SÖÖK

retsept: pork belly

8. veebruar 2017

Ega tegelikult pole absoluutselt mingit tunnet blogida. Tõsisest vastik tunne on sees ja korraga on piinlik, milliste inimestega ma olen minevikus suhelnud ja keda sõbraks pidanud, teisalt on kogu aeg selline tunne, et tahaks looteasendis maas nutta. Ega teinekord ei ole palju vajagi, et teine kuskile auku lükata ja mõnel on see kenasti välja tulnud. Muidugi saan ka mina üle, aga praegu tahaks lihtsalt kuskile urgu kerra tõmmata ja lihtsalt olla. Elu õpetab ikka korralikult, pole midagi muud öelda.

Aga seda aega ei ole, sest Lendel on täna sünnipäev! Minu beebikene juba nelja kuune! Ja kuna õhtul tuleb sõbranna külla ja mina lubasin talle pork bellyt teha, siis mõtlesin, et kirjutan selle retsepti blogisse kah. Kui ma suure hooga enda kokaraamatut kirjutama hakkasin, siis oli mul päris palju retsepte valmis kirjutatud, mõtlesingi, et võiks need blogisse riputada, mis nad niisama seisavad.

PORK BELLY ehk suussulav siga

Me kõik oleme harjunud jõuluajal ennast sealihast täis pugima, kuid minu viisi valmistatud notsu on nii hea, et meie pere armastab seda praadi aasta läbi. Kuidas oleks võimalik mitte armastada sealiha, mis kahvli all iseenesest tükkideks vajub ja soolakat kamarat, mis ampsule mõnusa õhulise krõmpsu annab. Mina igatahes sellest kosutavast roast ära öelda ei suuda. Meil kõigil on see üks retsept, mida ta kõige rohkem kasutab ja millega ta kõige rohkem katsetanud on. Minu omaks on just seesama, mida sa praegu loed – seega võid kindel olla, et ma olen seda tõesti täiuseni timminud ja annan pea, et see tuleb välja igaühel, kellel ahi olemas ja seatükk “varnast võtta”.

Kuigi ideaalne pork belly võtab aega, siis ei nõua ta sinu käest olulist peale passimist. Ideaalne näiteks nädalavahetuse õhtusöögiks. Viskad liha päeval ahju, vilistad päev läbi viisijuppi ja õhtul kraamid ahjust välja sellise roa, et perekond kiidab sind veel kolm päeva jutti.

lihh-5441730

Mida kindlasti vaja läheb?

  • Sealiha, millel oleks peal kindlasti kamar. Eriti hea oleks, kui sellel oleks veel ribikondid ka sees, sest miskipärast muudab see kont lihatükis selle roa lõpuks palju mahlasemaks. Seega soovitan sul eelkõige otsida ideaalset pork belly tükki turult “searibi” nime all. Häda korral käravad ka poodides leiduvad kamaraga seatükid, aga kui vähegi võimalust, mine ikka turu peale. Kui suur tükk? Nii suur, kui sa arvad, et teie pere ära sööb. Tavaliselt on turul saada umbes pooleteisekilosed kamakad, see sobib kenasti neljale suure söömaga inimesele.
  • Ahju, fooliumit, nuga, veekeedukannu, puljongikuubikut, soola.

Tõesõna, kui sa kardad, et pole suur kokkaja ja igasugused veinilisamised toitudesse ei ole sinu teema, siis ole mureta. Seda lihatükki saad sa teha täpselt nii keeruliselt, kui sa ise soovid. Kui leiad, et oled rohkem vähese vaeva austaja, siis ära muretse – panen kirja ka lihtsama versiooni, mille jaoks on sul vaja vaid ülalnimetatud asju.

Mida võib veel vaja minna, kui tahad asja uhkemaks ajada?

  • Küüslauku, nii viis-kuus-seitse küünt.
  • Sibulaid. Kolm, kooritud ja poolitatud.
  • Punt värsket rosmariini.
  • Pool klaasi valget veini.

Kuidas teha?

Ükskõik, kas soovid läbi ajada lihtsama vaevaga, või natukene “uhket kokatööd teha”, siis alustada tuleb sellest, et krabad oma seatüki, võtad ühe terava noa ja ruudutad oma seanaha korralikult ära. Võid kohe julgelt nahast läbi lõigata, sest naha all on seatükil pekikiht, millesse “pussitamine” ei tee suuremat halba. Küll aga tasub tähelepanelik olla, et nuga kogemata liiga sügavale ei lähe ja liha sisse ei lõika. Muidu on pärast niru lugu, kui kõik head mahlad nendest kohtadest välja jooksevad.

Samal ajal võid vee keema panna ja seejärel vala keedetud vesi seale peale. Ma loodan, et sa oled taibanud ikka sea enne kuskile ahjuvormi panna, sest muidu on sul praeguseks hetkeks terve köök keevat vett täis. Näed kohe, kuidas seanahk tõmbub koomale ja see valmistab naha ette selleks, et ta pärast ahjuks kivikõvaks ei läheks, vaid muutuks lõpuks ikka mõnusaks ja krõbedaks. Vett võiks olla vormis nii palju, et enamik lihaosa on vee all, kuid nahk kenasti väljas. Nahka maitsesta soolaga. Kui soovid, pane vee sisse ka väike puljongikuubik, kui aga viitsid, siis sobib sinna vee sisse samahästi ka pipar, terved küüslauguküüned ja kooritud poolikud sibulad. Kui kodus on, võib maitseks panna ka rosmariini, sest siga ja rosmariin on üks tore maitsekooslus.

Kata vorm fooliumiga, kuid vaata, et see vastu nahka ei läheks, sest muidu on foolium pärast selle küljes kinni. Ahi pane näiteks 150 kraadi peale ja lase oma seal umbes 3-4 tundi rahumeeli küpseda. Sina ei pea teps mitte seal armunud näoga kõrval olema, vaid saad niisama jalga kõlgutada või maailmale muud moodi kasulik olla. Kui sa nüüd tunned muret, et kas 3 või 4 tundi, siis ütleme pooleteist kilone tükk on 3 tunniga valmis, kuid neljaga veel parem. Seega olgu see siga ahjus vähemalt 3h, kuid võib seal tiksuda isegi viieka.

Kui sa leiad, et aeg on küps, nagu öeldud, siis võiks see juhtuda umbes 3-4 tunni pärast, siis võta foolium liha pealt ära ja keera temperatuur grillrežiimis põhja. Siin on see koht, kus sina ei tohi sammukesti ahju kõrvalt minema uitada, sest oi mitu korda olen ma ennast maapõhja neednud, kui korraga avastan, et mu hoolega küpsetatud siga on puhta kärssama läinud. Ära muretse, kaua passima ei pea. Umbes 10 minutiga hakkab nahk mullitama ja läheb eriti mõnusaks ja krõbedaks kamaraks. Sinu asi on seatükk õigel ajal välja kahmata. Mis see õige aeg on, vaaata ise silmaga. Kui juba musta tossu ajab, siis on hilja. Kui kuldpruun ja krõbe on, siis on vast õige aeg.

Kui siga ahjust väljas, on tal vaja raskest tööst puhata. Jah, ta tundub valmis ja lõhnab nii taevalikult, et tahaks kohe hambad sisse lüüa, aga hoia oma piipu ja prille, sest mahlane liha tahab ikkagi puhata. Kui sa talle kohe noa sisse lööd, voolab kõik hea kraam välja. Kui sa aga oma seakese kahekümneks minutiks hellalt fooliumi sisse mässid, on ta hiljem sellevõrra maitsvam.

Kaste

Kuigi siga tuleb mahlane ja otseselt kastet ei vaja, siis sellegipoolest võid sa võtta selle vedeliku, mis sulle ahjuvormi jäi (seda siis juhul, kui sa viitsisid sinna ka sibulat ja küüslauku panna), valada see pannile, lisada natukene vahukoort või köögikoort või kohvikoort, mida iganes sul parasjagu on. Võid lisada isegi  uuestisortsukese veini, aja korraks keema ja blenderda saumiksriga see kogu kraam kastmeks. Kerge ja lisaks ei lähe miski raisku.

Millega serveerida?

Kuna ma ei ole su ema ja ei tee ettekirjutsi, millega üks vaba inimene võib oma siga süüa, siis tegelikult on võimalused lõputud. Alati võib minna traditsioonilise ahjukartuli teed pidi. Siga ise on üsna rammus, seega on teda hea süüa ka ainult värske salatiga. Variandiks on veel kartulipuder ja no tegelikult kõik muud lisandid maailmas. Küll aga vaata, et sul oleks väheke sinepit, sest miski ei ole parem, kui mõnus sinepine pork belly amps.

pork-belly-8275605

Nagu pildit näha, siis tollel korral ei olnud ma viitsinud nahale ruudukesi kuigi hoolikalt lõigata. Maitset see ei muuda, aga ruudutatud nahka on lihtsalt palju mugavam lõigata ja serveerida! Pildil ongi siis Pork belly, ahjukartulid, salat, kaste ja vaasitäis tulpe. Aga need pildid on hirmus vanad. Täna teen ehk ilusamad, kui ma kaamera kätte võtta tihkan. 

Loe ka neid postitusi!

36 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Vasta pühadesöögid ja muu säärane - Mallukas 29. detsember 2021 at 15:39

    […] seapraad (minu meelest obv). Kui keegi tunneb huvi, mismoodi seda krõbeda nahaga siga teha, siis SIIN olen retsepti kirja pannud. Vaatan ainult, et maru pikalt. Lühidalt öeldes võiks ka nii teha, et […]

  • Vasta pühadesöögid ja muu säärane 23. detsember 2021 at 15:21

    […] (minu meelest obv). Kui keegi tunneb huvi, et mismoodi seda krõbeda nahaga siga teha, siis SIIN olen retsepti kirja pannud. Vaatan ainult, et maru pikalt. Lühidalt öeldes võiks ka nii teha, et […]

  • Vasta jõulud ja lisakilod | Mallukas Mallukas % % 24. detsember 2020 at 14:57

    […] ma mainisin, siis me oleme täna Männikul. Lauale tulevad ikka casual asjad, nagu pork belly (ma olen SIIA retsepti ka kunagi kirja pannud), kapsas, verivorst, sült, salat, kook, marineeritud kõrvitsad ja snäkilaud. Kahjuks olen mina […]

  • Avatar
    Vasta Lemps 18. veebruar 2017 at 23:30

    Aitäh sulle, Mariann! Olen proovinud peale sinu juures maitstud siga seda ka ise teha, kuid pole nii hästi õnnestunud. Blogiposti ja kommentaarides olevate täpsustusega aga tõotab järgmine katsetus ehk 10/10 tulema 🙂

  • Avatar
    Vasta Dhelia 9. veebruar 2017 at 09:05

    Nutsid patja? Mida kylvad, seda lõikad..saad juba 27 aeg teismelise mina ja maailm mullist välja hiilida..ja muidugi see ongi tiba valuline..pai sulle, retsept ahvatlev ja tragiduse eest kiidan ?

  • Avatar
    Vasta T 8. veebruar 2017 at 23:27

    Kas sain õigesti aru, et ainult nahka maitsestan soolaga ja ülejäänud liha saab puljongist, sibulast, küüslaugust maitset?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2017 at 23:31

      no selles suhtes, et kuna ülejäänud osa on vee (puljongi) sees, siis sa võid ennast lolliks maitsestada, aga see ei püsi ju 😀 Mina igatahes maitsestan vaid pealmist nahka jah. Täna tegin üldse nii, et panin liha alumise otsapidi selle pakipuljongi sisse, mingi eesti oma kraam – meeegaaa hea tuli!

  • Avatar
    Vasta P 8. veebruar 2017 at 22:20

    Kas kogu küpsemise ajaks grillrežiim või siis pöörleva õhuga režiim või tavaline režiim (st ilma pöörleva õhuta)? 😀 Ja kuidas sa need ilusad kuldpruunid ahjukartulid täpsemalt tegid koos pork bellyga, äkki seal ka mingi nipp?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2017 at 23:20

      kogu küpsemise ajaks on mul see tavaline, et ülevalt ja alt tuleb sama palju sooja.

  • Avatar
    Vasta Kristi 8. veebruar 2017 at 22:14

    Proovi ükskord niimoodi ka: võtad oma 1,5kg kamaraga käntsaka ja lõikad pooleks. Ruudud kamarasse. Hõõrud sisse soola, pipra ja Inglise sinepiga. Raputasin viimati ka rosmariinipulbrit. Pistad oma tükid küpsetuskottidesse. Juurde viskad porgandid, küüslauku-sibulat. Vett ei pane. Kott kinni ja 250-kraadisesse ahju, kuni liha näitab särina märke – küpseb. Siis temperatuur 160le ja unustada asi neljaks tunniks. 20 min lihale puhkust ja…imeline. Küpseb omas mahlas. Porgandid saab kõrvalt prae juurde tõsta, vedelik kastmeks. Kamar jääb nagu ime. 🙂

    Sa oled nii armas! Su postitused on päriselt niivõrd tujutõstvad ja siirad, nauditavas keeles kirja pandud.

    Mõtle, et jumal tänatud, et sa kõigile ei meeldi. See näitaks iseloomutust. 🙂

  • Avatar
    Vasta Relika 8. veebruar 2017 at 20:42

    Pilt on nii isuäratav!

  • Avatar
    Vasta Liisbeth 8. veebruar 2017 at 20:15

    Ka mina ostaksin kindlasti sinu kokaraamatu. Ära mata mõtet maha ja hoia ülejäänud retseptid siiski salajas hetkel veel 🙂

  • Avatar
    Vasta Kat 8. veebruar 2017 at 20:02

    Mis kuumusega seda küpsetama peaks?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2017 at 20:22

      Umbes 160-170 kraadiga teen mina. Aga hiljem lõpus panen põhja.

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 8. veebruar 2017 at 17:53

    Hehee, ma lugesin Respekt: pork belly ??

  • Avatar
    Vasta Merr 8. veebruar 2017 at 17:15

    Ila venib suunurgast… Tahaks nii väga oma peret selle praega nuumata aga kas mu elektriarve selle 3-4-5h kõrbema ei hakka? Pole lasknud kunagi oma elektripliidil nii kaua huugata.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2017 at 17:19

      Ma ei usu, tee öösel siis 😀

      • Avatar
        Vasta Merr 8. veebruar 2017 at 18:05

        Hea mõte. ?Siis ei teki mehel ka kaduma läinud sea kohta küsimusi, kui kõrbema peaks minema ?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 8. veebruar 2017 at 18:10

          just 😀

  • Avatar
    Vasta Sandra 8. veebruar 2017 at 15:21

    Jaa, kunagi ammu tegin ka Sinu retsepti järgi pork bellyt ja no see on tõesti imehea roog.

  • Avatar
    Vasta Pille 8. veebruar 2017 at 14:26

    Neid usse, keda sa enda sõbrakss pead, on paraku veel. Vaid aja küsimus, millal nemadki ussitama hakkavad (kui juba kaarega ja salaja seda ei tee). Khm. Mu meelest see Eveliisi kadedus ei ole mitte üldse üksi ja ainult tema oma, vaid seal taga on veel õhutajaid ja vimmavedajaid. Aga mul tegelt kahju, et sa avalikustasid selle, kui väga sulle tema kriitika korda läks. Need nõiaellad ainult rõõmustasid selle peale.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2017 at 14:34

      Jah, mul endal ka. Aga ma tahtsin seda kuidagi sõnadesse panna, kirjutamine tundus liiga kahetivõetav. Aga kes tahab, saab nagunii igast sõnast lugeda välja midaiganes. Las siis nad said korra rõõmustada, mina nutsin oma peatäie ära ja elan edasi. Muuseas see fotoshuut tõi mulle peaaegu 20 bronni ja viied pulmad!

      • Avatar
        Vasta Pille 8. veebruar 2017 at 18:40

        🙂 Jeee!
        Ja lausa pulmad 🙂 Tubli oled ja tuult tiibadesse.

  • Avatar
    Vasta Kat 8. veebruar 2017 at 14:04

    Mul on gaasiahi. See vanakool, kus alt paned tikuga tule huugama. Seal ei saagi soojust kuskilt ülevalt reguleerida… siis ei saagi krõbedat koorikut vist?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2017 at 14:16

      no siis ehk prooviks lihtsalt nii, et paneks temp põhja!

      • Avatar
        Vasta Vaike 8. veebruar 2017 at 19:23

        Just. Mul oli samasugune ahi varem.

  • Avatar
    Vasta Katrin 8. veebruar 2017 at 13:42

    ma ei tea, asi on vist minus – ma ei julge selliseid ägedaid toite (part, pork-belly jmt) ise kunagi teha, sest kardan, et rikun kõik ära 😀 aga no sa kirjeldad seda protsessi nii lihtsalt, et mul tekib selline tunne, et keera või käised üles ja hakka pihta 😀 selline kõikvõimas tunne tekib 😀

    ühesõnaga, kui ma kunagi turule lähen ja lihakäntsaka ostan, siis luban, et teen järgi. Mees oleks kindlasti sillas, ta selline lihasöödik, et anna olla! 🙂

    ootan pikisilmi sinu kokaraamatut!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2017 at 13:52

      No mina ka mõni kord rikun, ikka juhtub 😀

  • Avatar
    Vasta Kersti 8. veebruar 2017 at 13:12

    Mmmm, kõlab armsalt ja sülg hakkas küll suhu jooksma. Kindlasti tasub seda retseptikest proovida. Nämma… >:D<

  • Avatar
    Vasta Maria 8. veebruar 2017 at 13:08

    Ma loodan ka, et kirjutad raamatu just selles samas stiilis nagu see retsept nüüd kirjutatud on. Super!

    Mida aga teha kui ahjul grill-reziim puudub?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2017 at 13:51

      Hmm siis ma paneksin lihtsalt ülevalt poolt kuumuse põhja!

  • Avatar
    Vasta Sofikene 8. veebruar 2017 at 12:48

    Tänan põhjaliku õpetuse eest! Just Sinu mahlaka jutuvestmise pärast ootan minagi kokaraamatut, sest ega sa ometi ei kirjutaks ju igavalt ja igapäevaselt nagu traditsiooniline kokkamisõpik, vaid ikka Mallu-moodi krõbedalt krõmpsuvalt ja mahlased maitsvalt! 😉 P.S. Kaamera on Sinu sõber, ära lase tal oodata. Ja meil ka… 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2017 at 14:04

      Kaamera sai täna kahe perekonnaga kuuma, ei ole miskit! 😀

  • Avatar
    Vasta Sus 8. veebruar 2017 at 12:45

    Tore, et natuke retsepte jagad, aga ära kindlasti kogu oma kokaraamatut siin järjest avalda! Sa oled suurepärane naine, kelle käes kõik tegemised hästi välja tulevad – võta sellest maksimumi. Ka Sinu kokaraamatul oleks suur minek. Sa oled tubli!!

  • Avatar
    Vasta H. 8. veebruar 2017 at 12:41

    Sellises stiilis kirjutatud kokaraamatu ostaksin kohe.Humoorikas lihtne ja arusaadav. ?

  • Avatar
    Vasta Mirell 8. veebruar 2017 at 12:29

    Aitähh põhjaliku retsepti ja selgituste eest, olen ammu seda teha tahtnud.
    Miks sa kokaraamatu mõtte maha oled matnud, mina küll soetaksin selle endale?