JUMALAITA KODU KURB ON OLLA LOOMAD

ma lihtsalt ei tahaa-aa-aa-aa!!!

20. oktoober 2021

Reaalselt palun öelge mulle, mida ma hetke olukorras tegema peaksin (mitte seda, mida ma ENNE tegema oleks pidanud). See jänes lihtsalt viib mu mõistuse ja ma ei oska enam temaga midagi peale hakata, sest ta on lihtsalt kõige segasem loom maailmas. Mul pole iial olnud kodulooma, kes niiii palju pahandust oleks teinud. Siinkohal palun meeles pidada, et mul on olnud 75-kilone kodusiga, kes pool aeda üles kaevas ja mu käekoti ära sõi.

Nagu te teate, siis tõime selle jänese koju Mari algatusel, kui tema hamster ära söödi. Alguses tundus Liisu täiesti tsill loom. Istus rahulikult puuris ja kui välja lasin, siis jalutas paar tiiru ning magas laua all õndsat und. Ma veel lugesin toona Lipsukese blogist tema saikar-jänestest ja mõtlesin oma peas, et issand mis haruldane ebaõnn tal on, et tal sellised jänesed on. Minu Liisu on küll puhta kullatükk.

Nüüdseks on see kullatükk närinud läbi kolm läpakajuhet, kaks lambijuhet, paar pikendusjuhet, umbes 4-5 laadjat, lauajala, maha tõmmanud tapeedi, söönud jupi fööni ja natukene sirgendajat, lisaks kusenud ja sittunud kõikide vooditesse. Minu voodisse kõige vähem, sest mu voodi on päris kõrge. Laste nari madalam osa on aga pmst põrandaga ühel tasapinnal ja see on see koht, kus ta rahumeeli oma hädasid tegemas käib.

Ma juba tunnetan ette teid ütlemas, et sa oleksid pidanud enne jäneste kohta rohkem uurima ja siis sul seda probleemi ei oleks. No vot siis, ma just pigem tunnen, et ma oleks pidanud VÄHEM uurima, sest loomapoe töötaja sõnul vajas jänes päevas tunnikest puuris väljas olemist ja selle tunniga päevas ta ilmselt tõesti muud pahandust teha ei suudaks kui vaid siia-sinna pabuldada. Mina, loll, aga lugesin, et tegelikult pole jänesed ÜLDSE puuriloomad ja hea inimesena hakkasingi ma teda aina rohkem puurist väljas hoidma. Tulemuse olen teile juba ette loetlenud.

Jah, ma lugesin juba enne, et jänesed närivad palju ja mul oli varutud selle jaoks kõik kraam, mis loomapoes müüakse. Õunapuuoksad. Õunapuuoksad seemntega. Mingisugused puidust kuubikud, mida närida. Käbid. Porgandid, ühesõnaga you name it, kõik võimalused õigeid asju närida on tal alati olemas olnud. Mida teeb tema? Närib konkreetselt kõike muud, kui neid asju, mis talle selle jaosk ostetud on.

Ma teen kodus remonti, mis kõik maksab miljon eurot (okei, ma loodan, et te saate aru, et see siin on liialdus onju, aga siiski paljuuuu raha!) ja see vana tõbras lihtsalt rahumeeli hävitab teisest otsast kõik ära. Ma ausalt pidin vihainsuldi saama, kui kuu aega tagasi paigaldatud tapeeti maha kistud oli. Ma sain lisainsuldi, kui ta seda EDASI näris.

Nagu ma anun teid, öelge mulle keegi, kuidas ma saan lõpetada selle, et ta mu kodu hävitab ja igapäevaselt mu laste vooditesse kuseb? Jah, ma üritan uksi kinni hoida ja kui ma üksi kodus olen, siis see on lihtne, sest mina ju nagunii laste tubades ei käi. Aga kui kolm last kodus on, siis paratamatult pean ma arvestama, et lapsed jooksevad edasi-tagasi ja unustavad ukse lahti ja ega tal kaua aega vaja pole ka. Umbes kaks sekundit ja juba ta on rahumeeli Marta voodisse sittumas ja kusemas. Siis heidab veel rahumeeli selle SISSE ka magama. Nagu… what?

Ja uskuge mind, isegi siis, kui ma suudaks kuidagi uksed 24/7 kinni hoida, siis ega sellel ka erilist vahet ei oleks, sest sellisel juhul närib ta ennast lihtsalt läbi seina teise tuppa 🙂 Palun väga, allpool esitlen teile Liisu viimast saavutust. Ma vist ei pea mainima, et mu elutoas just tehti remonti eks? Selles suhtes jah, maaler peab nagunii tagasi tulema viimistlust tegema, sest tasapinna ja uste vahetusega on seal veits dämmi ja vb see näritud osa mahub ka liistu alla, aga ausalt mul tuleb nutt peale, kuidas ta lihtsalt rahumeeli hävitab mu kodu, ise ei tee teist nägugi.

Niiet mida ma siis teen? Hakkangi teda enamiku ta elust puuris hoidma? Ma tahaks lisada sellise väikse fakti, et kui ta oma puuris on, siis seal sees rahulikuna püsib ta umbes pool tundi ja ülejäänud ajast laamendab nagu piinaks keegi teda kuuma raudoraga. Närib hüseeeriliselt puuri ust ja peksab tagajalgadega kogu puuri sisu sassi.

Annan ära? Kellele?! Kes tahaks endale koju looma, kes suht 99% tõenäosusega ta elamise lihtsalt hävitab?

Annan ta kellelegi, kes saaks teda õues hoida? Ka pole võimalus, sest ta pole seda sorti jänes, kes saaks külmaga õues olla.

Ma lihtsalt ei oska enam midagi teha ja see ajab mind kurvaks ja vihaseks, sest ma ei näe sellest õudusest muud väljapääsu, kui ma pean ta oma puuri kinni müürima ja kuskile korteri kõige tagumisse otsa sokutama, et ma seda laamendamist ei kuuleks. Mitte, et tal siis väga hea elu oleks, aga vähemalt mul jääks alles kodu, kus teda üldse hoida.

Päris tõsiselt küsin teie käest nõu, sest mul ei ole enam ideid. Ma olen reaalselt nii krdi stressis selle jänese pärast ja palun mõistke, et mul on kodus VIIS kassi, kes ei suuda viie peale ka nii palju pahandust teha, kui see krdi jänesenirakas.

Ma tõesti ei taha mingit tänitamist, sest see ei aita hetkel ei mind ega teda. Ma tunnen, et ma olen ju kõike õigesti teinud, tal on sobiv puur, õige söök, närimiseks vajalik kraam, saab piisavalt välja, temaga tegeletakse, mängib kassidega jne, aga IKKKA EI OLE PIISAV.

Palun jumal, mida ma tegema pean?!

Ja kui teie soovitust tahate ja mõtlete jänese võtmisele, siis palun õppige mu veast – ÄRGE TEHKE SEDA. Kui te just ei ela mingis max urkas ja teil savi, kui kõik ära süüakse. Ja kui te varsti pets.ee lehel näete, et leitud Laagrist suht Liisu sarnane jänes, siis kindlalt ei ole see minu oma. 100% ei.

Loe ka neid postitusi!

104 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Rooza 22. oktoober 2021 at 12:49

    Kui ma linnast ära maale elama kolisin, siis toodi mulle kaks väikest küülikut. Tiku ja Taku. Ma ei teadnud küülikukasvatusest midagi. Ehitasin neile suure puuri kuuri, kus nad said läbi “akna” õues toimuvaga kursis olla. Sügisel panin neile puuri suure kassipuuri, et nad saaksid sinna sooja minna, aga nad hakkasid seda hoopis vetsuna kasutama. Kevadel jätsin puuriukse lahti, kui käisin neile võilillelehti korjamas ja Tiku-Taku ei jätnud juhust kasutamata ja olid õuel. Mina muidugi ähmi täis, et kuidas neid tagasi saada, sest lähedal elas rebane. Aga nad natuke kalpsasid ringi ja läksid ise oma turvalisse keskkonda tagasi. Ja nii jäigi, et päeval oli mul puuriuks lahti ja tüübid ei leidnud isegi porgandipeenart ülesse.
    Osta oma elukale suure koera puur, kus ta saab liikuda ja osta teine küülik talle seltsiks. Hoia neid seal ja tõesti lase vaid tunniks neid tuppa jooksma.

  • Avatar
    Vasta Ker 21. oktoober 2021 at 13:28

    Kui tiinekas siis see iga tuleb tõesti ära taluda. Soovitan ära lasta steriliseerida, juhtmed kõik üles panna ja mida ei saa, neile juhtmekaitsed panna (minu 13-aastane vanamees on samuti üsna palju läpakajuhtmeid ja laadijaid ning muud nooruses hävitanud ja sellest olen palju õppinud).
    Küülikuid tuleb tõesti vabapidamisel hoida. Selle pärast ta puuris laamendabki et tahab välja. Paljudel on ostetud piirdeaedikud, et saaks hoida nö vabapidamisel, aga ikkagi ei saaks igale poole.
    Soovitan youtube-s vaadata Lennon The Bunny videosid (väga informatiivsed) ning mõelda tellida talle thehappybunnyclub kastikesi, kus sees mänguasju ja maiuseid mis tõesti võivad meeldida.

  • Avatar
    Vasta Ahlam 21. oktoober 2021 at 12:23

    Su jänesel on beebiiga läbi saanud ja ta on jõudnud teismeikka, sellest hüperaktiivsus. Loomapoes müüdavad mänguasjad on puhas jama. Talle meeldib lõhkuda seina, sest see ei liigu paigast. Väike mänguasi veereb eest ära ja sellega ei saa nii hästi hambaid teritada. Osta/tee talle naturaalsest puidust majake, mida võib lõhkuda. Pappkast on ka hea mänguasi neile või ajalehed, mida nad lõhkuda saavad. Mu jänsele meeldivad vanad korvid, mida ma talle kaltsukast olen ostnud “pesaks” – neid hea närida ja lõhkuda. Palju võimalusi on neile alternatiivseid tegevusi pakkuda. Kui looma ei vaadata või öösel, pange ta kinni aedikusse, mis oleks piisavalt suur, et seal natuke ringi silgata. Jänest saab potil käima treenida, aga pehmete kohtade peal (diivan, voodi), ei suudua ta oma häda kontrollida. Seega tuleb talle õpetada diivanile mitte minema (konkreetne “ei” või “tshh” – alati ja järjepidev) – nad on võimelised õppima. Magamistubade uksed võimalusel sulgeda. Kodu tuleks muuta küülikukindlaks, ehk juhtmed peita liistude alla, alternatiivselt võib panna need vooliku sisse. Laadijad, lahtised juhtmed kõik koguaeg kokku korjata. Kindasti peab koguaeg olema ees hein. Küülikuid ei ole kerge pidada, nad vajavad väga palju tähelepanu ja väga palju õpetust. Internetist leidav info on paljuski vale. 3 aastat tagasi olin samas olukorras nagu sina – aga kuna küülikut kuhugi panna/ viia ei olnud võimalik. Õppisin temaga hakkama saama. Nüüd teeb ta 99,9% hädadest potti, on õppinud ,et teleka taha ja diivanile minna ei tohi. Ööd veedab aedikus, päeval sikab korteris vabalt. Korteris minimaliseerisin kõik asjad, mida ta lõhkuda võiks, mööblit valin ka jänese järgi (metalljalad). Võimalusel soovitaks ta sul ära anda, kuna laste kõrvalt selle loomaga tegemiseks ei kujuta ette kuidas aega leida.

  • Avatar
    Vasta Kaire 21. oktoober 2021 at 12:12

    Tere! Tavaliselt rahuneb loom aastatega maha. See, et ta tegevust otsib nii loomulik osa temast. Küülikud ei saa käppadega maailma tunnetada vaid hammastega ja kui ta kuskil saab positiivse emotsiooni siis ta teeb seda edasi. Kas või n. Tapeedi närimine. Sa ei pea teda valveta terve maja Pele lahti laskma ju. On olemas tubased koeraaedikud. Sellega saad ju ilusti piirata ta territooriumi, et ta pahandust ei tee ja kui sul aega üle on ja saad teda valvata siis lased ta enda järelvalve all maja peale uitama kui ta midagi keelatut teeb siis saad ju keelata. Küülikud on targad loomad. Saavad aru mida tohib ja mida mitte. Googelda ” koeraaedik tuppa” sa võid ka kaks aedikut osta ja kokku panna kui ruumi on. Nii saad piirata ta tegutsemist aga samas saab ta aedikus ilusti jalgu sirutada ja ringi joosta. Pane talle siis sinna puitu ka närida mida tohib. Samas igasugustloomapoe maiusi ja nänne ei tasu talle osta. Mõttetu rahakulu. Eriti need värvilised maiused. Tekitavad pärast haigusi. Pigem proovi looduslikumat. Kui sul on keegi, kes maal elab ja metsa omab siis palu temalt pigem haavaoksi ja puutükke, mida küülik saab närida. Heina osta ka ikka mõnelt loomapidajalt. Kellegil ikka mõni lammas või lehm pidada on. Selr saaksid korralikuma heina ja ka saad heinale järgi minnes natuke maaõhku nautida koos lastega. Puuris saab ta olla siis kui sa kodust ära oled. Mida vanemaks küülik saab seda targem ta on ja lõpetab ka milliste tegemise ning peagi tunnete rohkem koosolemisest rõõmu. Toredat kooskasvamist!

  • Avatar
    Vasta Triine 21. oktoober 2021 at 10:35

    Oi siit tuleb pikk jutt..
    Tule vaata facebookis “Küülikusõbrad” gruppi. Seal anname pidevalt selliste asjade osas nõu ja aitame üksteist. Ma olen enda küüliku osas sealt palju abi saanud 🙂 lisaks on ülimalt hea info koht youtube kanal “Lennon the bunny”
    Küülikud on nii kaootilised ja neile meeldib hävitada ja igatipidi tuuseldada. Selline lihtsalt ongi nende olemus. Oi kuidas ma enda küülikuid olen kirunud, aga samas armastan neid kogu hingest. Annan siin kiirelt paar näpunäidet ka ikka..
    Lühidalt võid öelda, et juhtmed maitsevad igale küülikule ja nendega ei aita muu kui peida ära või pane juhtme ümber nt ehituspoest ostetud voolik.
    Meie küülik hakkas kunagi ÛÜRIKORTERIS tapeeti maha võtma. Mul oli sama ehmunud tunne. Teda peatas seinale laiatatud teip ? üldiselt olen leidnud, et teip aitab niinii hästi. Meil on diivani alumine äär teibitud ja mõnes kohas liistud. Ma mõistan, et oma kodus seinale teipi panna pole just hea lahendus.. Kuna tapeet on nagunii rikutud, siis ma soovitaks lihtsalt see värvi vastu vahetada. Jänksid jätkavad hävitustööd kui maitse suus..
    Selle märgistamise osas ma soovitaks küüliku steriliseerida. Kõlab võikalt, ma tean, aga see parandab oluliselt nende käitumist ja tervist. Ma võin peast numbritega eksida, aga minu teada on üle 5a vanal emasel steriliseerimata küülikul 70% tõenäosus saada mingisugune suguelunditega seotud haigus (mädaemakas, kasvajad). Mõeldes selle peale kuidas jänesed on sigimismasinad, siis tundus see isegi loogiline.. et mis juhtus kui nad ei saa sigida. Omast kogemusest võin öelda, et meie jänkupreili läks enne oppi isegi agressiivseks. Ta reaalselt ründas kõiki ja urises kui proovisid pai teha. Oli selline tunne, et peab hakkama kummikutega kodus käima, sest ta lihtsalt hammustas meid koguaeg ? mõni kuu peale oppi oli meil palju sõbralikum küülik, kes enam ei pritsinud pissi ja ei pabuldanud igalepoole. Voodi on ikka selline kahtlane koht. Ma lugesin kuskilt, et küülikutel kaob sellisel pehmel pinnal põie tunnetus ja neil võib ikka õnnetusi juhtuda. Omad kogemused ütlevad, et jänksid oskavad väga kenasti vetsukasti kasutada (meie küülikutel on kassile mõeldud kasti, mille sees on ehituspoest ostetud puidugraanulid). Aga opp on must-have selle jaoks, et märgistamine lõppeks.
    Ma tahtsin sind nii kiita, et jänksil ikkagi vabalt joosta lased! Mu süda murdub iga kord kui kuulen, et küülikuid hoitakse pisikeses puuris kinni. Nad on tegelikult väga armastusväärses loomad kui neile võimalus anda. Noor küülik ongi natuke hull ? mu oma kogemus ütleb, et kuskul 3+ aastane küülik rahuneb maha. Ta magab rohkem ja hulluseid jääb aina vähemaks.
    Palun ära anna küüliku osas alla. Sul on tegelikult juba väga hea pinnas all. Tule sinna fb gruppi (seal arutatakse palju nende samade murede üle) ja uuri youtube ka läbi.
    Ilusat päeva! ?

  • Avatar
    Vasta Triinu 21. oktoober 2021 at 09:09

    Mul oli jänes 5 aastat. Ja peale seda mõtlesin ja ütlesin kõigile, et never again!
    Ja siis lugesin algul su jänese kohta ka mõtlesin, et kuidas nii inglike! Aga tundub, et kõik pööravad ikka mõne aja pärast ära.
    Mul näris ka kõik juhtmed ja diivaniotsad ära. Peale selle osutus ta võetud lühikarvalise miniküüliku asemel hoopis suureks angooraks, kes iga hüppega junne JA karvanutsakaid lennutas! ?
    Mu parim nipp oli lõpuks see, et öösiti, kui ta oma käbaratega tagus ja hammastega puuri lõhkus see, et õhtuti varusin endale hunniku patju, mida läbi une puuri vastu loopisin, et ta veerand tunniks vait jääks. ?
    Ma annaks heale memmele ära, kes nagunii viimase remondi 40 aastat tagasi tegi ja kellel kuulmisega probleeme on. ??

  • Avatar
    Vasta Siim 20. oktoober 2021 at 23:49

    99,9% juhtudest, kui koduloom niimoodi käitub, tuleb looma omanikul peeglisse vaadata. Sina oled see, kes loomal sellist käitumist põhjustab. Lihtsalt fakt – meeldib see sulle või mitte.

    • Mallu
      Vasta Mallu 21. oktoober 2021 at 10:34

      Krt busted, ma tegelikult närin ka juhtmeid ja situn voodisse. Vahele jäin…

  • Avatar
    Vasta Ann 20. oktoober 2021 at 22:35

    Loomad teevad ka siis pahandust, kui neil mõni terviserike on, seepärast soovitan ta veterinaari juurde tehnokontrolli viia. Jänestele teevad sageli häda ka hambad, millest keegi ka eespool rääkis. Kord, kui vist Tiidule arsti otsisid, soovitasin dr Ketlin Sõstrat Sõle loomakliinikus. Soovitan teda endiselt. Ta on väikeloomadele spetsialiseerunud ja tal on ka endal kodus jänes olnud ning tänu sellele, et peres oli veterinaar, elas jänes 11-aastaseks. Saaksid temalt ka head kogemusnõu ka.

  • Avatar
    Vasta Marjam 20. oktoober 2021 at 22:20

    Mul on olnud jänes. Ütlen ausalt, jänese koht on puuris ja välja jalutama lasin mina jänest ca kord päevas ja sellest piisas. see, et ta laamendab, on tingitud hetkel sellest , et ta on harjunud vabalt ringi silkama. Ca 30-60 min väljasolemise jooksul on jänes tõesti chill aga kui lasta tal kauem olla siis hakkab sigatsema. Lisaks sellele mainin ära, et lõpuks muutus jänes kurjaks st tal oli oma inimene, keda pidas nn autoriteediks ja teisi kippus ründama. Seega kõigi kulude kokkuhoiu mõttes tuleb jänest hoida puuris ja ta harjub peagi ja ei laamenda või siis tõesti varjupaika viia.

  • Avatar
    Vasta Mirjam 20. oktoober 2021 at 20:59

    Meil oli ka kunagi vahva jänku plika kodus. Kui ta sai umbes 5-6 kuu vanuseks, muutus ka tigedamaks, rahutuks, hakkas pissima riiete/voodiasjade peale. Märgistamine lõppes üldiselt peale seda ära kui me ta ära steriliseerisime (Tatari loomakliinik on nt närilistele spetsialiseerunud). Jänks muutus ka sõbralikumaks peale seda. Närimise komme jäi ikka, selle vastu aitas ainult puuris olek kui kedagi kodus polnud. Kodus olles oli vabalt ühes toas, silma pidi ikka peal hoidma.

  • Avatar
    Vasta Tiina 20. oktoober 2021 at 20:02

    Aa vb harjub ära puuris olemisega,hetkel ta harjunud lihtsalt vaba eluga .
    Nagu väike laps- bmqlgul harjutamine raske,pärast kergem

  • Avatar
    Vasta Väike Myy 20. oktoober 2021 at 19:20

    Kas sa ei suuda tunnistada , et kukkusid ses asjas läbi! ON MÕISTLIK, see hullunud jänes ära anda kas või loomade varjupaika. Maksad oma tasud ja asi ants. Ausalt ma ei viitsiks pärast miskit enese süüdistus hala lugeda. Kui keegi suudab või tahab teda omas kodus taltsutada, olgu lahke. Kui keegi aga jaksab tänitada küsi aadressi ja vii tollele.
    Mis minu meelest aga peamine on , et sa lõpuks õpiksid oma laste ütlema ei ja enne valikute andmist MÕTLEMA, mis tagajärjed on kui eluolu juhtimine anda nende kätesse. Ma nüüd omast arust ei tänitanud. 🙂 Lihtsalt soovisin, et su elus edaspidi taolisi olukordi ei tekiks. Usu mind , meil kõigil, emadel, on maailma armsaimad lapsed ja nad armastavad meid ka peale EI-sid. Usun, et sinu omad ka.

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 19:26

      Kas sa näed kuskilt, et ma ei suuda tunnistada läbi kukkumist? 😀 Oli küll viga jah.

      • Avatar
        Vasta Väike Myy 21. oktoober 2021 at 14:25

        sorry ma seda õudu vaadates läksin jumala närvi nagu mu oma kodus oleks laamendatud. Tekkis juba mõnda aega tunne et ma ei taha näha mis sellest ilusast kodust saanud on. Blogi sõltlasena ikka ja jälle lähed piiluma, mis uut… Peale sinu enda saavad ka lugejad südari . Tegelikult on lihtsalt hämmastav, et pole teda veel ära killinud. Raudsed närvid sul.

  • Avatar
    Vasta Nimi 20. oktoober 2021 at 17:46

    Tee käpikud (või 1 käpik, kui ta pisemat kasvu on).

    Okei, nali naljaks. Proovi näiteks klikkerkoolitust. Jänestega kogemus puudub aga klikkeriga saab isegi kalu õpetada, jänesvõiks grammivõrra nutikam olla?

    • Avatar
      Vasta Kris 20. oktoober 2021 at 21:06

      Ma soovitan ka koduloomi treenida. Selleks kindlasti mingit materjali netis. Iseasi muidugi, kas seda on veel juba täiskasvanud jänesega võimalik teha.

  • Avatar
    Vasta K 20. oktoober 2021 at 16:39

    Mida raudsed närvid noh:D

    Mul viskasid juba hamstrid üle- EI IIAL ENAM.:D

    No ma ei tea mis maailmalõpp see oleks kui sa selle jänksi ära annaksid???
    Meedia nagunii pole ammu saanud sinust kirjutada või noh saavad jälle:D
    Aga mis sest paha on kui jänes saaks kusagil talus jänese elu ja sina oma kodus rahu ja terve elamise? Kas alati peaks ennast kuidagi jube pahasti tundma ja surmani koos elama kui on selline õudus?
    Noh ma arvan, et ma anna ta ära- sinna kus tal parem.

    Ja oi kuidas mulle meeldib puhas ja korras kodu- ma ei võta iialgi ühtegi looma, ei karvu ja junne vaid puhtus:)
    ehh- mul ka kolm last aga nad peavad ka veidi korda juba 😀

  • Avatar
    Vasta Kadri 20. oktoober 2021 at 16:35

    Ma aastaid sulle kaasa elanud mallukas… Aga selle postituse ja kaasnevate kommentaaridega jäid ka jälgijast ilma. Ütle üht. Mille kuradi pärast sa võtad endale issanda loomaaeda kokku ja iga natukese aja tagant soovid looma maha parseldada? Mida sa kurat võtad sellest jänesest ja mõne kuu möödudes tahad lahti saada? Sinu jaoks on okei nii vastutustundetult käituda loomadega ja siis hõissa otsida pooldajaid kes kõik kommenteerivad 101 erinevat viisi kuidas jänest ära anda või lahti saada?

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 18:49

      Kas sa nimetaksid mulle 20 erinevat viisi kuidas jänest ära anda? Ma oskan muu kohta öelda vaid, et eks vigadest õpitakse

  • Avatar
    Vasta mK 20. oktoober 2021 at 16:16

    Jah, siin eelnevalt ka kommenteeritud, et steriliseerida. Mul on küülikud ja mõlemad on lõigatud ja pahandust ei tee. Pabulad ja muu kraam käivad kõik kenasti potti. See tõesti aitab. Soovitan!

    • Avatar
      Vasta MK 20. oktoober 2021 at 16:25

      Ahjaa ja veel lisaks, et vaheta nt puur suurema aediku vastu, kuna puur tõesti on liiga väike küüliku jaoks, äkki ta siis parema meelega pigem aedikus, kus tal rohkem ruumi sirutada ja liikuda. Tapeet on jah üsna lootusetu variant, kuna seda meeldib ka meie küülikutele näksimas käia(sp ka ei pane ma enam ühtegi tapeeti vaid kõik saab värvi alla). Aga lahendusena pakuks välja, et mingid puidust liistud vms seina, mida tal oleks luba närida. See jah ei ole nüüd küll ehk ulmeliselt ilus, aga vb ajab asja ära. või siis näiteks läbipaistev mingisugune plaat seina, mida ta närida ei saa. Also kõik juhtmed tuleks ka bunny-proofida. On olemas sellised juhtmete kaitsjad. no ja nende laadijate ja asjade kohta nii palju, et need peabki tõesti iga kord kui enam ei kasuta kuskile kõrgele ära panema. Lihtsalt peab harjutama.

  • Avatar
    Vasta Raili 20. oktoober 2021 at 15:12

    Minul oli samasugune sitanikerdis kodus. Näris kõik juhtmed läbi, põrandaliistud, vaibad jne. Lõpuks viisin ta Tallinna loomaaeda. See oli muidugi vähemalt10a tagasi. Aga uurida võid. Või näiteks Polli loomaaiast või mõnest talust mida saavad linnainimesed külastada ? küsida, kas nad ei tahaks ühte jänest.

    • Avatar
      Vasta S. 20. oktoober 2021 at 23:59

      No loomaaeda veits kurb oma looma anda, enamik jäneseid läheb seal ju teiste loomade söögiks..

  • Avatar
    Vasta Monza 20. oktoober 2021 at 15:06

    Ma pole kunagi jänestest midagi head arvanud. Lisaks kõigele on nad suht pika elueaga ka ( võrreldes väikeste närilistega). Ehk on see mingi kolimistest tingitud stressivärk hoopis?

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 18:50

      Ta kuses mulle juba eelmises kodus voodis näkku nt 😀 niiet ma arvan et ta lihtsalt sündinud sitakeeraja

  • Avatar
    Vasta K.K 20. oktoober 2021 at 14:54

    Meil lastel kaks jänest lausa.? Öösel on nad puuris ja sellega on nad harjunud-ei lõhu ega midagi. Muidugi ühel jänesel on porgand oluline, sest kui seda pole, on tal närvid läbi ja siis läheb küll lõhkumiseks. Puur on neile tellitud välismaalt ja suuruselt peaks olema kahele jänesele sobiv (160×60). Selleks et päeval kui meid kodus pole, saaksid nad rahus liikuda, oleme me paigutanud puuri ette suure aediku. Analoogne aedik on müüa nt kikas: https://www.kika.ee/kataloog/trixie-tara-naerilistele/?item=15458 .
    Aedik on kinnitatud puuri külgede külge ja hommikul teevad lapsed puuri ukse lahti et jänesed saax päeval aedikus vabalt liikuda ning vajadusel puuris potil v söömas/magamas käia. Puuri ees nö aedikus on porimatt (kummipõhjaga) maas, et kui juhtuvad pissima. Siiani pole nad seda teinud, aga matt ikkagi maas. Õhtuti tehakse ka aediku uks lahti, et vajadusel saavad jänesed nö päris väljas olla, aga ega nad väga huvi tunne selle vastu. Vahest tulevad uudistama ja jalutama. Meil asi toimib ja jänkud on rahul. Ühtegi juhet näritud pole ja tapeet on seinas.

    • Avatar
      Vasta Kadri 20. oktoober 2021 at 18:41

      Mul endal on kass ja vabalt elav jänks. Tema on õnneks suht korralik, sest tegin enne piisavalt kodutööd, et saaksin teda vabalt pidada. Aga mu esimene jänks…. ma tean mida sa tunned xD
      Aga jah, jänes on suht keeruline koduloom keda pidada ja imo nõuab kordades rohkem tööd kui koer või kass.
      Küsiksin veel seda kas on steriliseeritud või mitte? Kui ei, soovitan väga teha!! Reeglina lahendab (või leevendab enamus probleeme).
      Teiseks, saan aru et elad Laagris. Kuna asun ise ka Laagris siis pakuksin välja variandi et tulla temaga ise tutvuma, siis üks hetk laseks enda jänesel temaga tutvuda ja kui neil omavahel klapib, olen hea meelega nõus ta endale võtma 🙂

      • Avatar
        Vasta Helena 20. oktoober 2021 at 19:47

        Nii armas pakkumine! Veab sul selliste jälgijatega, Mallukas ?

        • Mallu
          Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 19:49

          Tead selliseid armsaid pakkumisi tuli veel, tõesti veab, ei salga!

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 20. oktoober 2021 at 14:24

    Lase ära steriliseerida, muutub rahulikumaks. Mu jänkud vähemalt muutusid ( muidugi emane ikka proovis närida KÕIKEE ent isane ei olnud enam kõrrikargav ja territoriaalne, ps- junnid ja mujale pissimibe lõppes steriliseerimise/kastreerimisega). Niiet vutvut loomakliinikusse jänksiga ja lase lõigata. Ehk muutub rahulikumaks.. Muudnei oska soovitada, just mehega naersime, et jänkid imearmsad kuni nad kellegil teisel on.. MUL VIST vaja aaaastaid taastuda oma jänkide hävitustööst..

  • Avatar
    Vasta M 20. oktoober 2021 at 13:52

    Ma jänestest ei tea midagi, aga mu koer oli kunagi samasugune. Alguses kui ta võtsime, siis tundus ideaalse iseloomuga. Kiitsime veel, et paremat poleks osanud tahtagi ja siis hakkas pihta. Kui ta kasvõi sekundiks üksi tuppa jäi, hävitas terve korteri. Vahepeal oli juba tunne, et tõmbaks oksa. Enda, mitte koera… Aga siis kasvas sellest nagu välja ja nüüd on selline nagu me alguses arvasime ?

  • Avatar
    Vasta Alina 20. oktoober 2021 at 13:26

    Minul oli jänes 5 aastat ja nii nagu ka sinul, ei olnud mul südant teda puuris hoida. Minu jänese megasaavutus oli pesumasina juurdevoolu toru läbi närimine kesest öôd. Jumal tänatud, et ma kodus olin ja selle peale üles ärkasin, muidu oleks naabrid kõik ära uppunud. Vett lahmas kahte lehte. Aitab tegelikult see, et sa lased ta ära lõigata ja teed talle aediku, kus on puur + muu ruum. Mul oli aedik tehtud kodus trepi alla (umbes 5 puuri ruumi suurune).
    Kui ma olin kodus ja valmis teda vaatama, siis lasin tal ringi hüpata ka mujal. Pehmele mööblile kusemine on ka nende “thing” , sellest ei saagi lahti, eriti kui ta korra sinna käinud on, siis esimesel võimalusel, teeb ta seda jälle.

  • Avatar
    Vasta MM 20. oktoober 2021 at 12:33

    Ei plaanigi kaagutada ega õiendada. Jänksid võivadki teinekord veits asshole’d olla. Seda seetõttu, et nende hambad kasvavad läbi elu ja nad peavad neid lihvima. Kui nad neid ei lihvi, siis üks hetk ei saa nad enam süüa ja surevad. Simple as that. Mul oli 11 aastat kääbusküülik. Hävitas ka kodu, aga mitte õnneks nii suurel määral. Ostsime talle suure puuri, kus kõik asjad olid puuri küljes kinni. Nii tema joogikauss, kui ka tema maja. PS! Ülioluline, et tal on puuris varjualune, kuhu ta saab peitu pugeda. Neil on väga tugev uruinstinkt. Laamendas ka siit sealt oma puuri. Näris plastosi ja sai välja mingi 2-3 h päevas, aga seda tõesti siis, kui saime teda jälgida. Sulgesime kõik uksed ruumides, kuhu ligipääsu vaja polnud. Korjasime kaablid maast kokku ja saime ta kahjustused viia miinimumini. Mõni lauajala ots ja postament jäi siiski jooksutrajektoorile, aga ausaltöeldes rõõmu oli temast rohkem, kui peavalu. Soovitan – suur puur. asjad puuri külge ja välja ainult kontrollitud hetkel, kus on aega teda jälgida. Edu ja jaksu!

    • Avatar
      Vasta MM 20. oktoober 2021 at 18:02

      Kusjuures lisaks siia enda kommile veel, et pane ikkagi kassiliivaga vetsunurk oma küülikule puuri, kui sul juba pole. Meie oma õppis suht kiirelt sinna tegema ja ei teinudki mujale. Isegi pabulaid mitte. Keegi teda sinna käima ei treeninud, instinkt liiva sisse teha oli tal endal. God bless!

  • Avatar
    Vasta Marta 20. oktoober 2021 at 12:30

    Ei plaanigi kaagutada ega õiendada. Jänksid võivadki teinekord veits asshole’d olla. Seda seetõttu, et nende hambad kasvavad läbi elu ja nad peavad neid lihvima. Kui nad neid ei lihvi, siis üks hetk ei saa nad enam süüa ja surevad. Simple as that. Mul oli 11 aastat kääbusküülik. Hävitas ka kodu, aga mitte õnneks nii suurel määral. Ostsime talle suure puuri, kus kõik asjad olid puuri küljes kinni. Nii tema joogikauss, kui ka tema maja. PS! Ülioluline, et tal on puuris varjualune, kuhu ta saab peitu pugeda. Neil on väga tugev uruinstinkt. Laamendas ka siit sealt oma puuri. Näris plastosi ja sai välja mingi 2-3 h päevas, aga seda tõesti siis, kui saime teda jälgida. Sulgesime kõik uksed ruumides, kuhu ligipääsu vaja polnud. Korjasime kaablid maast kokku ja saime ta kahjustused viia miinimumini. Mõni lauajala ots ja postament jäi siiski jooksutrajektoorile, aga ausaltöeldes rõõmu oli temast rohkem, kui peavalu. Soovitan – suur puur. asjad puuri külge ja välja ainult kontrollitud hetkel, kus on aega teda jälgida. Edu ja jaksu!

  • Avatar
    Vasta B 20. oktoober 2021 at 12:17

    Minul olid deegud ja lohutuseks vôin öelda et nad närisid ka puuris kõik ära? kaasaarvatud puuri enda. Seega kui peaks plastmassist puur olema, lase sinna mingid metallplaadid kinnitada sissepoole.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 20. oktoober 2021 at 12:15

    Ma hoiaks siiski puuris siis rohkem või teine variant annaks ära. Kodu ikkagi olulisem siinkohal. Alati on vahvamaid puure kui niisama 4 seina. Äkki tal on seal huvitavam. Samas kui ta harjunud juba väljas olema siis teebki puuris kisa ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 12:22

      kellele ma sinu meelest ta annan :D?

      • Avatar
        Vasta Karina 20. oktoober 2021 at 13:24

        Äkki kuskie lauta kus ta põhus saab magada koos lammastega? Mina teeks nii.. maakodudes on nagunii tihtipeale palju loomi. Arvan, et neil suht savi see üks jänes ees või taga.

  • Avatar
    Vasta Evelin 20. oktoober 2021 at 12:08

    Steriliseerimine/kastreerimine aitab ainult kuid küülikute puhul eriti emastel on see operatsioon ohtlik. Kui on alla 2 aastane siis ka oht väiksem, samuti mida suurem seda tugevam, mida väiksem seda õrnem. Soovitan leidaväga hea küülikute le spetsialiseerund tegija kui otsustad selle kasuks. Eelmine küülik oli mul isane ja peale opi mured kadusid. Seekord on emane ja pole julgenud oppi ette võtta aga peaks vist…

  • Avatar
    Vasta M 20. oktoober 2021 at 12:04

    Aa ja nägin soovitust, et tekike ööseks puurile, võin öelda, et toimib. Nüüd niikaua rahu, kuni kõik ärkavad, muidu ikka vahepeal hakkas logistama liiga vara hommikul.
    Nägin ka soovitusi, et mis seal ikka, hoia puuris. Mugav lahendus võib-olla inimesele, aga looma seisukohast kurb. Ta piisavalt suur loom, et päris puurielu pole talle.

  • Avatar
    Vasta K 20. oktoober 2021 at 12:00

    Mul kaks sellist marakratti, täitsa vabalt on nad ainult siis, kui mul on mahti neil silma peal hoida. Muidu olen kahest kutsika aedikust ehitatud piire. UKst jänest varjupaigast võttes oli näiteks nõue, et nende aediku ruum oleks 2mx1,5m. Tundub küll, et närida meeldib neile kõike seda, mida ei tohiks ja ette antud asjad seisavad niisama. Olen leidnud kaks asja, mis ka päriselt nende jaoks “närimist väärt?” sellised matid https://www.petshop365.co.uk/products/rosewood-small-animal-activity-toy-chill-n-chew-mat/ ja selline närimisblokk https://www.petsathome.com/shop/en/pets/small-animal-play-block.

  • Avatar
    Vasta Keiti 20. oktoober 2021 at 11:55

    Haha ?. Tere tulemast küülikusõbraks! ? kõik elame selle üle! Liitu fb grupiga Küülikusõbrad. Ja lisaks võin mõned nipid jagada.

  • Avatar
    Vasta M 20. oktoober 2021 at 11:54

    Nad on muidu õppimisvõimelised küll. Järjepidevalt keelad voodisse minemist, valede asjade närimist ja suunad õigete asjadeni, siis lõpuks toimib küll. Aga see eeldabki, et pidevalt jälgid, mis ta teeb. Võib-olla sel perioodil hoida puuris ja paar tundi päevas välja lasta ja need tunnid siis jälgid ja suunad. Kohad kuhu häda harjunud tegema puhasta kohe ära.
    Mul jänes juba kõva vanur, esimesed aastad ikka juhtus, aga peale seda chillib niisama ringi ja pole midagi lõhkunud 😀
    Teine variant, annad ära kellelegi, kes tunneb küülikuid ja on valmis tegelema probleemse küülikuga. Ehk leiab siit mõne sellise.

  • Avatar
    Vasta Tiina 20. oktoober 2021 at 11:45

    Steriliseerimine,suurem puur,oma jalutus aed(kutsikate aedik),peidukad seal,erinevad tasapinnad,puupakk.Minu lastel on ka jänes,3a Ronja.Aitas sterrimine ja suurem puur,saab lahti vaid ühes toas.Närib siiani kõike kui võimalus tuleb.Õnneks käib oma potti pissile paberi peale.Käivad ka õues jalutamas temaga.Aga ise ka ei võtaks enam jänest tuppa .Edu ja kannatlikku meelt teile.

  • Avatar
    Vasta Naffik 20. oktoober 2021 at 11:37

    Kardo tõi lapsele sünnipäevaks 5 purki lima…. Ma arvan, et oleks õiglane jänes Kardole edasi anda. Käsi peseb kätt…

    • Avatar
      Vasta Janne 20. oktoober 2021 at 15:43

      😀 nii hea

  • Avatar
    Vasta meow 20. oktoober 2021 at 11:34

    Puuri muidugi, jänes on jube kahjur. Muud varianti ei olegi.

  • Avatar
    Vasta Margo pappkast 20. oktoober 2021 at 11:28

    Raske üldist nõu anda mis kõigile närilistele sobiks aga:
    – Pappkastid, pappkastid ja veelkord pappkastid!
    Suunavad kogu oma energia nende lammutamisele ja suurepärane koht magamiseks. Ideaalis neid rohkem kui üks.
    Pappkast võiks asuda niii, et magades pererahvas paistab diivanilt. Otsivad loomupäraselt “urgu” kus kaevata ja end väsitada.
    Kord kuus paned uue kasti ja asi rahu.
    Pissib/kakab oma territooriumi märgistamiseks. Isegi emased jänesed soovivad “alpha” olla.
    Teil on kodus vaja hirearhia paika saada – youtubes videod kuidas täpselt käituda. Näiteks, alati pead enne ise sööma ja siis alles jänes jne -näitab kes majas boss. Samas tohutult oluline, kes annab süüa jne

  • Avatar
    Vasta Betti 20. oktoober 2021 at 11:27

    Mina soovitaksin ka suuremat sorti aedikud vms. Las tal olla oma suurem ala kus möllata saab ja pane talle sinna lõhkumiseks asju. Ja ongi ainult puuris ja aedlikus.

  • Avatar
    Vasta Lahendus 20. oktoober 2021 at 11:07

    Lihtne ju – poeta Nelgi tänavale

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 11:18

      Kardo kahjuks tunneks ta ära 😀

      • Avatar
        Vasta JJ 20. oktoober 2021 at 20:26

        Tunneks või? Mu meelest jänes Martaga üsna ühte nägu ja kasvu. Äkki ikka petab Kardo ära?

  • Avatar
    Vasta Pirje 20. oktoober 2021 at 11:05

    Ainus võimalus on puuris hoida. Jah, muidugi ta närib puuri. Aga kui nädal-paar vastu pead, siis jätab järgi. Lihtsalt varu kannatust. See võib julm tunduda, aga midagi pole teha.

  • Avatar
    Vasta Hanna 20. oktoober 2021 at 11:05

    Ma arvan ka, et lihtsalt teab et saab välja ja sp laamendab. Harjub puuris ära. Kõik kellel on jänes olnud on ikkagi puuris olnud ja lihtsalt vahest võtnud välja. Jänese loomuses ongi megalt närida ja lõhkuda nii, et puur ongi toas tema jaoks õige koht:)

  • Avatar
    Vasta M. 20. oktoober 2021 at 11:04

    Minul oli kääbus küülik. Mina hoidsin esimesed nädal aega spetsiaalselt puuris, et anda talle aega kohanemiseks ja arusaamiseks, et puur on tema turvakoht. Seal ta magab, sööb ja pissib ning seal teda keegi näpi ega häiri. Nädala möödudes tegin puuriukse lahti ja hakkas ise vaikselt välja tulema ja uudistama. Võttis paar päeva aega kui minuni jõudis. Samuti ei lubanud teda kellelgi näppida. Kui loom on valmis siis tuleb ise inimese juurde. Ehk siis on kohanenud uue koha ja uutr inimestega. Ja kui ära uudistas läks puuti ja panin puuri ukse kinni. Kui ma olin kodus oli puuriuks lahti, käis sisse ja välja kui tahtis. Ööseks läks puur kinni ja panin ka õhukese teki puurile peale(see rahustab). Selle kaheksa aasta jooksul ei olnud ühtki asja mis oleks tema poolt näritud-kõik asjad jäid terveks. Ühe korra alguses pissis põrandale- toppisin ninapidi sisse ja viisin kohe puuri. Ja rohkem ei pissinud ta mul mitte kunagi kuskile mujale kui ainult oma puuri. Ja mida rohkem stressi, näppimist ing kära/müra on seda halvemini hakkavad nad käituma.
    Muide sain ta ka 11 kuuselt ühe pere käest kes ei tulnud enam toime, sest oli kõige kohutavam jänes üldse.

  • Avatar
    Vasta Hedi 20. oktoober 2021 at 11:04

    Ka mina olin kunagi jänese omanik. Mul oli suur isane küülik, lõikamata. Elas mul ka toas. Mäletan temast ainult head ja ta käitus nagu väike koer. Puuris talle väga ei meeldinud, seal ainult käis söömas ja vahel magamas. Õpetasime jänesele mõned reeglid. Nt vanemate tuppa minna ei tohtinud. Kuskilt kunagi lugesin, et pehmetes kohtades (diivan, voodi) ei suuda jänesed oma pissimist kontrollida. Seetõttu ei lubanud teda ka vooditesse. Vahepeal tegi ikka pättust ja keelatud asju, aga kui vahele jäi, läks karistuseks puuri. Sealt sai ta aru, et kui vabalt ringi tahab joosta, siis ei tasu lollusi teha. Ja kindlasti sai ka häält tõsta, kui jänes voodisse oli roninud, lihtsalt selleks, et ta saaks aru, et talle ei ole lubatud seal olla. Pabulaid majapidamises muidugi jätkus, aga neid neil pudeneb iseenesest välja. Juhtmete kohapealt niipalju, et jänesed närivad kõik eest ära, mis neil parasjagu nina ette jääb ja nendega pole muud, kui ära peita. Ja kindlasti varu oma jänkule korralikult õunapuu või pajuoksi, siis loodetavasti ta nii palju mööblist ära ei söö.

  • Avatar
    Vasta Kairi 20. oktoober 2021 at 11:03

    Soovitan ka ta puuri harjutada. Alguses lammutab aga küll ära harjub. Pane ta näiteks ööseks ja siis kui ise kodust ära lähed puuri.

  • Avatar
    Vasta L 20. oktoober 2021 at 10:57

    Mu ema jänes samasugune hull, alguses sõi kõike mis ette juhtus ( juhtmed, makroflex, minu voodi jalg jne jne) . Kuna see muutus juba jube tüütuks, siis sai talle tuppa aed tehtud, kus ta nüüd siis möllab. Aias on tal oma puur, mingi pall kuhu sisse hein käib, liivakast ja erinevad asjad mida ta närida saab.

  • Avatar
    Vasta Helena 20. oktoober 2021 at 10:52

    Pakun veel välja sellist lastele mõeldud mänguaedikut. Siis pole nagu puuris aga samas kõigest hinnalisest eemal.

  • Avatar
    Vasta Mari 20. oktoober 2021 at 10:50

    Sry, aga ma nii naeran. Sest kõik jänesed on piece of shit, teed mis sa teed.
    Aga omast kogemusest võin öelda, et pidev õpetamine aitab. Nt kui teeb pabula välsjaspool puuri, siis tuleb see kohe ära koristada, et tal ei tekiks arusaamist igalpool on sitamaja.
    Ja kui hakkab kuskil närima, siis kiledalt öelda eeeiiii (eeekkk) ja nii kaua kui ta ära läheb. Jube tüütu, ekole, aga oled looma võtnud.
    Pissimisega ma ei oska muud, kui panna mingid piirid, kust ta üle ei saa.
    Lohutan, närilised elavad keskmiselt 5a, aga nh siin kõbusam mutt 7/8a või ka rohkem

  • Avatar
    Vasta Geily 20. oktoober 2021 at 10:49

    Soovitan soetada kummut, mis on tehtud jänesele puuriks ning loom sinna.
    Jah, kõlab karmilt aga kui on piisavalt suur kummut/kapp, siis on loom rahul ja õnnelik. Hävitustööd teeb ta tegelikult igavusest ning seetõttu, et kõik on justkui tema oma/tema pesa. Jänes on puuris ka väga õnnelik, kui see puur on piisavalt suur selleks, et ta saaks oma energiat kulutada ja vajadusel endale pesa meisterdada, et kuhu siis peitu pugeda. Usun, et see lahendaks suure osa tekkinud probleemidest ?

  • Avatar
    Vasta K. 20. oktoober 2021 at 10:49

    Mul on olnud kolm küülikut (eri aegadel), kõik on olnud puuriloomad, kes igapäevaselt toa peal ringi käia saavad ja ei ole olnud sellist probleemi mittttte kunagiii. Ma arvan, et ta käituks sul ka paremini, kui harjuks puuriga ära. Puur peab muidugi piisavalt suur olema, et ta seal suurema osa ajast elada saaks (aga sul vast ongi). Meie küülikud hakkasid tegema pättust siis, kui jäid liiga kauaks toa peale. Üldiselt läksid nad siiski ise puuri, kui ära tüdinesid, vahel tuli natukene käega suunata, et nüüd on puuri minemise aeg. Vahel võiski puuri uks tunde lahti olla – küülik käis ise sisse-välja. Kõik hädad tegi puuris selleks ette nähtud nurka, ainult üksikud pabulad toapõrandale. Diivanile ja voodile pissis ainult siis, kui me ise küüliku sinna tõstsime, temaga tegelesime ja tal ei olnud otseselt mugavat võimalust lahkuda (või tundus mugavam lihtsalt jääda ja sinna pissida :D). Meil on olnud kaks isast ja üks emane – kõik lõikamata loomad. Aa, ja ainus juhe, mis läbi näriti, oli üks arvutihiire juhe, mis kogemata rippus niimoodi alla, et me ise tähele ei pannud. Üldiselt alati koristasime kõik nähtavad juhtmed enne küüliku välja laskmist ära ning elutoast edasi meil ükski küülik iseseisvalt ei käinud. Nad õpivad väga ruttu ära, mida lubatakse, mida mitte 🙂

    Ma saan aru sinu mõttest küülikut vabalt pidada, aga mulle isiklikult tundub tema elu jaoks ohutum elada puuris kui närida elektriga juhtmeid (reaalne elektrilöögi oht) või muid materjale, mis tegelikult tema seedimise jaoks mõeldud ei ole ning võivad mürgised olla. Küülikute seedimine on üsna õrnake.

  • Avatar
    Vasta Helena 20. oktoober 2021 at 10:49

    Mul mees 2 jänest koju toonud ja mõlemad olen tagasi saatnud?, praegust lugedes olen ikka väga rahul oma otsusega. Aga arvan ka, et süda kõvaks ja puuri. Võid loomapoest traksid osta ja vahepeal õues temaga jalutada.

  • Avatar
    Vasta P. 20. oktoober 2021 at 10:48

    Oh jah. Ma olin jba ette kurb, kui sa tookord kunagi ta alles koju tõid 🙁
    Soovitada ei oska kahjuks midagi peale jah…. selle, et leia talle uus omanik, kes elab maal vms. Mul mõned tuttavad küülikupidajad on, aga tõsiasi on see, et nad kõik lõpetavad inimeste toidulaual. Isegi siin linnas mul üks tuttav võttis sügisel küülikud. Tal oma maja ja aed ja.. No küllikute puurid on ka õues kõik. Närivad jne, aga aias lisaks ka kaevavad ja no aja küsimnus, kui mõni end minema kaevab. Tuttav ise ütles ka, et ah, kui vga üle viskavad pistame potti. NIiet….. NIi väärtuslikud ongi siis need jänksid lemmikloomadena 🙁

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 11:21

      Nad ausalt pole jah super… väärtuslikud 😀

  • Avatar
    Vasta Kaisa 20. oktoober 2021 at 10:45

    Ilmselt on sulle neid asju juba 100000x soovitatud ? aga kui mul kunagi toajänks oli, siis jah, ta oli ikkagi suurema osa ajast puuris (ma usun, et nad kõik saavad lõpuks aru, et puur on kodu ega laamenda seal enam koguaeg nii hullult?). Ja lasin välja teda ikka mõned tunnid päevas, aga vaatasin, et ega ta pahandust ei tee jne. Lisaks ostsin ma talle need kassi traksid ja käisin temaga õues jalutamas. Minu arust oli ta päris mõistlik lõpuks ja need asjad sobisid ?
    Seega, pane puuri see väike hullumeelne ja lase välja siis, kui ise ka kodus oled ja äkki aitab õues jalutamas käimine ka- saab kraapida ja kaevata ja närida ja hullata seal veits ?

    • Avatar
      Vasta Kuku 20. oktoober 2021 at 10:53

      Sa peaksid talle uue kodu otsima 🙁

  • Avatar
    Vasta Katu 20. oktoober 2021 at 10:44

    Aga proovi keemilist kastreerimist – supreloron kiip. See nullib suguhormoonid nagu kastreerimine aga pannakse lihtsalt kiip naha alla nagu see mikrokiip kassile ja ei vaja mingit anesteesiat. Küll aga pole see püsiv sõltuvalt kiibist mõjub vähemalt kas 6k või aasta (võib ka kauem mõjuda) ja hind on kallim, kui kastreerimine ise u100-200€ aga äkki aitaks teda rahulikumaks muuta. Mõjuma hakkab tavaliselt paari nädala jooksul (vahel ka kiiremini) ja ei aita otsesely närimise vastu aga kusemine ja siuke ebameeldiv iseloom võiks ju taanduda veidi ?‍♀️ lihtsalt variant mida uurida loomakliinikutest. Ps tean mitmeid küülikuid kes seda teinud on ja neil on mõjunud ilusti. Ja jääb ka ikkagi variant puuris hoidagi..prlt oleks hea aeg harjutada kui ise koguaeg korteris pole, las mässab seal üksi. Ja lase jah mõnel nobenäpul teha mingi puidust kaitse v nagu kana aedikud on siuke puur..

    • Avatar
      Vasta Katu 20. oktoober 2021 at 10:47

      *suprelorin. Ja muide ka emastele saab seda panna…kui sõna kastreerimine liialt eksitab, suguhormoonidele mõjub ikka ?

  • Avatar
    Vasta Kersti Tamm 20. oktoober 2021 at 10:42

    Äkki kuskile nurka aedik talle teha nagu laste mängumaneez? Olen sellist osadel kodu jänestel näinud. Sinna saaks jämedamaid oksi sisse timmida,jooksuratta jne.Natuke inimlikum,kui puur äkki? Saaks sealt üle pai teha ja värki. Ega vist palju variante polegi. Jaksu igatahes

  • Avatar
    Vasta Siram 20. oktoober 2021 at 10:40

    Ma võtsin ka kunagi rumala peaga jänese omale korterisse. Oli ka enamuse ajast puuris, kus hüppas ja laamendas.. vahepeal lasime välja, aga mingi aeg jõudis kohale, et nii see elu ei saa jätkuda..õnneks leidsin talle uue hea kodu..aga siit mulle õppetund, et ei võta enam kunagi jänest,ka laste nõudmisel mitte…

  • Avatar
    Vasta Marii 20. oktoober 2021 at 10:35

    Kas Liisu on lõigatud? Lõikamata jänesed kammivadki sassi, minul oli sama, näris kõike ja kuses 2x päevas voodisse. Peale ära lõikamist jäi rahulikuks.

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 10:36

      Tead ma tahtsin mingi aeg kliinikusse aega panna ja seal öeldi, et issand, ainult isaseid jäneseid lõigatakse, mitte emaseid. Aga proovin nüüd asap teise kliinikuga õnne 😀

      • Avatar
        Vasta Merx 20. oktoober 2021 at 10:49

        Soovitan leida uus kliinik, meie käisime Tataris. Ma usun, et tal on igav ja seepärast lammutabki. Aga jah, meie panime igale poole liistud nurkadesse, et neid ei näriks. Tapeeti ta meil õnneks kodus lahti ei tõmmanud, aga ütlen ära, et kui ta kuskile kikud järgi saab-on see lahti ka tõmmatud (ema juures mul nt). Kaablid olid meilgi läbi näritud, aga panime kaitsed ümber, siis enam hammas peale ei hakanud. Ja see tekitab olukorra, kus lõpuks hakkadki asju hoidma ja ei jäta laokile 😀 Lisaks ära unista kardinatest, mis on põrandani, need näksib ka vb ära ja siis veel vaipadest, kus on narmad…

        • Mallu
          Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 11:20

          Ma just tellisin 2500 euro eest kardinaid :)))))

          • Avatar
            MERX 20. oktoober 2021 at 15:22

            Tunnen kaasa. Meil näksis riideid ka kui need kuivatusrestil olid 😀 Aga usu mind see lõppeb ära, eks neilgi see lapse- ja teismeiga. Pärast palju rahulikumad ja leia arst kes opi teeb.

  • Avatar
    Vasta G 20. oktoober 2021 at 10:34

    Mul on olnud kaks jänest, mõlemad olid puuriloomad, kuna samuti tehti ja hävitati kõike mis ette juhtub. Ja pabuldamisega, neil pressibki pidevalt tagant välja ja praktiliselt võimatu on neid kuskile kindlasse kohta hädasid tegema õpetada.
    See puuris laamendamine on tavaline, see ei tähenda et nad nüüd üli õnnetud seal on, lihtsalt vajavad harjumist. Puuri põhja alla soovitan panna pehmendava mati, siis ei kuma nii tugevalt see laamendamine.
    Jänes on piisava suurusega puuris väga õnnelik ja ei vaja ülipalju vaba olemise aega, vahepeal sülle nunnutama ja puuri tagasi ning vahepeal õue ehk traksides muru peale möllama ja piisab täiesti. Kui ta juba sul lahtiselt hullu paneb, siis see üle ei lähe, kõige hullem kui ta sul elektrijuhet närima peaks sattuma ja sealt elektrit saab ja käpad üldse püsti viskab.

  • Avatar
    Vasta K 20. oktoober 2021 at 10:33

    Kas ta on steriliseeritud? See vōiks aidata

  • Avatar
    Vasta Lea 20. oktoober 2021 at 10:33

    Mu lapsel oli kunagi kassiallergia ja siis käis ka mingi jänese jutt. Mul on nüüd tagantjärele nii hea meel, et ma selles kodusõjas võitjaks jäin.
    Uh. See sind muidugi ei aidanud… aga edu!

  • Avatar
    Vasta Elina 20. oktoober 2021 at 10:32

    Tean mida tunned
    samuti ei mahu mulle koju aedik. vahepeal lasime tal köögis askeldada nii et värav oli ees
    seal ei saanud maailma lõhkuda 😀 aga beebi tulekuga vajan ise ka kööki koguaeg ja teine laps ka siiberdab seal seega ei mänginud enam välja 😀 aga ma kutsun enda oma marutõbiseks sest ta hakkas ülbama ka nii et kui tema diivanil siis kõik teised kasigu maha või hammustab 😀 vaibale ka ei või astuda kui tema seal sest see tema oma 😀
    igatahes saab ka päevas kolm tundi väljas olla
    ehk siis hommiku poole tunnike siis lõuna paiku tunnike ja õhtul tunnike
    elab eraldi toas sest ka kipub vihaselt laamendama
    aga samas harjus ta ära et peab seal elama
    mis siis et tal käivad hulluhood 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 10:33

      Okei, üks (ja ainus) Liisu hea omadus on see, et ta on sõbralik ja ei ole hammustanud 😀

  • Avatar
    Vasta Occo 20. oktoober 2021 at 10:31

    Mina hoiaksin jänest puuris. Algul laamendab, sest ta ei ole harjunud sellise “vabaduse kaotusesega”, aga küll harjub ja siis jääb ka puuris vaiksemaks 😛

    • Avatar
      Vasta Triin 20. oktoober 2021 at 10:59

      Nii lihtne ikka öelda, et pane puuri kinni.
      , asi lahendatud. Proovi ise ka aastaid kuskil puuris kinni istuda ahh ?

  • Avatar
    Vasta Ellu 20. oktoober 2021 at 10:30

    Mul endal on ka jänes ja mul elab ta täitsa vabalt, puur on vaid koht kus ta häda käib tegemas. Alguses kuses ja junnitas ka igale poole aga peale kastreerimist on ta täitsa tubli. Hädasid teeb puuri ja paar junni lendab puuri ette välja, vaid. Noorena näris ka igasuguseid liiste ja asju aga ostsime talle isikliku pappkasti mida ta sai lammutada nii, kuidas ise soovib.. ja siiani toimib, pole ta muud tahtnud lammutada.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 20. oktoober 2021 at 10:28

    Sa oled ikka pber kannatlik. Mina ei oma jänest ja pile varem ka omanud, aga sellise hävitustöö tulemusest ma vist annaks esimesel võimalusel jänese ära. Ri tunneks süümepiinu ka.

    Aga kui loobuda pole võimalik, siis ilmselt tuleb jänesel pmber harjuda puurieluga. Küll ümber harjub.

  • Avatar
    Vasta Triin 20. oktoober 2021 at 10:23

    Minu jänes öösiti puuris kinniselt aga päeval teen ukse lahti ja tripib ise ringi ja ta pole mitte kunagi ühtki jama korraldanud.. ei tea kas ta iseloom selline või tõesti see süsteem toimib aga jah. Samuti mul kass, kellega nad maadlevad päeval.

  • Avatar
    Vasta Kristel 20. oktoober 2021 at 10:21

    Võimalus on talle veel aedik teha, mis hoiab teda piiratud alas, kuid siiski puurist väljas, mis annab talle liikumisruumi, aga ei anna võimalust tervet elamist hävitada…

  • Avatar
    Vasta Kertu 20. oktoober 2021 at 10:20

    Minul oli jänes 4 aastat ja ka täis krutskeid. Aga me nägime palju vaeva, et ta ei hävitaks kodu, õpetasime/keelasime. Puurile lisaks oli meil ka aedik (ükskõik kui suur see puur on, siis tegelikult on see väike talle), seega muretsesime juurde aediku ja ehitasime need kaks kokku. Peale seda kaduski see puurimöll ära. Peitsime juhtmeid, tapeeti meil ei olnud (tean et see neile meeldib), seevastu meeldis talle seinanurgad, kardinad. Kuna alguses elasime üürikas temaga, siis hiljem ostsimegi uued kardinad ja pahteldasime nurki. Hiljem oma kodu ostes, tegime talle oma toa (jah, seda sa kahjuks lubada ei saa). Lisaks kui ta 1a sai või oli ka veidi varem, käisime teda steriliseerimas (peale seda rahunes maha, ei teinud oma beebidele pesa, ei pissinud diivanit täis ega meid, ühesõnaga rahunes maha ja ei hävitanud nii palju). Pabuldamise osas tuleb teda treenida potil käima (häid nippe saab Fb grupist küülikusõbrad). Kahjuks nendega ongi raske, nad vajavad palju tähelepanu ja armastust ning rohkem ruumi. Kui ta meil aedikus oli, siis ta oli ka rahulikum ja ei hävitanud niipalju, aga samas ega kogu aeg ei jõudnud ka teda jälgida. Kusjuures sinu armsake on samasugune nagu mul oli (ainult värvi vahe) 🙂 Igatahes jõudu, külma närvi ja loodan, et ehk veidike oli abi mu kommentaarist.

  • Avatar
    Vasta Stella 20. oktoober 2021 at 10:19

    Ei kujutaks ettegi, et jänes päevad läbi toas ringi jookseks ning kodu täis situks. Sellised loomad käivad ikka puurides, mis loomapoodides neile müüakse.

  • Avatar
    Vasta Mari-Ann 20. oktoober 2021 at 10:16

    Tuttavad ehitasid jänesele aediku kus sai natuke rohkem liikuda kui puuris. Lasevad muidgi välja ka teda aga muidu seal aedikus ja käivad ise tema juurde.

  • Avatar
    Vasta Helena 20. oktoober 2021 at 10:15

    Minu oma elas aedikus, ööseks panin puuri. Kõik lahtised asjad võtsin ära sealt, sest laamendas nagu mingi närvihaige. Sul peaks aedik vist terasest muidugi olema ? aga aedikus ikka rohkem ruumi nii laiusesse kui pikkadesse ??‍♀️ Samas ei olnud mul ka siis kolme last ega muid loomi, kes võiks ehk rohkem suhelda tahta temaga ?, seega ei oska arvata, kuidas selline variant Sinu kodus toimiks

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 10:16

      mul pole aediku jaoks muud ruumi, kui keset lastetuba 😀

  • Avatar
    Vasta Katri 20. oktoober 2021 at 10:14

    mul olid kunagi küülikud, kes õues puuris elasid ja mul toajänestega kogemust pole, aga hamstrite ja hiirte ja rottide pealt tean, et need metallist puurid kolisevad jah vastikult ja sealt seest tuleb kõik jama välja, kui ta seal laamendab. aga kui talle teha selle (või suurema) metallpuuri sisse puidust puurisisu? siis ta ei saa seda võret närides laamendada, samas on tal siis küllaga puitu, mida närida ja puit summutab neid laamendushelisid ka. põhja peab ikka plastikust alla jätma, et seda normaalselt pesta saaks. äkki ta on sellises vanuses, et tal on jooksuaeg/puberteet ja sellepärast ka nii lolliks läinud. kas jäneseid ei kastreerita? vblla see tõmbab ta malbemaks. ja hea olekski ta vannituppa elama panna siis, et oleks vähem laamendamist kuulda ja lihtsam koristada, kahhelplaate ta ikka ei söö ja ei ole tal häda midagi, kui väljas jooksmas käia ei saa nii palju. mul liivahiired sõid pooleteist kuuga kolm jooksuratast ära ja kuna sellises mõõdus metallist jooksurattaid ei ole olemas, siis elavadki ilma juba üle aasta ja ei ole neil häda midagi, ei ole läinud rasva ega stressist haigeks jäänud. vahel peab lihtsalt südame kõvaks tegema, sest sa oled ju teinud kõik, mis võimalik ja kui heaga ei saa, siis saab kurjaga.

  • Avatar
    Vasta A 20. oktoober 2021 at 10:11

    Mallu, ma tean, et sa oled jänestegrupis fbs, mine tuhni seal ringi, saad palju nõu ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 10:17

      ma olen kõike sealt ammu lugenud :/

  • Avatar
    Vasta Eve 20. oktoober 2021 at 10:00

    Meil nt jänes just selle sama põhjusega puuris, sest arvab, et terve maailm ongi talle hävitamiseks. Imestasin isegi, et teil ta väljas, sest meil ta pabuldab küll iga paari meetri järel. Päeval muidugi laseme paariks tunniks liikuma aga siis on range pilgu all.

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 10:05

      No ilmselt ma pean ka hakkama siis seda sama tegema, kuigi terve nett täis õpetusi, et jänest EI TOHI kinni hoida :S

      • Avatar
        Vasta Kätlin 20. oktoober 2021 at 10:39

        Kui jänest ära antud ei saa, siis ei olegi muud, kui ta puuri panna. Eks algul kindlasti möllab mõnuga, sest ta harjunud vabadusega. Aga ma mõteks niimoodi, et sa oled loonud ideaalsed tingimused jäneseelu elamiseks (v.a vabaduse piiramine). Tal on olemas kõik, mis üks jänkuke tahta võiks + ta ei istu 24/7 seal puuris. Lapsed nagunii võtavad aeg ajalt välja. Võta karmimad meetmed kasutusele, sest muidu varsti tõuseb viha ta vastu?
        Aaaa, ühte varianti pakun veel – Kardo ?

      • Avatar
        Vasta Pt 20. oktoober 2021 at 10:39

        Kas see protestiaktsioon ei saanud mitte alguse nende uute kasside lisandudes? Ehk läks jänes uute pereliikmete tõttu stressi ?‍♀️

        • Mallu
          Vasta Mallu 20. oktoober 2021 at 10:47

          Mkm, juhtmete närimine sai alguse juba eelmises korteris. Kassipojad meeldivad talle täiega

    • Avatar
      Vasta A 20. oktoober 2021 at 10:11

      Mallu, ma tean, et sa oled jänestegrupis fbs, mine tuhni seal ringi, saad palju nõu ?