Lasteasjad Rasedus

Käisin ennast ükskord teipimas – kinesioteipimine

16. september 2013

Rase olla ei ole teps mitte meelakkumine. Lisaks sajale muule ebameeldivusele lisandus minu hädade nimekirja hiljuti ka painav seljavalu, mis kohe kuidagi ära kaduda ei tahtnud. Kurtsin seda tuttavale füsioterapeaudile, kes soovitas mulle koheselt kinesioteipimist. Sellisest imeasjast ei olnud ma enne kuulnudki!
Skepiliselt läksin ma enda selga teipima. Kuidas peaks mingi väike teibiribake aitama mu seljavalu vastu? Selgus, et teipida saamiseks ei peagi sa mitte rase olema, kinesioteip on ka suure au sees sportlaste seas. Kes juhtus MM’i vaatama, siis seal oli pea igal inimesel kuskile ilus värviline teibike tõmmatud.
Üsna pea oli ka minu selg erkroosa teibiga kaetud. Ajasin selga sirgu ja pidin tunnistama, et on küll nagu kuidagi kergem. Ja soe!

 

Kuna rasedusega kaasneb suur ebameeldivus ka lamamisel-pööramisel-tõusmisel, otsustas kena preili teipida ära ka mu kõhu. Sekundiga tundsin seda, kuidas kõhu kaasas tassimine ei olnudki enam nii koormav.
Olin endaga rahulolev, et viitsisin ennast kohale vedada, sest ilusad teibid paistsid tõepoolest töötavad. Kui palju nendest aga abi oli, mõistsin ma alles esimesel õhtul. Tavaliselt oli voodisse lamamine üks suur pingutus, sest kohati tundus, nagu selg võiks iga hetk ära murduda. Teibitud selg aga ei andnud sugugi märku, et midagi valu teeks. Lamasin voodisse ja pöörasin. Siis pöörasin veel kord. Vähe oli puudu sellest, et ma oleks rõõmust ruiates tund aega ennast voodis edasi-tagasi rullinud. Nõnda kerge oli! Kõht ei rippunud ebamugavalt küljele, selg ei teinud haiget! Isegi püsti tõusmiseks ei pidanud ma selili siputama nagu kilpkonn, vaid sain ise vaevata püsti. Mis imeteipi see arst mulle peale kleepis?!
Mis on kinesioteipimine?
Kinesioteipimine toetab kehaomaseid loomulikke taastumisprotsesse. Meetod on efektiivne skeletilihassüsteemi vaevuste vähendamisel. Aitab kaasa ülekoormusest või traumast kahjustatud piirkonna taastumiselel, tagades toestuse ilma liikuvust ja tsirkulatoorseid protsesse takistamata. Aitab alandada turseid ja valu, võimaldades nii säilitada keha normaalse liikuvuse.
Kuidas kinesioteipimine töötab?
Ülekoormatud või traumeeritud lihas tursub. Turse põhjuseks on lümfi- ja vereringe aeglustumine ja lümfivedeliku kuhjumine. See põhjustab nahaaluse surve suurenemise ja valuretseptorite aktiveerumise.
Kinesioteip tekitab naha üles tõstmise efekti ja laiendab ruumi naha ning lihase vahel. Seeläbi paraneb nahaalune lümfivedeliku ja vere ringlus ja väheneb surve naha valuretseptoritele. Lisaks võimaldab väiksem nahaalune surve lihastes aktiveerida rohkem liigutustegevusega seotud retseptoreid ja tööle rakendada suuremal hulgal lihaskiude. Kinesioteip normaliseerib lihastoonust ja toetab iseeneslikku lihaskoe tervenemise protsessi.
Kinesioteip püsib peal umbes 5-7 päeva. Kuna mina ei ole just kõige nupukamate inimeste killast, siis üritasin ma ennast kolmandal päeval kehaõliga määrida ja seetõttu jäid teibi servad inetult narmendama. Mis siis muud, kui tuli see maha tõmmata. Ettevaatust kõikidele rasedatele, kes lasevad enda hormoonidest karvast kõhtu teipida – teibi eemaldamine võrdub minivahatusega!
Aga ei ole hullu, kui teip maha tuleb, saab minna uuesti teipima. Esimene kord maksab 9 eurot, iga “ületeipimine” on aga väheke odavam. Lisainfot selle kohta saab aadressilt www.füsioteraapia.ee, kus seletab seda tehnoloogiat ehk natukene teaduslikumalt, kui mina seda teha oskan. Aga seda võin küll öelda – see tõepoolest aitab!
Ka pärast teibi eemaldamist ei olnud seljavalud nii hullud. Seega peakski helistama ja uue teipimise aja kirja panema. Kuid kust ma selle jõu võtan :(?

TM14AUG13B10 TM14AUG13B11 TM14AUG13B12 TM14AUG13B13

Loe ka neid postitusi!

3 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Laura 10. oktoober 2013 at 11:38

    Mu mees pani mulle ka teibid seljale ja kõhule. Kohe palju-palju kergem oli olla. Esiteks: kõht oli kohe kergem ja püsis paigal. Teiseks: tundus, et seljavalud ka nõrgenesid.
    Olin väga-väga õnnelik selle üle; nüüd näen, et Sina ka olid teibitud :))))

  • Avatar
    Vasta Aili 20. september 2013 at 22:52

    Ole sa tuhandest tänatud selle postituse eest. Mu enda seljavalud on läinud viimase nädalaga palju hullemaks, et lausa nutt tuleb peale. Hakkan kohe uurima, et endalegi need seljale saada.

  • Avatar
    Vasta Edith. 17. september 2013 at 18:40

    nagu suur smile kõhu peal