SÖÖK

Ükskord käisin putukaid söömas

4. oktoober 2013

Kui mu kolleeg mind putukaid maitsma kutsus, ei pidanud ta jaatavat vastust pikalt ootama. Uudsed toidud tunduvad mulle alati põnevad ja miks mitte ära mekkida ka putukad? Rase naine vajab valku!

Minu uudishimu õnneks ei pea ma ka nuputama, et mismoodi neid putukaid siis täpselt valmistatakse – kolleegi koju oli kutsutud lausa ekspert, kui teda nõnda nimetada võib. Tema kasvatab putukaid lausa koduloomadena. Kui aga külalised teinekord soovi avaldavad mõnda mekkida, ei tee ta ka sellest suurt numbrit, kui mõne loomakese ahju heitma peab. “Kasside ja koertega vast tõesti päris nii ei tehta,” muigas ta omapäraseid koduloomi.

Kui lugejatel aga selliste koduloomadega sõpru ei ole, ei tasu siiski arvata, et putukamekkimine selle taha kinni jääb. Nimelt müüakse kilke ja jahuusse pea igas loomapoes, mis tegeleb elusolendite müügiga. Ei maksa karta, et seal putukad kuidagi ebasanitaarsed oleksid, sest kodus tuleb neid niigi väheke ette valmistada.

Esiteks aseta putukad umbes 15ks minutiks sügavkülma – see tagab selle, et sa mutukaid ilmaasjata ei piinaks ja neid elusalt pannile ei lööks. Külm paneb nad lihtsalt magama ja nõnda ei ole ülejäänud protseduur neile kuidagi valulik. Sama tehakse ka ju näiteks krabide ja homaaridega – tulevadki teised samast koorikute põlvkonnast. Veel on see hea selle külje pealt, et nad sul pannil ellu ei ärkaks. See ei oleks vist kuigi meeldiv asi, mida näha.

20130823_174619 20130823_174632 20130823_174726 20130823_181326 20130823_181403 20130823_181408

Kui putukad külmaunne langenud, pese nad sooja vee all ära ja kuivata kahe majapidamispaberi tüki vahel. Aseta eelnevalt kuumutatud pannile natukene võid ja lisa sinna putukad. Maitsestada võib sellega, millega iganes soovid. Meie kasutasime soola ja pipart. Nõnda või ja maitseainete sees saavad nad kiirel praadimisel mõnusa meki. Prae umbes paar minutit, siis lükka mutukad umbes 20ks minutiks 200 kraadisesse ahju. Kui putukad tunduvad krõbedad, ongi nad juba valmis saanud.

Tuba on täis päris söögi lõhna. Ei teagi, kas asi on selles küüslaugus, mis koos putukatega ahju rändas. Igatahes ei tundu nende söömine üldse mitte vastik, eriti, kuna olen näinud, missuguse hoole ja armastusega neid valmistatud on.

Serveerimine on imelihtne: võta küpsis või krõbe seemnesai, sinna peale määri natukese laimimahlaga maitsestatud toorjuustu. Peale aseta krõbe putukas ja lase heal maitsta! Enne aga tasub eemaldada kilkidelt tiivad ja jalad, sest nende peal olevad ogakesed võivad pärast kurku kraapima jääda.

Ma isegi ei kõhkle, kui esimese snäkikese suhu pistan ja ma ei peagi pettuma. “Mis maitse on?” küsib sõbranna ärevusega kõrvalt. Tema küpsis koos kilgiga on ikka veel ta värisevas käes. Ma ei oskagi tõesti seda maitset mitte millegagi võrrelda. Tekstuurilt on krõbe, maitselt…putukane? Aga mitte halvas mõttes. Olen kindel, et kui sööta see sisse mõnele kinniseotud silmadega inimesele, ei sülitaks ta seda kohe kindlasti välja. Jumal teab, mis näo ta muidugi pärast teeks…

Kui tõesti saabuks maailmalõpp, siis mina oleksin täitsa valmis putukatedieedile minema. Miks ka mitte? Kodus saab neid kasvatada nõnda, et nad toituvadki sinu enda jääkidest, kuid on valgurikkad ja maitsevad hästi.
Soovitan proovida!
IMG_1556 IMG_1558

Loe ka neid postitusi!

15 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta naine50+ 5. oktoober 2013 at 18:55

    Näljasurma ähvardusel sööksin kindlasti.

  • Avatar
    Vasta Kass Ai-Ai 4. oktoober 2013 at 20:51

    Sõin just oma hilist lõunat ja vaatasin pilte. No üsna leebe tundus. Ei ajanud söögiisu ära ega midagi. Proovitav äkki isegi?

    Siis laksas ajju suvine mälestus kärbsest, kes uppus mu kohvikruusis ja kelle ma alla neelasin.
    Ja välja oksendasin. Ptüi, ramp. Praegugi ajab iiveldama. Ma vist valiks röstitud kilgi.

  • Avatar
    Vasta meow 4. oktoober 2013 at 19:55

    Neid kilke veel sööks, aga usse.. oooooo ei

  • Avatar
    Vasta Kati 4. oktoober 2013 at 19:07

    Miljonite eurode eest mina küll sööks, kasvõi puhtalt ja toorelt 😀 Niisama heast peast, kainena väga ei usu.

  • Avatar
    Vasta Maris 4. oktoober 2013 at 18:19

    Võid seda ilusalt serveerida ja rääkida kui hea see on, aga kurat, võtab ikkagi öökima. 😀 Eriti kui lugeda su postitusest seda kohta, et kui tiibu ja jalakesi ei eemalda, siis võivad kurku kraapima jääda 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi 4. oktoober 2013 at 17:38

    No mina sellist kraami kohe kindlasti ei sööks. Isegi miljonite eurode eest mitte, ausalt! Mul on foobia putukate ja muude sääraste mardikate vastu.

  • Avatar
    Vasta Hele-Riin 4. oktoober 2013 at 17:21

    Ilusad näevad välja . Marineerituid tigusid söön ma küll hea meelega ja siis kõik teevad ropsimise näod pähe, aga jah peaks proovima midagi julgemat ka:)

  • Avatar
    Vasta Lii Kl 4. oktoober 2013 at 17:12

    Kaldun arvama, et mul oleks vist esialgu tarvis silnad kinni siduda….. 😀 😛

  • Avatar
    Vasta Katrin 4. oktoober 2013 at 17:04

    mkmmmm. ei sööks. mis siis, et nii kenasti serveeritud ja kõik ja puha, aga vat ei läheks alla. ilmselt kui ei teaks, mida söön, siis veel, aga niimoodi et kõik silme ees, ei tänan.

  • Avatar
    Vasta Kadi 4. oktoober 2013 at 16:51

    Varu Marile putukad valmis, juhuks kui talle kõhus maitsma hakkasid 😉
    Julge oled, ma ei suudaks 😀 Vb kui nad salati sees on ja ma ei tea, siis sööks.

  • Avatar
    Vasta Tädi Mari 4. oktoober 2013 at 16:49

    Julge naine.

  • Avatar
    Vasta Irina 4. oktoober 2013 at 16:32

    Julge tüdruk!
    Minul on see asi kuidagi vastumeelne. Ilmselt mingi psühholoogiline tõrge. No ei saa…isegi, kui ma vaatan neid pilte, siis süda läheb halvaks.
    Aga samas ma tean, et saaksin üle psühholoogilisest vastumeelsusest ja sööksin putukaid, kui teaksin, et tänu sellele ei tapetaks enam vaeseid veiseid, põssasid ja muid loomi.

  • Avatar
    Vasta Kaia Kersti 4. oktoober 2013 at 16:19

    See kilgisnäkk näeb nii vahva välja. 🙂

  • Avatar
    Vasta K 4. oktoober 2013 at 15:49

    Hea, et ma just enne lugema hakkamist ära jõudsin süüa…

  • Avatar
    Vasta Merilin 4. oktoober 2013 at 15:37

    Oeh . Ma puutun jahu usside ja kilkidega pidevalt kokku kuna mu vend omab sisaliku 🙂 . Kes sööb neid elusalt + siis veel külmutatud hiirepoegi 😀
    HEAD ISU 😀