KODU

Kuidas ma üldse selle pangalaenu sain?

5. august 2021

Ütlen ausalt, olen siiani suhteliselt hämmingus sellest, et kui ma veel novembris lootsin, et 2022. aastaks elan ehk juba oma kodus, siis ma ausalt arvasin, et äkki 2022. aasta lõpuks. Mitte juba selle aasta sügiseks.

Nagu te teate, siis alguses tundus laenu saamine täiesti võimatu. Mõtlesin igasuguseid imevigureid teha, et see ometi kätte saada. Ma sellist sustriitamist tegelikult eriti ei oska ja jumal on mulle näidanud, et lõpuks ma iga oma “valega” ka vahele jään. Seega selle osa ma välistasin. Seda enam, et tegelikult pank ju tahab veenduda, et sa päriselt ka maksta suudad, mitte ajutiselt endale suuremad sissetulekud tekitad vms. Mina nagu uskusin, et ma suudan ka sahker-mahkerita.

Mida ma siis tegin. No esiteks maksan ma endale nüüd ametlikku palka 1500 eurot kuus. Võtsin juurde lisatööotsa, et saaksin ka mujalt ametlikku sissetulekut. Samuti lasin Kardol kõik lastetoetused enda nimele kirjutada. Mina ju nagunii maksan kõik lasteaiad, ostan neile kõik riided ja maksan Mari teraapiad, seega on suht kõik rahalised kohustused nagunii minu kanda. Kardol selle vastu midagi õnneks ei olnud. Auto liisisin hoopis enda firmale ja nõnda olin ma eraisikuna sellestki kohustusest vaba.

Olin kuulnud, et kes on elus kasiinos käinud või lotot ostnud, see võib kodulaenust suu puhtaks pühkida, aga seda ma kinnitada ei oska. Olen elus vist kaks korda tööasjus kasiinot külastanud ja lotot ostan heal juhul paar korda aastas, seega ma ei teagi nüüd. Ehk ei tundunud ma panga inimestele ohtlikul määral hasartmängusõltlane ja joppas ära.

Tagatist ei olnud mul kuskilt võtta, küll aga sain kokku sissemaksuks 20 000 eurot. Ma arvan, et oleksin laenu saanud ka mitte nii suure sissemaksuga, aga ilmselt väiksema summa. See aga tähendanuks, et oleksin pidanud leppima väiksema koduga. Olgem ausad, leida 4-toaline ja üle 100-ruutmeetrine korter väiksema summa eest on praegusel kinnisvaraturul vist täiesti võimatu üritus. Aga igaks juhuks eemaldasin ennast siiski kõikidest kinnisvaralehtede meililistidest. Ma vist sureks jalapealt maha, kui nüüd kuskilt mõni parem pakkumine välja peaks ujuma.

Minu korter maksis siis kokku 180 000 eurot, millest 20 000 maksin mina ja laenu võtsin 160 000 eurot. Seda ma vist juba mainisin, et laen on Bigbankist. Intress oli 1,8% ja lepingutasu mingi 450 eurot. Kuigi ma olin lõpuks kahevahel, et kas võtta laen Luminorist või Bigbankist, jäi siiski valituks viimane. Seda põhjusel, et Luminor sai mulle hästi natukene vähem laenu pakkuda ja see paar tuhat saigi saatuslikuks. Mitte et mul vahet oleks, sest intress oli mõlemal sama. Eriti hea oleks olnud, kui ma selle erigraafikuga kodulaenu saanud oleksin, aga noh. Selleks minusugune lahutet eit ei kõlba. Mis seal ikka, olin ausalt õnnelik, et üldse laenu saan, haha.

Üldse käis see laenu võtmine üsna valutult peab ütlema. Lugesin oma kommentaaridest, kuidas osad kurtsid, et haldur ei vastanud tihti ja mida kõike veel. Mul elas haldur ilusasti “seljas” ja kui korterile bronn peale sai, käisid asjad veel kiiremini. Kontoris kohapeal pidin ma vaid korra käima – enda isikut tõestamas. Muud asjad lahendati jooksvalt meilitsi. Isegi Kredexiga ei pidanud mina ise suhtlema, vaid seda kõike tehti panga poolt. Minu ainsaks vaevaks jäi selles asjas Kredexile käendustasu maksmine. Kõik pangad seda vist ei tee, sest ma mäletan, et laenutaotlusi tehes palus mingi pank mul ise see Kredexi taotlus sisse anda.

Kuna nii paljud küsisid, et mis need väljaminekud siis kõik kokku olid seoses kodu ostuga, siis ega ma kade ole – kiigake aga rahumeeli mu rahakotti:
Sissemaksuks 20 000€
Hindamisakt 170 €
Notaritasud 738 €
Riigilõivud 286 €
Panga lepingutasu 450 €
Kredexi käendustasu 219 €

Ma ei teagi nüüd, ega ma kiiruga midagi ei unustanud. Aga tundub vist küll, et need on kõik need summad, mis ma siin viimastel päevadel välja olen käinud.

Püha issand jeesus, oleksin napilt neid numbreid juba kroonidesse teisendama hakanud, aga jätan selle nalja praegu tegemata, muidu saan veel rabanduse või miskit.

Mida ma veel tegema pean kolmapäevaks, on aastane kodukindlustuse leping. Sealt tuleb väljaminekute hulka veel paar sotikest juurde ja siis peaks küll kõik olema. Annaks nüüd jumal, et te ka edaspidi ei unustaks endale huvipakkuvatele reklaamidele klikata, sest tulevik tundub üsna…rahavaene 😀 Seda enam, et ma pean siin veel kohtuteed käima hakkama… Et see jumal ikka kuskilt otsast ei halasta, onju 😀

Pangalaenu kuumakse saab mul olema 586 € ja arvestades, et praegu on mu üür 650€, siis täitsa hea diil,. Üldse võiks vist öelda, et sellest hetkest, kui hakkasin igapäevaselt kuulutusi kammima, kuni korteri ostuni läks vist kokku alla kahe kuu. Mis siis, et ma terve aja vingusin, et ma ei saa kunagi laenu ja ei leia iial kortetit. Aga vot, kae perra. Nagu mulle meeldib öelda, siis küll kõik tuleb, kui on õige aeg. Ja tuligi, halleluuja!

Kui teil veel küsimusi pangalaenu või korteriostu kohta, siis küsige aga. Ma praegu nii huupi panin kõik mõtted kirja, sest neid summasid ja asju küsiti mu käest nii mitu korda. Arusaadav ka, kui ise pole enne teinud ja kokku puutunud, siis ei teagi, mis summad ja asjad pärast üldse maksta vaja on.

Vot tak! Ma nüüd lähen olen…koduomanik edasi 😀 Aga teie käest kuulan huviga, et kui kaua või vähe aega teil läks, et soovitud laen kätte saada, kui sobiv kinnisvara juba leitud oli? Või kui paljud teist praegu mõtlevad laenuga kodu ostmisele?

Loe ka neid postitusi!

44 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta xxx 17. august 2021 at 14:28

    Kallis Mallukas! Endal ka plaan võtta, aga segaseks teeb asjaolu, et sa enda firmast maksidendale palka. Olen kuulnud jutte , et võid ka 10 tonni maksta ikka laenu ei saa-pead mingi majandusaruandeid ja krt teab mida pangale tõendama. Kuda teised pangad reageerisid sellele?

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. august 2021 at 15:39

      Ükski pank ei öelnud küll, et ma ei saaks enda firmas töötades laenu. Küll aga küsisid nad igasuguseid firma käibeid ja bilansse ja asju 😀 Tõendama pead pmst seda, et su firma jätkusuutlik on ja piisavalt sisse toob

  • Avatar
    Vasta Kairi 10. august 2021 at 20:40

    Kui kaua sa endale palka jõudsid maksta kui pank laenu andis? Tean, et pank nõuab 6 kuu palga tõendit aga ehk ollakse seal nõus ka lühema ajaga?

    • Mallu
      Vasta Mallu 10. august 2021 at 21:35

      Palka tõstsin mitu mitu kuud tagasi, aga enne olin stabiilselt maksnud mitu kuud.

  • Avatar
    Vasta N 6. august 2021 at 07:55

    Mul oli kindel plaan, et aasta 2020. teiseks pooleks on mul oma kodu. Aga elu tahtis natuke teisiti ilmselt. Plaan oli lôpetada kool, siis minna taotlema laenu ja seejärel otsida erialane töö. See hetk ilmselt kui sellise plaani peas läbi môtlesin ja arvasin, et hakkan selle poole liikuma, siis keegi kuskil naeris ikka väga kôvasti pihku ? pärast lôputunnistuse kättesaamist 6 päeva hiljem kehtestati eriolukord ja kuna töötasin teenindussektoris, jäin hoobilt koju paremaid päevi ootama. Môtlesin, et mis siis ikka, tööd vahetan järgmisel aastal, kodu ikkagi saan ostetud, raha oli kogutud. Juunis lubati uuesti tööle, kahjuks ainult kolmeks kuuks. Sest pärast kolme kuud arvas siiski ettevôte, et seda ametikohta ei ole ikka vaja, koos minuga läksid oma teed sajad inimesed. Septembris ma jätkuvalt môtlesin, mis seal ikka, uue aasta alguses ostan kodu, aga kahjuks ei näinud ma ette, et olen kuus kuud kodus tööta. Ja kuidagi ei näkanud erialase leidmisega ka. Tegelikult hinges ma teadsin, et erialast ma pikalt teha ei suudaks, seetôttu ilmselt ka ei tulnud seda töökohta. Aga kae imet, veebruaris leidis mu praegune tööandja mind, aga kahjuks asub töökoht kodust pisut kaugel ja ühistransport ei ole ka kuigi arenenud kodu ja töökoha vahel. See tähendas, et pidin auto ostma, kahjuks. Ônneks läks sellega ka ônnetult, koperdasin kahe rondi otsa, kasutasin korteriraha autoostuks. Mul ônnestud kahe kuuga teha 4000 eurost 1000 eurot. Nüüd kolmanda auto pidin juba ostma laenuga, kuna kôike korteriraha ei taha hakkama panna. Nägin selle jaoks nii palju vaeva. Aga tänaseks olen leppinud, et keegi kuskil andis mulle vihjeid, et ootaksin veel koduga. Täna on see plaan kolme aasta vôrra nihkunud. Aga ma tean, et ma saan selle, mis hinnaga küll ühel hetkel, aga ma saan. Ja need kaks veltsi, kes mulle need hästi töökorras autod müüsid, ma loodan, et see raha teeb nad ônnelikuks. Loodetavasti nad teavad, et karmal on halb komme käia vahel selliseid külastamas. ?

  • Avatar
    Vasta Carol 5. august 2021 at 18:02

    Veidral kombel ma käin sinuga täpselt samas rütmis, lahkuminek ja korteri ost täpselt samal ajal. Ise ootan ka praegu lõplikku laenuotsust ja just käis korteris ka hindaja. Olen ise väga elevil ja ootan samuti millal enda kesklinna üürikorterist saan veidikene rahulikumasse paika kolida. Korter 3-toaline ning asub Kiilis

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. august 2021 at 18:48

      Ma muuseas vaatasin ka Kiili kanti muidu:D

  • Avatar
    Vasta Kats 5. august 2021 at 17:43

    Mind pani praegu arvutusi tegema su madal kredexi lepingutasu. Arvestasin, et laenu saamiseks pidi sul olema 20? protsenti sissemaksu, aga oli endal olemas 36-st tuhandest 20, siis oleks kredex pidanud käendama 16000, see teeks lepingu tasuks 480€(nende lepingutasu on 3% käendatavast summast) Kuidas sul aga nii madal on? Meile endale tuli pangadt pos vastus, tingimusel et ise maksame 18% sisse ja kredex käendab 12%, ja hinnaks 165000? Aga tegu on majaga, mis vajab veel siseviimistlust. Siis hakkasin mõtlema, et kuidas nii väike kredexi makse on sul, kui meile tuli 600€ lepingutasuks?

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. august 2021 at 18:01

      Ma ausalt ei tea, ega oska öelda ??‍♀️

    • Avatar
      Vasta Anna 5. august 2021 at 19:57

      Uuemate majade puhul võib pank tahta ka 15% sissemaksu. Siis oleksid kalkulatsioonid ju õiged. Ma Bigbankist pole küsinud, aga Swedbankile maksime oma 2018. aastal ehitatud majja see suvi just 15% sisse, Kredexit ei kasutanudki.

  • Avatar
    Vasta Ddd 5. august 2021 at 16:31

    Kui korteri energiaklass F on, siis tähendab, et tuul põhimõtteliselt käib läbi toa. Palju need küttetasud on seal? Või korter talvel jääkülm?

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. august 2021 at 17:26

      Eks ma annan talvel teada ?

  • Avatar
    Vasta A 5. august 2021 at 14:59

    Ostsin korteri täpselt 2 aastat tagasi ja kuulutusi hakkasin sirvima juba ammu ammu enne, aga siis oli see niisama unistamise pärast. Kõigepealt küsisime pankadelt, palju me laenu saaks, edasi hakkasime selles hinnaklassis kortereid otsima. Käisime umbes 10 erinevat korterit vaatamas, aga siis leidsime ühe, mida käisime veel korduvalt vaatamas, see oli ideaalne, aga miski hoidis tagasi, süda ei lubanud seda osta.. ja lõpuks selgus, et uus maja, aga meeletult ehituspraaki ja nii see ostmata jäigi. Leidsime hoopis natuke vanema korteri otse omanikult, kõik oli meie jaoks sobiv. Kõik dokumendid ajasime LHV-ga, kuni viimaks nad teatasid, et meie intress oleks 3,5, mistõttu pöördusime kodupanka SEB-sse, kes meile alguses eitava vastuse andis, aga kuna küsisime, kas nad saavad meile praegu parema diili teha, siis meie suureks üllatuses saidki, saime laenu SEB ja 2,0 intressiga.
    LHV tädi oli kuidagi ülbe ja vastas väga kaua, SEB-ga käis asjaajamine paar päeva, siis veel notar ja nädala pärast uues kodus. Samuti SEB-s oli superäge laenuhaldur, kes seletas nii lihtsalt kõik need terminid ja värgid lahti meile, kelle jaoks see laenuteema oli täiesti must maa. Ehk siis alates korteri leidmisest kuu aja pärast kolisime sisse.

  • Avatar
    Vasta Js 5. august 2021 at 14:44

    Mis vahet sel on, mis vanuses keegi korteri ostab.. mōni ostab 50slt – so what. Keegi siin kommenteeris, 29slt eakaaslastest maas. Pole ju tähtaega? 😀
    Ise 30 ja üürin, jumala pohh hetkel, elu on lill ja niikuinii paari aasta pärast ostan ära.

    • Avatar
      Vasta Mir. 8. august 2021 at 01:47

      Pangalaenuga ostes on ikka tähtaeg. 😀 Esiteks kredex ei anna tagatist “vanadele spetsialistidele” ega “vanadele peredele”. Ja mingist vanusest ei anna pangad üldse laenu, sest iga aastaga sinu tagasimakseaeg nende silmis väheneb (seega omaosaluse osakaal muudkui kasvab). Seega 30ndates põhimõtteliselt iga aasta, mis inimene ootab laenu võtmisega, peab ta arvestama suurema sissemaksega. Ja kuna hinnad nagunii kasvavad, siis jääb inimene niigi oma kogutud sissemakse summaga iga aasta turuhinnast maha. Nii et pigem on kiire, kui tahad kodulaenu kasutada.

  • Avatar
    Vasta Stina 5. august 2021 at 14:01

    Mul selline küsimus, et kelle kaudu hindamisakti tellisid? Mul läks see 200€ maksma ja üks veel vaja teha korteri valmimise hetkel. Ja eriti hästi said ka notaritasude koha pealt… mul vaja teha 2 lepingut (VÕS leping on tehtud, mis maksis ise juba 600€) ja teise asjaõigusliku lepingu peale tuleb samuti kuskil 600€ suurune notar. Korter ise odavam aga kõrvalised kulud krt suuremad 😀 Soovitud laenu sain äkki 2 kuuga, proovisin ka leida parimat pakkumist ning lõpuks sain Luminorist 1,95% peale. Swedist pakuti veel hiljem 1,9%, kuid enam ei viitsinud swediga jahuda, kuid swed ei jätnud kohe algusest peale head muljet, vastupidiselt Luminorile. Diil sai tehtud, nüüd ootan korteri valmimist 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. august 2021 at 20:08

      Maakler ise sebis selle

  • Avatar
    Vasta Je 5. august 2021 at 13:25

    Tegin selle kadalipu läbi eelmise aasta sügisel. Leidsin endale korteri, mis meeldis ning bronnisin ära (mingeid tasusid ei soovitud). Siis panin koheselt müüki enda vana korteri. Õnneks läks nii, et huvilised tekkisid juba esimesel päeval. Aega läks täpselt kuu, et vana korter saaks müüdud (ostjatel hindamisaktid ja pangaga läbirääkimised pluss notari aja ootamine) ning uue korteri omanikuks sain 1,5 nädalat peale vana müüki. Õnneks oli arendaja nii mõistev ning hoidis korterit mulle praktiliselt 1,5 kuud ilma mingite broneerimistasudeta kinni. ?

  • Avatar
    Vasta Geidi 5. august 2021 at 12:58

    Mina pole laenukõlbulik, sest mul on 2 last ja ma enamjaolt ei tööta. Nüüd olen mõned kuud tööl käinud. Abikaasa on Soomes ettevõtja, Eestist laenu ei saa, küll aga saaks Soomest.
    Aastaid tagasi kui saime oma kodu oli meil vaid 1 laps ja ma töötasin kahel töökohal, palk üle Eesti keskmise ja kõik tip-top. Tahtsime laenu, et renoveerida korter, mis oli 20 aastat tühi olnud. Me ei saanud laenu. Oi me võimlesime ja tegime kõiksugu pabereid, kuid laenukõlblikud me polnud pm oli 2 probleemi esiteks me tahtsime liiga suurt kuumakset ja teiseks, et mees on Soomes. Siis me polnud veel ka abielus.
    Renoveerisime kodu palgast kokku 4 aastat. Ühe laenu olen elus võtnud ja see oli köögimööbli ning auto ostuks. See saab kohe ära makstud ja mingi õhkõrn mõte on, et prooviks mõne aasta pärast maakodu ostuks laenu, kuid juba eos oleme natukene kahtlevad, sest me ei usu, et me taas laenukõlblikud oleme. Samas never say never.

    Seda usun ma ikka, et kõik tuleb õigel ajal. Samas võib ka maakodu tulla nii, et mingit ülisuurt laenu pole vaja ja väiksema summa peale oleme laenukõlblikud. Aastatega on varanatukest ja tagavarasid kogutud, seega will see. Kõik tuleb siis kui on õige aeg.

  • Avatar
    Vasta M 5. august 2021 at 12:49

    Korterit ostes läks vist kuuaega et saaks kõik tehtud. Kohapeal ei pidanud kuskil käima. Halduriga suhtlesime telefoni ja meili teel, mis mulle, kui tööinimesele sobib väga hästi.
    See nädal ostsin omale suvila, millega läks ka imeruttu ja lihtsalt… saan väga hästi aru, milline pankrott peale kinnisvara ostu tekib. ise ka juba nii suured kulutused teinud ja hirmuga mõtlen kas palgapäevani ikka veab välja või pean elukaaslaselt taskuraha küsima 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. august 2021 at 13:18

      Jaa, mul sama feels, ainult et…kes mulle taskuraha annab 😀

  • Avatar
    Vasta Lala 5. august 2021 at 12:45

    Ma olin just töökohta vahetanud ja pangast öeldi, et enne katseaja lõppu ja esimese tåispalga laekumist pole isegi mõtet üritada. Panen suvalised kuupäevad, sest täpselt ei måleta aga a.la 30 september oleks pidanud olema esimene täispalk ja võimalus taotlust esitada. Igatahes uurisin natuke maad ja tuttav (samas pangas, teises linnas) laenuhaldur ei saanud aru miks seda nõuti, sest olenemata katseajast ei olnud ma viimased x aastat påevagi töötu ega isegi lehel olnud. Lasi mul kohe taotluse esitada. Umbes 23 september olid korterivõtmed käes.

  • Avatar
    Vasta P. 5. august 2021 at 12:39

    Kas sul oli 1500 neto või bruto?
    Kas jälgiti su kulutasi ka pinksalt ? Vaadati/uuriti kõik kulutused üle?

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. august 2021 at 13:19

      1500 eurot kätte. Ma ei tea, kui pingsalt nad jälgisid, ma saatsin lihtsalt oma poole aasta konto väljavõtted ja muud ma ei tea, mida nad seal uurisid v vaatasid 😀 Igatahes ilmselt sobis.

  • Avatar
    Vasta Andrus 5. august 2021 at 12:19

    Kui saladus pole, siis mis summas hindamisakt koostati?

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. august 2021 at 12:20

      Hindamisakt oligi täpselt 180 000. Alguses leppisime kokku hinnas 182 000, aga kuna hindamisakt oli väiksem, lasi müüja selle võrra ka hinda alla.

  • Avatar
    Vasta Kelli 5. august 2021 at 12:12

    Mina muudkui kogun sissemaksu raha. Plaan kevadel taodelda laenu Tallinna korteri ostmiseks. Hetkel koos 24tuhat. Tahaks 3toalist ikka. Optimistlikult arvan et saan ka mai kuus hôisata, et olen korteriomanik. Enda vanust (20a) arvestades olen juba enda üle uhke, et nii kaugele hetkel jõudnud olen.

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. august 2021 at 12:17

      Issand jumal, mul 20-aastasena oli heal juhul kuu lõpus söögiraha, niiet JAA obv oled mega tubli! 😀 Oleks tahtnud sinu vanusena sama tubli olla #krt

      • Avatar
        Vasta Sannnu 5. august 2021 at 13:09

        Ongi no, what the hell 😀 20nda esimene pool oli ikka suht vaene ühikaroti elu, peale seda paar aastat reisimist ja alles nüüd 29-sena saan kogumist alustada. Veits on küll tunne et olen eakaaslastest täiega maha jäänud aga mis seal ikka ✌️?

        • Mallu
          Vasta Mallu 5. august 2021 at 13:17

          Mul sama tunne, aga vähemalt oleme ühes paadis 😀

          • Avatar
            Maris 5. august 2021 at 16:09

            Jah, aga let’s be honest, üldjuhul 20-aastased koduostjad teevad seda siiski vanemate abiga – kui just vanemad ei anna (vähemalt osa) sissemaksest, siis lasevad lapsel üürivabalt kodus elada. Selles pole midagi halba, point on selles, et kõigil on paratamatult erinevad võimalused ja ei pea häbi tundma, et nn maha olete jäänud. 🙂

  • Avatar
    Vasta K 5. august 2021 at 12:06

    Oeh, ma hakkasin ka sirvima kortereid kuna tahaks linnale lähemale. Mul praeguse korteri laen saab läbi aasta pärast. Lisaks on mul veel paar pisemat laenu ka. Seega töele näkku vaadates usun, et ma seda korterit mid silma jäi ei saa. Sest no ükski pank ei annaks mulle laenu niiviisi, et ole hea näe mul on oma kinnisvara, anna raha ja kui oma korter müüdud siis maksan kogu summa tagasi 😀 ju tuleb veel veidi kannatada ja oodata.

    • Avatar
      Vasta Tiina 5. august 2021 at 13:33

      Kusjuures mul üks tuttav just nii saigi. Et oma olemasolev korter pandi müüki ja samal ajal taodeldi laenu uue ja suurema korteri ostuks. Pangale sobis küll 🙂

      • Avatar
        Vasta EM 5. august 2021 at 15:45

        Koduvahetuslaen on selle nimi. Aga seal tuleb arvestada, et mingi aeg tuleb korraga maksta kahte laenu ja selle intress ei ole sugugi nii sõbralik kui tavalisel kodulaenul, vähemalt nii on minu Swedi kogemus.

        • Avatar
          Vasta Kätlin 5. august 2021 at 20:00

          Sõltub kui ruttu olemasolev korter müüdud saab. Meile anti uue kodu ostul aasta aega olemasoleva müümiseks. Juhtus nii, et 2,5 nädalat peale müüki panekut andsime juba korteri uuele omanikule üle ning arendaja oli nõus nädal enne notari aega meile võtmed üle andma. Ühesõnaga kui on õnne, siis ei pea kahte laenu korraga maksma 🙂

        • Avatar
          Vasta Anna 5. august 2021 at 20:01

          Mina sain Swedist koduvahetuslaenu nii, et uue laenu intress tuli märgatavalt madalam kui esimese laenu oma. See ilmselt sõltub personaalselt laenuvõimekusest laenu võtmise hetkel, summast, konkreetsest kodust jmt.

  • Avatar
    Vasta Kristel 5. august 2021 at 12:06

    Mina võtsin ka laenu mul oli hästi tore laenuhaldur, alati helistas kui minult mingit dokumenti vaja jne. Ning kuna olen lõpetanud ka kutsekooli, siis ka kredex toetas mingi summaga laenuga, nende poolt vist sain sisse maksuks 1000 euri juurde mida neile tagasi ei pea maksma. ☺️ Ei tasu alla anda laenu taotlemiseks.

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. august 2021 at 12:19

      See oleks mulle suur miinus, kui keegi helistaks :D:D

  • Avatar
    Vasta Birks 5. august 2021 at 12:01

    Meil ka Bigist võetud kodulaen, sest nemad reaalselt tegelesid meiega. Teisi pankasi pidin ise taga ajama ja ennast meelde tuletama. Bigi haldur vastas kiiresti ja oli alati olemas ( see oli ka üks piiisikene tegur miks Big valituks osutus). Suurem tegur oli see, et kõikidest pankadest pakkusid kõige paremaid tingimusi. Enda kodupank saatis alguses pikalt ja nädala pärast helistasid uuesti “et me siin mõtlesime ümber”. Peale seda tuli nii utoopiline pakkumine, et kuku pikali.
    Kui Bigiga olid asjad juba aetud ja lepingud allkirjastatud helistas ka teine suur pank, et me nüüd siis jõudsime teieni ja saadame teid komisjoni, enne tehke veel see see ja see ära. Olgu öeldud, et absoluutselt kõik pangad said taotlused samal ajal ja ka dokumendid, mida nad tahtsid üsna samal ajal, sest esimene kontakt tuli kiiresti, edasi hakkasid munema.

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. august 2021 at 12:19

      Eks jah kõik oleneb haldurist, kes tööl on 😀 uskumatu tegelikult, kuidas nii paljudel on sama pangaga väga erinevad kogemused, täitsa utoopiline 😀

  • Avatar
    Vasta Unistaja 5. august 2021 at 12:00

    Kas lugesin õigest välja, et sissemaks oli sul siis koos Kredexiga 20 000€? Et kas sul endal oli siis 10 ja Kredex andis 10 juurde või kuidas see osa täpselt toimis?

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. august 2021 at 12:01

      Kredex ei anna sissemaksu, vaid ainult käendab. Minul endal oli olemas 20 000 euri.

      • Avatar
        Vasta Kardu 5. august 2021 at 19:30

        Niiiii huvipärast sorry, aga kust sa said 20k, tahaks ka 😀

        • Mallu
          Vasta Mallu 5. august 2021 at 21:18

          Maast leidsin