Ilukraam Kingiloos TESTIN JA ARVUSTAN

uued tuuled BYBI’lt*

15. detsember 2020

Kuna Medironis on müügil ainult hästi usaldusväärsed ja läbimõeldud brändid, siis on selle e-poe pakke alati suurim rõõm saada! Juba karbi ümbert teipi lahti harutades tean, et kohe-kohe leian sealt seest kas mõne uue lemmiku või taaskohtun juba armsaks saanud ning pikalt kasutuses olnud toodetega, mille varusid nagunii täiendanud oleksin. Seekord sain täitsa uusi asju.

BYBI kaubamärk ei ole mulle sugugi võõras, küll aga neid konkreetseid tooteid polnud ma veel proovinud. Esimene ja väga intrigeeriv neist oli BYBI Blueberry Booster, mis ei saaks rohkem kümnesse olla minu puhul – lubab teine nimelt, et kaitseb mu nahka telefonist ja arvutist tuleneva sinise valguse eest. Reaalselt ei olnud enne isegi kuulnud sellisest asjast. Sinise valguse eest kaitsvad prillid on suht old news, aga et seesamune valgus ka nahale halba teeb, tuleb mulle üllatusena. Või no okei, selle peale super põhjalikult mõeldes võiks ilmselt ääri-veeri oletada, et äkki pooled päevad arvutiekraani põrnitsemine pole lisaks silmadele ka naha jaoks parim, ent ma ei ole ikkagi üldse kindel, et päriselt selle peale kunagi tulnud oleksin. Tundub valgus nagu valgus ikka, aga näe ei ole need asjad nii lihtsad. Mis mulle eriti meeldib, on selle boosteri koostisosade nimekiri – ikka hästi hea on omale näkku või üleüldse kehale määrida midagi sellist, mille koostisest tavaline ristiinimene ka aru saab. Selle puhul siis mustikaseemneõli ja…kogu lugu.

Väga paljudel kreemidel-seerumitel on koostise nimekirja esimesed kolm rida täis täiesti loetamatuid keemilisi ühendeid, mida guugeldades ei teki absull usaldust ega soovi toda asja enda naha sisse hõõruda. Just ükspäev otsisin internetist ühe seebi koostisosi, millest üht kasutatakse näiteks lennukite katmiseks, et need õhus sujuvamalt kulgeksid, vett hülgaksid või midagi sellist. Päris räme teada, et mingi suvaseep mu kätele kileja kihi jätab, mida ma ekslikult käte pehmuseks pean. Nahk samal ajal põhimõtteliselt lämbub seal all. Minge vaadake teie ka korra enda vannitoas ringi, kui palju teil on näo- või kehatooteid, millest puuduvad parabeenid, kunstlikud lõhnaained, sulfaadid jms, mis muudavad need kreemid-kosmeetika-pesuvahendid näiteks kenasti lõhnavaks või juuksed/naha pärast kasutamist libedaks, aga nahale kohe üldse head ei tee. Pakun, et jamavabu asju on keskmisel inimesel kasutuses pigem vähem kui rohkem…

Veel oli pakis BYBI Bright Eyed valgustpeegeldav silmaümbruskreem. Kellel tumedate silmaalustega probleeme nagu minulgi, siis see on midagi ka teile. Ilmselt ei ole ma ainus, kel puudub huvi igapäevaselt oma silmaaluseid paksu meigikihiga katta. Tahaks niisama ka inimene välja näha, mitte nagu mingi teispoolsusest tulnud vend. Aga tegusad päevad, üsna tihe seltsielu (mis pigem sageli kui harva hilistesse öötundidesse venib), üle nädala laste katkendlikus unerütmis elamine ja kõige eelneva tõttu pigem kasinalt unetunde paistab esimesena välja just mu näost. Kiireim ja käepäraseim lahendus sellele on muidugi silmade alla krohvi lappida, mida ma ka teen. Meigiga annab kõike katta, kuid ega see päriselt nahal taastuda või vajalikke aineid saada küll ei aita. Lõpuks oledki oma mustade silmaalustega mingis surnud ringis, kus aina rohkem kihte jumekat ja puudrit tuleb kasutada.

Mina kusjuures pean sageli end meikima ka neil päevadel, mil ma üldse kodust lahkuda ei plaani, sest pidevalt on vaja endast mõne koostöö tarvis pilte teha. Seda enam saab mu nahk retsi ning seda püüdlikumalt peaksin hea seisma selle eest, et meigivabal ajal oma nahka max turgutan ja poputan. Mitte ainult kreemitamisega, vaid proovides piisavalt palju magada, vett juua ja liikuda.

Silmade jaoks oli Medironi saadetise hulgas veel BYBI Eye Plump nahka uuendav öine silmaümbruskreem. Ei hakka üldse salgama, et kõigist asjadest enim meeldivad mulle need, mis ilma minupoolse vaevata toimetavad 😀 Mitte et päevakreemi kuidagi keerulisem peale oleks määrida kui öökreemi. Või et päevakreem vahepeal, ma ei tea, motivatsioonikõnesid või tagant utsitamist vajaks 😀 Ikka paned näkku ära ja seal ta on. Aga päris hea tunne ikka, kui õhtul päevast kurnatuna magama lähed ja hommikul nahk umbes sillerdab näos. Trimmis ja klaar, tumedad sõõrid silme ümbert naaksu tõmmanud. Nagu maast leitud hea nahk. Sellised asjad mulle sobivad.

Viimasena leidsin pakist BYBI Milk Melt probiootikumidega näopuhastusgeeli. Ütlen kohe ära, et kui õhtul meigi mahavõtmise eest medaleid jagataks, siis mina jääksin tuimalt ilma. Ma olen selles ikka veel just nii kaootiline. Aga ma proovin end parandada, rohkem sel teemal midagi ei luba.

Mis mulle BYBI toodete juures veel täiega meeldib on nende pakend. Hullult tuus, et käes hoides või neid pakendeid lähedalt uurides ei arvaks üldse, et need midagi muud kui tavaline libe plastik, ent võta näpust – suhkruroog hoopis. Ma ei ole teab mis taaskasutamise eestkõneleja või ammugi mitte musternäide, nii et pikka moraali sel teemal lugema ei ole ma õige inimene. Aga isegi minusugusel suhteliselt suvaliselt tarbijal on hea teada, kui miski on valminud loodust silmas pidades ja seda säästes. Ise asju ostes teen tihti juba teadlikumaid valikuid, aga kas ma seda ka siis teha taipaksin, kui mulle nii imelisi asju koju kätte ei toodaks, vot seda ei tea. Muuseas, nädala lõpuni on Medironi lehel kõik BYBI tooted alla hinnatud 🙂

Rääkige teie ka, kui palju te erinevate toodete koostist üldse uurite? Ja kui oma vannitoariiulil ringi vaatate, siis mis on kõige puhtama koostisega ilutoode, mille sealt leiate? Aga kõige hullem komponent mõnel tootel? Kõikide kaasarääkijate vahel loosin üllatuse BYBI’lt!

*Postitus sündis koostöös Medironiga

**PS! Sorri, et ma ise oma pilte teha ei jõudnud, mul on täna lihtsalt ko-hu-tav pearinglus ja mul on tükk tegi istuligi olemisega, nii et kui ma varsti manalateed ei lähe, siis olen edaspidi tublim.

Loe ka neid postitusi!

22 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Ülle M 27. detsember 2020 at 12:59

    ..tegelikult väga ei uurigi, sest ostan brände, millest juba eos eeldan, et nad igasugu jama sisse ei pane.

  • Avatar
    Vasta Kaija 19. detsember 2020 at 21:17

    Olen juba aasta-kaks pesnud end lihtsate käsitööseepidega, ei mingit dušigeeli ega koorijat, seepidel savi, sool jms äratab naha ilusti ellu. Mõni kuu tagasi asendasin ka šampooni siis tükišampooniga. Endal eesmärk just keskkonnale vähem koormav olla. Samuti vältida igasugu keerulisi keemilisi kombinatsioone, mis kipuvad ilusates pudelites poelettidel soodukaga silma hakkavat. Kreem on lihtne ja armas eestimaine Berrichi, nägu puhastan apreegikosmeetikaga, mis välja töötatud aknele kalduvale nahale. Olen nimelt üks 35-aastane teismeline, mis puutub nahka. Jube tüütu.

    Olen aastatega aina rohkem hakanud tarbima pigem vähem ja läbimõeldult, uurides koostist, päritolu, tootmist ja keskkonna jalajälge. Mis parata, et elame maailmas, kus tarbija peab olema targem kui tootja ja sellega suunama ka tootjat oma kaupa paremini/läbimõeldumalt meieni tooma.

  • Avatar
    Vasta Yutulind 17. detsember 2020 at 17:29

    avastasin hiljuti mistsellaarvee meigieemalduseks, küll see on hea- kiire töö, korralikult viimnegi kübe meiki nii näolt kui silmadelt hõõrumata eemaldub ja väga mahe ja lahe

  • Avatar
    Vasta An 16. detsember 2020 at 21:45

    Väga palju küll ei uuri, et kõik mida näole määrin oleks kõik teada ja looduslik, kuigi kasulik ju oleks 🙂
    Laste puhul küll vaatan puhtaid tooteid, kuid usaldan ka vaid vastavat märgist ja täpsemalt ei uuri, et mis seal sees siis on.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 16. detsember 2020 at 13:32

    Kõige puhtam toode on vast Hoia “Rhassouli savi” , mis koosnebki vaid sellest savist 🙂 Aga kuigi ma olen ka hästi hakanud jälgima, et mis tooteid ma ostan, siis kindlasti on lipsanud sisse ka selliseid tooteid, mille koostises on mõni asi, mis ei peaks seal olema. Samas – kõik keerulised nimetused pole ju need, mida ei peaks endale näkku toppima. Aga kes see jõuab neid nimetusi pähe tuupida, mida koostises näha ei tahaks…

  • Avatar
    Vasta Sirle 16. detsember 2020 at 08:53

    Kosmeetikatoodete koostisosi olen hakanud aina rohkem uurima. Samas hind on see, mis lõppvaliku tegemisel loeb samuti. Pigem läinud seda teed, et kasutada minimaalselt kosmeetikat. Silmaümbruskreeme olen kõige usinamalt ostnud. Tegin nüüd tellimuse BYBI silmaümbruskreemile. Saab näha, kas on seni kasutatautest parim.

  • Avatar
    Vasta Kristi 16. detsember 2020 at 06:49

    Ma olen vaikselt kodukeemiat, pesuvahendeid ja kosmeetikat looduslikuma vastu vahetanud. Esimene ja teine neist on juba täitsa tipp-topp, aga meigi asjade hulgas leidub veel endiselt kräppi. No nt Loreali jumestuskreem, aga õnneks ma kasutan seda häbiväärselt harva ja peale tõmban mineraalpuudri. Näokreemi asemel kasutan OmaCare skvalaanõli, see peaks vist küll päris puhas värk olema 🙂
    Seda valgustpeegeldavat silmaümbruskreemi oleks mul küll vaja, sest mul olid juba enne lapsi pandasilmad, nüüd on veel hullemad. Ei tea, kas see kapi peal seistes ka töötab või peab päriselt ka peale määrima?

  • Avatar
    Vasta K. 16. detsember 2020 at 02:14

    Ei ole siiani toodete koostisi uurinud kuna eeltöö nende kohta on veel tegemata ja teadmised puudulikud. Kõige puhtam toode, mida kasutan, on kookosrasv. Vist…

  • Avatar
    Vasta Anneli 16. detsember 2020 at 00:42

    Kõige “puhtamad” on mul alati igasugused näo-ja kehakreemid. Kõige rohkem saasta sisaldab tavaliselt šampoon. Üritan küll ökošampoone kasutada, aga kui saab otsa, siis kasutan nii kaua tavalist kuni jälle uue ökošampooni olen jõudnud osta.

  • Avatar
    Vasta A. 16. detsember 2020 at 00:41

    Olen olnud juba paar aastat Weleda fänn, koostist hakkasin uurima siis kui oma esimest last ootasin.

  • Avatar
    Vasta Helina 16. detsember 2020 at 00:38

    Uurin ikka, iseasi, mida see mulle lõpuks siis ikkagi ütleb. Rohelisus ja eetilisus ei seisne kahjuks ainult hästi kõlavate koostisosade nimekirjas, seal on nii palju muid nüansse, mida peaks silmas pidama. Kogu sellesse tarbimis- ja toomisteemasse süvenemine teeb aga lausa kurvaks.

  • Avatar
    Vasta Hei 15. detsember 2020 at 22:12

    Vaatasin nädal tagasi ETV 2 pealt Toxic Beauty dokki, soovitan väga vaadata. Ma ei saa aru, kuidas see Johnsons beebipuuder ikka müügil on! Pärast seda läksin vannituppa, võtsin oma tavaari ja kontrollisin kõikide toodete koostise cosdna.com lehel üle. Päris mitmed asjad viskasin minema. Nt Rimmel Stay matte puuder sisaldas parabeene ja talki. Meigin ennast üsna vähe tegelikult ja muud kosmeetikat ka väga pühalikult ei kasuta, sellegi poolest tahan, et see oleks võimalikult puhas, sest aastatega kogu see saast ladestub ja võib hakata igasugu jamasid tekitama.

  • Avatar
    Vasta Leili 15. detsember 2020 at 21:10

    Hakkasin ka juba mõnda aega tagasi vaatama mis toode sisaldab. Kasutan hästi palju hoia homespa tooteid ja juustel placent activ, lastel Naif tooted ♥️

  • Avatar
    Vasta Rohepesu 15. detsember 2020 at 18:09

    Paraku see rohepesu on ka natuke äärmuslikuks läinud. Loomulikult – mida vähem, seda parem, aga näiteks parabeenidega tehtud uuringutes on tehtud katsed, kus kasutatakse sadu ja tuhandeid kordi suuremaid koguseid ja tavakasutuses ei ole need ohtu tõestanud..pigem oleks ohtlik hallituse võu halbade bakteritega toodet kasutada. Osad komponendid on ilutoodetes küll kirjas ja paljal kujul olekski eluohtlikud, aga reaalselt reageerides teiste komponentidega nad on juba tootmise käigus ära aurustunud vms. Mõned komponenid (jah, mineraalõli) tehakse maha, et ei lase nahal hingata, aga tegelikult kuival nahal just kaitseb nn transepidermaalse vedelikukao eest ja on igasugustele allergikule suureks abiks. Seevastu eeterlike õlide ülekasutamine on toonud massilise nahaärrituste ja allergiate laine jne. Ühesõnaga, tehke eeltööd ja harige end mitte ainult toodete reklaamijate näol, vaid üleüldiseid reaalseid kliinilisi uurimusi ja nende kokkuvõtteid (mitte ajaleheartikleid) lugedes. Asjad ei ole alati nii mustvalged ja praegune rohepesu on päris karmiks läinud, sest loomulikult me tahame loodussõbralikud olla, aga kumb on loodussõbralikum, kas laboris loodud keemiline ühend, mis toimib täpselt samamoodi kui selle looduslik, taimne alternatiiv, mille pärast kasvatatakse ja hävitatakse tonnide viisi taimi (väetised, kütus, transport, taimed ise jms).

    Ja ei ma absoluutselt ei tee maha looduslikke tooteid, näiteks Lumi, eestimaine tootesari on täiesti looduslik ja puhas ja teevad koostööd teadusasutustega ja on väga kiiduväärt. Ja ka toodud tootesarja kreemi koostisosad vägagi ok (kuigi ei pea olema eraldi silmakreemi, see pole mingi “must have”, pigem “sell more”). Aga nii looduslikul kui sünteetilisel tootel on hoopis tähtsam, et oleks taga objektiivne teadus ja uuringud, millest lähtutakse.

    • Avatar
      Vasta Hei 15. detsember 2020 at 22:19

      Nõustun ka sellega, et iga punni ja iga kehaosa jaoks ei ole vaja kümmet erinevat toodet. Selle eesmärk ongi lihtsalt müüa ja panna meid arvama, et ilma öö- ja päevakreemita ei saa elada.

      • Avatar
        Vasta Liisi 20. detsember 2020 at 15:34

        Pärast lapse sündi uurin hoolega kehahooldustoodete ja kodukeemia komponente.
        Meie kodus on jamavaba kindlasti kätepesuseep, sest seda kasutab tõenäoliselt terve pere kõige rohkem. Üks puhtamaid tooteid on veel näopuhastuse vahend.

    • Avatar
      Vasta Aitäh 16. detsember 2020 at 18:51

      Aitäh selle kommentaari eest! ?
      Tõesti kahjuks on ilutööstusel meid lihtne nöörida ja raha teha selle pealt, et miski väidetavalt on hea/halb.

      Kahjuks on see vähe tuntud teadmine, et 90% silmakreemidest on täiesti kasutud. St, et nad on tegelikult ülehinnatud näokreemid. Tihti on sama seeria näokreemis ja silmakreemis vaid mõni koostisosa, mis erineb ning silmakreemile on jõhker hind juurde keevitatud.
      Tegin üks kord ise huvipärast võrdluse ühe silmakreemiga, mida isegi osta mõtlesin ja erinevusi näokreemist oli tõsiselt 2 koostisosa, millest mõlemad olid säilitusained. St, et tegelikult võib kuivuse korral silma alla lihtsalt tavalist , kõige lihtsamat näokreemi määrida ning muude vaevuste korral (kortsud, tumedad silmaümbrused) peab vaatama, et tooted sisaldaksid aineid, mis päriselt nende asjade vastu võitleksid. Enamus kreemid seda ei tee.

  • Avatar
    Vasta PP 15. detsember 2020 at 17:47

    “Päris räme teada, et mingi suvaseep mu kätele kileja kihi jätab, mida ma ekslikult käte pehmuseks pean. Nahk samal ajal põhimõtteliselt lämbub seal all.” Hapnikuvahetus naha kaudu on imepisiku osa. Üldistatult saab öedla, et su nahk ei hinga, seega ei saa ta ka lämbuda. Mine vanni ja proovi järgi. Pane pea vee alla ja vaata kui kaua vastu pead ilma hingamata. Ja siis pane oma keha vee alla ja vaata, kas hakkad lämbuma.
    Kiljeas kiht ongi üks pehmuse eeldusi, sest kuidagi on vaja takistada transepidermilist veekaotust (s.t. pindmisest nahakihist aurab/difuseerub niiskus välja, mis intensiivistub kui nahal on mingi vigastus). Koorumise ja kuivamise vältimiseks on vaja, et nahal oleks nö. kaitsev kiht.

  • Avatar
    Vasta Liis 15. detsember 2020 at 16:22

    Mul enamus tooteid jamade vabad. Ammu loen juba koostist ja teen looduslikke valikuid. Põhiliselt kasutan Dr. HAUSCHKA ja Bon Merite tooteid. Üks toode on küll mitte nii looduslik–Platsent Active šampoon. Loodan, et mõjub ka ja, et niisama seda endale pähe ei määri ? Aga selle palsami jätsin ostmata, sest seal oli liiga palju kräppi sees.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 15. detsember 2020 at 15:32

    Pole iiiial vaadanud toodete koostisosi ?
    Aega saan, sis lähen uurin.. a noh, mul paar näokreemi vaid kasutuses, et pole nagu väga uurida…

  • Avatar
    Vasta Mann 15. detsember 2020 at 15:29

    Viimase aja avastus ongi igasugu õlid, kaasa arvatud Bybi CBD booster, mis mulle väga meeldib! Õlidest veel kasutusel Tilk.bio Smooth Me näoõli (mega!) ja Mossa Vitamin Oil Coctail, mis kõik on ikkagi väga puhta koostisega. Püüan osta võimalikult puhtaid ja öko tooteid aga muidugi igasugu huulepulgad – ripsmeduššid … kes teab mis sodi nende sees on (ei julge uurida).

  • Avatar
    Vasta Anni 15. detsember 2020 at 15:05

    Ega tegelikult ei ole neid koostisaineid uurinud. Ma tõenäoliselt ei teagi, mis seal nimekirjas on hea või halb. Ja noh, eks hind mängib ka ikka olulist rolli, paraku.