasta Geidi 17. november 2020 at 19:57

    Kaks last, üliõpilasest pereema ja välismaal töötav mees.
    Me ei saa Eestist laenu. Õnneks on oma kodus olemas. Korteri asemel tahaks maja aga niikuinii krundile laenu saada on suht hopeless keiss ja kogu see jauram, oleme otsustanud, et lihtsam on koguda ja osta krunt välja ning siis sinna peale ehitada.
    Osta maja ja siis seda renoveerida tuleb kokkuvõttes metsikult kallim.
    Ja kui me ka maja kunagi ei ehita siis vähemalt on meil mõnusas väikeses majas korter, kus on väga hubane ja hea, lisaks on majal oma privaatne hoov ja lastel lust siin kasvada.
    Korterit me müüa ei soovi, me ei saa elusees siia investeeritud raha tagasi, sest seda ehitades me materjalide hindu ei vaadanud, tegime ju endale kogu täpselt enda käe järgi. Tagant järgi saame aru, et selle raha eest oleks saanud maja osta aga noh ju pidi nii minema nagu praegu on.
    Ja seda “oma” soovi ma mõistan, enne selle kodu tegemist elasin 7 aastat üürikas. Oma on siiski oma ja mõistan ka neid, kes selle “oma” on soetanud pangalaenuga. Meil on vedanud ja laenukoormus vaid autolaenu osas veel natukene, rohkem laene/järelmakse ei oma ega ka soovi.

    • Avatar
      Vasta Anonüümne 17. november 2020 at 20:21

      Meil laenu võtmise hetkel oli üks laps ja välismaal töötav mees. Mees sai üksi laenu võtta kuna minu tol ajal niru palk (600 neto) ei aidanud midagi ja olin ka justkui mina mehe ülalpeetav (pank kusjuures ise arvas seda ?sest mees kandis mulle ka elamiseks raha) aga Ei tohtinud olla ühtki muud kohustust. Ja abiks oli tuttav laenuhaldur.

  • Avatar
    Vasta Tiina 17. november 2020 at 19:56

    Mina ei ole küll laenu võtnud, kuid töötan maaklerina ja olen õige pisut ikka ka selle laenuasjaga kursis. Kõige raskem ongi üksikemadel/-isadel. Panga silmis peab sul jääma peale laenumakse tasumist teatav summa igaühe jaoks kätte ja kui sa maksad endale ametlikult 1000eur neto kuus, siis vaata et nad su lapsi ära ei võta üldse 😀 Hehe, nali. Aga sellega kahjuks ükski pank jutule ei võta.
    Olen 100% nõus, et kui inimene suudab üüri ja kommunaale maksta, siis üldjuhul (alati on imelikke erandeid) suudab ta maksta ka laenumakset. Swedbankist öeldi selle peale, et üürikorteri saab alati ära anda, pangalaenu mitte. Kuid elama peab siiski ju kusagil?

    Kõik pangad ei pruugi ka sotsiaaltoetusi (nt lasteraha) ja elatisraha võtta stabiilse ja kindla sissetulekuna. Lastega võib midagi juhtuda, sünge stoori, aga äkki kaob lasteraha tagant ära, aga laen vajab veel 20 aastat maksmist.
    Tagatiseks sobib üldjuhul perekonnaliikme (ema või isa) kinnisvara. Sõprade-laste isa oma arvesse ei võeta.

    Soovitan sul leida väga hea inimese, kes töötab panganduses ja minna tema jutule. Vaadata üle kõik variandid ja tegutseda vastavalt sellele. Kui on abi lasterahade sinu nimele kandmisest, siis tee muidugi seda. Kui on võimalik kasutada kellegi kinnisvara tagatisena, siis kasuta seda ja kui kuulud kredexi sihtrühma, siis soovitan julgelt kasutada ka seda varianti.
    Kui laenu võtma hakkad, või vähemalt proovid võtta, võta igast pangast pakkumine. Tingimused võivad olla väga seinast seina 🙂

  • Avatar
    Vasta K 17. november 2020 at 19:48

    Mul kodupangaks oli Swed, ja nemad olid ka ainsad, kes polnud nõus nii suurt summat andma (uusarendus Laagris)
    Coopis intress kõrge
    LHV-d soovitasid paljud, aga tol hetkel polnud Kredexi võimalust
    Citadele annab ka suht lihtsalt, aga natuke kõrgema intressiga
    SEB pakkus ka hea intressi, aga lõpuks jäi Luminor

  • Avatar
    Vasta Kristel 17. november 2020 at 19:41

    Oleme ise oma uue elamise otsingul ja soovime osta maja . Maja maksis 320 000 ja sissemakse oleks meil pool summast. Enda sissetulekud mehega on koos lasterahaga nii 2400 ja ülalpeetavaid 4. Laenu aga ei anta ( max summa 120 tuhat). Siiani oleme teinud taotlused swed, lhv, coop, seb. Luminor pole siiani pakkumist teinud kuid olen kuulnud et lasterahasid võtavad nemad just arvesse pool summast äkki. Üldjuhul näitavad panga kodulehel laenukalkulaatorid suht täpselt ära kui palju laenu saab ja kas saab üldse.

  • Avatar
    Vasta Mariann 17. november 2020 at 19:39

    Ma soovitan alustada odavamast korterist ja liikuda aja jooksul kallimate poole. On lihtsam sissemakset koguda, laenumaksed on odavamad ja jõuad ehk kiiremini kinnisvaraomaniku staatusesse kui 170k korteriga.
    Otsisime mehega oma kodu paar aastat tagasi ja huvi pärast vaatasin, palju ma üksi laenu saaks. Palk oli mul tibake suurem kui sul, üks ülalpeetav ja kalkulaatorid näitasid ca 70k laenu. Mul oli muidugi ka sissemakse 30k olemas, seega ca 95k korteri oleks saanud endale lubada. Kahepeale duubeldasime laenusumma ja sissemakse ning saime väikese majakese endale lubada Tallinnas. Notaritasud, hindamisaktid jm “pudi-padi” võtavad ka hea mitu tuhat.
    Aga muidugi kes suurelt ei unista, see ei jõua üldse kuhugi 🙂

    • Avatar
      Vasta Pille 17. november 2020 at 20:29

      Keegi teab kas ametlikult välja nõutud (ja laste isa poolt korrektselt makstud) elatis läheb ka laenu taotlemisel arvesse?

      • Mallu
        Vasta Mallu 17. november 2020 at 20:30

        see vist oleneb pangast, nagu ka lasterahad

      • Avatar
        Vasta M 17. november 2020 at 23:23

        Minul läks arvesse kui tegime lapse isaga notariaalse lepingu. Laenu võtsin seesmist.

      • Avatar
        Vasta * 18. november 2020 at 17:12

        Kui on ametlikult määratud/kokku lepitud elatis, siis läheb. Kui niisama kokkulepe, ei lähe.

  • Avatar
    Vasta J 17. november 2020 at 19:38

    Just natuke aega tagasi võtsi. Üks ülalpeetav, seb ja alla 250€ kuus, aga sissemakse oli ka üle 50% ja 20 aasta peale.

  • Avatar
    Vasta Laura 17. november 2020 at 19:38

    Laenu pole võtnud, aga on endal sama plaan. Natuke üle aasta olen üürinud ja iga kuu kui tuleb üüri maksmise aeg, tuleb klomp kurku, nagu viskaks raha tuulde lihtsalt.
    Tahaks ka ikka oma kodu juba.
    Hetkel täitsa üksik ja lastetu ja töötan kahel kohal, mõni lisakohustus ka, aga pean ka end üks hetk kätte võtma!
    Edu oma kodu soetamisel Sulle ka! ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:39

      Sa ilmselt saad sellle 27 aastat enne mind, aga edu sullegi :D!

  • Avatar
    Vasta Nimetu 17. november 2020 at 19:38

    Me võtsime küll 2a tagasi elukaaslasega, aga ainuke normaalne pakkumine oli SEB ja kredex, üürida ei tahtnud, sest oma elu alustada tundus lihtsam laenuga
    Meil väikelinnas hinnad tunduvalt odavamad ja panglaen koos kõige juurde kuuluvaga 160euri kuus vs üür 200€+ kuus on meie jaoks suur vahe. Lapsi ei ole aga koer, kassid. Vaikselt saab isegi remonti teha kuigi mina hetkel töötu ja käin koolis.

  • Avatar
    Vasta Mari 17. november 2020 at 19:37

    Nii, esiteks iseenda tööandjana ei pruugi sul ikka nii lihtsalt minna. ma veel ei ole kuulnud et minu tutvusringkonnas oleks saanud laenu keegi, kes on iseenda peremees. Meie tegime nii, et vormistamine mehe sõbra ettevõttesse tööle, tasumine teenusarvena kõik kulutused. 10 kuu pärast kui korter oli ostetud koondasime härra ära ? võttis end töötuna arvele ja nii oli:) nüüd teeme minuga sama asja. Tahame teist korterit osta hiljemalt veebruaris. Aga summa mis on laekunud riigile on ulmeline… Aga küsi annan nõu.

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:40

      Ma küll tean neid, kes ise enda tööandjana on saanud laenu, miks ei peaks saama, kui firma aastaid olnud ja käive korralik?

      • Avatar
        Vasta Ly 17. november 2020 at 19:55

        Siis pead arvestama, et firma raamatupidamine tuhlatakse korralikult läbi 🙂 Lisaks jah, iseenda peremeestele ei taheta nii kergelt anda kui töölepingu alusel töötavatele isikutele.

        • Mallu
          Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:56

          no ega mul midagi varjata nagunii pole, mul kõik paberid ja värgid korras kenasti, aga ma pigem ikka ostaks endale, kui firmale.

          • Avatar
            Jaana 17. november 2020 at 21:24

            Iga kell võta enda nimele mitte firma nimele.
            Kui kunagi peaksid firma nimelt enda nimele vormistama või tahad maha müüa, siis on maksukohustus mõttetult suur.

          • Avatar
            Triinu 17. november 2020 at 22:49

            Mina ka iseenda tööandja ja anti ilusti laenu, pangale oli vaja esitada vaid ettevõtte bilanss ja kasumiaruanne. Iseenda tööandjaks olemine ei ole laenu saamisel mingiks takistuseks, laenu võtsin 2a tagasi LHV-st.

        • Avatar
          Vasta Kriati 17. november 2020 at 21:13

          Meie saime Luminorist väga kergelt laenu olles ise firma omanik. Swed küll ütles ära seetõttu aga keegi mehe raamatupidamist küll läbi ei tuhlanud 🙂

    • Avatar
      Vasta Marina 18. november 2020 at 17:45

      Minu tutvusringis küll on abielupaar, kus mõlemad (mees & naine) on iseenda tööandjad. Võtsid koos laenu. Mis neilt täpselt nõuti, ei tea, aga seda küll tean, et sissemakse oli suur, 30%. Eks see on märk pangale, et pole palgaga mängitud ja ümmargusi kasumeid või sõbramehepalka makstud sõbrafirmast 🙂 Ennegi olen kuulnud, kuidas töötajad lasevad endal palka tõsta ametlikult, kuigi tegelikult maksavad tööandjale tagasi sularahas. Nii, et ei vasta tõele see, et pangad ei anna laenu kui oled iseenda tööandja.

  • Avatar
    Vasta Agnes 17. november 2020 at 19:32

    Vb oleks tark oma ettevõtlust ajada ettevõtluskonto alt. Kui muidu on maksumäär 33%, siis ettevõtluskonto alt on 20%. Saaksid omale rohkem palka näidata, et end riigile vigaseks ei maksa. Ainult poolvigaseks. Ettevõtluskontot pakub meil ainult LHV, aga väidetavalt arvestavad nad igakuiselt ettevõtluskontole laekunud summat kui sinu palka. Samuti suhtleb pank ise Maksu- ja Tolliametiga. Bronnib su kontolt automaatselt 20% ja saadab MTAle. Ka raamatupidamist pole vaja sellega teha.
    Väikeettevõtjale ülimugav ja soodne variant.
    Aga no vaatame kui ma ka ühel kaunil päeval üksiku naisena hakkan laenu taotlema, eks siis näha ole kui roosiline see olema saab kui olen seda ettevõtluskontot kasutanud. Minu jaoks ka kõik uus värk, aga praegu tundub üsna asjalik ja kasulik.

    • Avatar
      Vasta Liis 17. november 2020 at 19:51

      Ettevõtluskonto sobib siis, kui eraisik pakub teenuseid eraisikule. Mallukal vaevalt eriti palju eraisikutest kliente on.

      • Mallu
        Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:52

        tõesti ei ole

    • Avatar
      Vasta Jaana 17. november 2020 at 21:31

      Selle konto puhul ei saa mitte midagi kuludesse kanda. Kogu laekumist võetakse kui puhast tulu, mida maksustatakse täies ulatuses.
      Tehingutele on ka piirang: Kui ettevõtluskontole laekunud tasu ületab 40 000 eurot kalendriaastas, siis on füüsilisel isikul kohustus end äriregistris ettevõtjana (FIE, OÜ) ning Maksu- ja Tolliametis käibemaksukohustuslasena registreerida. Registreeritud ettevõtja on kohustatud pidama raamatupidamis- ja maksuarvestust.
      Kommentaar Liisile:
      Vahet pole kellele teenust osutad, võib ka juriidilisele isikule.
      https://www.emta.ee/et/eraklient/tulu-deklareerimine/fuusilise-isiku-ettevotlustulu-lihtsustatud-maksustamine

  • Avatar
    Vasta H 17. november 2020 at 19:31

    Kas ei tuleks kõnealla ettevõttele vara soetamine hoopis? Siis ei peaks jahmerdama endale palga maksmisega, kuid tingimused peaks kindlasti täpsustama raamatupidaja ja pangaga üle (sest kodulaenu intress eraisikule võib olla parem).

    Endal kodulaen swedis, kodupank ja kõige mõistlikumad tingimused ka, kuivõrd olen stabiilne pikaaegne klient. Sissemaksu asemel panin teise kinnisvara tagatiseks ning märgatavat vahe ei tekkinud kuumakses (sest kodulaenu periood nii pikk).

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:33

      Ma ei kujuta ette, kuidas see ettevõttele korteri ostmine üldse käiks 😀

      • Avatar
        Vasta K 17. november 2020 at 19:53

        Ettevõttele korteri ostmine täiesti võimalik, aga siinjuures peab arvestama, et intress ilmselt pisut kõrgem kui kodulaenu puhul, samas Coopi ja LHV-ga võrreldes võib isegi parem olla. Samuti ei anta ettevõttele 30a graafikut, pigem tuleks arvestada 10-15 aastat.

    • Avatar
      Vasta E. 17. november 2020 at 19:47

      Kui osta ettevõttele korter, siis see korter kuulub ettevõttele mitte ettevõtte omanikule ja kes iganes seal sees elab peab renti maksma. On ebaseaduslik ettevõtte omanikul kasutada etteõvtte vara enda tarbeks tasuta 🙂 Lihtsalt mainin!

      • Avatar
        Vasta E. 17. november 2020 at 20:03

        Ma mõtlen siis isiklikuks tarbeks tasuta, mis ei ole seotud ettevõttele käibe tekitamisega. 🙂

  • Avatar
    Vasta Six 17. november 2020 at 19:31

    Coop panka soovitan uurida!

  • Avatar
    Vasta Anonüümne 17. november 2020 at 19:31

    Ma ei tea, kas hiljaaegu võib tähendada ka 2,5 a tagust aega aga ma jagan ikka. 😀 Me üürisime 30 ruudust korterit ja maksime iga kuu 300 eurot + kommunaalid. Ühel hetkel oli sissemakseks 20% koos ja hakkasime korterit vaatama. Ei hakanud end esimesel korral tapma ja valisime esialgu kahetoalise korteri vanas paneelikas, seega hind oli oluliselt väiksem kui sama suur korter uusarenduses. Pakkumise võtsime kolmest pangast: Swed pakkus intressiks 2,14%; COOP 3,5% ja SEB kui kõige nõmedama suhtumisega pank 2,6%. Võtsime swedi loomulikult, see oli ka kodupangaks. Praegu maksame laenu 180 eurot (seal sees on ka kodukindlustus) + kommunaalid muidugi. Mõned aastad elame veel sees, kogume raha juurde ja saamegi juba fäänsima asukohaga ja uuema korteri. Tasa ja targu. 🙂
    Aga pankadest soovitan selles järjekorras: 1) milline pank pakub väiksemat intressi, sest hiljem pole vahet, kas said hea kogemuse või halva, maksad ikka samamoodi; 2) milline on su kodupank, sest mugavam on, kui kõik tehingud toimuvad ühel kontol ja ei pea muretsema; 3) vaata esimest punkti. 😀

    • Avatar
      Vasta Kerrit 17. november 2020 at 20:35

      Laenu võtsin 48tuhhile ja sisse maksin 10, ehk laenusumma 38k. Sissemakse summat kogusin aastakese. Kolisin vanemate juurde ja loobusin igasugu tellitoidust ja väljas söömas käimisest ja pidudest, sest muidu poleks saanud nii kiirelt raha kokku. (Sa teinekord arvuta kui palju foodi sa saad oma wolti tellimuse eest poes).
      Elan Pärnu linnast 15km väljas oma 80r2 korteris ja elu on lill ?.
      Tulevikus tahaks kuhugi jõe äärde/metsatuka sisse maja, aga tuleks arvestada vähemalt 200k ja seda tundub eluKOHA peale ikka väga palju ?
      Aga saan sinust aru, miks sul vähemalt 170k laenu vaja, lapsed ju tahavad ka oma ruumi ?.

  • Avatar
    Vasta Sille 17. november 2020 at 19:28

    Koli mõneks ajaks ema/sõbra/sugulase juurde, kogu üüriraha pane kõrvale. Sellest oleks palju abi.
    Samas saan aru, ega sa seda teha tahaks, kes tahaks ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:30

      eiii seda ma ei teeks ever 😀 Samahästi ma võiks siis juba Kardo juures elada 😀

      • Avatar
        Vasta Sille 17. november 2020 at 19:40

        Mine säti jh see Kardo arvutituba ümber ?
        Tema nodi kuuri ja ongi ruum olemas

        • Mallu
          Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:54

          haha 😀

  • Avatar
    Vasta Helen 17. november 2020 at 19:27

    Mina sain LHVst üksinda kodulaenu olles kahe lapse ülalpidaja ja sissetulekuks vaid emapalk (vabaabielus aga laenu taotlesin üksi).
    Korter on Tallinnast 40km, maal. LHV tahab ainult suurlinnadesse anda, aga mul tagatiseks ema Tallinnas asuv korter, sellega nad leppisid ning sissemaksu ei pidanud ka maksma.
    Summadest pole siin mõtet rääkida?
    4toaline maal maksis 27tuh € ??‍♀️

    • Avatar
      Vasta Viis 18. november 2020 at 10:02

      Mina sain SEBst üksinda 3 a tagasi samamoodi, ka vabaabielus muidu. 4 toaline Tartumaal maksis 16 tuhhi ?

      • Avatar
        Vasta Helen 21. november 2020 at 21:07

        Ah SEB saatis mu emapalga tõttu kohe pikalt..

  • Avatar
    Vasta :) 17. november 2020 at 19:27

    Võtsin kevadel kodulaenu, küsisin pakkumisi erinevatest pankadest. Swed oli ainuke, kes virises erinevate asjade üle ja lõpuks andis eitava vastuse. Seb, mis on ühtlasi ka minu kodupank, uuris ka üsna korralikult aga kuna neil on minu pangaväljavõtet tagasiulatuvalt hea vaadata, siis olid nõus ja tingimused olid ka mulle sobivad, sealjuures arvestasid nad ka elatisraha ja lastetoetust. Coop pank oli ka kohe nõus, küsimusi ei küsinud ja tingimused olid samaväärsed SEB pangaga. Lõpuks jäin oma kodupanga juurde, aastaid seal toimetanud ja leidsin et tüütu oleks kogu elu teise panka üle kolida.
    Pank muidugi omapoolselt pakkus kohe kredexi toetust aga keeldusin, kuna laenusumma oleks suurem olnud ja sain ikkagi 20% sisse makstud.. Mingil põhjusel küsivad ka mõnikord 30% sissemaksu aga ei tea miks osad pered ja laenutaotlejad sinna alla lahterdatakse.

  • Avatar
    Vasta Liis 17. november 2020 at 19:27

    Sauel on väga hea hinnaga kortereid saada ja poed, kool, lasteaed, rong ja kõik on lähedal. Lisaks sõidab siit kesklinna ka üsna kiiresti.
    Ise võtsin ka laenu aasta tagasi üksinda (üks laps on). Uurisin erinevatest pankadest ja luminor ei võtnud mind üldse jutulegi – neil peab olema minimaalne palk 1000 neto kui ilma lapseta, ühe lapsega 1500, ja kolmega peaks neto olema ilmselt juba 2500. Lõpuks läbi suure skeemitamise sain laenu swedist. Ostsin küll pisikese maja ja enda poolt oli krunt + sissemaks ning kuumakse on 330 euri kanti mis on ikka üsna soodne. Muidugi võiks igakuiselt maksta oluliselt rohkem ja laenu koormast kiiremini vabaneda, aga elu tahaks ka nautida ja sellise kuumakse juures jääb igakuiselt ikkagi üsna palju muuks.
    Enne elasime üürikas kahetoalises ja maksime koos kommudega 600 eurot. Siin majas koos vee ja elektriga ca 400 ja talvel max 450

  • Avatar
    Vasta Ly 17. november 2020 at 19:25

    Just praegu vedelen voodis, silmad krõllis ja ajud kärssandu nendepankadea suhtlemisest. Teenin Eesti keskmist, laenu tahan võtta üksi ning maksekohustustest on väike autolaen ja LHV mingi väike järka, no tõesti väike. Tahan võtta kredexi käendusega korterit, mis odav meie mõistes ca 65 000. Nii Swedpank teatas kohe, et nemad ei anna kredexiga kui korter vajab renoveerimist, vaid kaasavad kredexit siis kui korter on päris heas seisukorras. Nii SEB annab esialgse tagasiside selle kohta, kas sa saad üldse laenu 5 tööpäeva jooksul, niikaua vaata ise kuidas maakleriga räägid, et kas ta on nõus sulle niiviisi bronnima või mitte. LHV teatas, et ta ei anna üldse kuna 1 makse 5 kuud tagasi on laekunud hiljem (kaotasin pangakaardi ja püsikad katkesid). Siis Swedpank lehel o n nagu kirjas, et nad annavad ka 15 prossase sissemaksega, tuhkagi nad ei anna. Ma olin alguses ülioptimistlik, et kuna mul on üsna head eeldused (haridus, töökoht) ja laenu nagu tahan nii vähe, siis EI, see on mind nii stressi viinud, et pole kindel kas üldse enam kodu tahan 😀

    • Avatar
      Vasta Pilv 17. november 2020 at 20:21

      Me ostsime remonti vajava 71 000.- hinnaga, parima kokkuleppe saime Luminor pangaga ja laenulepingus oli tingimus, et remont saab teostatud 6 kuu jooksul. Nii, et uuri tingumusi, äkki ikka õnnestub 🙂

      • Avatar
        Vasta Ly 17. november 2020 at 20:35

        Luminor annab teada 2 nädala jooksul, neil struktiuri muudatusef ?

  • Avatar
    Vasta Eeva 17. november 2020 at 19:25

    Sai eelmine aasta samal ajal korter ostetud Swedbank kaudu. Korter maksis 140000.
    Algul oli plaan SEB. Kōik oli ilus, kredexi käendus, 10% sissemaksuks jne. Siis ühel kenal päeval helistati SEB-st, minu lauenuhaldur oli läinud puhkusele ja asendaja ütles, et laenu ei saa kui juhuslikult 20% sissemaksuks ei pane. Ajas tohutult vihale, et kust kohast peaksin nüüd juurde saama selle summa.
    Niisiis sai Swedbankiga ühendust võetud. 2nädalat hiljem oli notari aeg ja võtmed käes.
    Kuu makse 550€.
    Tean et paljudel just Swedbankiga probleeme olnud kuid ma olen ikka väga rahul.

  • Avatar
    Vasta Qwerty 17. november 2020 at 19:25

    Kprteri kohta ei tea aga kui suvilat otsisime siis, kõige mõisylikumad pakkumised saime vist big bank ja lhv-st, vb oli luminor ka, keegi neist pakkus ka võimalust see sama ostetav kinnisvara tagatiseks jätta:)

  • Avatar
    Vasta Maali 17. november 2020 at 19:21

    Kesiganes väitis sulle, et 1700 eurise palgaga saad 170k laenu, valetas.
    Pmst otsi mingi korter ja hakka taotlust tegema, näitab kohe kas saad. Kui lähebki läbi, siis konsultant võtab sinuga ühendust ja saad täpsemalt teada mis tegelikkuses puudu jääb ja kuidas edasi liikuma peaksid.
    Pankadest- ei saa öelda milline parim ja milline halvim, väga palju oleneb konsultandist ja sellest kui raamidesse ta surutud on. Näide- kahe kuu jooksul sai 2 taotlust tehtud oma kodupanka. Esimene taotlus oli väiksem, konsultant ütles et nemad selliste tingimustega laenu ei anna ja võime vabalt panka vahetada. Teine taotlus oli mitukümmendtuhat eurot suurem, uus konsultant soovitas väikelaenust vabaneda et paremat intressi saada ja andis rohelise tule 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:21

      No siis valetas mulle laenuhaldur 😀

      • Avatar
        Vasta Anonüümne 17. november 2020 at 19:41

        Ma nii ei teeks nagu Maali , et otsid korteri ja siis vaatad, kas saad selle laenuga. Ma vaataks esialgu laenukalkulaatoritega, mis on üldse maksimaalne summa, mida ma saaksin (seal saad ju proovida erinevate palganumbritega) ja siis hakkaksin selle järgi vaatama, mis turul leidub. Siis on tõenäolisem saada pangast positiivne vastus ja pole tehtud tühja tööd. 😉 Soovitan ka konsultatsioone erinevatest pankadest võtta, nad oskavad seal ka kohe välja tuua, mis on sinu laenuvõimekus ja mida teha, et võimekus paraneks.

      • Avatar
        Vasta j 17. november 2020 at 19:44

        Mul on ka sama kogemus, et ei saa nii suurt laenu .. mu palk on 1850 kätte, käisin rääkimas nii Coopis, Swedis ja SEBis (kodupank) ja suurim laen, mis pakuti oli 130 000. Ütlen ette, et mul lapsi pole ja muid rahalisi kohustusi ka mitte. Muidugi juhul kui sulle pakutakse nii suurt laenu, anna teada 😀 ma lähen siis samasse panka 😀

        • Mallu
          Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:53

          issand jumaaal 😀

          • Avatar
            Mannalind 17. november 2020 at 21:26

            Selline asi on võimalik vist ainult juhul, kui poole suguvõsa kinnisvara panti panna. Minu hiljutine kogemus ca 100k maksva korteriga linna lähedal maal oli selline, et sooviti 20% sissemaksuks. Kredexit ja muud sellist “ballasti” ei kasuta. Pealtnäha tundub jube soodne diil see Kredex, aga tegelikult maksad veel lisaks päris mitu tuhat. Ma olen absoluutne lisatagatiste vastane, sest kui mina ei suuda laenu teenindada, siis miks peaks lisaks minule veel mu lähikondsed ka kuuse alla kolima. Ja isegi mitmekordse kõrgharidusega väga korralikku netopalka teenides tundub hetke majandusolukorras sellistel tingimustel laenuvõtmine täiesti vastutustundetuna. Tuleks ka natuke mõelda, mis teenust pakud – kas see on esmavajadus koostööpartneritel kui ajad raskeks lähevad? I guess not. Pangalaenu kreemides ja tolmuimejates maksta suht keeruline.
            Kuigi üürida tundub mõttetu (ise samas olukorras), siis soovitan veidi hoogu maha tõmmata ja natuke oodata, kuni majadusolukord stabiliseerub (ja suure tõenäosusega läheb ka kinnisvara odavamaks).

        • Avatar
          Vasta Ann 17. november 2020 at 21:07

          Mis jama ajad? Mul on paarkümmend tuhhi eelmise laenu jääk, ülalpeetav laps, lahutatud ja palk 1800 kanti kätte ja antakse 90 tuhhi laenu igast pangast, küsimus on intressis

    • Avatar
      Vasta meow 17. november 2020 at 22:45

      Olen nõus. Mul sõbranna, ilma lasteta, FIE, nö tegi endale sissetulekuka just täpselt 1700€ (Kätte) ja max summa, mida pakkus COOP, oli 100 tuh, swed-sevb pakkusid 70-80 tuh. Asukoht Tartu

  • Avatar
    Vasta Hh 17. november 2020 at 19:19

    Meie võtsime just laenu LHVst. Intress tsipa kõrgem kui mujal, aga tingimused tunduvad paremad. Neil selle aasta lõpuni lepingutasu 0€ ka. Teine valik oleks olnud Swed. Ainsad 2 panka, kes ei öelnud, et kle vabane autoliisingust.

  • Avatar
    Vasta Mina 17. november 2020 at 19:17

    Coop pank on paindlik ja väga hea teenindusega. Üksik ema kahe väikese lapsega ja sain ilusti laenu.

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:18

      Palju laenu võtsid muidu?

  • Avatar
    Vasta R 17. november 2020 at 19:16

    Me mehega võtsime LHV pangast (tol ajal kõige parem intress ja kummagi kodupank ei tahtnud väga anda ka)
    Võtsime küll kahe peale aga kuna ma olin põhitaotleja siis laenusumma läheb mu arve pealt, hetkel ca 370 euri (võtsime 18 aasta peale, ma tahan võimalikult kiirelt selle kaelast âra saada) kuigi jah, me ei ostnud ka Tallinnasse korterit, sest kõik mis meie hinnaklassi sobisid olid kas liiga väikesed või tahtsid teist umbes sama suurt summat renoveerimiseks ja aega meil ei olnud et rohkem sissemaksu juurde koguda.
    Seega kolisime linnast välja ja saime megasuure 3 toalise alla 70 tuhandega kätte ?
    Kuigi jah, kui peaks mingil veidral põhjusel lahku minek toimuma siis see korteri jagamine saab huvitav olema ??

  • Avatar
    Vasta kkaisa 17. november 2020 at 19:16

    Müüsime kevadel koroona ajal korterit ja ostsime paarismaja koos elukaaslasega. Osa müügist saadud rahast läks sissemakseks. Pank (Luminor) seadis mitmeid nõudeid, kuid saime need kuidagi täidetud ja saime oma laenu. Ise olin veel viimaseid kuid emapalgal.

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:17

      Oleks mul ka midagi, mida müüa 😀

  • Avatar
    Vasta Suvitaja 17. november 2020 at 19:16

    Mina üksikemana sain laenu LHVst. SEB ütles ära, et nemad ei hakka isegi vaevuma pakkumist tegema. Kodupank Swed ütles, et saan ideaalis 50% soovitust, aga reaalsus pigem oleks 30%. Coop ei suvatsenud üldse vastata ja Luminoril oli pakkumine nii poolikult tehtud, et ma isegi ei vaevunud edasi tegelema.

    LHVga sain diili vähem kui 24 tunniga ning tänu sellele sain just selle korteri, mida olin tahtud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:17

      oh, äge juu!

  • Avatar
    Vasta K 17. november 2020 at 19:14

    Mdea mis su ootused /lootused ostetud korteriga on, aga vaata ka veidi linnast välja elamist. Lisaks olen kuulnud, et coop annab kergemini laenu, aga omal kogemus puudub, aga tagasisidena olen seda kuulnud..

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:17

      Ega mul polegi oluline, et oleks konkreetselt linna sees, aga ma tahaks ikka nõmme, Laagri, max Saue kanti

  • Avatar
    Vasta Kats 17. november 2020 at 19:12

    Tagatiseks saab olla vaid vanemate kinnisvara, seega Kardo maja kahjuks ei kõlba. Vähemalt sebis ja swedis nii. Neist kahest soovitan kindlasti sebi, aga eraettevõtjal lihtsam vist väikestest pankadest laenu saada.

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:13

      no see laenuhaldur ütles, et sobiks Kardo maja ka.

      • Avatar
        Vasta Mürka 17. november 2020 at 20:21

        Olen hiljuti käinud läbi kõik Eesti pangad seoses sellega ja tõepoolest, et sobi mitte kellegi muu kinnisvara kui otseste vanemate. Isegi vanavanemaid ei arvestata, sealjuures peab olema ka sinu vanemate sissetulek selline, et suudaksid vajadusel maksta edasi, mitte ei jääks nad kohe elamisest ilma. See pole lambist tehtud reegel, eelmise kriisi valupunktid sellise käendusega lõppesidki heausksete sõprade ja sugulaste kodude kaotustega. See haldur sul on ikka väga kummalist juttu ajanud. Ausalt.

        • Avatar
          Vasta Vesper 17. november 2020 at 22:53

          SEB, LHV ja Luminori puhul vähemalt sobib tagatiseks iga kinnisvara, mille omanik annab notariaalse nõusoleku sellele hüpoteegi panemiseks. Iseasi, milline kinnisvara on nende jaoks tagatiseks piisav – minu kunagine vanematekodu, millel oli üks sekund lagunemisest puudu, kahtlemata poleks sobinud, aga ma arvan, et Nõmmel olev suhteliselt hiljuti korralikult remonti näinud maja on teine tera.
          Selliste asjade puhul peab tellima neile võimalikele tagatistele hindamise ja sealt juba pangaga edasi arutama.

  • Avatar
    Vasta Mall 17. november 2020 at 19:12

    Lisatagatisega arvesta ka sellega, et kui see ei kuulu sulle, siis on see panga silmis 2x vähem väärt või hullemgi.
    Mina ostsin aasta tagasi Tallinnast 40 km kaugusele “maakohta” korraliku 4-toalise korteri 55 000 € eest. Sissemaksu nõuti 20% ja kuumaks nüüd u 200 €. Igati sarnases seisus “üksikemale” kohane. Tallinna kesklinna tööle sõidan autoga muide vaid 35 min.
    Kui sissemaks olemas oli, polnud pankadega üldse probleemi. Parima pakkumise tegi siiski kodupank Swed.

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:14

      No mul polegi ju vaja, et see rohkem väärt oleks kui max 35 000 euri 😀 seda ta ikka väärt on, isegi 2x vähem väärtuslikuna.

      • Avatar
        Vasta D 17. november 2020 at 19:34

        See peab minuteada olema ostetava kinnisvara vääriline, mitte sissemaksu. Ehks siis kui tahad 170.000 laenu peaks tagatisena kasutatava kinnisvara väârtus olema sellest poole suurem. (Ideaalis)

        • Mallu
          Vasta Mallu 17. november 2020 at 19:35

          Ma usun, et nõmme maja on vabalt 2×170 000 euri väärt

        • Avatar
          Vasta Imbi 17. november 2020 at 20:24

          Ei pea. 🙂

      • Avatar
        Vasta T. 17. november 2020 at 20:17

        Mallu, ära jama. Ma ka 30, aga elan ikka üürikas ja ma isegi ei mõtle veel oma kodu soetamisele nähes palju need sissemaksed on. Ma esiteks peaks seda sissemakset juba järgnevad 10a korjama. Või leidma sellise töö, kus sissetulek oleks 2x kõrgem (koroona ja karjäärivõimalused, sajandi nali), aga mis samal ajal ei oleks niisama tuim nühkimine, vaid midagi, mis ikka kannataks/meeldiks teha ka.

        • Mallu
          Vasta Mallu 17. november 2020 at 20:33

          Noh, MÕELDA ikka võib ju 😀

          • Avatar
            Ann 17. november 2020 at 21:12

            Kardo kõrval 9-kordses panelkas on korras 3-toaline alla 100 tuhhi ja selle ees krohvitud tellismajas 90 tuhhi aga vajab vuntsimist. Tee mõnele neist taotlus ära

      • Avatar
        Vasta Mall 17. november 2020 at 21:14

        Seal veel oleneb vist, kellele lisatagatis kuulub jne. Ma ei tea, kui hea varaomaja “eksmees” panga silmis on. 😀 Tean, et igasugu onu lellepoegade kinnisvarad reeglina üldse läbi ei lähe. Aga eks tasuks ikka panka nõustamisele minna! 😉