TERVISEJUTUD

muretseda vaja pole, teil on ainult ajus tsüst

18. aprill 2023

Nagu ma siin mingi hetk mainisin, valutas mul kogu aeg pea. No konkreetselt iga jumala päev valutas, kuni lõpuks isegi mina taipasin arsti juurde pöörduda. Polnudki siin ammu seda juttu ajada saanud, et valin endale suririideid ja “soovitage parimat hinna-kvaliteedi suhtega kirstu!”. Arst suunas mind MRT’sse ja nüüd täna sain ma siis ka tulemused teada.

Loe ka neid postitusi!

14 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Agafia88 18. aprill 2023 at 23:12

  Ma su postitust ei näe, aga tulen targutan kaasa 😃

  Mulle ka kunagi peavalude pärast tehti aju-uuring ja leiti tilluke tsüst. Ma pidin ära minestama selle jutu peale, aga arst põhimõtteliselt rehmas käega ja arvas, et savi selle tsüstiga, see eluaeg olnud ja ei valmista probleeme ka edaspidi. Läksin siis koju ja valutasin pead edasi. MagneB6 lahendas sellegi mure lõpuks. Tõsi, olen endiselt peavaludele aldis, aga oma tsüstikese peale pole vähemalt 15 aastat mõelnud, ei mäletanudki enam. “Palju tänu” meeldetuletuse eest 😃

  • Mallu
   Vasta Mallu 19. aprill 2023 at 10:14

   Haha, no ju siis ongi arstidel õigus, et pooled lasevad tsüstidega ringi 😀

 • Avatar
  Vasta K.D 18. aprill 2023 at 20:38

  Sa kirjutasid vähemalt kolmel korral tsüsti asemel tüst. Nii et ma isegi usun, mingid kõrvalmõjud sellel ikkagi on, kuigi arst seda eitas 😄

  • Mallu
   Vasta Mallu 19. aprill 2023 at 10:18

   Saad aru, ma pidin praegu 3x üle lugema, et “tsüst” ja “tüst” …mis erinevus neil on?? Siis sain aru 😀 Et siis jah, vb tõesti mingid väiksed kaasnähud temaga kaasnevad 😀

 • Avatar
  Vasta AB 18. aprill 2023 at 16:13

  Ajutsüst on tõepoolest täiesti normaalne ja kui paneks kõik eestlased MRT-sse, siis leiaks vast pooltel. Sama lugu maksa- ja neerutsüstidega. Täiesti tavalised tegelased. Isegi kui lõhkevad (ning on väikesed), siis patsient midagi ei tunne.

  (Olen arst, aga vihkan selle mainimist, aga selles kontekstis ehk mainin).

  • Mallu
   Vasta Mallu 19. aprill 2023 at 10:19

   Miks sa vihkad mainimist, et sa arst oled 😀

 • Avatar
  Vasta Kats 18. aprill 2023 at 16:05

  Isegi ajutsüstist rääkides suudad nii rääkida/kirjutada, et lihtsalt ajab naerma 😀 aga loodame parimat, et arstid twavad ja see “süütu” tsüstikw

  • Mallu
   Vasta Mallu 19. aprill 2023 at 10:20

   Vb mu tüst ongi mu huumori allikas.. 😀

 • Avatar
  Vasta MP 18. aprill 2023 at 16:01

  No tere tulemast ajutsüsti klubisse! Ainult, et ma olen siiamaani üsna kindel, et see mulle ikkagi peavalusid põhjustab. Ma olin valmis isegi opile minema, kuni kuulsin, et kuna ajuripatsis siis opp nii ohtlik, et pärast võivad karmid tüsistused olla.
  Aga, mis ma veel tähele panin, et ATH ravimid kutsusid mul esile väga jõhkraid peavalusid ning need ma lõpetasin.
  Ja veel! Kui soovid head neuroloogi siis soovitan Tartu Ülikooli kliinikumis dr. Mark Braschinsky – ta süveneb väga asja ning ei ole see tavaline vastus, et “ah migreen söö valuvaigisteid”. See on reaalselt kõige hullem ja samas kõige tavalisem soovitus, mida ma Tallinna arstidelt sain. Mark hakkas kohe probleemiga tegelema, keelas ära 100% tol ajal käsimüügis olevad valuvaigistid (mulle mõjus ainult lahustuv Solpadeine) ning hakkas tegelema valu põhjusega lisaks suunates mind veel ka nt füsioteraapiasse ning peavaluõe konsultatsioonile, kellega uusi raviskeeme kokku panna, kui vana ei toimi.
  Ma arvan, et ma piinlesin metsikute valude käes 12aastat, kui mitte kauem.. ja nüüd selle aasta jaanuarist on mul mõni üksik jõhkram episood olnud, aga enamus päevi ma tõesti tunnen, et ma olen ikkagist normaalne inimene.

  • Mallu
   Vasta Mallu 19. aprill 2023 at 10:43

   Issand, opile mai tahaks kindlalt minna 🙁

 • Avatar
  Vasta Liisukas 18. aprill 2023 at 15:59

  Ega pole vist enam kedagi, kellel tsüsti poleks. Mul on ka rindades. Kui küsisin, et kas pean kuidagi jälgima või regulaarselt kontrollis käima, siis kehitati õlgu, umbes, et kui sul oma ajaga muud paremat teha pole, siis võid ju käia.
  Ma mäletan, et mu emal roogiti pool sisikonda välja, kui tal tsüst oli. Võta siis kinni, on oluline või mitte.
  Mul näiteks peavalud korralikud, nii 8x kuus. Aga mul pole isegi tsüsti mitte.

  • Mallu
   Vasta Mallu 19. aprill 2023 at 10:31

   Kas sa tead, mis asjad need tsüstid üldse on v? 😀 Sest ma ei tea.

   • Avatar
    Vasta Liisukas 19. aprill 2023 at 15:45

    No tean ka niipalju, kui ise googeldades olen targemaks saanud. Enamjaolt kahjutud tegelased.
    Tsüstid võivad tekkida sisuliselt igal pool kehas ja väga sageli on tegemist healoomulise nähtusega, mis ei vaja ravi. Siiski võib vahel (häirivate sümptomite, tsüsti tõttu organi funktsiooni languse, pahaloomulisuse võimalusel) aktiivne ravi või jälgimine vajalik olla.
    Seega valget lina veel ümber ei võtaks ega kalmistu poole minema ei hakkaks.

    • Mallu
     Vasta Mallu 19. aprill 2023 at 15:50

     Ok, krt, panen lina siis kappi tagasi… 😀