Lapse üles kasvatamine Mari

kellele tekitab mu tiss ebamugavust?

9. november 2013

Avaliku imetamise teema jätkuks – olen saanud selle kohta palju vastukaja, näiteks oma meili peale. Põhipoint on see, et nagu avalikult imetada võiks, aga jumala eest peaks ennast varjama salliga, sest igal hetkel võib ju NIBU lapse suust välja tulla ja teistele NÄHA olla!

Kuuldavasti pidid meesterahvaste silmad sellisest ilmaime nägemisest peast välja kukkuma, naised südamerabanduse saama ja vanainimesed viskavad vist kohe sussid püsti. Ahjaa, väikelapsed saavad muidugi eluaegse lapsepõlvetrauma osaliseks.

Jah, ma saan aru, et paneks sallikese peale ja oleks rahu maa peal – mina saaks imetada ja teised ei peaks mu hirmsat, hirmsat tissi vahtima. Aga vot mina olen eluaeg selline jonnipunn olnud, et kui mina midagi TAHAN TEHA, siis teen kah. Kas teile meeldiks, kui te üritate rahulikult oma mäki burksi süüa ja siis tulen mina ja panen teile SALLI NÄKKU, sest nii on teistel parem sinu ümbruses olla.

Teine probleem, mille üks kommentaator tõstatas oli see, et ebamugavust tunnevad naised, kes oma mehega säärasest jubedusest(imetav ema) mööda peavad kõndima. Aga miks? Kas tunnetan ma siin ebakindlusenooti? Kardo näiteks on küll näinud, kuidas mul sõbranna imetab, kõigil oli mega pohhui. Mul oleks ka suva, kui me peaksime sellist asja kuskil tänaval/poes/pubis nägema. Miks tekitada mingit pseudoprobleemi?

Teate mis, kallid inimesed. Te võite küll arvata, et issand, imikud söövad ju teatud kellaaegadel ja miks kurat on vaja siis sellisel ajal lapsega välja ronida, aga nüüd valmistuge elu shokiks: last ei huvita, et sa ütled talle, et kuule, kell on kaks, kuku vitsutama. Ta võib sellel ajal tahta näiteks magada või jonnida või oma varbaid süüa, või midagi säärast, mis on väga oluline. Seega lükkub söömine määramata ajale ja ta võib avastada oma tühja kõhu justnimelt poes.

Mida peaksin ma siis sellises olukorras tegema?

Viskama oma toidukraami, kus see ja teine, ning jooksma koju? Paluma töötajaid, et ehk laseksid nad mind kuskile näkasesse peldikusse imetama? Tõmbaksin lapsele koti pähe ja imetaksin teda niimoodi? Shoppaksin rahumeeli edasi, laps kopse välja röökimas?

KUIGI ma võiksin lihtsalt talle tissi suhu toppida ja rahumeeli oma asjatoimetusi edasi ajada.

Üks kommentaator leidis ka, et ma hakkan titemammastuma, et kuskil poes oma tisse lehvitama hakkan. Nojah, mis ma ikka selle peale kosta oskan. Minu jaoks on oluline, et mu laps ei karjuks (sest ma ei suuda taluda väikeste laste nuttu, see on nii häiriv!) ja et ta saaks süüa siis kui tema hing ihaldab.

See, kas keegi seda nähes saab nüüd eluaegse trauma ja vajab psühholoogi abi järgneva elu jooksul, ei huvita mind üldse. Te ütlete, et imetamine on privaatne asi? Ma saan aru, et ma kukuks keset poodi sugu tegema, vot see oleks üsna privaatne asi. Te ütlete, et inimesed on tissi näinud küll, aga mitte MINU tissi. Noh, ega ma mingi kombitsatega monstrum pole, ta on suht samasugune tiss, nagu teistelgi on. Kui mitte ilusam :)) Ja keegi ütles, et kui ta enne imetamist oma tissiga kuskil ei lehvitanud, siis miks ta peaks seda nüüd tegema. Aga saunas olete kunagi käinud või? TISSIGA lehvitamas!

Ja noh, lõpuks on ikka nii, et ega mind see teiste arvamus ei huvita. Ma lausa isegi tahaks, et keegi mulle kunagi midagi ütlema tuleks, samal ajal kui ma oma väärtuslikku last söödan. Oiiii, kuidas ma seda tahaks 😉

Foto: Meelis Tomson

Foto: Meelis Tomson

Ja need inimesed, kellele tekitab tiss ebamugavust, siis pigistage silm kinni ja kõndige kiiresti mööda. Te ei kujuta ette, kui palju asju mina näen siin ilmas, mis mulle ebamugavust valmistavad. Aga kas te kujutaksite ette, et ma astuks näiteks McDonaldsis inimese juurde, kes on suur kui mägi, voldid laperdavad tuules ja tema õgib topeltjuustuburgerit. Ja siis ma ütlen talle, et kuulge, te suht häirite mind, kas te saaksite endale sallikese näkku panna, kui te sööte :))

Ahjaa ja muuseas avastasin ma, et konkursil saab minu pildile hääle anda lausa iga jumala päev. Ma ei tea, miks selline süsteem, aga andke ikka oma hääl. Kas siis esimest, teist või kolmandat korda, sest once in a lifetime ma tahaks ka võita miskit :))

Loe ka neid postitusi!

97 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta siku 13. november 2013 at 20:40

    Ära muretse Mallu , sa pole ainuke, kelle tissid kellelegi ette jäävad 😀 😀 😀 Mul tuli täna aski küsimus , et ” mis su poiss arvab sellest et sa facebookis oma tisse näitad ” 😀 Kusjuures mul pole ühtegi piilti seal, kus ma oma TISSE näitaksin 😀 reaalselt see on nii naljakas 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 12. november 2013 at 23:41

    Väga hea postitus, ma täiega nautisin seda. Oled ikka andekas:)
    Aga teema kohta ütleks vaid seda, et oled tubli ema, kes seab lapse heaolu esikohale. Ja nii see peabki olema. Eesti inimeste eripära on sageli kedagi kritiseerida ja midagi halba öelda. Sellega pead sa alati arvestama. Ja mitte kunagi ei anna elus k6igile meelejärele olla.
    Ja ma loodan, et nii m6nigi saab sellest blogist tuge ja toetust teha otsuseid, mis on just meie lastele head.

  • Avatar
    Vasta Teili 12. november 2013 at 23:16

    Ma pole avaliku imetamise teemale mõelnud ja ei viitsi mingit seisukohta võtta (ilmselgelt mul lapsi pole veel) aga mind jäi (eelmisest postitusest) häirima see, et Sa kirjutasid, et avalik urineerimine on privaatne/intiimne asi aga nagu Sina ütled, et tiss nagu tiss ikka, ütleks ma, et tuss nagu tuss ikka – kõlab see ka loogiliselt?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. november 2013 at 23:21

      ütle siis 😀 ma olen näinud ka avalikult urineerivaid inimesi ja ausalt öeldes, ega ma neist ka midagi erilist arva. las kuseb siis kui tahab

  • Avatar
    Vasta Juudas 12. november 2013 at 20:10

    Näljane laps või mitte, mind jahmatab see, et noortel emadel mitte mingit respekti enda vastu pole… Kas endal ei ole nagu imelik tiss ripakil käia ? Tunnistan, et mul ei ole lapsi ja ma ei tea selle kohta palju öelda, aga nii palju eneseaustust mul on, et võin kindlalt öelda : mina ei hakka kunagi ühelegi lapsele avalikus kohas tissi suhu toppima.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. november 2013 at 20:11

      Ma ei häbene tõepoolest oma tissi ja ma ei näe seost eneseaustusega

    • Avatar
      Vasta Aiten J. 8. november 2018 at 15:47

      Imetav ema ei käi ringi tiss ripakil.. me t6esti ei käi ringi niimodi. Söötmine ja ringi käimine on kaks eri asja..

      Imiku söötmine avalikult on igayhe enda asi ja igal emal peaks selleks 6igus olema. Miks ma peaksin söötma oma last kuskil kempsus (kahjuks on keegi innovaatiline imbetsill välja m6elnud, et vets ja beebisöötmisruum oleks hea yhte panna) seal on ebahygieeniline ja ebameeldiv ja SEE on minuarvates alandav, et meid sinna sunnitakse minema.

      Emadel on väga tähtis saada kodust välja ja näha teisi inimesi..liikuda ringi. Kohvik on ideaalne koht kus sotsialiseeruda ja kui keegi sinna sulle lauale kohvi toob siis see on t6eline 6nn sel hetkel.

      Ma olen palju m6elnud ja v6rrelnud Eestit ja Soomet sellel teemal.. ja kuigi oleme täitsa k6rvuti siis millegipärast Eestis on palju rohkem negatiivset vastukaja. Soomes mul on nii palju julgem olla..ma ei häiri kedagi (v.a. need vihased kibestunud rummirosina-sugup6lve edustajad vms ).

  • Avatar
    Vasta Krissumissu 12. november 2013 at 00:07

    ehee mul olid eile külalised ja vahepeal jäi rind täitsa räppakile juba pärast imetamist, ime et keegi ei pidanud meelde tuletama, et kle, tiss ripaklil. Kõik saavad aru, mul endale tegi juba nalja püüdsin ennast rohkem kontrollida, haajameelsus…

  • Avatar
    Vasta Egle 10. november 2013 at 20:00

    Ma ei mõista seda, kuidas osad peavad rinnaga toitmist pornograafiliseks. Samas suured pesureklaamid tänavatel (kus peal poolpaljad naised) ning seksuaalse alatooniga pildid/videod meie meedias on jumala okei. See on nii-nii vale.
    Naise rindasid peetakse vist seksikaks ainult juhul, kui seal last otsas ei ripu. Nii vale.
    Sina ole tubli ! Imeta täie hooga edasi (nii kaua kui jaksad) ja ära tee neist õelatest väiklastest inimestest välja. Sinu Mari on kõige tähtsam :)!

  • Avatar
    Vasta v 10. november 2013 at 00:54

    Mu poeg on 4-kuine praegu ja eks ole juhtunud ka avalikku ja vähemavalikku imetamist – kylas olles, pargipingil ja Tallinnas käies ka pubis (lapsel oli see päev erakordselt hea uni, st 6h jooksul nõudis vaid korra syya). Samas yka tuttav ytles ka, et mis selles siis imelikku on, kui väga hoolikalt ei vahi, ei saa arugi, et imetad. Diskreetsus on muidugi asja võti – paaniliselt varjata pole vaja, aga sihilikult eksponeerida ka mitte. Kui on vaja ringi liikuda palju, oleks hea panustada mugavatesse imetusrinnahoidjasse ja -särkidesse

  • Avatar
    Vasta Kati 9. november 2013 at 23:23

    Siin on tunne et kui last imetad väljaspool kodu siis umbes seisad kuskil püsti, heidad riided seljast, lased oma piimariiuli avalikult paljalt rippu ja siis paned lapse otsa. Tekib selline tunne arvamusi lugedes! Issand, asju saab ju ajada ja Emmed ajavadki nii, ka sallita, et kes ikka jõllitama ei tule, see ei näe sittagi! Mina sain sallita küll nii seal kus iganes isu lapsel tuli! Ja need mehed ja naised kelle paha hakkab, issand, mine mööda, mis sa vahid!?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. november 2013 at 23:25

      Haha, just 😀

    • Avatar
      Vasta Kati 9. november 2013 at 23:27

      Mina olen ühes kohas suure hädaga kunagi vetsus kabiinis seda teinud, see on siis parem? Teine situb kõrval ehk ja siis sina toidad last? Õudne oli. Aga see ikka imikuga ei käi nii et söödad kõhu täis ja siis kannatagu kuni mina annan. Ja pane piim pudelisse soovitus, võin öelda et minu teine laps keeldus pudelitest ja luttidest täielikult!
      Ilusat õhtut sallivad ja rõõmsad kaasmaalased 🙂

    • Avatar
      Vasta Krissumissu 12. november 2013 at 00:10

      õige jutt ! Miskid paksud lehmad kes haisevad ja suitsetvad igal nurgal, sellistele annaks jalaga vastu hambaid, suud selliseid sõnu täis, et paha hakkab. Küüned on lakitud 7 x aga küünealused on sitased. Aga imetava emade peale kiljuvad, nagu oleks see miski pedeporr keset pargipinki ! Andestust sõnade eest aga nii see tundub !

  • Avatar
    Vasta Anni 9. november 2013 at 23:04

    Ma lihtsalt pean ütlema, et ÜLI lahe suhtumine sinu poolt imetamisse! Eriti haige soovitus on: pane piim pudelisse ja siis sööda?!?!?! Mida? Miks peaks lapsele mingi plastmassist junni suhu suruma, kui saaks seda teha kõige loomulikumal viisil, nii nagu inimene on loodud.
    Muidugi niimoodi need mammad tekivad, kellel “piim saab otsa”, viimane moe värk, peale emmaljungasid muidugi 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. november 2013 at 23:24

      Ma peaks siis kogu aeg ju piim IGAKS JUHUKS pudelis, ringi käma?

  • Avatar
    Vasta merka 9. november 2013 at 22:52

    Mina imetan ka omaette last, kuna noh…hm, kuidas seda nüüd öelda,a ga mul on suht kõrge püst ja imetamise ajal muutus see veel suuremaks ja olgem ausad, et see vaatepilt võib mõnel mehel kõnevõime kaotada pikaks ajaks (no ma nägin välja nagu pamela anderson ruudus :D). Mul endal on lihtsalt kuidagi imelik nõnda. Jah, peale sünnitust sain pornostaari keha (hahaaaaa), kuna piht taastus paari kuuga ,aga rind on nagu hjuudz :). naljakas endalgi, mees muidugi laigib veri matsh :). Küll aga ei häiri mind absull, kui keegi avalikult imetab. just täna käisin ujulas ja üks naine imetas pingil istudes titat ja see on nii imeilus vaatepilt, et alati muutun härdaks ja ka seekord :). Enda oma saab nüüd veel vaid hommikul ja õhtul tissi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. november 2013 at 23:03

      Kuule siis sul ju küll vedas 😀

      • Avatar
        Vasta merka 9. november 2013 at 23:33

        tähelepanelikud kindlasti märkasid mu huvitavat sõnauuendust :D. PÜST, mitte büst. sedamoodi saab sellist kehauuendust vaid kutsuda, kui pool tuleb juurde büstile . nali-naljaks, aga selle asjaga pidi nõnda olema, et mõnigal juhul pärats imetamist on rinnad numbri võrra väiksemad, kui enne rasedust. mitte, et see mingi eriti tähtsi asi oleks elus, aga noh nõnda räägitakse. aga rinnaga toitmine on igati “in”. kõik mu välkadest tuttavad fännavad seda täiega, kuna tihtipeale mujal see väga tavaline ei olegi ja siis peetakse neist emadest väga lugu, kes viitsivad nn jännata. ma jändaks lapse aastaseks saamiseni välja, aga minu tegelane ilmutab tasahilju järjest vähem huvi rinna vastu ja eelistab muud lobi, mis talle kokku keeran. eks ma topin seni, kuni veel vähegi võtab :). sina aga tissita rahus kõikajal ja kuaniganes, minu meelest on see igati armas.

  • Avatar
    Vasta Ty 9. november 2013 at 21:56

    äkki aitab juba? suht palaganiks läks teema ära…

    • Avatar
      Vasta thejanette 9. november 2013 at 22:47

      See oli küll natuke ebaviisakas. Teema on väga intrigeeriv ja kui mõni hilisem lugeja soovib oma kogemusest kirjutada ja arvamust avaldada, siis võib seda ju teha. Kommentaaride piirarv pole ette määratud.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 9. november 2013 at 23:01

        Minu meelest ka – las inimesed arutavad, ega ma kätt ette pane :))

      • Avatar
        Vasta Ty 10. november 2013 at 20:18

        Minu kommentaar oli suunatud 16-aastase poisi ereka teema suhtes. Vabandan, kui jäi teistsugune mulje…

  • Avatar
    Vasta kah ema 9. november 2013 at 21:51

    tänapäeval on olemas superlahedad imetamise riided. tõsi, need maksavad ka omajagu…
    isiklikult olen näinud avalikku imetamist, kuid nn varjatud kujul. kord oli naistekliinikus, kus ema pani lapse tissi otsa, ja pluus peale nii, et oleks arvand et laps on lihtsalt süles. teine kord kaeti laia salliga tegevus. sallil oli mitu eesmärki, esiteks see et imetamisprotsessi varjata, teiseks see et lapsele tuul ja päike otseselt peale ei puhuks, kuna teadagi, väikesed kipuvad õhku ahmima kui tuul näkku puhub. reeglina olen näinud seda salliga katmise varianti.

    vahest mõtlen, et tänapäeval on palju jubedamaid asju, mis tekitavad piinlikust. näiteks võib võtta selle, kui naine kannab liigmadalaid pükse, mille värvlist üle punnitavad “sangad” ja kükitamisel tulevad ilmsiks kirevavärvilised stringid-tangad. isegi saledal inimesel ei tahaks aluspesu välkumas näha. eriti riivav on selline vaatepilt lasteaedades, mänguväljakutel…

    igatahes, müts maha selle ees, kes armastab oma last piisavalt, et sööta teda rinnaga kusiganes.

    ja kusjuures. on lapsi, kes ei tarbi pudelit. keelduvad täielikult. samas kui on puhtalt rinnalaps, võib pudeli andmisel võõrduda rinnast.. sünnitusmajas olles rääkis üks ämmaemand, kuidas tal endal rinnaga toites oli piima küllalt, lapse kaal tõusis, kõht oli täis, kuid kui tuli kord, et peab lapse vanaemale hoida andma ja ise kuhugile minema, pidi ta piima välja pumpama, kuid tema õnnetuseks ei tulnud pumbates suurt midagi. seega kõik emad ei saagi piima välja pumbata et hiljem pudelist anda. ja sellisel juhul, miks peaks puhtalt rinnapiimal olevale lapsele andma väljas olles pudelitoitu, rinnapiimaasendajat, kui otse rinnaga ruttu ära toites saaks palju kiiremini. pole karta et laps saab liiga leiget või liiga sooja toitu. samuti leian ma, et need poetoidud on ka sellise kaheldava kasulikkusega, kui võrrelda rinnapiima. on nad ju siiski erinevatest ainepulbritest kokku segatud. nii mõnelegi lapsele need ei sobi, kuna sisaldavad lehmapiimavalku. oma mugavusest, või sellepärast, et kellegil teisel riivab silma rinnaga toitmine, ei soovitaks eluilmaski anda piimapulbrit.

  • Avatar
    Vasta Ilona 9. november 2013 at 20:22

    Kahjuks eelnevale ei oska tõesti öelda, miks poiss punastas, sry, kuid isklikult arvan, et vältida otseselt selliste olukordade võiks natukene avaramalt mõelda. Minu idee järgi peaksid saama kõik imikud toidetud kusiganes ja millal neil seda vaja, aga vastavalt situatsioonile oleks vaja natukenegi mõelda, et kuidas see siiski antud olukorras välja näeb!

    • Avatar
      Vasta Ilona 9. november 2013 at 20:25

      sry, väljendan enda mõtteid halvasti.Tahtsin öelda, et minu idee järgi peaksid saama kõik imikud toidetud kusiganes ja millal neil seda vaja, aga vastavalt situatsioonile oleks vaja natukenegi mõelda, et kuidas see siiski antud olukorras välja näeb ning vastavalt sellele seda protsessi kohendada!

  • Avatar
    Vasta kah ema 9. november 2013 at 17:01

    oma laps on ikka eelisjärjekorras. vaata kust poolt soovid.
    ja seltskonnas kõigi meele järele olla? laps hakkab süüa nõudma, tõused kohusetundlikult püsti, küsid kõigilt, et kas olete nõus? lapsel kõht tühi ja kas kedagi häirib? ja kui 10-st 1 pole nõus siis tuleb arvestada temaga ja lasta lapsel röökida.

    tänapäeva maailm läheb kangesti selles suunas, et pole otseselt tabu asja enam. alati on inimesi, keda häirib teise inimese tegevus. mõni käib ümber riietega, mis ei sobi kehakujuga, teine käib kaltsudega, kolmas suitsetab avalikult (ok, see on tegevus mis võiks toimuda teistes eemal), mõni toidab last avalikult. olen alati arvanud, et on olukordi, kus arvamus tuleb omale hoida ja selle avalikust väljaütlemisest hoiduda. nt, kas kujutate ette olukorda, kus siis ema toidab last avalikult, juurde astub 1 inimene, kellele see tegevus ei sobi, ja ütleb, et toitke oma last kusagil mujal!!.
    ei ole viisakas minna ütlema ka siis, kui näen, et perekond istub kiirtoidukohas oma ilmselgelt ülekaalulise aastase lapsega ja laseb tal friikaid ja purgerit närida.
    ja ka see 16 aastane kel erektsioon tekkis. millegi pärast on mul mõte, et selles vanuses noored poisid erutuvad suht iga asja peale mis vähegi erootikat meenutab, aja pikku põnevus kaob, osatakse oma erutusi suunata sobilikematele olukordadele.
    samuti selle poisi kohta oleks huvitav teada, kas ta hakkas punastama oma reaktsiooni pärast, või oli tal ebamugav konkreetselt selle naise tegevuse pärast? ema arvamus on 1, kuis poisi arvamus teine juu…

  • Avatar
    Vasta :) 9. november 2013 at 16:35

    1) Mul on täiesti suva ja minu poolest imeta seal kus iganes hing ihkab.
    2) Olen näinud avalikus kohas umbes 2-3 aastast last ema pluusi sikutamas, et tahab tissi. Ja siis ema kiidab takka, et jah, ikka veel annab rinda talle.. Peas käis tuhat mõtet läbi.. Ma saan aru, et annad rinda.. Aga kas ikka nii suurel lapsele ei peaks selgitama, et ikka avalikus kohas seda ei tehta ja teeks kodus? Suurem laps saab hästi aru. Avalikuks kohaks oli sellisel juhul siis lastehoid, mida käis vanem vaatamas.. Ja laps nõudis rinda. Muidugi oli seal mitu miinust veel.. Minu jaoks näitab see seda, et laps reaalselt ei saa hakkama ja pole valmis olema emast eemal.
    3) Ja muidugi on poes täis neid pubekast poisse, kelle silmad vist särama lööksid ja punastades eemale läheks 😀

    Kahjuks on eesti ühiskond selline nagu ta on.. Tee mis tahad. Ükskõik, mida sa kuskil teed, miski on ikka halvasti 🙂

    Aga peaasi on see, et Maril kõht täis ja laps ei röögiks :D.

  • Avatar
    Vasta thejanette 9. november 2013 at 16:07

    Mina täna kohvikus imetasin, ei vaadanud teiste inimeste poolegi aga mingit taunivat suhtumist ei märganud ka seltskond, kus istusin. Laps muutus virilaks ja röökida ju ei lase. Kuna mu laps pudelit ei võta, siis see variant langeb ära. Ma panin küll salli natukene ümber aga ei teinud asja endale ebamugavaks. Ega teistele. Suvel imetasin kandelinas käigupealt, keegi ei saanud aru. Aga siiski, kodus on parem. Väljas olles on nii palju müra ja muud jura, laps hakkab ringi vaatama ja vingerdama. Imetavad emad mulle meeldivad, saan ise ka natuke julgust juurde. Varem põdesin rohkem, nüüd on mõnusam. Olen imetamispluuside ja -rinnahoidjatega varustatud, need paljastavad minimaalselt. Las inimesed vaatavad, või ei vaata. Olukorda arvestades olen mina teinud endast oleneva, et olukord oleks võimalikult okei, muu on nende enda teha.

  • Avatar
    Vasta Ilona 9. november 2013 at 15:28

    Issand,ma lihtsalt tõin ühe näite, miks te nii vaenulikud olete. Minu loo moraal on, et võiks tõest iarvestada ka nendega, kellele see nii meelt mööda pole( loe: toita natukenegi kinnisemalt, a la keerata ära, kehahoiak nii, et ei oleks nii märgata , rätik vms). Ma ei väida, et 16-aastase lapse vajadused olema tähtsamad kui imiku omad, ja keegi ei oleks pidanud bussist maha minema, aga tollel emal OLI võimalus seda teha natukeneGI privaatsemalt, aga 16-aastase ainuke variant bussilt maha minna?Keegi ju ei öelnud talle midagi vms, lihtsalt natukenegi diskreetsemalt oleks äkki? võinud olla. Ma toongi näite, et Malluka puhul piltide järgi ma isegi ei saaks aru et ta toidab ja usun et paljud veel!
    Ka tolle noormehe ema polnud ennem selle vastu, aga kuna seda eksponeeriti NII avatult siis oli tema pere kannataja.
    Võib-olla oli see konkreetne hetk selline, et rahvast täis buss, nii et seisjad hõõruvad vastu istujaid, palav päev, et iga situatsioon on erinev…misiganes.

  • Avatar
    Vasta Mennu 9. november 2013 at 14:50

    Täitsa perses no ma ütlen ! Vastikud väiklased inimesed! Mida te siis vahite seda tissi,kui ei meeldi?!Keerake pea ära,minge mööda,vms! Aga ei,ikka peate passima ja siis lihtsalt ajaviiteks sellest ka tragöödia tegema! Tegelikult on ju nii…kui noor ema annab rinda avalikult,siis on probleem,et oi näe tiss paljas,fui ,fui! Ja siis puhteestlaslikust õelusest…kui ema annab vastsündinule pudelitoitu,milleks võib ka olla miljon põhjust,siis on ka häda,et näe on ikka ema,rinda ei annagi! Kui te soovitate rinda andvatel emadel koju joosta tissitama vms,siis habage ka mäkist oma burks ja kaduge koju õgima! Jumala eest…sama teeb välja ju!

    • Avatar
      Vasta elex86 9. november 2013 at 16:05

      Paneks lausa 200 laiki! 😀

      Mina ise oma lapsi avalikult pole tissitanud j arvan, et ei tee ka seda. Kuid sellegi poolest arvan ma, et kui ema otsustab last avalikus kohas tissitada, siis andku minna. Mis siis sellest? Ära vaata kui ei meeldi! 😛

  • Avatar
    Vasta :) 9. november 2013 at 14:36

    Imetamine avalikus kohas on ok ja selle kohta ei ole midagi öelda. Haige on aga see, kui emmed imetavad oma lapsi, kes on juba 2 või 3 aastased. See on lausa kahtlane.Need emmed küll õigustavad end, et aga laps tahab ju…kuigi tegelikult asi selles, et ei suuda end oma lapsukese küljest lahti rebida. Kõike tuleks ikka mõistlikult võtta.

  • Avatar
    Vasta Ellin 9. november 2013 at 14:02

    Oh jah, ühel emal oma pojast kahju, sest tal tekkis erektsioon, teisel emal oma pojast kahju, sest too hakkas näljast röökima… ei tea, kumb ema oleks oma pojaga siis pidanud bussist lahkuma, kumma lapse probleem oli olulisem? Miks peaks 16-aastase lapse vajadused olema tähtsamad kui imiku omad??? Kas paremini suudab oma vajadusi ja emotsioone kontrollida juba peaaegu täisealine või rinnalaps?? Ajuvaba ikka, millest inimesed probleemi teevad. Samas kindlasti seda 16-aastase poisi ema ei häiri, kui poiss külastab pornosaite või piidleb salaja rannas ilusaid poolpaljaid neiusid ja omal kõvaks ajab, sest ema lihtsalt ei juhtu seda nägema. Tegelikult ongi arusaamatu, miks peaks üks pisikene laps kannatama nälga või hirmu lihtsalt seetõttu, et see loomulik tegevus, milleks tegelikult naise rinnad loodud ongi, häirib ümberkaudseid täiskasvanuid. Sest olgem ausad, väikeseid lapsi ei häiri see tegevus mitte kunagi, kui nende endi vanemad pole meelestatud negatiivselt. Ka minu lapsed on näinud teisi inimesi avalikult imetamas, aga kuna meie jaoks on see normaalne ja loomulik, siis peavad ka minu lapsed seda täiesti tavaliseks ega jää vahtima, mõningal juhul vaid kommenteerivad, et näe, tita sööb. Aga kui lapsevanemad pööritavad oma laste ees imetavat ema nähes silmi, kommenteerivad negatiivselt ja tunnevad ennast häiritult, siis kahjuks võivadki lapsed saada eluaegse trauma ja nii kurb kui see ka poleks, käituvad ise täiskasvanult sama taunivalt imetamisse. See, kui keegi näeb imetamises hoopis “rindadega lehvitamist” ja “erootilist” poolt, on paraku nende endi peades kinni. Võibolla mõnda inimest erutab ka nt naba, äkki peaks kõik nabapluusid ära keelama. Ükspäev liikus fb-s ringi tore 2013 aasta koolilõpetajate galerii, kus oli nii paljastavaid kleite, et seal polnud mõtet rääkida ainult rindade nägemisest. Ja ometi nendele inimestele plaksutab saalitäis inimesi, kui nad astuvad lavale diplomit vastu võtma. Inimesed, saage üle sellest, et tiss on pornograafiline või erootiline ja see võetakse välja selleks, et seda teile “näkku toppida ja lehvitada”! Ma arvan, et igal emal oleks hea meel, kui tal õnnestuks oma poeskäik teha ära kiirelt, ilma et lapsel vahepeal kõht tühjaks läheks, aga kui see tõepoolest just sel hetkel juhtub, on absoluutselt kõikide huvides, et ema pistab lapsele tissi suhu. Või need avaliku imetamise vastased tõesti naudivad seda, et laps röögib ainuüksi sellepärast, et nemad ei soovi lapse ema tissidest mööda jalutada???? Oi, mind ajab see teema närvi ja toetan sind, Mallukas, oma kahe käe ja kahe tissiga! Vähemalt tean, et olen oma kolme lapse jaoks teinud kõik, et nende elu algaks turvaliselt, nutu- ja stressivabalt ja loodan, et tulevikus kasvavad nendest tolerantsed kaaskodanikud. Ja oma neljandat last kavatsen imetada täpselt sama avalikult.

    • Avatar
      Vasta Kaisa 9. november 2013 at 17:30

      “Kas paremini suudab oma vajadusi ja emotsioone kontrollida juba peaaegu täisealine või rinnalaps??” Sellest lausest saan aru mina seda, et see 16-aastane teismeealine, hormoonidest pulbil noormees oleks pidanud oma erektsiooni kontrollima?
      16-aastane noormees ei näe rinnaga toitmist kui ilusat ja harmoonilist tegu, mille tulemusel laps saab kõhu täis. Tema näeb rinda, ja paratamatult seostub rind tema jaoks seksiga. Jah, 16-aastane “peaaegu täisealine” laps suudab oma emotsioone kontrollida, aga kas ta suudab kontrollida erektsiooni… ei ole selles nii kindel.

      “Samas kindlasti seda 16-aastase poisi ema ei häiri, kui poiss külastab pornosaite või piidleb salaja rannas ilusaid poolpaljaid neiusid ja omal kõvaks ajab, sest ema lihtsalt ei juhtu seda nägema.” – pornosaitide külastamine, oma toas nelja seina vahel, kaasaarvatud eneserahuldamine on 16-aastase puhul täiesti normaalne. Sama normaalne kui imetamine. Ja see, et ta rannas vaatab poolalasti naisi…nendest ei saa mööda vaadata ju. Rand on… rand 😀 Hormooni teevad antud eas oma töö…kas ta peab rannnas silmad kinni käima? Ja vaevalt ta oma erekteerunud peenise üle rannas täiega uhkust tunneb, endal MEELEGA KÕVAKS ajab, ja sellega ringi lehvitab.
      HORMOONID peaksid kolm last sünnitanud naisele olema väga tuttavad. On asju mida ei saa kontrollida.

      Aga muidu olen nõus. Jah, lapsel tuleb kõht täis sööta, vahet pole kas oled poes või kohvikus. Avaliku imetamise vastu ei ole mul midagi, ja ei vaata viltu kui keegi seda tegema peaks.

      • Avatar
        Vasta Ellin 9. november 2013 at 23:59

        Ei, ma ei mõtlegi, et 16-aastane noormees peaks kontrollima oma erektsiooni, sest see on võimatu, ükskõik kas paljast rinda bussis nähes või rannas või internetis. Aga see, kuidas ta selle erektsiooniga ja oma emotsioonide väljendamisega hakkama saab, on juba teine asi. Nagu ma ütlesin, mõnda inimest erutab võibolla ka naba nägemine, mõnel teisel paneb fantaasia tööle ehk miniseelik, mis pole sugugi ebatavaline nähtus meie kultuuriruumis. Ja kui tulebki erektsioon, no mis siis teha, kas sellest on vaja teha probleemi? Kas pole mitte erektsioon sama loomulik asi kui lapse söötmine? Minu väide on see, et oma käitumist saab igal juhul paremini kontrollida täiskasvanu kui imik. Kui imikul tuleb nälg/hirm vm emotsioon, siis tema väljendus sellele on nutt. Kui suurel poisil tuleb erektsioon, siis mis selle väljendus on, ebamugavustunne? Kas ebamugavustunne on võrreldav näljaga? Noortel poistel võibki ju erektsioon tulla sisuliselt ükskõik kus, koolis – rannas – peol. Kas iga kord on probleem ja tuleks eemaldada probleemi allikas või on see just täiesti normaalne? Minu meelest ongi normaalne, et võib tulla erektsioon ja seda mitte ainult lapse söötmise peale, seega kui neiud võivad rannas käia bikiinides ja tüdrukud tänaval miniseelikutes/nabapluusides, siis täpselt sama õigusega võiks üks ema toita oma last rinnaga.

  • Avatar
    Vasta Britt 9. november 2013 at 13:52

    Ma arvan ka, et inimesed võiksid olla natukene tolerantsemad selle imetamise suhtes. Suurimad kaagutajad on need, kes pole tegelikult avalikult imetavat naist näinudki vaid lihtsalt eeldavad, et see käib umbes nii, et tõstad omal pluusi üle pea ja kukud aga toitma, nii et su rinnad kõigile näkku hüppavad. Tegelikult saab aga seda teha niivõrd märkamatult ja diskreetselt, et need samad ilkujad kõnnivad ilmselt iga päev mitmest söövast beebist mööda ilma midagi aru saamatagi 😉

    Ise eelistan küll võimaluse korral erinevaid imetamistubasid ( Kaubamaja mähkimistuba on näiteks super) aga kui vaja, saab ka mujal söödetud. Kuskile tualetti selle jaoks tõesti ei roni ja vaatan väga kurja pilguga neid kes arvavad, et see olekski õige koht kus oma beebit toita

  • Avatar
    Vasta Sorry 9. november 2013 at 13:33

    Mallukas, et iga su kommentaari juures kiunuma hakkan, aga sinu nähvitsemine on minusse sisse juurdunud:D Lihtsalt toon omapoolseid argumente sinu omade vastu, et sa lihtsalt teaksid, et kõik ei mõtle nii, nagu sina

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. november 2013 at 13:39

      no siis oleme ühtekad 😀

  • Avatar
    Vasta Ilona 9. november 2013 at 13:24

    Aa, vabandust, jätsin lisamata, et Mallu, sinu puhul tõesti ei saaks arugi ,et imetad, sul on spets rinnahoidja, ja kui just ninapidi rinda vahtima ei jookse, siis ei saaks nagu arugi, vägagi privaatne ja hea valik. Samas seal bussis ma sain nii aru, et too naine lasti tavarinnaahoidja ühe poole lihtsalt alla, kogu rind paistis!

  • Avatar
    Vasta Ilona 9. november 2013 at 13:15

    Ma tahaks lihtsalt lisada omalt poolt kommentaari. Ma ütlen ette ära, et minul kui naisel on ka tõesti ükskõik, kes kus oma last toidab, mina lähen oma teed ja ei tee välja. Kuid mul tuttav ema rääkis, et nemad olid sõitnud suvel bussis oma teismelise pojaga(vist 16), ja nad seisid vahekäigus. Samas äärepool istuv noor kena naine oli oma tissi välja tõmmanud ja hakanud imetama oma last. Ma ei oska kommenteerida, milline rinnahoidja/pluus tal oli…Kuid see toimus selle noore poisi silme ees ja tal tekkis erektsioon ja poisil oli väga ebamugav, hakkas punastama/kihelema, samas ta ei saanud midagi teha, buss oli liiga täis, et kuhugi liikuda. Emal oli oma pojast väga kahju ,sest olgem ausad…see on ka loomulik reaktsioon ja midagi parata nagu ei saa…. Sellest hetkest hakkas too ema negatiivselt sellisesse asja suhtuma, et natukene võiks ikkagi aega ja kohta ka valida, sest tolle noormehe suhtes oli situatsioon veidi ebaaus.

    • Avatar
      Vasta Liisu 9. november 2013 at 18:22

      Kindlasti ei olnud buss nii täis, et ei oleks saanud pead ära keerata või ennast siis imetava ema poole seljaga keerata, minu arust pole siin midagi ebaausat.

  • Avatar
    Vasta Maris 9. november 2013 at 13:11

    Loomulikult sa ju kummardad seal kui lapsel tiss suust väljas ja siis veel raputad oma tissi ehk siis lehvitad sellega 😀 Tiss on lapse suus ja kui ta selle välja ajab siis kas tal on kõht täis või ajad uuesti ta sinna otsa mitte ei liputa sellega mööda poodi ringi 🙂 ja pealegi naised ju kellel on rinnalapsed ei käi ju väljas-poes jne 😀 Umbes selline loogika on nende poolt kes seda taunivad. Keegi ei käsegi vahtida kui ei taha. Tubli oled 😉

  • Avatar
    Vasta M. 9. november 2013 at 13:05

    Mul pole avalikus kohas imetamise vastu ilmselt midagi. Võib-olla ehmataks ära, kui alguses näen, aga see on mu enda mure. Mis mulle ei meeldi, on sinu suhtumine. Jätab väga lahmimise mulje. Selle asemel, et mingit normaalset arutelu ärgitada, teed sa lihtsalt neid inimesi maha, kes tõesti tunnevad mingit tohutut ebamugavust nähes poeriiulite vahel paljast tissi. Selliseid inimesi on ja neid võiks ka mõista nagu nemad sind peaksid mõistma. Sinu lause: “See, kas keegi seda nähes saab nüüd eluaegse trauma ja vajab psühholoogi abi järgneva elu jooksul, ei huvita mind üldse” näitab sinu mõnesugust egoismi ja isekust. Loomulikult teab igaüks kõige paremini, mis on õige, aga vahepeal võiks ju teiste arvamuse üle ka mõelda, äkki on seal mõni iva. Ma ei käsi sul oma tisse peita, imeta kus tahad, aga miks niimoodi kisada ja teisi maha teha? Mine proovi avalikus kohas imetada ja ilmselt ei tule keegi väga (kui üldse) sulle ütlema, et jou, mine kuskile nurga taha. Sest need inimesed arvestavad sinuga. Jah, vb neile ei meeldi su tegevus, aga saavad üle, so what?
    Üldiselt on näha, et kui keegi arvab teisiti kui sina, siis sa kommenteerid mingi lapsiku sarkasminoodiga ja ei haara sealt midagi. Võib ju lihtsalt aktsepteerida teise inimese arvamust ja eluga edasi minna. Kogu mu point on see, et sa võiksid vähemalt proovida teisi inimesi mõista. Varem tundusid selline elurõõmus, oskad nalja teha, sarkasm ju ka iseenesest hea, aga viimasel ajal oled kuidagi muutunud. Oled lasknud mõnes kohas ennast täielikult mingisse kasti suruda, mida poleks sinu blogimise alguses üldse osanud oodata.
    Oled ka selline vabam inimene, meeldib spotlightis olla. Ärgitan sind reaalselt asja proovima, mine imeta nii paljudes kohtades, kui süda lustib ja tee meile ettekanne. Kui ongi mõned inimesed või selliseid inimesi palju, kes sind kuskile salli sisse ära üritavad peita, siis okei, see oleks imelik ja lahmi nii palju kui tahad. Aga äkki mõni müüa toob sulle hoopis tooli veel, kus samal ajal istuda.
    Ok, ma lõpetan oma liiga pika kommentaariga nüüd.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. november 2013 at 13:11

      Eks ma hakkangi imetama seal, kus vajadus tuleb ja kindlasti annan kunagi ka teile teada.

      Kahju, et sulle on jäänud mulje, et mind ei huvita teiste arvamus, aga mõned teemad on sellised, kus ei huvitagi. Näiteks kui mul on valida, et kas traumeerin mingit eite või söödan oma last – valik on mulle kerge.

      Ja tõsi, mulle ei meeldi nõrgad inimesed, nad on minu meelest haledad 🙁

      • Avatar
        Vasta Väga 9. november 2013 at 13:17

        Need, kes sinuga ühtmeelt ei ole, on eided? 😀 Sind võib siis titeeeideks kutsuda 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 9. november 2013 at 13:42

          absoluutselt võid, ma kutsun paljusid inimesi eitedeks. Ka ennast :))

    • Avatar
      Vasta Väga 9. november 2013 at 13:15

      Hästi kirjutatud! Täpselt see, mida mina mõtlen 🙂

  • Avatar
    Vasta Riina 9. november 2013 at 12:45

    Rääkiv ja kõndiv ja hammastega laps üldjuhul saab rinda vaid hommikuti ja õhtuti. Selles vanuses pole see enam põhisöök, pigem lähedus- ja kindlustunde vajadus. Hetkel on minu tütar 1a.5k vana, kõnnib, räägib ja omab peaaegu kõiki selles vanuses olevaid hambaid
    ja ma ei näe mingit põhjust, miks ma peaksin talle mitte rinda andma, kui ta õhtul magama läheb või kui ta hommikul ärkab. Seltskonnas ja mujal sööb ta ikka korralikku toitu :-).

  • Avatar
    Vasta ct 9. november 2013 at 12:42

    Ma ei tea kas keegi on juba soovitanud, aga isenensest võid ju kaasas kanda ka neid kiirtelke. Noh, et kui lapsel kõht tühi, siis tõmbad keset poodi telgi nöörist püsti ja ajad sees asja ära. Pärast tõmbad nöörist kokku ja toimetad edasi. Sama võid ka teha ju kodus. Muidu, mõtle, äkki mõni pervarist naaber aknast näeb kuidas sa last toidad…

  • Avatar
    Vasta jultsik 9. november 2013 at 12:39

    Inimesed, SAAGE ÜLE?! See on iga ema enda asi, KUS ja MILLAL ta last toidab. See, et teid võib häirida, see on tõesti teie enda kompleksites juba. Laps tahab süüa ja tal on suhteliselt pohhui, kas on mõni ehmatusest lämbuv mutt või ilge boneriga kutt ümbruses. Tema tahab süüa ja muu teda ei koti. Ja mina olen ka selle poolt, et laps saaks ÜKSKÕIK KUS süüa, sest last ju ometi ei hakka näljutama selle pärast, et mõni inimene kohe rinda nähes täis kuseb end. Muidu näete tisse igal pool meedias ja sarjades ja mõni vaatab lausa porri, et näha paljast tissi lehvimas, kuid kui asi puudutab imetamist, kus tissi polegi õieti näha, on kisa jubedalt lahti. Miks vaja?!

  • Avatar
    Vasta ktibu 9. november 2013 at 12:39

    Kõik on väga ok!
    Ainuke imelik asi imetamise puhul on need emad, kes toidavad juba kõndivat ja rääkivat last, kellel kõik hambad suus. Siis nii suure lapse imetamist ma ei pea vajalikuks, eriti kui seda avalikult seltskonnas teha.

  • Avatar
    Vasta Riina 9. november 2013 at 12:35

    Ma olen mõlemaid lapsi imetanud seal, kus parasjagu vaja. Kohvikus, rannas, pargipingil, lennukis, lennujaamas. Õnneks sündisid mõlemad kevadel, nii et suvel oli seda suhteliselt muretu teha. Ja sättida oma elu nii, et sa lähed välja ainult siis, kui sa oled kindel, et lapsel ei lähe kõht tühjaks – no ma ei tea…..kaua eelnev kommentaator siis kodus istus? Või käisidki ainult poole tunni-tunni kaupa väljas? Jabur kuidagi.
    Mina ju suudan oodata, kui mul kõht tühjaks läheb, et “oh, kodus on suppi, ma söön siis, kui ma koju jõuan”, aga katsu sa öelda paarikuusele, et “nüüd ootad pool tundi, ma ostan piima ja leiba ja küünelakki ja siis läheme koju, pimedasse magamistuppa, et jumala eest, keegi ei näeks kuidas sa sööd”. Ta röögib ennast selle peale hingetuks ja SEDA on juba palju ebameeldivam taluda.
    Nii et – tugevat närvi ja kui keegi Sind vahtima jääb, siis näita talle keelt 🙂

  • Avatar
    Vasta Kat 9. november 2013 at 12:34

    Kui lähtuda sellest loogkast, et enamus inimesi on paljast tissi oma elu jooksul nagunii näinud, siis… sama loogika järgi võiks ju palja kanni või palja tuti või palja noksiga ringi käia, sest “nagunii on enamus seda kunagi näinud” 🙂 Ehk et minu arust on mõned kehaosad lihtsalt sellised, mida ei sobi väga ilmarahvale vaatamiseks välja panna.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. november 2013 at 12:35

      No aga tutiga sa kedagi ei sööda ju, või mis?

  • Avatar
    Vasta Siku 9. november 2013 at 12:30

    Oi, Mallu, terve postitus kohe minu kommentaari peale 😀 Nagu ma ütlesin, siis see mu oma kiiks, et ei taha et teised(just meessoost isikud) näevad. Naised on savi. Mu tissid on minu jaoks lihtsalt nii pühad, et isegi imetamine ei muuda mu arvamust nende välgutamise osas 😛 Sa oled muidugi palju vabameelsem ja äärmuslikum, ja pole ka varem ju neid nii kiivalt varjanud 🙂 Ja ma juba kommentaari kirjutades teadsin, et sa leiutad selle varjatud imetamise ja burksi söömise ja salli näkku surumise kohta mingi seose 😀 Aga okei. Mind muidu imetamine ei sega absoluutselt, ongi just väga armas asi, aga kujutan ette et mehega koos olles oleks küll ebamugavustunne. Sest on ette tulnud sellist olukorda ja mõlemad tundsime natuke kohmetult ennast. Vb jah oma kompleks et ei meeldi kui mingid paljad tissid mehele näkku lehvivad 😀 Muidu igati imetamise ja ka avaliku imetamise poolt thumbs up! Eks igaüks ise teab, kus tema sisemised piirid jooksevad, kas varjata või mitte. 😉

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. november 2013 at 12:35

      Ma tahtsin sinuga tegelikult FBis rääkida, aga sa olid offline :((

    • Avatar
      Vasta Kairi 9. november 2013 at 17:06

      Mis su mees pole sind kunagi paljalt näinud?

      • Avatar
        Vasta Siku 11. november 2013 at 01:16

        See lause jäi vist jah natuke segaseks. Mõtlesin siis seda, et kui olen parajasti mehega koos poes ja siis jalutab kuskilt riiulite vahelt palja tissiga naine vastu, laps tissi otsas. Siis oleks nagu natuke ebamugav ja veider küll. Mul ei ole imetamise ja ka avaliku imetamise vastu midagi, lihtsalt ei mõistagi just seda, et miks peaks seda kuskil keset rahvamassi tegema, kui oleks võimalus ka rahulikult kuhugi pingile maha istuda, kus vähem-sigimist sagimist. Mõjub lapse närvisüsteemile ka hästi:) Ei peagi ju tingimata salli peale panema, kui tundub lapse suhtes ülekohtune või ebamugav, aga miski vaiksema nurga ikka ju leiab, kus KÕIK inimesed ei pea su tissiilu tunnistajateks olema 🙂 Nende piltide kohta muidu – väga äge, et propageerid rinnaga toitmist ja selle konkursi raames on see piimaleti pilt tõesti andekas(kui see oleks selline ühekordne taotuslik värk). Aga ise ma tõesti poes ringijalutavaid palja tissiga imetavaid emmesid kohata ei tahaks, veelvähem igapäevaselt, nii et ma siiralt loodan et see mingit massihullust ei tekita 😀 (muide, on ka neid, kes istuvad imetades teadmata põhjustel ka teine tiss paljas, ja veel hullemal juhul mudivad seda teist – loodame, et asi nii hulluks ei lähe :D)

      • Avatar
        Vasta Siku 11. november 2013 at 01:49

        Aa, ja selle piimaleti pildi kohta veel.. Pisipildina tundub väga haige, kuidas selle taustaloleva vanamehe pea oleks justkui Mari keha küljes 😛 Benjamin Button.

  • Avatar
    Vasta Jänx 9. november 2013 at 12:26

    Suhteliselt haige tegelikult. Suur draama, kui ilus noor ema oma last imetab avalikult. Aga kui rannas mõni (vabandan, kui kedagi solvan) paks härra oma manboobidega liputab, siis kõik okei. Armas on vaadata, kui keegi oma last toidab rinnaga, mitte et ma mingi pervert olen.:D aga lihtsalt, see on südantsoojendav.
    Ära üldse võta hinge neid kommentaare jms. Jätka samas vaimus! 🙂
    Ps! Sain ka täna sinu pildile like panna.:) Eile otsisin ja ei leidnud, täna leidsin.:)

  • Avatar
    Vasta Marika 9. november 2013 at 12:22

    Kuna mul endal pole lapsi, siis olen avalikus kohas imetajaid suht ignoreerinud. Pigem tekitab tõesti ebamugavust avalikus kohas urineeriv parm või ropendav 13-aastane plika. Kusjuures nii palju kui ma näind olen neid imetajaid, siis tiss ju ei paistagi üldse. Isegi rannas on rohkem paljast keha ja ööklubides.

  • Avatar
    Vasta Liss 9. november 2013 at 12:20

    Mul ei oleks vist küll sooja ega külma, mis teised arvavad, kui kuskil avalikult imetama peaks. Siiski imetan ma last alati kodus. Miks? Sest arvan, et väikesele imikule on rahulik ja turvaline keskkond söömiseks tähtis. Kui laps vajab süüa, lähme magamistuppa, räägin temaga vaikselt juttu ja laps mõnuga keskendub söömisele. Söömisele kulub alati kuskil 30-45 min, ta ei neela niimoodi õhku ja gaase pole 7 elukuu jooksul kordagi olnud. Täiskasvanutel nii ka lastel on söömiseks vaja teatud aega, et “nüüd istun maha ja söön kõhu täis”. Olen siiani hakkama saanud nii, et kordagi pole vaja olnud kuskil poes ega kohvikus sigina-sagina keskel imetada. Kokkuvõtteks tahan öelda, et lapse imetamine on intiimne tegevus, aga mitte sellepärast, et keegi (ühiskond) nii arvab, vaid seepärast, et ma ise tunnen nii.

    • Avatar
      Vasta Ty 9. november 2013 at 12:30

      Täiesti nõus.

      • Avatar
        Vasta kissi 12. november 2013 at 09:49

        Kusjuures ma tahtsin t2pselt sama kommenteerida. Mind avalikult imetavad emad absoluutselt ei h2iri, aga h2irivad naisterahvad, kes k2ivadki reaalselt laps tissi otsas ringi. Mul on alati sellest lapsest kahju. Istu maha ja imeta, pole probleemi, on sulle mugavam ja on lapsele ka. See laps tissi otsas ringijalutamine on t6esti nagu mingi mustlane.

  • Avatar
    Vasta Aga 9. november 2013 at 12:19

    Juba austusest teiste vastu ei peaks oma tissiga mööda poodi ringi lehvitama. See on nii ebaviisakas ja näitab matslikkust

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. november 2013 at 12:22

      Ju siis olen mats :))

      • Avatar
        Vasta kah ema 9. november 2013 at 16:24

        mats maalt ja obesega 🙂 teen mis tahan, kuna tahan ja kuidas tahan!!! elame vabas maailmas ja püüda teistele meele järele olla…see oleks katastroofiline, kuna niipalju kui on inimesi on ka arvamusi.
        ma ise pole avalikult imetanud, pole seda luksust olnud, kuid ei vaata ka viltu inimestele, kes seda teevad.

    • Avatar
      Vasta Aili 9. november 2013 at 17:15

      Nüüd peetakse matslikuks juba siis imetamist, mis on emaks olemise kõige loomulikum osa. Jah, ma saan aru, et “avalikku imetamist”; aga ausõna kui meil on siin maailmas juba nii palju lollust mida võetakse tänapäeval kui tavalist asja, siis kindlasti mitte ei tohiks ka avalikku imetamist kuidagi matslikuks nimetada.
      Minu arust on näiteks matslik kogu see suitsetamine ja sellega mööda tänavat ringi käimine. Ka häirib tohutult ja on väga ebaviisakas… lisaks sellele veel rikub teiste tervist ka… aga vot sööv laps on see meie ühiskonna madalpunkt ikka. Dssisas kraist tõesti :/

  • Avatar
    Vasta Merily 9. november 2013 at 12:19

    See pilt kus on taustal kirjas piimatooted, on lihtsalt nii hea ja läheb kuidagi väga teemasse 🙂

  • Avatar
    Vasta Aga 9. november 2013 at 12:18

    Nendeks juhtudeks, kui poodi või kuhugi avalikku kohta vaja minna, saab piima lutipudelisse ka panna. Mulle küll ei meeldiks kui poes tiss paljas mingi mammi vastu jalutaks.. Ma saan aru, kui kuskil õues pargis nt, siis ei häiri. Aga poes võiksid inimesed nirmaalselt käituda. Ei saa mõelda ainult iseenda peale. Maailm ei keerle ainult sinu ümber!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. november 2013 at 12:22

      Keerleb siis hoopis sinu ümber?

      • Avatar
        Vasta Aga 9. november 2013 at 13:07

        Poes on peale minu veel palju inimesi, seega peab arvestama teistega ka, mitte ainult minuga. Kui sa tiss ripakil poes oled, siis ei häiri sa ju ainult mind

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 9. november 2013 at 13:09

          Aga kelle probleem see on? 😀

    • Avatar
      Vasta Kätlin 9. november 2013 at 12:43

      Tiss on ikka lapse suus kui ta sööb, mitte ei lehvi niisama.

      • Avatar
        Vasta Väga 9. november 2013 at 13:29

        Sul ongi see põhimõte, et kõik, mis sina oma ajuga korraldad, on teiste probleem. Pindu teiste silmas näeb, palki enda omas mitte.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 9. november 2013 at 13:40

          Ma saan aru, et ma räägiks siin, et ma enda lõbuks tahan palja tissiga ringi joosta. Jutt on siin ikka lapse söötmisest 🙂

  • Avatar
    Vasta Merilin 9. november 2013 at 12:17

    Kurb kui õelad on eestlased üksteise vastu. Elan ise soomes ja olen imetanud väga palju avalikes kohtades aga millegipärast ei ole ma siiani märkanud ühtegi halvustavat pilku. Alles hiljuti viibisime koos mehe ja lapsega restoranis kui äkitselt tahtis poja süüa saada. Kõrval lauast üks vanaproua naeratas ja ütles, et kui laps sööb sul tissist siis anna aga julgelt siinsamas. Ei pea ekstra selleks ära minema kuskile. Mitte keegi ei vaatanud viltu, pigem oli selliseid sooje naeratusi meie poole. Korra olen ka imetanud eestis kaubanduskeskuses ja kusjuures väga rahulikus nurgakeses, sain paar korda kindlasti halvustavaid pilke ja kommenteerimist tunda. Lausa õudne!! Muideks meie pojal pole samamoodi välja kujunenud veel kindlaid söögiaegu ( poja saab kohe 2 kuuseks ). Kord söödan ja vahe on 4h , kord jällegi sööb kõhu täis ja 20min pärast nõuab uuesti süüa. Võta siis kinni, kuna on see aeg et saab rahulikult poes käia ja kuna peab kodus olema valves. Ei pea silmad suured peas vaatama jääma, kui selline tegevus kedagi häirib. Ilmselgelt on emadel ükskõik, kus nad lapsele süüa annavad, kui selleks vajadus tekib. Vaevalt keegi keset poodi ilmaasjata topib lapsele rinna suhu, et saaks vaid tissi välgutada. 🙂

  • Avatar
    Vasta Svea 9. november 2013 at 12:08

    Ma ise imetanud last kuskil avalikus kohas, beebi kinoseansil ainult ja siis oli ka saal hämar ja ümberringi olid samasugused imetajad nagu mina.. Mina seda kuskil avalikumas kohas ei teinud, aga samas ei vaadanud ma imelikult neid, kes seda tegid. Kui lapsel kõht tühjaks ikka läheb, no mis sa siis peale hakkad, loomulikult annad tissi (süüa) ju. Seega, kui see sulle kõik õige tundub, siis keep going 🙂

  • Avatar
    Vasta Eveliis 9. november 2013 at 12:02

    Mina olen alati avalikult imetavaid emasid veidi halvustava pilguga vaadanud. Nüüd ise imetav ema olles, saan aru, et see polegi nii traagiline, psühholoogia ma selle vaatepildi peale ei vajaks, ilmselt mees ka ei minestaks ja ma saan aru, et see vôib olla ainuke rohi nutu vastu. Nii et minu pärast käigu inimesed kasvôi puhta alasti, saan alati mujale vaadata kui häirib vaatepilt. Tôsi, ennast ma avalikult imetamas ette ei kujuta:)

  • Avatar
    Vasta Mia 9. november 2013 at 11:51

    Mina imetasin kuni laps oli 1a ja 2k. Laps saab lähedust imetamisega palju rohkem kui et see pudel näkku ja kõik. Mind ei häiri imetavad emad, korra olen küll ehmatanud, sest naisel kes imetas pold last rinnal ja tiss kmmm…rippus lihtsalt 😀 Aga jh igati selle poolt et last imetada kus iganes, millal iganes. Mind pigem häirivad need kes kohe lapsele pudeli suhu topivad kui ta välja saab. Ma tean et on neid kes teevad seda mingi põhjusega. Näiteks ei saa rinnast piisvalt toitu, piim kinni wms, aga ma tean ka neid kes ei vaevugi lapsele rinda andma, kohe pudel näkku. Oma tuttavate seas on mõni selline. Lisaks mis kõige õudsam ei vaevuta isegi seda pudelit hoidma, vaid mingi lapp alla ja ise näiteks arvutisse :S Ja muidugi asudes ühes Eesti naaberriigis näen ma seda siin iga päev. Laps kärus selle pudeliga, emme koni imemas….

  • Avatar
    Vasta Gätlin 9. november 2013 at 11:46

    Ma ütleks, et sa oled tubli! 🙂 Ausalt ka. Kui ma oma esimese lapse sain, põgenesin koguaeg magamistuppa last imetama. Mul ei olnud endal ebamugav aga arvasin, et teistel on ning seepärast siis. Teise lapsega tissitasin juba igal pool. Ma ei tundund, et mu rinnad kuidagi privaatsed on kui keegi juba neist sööb ning tagatipuks on kõik, vähemalt suurem osa inimesi kasvõi oma ema tissi täinud. Me oleme nagu lehmad ja nemad ei varja küll oma udaraid kuskil.(samas linna inimesed, mõned pole lehm näinudki) Ja ma näen õnneks väga palju aktiivseid emasi, kes ei istu koduseinte vahel hirmuga, et aga kus ma talle siis tissi annan, teised ju näevad. No nad ei näe kui nad ei vaata 🙂
    Aga ära pööra inimeste arvamusele tähelepanu, sest mõne aja pärast neil on endal ka savi, kus sa oma lapsele süüa annad 😉

    • Avatar
      Vasta Gätlin 9. november 2013 at 11:52

      Ja üldiselt on negatiivse suhtumisega kas vanemat sorti inimesed, kes omal ajal kõik kappi pugesid, peaasi, et keegi ei näeks.
      Nad on esimest korda emaks saanud ning tunnevad ebamugavust teiste ees oma rindadega lehvitada. Mõnele võib see tõesti imelik olla, et enne varjas ja nüüd keegi tahab neist midagi saada ka veel… või siis need, kes pole veel ise lapsi saanud.

      Kõigest minu arvamus asjast 🙂

  • Avatar
    Vasta Gerly 9. november 2013 at 11:43

    Oeh,
    Ma tegelt ei teadnud, et Eestis see nii suur probleem on..olles elanud Itaalias peagi 9 aastat, olen ma suht harjunud nàgema imetavaid emasid nii kaubanduskeskustes, restoranides, rongides jne. Ja keegi ei pirise ega vahi viltu. Loodame, et ka Eestlased saavad sellest yle ja ei vaata seda nagu mingit tabù. For christ sake…me elame 21. sajandis ppl!

  • Avatar
    Vasta sille 9. november 2013 at 11:29

    Avalik imetamine on minu meelest väga normaalne, kuid mina seda ei teinud, sest ma ei suutnud ületada seda iseenda mingisugust tobedat barjääri, et ahh vahet pole ja tähtis on laps ja nüüd imetan. Mind ei häiri absoluutselt avalikud imetajad. Neid võikski rohkem olla, et see poleks mingi nõme pseudoprobleem. Laps on ju tähtis ja tema vajadused! Võib-olla ma häbenesingi selle pärast, et avalike imetajaid on vähe… ei teagi, aga ehk kui oma kolmanda lapse kunagi saan, siis loodan, et selleks ajaks on neid rohkem ja ka mina ei pabista 😀
    Mallukas, näed väga hea välja! Nii ilus noor emme! 😉

  • Avatar
    Vasta KirsikaH 9. november 2013 at 11:28

    Mu poolest imeta seal, kus hing ihaldab -See pole kole vaatepilt ning mind see ei häiri! Paneb vb imestama, et oh mis siis nüüd aga see imestus tuleb ka muudel juhtudel.

    Näitekas sõites inimesi täis metroos, ütles üks mees oma sõbrale, et ou siin läheb nii palavaks ja higiseks – panen parem deodoranti peale… Ja ta kusjuures otsisiki kotist deodorandi, kiskus karvased kaenlaalused paljaks ja taltsutas oma higiproobleme. Ja mis tegid inimesed? Mitte midagi, nagu see oleks igati norm käitumine. Mind pani muigama. Aga miks peaksin sellele halvasti vaatama? Kui mina võin saia või jäätist metroos segamatult süüa, miks ei võiks tema mitte haiseda? 🙂

    You go girl!

  • Avatar
    Vasta Keiu 9. november 2013 at 11:28

    Imetatavale titele salli pähetoppimine oleks justkui norm, aga täiskasvanud naisele burka pähesundimine on diskrimineeriv. Otsustatagu juba ära, kumb siis on, kas kõigile sallid pähe või ei kellelegi. Maha beebiburkad!

  • Avatar
    Vasta mai 9. november 2013 at 11:22

    Soovitaks sul vähem erutuda, pühendu lapsele, mitte ära mine leili iga kommentaari peale. Sa nagu meelega tahad kõigi vastu olla 🙂 Aga noh, arusaadav, Sa oled suht noor ja mässumeelne alles.
    Kas Sul endal muidu on mugav imetada poes piimariiulite vahel? Sööda lapse kõht enne väljaminemist täis ja siis on väiksem tõenäosus, et laps karjuma hakkab.
    Mul endal see beebiema periood värskelt läbi elatud ja üks asi, mida oleksin teinud teistmoodi – võttagi natukeseks ajaks aeg maha, mitte kutsuda külla tuttavaid, tegeleda lapse päevarežiimi väljakujunduamisega. Ja kui vaja poodi minna, siis üksinda. Mõlemal parem (eelkõige lapsel).

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. november 2013 at 11:29

      Ma ei ole leilis, ma selgitan oma arvamust asja, millesse ma usun. Mis ma siin ikka PÜHENDUN lapsele. Ta magab praegu. Kas ma peaksin siis blogi kirjutamisel teda vahtima parem, sest muidu olen halvem ema? Neeeh.. Ja muuseas mugav oli küll imetada nii. St, ebamugav ka olnud

      • Avatar
        Vasta mai 9. november 2013 at 13:57

        Emade paremust ei saa mõõta. Oled selline nagu oled. Lihtsalt hakkad igast teemast kinni ja nui neljaks, üritad tõestada, et sinul on alati õigus – et last peab imetama piimariiulite vahel ja et oled hea ema. Oledki kindlasti väga tore ja teemadesse süvenev ema. Ma ise suht rahumeelne ja pohhuistlik sellessuhtes, et ma ei pea end teistele tõestama.
        Aga no eks see on sinu elukutse vist juba, olla huvitavate ja kaasakiskuvate teemadega beebiblogija – sinu töö ja leib 🙂
        Jõudu sulle, sõbralikult 🙂

    • Avatar
      Vasta Krissumissu 12. november 2013 at 00:03

      Ja, Mallukas, mine üksi poodi ja jäta beebi üksi koju karjuma. Sellised su lugejad on, äge !

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 12. november 2013 at 00:06

        Èi, need on mingid suvakad, kes siia niisama ära eksivad teinekord 😀

  • Avatar
    Vasta Lii 9. november 2013 at 11:22

    Muidugi se pole midagi imelikku , ma küll kahjuks rinda enam anda ei saa , aga kui laps sündis ja kõikk teda haiglasse vaatama tulid , siis minu sõbrannad käisid oma kuttidega , ja mina imetasin kõigiees , pole midagi keegi ütlend , mul oleks savi ka olnud kui oleks ütlend , imetamine ikka elu loomulik asi , ja kui ikka kuskil olles lapsel kõht tühjaks läheb siis loomulikult annaksin tissi täitsa savi 🙂

    • Avatar
      Vasta Krissumissu 12. november 2013 at 00:01

      kes see lehm sulle negatiivseid hääli jaganud on ??*
      Ime ka kui sõbranna oma jorsiga roniks sünnitusmajja ja sa ei saaks imetada. Enamvähem sama teema, et kui me meeldi, mine ära, eks ;D

  • Avatar
    Vasta Kätlin 9. november 2013 at 11:19

    Tubli! Ma ei saa ka aru, mis selles tissiga söötmises nii hirmsat on. Mul laps 14 kuune ja ikka saab rinda. Ma arvan, et täiesti normaale on seda talle pakkuda kuni nt 2 aastaseks saamiseni, vb ka rohkem. Kui ma seda aga kuskil mainin, siis tehakse suured silmad ja vaadatakse kui mingit haiget friiki, kes saab mingit rahuldusut kui oma rinna lapsele suhu topib ( üks päriselt ütles ka mulle nii). Jah, vb saangi rahuldust, rahuldust, et mu lapsel on kõht täis parimat kraami.