JUMALAITA

puhta saikar

2. märts 2022
14102210_1754509534805411_8337398252199435776_n-7334300

Ma olen seda enne ka öelnud, aga ütlen veel – mul hakkab aina rohkem süvenema kahtlus, et ma ilmselgelt olen lõhestunud isiksus. Üks osa minust oli eile üle pikkade päevade väga tsill. Kuidagi see sõbrannadega istumine ja naermine tekitas tunde, et okei, meil on kõik ju hästi ja küllap kõik mujal ka varsti hästi olema saab.

Nüüd suska siia vahele üks päev, kus ma reaalselt ei tõusnud terve päeva voodist, sest noh, üleeile sai seda veini omajagu kuugatud ja lisaks ei olnud mul lapsi, kes mind kohustaksid voodist ennast püsti ajama. Ja mida ma siin voodis ikka muud tegin, kui vaatasin jälle ikka uudiseid ja vana hea hirm hakkas uuesti naha vahele pugema.

Tahaks lihtsalt nagu väike laps jalgu trampida ja jonnida, et MA EI TAHAA ENAAAAM! Mitte, et see hetkeolukorras midagi aitaks, aga lihtsalt tunne on selline.

Üks osa minust tahab kursis olla kõigega, mis toimub ja tahab selleks kuidagi…valmistuda? Aga teine osa minust on nagu issand, ma ei suuda, ma ei taha teada, ma ei taha näha, ma ei taha lugeda. Muidugi see esimene osa minust paneb inimesed pead vangutama, et meil on ju kõik hästi ja mis ikka ennast paanikasse ajada. Teine osa jälle tekitab osadele pahameelt, et mismõttes sa ei taha vaadata ja teada, inimesed ELAVAD selles. Võta nüüd näpust, mida õigem teha või tunda on. Mina igatahes tunnen kõike ja ühekorraga.

Ma ei taha mitte kunagi teada, mis tunne mul peaks olema, kui ma peaksin oma lastega põgenema, või neile seletama, et mul pole neile hetkel vett, süüa, ravimeid anda. Lihtsalt ei taha. Ja ma ei taha, et üldse keegi maailmas sellises olukorras olema peaks, aga nad on ja ma ei saa mitte kuidagi aidata ka, jumala kasutu. Lihtsalt vahin abitult pealt ja kassin ära. Ja see kass ei lase mul ka voodist tõusta (kus ma endiselt olen, aga lubasin endale pühalikult, et täna ma vähemalt korra siit ka end püsti ajan).

Nii et enda meelerahu heaks kavatsen ma teha järgnevaid asju:

  • Ajan endale kargu alla, teen voodi ära ja ei istu pimedas magamistoas, kuni lamatised mu kätte saavad.
  • Koristan nagu poolearuline, sest see on minu jaoks alati mingi mega suur stressi maandamise värk. Kui te tulete minu juurde ja näete, et mu kodu on kuidagi jube korras, siis võite pea panti anda, et mul parasjagu mingi vaimne kriis käsil on. Ma tean, et osadel on just teistmoodi ja ei suuda vastupidi üldse koristada, aga eks see stressiolukord väljendubki erinevalt. Mõni ei suuda süüa, mina söön hommikust-õhtuni. Aga vähemalt korras kodus, abiks ikka.
  • Lähen poodi ja ostan endale Värska varu. Mul hakkab juba endal veidi imelik tunne, kui mul seda kodus alla paari pudeli on, aga praegu ütleb minu sees üks hoarder, et mul on vaja miljonit pudelit, just in case. Ja ega nad leiba küsi, koju võib nad ju tuua.
  • Pakin enda ja laste asjad kokku, sest me sõidame homme Saaremaale Go Spasse puhkama. Jälle üks asi, mis paneb mind “imelikult” tundma, sest kes ikka puhkaks vms, aga lapsed nii tahavad ja Go Spas on lastele vaheaja puhul spetsiaalne programm igasuguste ägedate tegevustega, nii et ma parem siis rõõmustan neid ja üritan enda mõtteid ka mujale saada. Isegi üksi ei pea lastega spas hakkama saama. Rääkisin eile lampi oma emaga ja kutsusin tema ka kaasa, nii et selles suhtes saab lastega koos temaga palju kergem olema. Ta, vaeseke, ei olegi kunagi Go Spas käinud ja minu meelest on see üks parimaid spaasid, seega läheb vast kõigile asja ette.

Jutt on ilus, aga kõigepealt tuleks teha see esimene samm püsti tõusmisega…

Ps! Eile saime kokku annetusteks 200€, mille sedapuhku kannan edasi Eestimaa Loomakaitse Liidule, kes siis selle eest Ukrainas olevate loomade toetuseks tarbeid orgunnivad ja ka kohale viivad. Inimesi aitavad väga paljud (ja peaksidki muidugi aitama), aga kuna me seda asja siin nädalakese teeme, siis mõtlesin, et loomad vajavad ju ka ometi abi. Kui aga on ideid, kuhu homne summa annetada, siis võite kommentaaridesse jätta. Aitäh kõigile, kes viitsivad oma reklaamivaatamistega panustada!

Igatahes loodan ma, et teil on enam vähem stabiilne olukord peas ja kui vähegi võimalik, siis korraks aitab kindlasti teatud sorti eemaldumine. Olgu selleks siis sõbrannadega väike istumine, spa, kuskil jalutamine või jumala eest, kasvõi hullumeelne kodu koristamine.

Loe ka neid postitusi!

24 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Merle 2. märts 2022 at 18:00

    Ma elus esimest korda vajutan praegu tahtlikult reklaame lahti!
    See sõjateema ärritab mind. Vaatan oma pubekaid poegi ja mõtlen, et ainult loetud aastad veel ja nad on valmis sõdima.. Pool mu pere on kaitseväelased-politseinikud-kaitseliitlased, mitte ei tahaks seda sõda päris koduhoovi…
    Aga õnneks maandas mu ärritust koroona, mis just kaela tuli. Nüüd olen kodus kinni oma pubekatega, jalutama ei saa ja koristada ei jaksa. Ja ma olen korra juba põdenud ja 3 süsti saanud…
    Nii et palun šokolaadi. Paaaaaalju šokolaadi (nali naljaks, poodi ju ei saa!)

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. märts 2022 at 18:20

      Ma loodan, et keegi toob sulle šokolaadi ka :D!

  • Avatar
    Vasta Vaike 2. märts 2022 at 15:56

    Hakkasin vabatahtlikuks. Teadmine, et ma teen midagigi, aitab, ja hetkel on selleks andmete sisestamine, milleks ei tule isegi voodist tõusta. Samuti olen nõus võõrustama kuni neljaliikmelsit perekonda enda kodus. Mõnda aega ühiselamus elamine on väike hind enda mugavusest maksta.

    Samuti on võimalik liituda Naiskodukaitsega; jällegi, õpid vajalikku ja hoiad end tegevuses ning saab lüüa kaasa erinevates projektides, kus on abi vaja. Ma ise rahunesin sisemiselt oluliselt, kui pagulasabist vabatahtlikku tööd anti. Olgu see või meelepete, aga kergem on olla.

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. märts 2022 at 17:52

      Ma annaks ka vabalt mõneks ajaks ühe toa ära, aga ma ei tea, kellele seda pakkuma minna.

      • Avatar
        Vasta Vaike 2. märts 2022 at 18:01

        Siin saad pakkuda ja Sinuga võetakse ühendust, kui seda tuba vaja läheb. https://www.pagulasabi.ee/paku-abi

        • Mallu
          Vasta Mallu 2. märts 2022 at 18:20

          Naiss! Teen seda.

          • Avatar
            Vaike 2. märts 2022 at 18:21

            Aitäh!💙💛

  • Avatar
    Vasta Getter 2. märts 2022 at 14:19

    Super ettevõtmine sul! Naudi puhkust! 🙂

    Lisan veel ühe loomadega seotud koha, kuhu võiksid annetada võimalusel.

    Loomad sõjakoldes vajavad kohe Sinu abi – aita päästa Hersonis asuva Ugolyoki varjupaiga elanikud pommitamise käest. Oleme kontaktis Ugolyoki varjupaiga vapra juhataja Alexandraga, kes ligi 400 loomaga otsib võimalust põgenemiseks. Aita neid päästa sõja käest. 👇
    MTÜ Nähtamatud Loomad
    EE922200221066221071
    Selgitus: Ugolyok

  • Avatar
    Vasta anet 2. märts 2022 at 14:18

    Täna muide tuhkapäev ja vanarahvas koristaski selleks, et kurje vaime minema pühkida!

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. märts 2022 at 14:56

      Ma olengi hingelt vist vanarahvas!

  • Avatar
    Vasta Liisukas 2. märts 2022 at 14:12

    Ma arvan, et paljud tunnevad hetkel ennast samamoodi lõhestunult – nagu tahaks kursis olla, aga samas ei tahaks sellest midagi teada. Ega me ei saagi muud teha kui ainult materjaalselt toetada, õnneks on asjade näeol olemasd juba suured varud, mõistlik ongi rahaliselt panustada.
    See spasseminek kindlasti viib mõtted mujale, tuleb kindlasti kasuks.
    Mina stressiga ka koristan ja söön. Oi kuidas tahaks, et oleks seda tüüpi, kes jätab söömise järele, nii mõnigi km oleks vähem rassida 😀 Koristamist hetkel jagub ka, mul oli torude ummistus, mis puuriti lahti ja see jama oli kõik mööda elamist. Lisaks lõhuti lahti kinniplaaditud vannituba, mis tekitas tervesse elamissse korraliku tolmukorra, ehk ma leian ehitustolmu ka padja alt. Aga just hetkel puudub see stress, mis mind koristama sunniks, aga no ma mõtlen selle peale veel nauke, ehk siis tuleb see ka kuskilt.

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. märts 2022 at 14:57

      Ma nüüd koristasin, aga jaks sai otsa. Nüüd tuleks see koht, kus ma söön, aga ma lubasin endale, et teen enne külmkapi korda 😀

  • Avatar
    Vasta Aki 2. märts 2022 at 13:35

    Mulle nii meeldib see õue bassein seal GoSpas. 😊
    Kas sa kuidagi nii ei saaks teha, et need reklaamid avaneks uues aknas? Siis kui teksti vahel reklaam tuleb, oleks hea kui see uues aknas avaneks, siis saaks vähemalt rahulikult edasi lugeda. 😄

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. märts 2022 at 13:40

      Jaa, see õue bassein on äge, aga ilmselt praegu külm? Ei?
      Reklaamide avanemise suhtes, ma ei tea, küsin IT mehelt üle!

      • Avatar
        Vasta Aki 2. märts 2022 at 14:23

        Me käisime jaanuari alguses, siis oli küll väga mõnus. Veidi jahedam, kui teised basseinid, aga midagi hullu küll ei olnud, müts oleks võinud ainult peas olla 😄

        • Mallu
          Vasta Mallu 2. märts 2022 at 14:56

          Aaa jaa, seal oli vist see õue oma ka soojendusega, nüüd meenub!

  • Avatar
    Vasta Kristi 2. märts 2022 at 13:34

    Mina eriline koristaja ei ole, rõõmsana ei pane tähelegi, et mingid asja kuskil vedelevad v saiapuru laua all on, sest ma ju nii rõõmus ja sellised pisiasjad üldse ei heiduta. Ja paha tujuga ajavad need asjad mind lihtsalt veel kurjemaks ja kuskilt peale hakata ei oska ja ei tahagi ja .. parem söön!
    Oma emotsioone on tõesti veidi keeruline praegu hallata ja prognoosida, aga proovin ka keskenduda lstele ja sellele, mis olemas ja minu võimuses ja tegin mehega kokkuleppe, et tema jälgib uudiseid ja kui mingi jama siinmail peaks rohkem ähvardama hakkama, siis annab teada. Mulle sobib 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. märts 2022 at 13:42

      Tahaks ka aint süüa 🙁 Aga mul pole midagi head…

  • Avatar
    Vasta Maire 2. märts 2022 at 13:30

    Mina olen see tüüp kes ei suuda koristada kui hinges kriis. Võin vaadata päevi “sitahunnikut” põrandal aga käsi ei tõuse enne kui kriis läbi. Ja süüa ei suuda,hea kui korra päevas hammustan tüki tervest viilust,siis on blokk ees. Küll aga tahan ma lolluseni kohvi,suitsu ja kõndida,kõndida,kõndida et rahutus endast välja saada. Kõndimine kas või öösel kell 3 on puhas teraapia.

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. märts 2022 at 13:42

      Suudaks ma ka kõndida, mul ausalt lamatised juba 😀

  • Avatar
    Vasta Triinu 2. märts 2022 at 13:28

    Ukraina päästjatele võiks annetada.

  • Avatar
    Vasta H 2. märts 2022 at 13:26

    Ma esimesel päeval olin veidi mures aga nüüd, okei, ma vaatan neid videosi ja ei tekita mingeid tundeid. Ausalt. Vist südametu.
    Kes tahab see sõdib, kes tahab see tuleb ära.
    Kuna ma ise 30+ siis sõdima ei kipu aga autojuhiks võin kyll olla ja asju sinna viia. Raha ka pole, et anda seda ära.
    Kuna jälgin ka teiste maade organisatsioone siis tuleb neilt ka ikka tuhandetes eurodes annetusi igapäevaselt ja sama on ka looma söögiga. Pärast jääb see staff lihtsalt seisma ja siis pole sellest mingit kasu.
    Ah pikk jutt, sitt jutt

    • Avatar
      Vasta Vaike 2. märts 2022 at 15:53

      Sorri, aga proovi praegu Kiievist ära tulla. Väga palju on neid, kes tahavad, aga ei saa, sest isegi, kui auto saaks, siis kütust ei ole, rongidesse ei mahu jne.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 2. märts 2022 at 13:23

    5 päeva olin nagu hull otseblogis. Vaatasin iga tund uusi uudiseid ja aina rohkem tundsin, et lähen katki ja stressi. Kuna mul on ka pisike beebi siis mul tunne, et ka temast õhkas seda välja, mida mina mina tunnen. Oli väga rahutu ja tahtis väga palju lähedust. Nüüd 2 päeva olen uudiseid lugenud 1 korra õhtul kui beebi magab. See on mulle endale paremini mõjunud ja beebi samuti rahulikum. Ulme kuidas minu emotsioonid ka teda mõjutavad.
    Natuke tunnen end halvasti ka, sest tahaks olla kursus kõigega aga kahjuks see ei mõju hästi ning pigem elan päev teadmatuses. Samuti koristan, teen süüa, mängin beebiga – nii nagu iga päev. Proovin lihtsalt tegevusi leida.
    Ülihea mõte, et lähed lastega Saarde, see tuleb kindlasti sulle kui ka lastele kasuks 🙂. Klikkisin 10 korda su reklaamid ka läbi 😁