KODU

üldse ei taha, et naabrid mind kogu aeg paljalt näeksid*

7. juuni 2021

Mul on köögiaken ja rõdu uks mõlemad üleni klaasist ehk siis vajavad veits katmist. Oleks maja taga mets, siis veel oleks suva, aga mul seal ikka elu käib. Nimelt on seal kõrvalmaja parkla…

Köögiakna ees oli siin varem heleroheline ruloo, no umbes sama värvi nagu köögimööbel enne kiletamist. Mul ühtki pilti sellest kohe võtta pole, aga mäletate ehk kui vähe ma sellest värvist vaimustusin. Kuigi ta üks paras väsinud nikats oli, see ruloo, siis hädapärast oma töö tegi ikka ära. Aga kui see üks hetk täiesti loobus ja toimimast lakkas, ega ma oluliselt ei kurvastanud küll.

Rõdu ukse ees seevastu polegi siin üldse mingit katet olnud. Kuna meil siin mitu maja suht lähestikku koos, siis vahel ikka oleks hea kui saaks akna veits kinni katta. Also kui päike pidevalt paistab, siis on teleka vaatamine katmata aknaga suht võimatu ettevõtmine.

Ühesõnaga, ma just mõtlesin, et peaks siia mingid rulood või asjad sebima. Aga no ennast teades oleksin terve suve veel rahulikult üritanud kuidagi kissis silmadega selle teleka vaadatud saada. Täpselt samamoodi nagu ma oleks katmata köögiakna ees (sest mul kohvimasin kohe seal kõrval) aluspesus või mine tea puhta paljalt ringi siiberdanud. 

Õnneks kirjutasid Avaeksperdid maailma kõige idekamal hetkel, et neil oleks mulle ruloosid pakkuda. Mis sai mul ometi selle vastu olla, et inimese kombel telekat vaadata ja üleüldse natuke normaalsemalt oma elukest siin elada. Nii tuligi nende esindaja mulle koju koos I kid you not umbes miljoni näidisega. Samal ajal kui mina ruloode värve valisin, mõõdeti aknad nagu naksti üle. Kuna kahel suuremal aknal on heledad rulood ees, siis oli suht lebo nende näidiste hulgast valida suhteliselt sama toon ja tehtud see oligi. Max viis mintsa.

Ma vist viimati selle va mõõtmise taha takerdusingi ise ruloosid otsides, et ei suutnud aru saada, kust ma täpselt mõõtma pean. Igal pool on juhised küll, aga no ikka on väike hirm, et teen midagi valesti ja siis tulevad sentimeeter vales mõõdus rulood, millega mul põrmugi peale pole hakata. Nii et mõõtmise osaga ise üldse mitte tegeleda oli täielik hingeõnnistus! Aga kes tahab, saab seda muidugi ise ka teha. Kes enda oskusi selles osas natuke rohkem usaldab ja suuremat viitsimist omab kui mina. Ma lihtsalt mäletan liiga eredalt seda, kuidas mul Õika korteris olid magamistoas toredad pimendavad rulood, aga umbes 2 cm vales mõõdus. Ja muidugi just nimelt täpselt sellest pilust hakkas hommikul päike silmaauku paistma.

Ei möödunud kuigi palju aega, kui valmis rulood mulle koju toodi ning umbes viie minutiga paika pandi. Ahjaa, sain endale siuksed voldikkardinad. Avaeksperdid on enda blogis ka kirjutanud, miks sääraste kasuks otsustada võiks, kui parasjagu aknakatteid otsimas oled. Mulle meeldivad need sellepärast, et saab sättida kas akna üles- või allapoole, kuidas aga momendil tarvis on.

Eriti just selliste täispikkuses akendega on hea kui saab päikesel lasta tuppa paista. Samas ei pea kartma, et keegi naabritest midagi ebasobivat silmab, kui mõni lastest riided naaksu on visanud või ma ise poole riietumisse pealt kööki satun. Mida kõike juhtub alalõpmata. Ainult jumal taevas teab, kui paljudele kulleritele ma praktiliselt püksata uksele vastu olen läinud. Vähemalt naabermajade inimesed on sellest hirmust nüüd priid.

Mulle väga meeldib ka see pisiasi (või kas on?), et need rulood ei tolkne akna ees, vaid on kenasti paigal. Just ülalt lahtikäivate akende puhul tundub see mulle mugav, et kardin ei kolksu iga akna asendi muutuse peale. Sedasi vaikselt akna küljes kinni olles ei torka see kassidele ja lastele ka nii palju silma kui vabalt rippuvad rulood. Laste ja kasside huviorbiiti sattumine nimelt ei tule ühegi eseme elueale siin majas kasuks. Seega on tore, et uued kardinad endale suurt tähelepanu ei tõmba. Ehk kestavad tänu sellele kauem.

Neid samu voldikkardinaid on muideks mootoriga ka, aga kahjuks on mul nende jaoks natukene vale kujuga aknad, st oleks suuremad aknapaled olnud, oleks need ka ära mahutada saanud, aga praegu ei mänginud välja. Ei hakka siin üürikas inimeste seinu ka lõhkuma. Mõni asi mul see kaks sammu aknani teha ja neid manuaalselt timmida. Kui ühel päeval selliseks parunessiks muutun, et enam ei kõlba jalgu ega käsi kulutada, siis on see puldiga variant juba olemas vähemalt.

Kui teiegi parasjagu aknakatete otsingutel olete või nüüd selle jutu peale siin elavnesite, siis teil veab! Nimelt, kui ütlete Avaekspertidest tellimust tehes märksõna “Mallukas”, siis kuni 18.06 saate voldikkardinad 20% soodsamalt. Vaevalt ma ainus olen, kellele hea aknakate marjaks ära kulub 🙂

*Postitus on sündinud koostöös ettevõttega Avaeksperdid

Loe ka neid postitusi!

6 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta M. 7. juuni 2021 at 22:16

    Voldikkardinad on väga mugav leiutis! Olen oma korteris kõik aknad nendega katnud ?
    Aga selle pakkuja juures on üks tüütu asi see “küsi pakkumist” seal mu otsimine vist lõppekski ?‍♀️?

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. juuni 2021 at 09:59

      Jah, minu meelest võiks ka standarthind olla üleval ?‍♀️

  • Avatar
    Vasta Vaike 7. juuni 2021 at 12:15

    Hea meelega kasutaks, aga et ma hakkan soklit soojustama, siis… Seejuures, soojustamine on normaalse hinnaga, aga uued terrassid!? Jeesus!! Söömine hakkab siin majas nüüdsest ülehinnatud tegevus olema.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. juuni 2021 at 17:30

      Tead, need rulood ei ole hingehinnaga isegi 🙂

  • Avatar
    Vasta K 7. juuni 2021 at 11:37

    Kas 20% soodustust kehtib ainult ruloodele või ka kardinatele?

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. juuni 2021 at 11:52

      Soodustus kehtib voldikkardinatele 🙂