SÖÖK

retseptike: krõbe pork belly

9. mai 2015

Nagu lubatud, tegin täna õhtusöögiks pork bellyt. See on üks mu lemmiktoitudest, aga välja tuleb see mul umbes 60% ajast. Iga kord, kui see välja tuleb, siis ma mõtlen, et peaks kirja panema, mismoodi see hea sai, aga unustan. Kuna tänane belly on i-me-li-ne, siis panen kiirelt kirja ära. Ühtlasi on täna õnnis päev, kus ma teist korda elus sain hea kastmega hakkama. Halleluuja!

Aga ma olen päris üllatunud, et ma enne ei ole siia pork belly retsepti pannud, sest ma teen seda vähemalt kord kuus ja siis, kui mõni hea sõber mult seda “ette tellib” enne külaskäiku. Minu jaoks on see tõsiselt lihtne ja maitsev söök. Ainult, et tõeline oht on üle süüa 😀

lau1Esiteks on vaja head kõhu- või ribitükki. Eriti hääd on need, kus kondid veel sees. See teeb liha palju maitsvamaks. Turu peal on need muidugi kindlasti paremad, aga mina ostsin enda omad neljapäeval Maximast. Kuna seal suuremat juppi polnud, võtsin kaks, sest meie majas on kaks inimhinge, kes AINULT sööksid ööd-päevad läbi. Vihjena võin öelda, et ühe nimi hakkab K’ga ja lõppeb ardoga. Teisel M’iga ja lõppeb ariga.

lauake

Terita mingi nuga ära ja tee oma lihatükile nahale ruudustik. Ole ettevaatlik, et sa liiga sügavale ei lõika, sest kui sa läbi nahaaluse rasvakihi saed, jääb liha pärast kuiv. Seejärel hõõru lihale hunnik soola ja õli. Masseeri lihatükki nagu usin Tai naine. Mina siinkohal jätsin liha natukeseks külma ahju soolduma ja läksin turule. Selle osa võite teie julgelt vahele jätta.

Nüüd lükka oma ahju temperatuur põhja ja viska liha ahju. Mina panin veel selle peale, et ta ainult ülevalt soojendab. Kui nahk on krõbe, kuldne ja mullitav, siis lisasin umbes 3 klaasi keevat vett ja üks see vedelamat sorti puljongikuubikuke. Ma tavaliselt seda enne pannud ei ole, aga seekord üks vedeles mul köögikapil ja ma mõtlesin ta siis juba ära kasutada.Vedelikku lisasin ma tegelt suvalt – et lihaosa oleks valdavalt vedelikus ja nahk pinnal. Lisaks viskasin koos lihaga ahju ka värsked kartulid, terved küüslauguküüned (umbes 6-7) ja suured sibulatükid. Sellel lasin ma rahumeeli ahjus 175 kraadi juures olla umbes tund aega. Siis lisasin ka klaasikese valget veini.  Lõpuks podises kogu kupatus ahjus pea kaks tundi. Ma täitsa lõpus vaatasin, et nahk pole veel nii krõbe, kui ma tahaksin, seega lükkasin temperatuuri veel korraks 250 peale umbes 7ks minutiks.

Seejärel valasin ma kogu vedeliku suurele pannile (vedelik koos sibulate ja küüslauguga) lisasin kaks supilusikatäit jahu ja lasin saumikseriga kastmeks. See on ausalt nii imeline ja lihtne! Soovitan proovida!

Noh ja siis ongi põhimõtteliselt kõik valmis. Ma ei ole kindel, kui hästi ma seda kõike seletasin, aga liha tuli suussulav ja megahõrk. Ise olen rahul ja Kardo kiitis mind ka taevani. Seega võib vist õnnestunuks lugeda tänase pork belly katsetuse. 
lihh

Loe ka neid postitusi!

21 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Triin 24. august 2015 at 09:26

    Kas kartulid ja liha panid sama vormiga ahju või eraldi vormidega ?

  • Vasta mida tuua Nõmme turult? | Mallukas 30. juuli 2015 at 17:52

    […] Õige vastus on muidugi – kõike! Aga tegelikult on mõned ostud sellised, mis a-la-ti mulle kuidagi näppu satuvad, kui Nõmme turgu külastan. Esimene asi on pork belly. Tee või tina, see on selle majapidamise lemmiksöök ja samal ajal nii hõrk ja lihtne teha, et lausa patt oleks seda liha mitte turu päält osta. Kas te teate, et searibi on muuseas üks odavamaid lihatükke, kuid õigesti (ja kaua!) küpsetades on see lihtsalt võrratu ja suussulav roog. Täna ostsin ma kaks VÄGA jurakat tükki, sest Kardole tuleb sõber külla teda pügama ja nagunii tahab abikaasake homme midagi tööle ka kaasa võtta, seega tuleb teha ikka palju. Need kaks tükki läksid mulle maksma alla 10 euro, aga noh pärismaailmas saaks sellest ära toita 10 pealise seltskonna. Kardo lihtsalt ahmib sööki nagu loom. Igatahes, kes ei mäleta, siis olen ka retsepti jaganud ja Malluka suussulav pork belly valmimise õpetus seisab SIIN. […]

  • Avatar
    Vasta Anontsik 10. mai 2015 at 19:39

    Väga ilusasti kaetud laud! 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 10. mai 2015 at 16:32

    Mina oma porkbellyt teen laisa perenaise kombel nii, et määrin igast kätte sattuvate asjadega kokku liha ja panen max 70
    kraadiga ahju enne magamaminekut ning siis ta seal on kuni lõunasöögini. Enne ahjust välja võtmist veel lasen naha krõbedaks.
    Liha jääb ise selline, et võib lusikaga süüa.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 10. mai 2015 at 17:07

      Seda tahan ka kunagi proovida 😀

  • Avatar
    Vasta SiiKh 10. mai 2015 at 13:42

    Ma lollakas arvasin, et sul seal kannus kohv ja mõtlesin,
    et täiega hea idee panna valmis kohv (piima ja suhkruga)
    kohe suurde kannu.

  • Avatar
    Vasta Birx 10. mai 2015 at 08:20

    Torman praegu kööki oma retseptiraamatut
    tooma, et teha üks väike sissekanne sinna. Nii
    siiber tavalisest ahju-keedulihast. Tänan!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 10. mai 2015 at 09:06

      No loodame, et siis välja tuleb ilusasti!Ma tõesti ei ole kuigi kindel enda retseptikirjutamise oskuses 😀

  • Avatar
    Vasta Anna 9. mai 2015 at 22:22

    Nii isuäratav, peab kindlasti proovima! Ja kiitus nii armsa lauakujunduse eest. Kust see ilus laudlina on pärit, kas oskad öelda? 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. mai 2015 at 22:28

      See on pigem selline vakstu – 5 euriga Hemtexist sain.

  • Avatar
    Vasta carmen 9. mai 2015 at 21:06

    Oot sa enne kui ahjule täisvungi sisse panid, et
    liha pruunistuks sa valasid vedeliku ära? Noh et
    liha pruunistuks? Või valasid alles siis kui ahjust
    täitsa välja võtsid? Teksti lugedes sain aru et
    pärast aga su kommentaris kirjas nagu enne…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. mai 2015 at 22:00

      Kui ma nüüd järele mõtlen, siis ma vist panin jah täisvungi sisse, kui vedelik veel sees oli. Aga ju siis ta pruunistus alguses pealt ja külgedelt, enne kui ma vedeliku juurde panin, siis oli ta ju ka täisvungiga ahjus nats aega.

  • Avatar
    Vasta Ann 9. mai 2015 at 21:02

    Ülihea tundub. Kiitus veel ilusa garneeringu
    eest ja minu meelest ka oled väga hästi lahti
    seletanud, mida kuidas täpselt teha. Rohkem
    retsepte blogisse! 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. mai 2015 at 22:00

      Aitäh 🙂 Eks ma püan, aga ega iga päev ka ju sellist… ilusat rooga ei tee 😀

  • Avatar
    Vasta Jants 9. mai 2015 at 20:31

    Üliheaaa näeb pork belly välja, seega täitsa usun, et maitseb imeliselt. Kuidas sa liha nii ilusaks pruuniks saad? Kui ma teen
    ahjus, siis jääb selline nagu keedetud liha..

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. mai 2015 at 20:33

      Siis ta vast läks, kui ma vedeliku ära valasin ja ahju täiele vungile keerasin 🙂

      • Avatar
        Vasta Jants 9. mai 2015 at 20:34

        Sa pead seda müüma hakkama. Ma küll ostaks 😛

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 9. mai 2015 at 20:36

          Pork bellyt või 😀

          • Avatar
            Jants 9. mai 2015 at 20:37

            Küpsetatud pork bellyt, 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 9. mai 2015 at 20:21

    Vannun, sa seletasid seda paremini kui kõik
    toidublogijad kokku!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. mai 2015 at 20:26

      Ära aja, ma kohe googeldan ja vaatan, mismoodi toidublogijad seda seletavad 😀