TESTIN JA ARVUSTAN

jalutu räägib kingadest ehk mis imevidin on mooncup?*

13. september 2013

Esiteks pean mainima, et eks see vist ole natukene naljakas teema, mida mul siin arutada, sest noh. Päevadega on rasedatel naistel teadagi, mis lood. Aga et teile kõik ausalt ära rääkida, pean ma alustama sellest, et minu käest uuriti, ega ma tea mõnda blogijat, kes oleks kasutanud mooncupi. No ma mäletasin, et kunagi näiteks Tikker kirjutas, aga mitu korda üks inimene samast asjast ikka heietab, eksole. Kirjutasin üleskutse ka enda Facebooki lehele ja sain hoopis palju tagasisidet selle toote kohta inimestelt, kellel teps mitte blogi pole. Edasi lugege need inimesed, keda reaalselt huvitab, et mis imeasi see mooncup on.
*Tegemist on päris ausalt reklaampostitusega, milles on päris ausad arvamused.

Nimelt kirjutasid mulle ka üsna paljud, et issand, mis jälkus see on. Seda ma võin öelda, et tegelikult olevat see täitsa kasulik vidin, mida ma ise küll kunagi kasutanud ei ole. Ma isegi ei tea miks, pole vist kuidagi mõelnud selle peale enne ja nüüd olen juba pea 9 kuud nautinud mõnusat elu, kus ma kord kuus verd ei pursku – halleluuja!

Ja kuna nii kenasti paluti, et ma selle kohta miskit arvaks, siis mis muud mul siin ikka kirjutada, kui hoopis enda lugejate arvamusi. Paistab, et inimesed on üldiselt rohkem kui rahul:

KADI: Mina sain üldse sellise huvitava vidina kohta infot oma massöörilt, kes ise juba pikaajaline kasutaja. Esialgu tundus kummaline, et kuda ma iga kord kui vaja mooncupi tühjendada selle kraanikausi leian kus ta ka puhtaks pesta. Kusjuures siiamaani ei ole hätta jäänud ja kasutanud olen oma 2a. Alati sattunud kraanikauss lähedal olema (kui muud üle ei jää kasuta invatualetti). Positiivseks pean mooncupi puhul seda, et ok on küll esmapilgul kallis aga mõtle ise kui palju raha juba sidemete ja tampoonide alla pannud oled. Kusjuures on see maha visatud raha, sest sidet või tampooni kasutad ikkagi ainult ühe korra ja tihtipeale tekitavad neis sisalduvad lisaained ärritusi ja põletikke jne. Ja kui palju prügi sellega tekitad meie niigi saastatud loodusele! Kaob ära vajadus leida sellist vahendit “mis ei laseks lõhnata”, sest lõhna ei ole  Kõik toimub Su keha sees ja isegi ei tunne seda. Üks põnev avastus on ka see, et tal on ju mõõdud peal, ma ei ole kunagi enne teadlik olnud palju päevade ajal verd tuleb. Mooncupi kenasti tühjendades ei teki lekke probleeme kui ta liiga kauaks jäänud ja täis saab, hakkab vaikselt märki andma määrides. Ujuma minekuga ei ole probleeme, et (tampooni) saba kuskilt välja paistab. Teda saab ka keeta, et puhastada. Nigu uus koduloom kelle eest hoolitsed ja tema hoiab Sind.

CHARLOTTE: Aga mu kogemus hakkas esmalt uudishimuga. Sest olin kuulnud sellest, aga algul ikka tundus imelik. Mis mõttes ma topin mingi topi enda sisse? Ja no youtube video-d olid ka nats hirmutavad. Samas ma ei ole sünnitanud, seega sünnitanud inimeste jaoks on vast top ikka suht köki-möki võrreldes lapse peaga, mis meil naistel jalge vahelt väljuma peaks. No igatahes oli raske seda otsust teha, AGA kuna ma poolenisti püüan võimaluste piires hoida keskkonda, siis tegin selle otsuse, et teen selle investeeringu. Käisin erinevates poodides ja apteekides otsimas siis topsikest. Kui poest või apteegist ei leidnud, siis küsisin müüjate käest. Enamus tegid suured silmad, et mida sa tahad? Mis topsi päevade jaoks? No aga lõpuks ma siiski leidsin (Ylikooli apteegist Kaubamaja all). Maksis oma 40 eurot umbes. Päris hull investeering minu jaoks. Aga oli see kuu natuke rohkem raha ja siis mõtlesin, et proovin.
Hull tahtmine oli seda juba ühistranspordis hakata uurima, aga piirdusin salamisi kasutusjuhendi uurimisega. Ja seda oli terve raamatu jagu! Koju jõudes uurisin veel. Tops oli küll hirmutav, aga samas ei tahtnud ma ka igavesti sidemetega mässata. Sidemetega oli alailma probleeme. Kas polnud neid piisavalt, said nad valel ajal otsa, öösel lekkisid jne. Ja no rääkimata siis sellest, et nahk ju ei hinga, kui sa ta põhimõtteliselt kilekotti topid, olenevalt naisest 3-7 päeva umbes. Ja kui kalkulatsioonid lubasid ka pikas perspektiivis raha säästa, siis on ju ka lihtsam teha otsust.
Kõige keerulisem topsi juures on üle saada esmasest hirmust. Kõige toredamad avastused on siis, kui sulle hakkavad meeldima tualetid, kus kraanikauss on lähemal potile. Tops vajab regulaarset tühjendamist päevade ajal. Päevade vahepeal on ta ilusti riidest kotikeses. Aga pärast päevade lõppu tuleb ka desinfitseerida. Mul hetkel ongi sellega natuke probleeme.Varem elasin üksi ja desinfitseerimiseks on soovitatud kas 1) keeta umbes 10 min; või 2) desinfitseerivat vahendit kasutada, nagu kasutatakse beebiasjad desinfitseerimiseks.
Ma pole seda vahendit veel leidnud. Keetnud olen aga küll. Iga kuu keedad topsi. Aga hetkel on dilemma. Mida teha, kui on jagatud elamine, mis mul nüüdsest on? Ei saa ju minna jagatud kööki, et kuulge ma nüüd keedan oma topsikest? Haa! No vot, aga muidu olen ma topsiga rahul. Väga mugav ja kasutajasõbralik. Ja öko värk ka ju.
Tops ei ole väga suur. Kui sa paned pöidla ja nimetissõrme kokku rõngaks, siis umbes sellise läbimõõduga on see tops. Topsil on all servas pikk selline “saba”, mis enda tunde järgi ära lõigatakse. See oli natuke keeruline algul. Ja siis… siis läks põnevaks. Umbes nagu esimest korda tampooni kasutades. Mida ma muide kasutada ei saa, sest mul hakkab tampoonidest miskipärast veel rohkem paha, kui mul muidu on. Sellepärast ma ka topsi kaalusin (eriti hea, kui tahad ujuda ka veel). No igatahes, vannituppa. Tops kaasa. Pese käed. Tee oma äda ka enne ära. Muidu on keeruline panna, kui peaks põiekas olema samal ajal. No igatahes, tops volditakse kokku. Selleks on mitmeid mooduseid. Mina eelistan keskelt alla vajutada ja siis pooleks panna. No raske seletada, aga netist leiab õpetusi. No ja siis paned sisse. Nagu tampoongi. Ainult et mitte nii sügavale. Ta peaks jääma suht alla istuma. Ja topsi jääb vaakumiga kinni ja ise voldib ennast lahti tupes. Ja siis ongi paigas. Ja siis pead proovima, kas istudes on tunda või mitte. Kui on tunda, siis ehk pead lõikama seda “saba” veel, või on tops liiga madalal. Minul läks kaks-kolm kuud, enne kui päris käppa sain. Aeg-ajalt suurem verevooluga on ikka lekkimisi ka olnud, aga vähem kui sidemetega. Öösel saab ka täitsa edukalt topsi kasutada. Aga soovitan panna side ka. Igaks juhuks. Kui sidemetega pidi käima vahetamas nii paari tunniste vahedega, siis topsiga saab pikemalt olla. Võid ka 6-8 tundi olla. Kuni täis saab. ja kuidas sa tead, et täis saab? Ei ole selline loksuv tunne, nagu osad kardavad, vaid pigem tunned nagu raskust või nii. Ja topsi külgedel olevatest väikestest aukudest hakkab ka natuke lekkima, et kui muidu aru ei saa. Siis jälle vetsu, käed puhtaks, haarad topsi “sabast”, ja tõmbad välja. Kui on kõvasti kinni ja ei tule, siis aitab ühelt küljelt teisele kallutamine. Ja siis! Siis vaata, et sa maha ei kalla! Mul on juhtunud, natuke! Aga kui see on avalikus kohas, mitte kodus, siis on tüütu ju koristama hakata. No igatahes kas kallad kraanikaussi (kui mõni on poti juures käeulatuses) või valad vetsu ja pühid paberiga puhtamaks. Mulle see paberi variant väga ei meeldi. Ma eelistan kraanikausse. Sest juba topsi eemaldamisega on käed ka määrdunud, ja siis veel paberiga mässata. No igal juhul voolava vee all loputatud tops jälle tagasi. Ja nii käibki.
Kindlasti paljusid hirmutaks verekoguse nägemine. Paljud ilmselt ei teagi, palju nad tegelt verd eritavad päevad ajal. Minu jaoks oli põnev teada saada, et mis on minu normid. Sest kui sa tead normaalseid päevade koguseid, siis erinevust märgata ka lihtsam, kui midagi peaks pahasti olema.
Soovitused: lõika oma rohkem kasutatava käe küüned lühikeseks ja hoia küünealused ka puhtad päevade ajal. Kasuta seepi ja vett ilusti. Hügieen on sellise vidina puhul hästi oluline.  Teiseks: topsi külgedel olevad augud võivad vahel ummistuda, kui vesi ei aita, siis torgi nõelaga läbi lihtsalt.  Kolmandaks: See on hea investeering. Nii sinu keha, kui keskkonna mõttes.

TIIA: Ostsin selle, sest pärast rasedust lasin paigaldada spiraali. Kuna spiraaliga ei soovitata tampoone kasutada, proovisin Mooncupi. Suht paljud kiidavad seda, aga mulle ei meeldi. Põhiline põhjus oli, et see on minu arvates nii suur! Tekib mingi imelik hirm, et venitab tupe välja, kuigi tunda seda kandmise ajal ei ole. Lekkis ka veidi, aga öeldakse, et see on valesti paigaldamisest vms. Ja vastik on seda tühjendada ja pesta…

MOONIKA: Ma võin mooncupi kohta rääkida küll. teen seda siikohal täiesti kompleksivabalt, eks katkesta siis lugemine hetkel, kui liiga rõvedaks kisub   vbl kõlan, nagu mingi reklaamitädi, kasutanud olen seda veidi alla aasta ja leian, et see on minu jaoks väga hea lahendus.
üks kindel eelis minu jaoks: mind on alati häirinud selline nagu… kraapimistunne, mida tampooni liikumine tupes tekitab. ei oska teistmoodi kirjeldada. igaljuhul mooncup ei kraabi, vaid liigub siledalt ja mõnusalt.
Paigaldamine-eemaldamine on mooncupil natuke ebamugavamad, kui tampooni puhul, kuna tal pole nööri ega aplikaatorit. samas on ju alati võimalik paigaldada sinna moooncupi ‘saba’ külge nöör, mingi suht tugev ja enamvähem hügieeniline, see lahendaks eemaldamisemured nagu sutsti? aga tegelt harjub lihtsalt ära
alguses ongi nii paigaldamine kui eemaldamine lihtsalt harjumatu, sest selleks tuleb minu meelest keskmisest paremini vallata mingeid allkorruse lõdvestumistehnikaid jne. samas sugueluga juba alustanud naine peaks seda enivei valdama, ja samuti sünnitaja, et, noh, laps sünnitatud saada ilma suuremate kärisemisteta. Mul võttis selle imeviguriga harjumine umbes 3 tsüklit, kusjuures esimesel korral kasutasin seda paralleelselt tampoonidega, teisel korral kulus mingi 1-2 tampooni ja kolmandal siis pidasin lõpuni ainult mooncupiga vastu, neljas menstruatsioon oli siis juba kukepea. sidemeid mensese esimestel päevadel tarvitan küll lisaks cupile, sest eriti öösel võib juhtuda, et lekib natuke. aga seda mul tampoonidega kah, niiet selles osas vahet pole.

SANDRA:

Ma ei mäleta enam täpselt, kus või kuidas ma Mooncup’ist kuulsin. Lugesin arvatavasti mingit artiklit. Kuna ma olen alati olnud aldis igasugu uuendusi vastu võtma, siis tahtsin ise kohe seda imeasja proovida. Tellisin enda oma interneti teel otse tootjalt Inglismaal. Sel ajal neid Eestis veel vabalt saada ei olnud. Ja ausaltöelda oli niimoodi odavam ka. Maksin vist vanas rahas umbes 450 krooni. Kohaletoimetamine oli tasuta. Eks esimesed korrad kasutamist olid ikka natuke harjumatud. Topsiku paika saamine võttis natuke pusimist. Aga üldiselt sain ma asja üsna kiiresti käppa ja hiljem kulus selleks sama palju aega kui varem oli tampooni paigaldamisele kulunud. Selle varre seal küljes lõikasin ma peaaegu päris alguses täiesti maha, sest see segas. Mooncupi välja võtmine käib üsna lihtsalt õigete lihaste abil ja selle tehnika õpib ka väga kiiresti ära. Siinjuures on boonuseks tugevad ja treenitud vaagnapõhjalihased. Ma ei pea silmas seda, et tugevad lihased on eelduseks, vaid et Mooncup’i kasutades saab igaüks endale tugevad vaagnapõhja ja tupelihased, mis on kasulik teadagi milleks 😉

Kindel on see, et Mooncup ei ole mõeldud kompleksides vaevlevale inimesele, kellele enda puudutamine on fuih ja omaenese vere nägemine paneb minestusse langema.

Kui keegi väidab, et selle anuma puhastamine on komplitseeritud, siis siin ma ka ei nõustu. Mis iganes olukorras ja kus iganes on mul alati õnnestunud ilma probleemidega Mooncup ära tühjendada ja uuesti paigaldada. Kui voolavat vett parajasti käepärast ei ole, ajab ka tualetipaberiga pühkimine asja ära. Ei juhtu midagi, kui peaks pikem vahe vahetamistele jääma. Mooncup nimelt ei leki, kui see on õigesti paigaldatud. Isegi siis mitte, kui see on pilgeni täis. Ta lihtsalt ei lase verel välja valguda. Kuna õhk juurde ei pääse, ei teki ka mingit ebameeldivat lõhna. Vastupidiselt tampoonile ei ima Mooncup midagi endasse ja seega ei teki ka tupekuivust. Ja see iseenesest tagab juba mugava paigalduse ja eemalduse.

Mooncupiga võib absoluutselt kõike teha v.a. vaginaalne seks. Jooga pööratud asendite sooritamine ei ole Mooncup’iga küll soovitav, sest siis valgub veri tagasi. Ma ise tihtipeale unustasin täiesti ära, et mul päevad on. Tualetis käies siis alles meenus, et peab topsikut ka vahepeal tühjendama.

Väga suur pluss on kindlasti ka rahaline külg. Ma ei kujuta ette, kui palju raha ma olen selle 7 aasta jooksul, mis Mooncup’i kasutasin, tampoonidele kulutatavat raha kokku hoidnud. Oma hinna tegi see tasa juba aasta-paariga. Ja mis peamine, jääb ära see tülikas muretsemine, et kas mul on varu tampoone olemas. Hoidsin oma Mooncup’i kasutuste vahel alati käekotis, sest ma ei viitsinud mõelda ja arvutada, millal mul seda jälle vaja peaks olema. Nii sai alati stressivabalt reisimas käia ja ka tööl oli alati kindel tunne, juhuks kui päevad peaksid ootamatult algama.

See võib küll nüüd väga imelikult kõlada, aga mina kasutasin oma Mooncup’i ka rasestumise soodustamiseks. Kusagilt jäi kõrvu, et nii on võimalik teha. Kuna tegelesime sel ajal parajasti raseduse planeerimisega, siis otsustasin ära proovida. Nimelt tuli pärast vahekorda Mooncup sisse panna, et see takistaks sperma väljavalgumist ja soodustaks seemnerakkude liikumist õiges suunas. Ei oska öelda, kas Mooncup’il oli oma roll asjas, aga igatahes õnnestus mul kohe selles tsüklis rasestuda. Nüüd olen juba aasta ilma Mooncup’ita hahhama saanud, aga päris kindlasti kasutan seda tulevikus edasi.

Ja ma päris meelega jätan välja asja öko poole, sest minu puhul see kindlasti ei olnud määrav. Kuigi, mis seal salata, eks seegi on boonus, et minust ei jää maha kuhja kasutatud tampoone või sidemeid.

Ühesõnaga, hurraa. Enamik inimesi on sellega rahul ja nõnda ei ole mul mitte isegi häbi seda teile reklaamida. Sest äkki keegi enne ei teadnud sellest? Äkki ta nüüd tahab seda? Sest veel kaks päeva saab seda peaaegu 40 prossa odavamalt osta Chilli saidil!

Loe ka neid postitusi!

9 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta l.j 16. september 2013 at 12:18

    ma tahaks nutta ja oksendada samal ajal..kui jälkkk

  • Avatar
    Vasta kk 16. september 2013 at 10:37

    Minul on Meluna ja Yuuki topsid, omast kogemusest võin öelda, et Yuuki on parem. Olen kasutaja juba 2010. aastast. Kui ei karda seda tühjendamise protsessi, siis tasub kindlasti proovida. 🙂

  • Avatar
    Vasta Jane 15. september 2013 at 20:35

    Õõh, ma just sõin parasjagu pastat tomatikastmega, kui ma seda pikka kirjeldust lugesin, kuidas topsi tühjendatakse.

  • Avatar
    Vasta Piret 14. september 2013 at 18:58

    Olen juba aastaid kasutanud ja enam iial kavatse muud kasutada. Sest see on mugav, peamiseks põhjuseks just see, et tühjendan ainult hommikul ja õhtul kodus, lekkeid pole ka täheldanud (kui paigaldamine käppa sai). Seega ei pea muretsema, kas tampoon juba lekib või ei, varem vaatasin tampoonide puhul lausa kella esimestel päevadel, et kuna vahetama peab. Ja mis veel oluline, piinlikku prügi ei teki, eriti kui olla kusagil külas, kus pole vetsus prügikasti, kuhu panete need kasutatud hügieenitarbed… taskusse, käekotti?
    Lõhna pole, tunda seda ei ole, põhimõtteliselt võib üldse ära unustada, et päevad on.
    Ei pea muretsema, et kas neid vajalikul hetkel piisavalt kaasas või kodus on ja raha on ikka väga palju kokku hoitud nende aastatega.

  • Avatar
    Vasta Olga 14. september 2013 at 16:34

    Mulle kusjuures ei meeldinud just see vahetamise moment. Kasutan tampoone edasi, minu jaoks palju mugavamad.

  • Avatar
    Vasta kkk 14. september 2013 at 13:51

    no see on haige asi .mida veel välja ei mõelda, topin mingi kausi endale sisse???ha:D no ma ei tea, jään siiski tampoonide juurde, neid ei pea pesema ega tühjendama,viskad lihtsalt ära .:) sorri kui nüüd kedagi riivasin, kes selle suur fänn on 🙂

  • Avatar
    Vasta kuku 14. september 2013 at 13:17

    mis kurat. kirutasin kommentaari vale postituse alla.tahtsin ikka sinna üheksanda kuu alla panna.

  • Avatar
    Vasta kuku 14. september 2013 at 13:16

    tead. helista igaks juhuks sünnitusmaja valvearstile v. õdede tuppa (otsi netist üles number), kirjelda oma seisundit ja küsi, kas sa peaksid muret tundma või kontrolli tulema või midagi. saad selgitusi ja rahu südamesse.