TESTIN JA ARVUSTAN

abivajajad on väärt paremat*

30. aprill 2021

Võib-olla mäletate, et mõni aeg tagasi otsisin insta kaudu kedagi, kes vajab ise või teab kedagi, kes vajab igapäevaste toimingute juures abi. Olgu selleks vanur või eriavajadusega inimene või kes tahes. Ja kuigi kirju tuli omajagu, siis kohe kõige esimene neist oli just nii kümnesse kui selle koostöö jaoks loota oleksin osanud. Nimelt pakkus üks mu jälgija “katsejäneseks” enda armsa vanaema. Memmeke olevat muidu igati tegus ja kraps, aga olgem ausad – 91 eluaastat on ikkagi 91 eluaastat. Just nii palju olla vanaemal neid turjal. Natuke hakkab jõud paratamatult raugema selle aja peale, enamusel vaata et paar aastakümmet varemgi.

Võib-olla olete selle esimese lõigu peale juba päris segaduses, et millest ma ometi räägin. Tegelt ei midagi muud kui üks tore teenus. Enda elus ma sellele (õnneks?) hetkel küll rakendust ei leia, aga pean vajalikuks teid kõiki sellega kurssi viia. Ei oska pead panti panna, et niisugust teenust varem üldse Eestis pakutud pole, vast ikka on? Aga minuga võttis ühendust just CareMate. Et mul endal abivajajat lähedast parasjagu võtta polnud, siis palusingi teil oma pereliikmeid letti laduda. Tollal veel ei teadnud, et mõne aja pärast ise abivajav lähedane olen (#tissiopp).

Nii kirjutas mulle ka Mari-Ann. Ta kirjeldas oma vanaema sedavõrd armsasti, et natuke tuli kadedus peale, et mul endal sihukest vanaema pole. No vaadake seda armsat nägu ja öelge, et süda ei sula:

abivajaja

Konkreetselt CareMate teenuste vaatenurgast oli vanaema Velda (see on tema nimi) just täpselt õige inimene asja järele proovima. Ta vajab abi näiteks liikumist nõudvate tegevuste juures nagu poeskäik ja koristamine. Tegelikult on nimekiri muidugi veel palju pikem, mille kõigega hooleandjad abistada saavad. Igaüks saab vastavalt enda/oma lähedase vajadustele valida, mida täpselt tarvis. Siit näete kõiki pakutavaid teenuseid põhjalikumalt. Minu silmis pakub selline lahendus ideaalset võimalust lasta ka neil inimestel rahulikult oma kodus elada (või vähemalt mõningast ajapikendust pakkuda), kes muidu võib-olla näiteks hooldekodusse peaksid minema. Sest isegi kui saad ise söögi tehtud ja muud lihtsamad toimingud, ent on ometi üht-teist, millega enam ise päris hästi välja ei vea, siis kasvõi nädalas paar korda lasta kellelegi toit koju tuua või kutsuda endale saatja arsti juurde minekuks – ideaalne. Või miks mitte niisama seltsiks, kui pereliikmed maailma eri paigus elavad või mingil muul põhjusel ise lähedasele piisavalt palju olemas ei saa olla.

Eks vanematel inimestel on ka suhtluskaaslastega pigem kitsas, eriti kui pereliikmed kaugel ka elavad või väga hõivatud on. Niisiis pole sugugi väheoluline, et hooleandja ka inimesena meeldiv oleks. Kes see ikka tahaks oma kalli inimese juurde saata kedagi, kes kuidagi turtsudes ja plärtsudes või hoopis tusaselt vaikides oma ülesanded ära teeb. Sellist inimest ei tahaks mitte keegi ka oma koju ega endale appi. Tekiks täpselt see tüliks olemise tunne, mida teate küll kõik vanaemad-vanaisad nagu tuld kardavad. Seda suurem oli mu rõõm, kui lugesin Mari-Annilt saadud tagasisidest, et tema vanaema abistamas käinud hooleandja oli justkui vana tuttav. Toimetas kõike oma toiminguid soojuse, hoole ja siira abivalmidusega.

“Tere
Tahtsin lihtsalt öelda, et olen ülimalt tänulik, et tutvustasid CareMate teenust. Eile käis esimest korda hooldaja mu vanaema juures ja see tagasiside mis vanaemalt tuli, oli nii rõõmustav ja tore! Ta hääletoon oli juba nii positiivne ja elav, ta oli nii rõõmus ja tänulik! Ütles, et nii ootab juba järgmist külastust. Kinnitan ja nõustun, et see tõesti ongi NII HEA!
Aitäh! Aitäh! Aitäh!”

Ausalt ei mäleta, millal miski, mis otseselt mind ennast ei puuduta, nii palju rõõmu valmistas kui selle tagasiside lugemine! Mari-Ann muide jõudis juba ise ka head sõna edasi levitada ning tänu vanaema Velda positiivsele kogemusele on vähemalt üks abi vajav lähedane veel samasuguse hea hoolitsuse osaks saanud. Kui tore! Loodan, et see teenus läheb täiega massidesse. Hinnad on ka hästi mõistlikud ja kogu asjas kõige olulisem on minu meelest, et nende eesmärk ei ole pelgalt vajalikud abistavad toimingud tehtud saada, vaid teenuse saajale tekitada selline tunne nagu tema eest hoolitseks pereliige. See on üks ilus missioon ma ütlen teile.

Olles värskelt vaadanud üleeilset Pealtnägijat ning kuulnud tegelt juba aastaid erinevaid hooldekodude jms õuduslugusid (üks hiljutisem näiteks SEE), sinna vahele pikitud igasugused Liis Haaveli sorti tegelased, siis tundub tõesti, et ei ole see vanainimeste elu ikka lihtsamate killast. Kurb ja kole. Või no mis siin salata – terve sotsiaalhoolekandesüsteem vajab ise sotsiaalhoolekannet ning kes nende hammasrataste vahele peamiselt ikka jäävad kui mitte väetimad ja nõrgemad. Nii et ma väga loodan, et sellest postitusest ajendatuna saab vähemalt mõni abivajaja endale toeks CareMate hooleandja. Nad kõik on läbinud põhjaliku väljaõppe ning kohtlevad oma hoolealuseid väärikalt ja soojalt ega käi rehmates “lohiseva mõisa köie” järgi. Vanadele inimestele mõeldes tuleb mulle kohe pähe minu papa ja ma talle oleksin küll soovinud just sellist teenust vajadusel tellida, kus ma tean, et tema eest hingega hoolitakse ja aidatakse!

Mis mulle veel silma jäi, on CareMate kodulehel kohe üleval ääres nupp “Tule hooldajaks”. Kui keegi on näiteks koroona tõttu oma töö kaotanud või lihtsalt tunneb, et talle läheb korda kellegi elu kergendamine ja aitamine üleüldiselt, siis minu meelest ülihea väljund selleks. Kui minu elu ei oleks nii hektiline ja nii palju lapsi sisaldav nagu see on, siis ei teeks ma mitte midagi parema meelega kui veedaksin oma päevi mõne armsa vanainimese seltsis. Veits nagu heategu, aga samas enda hingele ka. Aga kellel endal peres või lähiringis keegi inimene on, kes siin-seal igapäevatoimingute juures mõningast (või rohkemat) abi vajaks, siis ma väga julgelt soovitan sellele teenusele võimalus anda 🙂

*Postitus sündis koostöös CareMate’iga.

Loe ka neid postitusi!

Kommentaarid puuduvad

Jäta kommentaar