JUMALAITA TERVISEJUTUD

nii done juba

7. aprill 2022

Teate, ma teen varsti põhjaliku postituse oma toidutalumatuse testist ja tulemustest ja muust sellisest, aga täna tulin ma siia lihtsalt kurtma ja halama. Nimelt on mu “eridieet” kestnud küll jube vähe aega, aga mul on ausalt kopp juba nii ees, et tahaks väikse pisara poetada.

Kes iganes tuleb leelotama, et laktoosi- ja gluteenitalumatus on moehaigus ja “kõigil inimestel veits on nende vastu talumatus, pole ju hullu, kui üle ei tarbi”, sellel ilmselgelt pole antud teemaga suuremat kokkupuudet. Ma väga tahaks, et mul ka ei oleks.

Kui ma 2019. aastal seda geenitestis nägin, siis ausalt öeldes ma sellele suurt ei mõelnud. Kui siis ainult seda, et ilmselt see test paneb hullu, sest mul puudusid igasugused probleemid. Paraku on vanus seal maal, et ise olen juba ühe jalaga hauas. Niisiis otsustaski sisikond nüüd, et tal on laktoosist ja gluteenist kopp ees ja kui ma neid tarbin, siis on tulemus väga kiiresti käes. Ehk siis kõhus keerab ja üldse max kõhuprobleemid. Ja no nii suurel määral, et neid lihtsalt ignoda pole võimalik. Ma tean, sest ma päris pikalt üritasin.

Aga ausalt NII kopp on juba ees. Neid mõlemaid on reaalselt pmst iga toote sees ja minu jaoks on nii harjumatu poes seista nagu loll ja aru saada, et ma ei tohi tarbida peaaegu mitte midagi, mida ma olen igapäevaselt harjunud sööma. Ise alguses arvasin, et noh, mis seal ikka, piima ma nagunii ei joo ja sai just eluvajalik ei ole (ok tegelt on) – asi see siis neid kahte asja vältida.

Paraku ma eksisin ka keelatud asjade nimekiri on 646478393x pikem kui vaid piim ja sai. Ja see on niii tüütu. Lihtsalt tekib vahepeal selline tunne, et parem nälgin kui üritan siin nuputada, mida mu saksapreilist sisikonnale sobib, et ma sööksin.

Tellisin endale enne süüa. Mõtlesin, et no poke kauss on hea valik. Paraku unustasin ma, et see on kaetud kastmega. Siis mõtlesin, et noh, söön siis vähemalt friikaid, abiks ikka. Tüng, friikate peal on juust.

Püha issand jeesus aita mind. Saaks siis viilu leibagi süüa. Nope. Ei saa.

Jah, ma tean, et on igasuguseid asendusi ja laktoosi- ja gluteenivabasid tooteid, aga see maailm on minu jaoks nii uus ja kõik maitseb kuidagi teistmoodi ja ma tahaks lihtsalt alla anda. Nagu… Kui tegemist oleks mingisuguse suvalise eksperimendiga vms, oleks ma juba loobunud. AGA MA EI SAA.

Palun kõik need kommentaarid, et maailmas on nälg ja sõda, praegu endale hoida. Ma tean seda ise ka ja ilmselgelt ei ole minu talumatused nüüd maailma suurim probleem…teiste jaoks. Sest minu elu mõjutab see nii palju ja ma lihtsalt olen sellest juba väsinud. Ma ei kujuta ette, mismoodi ma veel ülejäänud elu vastu pean. Tulevik tundub tume. Krt, ma pole kunagi pirts olnud, söön kenasti kõike ja selline on nüüd mu tasu jah!?

Mõned päevad on jah sellised, et oojee, keedan suppi, väga tore. Aga nt eile käisime Andraga poes ja mul oli vaja bensukast midagi süüa haarata, et ma oma rohu ära saaks võtta. Teate, mida ma sealt sain? Konkreetselt ühe keedumuna spinatiga 🥲 Närisin siis mina oma kuiva muna, samal ajal vaadates, kuidas Andra kabanossi jõhverdas. See oli kurb lugu küll.

Nii et kui kellelgi on üle sisikonda, mis on vähe vastupidavam ning talub selliseid väikseid asju nagu laktoos ja gluteen, siis palun üks mulle saata. Kuluks hädasti marjaks ära.

Avapildil mina aegadel, mil oleksin pidanud rohkem nautima seda, et menüüst kõike valida saan.

Loe ka neid postitusi!

54 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kats 11. aprill 2022 at 10:26

    Kus sa said tagasisidet geenitesti kohta? Ma olen selle päris mitu aastat tagasi teinud ja mul ei õnnestu kuskilt tagasisidet saada.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. aprill 2022 at 11:19

      Ma tegin ise geenitestid.ee lehel 🙂

  • Avatar
    Vasta kk 11. aprill 2022 at 10:13

    Ma olen autoimmuunsushaiguse tõttu eridieedil (AIP), mis kestab 3-6 kuud (mõned, kellel tõsisem haigus jälgivad seda aga kogu elu) ja algus on tõesti raske. See dieet samamoodi hästi piirav, sest see välistab kõik, mis võib imuunsusreaktsiooni tekitada. Seega välistatud on poolfabrikaadid, jahutooted, piimatooted, munad, osad juurviljad (nt. tomat, paprika, baklažaan), seemned (k.a vürtsid), riis, kartul..ja veel sada asja. Esimesel korral oli väga raske, sest keskendusin pigem sellele, mida ma EI SAA süüa. Teisel korral läks juba paremini ning keskendusin pigem sellele, mida ma SAAN süüa ning oskasin ka paremini korrraldada. Täna alustan kolmandat korda ning olen elevil, sest väsinud kõikidest sümptomitest (ning seedesüsteem vajab re-starti). Õnneks on Instas väga palju neid, kes jagavad erinevaid ägedaid toiduideid.

  • Avatar
    Vasta * 10. aprill 2022 at 15:31

    Veab, et isegi muna saad tarbida – mul on ka see keelatud. Aga tean mida sa tunned, sain ka ise paar nädalat tagasi sama diagnoosi ja maailm kukkus lihtsalt kokku. Üks hetk avastad, et kõik mida sa varem söönud oled on nüüd keelatud, on väga raske tegelikult vaimselt olla. Plus jah see, et need vegan tooted jms on nii rõveda maitsega tehtud ja IGALPOOL on see kuradi piim, muna ja gluteen sees.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. aprill 2022 at 11:22

      Tõele au andes on mu talumatuse hulgas nõrgalt ka muna, aga ma hetkel sellest veel loobunud ei ole 😀

  • Avatar
    Vasta seesam 9. aprill 2022 at 20:09

    Mulle lihtsalt ei meeldi gluteeni ja laktoosi tarbida. Paar aastat tagasi, kui oli vaja vähist terveks saada, siis tuli ka loobuda kõigest ja vere hapniku tase normaalseks viia jälle, et keha saaks terveneda. Ma pole kunagi teoorias rämpstoidu austaja olnud, aga samas olen praktikas seda vahelduva eduga kahe suu poolega endale terve elu näost sisse ajanud. No lihtsalt on mingeid Hesburgeri perjoode jne.
    Kui tuli kõigest loobuda, siis algul on see muidugi…. suht nälgimine. See polnud iseenesest mu jaoks mega raske, sest mulle üldiselt see idee juba tervislikust toitumisest meeldis ja vahtisin ka palju videoid inimestest, kes olid ise end terveks ravinud toitumisega ja üldiselt, tegin ära ikka väga põhjaliku nn doktoritöö, et asjast üldse täit sotti saada ja käsile võtta. Videod, inimeste kogemused ja igast lood olid väga toetavad. See tegi selgeks, et ma saan asjaga hakkama. Uurisin ajaloost palju jne. Ja no….kui surm sisuliselt ikka silme ees, siis valid, kas tahad väikese lapse kõrvalt elada või surra. Väga mingit valikut polnud. Väga kurb ja hirmus algus oli, aga kui ma end 3-4 kuuga tervendasin, siis oli mõnus. Vere hapniku tase tõusis väga heale tasemele ja mis minu jaoks peamine kogu selle krdi tralli juures… MU SUU EI HAISENUD ENAM. See on jõhker mis moodi tänapäeva rafineeritud toit hambaid sööb, hingeõhu laiba järgi haisema paneb ja sisikonna ka sisuliselt ära sööb. See oli vist kogu selle kiusliku olukorra juures asi, mis mulle kõige enam konti mööda oli. See tegi mind tõeliselt õnnelikuks. Muidu sellest aru ei saa, kui iga päev endale jama sisse kahlata, aga kui oled nö normaalse limavaba toitumise kunagi ära proovinud, siis tunned muidugi suurt vahet. See on suurim õnnistus, ma ütlen.
    Mul otseselt mingit talumatust pole ja nüüd, kus olen vahelduseks jälle igast jama suust sisse ajama hakanud, on vahe muidugi märgatav. Eks selle laiba haisuga suus harjub jälle ära, aga ei peaks….see, et inimene on võimeline kõigega harjuma, ei tähenda, et seda kahjulike asjade puhul peaks tegema või, et see tingimata normaalne oleks.

    Toitumisest, siis algus on muidugi raske. Ma sõingi pmslt toortoitu. Alustasin sellest, et ostsin endale suurema ja korralikuma smuuti tegemise masina, kui see, mis mul enne oli ja tegin oma nö retseptid valmis. See on hädavajalik vahend. Kõik vajalik ja tervislik läheb sinna sisse. Spinat, kõikvõimalikud seemned, erinevad marjad, õlid, muud kasulikud rohelised jne. Iga hommik üks tervislik smuuti.
    Teiseks üleüldiselt roheline kraam. See on kõige parem keha toitja nö. Ja kui tarbid enamuses värsket kraami, siis joogijanu ei teki nt. Vett eraldi tarbima ei pea. Jälle selline kummaline kogemus. Aga kui vett tarbisin, siis mineraal ja allikavett. See on väga suur abimees kehale.
    Ma pakun, üleüldiselt selliselt toimides, saab kõikvõimalikest hädadest lahti. Sa oma talumatustest ka.
    Smuuti sisse läheb ikka vesi ka, sinna siis hapnikurikast allika/mineraalvett.
    Kolmandaks igast salatid, see oligi vist mu põhi menüü 😀 Ja korra nädalas või kuus vähemalt tuleks siis kogu selle toortoitumise juures ka lõhet süüa. Kui võimalik, siis osta kuskilt looduslikku lõhet, mitte seda Norra jama mis ala’ Rimis müüakse. Seal palju paska sees. Lõhe on vajalik B12 vitamiini jaoks, mida mujalt toortoitujad väga ei saa. On veel muidugi asju, aga lõhe on kõige klassikalisem ja usu mind lõhe salat kogu värske kraamiga ja grillitud päevalille seemnetega…omg….da best. Täiesti laktoosi ja gluteenivaba.
    Neljandaks igast värskelt pressitud mahlad on väga sisikonda tervendavad. Punase peedi mahl nt. See maitsev ka.
    Ühesõnaga seda juttu ja nimekirja võiks pikalt jätkata ja eks ma muidugi enda tervisliku seisundi töttu tegin/tarbisin veel palju muudki, millest ma kirjutama ei hakka, sest kes ikka viitsiks lugeda kasekäsnast ja muudest Hinna raviseentest ja nende täpsetest retseptidest jne, aga tasub teada, et u kuuga harjub keha teistsuguse toitumisega ja rütmiga ära, sinnamaani on masendust tekitav katsumus, kui oled terve elu muud moodi harjunud toitu tarbima, aga hiljem on ikka väga hea enesetunne. Ei mingit väsimust ega muud jama. Energiat tuleb palju ja elu kvaliteet on ikka täiesti teine.
    Ses suhtes ma väga ei põeks su asemel, et algus on raske, nagunii on, iga asjaga, aga see tasub ennast ära, võin lohutada.
    Palju puuvilju süüa ja see krdi tüütu sorteerimine ette võtta, et mis siis on täpselt laktoosi- ja gluteenivaba ja see kõik muutub lõpuks tegelikult lihtsaks. Niiiiiiii palju häid retsepte on nende asjadega ja ausalt öeldes, mul on keeruline nüüd poes käia teistmoodi. St olen harjunud oma tavapäraseid asju ostma juba ja kui peaks mingit nö tavatoitu ostma, siis ei oskaks enam midagi valida ega midagi seal poe riiulite vahel teha. Väga tüütu, paar korda on ette tulnud. See asi pöördub nagu teist pidi. Kui praegu tunned, et fck…ma ei saa ju midagi enam osta, siis pärast on nii, et fck… ma ei oskaks enam midagi muud osta, kui gluteeni- ja laktoosivabu asju lettidel poleks. See päriselt ka muutub täiesti pöördvõrdeliseks….või kuidas iganes on tark selle kohta öelda. Nobeli preemiale ei kandideeri.
    Enamus arvestatavad söögikohad on ka tänapäeval juba kõige sellega teemas ja menüüst on alati võimalik endale midagi tellida.
    Ma saan aru, et siinsete lugejate jaoks on see jutt u nii, et mida iganes….jama jutt, aga enda kogemusest rääkides, siis kuna pidin selle ise läbi tegema, siis nüüd on eluks ajaks back up olemas, kui jälle peaks midagi juhtuma. Ja see krdi värk päriselt ka töötab. Toortoitumisega saab paljudest hädadest lahti. Samas piisab ka sellest, kui söödki kõike peale gluteeni ja laktoosi ja usu mind, neid asju ja toite on tegelt palju palju.
    Isegi leiba on olemas keelatud ainete vaba, sh. suhkruvaba. See oli muidugi mu lemmik enne juba, ses suhtes suurt muutust ei tulnud, elu aeg olen Rukkipala või Muhu käsitöö leibasid söönud. Need on lihtsalt nii head. Muud väga ostnud pole.
    Tasub muidugi jälgida ka, et peale naturaalse puuviljasuhkru endale muud rafineeritud valget suhkrut sisse ei aja, see on ka väga väga suureks abiks.
    Alla andmise tunne ongi alguses, see tuleb omade meetoditega üle elada, aga hiljem tundub ausalt lihtsalt rõve, kui keegi endale mingit s…a kõrval suust sisse ajab.
    Keep going. Otsi, uuri, loe retsepte, see töö tuleb nagunii endal ära teha ja siis muutub kõik lihtsaks. See pole nii jube, sest kui retseptid peas, on elu lill. Ausalt, ma vannun sulle, jummala häid asju on olemas. Ja palju!!!

    • Avatar
      Vasta Mari 10. aprill 2022 at 23:05

      Super!Ma ise ka hiljuti tervislikumale lainele ule lainud ja nuud ei saagi aru kuidas ma neid nn tavatoite uldse kunagi sain tarbida,olen kuu aega erimenuul olnud ja enesetunne on nagu oleks uuesti sundinud,mu mees utles et olen kuu ajaga 10 aastat noorenenud.Seega olen ju ainult voitnud,vahem toitu rohkem elu!!

  • Avatar
    Vasta Maris 9. aprill 2022 at 18:13

    Mul küll ei ole laktoosi ega gluteenitalumatust, aga tean seda tunnet kui midagi süüa ei saa. Olid kurjad sapikivid ja absoluutselt kõik tekitas tunde kestvad tugevad valud. Ainult tatart sain süüa, no ei olnud tore. Nüüd on opist möödas kohe kuu aega ja elu peaaegu nagu lill. Ainult veini enam ei kannata 🥲🥲

  • Avatar
    Vasta J.M. 8. aprill 2022 at 21:54

    Tere tulemast minu maailma (põrgusse)!

    Ma ütleks, et laktoosivabade asjadega on poodides juba üsna hästi, gluteenivabadega (eriti kaerata) on veel kõvasti arenguruumi. Tahaks ka vahetevahel riiulist koogitüki või saiakese haarata, aga p….t Vasja sa midagi saad. Kuna ma ei ela pealinnas, siis Prismasse ka eriti ei satu, kuigi seal hetkel vist parim valik (vaatasin, et neil isegi GV ja LV lehttaigen müügil). Croissantist ja Juubeli tordipulbrist tunnen puudust. Lidl’is täitsa head saiad kusjuures olemas, laps tõi prooviks. Vanasti lasingi Soomest endale kaupa tuua.

  • Avatar
    Vasta Kaie 8. aprill 2022 at 10:27

    Tead, lihtsamaks läheb. Tulevik just helge, sest nüüd tead, kuidas sul endal parem oleks. Ma olen sel teel olnud 5-6a ja endiselt libastun ikka, aga tagajärjed väga tuntavad. Mind on toidutegemusel enim aidanud Medical Mediumi retseptid (sa ei pea kogu tema ideoloogiat teadma, mõistma ega toetamahi, AGA see toit on kõik allergeenide st vaba ja pärast sööki on HEA tunne ja sellest võikski ju alustada). https://www.medicalmedium.com/medical-medium-blog-recipes.htm

  • Avatar
    Vasta Kiiks 8. aprill 2022 at 10:17

    See on suht hull teema jah. Kõnnid poes ja mõtled, et tahaks saiakest. Krt, see ju gluteeniga. No okei, ma võtan siis koogikese. Haahaaa, on kas laktoosivaba variant või gluteenivaba variant. Mõlemat korraga ei saa.
    Jaa, ülilihtne on ju öelda, et mis sa vingud ja söö siis gluteenivaba saia. Sorry, see maitseb nagu saepuru!
    Õnneks on vegan-restosid järjest juurde tekkinud ja seal on enamasti ka mõnus valik laktoosi- ja gluteenivaba kraami. A neil pole ju menüüs liha.
    Ohjah, mida kõike tahaks süüa ja eriti niru on see, et siis märkadki ju ainult seda kraami, mida osta ei saa.

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. aprill 2022 at 12:37

      Jutud levivad, et Prismast pidi saama kõigevabu saiakesi 😀

  • Avatar
    Vasta Anneli 8. aprill 2022 at 10:07

    Kurb kuulda. Need talumatused on tõesti jubedad. 🙁 Tean omast käest, minul on laktoositalumatus. Kahjuks pole meie riigis laktoosivabasid tooteid eriti valida. Olen korduvalt mõelnud, et peaks kasvõi Laserisse kirjutama, ehk siis hakkavad tootjad mõtlema ja ka tootevalik suureneks. Ei mõista ka kuidas need meie restoranid/pubid töötavad kui turistid seal süüa ei saa. Soomlased on ju harjunud laktoosivabasid sööke tarbima. Ja laktaasi tabletid on meie apteekides kohutavalt kalliks aetud, Mina tellin neid iHerb’ist, saan poole odavamalt. Edu sulle, küll harjud ära poes etikettide lugemisega.

  • Avatar
    Vasta Katrin 8. aprill 2022 at 09:08

    Mina tegin samuti veretesti toiduainete talumatuse kohta, geenitesti mitte. Põhjuseks samuti kõhuvalud. Perearst ütles, et nemad gluteenitalumatuse testi ei tee, aga laktoositalumatuse testi küll. Laktoositalumatust ei tuvastatud. Soovitas pöörduda Biokliinikusse ning vajalikud testid oma raha eest teha.
    Tegin sügisel ja selle järgi oli loetelu keelatud üpris suur. Peamised toiduained, mis keelatud olid nisu, pärm, seened, suhkur, kakao ( ma olen väga suur šokolaadisõber, aga šokolaadis on koos kakao ja suhkur!?) muna ( olen suur koogisõber samuti) piim. Lihtsalt jube oli esimestel nädalatel poes käia ja avastada, eriti kui ei ela suurlinnas, et enamus poes müüdavast kraamist ei sobi mulle. Väljas ma üldse söömas ei käinud, sest noh, sa ei tea mis lisandid kõik toidul juures on, mis hiljem häda põhjustavad. Aga sain hakkama. Sõin peamiselt kanaliha, kala ja erinevaid köögivilju. Retsepte ise tegemiseks leidsin: https://taimneteisipaev.ee/, http://www.taimetoit.ee/p/retseptid.html. Taimetoitlaseks ei hakanud, kuid katsetasin nii mõndagi. Käisin mõnel tervisliku toitumise koolitusel. Üldiselt tuli söögi tegemise osas hakata oluliselt rohkem ise valmistama ja planeerima ette. Lastele tegin täiesti tavalist toitu, kuna nemad keeldusid “heina” ja minu imelikke toite söömast. Täna tuleb jätkuvalt menüüst väljas hoida nisu, pärm ja igasugune tööstuslikult saadud suhkur. Päris raske on, eriti kui lapsed söövad tavalist toitu ja ikka tahavad aeg-ajalt magusat saada. Laps saab oma jäätise või šokolaadi, mina nosin külmutatud marju maitsestamata jogurtiga ( mõni nädal tagasi oli jogurt veel täistaimne kaera-või sojajogurt). Vot, nii. Tean, mida tunnevad need kelle kõht ei luba süüa, seda mida silm näeb.
    Ahjaa. Leibadest ei sisalda tatraleib gluteeni, pärmi-ja nisuvaba on ka Eesti Pagari Peremehe leib ( ei sobi päris gluteenitalumatutele).

  • Avatar
    Vasta Morgie 8. aprill 2022 at 08:52

    Juustudes, olenevalt juustusordist, on enamasti kas vähe või üldse mitte laktoosi sees, kuna juustu toodetakse bakterite abiga, kes laktoosi ära tarbivad ja glükoosiks ning galaktoosiks lammutavad. Sama peaks kehtima ka hapendatud piimatoodete kohta. Nii et juustu tarbimise keeld ei peaks olema absoluutne, kui asi seisneb tõesti laktoosis, mitte piimavalgus.
    Ma ei tea, ilmselt oled oma dieediõega juba suhelnud sel teemal?
    Gluteenivabade toodete leidmine on jah tiba keerulisem, eriti väljas süües. Tuleb ise kokata ja kui lapsed on ka majas, siis on see kahe asja vaba toitumine eriti keeruline.

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. aprill 2022 at 12:39

      Jah, osad juustud tõesti on. Või isegi enamus. Aga kuna ma ei teadnud, mis juust seal peal oli, siis ei hakanud ka riskima 😀

  • Avatar
    Vasta Juust 8. aprill 2022 at 05:05

    Eestis enamik juuste laktoosivabad (väike kiri kuskil valge sildi lõpus), pmst ainult Eesti Juust laktoosiga, suva friikatele pannakse üldiselt seda odavamat laktoosist vabastatud juustu. Samuti vanemad juustud kus laktoos välja settind (ei teagi, juustu poes kunagi seletati) olla seda minimaalselt

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. aprill 2022 at 12:43

      Ma avastasin, et Coopis on hea käia – seal kohe hinnasildil kirjas, et mille vaba on 😀

    • Avatar
      Vasta Morgie 9. aprill 2022 at 10:23

      Kas sa seda lillkapsapõhjal pitsat oled proovinud teha? Vahepeal oli suur hitt. http://www.kokkama.ee/2015/02/lillkapsapohjaga-pitsa.html?m=1

      • Mallu
        Vasta Mallu 9. aprill 2022 at 11:10

        Kunagi aastaid tagasi tegin ja meeldis väga, peakski uuesti proovima!

  • Avatar
    Vasta Maru 7. aprill 2022 at 21:03

    Mul on lapsel laktoositalumatus. Lõi välja, kui ta oli 5. Lasteaias oli algul päris keeruline selgeks teha miks teised saavad seda v toda, aga tal on midagi muud.
    Siis aga hakkas sööma koos laktoosi sisaldava toiduga toidulisandit, mis ta sisikonnas asjal toimida aitas ja ta sai süüa ka koorejäätist vms.
    Lihtsalt lactraze kapsel sisse ja voilaa (muidugi nt ühe vahvlijätsi (mis maksis ala 3.- krooni söömiseks pidi vötma 2 kapslit, mille hind oli ühe kapsli kohta 5.- krooni. Ehk siis soodne jäts läks kalliks maksma 😂 , ühest kapslist jätsi puhul ei aidanud. )
    Kui ta seda ei vötnud, siis u poole tunni pärast ropsis nii, et ohohooooo, lisaks lõi põhja alt.
    Aga tal jh oli oksendamine kohe platsis.
    Siis hakkas Eeati turule tulema ka laktoosivabu asju. Juustud, piim, isegi jäätised., praeguseks on valik mega. Ja ka Eesti tootjad teevad laktoosivaba piima. Tol hetkel oli ainult Valio laktoosivaba piim ja selle liiter maksis 23 krooni.
    (Võrdluseks, et lastetoetus oli 300krooni eks)
    Õnneks gluteenitalumatust ei ole ja muus osas sai normilt toituda.
    Mingi hetk tegi organism vingerpussi ja laktoosi tarbimine mõjus endisest hoopis vastupidiselt. Ja siis jälle mingi aeg hiljem uuesti kõht punni ja valutama ja põhi alt. Küll, aga piiga ise palju piimatooteid ei tarbigi, teadlikult v mitte…
    Tal on nt vanaemal see talumatus ja geenidega kaasa antud kohe vist🤓
    Nii, et jh laktoosi osas on valikuid palju. Gluteeniga vist veits keerulisem.

  • Avatar
    Vasta U. 7. aprill 2022 at 21:01

    Tean mida tunned. Imetan ja lapsel selgus lehmapiimaallergia (see siis piimavalgu mitte suhkru vastu). Laktoosivabu piimatooteid vähemalt eksisteerib, siis piimavalguga 0 asendusvõimalust (lähebki kaera, kookos, mandli, soja jne veegansitt). Lisaks lapsel ka munaallergia, et no elagu juurikad, mida ühegi normi kastmega ka enam süüa ei saa. Vegantooteid vedasin igasuguseid koju ja no enamust ei kannata absoluutselt süüa. Maksavad suht palju ja viska muudkui minema. Minu õnneks ma igavesti ei imeta ja lapski ilmset enne kooliiga kasvab neist allergiatest välja, aga söödava asja leidmisega nii praegu endale kui ka hiljem lapsele ikka mega keeruline.

  • Avatar
    Vasta Liana 7. aprill 2022 at 20:22

    Noo päris rets tõesti kui mõlemad talumatused. Ja sõda ei tähenda seda, et kõik oma probleemid peaks hambad ristis ületama. Inimesed kuskil alati kannatavad julmuseid, muidugi oleme tänulikud oma privileegude eest. Aga see ei tähenda seda, et õnnetu olla on õigus ainult siis kui jalad otsast pommitatakse

  • Avatar
    Vasta Nirk 7. aprill 2022 at 19:12

    Ma sain aasta tagasi samad diagnoosid ja tean, mida tunned 😆 Esimene nädal ma ei osanud/julgenud midagi muud poest osta kui siidrit ja kummikomme 😀

  • Avatar
    Vasta K 7. aprill 2022 at 18:59

    Jäi täna silma selline reklaam

  • Avatar
    Vasta Merje 7. aprill 2022 at 18:14

    Piimadest hakka taimepiimasid tarbima. Nt Tere kaerapiim kohvi peale okei. Ja üldse palju vegan tooteid vaadata sest need ei sisalda piima. Alguses ongi raske, aga lõpuks on juba kindlad tooted mida tead vōtta poest.

  • Avatar
    Vasta Mari 7. aprill 2022 at 17:47

    Mulle ei sobi nisu, rukkis, soja ja kaseiin, seega alguses oli jah mega keeruline, et mida üldse süüa saab, sest IGAL POOL on kas soja, nisu või piimaasjad sees, isegi sellistes asjades, kus tundub see lihtsalt absurd. Aga Prismas on nt täitsa hea valik juba: sügavkülmast saab isegi sobivaid pontšikuid, mida kodus rösteris soojaks lasen. Hinnad muidugi tavatoodetega võrreldes hoopis teised, aga no tervis ennekõike. Ja õnneks sa ju osav kokk, saad palju põnevaid retsepte (ja asendusi) katsetama hakata.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 7. aprill 2022 at 17:29

    Mina olen selle kolgatatee läbikäinud. Ausalt – see on õudne!
    Aga kui sa viitsid, siis tee vahepeal oma kõige vabast dieedist lugusid, saaks inspiratsooni!!!
    Aga üldiselt on reegel, kuskil miskit süüa ei saa. Ja kui sööd siis hiljem mega kehv olla. Kui sa juba 2 nädalat suudad olla kõige vaba, siis hakkad arusaama, et see jama ja mega kallis toit on seda väärt!
    Ja mis tähtis – see energiatase ka megalt tõuseb (vähemalt minul oli nii), lisaks muidugi sellele et ei sure mingisse soolehaigusesse.

  • Avatar
    Vasta Joan 7. aprill 2022 at 17:05

    No olgem ausad, parem selle gluteeni ja laktoosi, kui 99.9% veinides sisalduvate sulfitite vastu talumatust omada 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. aprill 2022 at 12:45

      Selle suhtes jah jumal halastas 😀

  • Avatar
    Vasta Liis Er 7. aprill 2022 at 16:56

    Oh tuletab mu vanu aegu meelde.
    Ma lõpuks läksin suht masekasse, kuna reaalselt ma võisin samuti ainult salatit süüa (mitte ka kõike), kalkunifileed, lambaliha. Kõik. Aa riisi ja tatart ja sellest siis tulenevalt mingit riisigaletti võisin 😀 okse.
    Aga mul ei väljendunud see nii hullult nagu sul, vaid peavalude, kaalu ja liigesevaludena. Ja ma lõpuks andsin alla ja nüüd söön kõike. Ma isegi ei tea kaua ma vastu pidasin 😀
    Tunnen sulle väga kaasa ja vb oleks abi kui mingi toitumisspetsialist leida, kes teeks mingi menüü ja retseptid sulle mida süüa saab 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaja 7. aprill 2022 at 16:48

    FBs on grupp Gluteenivaba elu. Kui sa juba ei ole selle grupi liige, siis soovitan liituda. Saad suuna kätte, kuidas edasi minna ja “omasugustega” (üldse mitte halvustavalt) on lihtsam sellest läbi murda.

  • Avatar
    Vasta K. 7. aprill 2022 at 16:35

    gluteeni ja laktoosi vabasi retsepte leiab paleodieedist.
    Fitlapi kavas saab ka neile kahele linnukese teha, et siis sobivaid retsepte leida.

  • Avatar
    Vasta Elf 7. aprill 2022 at 15:27

    Alguses on raske harjuda tõesti, lihtsam keskenduda sellele, mida sa saad süüa. Juurviljad, liha ja erinevad teraviljatooted. Sai asendad ntks riisi,tatra ja maisigalettidega. Juustu asemel avokaadomäärded, hummus jne . Ise peab lihtsalt siis jah rohkem kokkama, aga ongi tervislikum 🙂

  • Avatar
    Vasta ML 7. aprill 2022 at 15:20

    Ma ei tea kui suur raamatu lugeja sa oled, aga soovitan lugeda Rootsi arsti Andreas Eenfeldti raamatut Toidurevolutsioon. Seal kirjutatakse, et kui kogu inimsoo ajalugu mahutada ühte aastasse, siis kuni viimase aasta päikesetõusuni sõid inimesed praktilisest ühtemoodi – seda, mida loodusest kätte sai. Ehk siis liha, kala, muna, marjad, pähklid jne. Alles aasta viimase päeva päikesetõusul hakkas inimene maad harima ja kasvatama nisu, riisi, tatart jms. Meie organism ei olegi loodud tegelikult sellist toitu sööma, ei ole sellega kohanenud. Googelda süsivesikuvaene dieet (low carb) ja leiab väga maitsvaid retsepte. Boonuseks saad kaalukao ilma selle jubeda jõusaalis rassimseta 😄

  • Avatar
    Vasta meow 7. aprill 2022 at 15:18

    Laktoosi vältida on lihtsam, aga vot gluteen… ja kui need kaks kokku panna, siis ümberharjumine on väga raske. Gluteen on isegi kaershelvestes, kui pakil pole märget, et on ilma, st tulnud kontrollitud liinilt. Aga tõesti on raske, mul sõbranna ei saanud imetamise ajal süüa ei laktoosi, gluteeni ega muna, kuna beebi oli allergiline. Aga imetamine on ajutine. Igatahes õppisin tema tõttu päris huvitavaid toite tegema, kui ta külla tuli. Õnneks on nt enamik juuste juba eos laktoosivabad jt fermenteeritud piimatooted nagu hapukoor. Aga üldiselt jah, ei saa poest suvalist sinki ega krõpsugi osta, sest enamiku asjade sees on piimapulber. Proovi paleoretsepte, mul abikaasa harrastas seda kunagi.

  • Avatar
    Vasta OhLaa 7. aprill 2022 at 15:15

    Tahad, ma annan pimedasse öösse sulle ühe valguskiire? 🙂
    Nimelt, kui sa oled näljutamisperioodist üle saanud ja oled õppinud gluteeni- ja laktoosivabalt toituma, siis vähenevad ka meeleolukõikumised. Sest näiteks gluteen võib vabalt selle taga olla, et sa päevade kaupa ei suuda voodist välja tulla. Ka selle taga, et sa hüpled ühelt tegevusest teisele. Et sa oled kord ülitegus ja siis hoobist üldsegi mitte. Talumatuste korral nende allergeenide jätkuv tarbimine põhjustab ajus korraliku segadust, analoogne laste liigse suhkrutarbimisega, mis põhjustab küll üliaktiivsust, küll nutuhooge, küll “suhkrukoomat”. Ei, ma ei ütle, et ATH ära kaob, aga arvan, et sul on põhjust olla üsna lootusrikas ajutegevuse osalise normaliseerumise suhtes.
    Igal juhul hoian sulle pöialt, et saaksid oma menüü toimima ja et muu läheks ka nii, nagu ma siin praegu ennustan 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari 7. aprill 2022 at 14:57

    Minu ühel lapsel on tsöliaakia, ütleme nii, et raske on ja vahel kohe väga. Eriti see seletamine miks tema midagi ei saa süüa ja teised lapsed saavad. Ja meie poodides on ikka tohutult väike valik ja kõik on kordades kallim. Isegi tavaline riis võib ohtlik olla kuna on ristsaastumise oht. Et tegelt ei saa ka friikaid süüa kui seal samas õlis on näiteks kananagitsaid küpsetatud, nii kohe friikad ristsaastunud.
    Kui sa mõne poega, mis müüb Gv tooteid koostööd kunagi teed ja sooduskoodi saad siis see on ikka väga oodatud. 🙂

  • Avatar
    Vasta Mia 7. aprill 2022 at 14:52

    Tahtsin just soovitada, et võta laktaasitablette. Mul mehel laktoositalumatus ja krõbistab Lambertsi laktaasitablette. Aga sul vist soovitati, et ära neid võta. Siis on tõesti päris nukker tänapäeva ühiskonnas üritada midagi jooksu pealt süüa leida või välja minnes tellida 😬

  • Avatar
    Vasta Emma 7. aprill 2022 at 14:49

    Mina sain ka paar aastat tagasi teada, et ma olen väga tundlik gluteenile (pm kõht lahti kaks päeva kui midagi nisujahuga kasvõi väikses koguses söön + tekivad punnid üle käte ja üldse enesetunne raske ja halb). Alguses oli raske, otsisin hästi palju asendusaineid ja toite (mis kõik maitsesid imelikult ja olid elukallid). Aga siis hakkasin n-ö nullist ja asendamise asemel hakkasin uusi asju proovima. Nüüd uued lemmikud välja kujunenud ja saab hakkama. Aga esimene poolaasta või isegi terve aasta oli väga raske.

    Minu soovitused:
    – Prismas on hea valik sügavkülmutatult erinevaid glt vabu tooteid (saiakesi, pitsasi, kooke JMS)
    – kohvik OIVALINE teeb glt ja laktoosivabu kooke, mis on nüüdseks mu lemmikuks kujunenud
    – restodes soovitan menüüd ette vaadata ja toit välja valida (vähemalt alguses). Või proovidagi ainult glt vabu restosi, nt Kivi Paber Käärid on mu hiljutine avastus
    – alguses trust NOTHING. ma mäletan siiamaani mida mesikäpa šokolaadi sees vahvlitükid mulle tegid 🥲.
    – mul nt rehe leiba on OK süüa (aint rukkijahust) ja see on odavam alternatiiv glt vabadele saiadele-leibadele. Aga mustas leivad on nisu sees niiet rip. Kindlasti sõltub kuidas sul endal suhe rukisega kujuneb, ma vahest ja väheses koguses saan süüa aga parem kui mitte midagi.
    – riisimanna on pm samahea kui tavaline manna
    – glt vaba jahuna kasutan prismast mingi schäri oma – toimib üsna hästi – pannkoogid saab ilusti tehtud. muud toidud tegelt ka. huvipärast proovisin pärmitagent ka teha, aga see oli veits feil.

    See praegu kõik, mis meelde tuleb. Soovin sulle palju edu ja katsetamist. Lõpuks harjub keha “normaalse” tundega ära ja siis ei taha endale enam haiget teha valede toitudega.

  • Avatar
    Vasta P. 7. aprill 2022 at 14:43

    Tjah… Tänpäeval on isegi viltpliiatsitel peal märge – gluteenivabad. Mis tekitab muidugi mitmeid küsimusi, et kas kõik nad siis polegi? Või et…. oot, miks see üldse välja on toodud:D Kõlbaks nad siis päriselt süüagi, oleks ju nagu tore või nii.
    Eks ta tüütu ja vaevaline on muidugi. Ma ise pole küll talumatuste pärast toidugruppe asendanud, vaid muudel põhjustel ja võin öelda, et ka peale 10a vahel ahastan, et krt… ogu aeg nagu sööks ühte seda sama, tahaks mitmekesisust.. ja vaheldust… jms, mis muude ilmasündmuste tuastal taandub muidugi esimese maailma probleemiks. Aga noh.. tegelt ka. Samas nii raske muidugi enam pole kui alguses. Pikapeale juba tead, mida saab ja mida mitte, kujunevad välja omad kindlad asjad. Aga muutuste tee pole tõesti mugav. Samas…. kui vaja, siis pole nagu midagi teha 🙁 Kahju, kui päriselt need diagnoosid said. Eriti gluteeni osas. Seda on tõesti enamus asjades.

  • Avatar
    Vasta Ülle 7. aprill 2022 at 14:14

    A pea püsti, vähemalt vein on laktoosi ja gluteenivaba 😉 😛

  • Avatar
    Vasta Helena 7. aprill 2022 at 14:07

    Tere tulemast klubisse. Kuigi ma olen leidnud suht alternatiivid. Pasta asemel kasutan riisinuudleid, mis on uus täielik lemmik. Vahukoorel avastasin on kirjas lausa küljel, et laktoosivaba. Avastasin juhuslikult, sest peal ju suurelt ei ole kirjas. Juust on selline error, sest enne sõin kõikjal, aga jah saiad, pirukad, koogid on nägemist. Õnneks olen leidnud juuretise ja rukkijahust leibasid mida süüa, et nisu vältida. Lisaks ma ei tohi kakaod süüa, mis tähendab šokolaadid, kommid ja kõik magus mis on pruun! JEIIII 🤦‍♀️ Nii et ma täitsa tean, mida sa tunned

  • Avatar
    Vasta Sirli 7. aprill 2022 at 14:00

    Mul avastati hiljuti laktoositalumatus. Selles suhtes on Soomes hea elada, et peaagu kõik on laktoosi- ja gluteenivaba. Pigem on poest raske leida tooteid kus oleks laktoosi ja gluteeni sees.😀

  • Avatar
    Vasta Arstitudeng 7. aprill 2022 at 13:55

    Antud geenitestidesse peab suhtuma ülima ettevaatlikkusega, kuna testivastus ”sinu geenivariantsioonid on SEOTUD laktoositalumatusega” tähendab seda, et osadel inimesel antud geeniga esineb tõesti laktoositalumatus (kellel on lisaks veel kaasasündinud laktaasi ensüümi puudulikkus vms, mis võib antud häiret tegelikult põhjustada) ja teisel tegelikult ei ole mingisugust probleemi laktoosi seedimisega. Ja isegi kui esineb primaarne laktoositalumatus, siis kindlasti ei tohiks enda menüüst kõik piimasuhkrut sisaldavad toidud ära võtta, vaid süüa väiksemates kogustes piimatooteid. Meie organismid on nii arenenud, et piimatoodetest saadav kaltsium on eluks vajalik ning justnimelt piimast kõige paremini omandatav.
    Tsöliaakia on väga tõsine diagnoos ning seda ei saa endale ise kodus omastada, eriti mitte geenitesti alusel. Tsöliaakia diagnoosi paneb eriarst peale põhjalikku anamneesi ja vereanalüüside tegemist (kust ei määrata mitte geenide, vaid koe transglutaminaasi vastaste antikehade olemasolu). Ja seda testitakse sinu tavalise toitumise pealt (ehk enne seda ei tohi ära keelata gluteeni sisaldavaid toiduaineid).
    Pikk jutt, aga kokkuvõtvalt- kui sa arvad, et piima ja saia söömine põhjustab sinu elukvaliteeti segavaid sümptome, siis mine gastroenteroloogi vastvõtule, kes sinu sümptomitest lähtuvalt määrab uuringud, mille vastustest sõltuvalt määrab dieedi, mida jälgida.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. aprill 2022 at 13:57

      Jah, absoluutselt. Ma ikka käisin neid teste tegemas ja sealt sain diagnoosi, mitte ei lähtu geenitestist. Lihtsalt tõin selle välja, et vihje oli päris selge olemas, et see tekkida võib 😀

  • Avatar
    Vasta K 7. aprill 2022 at 13:54

    Ma tean seda tunnet. Imetan hetkel ja beebi vaevleb koguaeg gaaside käes. Tundub, et laktoos, gluteen, šokolaad teeb hullemaks, seega üritan hoiduda.. ja noo püha jumal millest ma kōigest ilma jään 😭😭 elu koosnebki ainult porgandist, selline tunne.

    • Avatar
      Vasta Morgie 8. aprill 2022 at 08:53

      Aga tatrapannkoogid?

  • Avatar
    Vasta Kertu 7. aprill 2022 at 13:53

    Aasta tagasi tuvastati ka minul nisu ja rukki talumatus. Neid süües tekib mul tugev sügelus nii peopesadel kui peanahal, samuti suur köhahoog. Kui testide vastused sain, oli mul esimene mõte sama, et noh loobun leivast, sest saia niikuinii ei söö, et pole hullu midagi. Järjest enam tootekirjeldusi lugedes selgus aga kurb tõsiasi, et gluteeni lisatakse tõesti igalepoole. Kuigi tänaseks on gluteenivabalt toitumine käpas ning see ei valmista mulle raskusi, siis loodan, et ühelpäeval talub mu keha jälle gluteeni ka.

  • Avatar
    Vasta Ann 7. aprill 2022 at 13:47

    Minu lapsel on tsöliaakia , kogu elu peab sööma gluteenivaba toite, lisaks veel laktoosi talumatus- need käivad tavaliselt käsikäes. Aga no eestis on nii raske leida gluteenivabu tooteid ja väljas söömisest ei saa yldse rääkidagi. Alati kysin mitu korda yle et kas on ikka gluteenivaba- möni teenidaja eiteagi mis asi see on.
    Kui laps saab gluteeni läheb tal väga pahaks olemine- oksendab, köhulahtisus, palavik. Ja siis veel sooled lähevad pôletikku. Elame soomes ja siin on lihtsam -poes on suur valik asju ja ka väljas saab söömas käia. Kui lapsele diagnoositi see haigus, siis käisin toitumisnôustaja juures kes siis seletas mis see haigus on, rääkis toiduainetrst mida syya jne, mida poes jälgida jne. Algus oli raske. Aga harjub . Tervele perele soovitati veel analyysid teha kuna see haigus on geneetiline ja ka meil vöib see olla.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 7. aprill 2022 at 13:40

    Laktoosi puhul pole tegelikult asi nii keeruline, kuna apteegist saad osta närimistabletid, mida siis sisse sööd enne kui laktoosi sisaldavaid toite sööma hakkad. Mul ka avastati läbi selle testi mõned aastad tagasi, et laktoositalumatus. Hakkasin neid tablakaid sööma ja elu läks täpselt samamoodi edasi. Gluteenitalumatuse kohta muidugi ei tea, kas nende tarbeks ka midagi sarnast on, aga julgen arvata, et äkki jah..?

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. aprill 2022 at 13:46

      laktoositalumatuse puhul on ka erinevaid astmeid, et palju keha talub. Mul soovitati mitte ka nende tablettidega midagi süüa. Gluteenitalumatuse vastu aitab ainult gluteenivaba dieet 😀

      • Avatar
        Vasta Kristiina 7. aprill 2022 at 19:53

        Aaaa okei, siis perses jah, sry ja tunnen kaasa 😄 samas ühel päeval paned silmad kinni juba poes asju korvi, tuleb vaid seda õnnelikku päeva oodata

    • Avatar
      Vasta Kristi 7. aprill 2022 at 16:20

      Minu teada gluteenitalumatus ja tsöliaakia on erinevad asjad. Esimese puhul suuremal-vähemal määral nt kõht valutab v on halb olla peale tarbimist aga nt elule ohtu iseenesest ei ole- ise tead, kas tahad kõhuvalu v mitte ja vastavalt sellele tegutsed. Tsöliaakia aga on autoimmuunhaigus, mis otseselt seotud gluteenitarbimisega ja mis võib põhjustada päris halbu tagajärgi ja siinkohal ei saa teha järeleandmisi. Näiteks, käisin eile Tartus ja tahtsin sööma minna. Vapianost läksin juba kaarega mööda aga nt joyce restoranis oli menüüs märgistused, et toidud gluteenivabad, samas oli allääres peenes kirjas, et kuigi kasutatakse gluteenivabu tooteid nende asjade tegemiseks, võivad toidud siiski gluteeni sisaldada, mis tähendab ilmselt, et kasutatakse samu nõusid-lõikelaudu-röstreid jne nende toitude tegemiseks. See aga tsöliaakiahaigele võib ikkagi ohtlik olla ja mina oma tervisega mängida ei taha. Olin selle peale päris pettunud ja tulin tulema, kuigi tegelikkuses neilt vähemalt aus selgitus ja nt gluteenitalumatuse korral siis inimene ise teab, kas riskib v ei.
      Ma tahaks väga uskuda, et kui sellele oleks mingisugune ravi, siis inimesi ikka teavitataks sellest.
      Kõik, kes huvi tunnevad, saavad rohkem ja usaldusväärset infot Eesti Tsöliaakia Seltsi lehelt.