KODU

Appi, me hallitame!!!

15. detsember 2013

Veel jupp aega tagasi olin ma kindel, et meie korteris on mingisugune kummitus, kes tahab, et me siit lahkuks. Lihtsalt KÕIK asjad hakkasid hävima, kuigi kolisin sisse ju äsjaremonditud korterisse.

Esiteks ei läinud enam uksed normaalselt kinni, vaid oleks nagu…paigast ära vajunud. Teiseks hakkasid liistud paigast nihkuma ja tulid seina küljest lahti. Ja siis hakkasid aknad seest poolt märjaks minema ja lõpuks ilmusid aknalaudadele ja rõduustele mustad triibud. Ma pidin täna rabanduse saama, kui ma oma rõduust vaatasin!!

hallitab-300x300-9729350

appi kui rõve!

Selliseid niiskusekogujaid on meil korteris kolm tükki, aga nagu näha siis need eriti ei aita.. Ja seda hallitust tuleb aina juurde! Kuigi ma kogu aeg pühin seda maha, aga ega see kergesti ära tule ka.

Nii õudne, ma ei taha, et Mari mingisugust astmat saab meie hallituse pärast…

Kas kellelgil on ka sama värki kodus olnud? Kuidas lahti saite? Kardo googeldas sellise masina välja, aga kas see aitaks?  Kui teaks, et see töötab, siis ehk julgeks soetada ka.

See on lihtsalt absurd! Aknad hallitavad, lähevad läbimärjaks, uksed paisuvad, liistud kukuvad ära. WHY US?! Eelmine aasta talvel sellist jama ei olnud, miks see üldse tekib?

AIDAKE!

Sest muidu on meie koduke nii imeilus. Eile tõime koju ka kuuse ja muidugi pakkisin ma kohe kõik kingitused kah ära.

kuusk-300x300-4678182

kuuseke!

Tahaks elada kaunis jõulumeeleolus, mitte hallitusepesas. Tegelt ka, ma hakkan nutma 🙁

img_2830-300x200-6150237

“Fuhh!”

EDIT: Appi! Kas ma pean reaalselt REMONTI tegema oma äsjaremonditud kodus? Issake… Veel soovitati mulle Windair õhuklappide paigaldust. Kes seda veel teinud on? Palju see maksab? Kui kiiresti aitab?

Loe ka neid postitusi!

80 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta tolbajoob 24. oktoober 2016 at 07:13

    see artikkel indekseerub sul hästi googles, pane bännerid püsti.

  • Avatar
    Vasta Katrin 9. oktoober 2015 at 06:44

    Õhukuivati soetamine peaks nagu ka aitama

  • Avatar
    Vasta kai 29. juuli 2015 at 21:24

    Kas saite lahenduse liigsele niiskusele?

  • Avatar
    Vasta konkreete 16. detsember 2013 at 16:24

    mu vanemad ostsid Nõmmele mingi ilgevana maja ülemise korruse ära, seal ei olnud isegi põrandaid enam ja tegid selle täiesti korda. Samas on nii, et nad ise hallitusehaisu ei tunne, mina tunnen ka esimesed 30min kui sinna lähen ja hallitust kuskil näha ei ole, aga midagi peab olema, sest ema juurest koju minnes asju lahti pakkides tuleb kotist kopitusehaisu. Eriti kurb, ju siis jäi kuskile ikka midagi remondi ajal. Seinte taha või põranda alla, trepikojas on ka hallituselõhn ja tundub, et kõik elanikud on nii harjunud ja ei pane ise üldse tähelegi. Õnneks seni terviseprobleeme pole kellelgi tekkinud selle kolme aasta jooksul mil nad seal elanud on… Aga isiklikult arvan, et see on ikka ülikurb, kui teed remonti mitmekümne tuhande euro eest ja hallitus jääb kuhugi alles 🙁

  • Avatar
    Vasta Katrin 16. detsember 2013 at 11:44

    Meie võitleme ka kodus hallitusega ja ostsime ka selle sama niiskusekoguja ja tolku ei miskit :/
    Hallitust on aga igal pool. Puhastan kodu hallitusest ja varsti on kõik jälle samas seisus 🙁 Kõige hullem on see, et kodus 3 ja poole kuune laps ja ise olen astmaatik. Olen proovinud ka igasuguseid muid trikke juba, kuid miski ei paista aitavat…

  • Avatar
    Vasta H (arhitekt) 16. detsember 2013 at 09:29

    Hallitus ei ole müsteerium, mida maha pestes lahendada saaks. Et siis täpsemalt seletatuna tekib hallitus sellest, kui soe õhk ja külm õhk saavad kokku, sellest tekib kondents, ja see omakorda koguneb. Nimelt, soe õhk sisaldab niiskust, külm õhk on alati ilma niiskuseta. Nüüd, talvel, kui tuba on väga soojaks köetud, aga ometi välissein on ebapiisava soojustuse tõttu külm, siis see soe õhk põrkub vastu külma seina/ akent jne ja muutub külmaks õhuks — soe õhk, mis enne oli suuteline sisaldama niiskust, külmaks muutudes, seda enam sisaldada ei saa — seega see niiskus tuleb nn soojast õhust selle külmaks minemisel välja — seega ongi seinad/ aknad märjad. Niiskuse kogumisel tekibki hallitus. Mida külmem on õhk väljas ja soojem on õhk sees, seda hullem on tulem.

    Hallitust ei ole mõtet pesta! Põhjust on vaja likvideerida, mitte tagajärge!

    Ilmselgelt ei ole see maja hästi soojustatud, sest muidu ei oleks külma seina, millega see soe õhk saaks kokku puutuda. Ilmselgelt ei taha te ka toas külmetada, et radiaatorid vähemaks keerates kondenseerumine väiksem oleks.

    Niisiis, on vaja lahti saada märjast seinast. Märjast seinast saab lahti, kui õhk liigub ja niiskus ei saa koguneda.

    Algselt pandi nendel kortermajadel tuulutusavad radiaatori kohale, akna alla. Need pandi sinna seetõttu, et kui väljast külm ja kuiv õhk sisse tuli, siis radiaator soojendas selle üles ja tõstis sooja õhu üles (soe õhk tõuseb üles, külm vajub alla) — tekkis õhu liikumine ja tekkis efekt, kus külm kuiv õhk muutus soojaks ja sai seetõttu enda sisse niiskust võtta.

    Ehk siis vaja on klappe, et külm ja kuiv õhk saaks sisse tulla. Mõnel juhul võib aidata ja akende tuulutusavas hoidmine — aga seda siis koguaeg! AGA SEE EI OLE KÕIK! VAJA ON TOIMIVAID ÕHU VÄLJAVÕTUAVASID VANNITUPPA JA KÖÖKI, kust õhk saaks välja minna. Sest, et kui ei ole töötavaid avasid vannitoas, mis õhku välja tõmbaksid, siis ei saa ka ju õhk sisse tulla. On vaja õhurõhkude erinevust — ehk siis asi hakkabki pihta tegelikult vannitoa avadest, mis õhku välja tõmbavad ja seetõttu tulebki õhk välisseinas asuvatest avadest sisse. Need avad vannitoas ulatuvad katuseni. Kas vannitoas ja köögis on ikka avad, mis on korstnaga ühendatud? Äkki need avad ei tööta? Isegi kui klapid välisseina paigaldada, siis ei oleks sellest mingit kasu, kui õhku sisse ei tõmmata. Need avad on just vannitoas ja köögis, sest, et need on kõige märjemad ruumid. Kui avad töötavad, siis kas vannitoas ja köögis on ikka uksed lahti, nii, et see õhk saaks sealt välja minna? Inimesed mõnikord mõtlevad, et neil on köögis kubu ja see justkui lahendab kõik mured. Tegelikult on nali selles, et see kubu ei pruugi olla üldse toimivalt ühendatud katusega. Lisaks sellele on vaja siiski ava ka vannituppa, kus on kõige märjem ruum.

    Ehk siis mina isiklikult prooviksin kõigepealt hoida akndaid tuulutusasendis, kogu aeg (see ei pruugi olla piisav — sealt ei pruugi tulla piisavalt õhku — oleneb aknatüübist, klapid on mõistlikum valik). Samal ajal vaataks üle enda õhu väljavõtuavad vannitoas ja köögis. Kõige kergem on seda teha küünlaleegi või õhukese paberiga. Kui aknad on tuulutusavas, siis õhukese paberi vannitoas ja köögis asuvate avade juurde panemisel, peab see auk paberi enda külge tõmbama, nii, et sina seda ise enam hoidma ei pea. Kui see ei toimi, on asi hoopis neis — kui nii, siis tuleb võtta ühendust majahalduriga ja see tuleb korda teha kuskil üldisemalt ja võib-olla hoopis katusel.

    Kirjuta, kas need vannitoas ja köögis asuvad õhu väljavõtuavad toimivad peale paberkatseid?

  • Avatar
    Vasta Liina 15. detsember 2013 at 22:26

    Terve elu elatud hallitavas puumajas, nii et ära ei sure sellest, kuigi, jah isal ägenes astma pikema perioodi jooksul. Meil oli muidugi väääääääääääga suur see hallitus ka.

  • Avatar
    Vasta A. 15. detsember 2013 at 20:15

    Kas siin mõni teadja oskaks ka sellist asja seleteda : Kolisime u. pool a. tagasi ka kortermajja ja vanni silikoni peale tekib selline must hallitus ( ? ) Mida ei saa mitte millegiga maha isegi kraapida, Ja tekib ta just täpselt kraani alla, mujal pole kusagil täppigi näha 🙁 Tuulutuse ava on nagu vannitoas olemas ja kas ei peaks sel juhul hallitus kogu vanni äärel ( silikonil ) olema ?

  • Avatar
    Vasta Pisi 15. detsember 2013 at 19:51

    Ma usun ka, et võeti üks odav firma, kes siis maja renoveeris ja tuulutused kinni pani. Sul aga soovitan kutsuda mõni ehitusmees koju, kes teeks sul korteris kuskile ventilatsiooni avad, et õhk ringi käiks. Kui sul on toas palav, siis soivitan hoiad seal toas, kus sa ei ole aken ülevalt lahti. Õhuavad saab ju akende juurde ka teha ja ei pea kohe seinast làbi puurima..
    Lihtne öelda, et koli minema aga mida teeb teine inimene sellise korteriga? Meil praeguses korteris ka aknad màrjad. Just kahes magamistoas. Hallitust ei ole ja puitaknad. Aga need on jàäs ja tuulutada elamist ei saa. Ise tunnen kohe, et ei ole midagi hinagat. Kui vàljas sula, siis saab aknad kohe lahti tehtud. Olen ka asmaatik ja kohe raskem hingata.

  • Avatar
    Vasta Haly 15. detsember 2013 at 18:11

    Meil ka eelmine korter täiega hallitas kogaueg ja ulme niiske oli..
    Koguaeg nühkisin ja samamoodi.. plika sündis sel ajal ja just sinna koretrisse :S
    Kuivatasin ju pesu ka veel toas ja see omakorda tõi veel rohkem niiskust sisse.. väike 2-toaline koretr oli + esimene korrus..
    Vahest täitsa nirises aknalaualt alla see niiskuse vesi, mis kogunenud oli ja ehmatas öösel 4st üles suure tilkumisega..
    Tean ka, et majade remondi ja akende vahetusega peidetakse kinni need õhuavad.. ja sellest tekib see umbne õhk ja niiskus tuppa..
    Ega muud moodi lahti ei saa, kui põhjuse oled leidnud.. võid nühkida, palju tahad aga kui juureni ei jõua, siis jääbki tagasi tulema..
    Natuke aitasid meil küll need Metylani niiskuseimajad, meil oli 2 tk.
    Hästi palju peab tube õhutama ka, värsket õhku sisse laskma ja tuulutama..
    Nt kodust ära minnes jätma tuulutuse peale või ülevalt lahti.. ( kuna endal ka kassid, siis nende pärast ei saa päris lahti jätta, vaid tuulutuse peale).
    Loodan, et saate abi ja lahti sellest õudusest.. ma ka nii kartsin laste tervise pärast :S
    (Plastikaknad on üldse ühed jubedused tegelikult..!)

  • Avatar
    Vasta Haldjapiiga 15. detsember 2013 at 17:30

    Kui ma Maailmalõppu kolisin oli mul probleem hallitusega. Ja hallitasid ka ebaloogilised pinnad!
    Mina tegin nii:
    1. Nühkisin kõike domestose-vee lahusega(sobib ka eelnimet roheline seep). Seal on mingi lahus kirja pandud, aga ma tegin ikka korralikult kangema selle.
    2. Puitu, millest kahju oli, nühkisin domestosega, puhastasin, mäkerdasin kokku soodavee seguga ja lükkasin õue(madalama temperatuuriga praeahju võib ka lükata, mul hallitas see ka seest)
    3. Oleks tarvis tuulutada, aga mitte niiskete ilmade korral, see ei aita. Sul on kindlasti ventilatsioon ahju kohal ja vannitoas? Neid hoia koguaeg sees.
    4. Põlemine! Küünlad iseenesest aitavad väga vähe, aga mõtle, ehk leiad mingi lahenduse.
    5. Pesukuivati, luksus millega harjute ruttu.

    • Avatar
      Vasta Haldjapiiga 15. detsember 2013 at 17:34

      Lisaksin veel selle ka, et pinnad mida oled pesnud tuleks ka ära kuivatada. Kui pesed põrandat, võtad märja lapiga tolmu ja sulle tundub, et see ikka mingi mõne minutiga kuiv ei ole, siis tuleb endal kuivatada.

  • Avatar
    Vasta Elge. 15. detsember 2013 at 17:27

    Heipsti!

    Mul oli ka kodus selline mure, tagumised toas hallitasid,.. aga sai koridori pandud tiivikutega lamp, mis lööb korteris päris hästi õhu ringi käima ning akende higistamise vastu aitab minul vaid mikrotuulutus või siis küünlad aknalaudadel – omal ilus vaadata ja omamoodi kasulik ka 🙂

  • Avatar
    Vasta Imbi 15. detsember 2013 at 17:27

    Oeh..suht sama mure, nii vanemate kodus kui ka enda majas nüüd 🙁 Vanematel küll aknad kogu aeg selle tuulutuse peal, aga ei midagi, ainult hullemaks läheb. Ja endal mul aken pea kogu aeg praokil kui võimalik, aga isegi akna kõrval on hallitus ja hommikuti veeloik. Sama on voodi tagusega….tõmbasime voodi seinast kaugemale et õhk ringi käiks, aga paremaks küll midagi läinud ei ole. Ise suht mures, aga teha ei oska midagi. 🙁 Minema ju ka oma majast ei koli ometi….
    Aga loodan et saate asjad korda seal 🙂

  • Avatar
    Vasta C 15. detsember 2013 at 16:59

    Ma hallitusega ei oska aidata, aga mul tekkis selline küsimus, et kuidas kassid jõulukuuse läheduses käituvad? Maha ei taha murda seda? 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2013 at 17:01

      Ei, on tublid kassid 😀 Ainult istuvad tenekord kuuse taga ja teesklevad, et on metsas.

      • Avatar
        Vasta A. 16. detsember 2013 at 13:16

        Kusjuures minu oma käitub samamoodi 😀 Muidugi see esimene pilk, kui me kuusega tuppa astusime : ,, No mis kuradi asja te seekord leidsite ? ” Ja nüüd tassib ta igal ööl oma ühte ja sama mänguasja kuuse alla – tahab äkki uue vastu vahetada 😀

  • Avatar
    Vasta Mairi 15. detsember 2013 at 16:58

    Meie ostsime täpselt selle niiskuseimaja ja julgen küll soovitada. Muidugi polnud meil olukord nii hull…aknad olid lihtsalt pidevalt märjad ja udused ning eriti veel siis kui pesu kuivatasin. Niiskuseimaja aga tõmbab mõnusalt, saab kasvõi pesu sellega kuivatada 😀 ja sa seda pole küll vaja karta, et ta liialt kuivaks tõmbab, sest õhuniiskust saad sellega ise reguleerida. Samuti töötab see väga vaikselt.

  • Avatar
    Vasta maris 15. detsember 2013 at 15:53

    Jah, see on see Õismäe jama. Pooled majad on valesti soojustatud, plastikaknad ees ja ventilatsioon puudub. Seestpoolt teevad inimesed samuti “ilusaks”, panevad kipsi, hingamatu tapeedi jne. Mul ema elab ka Õismäel, ma mõnikord vaatan, mis seal toimub. Alles viimastel aastatel on koos ventilatsiooniavadega soojustama hakatud. See on kallim ja paljud ühistud seda varianti ei vali ka.
    Ma soovitan sama, mis paljud eelpool. Kutsu keegi spetsialist, kes hindab konkreetset olukorda. Hea oleks, kui natuke tuttav. Võõras ehitaja võib saamahimus kohe soovitada kõik puruks peksta ja uuesti ehitada. Ehk saab nii, et ainult mõni kriitiline koht lahti võtta, kõik vahendiga üle ja siis ventilatsiooniavad panna. Meil vanas korteris käis mingi spetsialist hallitust mõõtmas. Meie pesime rohelise seebiga, üks sein võeti lahti. Kuna ülemine naaber oli uputanud, siis saime kindlustuselt kõik tagasi. Ega teil kodukindlustust pole? Soovin teile jõudu ja kindlasti peate asjaga rohkem tegelema kui ainult nähtava hallituse küürimine. Lapse pärast. Mittenähtav hallitus on sama ohtlik.

  • Avatar
    Vasta Villu 15. detsember 2013 at 15:24

    Kuna sul on kindlasti aknad ka uued siis aitab ainult ventilatsioon. Õhk peab liikuma. Mõni aken peab lihtsalt olema mikrotuulutuse peal. Mul lasnakorskaja citis oli sama jama. Ja fresh klappe sa ei tohi panna ilma korteriühistu loata. Sebid endale suure niiskusekoguja ja hiljem hoiad akent praokil kuskilt. Veelkord. Õhk peab liikuma siis ei teki ka seda hallituse jama. Ja lapsed ei jää jahedast õhust haigeks.

  • Avatar
    Vasta Mari 15. detsember 2013 at 15:16

    Hallitusest: tuleb kindlasti liigsest niiskusest. Vanad majad on projekteeritud loomuliku ventilatsiooniga – aknad olidki nii hõredad, et kogu vajaolev värske õhk tuli läbi raamide tuppa. Kui nüüd teha remonti (fassaad tehakse õhutihedaks, paigaldatakse pakettaknad), siis värsket õhku enam niisama sisse ei tule. Inimeste elutsemise käigus eraldub niiskust (väikelapsega peredes on tegu ka tiheda pesupesemise-kuivatamisega) ja nüüd on selline keiss, et see niiskus jääb tuppa. Koguneb jahedatele pindadele (akende ja välisseinte lähedal) ja lae nurkadesse (sest uskuda või mitte aga niiske õhk on kergem kui kuiv õhk). Ja see niiskus on sobiv pind hallituse arenemiseks.
    Miks nii pikk jutt – sest hallituse maha pesemine aitab korraks, aga kui PÕHJUST mitte elimineerida, siis jääb probleem kestma.

    MIS TEHA? – Esimese asjana prooviksin hoida aknaid tuulutusrežiimil. Kui üleniiskuse probleem ei ole väga hull, võib juba sellest piisata. Pead vaatama (kasvõi käega “katsuma”, et kusmaal see õhk intensiivsemalt liigub), et Mari selle tõmbe kätte ei jääks. Kui ta voodi või tsillimispaigad päris akna all ei ole, siis ei tohiks probleemi olla.
    Vaata üle, kus sa pesu kuivatad – kui on mehaanilise väljatõmbega või põrandasoendusega või muul viisil köetud vannituba, siis soovitaks seal. Kui ruumi on. Või kui on rõdu, siis rõdul. Läheb kauem, aga see niiskus ei jää tuppa. Kui neid variante ei ole ja kuivatit ka mitte, siis äkki on võimalus see mehaaniline väljatõmme WC’sse rajada?
    Muud investeeringut nõudvad vahendid oleks: eelpool mainitud akendele “tuulutusaukude puurimine” (kuigi ka nendest tekib intensiivsem õhuliikumine, võib tunduda, et “tuul tõmbab” ja minu arvates teeb akende tuulutusrežiimil hoidmine ka selle töö ära.).
    Siis Fresh klapi paigaldamine.
    Soojustagastusega ruumipõhine ventilatsioon: http://www.nordicvent.ee/product/vento-a50/ sellised süsteemid. On vb kallim, aga parem kui lihtsalt õhu kuivatamine. On veel igast viise, kuidas seda õhku tuppa saada, nii et oleks natuke nagu soe juba, aga suurt seadet ei pea panema. AGA neil kõikidel on oma head ja vead, ideaalset ruumi/korteripõhist süsteemi, mis oleks taskukohane, ei ole olemas.

    Ühesõnaga – ärge paanikasse minge, proovige esmalt tuulutamisega ja kui see ei aita, siis uurige vaikselt ehitusfoorumist / spetsialistidelt, et milline variant teie korterile just kõige otstarbekam võib olla.

  • Avatar
    Vasta Siky 15. detsember 2013 at 14:56

    Meil sama lugu, kütteperioodil kõik aknad higistavad, sundventilatsiooni pole ja paneelmajja omal käel nagu ka ei saa neid seina tegema hakata. Me tegime mingit spetsvahendiga seinad puhtaks, aga mõne aaasta pärast tuleb ikka tagasi. Kui sai asjatundjalt küsitud, et kas päriselt lahti saaks sellest jamast, siis vastati, et müüge korter maha ja ärge kolige järgmisse paneelmajja 🙁
    Elame neljandal ja meil nurgapealne korter. Küljesein on soojustatud ja seal see jama ilmselt ongi.

  • Avatar
    Vasta liis 15. detsember 2013 at 14:46

    Meil oli sama asi korteris. Laps oli 6 kuune. Kutsusime mingi spetsialisti niiskust mõõtma. Soovitas kohe välja kolida. Laps oli seal elades kogu aeg haige . Korteri omanik lasi akende juurde augud puurida, aga ka see ei aidanud täielikult. Puhastasime ka aadikaga kuni mees puhastamisest kopsupoletiku sai. Nadala-kahega tuleb nagunii hallitus tagasi. Kolisime ja tegime õigesti!

  • Avatar
    Vasta ylle 15. detsember 2013 at 14:38

    Mu ühed üürnikud lasid korteri nii hallitama, et pidime uue remondi tegema, hallitusest, kui see juba tekkinud on, muidu jagu ei saa. Mees puhastas aluspinnad, kattis mingi möginaga üle, pahteldas ja lihvis, alles siis värvis ja pani tapeedid. Kogu see protsess võttis suures korteris 2 nädalat, iga kiht pidi enne korralikult kuivama.
    Avastasime, et üürnikud olid kõik ventilatsiooniavad köögis ja vannitoas kinni toppinud ja selgus, et pesu kuivatati toas,mitte rõdul või õues nööril ja ei tuulutanud ning süüa tegid ka ilma ventilatsiooni sisse lülitamata.
    Kõik järgmised üürnikud on saanud seal 4 aastat ilma hallituseta elada.
    Mõned nõuanded, mis omal nahal järgi proovitud: püüa pesu kuivatada nii, et tuppa liigset niiskust ei satuks, rõdult too tuppa 3-4 asja korraga kuivama, tuuluta korralikult ja kui küttest jääb väheks, kasuta kasvõi lisaradikaid seni, kuni niiskuse välja saad. Kaalu kuivati muretsemist või käi ajutiselt selvepesumajas, vanasti oli Tallinnas ka selliseid kohti, praegu ei tea. Kohe, kui niiskeid aknaservi näed, käi kuiva lapiga üle.
    Hallituse mahapesemine on ajutise iseloomuga kahjuks, sest tavaliselt ei saa kõiki eoseid kätte ja nädala pärast on hallitus tagasi, kui toaõhk muutub kuivemaks, siis tuleb tagasi aeglasemalt, sest hallitus toitub niiskusest.

  • Avatar
    Vasta Gertu 15. detsember 2013 at 14:37

    Minu ema korteris möllas see jama päris kaua, minu tuba oli kõige hullem hallitus keskus mis üldse olla sai. nüüd mõned aastad tagasi sai majal välisfasaad korda tehtud asi paranes natuke. Korteris on remonti tehtud kolm korda. Viimane kord tõmbasime õega äädikalahusega hallituse maha ja pintseldasime kohad mingi hallituse vastase ainega üle mida saime ehitus poest. Pöördusime oma murega ka ehitus eksperdi poole, kes avastas, et maja tuulutsavad ei tööta nii nagu peaks. Tõmmet ppolnud ühesõnaga. Lõpuks pandi akende külge mingid tuulutus värgid. Aga lõpp kokkuvõttes öeldi, et halitus ei hakka ennem kaduma kui maja ventilatsioon on korda tehtud. teine varjant on see, et sa võid neid ise juurde teha nt sinna seina kus rõdu on, meie tegime, vett aknale natuke koguneb aga hallitust pole juurde tekkinud. Puhtalt remondi tegemine ei päästa, kõigepealt tulen leida põhjus miks tekin see hallitus.

  • Avatar
    Vasta Laura 15. detsember 2013 at 14:23

    Mu sõbrannal on mingi sarnane masin kodus olemas, neil ka sama probleem. Igatahes, iga päeva lõpus kallas sealt masinast terve kanistritäie vett välja ja ütles, et aitab küll, sest talvehooajal olid neil aknad seestpoolt pidevalt märjad ja jääs, hetkel seda ei ole juhtunud. Muidu proovisid ka neid Metylani niiskusekogijaid ning ütles, et selleks, et nendest tolku oleks, peaks ta neid oma kahetoalisesse korterisse 20tk ostma. Ainsaks miinuspooleks tooksin välja selle, et too masin undab veitsa – umbes nagu soojapuhur, kuid eks sellega harjub ära.

  • Avatar
    Vasta k 15. detsember 2013 at 14:06

    Oi! Ma sain abi siit kuna mul ka tekkinud nyyd akende alumisele äärele niiskus. Aken pidealt märg. Proovin esialgu õhutuse peal hoida kuna hallitust veel pole. Endalgi aastane laps kodus ja minul on ka astma niiet hallitus on igas mõttes halb. Loodan et ei teki ja sain õigel ajal jaole! 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2013 at 14:10

      Sain soovituse, et sapiseebiga pesta. Tuli kohe väga hästi maha!

  • Avatar
    Vasta homm 15. detsember 2013 at 14:01

    ma koliks minema. pole nii miljööväärtuslik koht ka see õika, et valus oleks lahkuda. pigem on valus lapsele mõelda.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2013 at 14:03

      Ma ei ela ju üürikorteris, et lähen üürin uue. See on meie pere oma..

      • Avatar
        Vasta homm 15. detsember 2013 at 14:29

        jah, olen aru saanud. ikka koliks minema. puhtalt minu seisukohast. see hallitusega möllamine on üks hull sõda :/

  • Avatar
    Vasta anu 15. detsember 2013 at 13:59

    Mul kodus oli nii et tegin suvel korraliku remondi, enne pole probleeme olnud hallitusega. Seinaf tömbasin kaka korda niiskustökkega üle enne viimistlust jne. Sügisel ilmad läksid niiskemaks ja seinad hakkasid hallitama just seestpoolt(tapeedi pealt mitte ei tulnud läbi seina). Helistasin ühistusse sest toas oli nii niiske et Isegi voodipesu pealt oli tunda kui magama läksin, sealt öeldi et neil ökoreziim ja kütavadki vähe. Koolis (öpin restaureerimist) vastava eriala öpetaja ütles et sellisel juhul ei ole midagi muud teha kui lihtsalt puhur köige vöimsama kuumusega hallitusele suunata, pesta ja kuivatada mitu päeva nii. Aga sa pead välja uurima kas ainult sinu korter hallitab, on juhtumeid kus viga on terves majas olnud siis vöib sellega vöitlema jäädagi, sina küüri palju tahad aga kui naaberkorteris midagi ette ei vöeta trügib löpuks ikka läbi seina. Minul lahenes probleem kui rohkem kütma hakati, pesin seinad puhtaks ja pintseldasin igaksjuhuks niiskustökkega(aquastop) üle.

  • Avatar
    Vasta Brigita 15. detsember 2013 at 13:41

    Ka meil hallitas korter(magamistuba), aga sain mingi kange hallitusvastase vahendi, millega hotellides vannitubades puhastatakse hallitust jms ja pesin sellega üle oma akna all hallitava seina ja aknate tihendid, võtsin seina eest mööbli kaugemale ja nüüd pole hallitusest enam märke, ka õhutan tube palju(ka väga palav korter). Lisan, et magamistoas oli tehtud remont tänu hallitusele, kõik seinad ja laed tehti alt korralikult puhtaks, niiskuse vahendid ka veel värvile lisaks ja hallitus tuli ikka tagasi, niiet ma ei soovita küll remontima hakata…

  • Avatar
    Vasta Liisa 15. detsember 2013 at 13:38

    tõesti, ega enam väga palju teha ei saagi, sest hallitus on juba sees 🙁 küll saab aga vähendada eoste hulka õhus, soovitaks tõesti paigaldada need õhuklapid ja lisaks peaks kogu aeg aknaid hoidma õhutusasendis (tihendid lahti lihtsalt, mitte aken avatuna). Meie üürikorter hakkas ka hallitama ja kuna seal tõesti enam midagi teha ei saanud, sest kõik eelnevalt mainitud eelnõud olid juba kasutusele võetud, pidimegi lihtsalt uue korteri otsima…

  • Avatar
    Vasta Jane 15. detsember 2013 at 13:33

    Ma arvan, et hallitust võib põhjustada vähene õhuvahetus. kuigi on talv, peaksid olema tuulutusavad lahti sätitud, vähealt mingil määral. Minu korteris oli igaljuhul sellest tingitud 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadri-Leen 15. detsember 2013 at 13:28

    Alati ei pea kohe maja maha lammutama sel puhul;)

  • Avatar
    Vasta Kadri-Leen 15. detsember 2013 at 13:27

    Oota perenaine pea hoogu enne kui last äädika haisuga tapma hakkad poes on olemas hallituse eemaldus vedelikku mis ei tohiks nii jubedalt haiseda ja kui see ei aita räägin emaga ta keemik/konservaator vb tal midagi spetsiifilist ta tegeleb hallitusega koguaeg.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2013 at 13:31

      Ma kohe lähen poodi kaema!

      • Avatar
        Vasta Mari 15. detsember 2013 at 14:58

        Mina pigem kasutaks äädikat, kui mingit kemikaali. Ega ei pea väikest Mari sinna ninapidi sisse mängima jätma ju 😉

  • Avatar
    Vasta leenu 15. detsember 2013 at 13:26

    Meil sama jama koogis kus korddoripoolne kulm seina hallitab talvel on see nurk kulm.ja sinna paneme oma toiduulejaagid mida tahame jargmine paev soojendada ja hoiame seal oma mahlaja moisi purke.Meie pere kasutabka seda niiskuse imajat maal vottis vanas majas kopitanud lohn ara.

  • Avatar
    Vasta Maria 15. detsember 2013 at 13:23

    Kuna mu vend on välis-fassaadi tegija ja väikestviisi teeb ka siseremonti, tean, et hallitusele seisab vastu ainult hea ventilatsioon ( tähendab, et igas toas peaks olema vähemalt üks ventilatsiooni ava) vöi siis kapitaalremont. Nagu ka eelnevates kommentaarides mainiti. Ilmselt on remondi käigus ventilatsiooniava kinni kaetud vmi. Rakse juhus aga soovitan konsulteerida spetsialistiga ja asi kiirelt ära lahendada. Laps ja hallitus ei käi kokku 🙂 Jöudu ja jaksu teile!

  • Avatar
    Vasta xxx 15. detsember 2013 at 13:20

    Meil oli üürikas uputus ning tekkis ka peale seda hallitus. Tellisime mingid mehed eemaldama. Asi käis nii et nad panid kõik võimalikud õhuavad kinni ja mingi masina tuppa… kui õigesti mäletan siis neljaks tunniks…. ja peale seda tuli tuulutada. See pidi seinte seest ja mujalt hallitusseene ära tapma. See nagu ajutiselt leevendas.
    Töökaaslasel ka hallitas ning nad lasid läbi paneeli uued vendiaugud paigaldada…. neil aitas. Nad vist said selle isegi läbi ühistu kuidagi… neil kalliks ei läinud igastahes:)
    Me korterit remontides jätsime ise kõik veneaegsed avad lahti ning akendele ei teki isegi niiskust;)

  • Avatar
    Vasta Merily 15. detsember 2013 at 13:20

    Meil Õismäe üürikas ka hallitasid aknad, rõduuks, vannituba, radikad, lae äärest tapeet, põrandaliistud radikate all. Ostsime Rimist mingi hallituse eemaldaja (pihustiga valge pudel). Sellega tegime tõrjet kolm korda ja nii kaua, kui me seal veel elasime, hallitust ei tekkinud enam. Äkki aitab.

  • Avatar
    Vasta Sirli Lump 15. detsember 2013 at 13:17

    Hallitus tekib jah konkreetselt sellest, et tuppa on kogunenud liiga palju niiskust. Kui aknaid vahepeal lahti ei tee siis kogunebki niiskus väga tihti just aknale ja see on kindlasti esimene märk sellest, et varsti läheb asi jamaks. Eriti juhtub see tõesti ka siis kui kuivatad pesu toas või midagi muud sarnast.

    Kui meil kodus kapitaalremont tehti, siis soovitas ehitusmees kohe, et kui paneme pakettaknad, siis mõnda aega võib asi ju korras olla aga ühel hetkel avastame, et hallitus on siin ja seal ja siis võib juba hilja olla. Tema soovitus oli puurida akna alla sellised tuulutusavad/luugid, mille kaudu saaks õhk ringi käia ja mille saab kenasti katta spetsiaalse selleks valmistatud kattega. Tegimegi nii ja nüüd on viimased 5 aastat meil kõik väga tipptopp olnud ja millegi üle nuriseda ei saa (kui siis selle üle, et see 15*15cm karbike aknalaua all just märkamatu pole). Seda kui palju maksb akende alla aukude puurimine ma ei tea ja seda, kas see oleks odavam kui Windair klapid. Kusagilt saaksin vast uurida sedagi.

    Teine asi, mida tegime oli ka uhke nö toakraadiklaasi, või mis iganes asi see on, muretsemine, mis mõõdab toas ja väljas soojust ja lisaks meil siis ka toaniiskust. Seega eriti kui suvel on väga palav ja niiske ja õhuluugid on lahti, siis näitab kraadiklaas/termomeeter? kohe ära, kui oleks vaja lisaks ka aknad lahti teha mõneks ajaks, et liigne niiskus välja lasta! Mugav igatahes.

    Hallitusega keskkonnas tegelikult on tõepoolest väga ohtlik elada aga kui teil tõesti on remont tehtud suht alles alles ja raha no ei kasva puu otsas eks… Siis ma soovitan muretseda selle pisikese termomeetri, mis mõõdab õhuniiskust ja kui sealt siis näitab, et jälle niiskusprotsent on liiga suur, siis kasvõi ise viibida vahepeal teises toas või siis kui välja lähed korraks poodi, siis alati teha aknad lahti. Seda kas see pisikene pidev jälgimine ja toimetamine aitab, näeb juba sellest kas tekib jälle niiskust akendele või kas mahapestud hallitus tuleb kohe tagasi. Hiljem muidugi oleks vaja jah need kindlad kohad uuesti üle vaadata ja remondi käigus see hallitus hävitada.

    Pikk jutt s*tt jutt noh! 😀

  • Avatar
    Vasta liisur 15. detsember 2013 at 13:16

    kui valgendajat aka “bleachi” kasutad siis ole ettevaatlik kuhu sa seda “peale m22rid” v kus kyyrid, ka riietega mida sel ajal kannad, ole ettevaatlik, sest see v6tab igalt asjalt v2rvi maha 🙂 lisaks oleks hea, kui selle koristuse ette v6tad, et Mari mujal oleks, sest bleachi hais ajab igalyhel pea ringi k2ima 🙂

  • Avatar
    Vasta Riina 15. detsember 2013 at 13:14

    Mu töökaaslane rääkis, et tal oli eelmises korteris hallitus ning pidev angiin. Ta ei osanud neid kahte kuidagi omavahel seostada enne kui uude korterisse kolis. Peale seda olid kõik ülemiste hingamisteede haigused kadunud.
    Samuti on tuttav kasutanud õhukuivatit ning asi lõppes sellega, et lastel olid ninaverejooksud kuiva õhu tõttu igapäevased.

    Laske aknad meistril üle vaadata, tavaliselt on asja taga kehvasti paigaldatud aknad.

  • Avatar
    Vasta Kati 15. detsember 2013 at 13:04

    Ma alati vaatan, et Marike on nii paljalt riides (kui vaid meil ka talvel nii soe oleks..mmm), et Teil on mõnus ja soe korter seega, saaksin aru kui oleks jahe ja niiske korter. Ikka ulmeliselt palju aknad higistavad ja sellest see hallitus, eriti just nii soojas korteris? Panustaksin ka ventilatsioonile ja mõne tuttava ehitaja, aknapaigaldaja poole pöörduda ja nõu küsida on kõiksee kindlam ja õigem.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2013 at 13:05

      Meil on jah lausa VÄGA palav korteris, niiskust ka ei tunne 🙁

  • Avatar
    Vasta Katre 15. detsember 2013 at 12:58

    Ma arvaks, et need tumedad jutid seal on nende mustasilmsete laste pisarad, kes rõduukse kaudu tuppa ei saanud öösel.. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2013 at 12:59

      See oli muidugi mu esimene mõte 😀

  • Avatar
    Vasta Shamio 15. detsember 2013 at 12:55

    Vanas üürikorteris oli meil sama probleem. Äädika ja vee segu ei aidanud absoluutselt. Mis aitas, oli valgendajaga nühkimine. Seal on sees ju kloor ning kloori pidi hallitus ikka kartma ka. Ma meie aknapõskedest pilti ei teinud, kui esmalt avastasime, aga see oli ikka jube rõve küll.

    Kloor nuustikuga (kanna kummikindaid kindlasti) peale panna, lase seista natuke ja pese maha. Kui ei ole ära kadunud, siis uuesti.

    Akende nutmise vastu õhutasime. Ka öösel oli aken natukene praokil, et õhk läbi saaks käia. Pesukuivatamist toas peaks ka vältima. Kasutasime samasugust niiskuseimajat ja meil tundus toimivat. Selle vedeliku võid sealt ära ka ju valada, ei pea ootama kuni tablet lahustunud on.

    Kütmine aitab ka muidugi.

    Kevade saabudes jäi jälle vähemaks akende nutmist, aga ma praegust olukorda ei tea. Kolisime kevadel minema ka.

    • Avatar
      Vasta Mari 15. detsember 2013 at 21:46

      Stokkerist soovitan küsida niiskusimurit, väga tõhus, hind u 180-190.- Meil oli selline peale uputust kaks kuud, iga päev kogus 5 L vett.
      Pesu kuivatamist tuleb korteris vältida, ise ostsin kuivati. Kui KÜ lubab teha, siis sundventilatsiooni avad välisseina.

  • Avatar
    Vasta b 15. detsember 2013 at 12:50

    Meil hakkasid aknad hallitama millalgi sügise alguses kui oli juba niiske aga kütta veel ka nagu ei tahtnud (ahiküte), küürisime soodaga ja tegime mingi Prismas müügil oleva hallituse “tõrjujaga” üle ja tagasi ei ole tulnud hallitus.

  • Avatar
    Vasta Kristiine 15. detsember 2013 at 12:48

    Minul oli analoogne probleem enne remonti. Remondi käigus tehti ventilatsiooniaugud seina ja akendel on ka ventilatsioonpilud sees. Nüüd seda probleemi enam ei ole. Minu soovitus on samuti konsulteerida remondimeestega. Äkki saab midagi juurde kombineerida

  • Avatar
    Vasta Eneli 15. detsember 2013 at 12:38

    Tsau Mallu- tavaliselt hallitus tekib ventilatsiooni puudusest. Meil hakkasid korteris ühtäkki hallitama kõik nurgad ja kipsivahed. Kasutasime õhukuivatit- nats teist marki kui teil. Ei aitanud. Pesime ka äädikaga aga kuna hallitus on selline seen mis jääb sisse kui tõesti kapitaali ei tee siis pesime ikka mitu korda ja no tuli tagasi.. Kuna elasime muinsuskaitse all olevas majas ärklikorrusel ja seal peale ventilatsiooni lisamise ka muid probleeme oli ( katus lasi sisse, kütsime ilma- mingine viga oli küttesüsteemis et kui kütsime siis ahju ümbert läks soojaks vaid kaks meetrit) ja ka ruumi oli neljale inimesele vähe siis kolisime üürikasse ja see korter jäi seisma ja ootab meie poolt põhjalikku remonti. Ma ei oska nüüd konkreetselt näppu peale panna aga soovitaks kutsuda kellegi ehitusspetsi sinna kes ütleks milles asi. Edu teile!

  • Avatar
    Vasta Grete 15. detsember 2013 at 12:36

    Vaata kindlasti, et avatud oleks kõik ventilatsiooniavad/augud, mis korteris on. Mul ühel tuttaval oli kunagi samasugune probleem ja ta lõpuks avastas, et üks ventilatsiooni auk köögis oli täis topitud. Hiljem sai õhu käima ja probleem kadus.

  • Avatar
    Vasta Oksana 15. detsember 2013 at 12:29

    Meil oli ühetoalises sama probleem, akendel niiskus, tekkisid lausa loigud aknalauale öö jooksul ja seinale akna alla hakkas tekkima hallitus. Need niiskusekogujad olid ka meil, ka aknad, iga kord kui laps magas, lahti või mikrotuulutuse peal. Lõpuks aitas ainult fresh-klapi paigaldus. Ei mäleta küll palju see maksma läks, aga igal juhul hallitust enam juurde ei tekkinud.

  • Avatar
    Vasta Kriccu 15. detsember 2013 at 12:24

    Ohjah..tean mida tunned, meil on täpselt sama jama, suvel tegime remondi, suve lõpuni oli kõik korras. Nüüd kui külmad ja niisked ilmad on asi jälle sama. See tabletiga aparaat ei aita ja see õhkkuivati kuivatab liigselt tuba. Ainuke asi mis aitab on korralik ventilatsioon korteris. Mul endal ka hirm kuna laps on 5 kuune ja kardan ka igasugu astmaid ja muid haigusei….

  • Avatar
    Vasta jänx 15. detsember 2013 at 12:24

    Korteris on niiske, tuleks kas puhureid kasutada, et liiga niiske poleks. Mingisuguseid ime värgendusi pole kasutanud. Aga meil aitas väheke see, kui puhurid suunasime niiskete kohtade peale.

  • Avatar
    Vasta Avely 15. detsember 2013 at 12:24

    Mul mees ütles ka ,et järelikult on remont tehtud vana puhastamata pinnase peale ja seal all on juba see kõik olnud olemas, lihtsalt nüüd kütte ajal kõik areneb nii öelda edasi. Need vidinad muidu leevendavad küll ,aga siiski tuleb asja tuum üles leida. Kindlasti saab korda 🙂

  • Avatar
    Vasta Oksana 15. detsember 2013 at 12:20

    Meil oli ühetoalises sama probleem, akendel niiskus, tekkisid lausa loigud aknalauale öö jooksul ja seinale akna alla hakkas tekkima hallitus. Need niiskusekogujad olid ka meil, ka aknad, iga kord kui laps magas, lahti või mikrotuulutuse peal. Lõpuks aitas ainult fresh-klapi paigaldus. Ei mäleta küll palju see maksma läks, aga igal juhul hallitust enam juurde ei tekkinud.
    http://www.windair.ee/wv/teenused10.php?lan=et
    Ehk saab siit abi.

    • Avatar
      Vasta Bretik 15. detsember 2013 at 12:42

      Meil aitas sama asi. Mees lasi panna nüüd see aasta ja aknad on kuivad, õhk on toas värske. Natuke külmem on aga mitte oluliselt. Lasime panna Fensterist, umbes 80 euri 1tk. Panime kaks, üks ühele teine teisele poole korterit.

  • Avatar
    Vasta Maris 15. detsember 2013 at 12:20

    Ventilatsioon on puudulik – tee aknaid kindlasti igapäev lahti ja tuuluta. 😉 Mul endal sama probleem, aga tuulutades on asi ikka natuke paremaks läinud. Kõige hullem on kui pesu pean toas kuivatama , see on kohutav. Esiteks pesu ei taha kuivadagi ära, teiseks on kõik aknad märjad ja kolmandaks jääb riietele selline vastik hapu lõhn juurde. Rikkaks saades kaalume kuivati ostmist, jääks see korteris kuivatamine ära vähemalt 😉

  • Avatar
    Vasta GL 15. detsember 2013 at 12:19

    Muidugi mu soovitused olid niiskusest lahti saamiseks. Hallitusega jah vähe hullem teema. Aga kas ei ole olemas nt mingeid firmasid, kes hallitust likvideeriksid?

  • Avatar
    Vasta Karikakar 15. detsember 2013 at 12:17

    Oiii, ma olin sellegakunagi ühes üürikss hädas. Küll sai igasuguste vastavate vahendtega pestud, tuulutatud, kuivatatud…Olukord läks aina hullemaks 🙁 Seda jah ei saa välja minu teada teiditi kui kapitaalremondiga, köik seinad, põrandad, ka uksed ja aknad välja vahetada. Minul tuli sellises korteris hirm tervise pärast. Kolisin teise üürikasse. Juba Mari pärastki loodan, et saate korda!!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2013 at 12:21

      Aga kas te kasutasite ka õhukuivatit?

  • Avatar
    Vasta kaia kersti 15. detsember 2013 at 12:16

    Tegelikult ei aita jah muu kui remont.
    Mina istun ka hallitavate seinte vahel, suuuuured mustad laigud on laeall. Rõve, aga ei taha sealt ära ka kolida, sest korter on super kohapeal ja üür on nii väike, et sama raha eest ei saaks uut 12m2’st korterit ka 🙁

    • Avatar
      Vasta Laura 15. detsember 2013 at 13:57

      Kui sa oled rentnik siis korteriomanik on kohustatud selle hallituse korda tegema.

  • Avatar
    Vasta Pärdik 15. detsember 2013 at 12:14

    Kas teil on äkki mõni tuttav ehitusmees, kellega nõu pidada? Või siis pöörduge mõne ehitusfirma poole konsultatsiooniks. Saate ilmselt rohkem asjalikku informatsiooni 🙂 Minu arust saab ikka ilma remondita ka lahti, vähemalt meie saime. Aga ventilatsioon jm peab küll korras olema, jah.

    Ja no eriti naljakas oleks, kui see masin teile nüüd niisama koju potsataks :D:D:D

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2013 at 12:23

      No remonti ei tahaks ju teha, sest et hirmkallis remont lõppes alles sel suvel..

  • Avatar
    Vasta GL 15. detsember 2013 at 12:13

    Kas teil korteris ventilatsiooni ei ole? Kolisin ka hiljuti õikale ja esimestel päevadel olin ka probleemi ees, et tunnen, et on niiske ja aknad olid ka seest märjad hommikuti. Eelmises korteris oli igas toas ventilatsiooniava ja seega ei olnud probleemi. Uues korteris on ainult vannitoas sundventilatsioon. Seega kui käin pesemas, siis alati panen selle tööle + vahel ka niisama (nt kui pesu pest). Ja kui pesu kuivatan, siis jätan ka aknad õhutuse peale (kuna sul laps, siis päris lahti vast ei saa teha, aga see mikroõhutus aitab ka. Seega soovitan hoida sul aknad nende peal. ) Ja nüüd olen siin kuuaega niimoodi toimunud ja üleliigsest niiskusest märke enam ei ole – loodan, et toimin õigesti 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadri 15. detsember 2013 at 12:13

    Maja vajab tuulutust (mikrotuulutus) ja kuivatust. Hallitust tuleks tappa äädikaga. Aga hallitus iseenesest on nii ohtlik, et ma tiriks kõik hallitava majast välja ja teeks kapitaalremondi. Ja siis vaataks ka kõik õhutuse ja soojustuse üle… Need on omad kogemused hallitava vaipkattega. Eksperdid võivad teile muidugi paremat nõu anda.

    • Avatar
      Vasta Kadri 15. detsember 2013 at 12:15

      Sõpradel oli vannitoas uputus ja siis oli neil ikka korralik tööstuslik masin seal NÄDALAID niiskust eemaldamas. Ja siis ei saanud ka seal vannitoas käia samal ajal. Mul väga usku sellesse ilusasse aparaati ei ole…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2013 at 12:23

      Tänud, proovin äädikase lapiga küürida

      • Avatar
        Vasta Kadri 15. detsember 2013 at 12:37

        How to Kill Mold with Vinegar

        To kill mold with vinegar, use white distilled vinegar which you can buy cheaply from the supermarket.

        Pour some vinegar into a spray bottle without watering it down.

        Spray the vinegar onto the moldy surface and leave it to sit for an hour.

        Wipe clean the area with water and allow the surface to dry. Any smell from the vinegar should clear within a few hours.

        If you want to use vinegar to prevent mold growing on surfaces just spray vinegar on the surface and leave it. Repeat this every few days to ensure the surface will stay mold-free. You can even mop your tiled bathroom floor or other hard non-porous floors with vinegar if you are worried about mold growing on them.
        http://blackmold.awardspace.com/kill-remove-mold.html#vinegar

        PS. Seal on juttu 5% äädikast, seega Eestis müüdavat äädikat ma igaksjuhuks lahustaksin 1:6 veega. Pärast rikub pinda või mida iganes, ei tahaks süüdi olla selles.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 15. detsember 2013 at 12:39

          teen nii! tänud!!

  • Avatar
    Vasta I. 15. detsember 2013 at 12:11

    Ma ei mäleta, mis te remondi ajal tegite, aga kas te jörsku avhetasite aknad plastikute vastu? Panite kinni need nõukaaegsed ventilatsiooniavad? Kas maja “renoveeriti” väljast? Hallitus tekib sellest, et õhuringlus puudub ja seega niiskus jääb tubadesse. Kiiremas korras tuleks teha ventilatsioon korda (vannituba ja köök eriti), kui ei taha just lahtiste akendega elada..

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2013 at 12:23

      Plastikaknad olid siin korteris juba enne, maja on väljast ka renoveeritud. 🙁

      • Avatar
        Vasta K 15. detsember 2013 at 16:03

        Siis peideti nõuka õhukad kinni ilmselt! Meil aitaski see kui panime õhutusklapid. Teemantpuuriga auk seina ja klapp peale 😉

  • Avatar
    Vasta meow 15. detsember 2013 at 12:08

    Ega hallituse vastu ei aitagi väga muu, kui et tuleb teha kapitaalne remont (seinad, põrandad uuesti soojustada ja viimistleda). Eks nende vidinatega saab olukorda leevendada, aga päris ära ei kao kuskile. Aitaks ehk ka veel korralik ventilatsioonisüsteem (sundvent.).