Uncategorized

näete, ei ole mina ainus!*

21. oktoober 2022

Nagu mu lugejad teavad, siis mind pidas omal ajal laenukõlbulikuks suht ainult Bigbank 🥲 Nii mõnigi teine arvas, et piisaks mulle koduks kasinast aiamajast rohkem kui küll. Tuleb välja, et ma pole sugugi ainus, kellel just Bigbank’iga õnneks läheb ja kodu ostetud saab. Uue kodulaenu teema kerkides kirjutas mulle instasse üks lugeja, et ta poleks muidu ilmaski taibanud Bigbanki kodulaenutaotlust teha, kui ta poleks juba aastaid mu blogi lugenud ja sealt kuulnud, et see pole üldse mingi kiirlaenude pank nagu vist paljudel vanast ajast mulje on. Palusin tal veits pikemalt oma pangaseiklused kirja panna ja ta oli kohe heldelt nõus, ea inimene. Nii et kõik, kel ka uue kodu ostmise mõtted peas mõlguvad ja ainult minu soojadest soovitustest ei piisa, siis pange heaga kõrva taha, äkki kulub ükspäev marjaks ära:

“Ega siin tegelt väga pikalt midagi kirjutada polegi muud kui ei mu koduostu kogemus oli päris sarnane sinu omale. Mõtlen siis seda, et vist kõik pangad peale Bigbanki meile rohkem kui puukuuri jagu raha ei tahtnud anda. Okei järele mõeldes on see jutt ikka natuke pikem, katsun kuidagi kokku  võtta.

Kuigi olime kodu ostmise peale mõelnud juba hulk aega ja enda laenukõlbulikkust teadlikult timminud, siis mega aktiivselt me tegelikult veel ei otsinud. Ei mäleta, kumb meist selle kuulutuse täpselt leidis, igal juhul tundus tegu olevat täpselt meile sobiva kinnisvaraga. Käisime kohapeal ka vaatamas ja tundus, et lähebki vist asjaks. Nüüd selle sama kodu omanikuna on päris õudne mõelda tegelikult, et poleks osanud Bigbanki taotlust teha, poleks üldse mingit pikka juttu olnud. Tasus ikka aastate peale ära su lugejaks olemine 😀

Ma vist konkreetsete pankade nimesid ei hakka nimetama, aga palju meil neid siin ikka on, nii et igaüks saab aimata, kellest või millest jutt käib. Kaks suuremat panka, kes kõigile kohe pähe torkavad, jätavad mulle kui kliendile täiesti paindumatu ja külma mulje. Aga kuna ostetava kinnisvara näol oli tegu ehitusjärgus objektiga, siis pudistati meile ikka igalt poolt mingeid klausleid pähe.

Üks pank näiteks ütles, et me saame laenu just täpselt nii palju, et see korter ära osta, aga peame näitama, kust me saame raha kogu maja lõpuni ehitamiseks. Olgu öeldud, et hädavajadus tegelikult kõike kohe lõpuni valmis teha polnud – meil oli plaan see ära osta, esmavajalik remont paaris põhilises eluruumis ära teha ja siis järgemööda edasi tegutseda. Kusjuures vähe sellest, et sellise plaani peale mitmelt poolt silmi pööritati, tõi üks pank omaenese remondikalkulaatori põhjal remondiks vajamineva summana välja peaaegu kaks korda suurema summa kui see, mis ehitaja meile ütles, et viimase liistuni valmis tegemiseks kulub. Ja et just see nende laest võetud summa olgu meil lisaks sissemaksele olemas. Selle pangaga jäi jutt lühikeseks.

Enam täpselt ei mäleta, millisest pangast mis tingimused tulid, aga kõik mis vähegi absurdne ja vastutulematu, see jagunes kolme tuntuma panga peale ära. Üks neist õigupoolest pakkus meile laenu täiesti arusaamatult vähe, sest tahtsime nende sõnul enam-vähem barakki osta. Mida see sugugi polnud.

Erinevate pankade laenuhalduritega suheldes joonistus pika peale selgelt välja, kes suudab võtta asju case by case ja kes ajab näpuga järge, vastates kliendi küsimustele nii napisõnaliselt kui võimalik, ise ainsatki lahendust, niidiotsa või varianti pakkumata. Mis toobki meid Bigbanki juurde, kes oli selles osas täiesti uskumatu erand. Mina ei ole sisulooja ega miskit ehk neil polnud vähimatki põhjust mingit erikohtlemist rakendada – ju siis ongi see nende tavapärane viis kliente teenindada. Aga no tõesti selline kaasamõtlemine ja põhjalikkus, meiega koos võimaluste genereerimine (et kui ühe Kredexi kasutamisest tolku pole, siis teeme asjad natuke ümber ja kasutame teist jne), et pole sõnu.

Kusjuures minul on ka olnud nagu mingi teadmine, et Bigbank võrdub kiirlaenud ja kõrged intressid jne. Aga vist on mingi eelarvamus või vana info, sest ausõna taevale tänu, et selle avalduse ikka sinna ka tegime, kuigi ega mingeid olulisi ootusi kindlasti polnud, pigem panustasime just nende peale, kelles selles protsessis kokkuvõttes enim pettusime. Nii abivalmist suhtlemist ja tõesti isiklikku lähenemist kui Bigbankis ei kohanud me täiesti tõsiselt mitte üheski teises pangas.

Kusjuures selline “lõbus” asjaolu ka, et kui ühes pangas ei võetud meid jutulegi, sest millalgi viimase aasta jooksul oli üks lihtlabane parkimistrahv kahe silma vahele jäänud ja maksehäiretesse jõudnud (ei loe, kui kohe ära maksad, ikka passib see seal mitu aastat nagu ma aru saan). Bigbank õnneks ei teinud sellisest ilmselgest mõttetusest isegi mitte välja. Ühe teise panga meelest ütles see trahv meie maksekäitumise kohta aga midagi nii kõnekat, et me ei jõudnud isegi selleni, et neilt laenutingimusi kuulda ega seda tänitamist, mis tsivilisatsioonist hüljatud hütti me osta tahame ja kui riskantne see ikka on (vähem kui tunni kaugusel Tallinna südalinnast…). Siit võiks ühe soojaga edasi kiruda, kui võimatuks tehakse inimestel siis veel päriselt maal elamine, aga see on vist juba eraldi teema 😃

Sul on endal ka Bigbanki kohta ilmselt ainult häid sõnu kosta ja loo point vist see, et ma olen jumala samas paadis. Kui keegi soovitust vajab, siis ütle, et slaidiks mu DM-i, ma pööran kohe Bigbanki usku kõik. Keegi mulle kahjuks selle vaimustuse väljendamise eest raha ei anna, aga no mis sa ära teed, kui nii üdini meeldiv kogemus nendega, et ei saa tuututamata ka jätta sel teemal 😃

Avapildil see maja, mida see lugeja osta tahtis ja lõpuks ostis kah. Pankade silmis siis eks 😏

*Otseselt keegi raha ei andnud, aga hoian targu Bigbank’iga häid suhteid ja levitan head sõna, et äkki kui endal koduostuks läheb, siis nad minuga ka lahked 🥲

Loe ka neid postitusi!

5 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Liis 24. oktoober 2022 at 12:33

    Ma võtsin ka just paar nädalat tagasi Bigbankist laenu korteri ostuks ja samamoodi teised pangad saatsid pikalt või pakkusid kolm korda väiksemat summat laenuks. Bigbank oli väga abivalmis ja kui mul oli mingi mure või küsimus, siis olid koheselt nõus abistama. Mul oli lõpus kahe panga vahel valida, teises pangas mul tekkis üks küsimus kui laenulepinguga tutvusin, kirjutasin neile ja siiani ei ole ma neilt mingit vastust saanud. Mul tekkis selline tunne, et ju neil ei olnud vaja siis klienti juurde saada🤷🏼‍♀️
    Pole küll pikalt Bigbanki klient olnud, aga siiani super teenindus ☺️

  • Avatar
    Vasta Annneke 23. oktoober 2022 at 18:59

    Minul on samas täiesti vastupidine kogemus – BigBankil oli kõige rohkem nõudmisi ja pakkumine päris kallis võrreldes suuremate pankadega. Olen võtmas kolmandat korda kodulaenu ja eks iga kord saanud kinnitust, et mida likviidsem ja mõistlikum kinnisvara ning stabiilsemad töökohad, seda paremaid tingimusi saab. Selle lugejaloo puhul ma saan pankadest täiesti aru – soetatav kinnisvara läheb laenu tagatiseks ning pooleli valmis tehtud kinnisvara, mida kunagi äkki lõpuni kõpitsetakse, ongi raske realiseerida ehk pole just suure likviidsusega vara. Seega ka risk väga suur sellise kinnisvara soetamiseks laenu andmisel. Eks sama on ka maale kinnisvara soetamisega, inimlikult tahaksid kõik toetada ja aru saada, samas mõni maja on maakohtades aastaid müügil ja jällegi äririsk.
    Praegu on eriti aeg realistlikult hinnata oma laenu maksmise võimekust ka siis, kui midagi peaks juhtuma. Suured pangad ei keeldu ilmaasjata laenude andmisest või pakuvad näiteks väiksemaid summasid või suuremaid intresse, neil on pikaajaline sissevaade trendidesse seoses laenude teenindamisega. Ehk siis kui mõni suurpank ei anna kodulaenu, võiks see mõne ohutulukese endal põlema panna küll.

  • Avatar
    Vasta K.D 23. oktoober 2022 at 17:56

    Mul Big pangaga selline kogemus, et Mallust inspireerituna, tegin lisaks kõigile tuttavatele pankadele ka sinna taotluse, aga keegi mulle ei vastanud. Sain lõpuks enda kodupangast normaalse pakkumise, käisin notaris ära ja siis ca kuu peale koduomanikuks saamist helistati Big pangast et “tereee, soovisite laenu” 😏 Ehk siis juulis tegin laenutaotlused, augustis ostsin kodu ja Big pangast helistati septembris…

  • Avatar
    Vasta Minna 23. oktoober 2022 at 17:55

    Meil oli täiesti vastupidine asi. Meil on eramaja juba olemas aga soovisime saada renoveerimislaenu kinnisvara tagatisel. Et enne talve tulekut maja energiatõhusamaks teha.
    Oleme igati laenukõlbulikud ning tublid maksumaksjad ja mõlemad teenime head palka.
    Sai vōetud pakkumised mitmest pangast – Bigbank, Swed ja Seb.
    Bigbank pakkus laenu summat põhiliselt ainult ukse ostmiseks ehk naeruväärselt väikest summat.
    Seb tegi juba parema pakkumise kuid asja ajamine ja vastuste saamine võttis jube kaua aega.
    Kodupangaks Swed, pakkus täiesti arvestatavat summat mis meile sobis, hea intressiga ning asjaajamine oli väga kiire.
    Kui olin swedi valinud siis helistati ka bigbangast tagasi. Uuriti et mida pakkus teine pank, rääkisin pakkumise ära ja teenindaja siis lubas uuesti ühendust võtta et äkki nad saavad teha parema pakkumise. Paari päeva jooksul sai vastuse et nad saavad pakkuda 1000€ rohkem. Ehk siis lisaks uksele saame ka kaks akent osta. 😁

  • Avatar
    Vasta Eva 23. oktoober 2022 at 15:53

    Kusjuures mul vastupidine kogemus eelmine aasta. Tegime kodupanka SEB taotluse kodulaenuks ja ka BIG panka. Big ütles ei ja Seb ei näinud ühtegi takistust ja korter sai ostetud.
    Millest see oleneb kas saab või ei on kohati müstika.