Lapse üles kasvatamine LAPSED

APPI – paljad lapsed!

7. august 2014

Ma kunagi rääkisin ka siin sellest teemast, et ühes beebigrupis läks kisa lahti, sest keegi julges üles riputada pildi, kus lapse pepu natsa paistis. Minu meelest ei olnud seegi väga suur asi, aga nüüd suveajal on mõndadele veel suurem probleem paljad lapsed rannas.

Jah, minu meelest on ka imelik, kui kooliealine laps jookseb paljalt ringi, aga beebi või väikelaps ei pane mind küll kulmu kergitama. Mis siis, et Maril on küll trikoosid üsna mitu ja mis siis, et ma temaga otseselt kunagi rannas käinud ei ole (sest ma jälestan randa ja praegu ta ei oska veel õnneks küsida ka), usun ma ikka, et rannas ma talle midagi selga toppima küll ei hakkaks. Seal on ju niigi palav, miks ma peaksin tal olemise veel hullemaks tegema?

Sõbranna arvas, et muidu lapsepilastajad näevad mu last PALJALT. Aga ma ei oskagi selle kohta suurt midagi öelda, et las näevad siis? Ega ma seda 10 kuust last üksi randa saada, olen ikka kaasas ja hoian pilku peal, kui keegi ta kaasa nabida tahaks. Ja teiseks…Kui palju neid molestereid ikka on?

Ma praegu kujutan ette randa, kus on mõned üksikud tavainimesed, siis hunnik “saaki” aka paljad lapsed ja siis umbes 17 lapsepilastajat, kes ühe lapse ümber tiirutavad nagu raisakotkad ja siis omavahel rüselevad, et kes selle kaasa saaks võtta.

chill_for_a_sec_calm_down_whatever_relax_thanks_mean_girl_stop_talking-5352357

Kuigi internet tõestab mulle iga päev, et kuskil, müstilistes kohtades peidavad ennast täiesti haiged inimesed, olen ma tõesti nii naiivne ja usun, et tegelikult asi siiski nii hull ka ei ole.

Samast teemast teisele sõbrannale rääkides, kellel endal lapsi pole, ütles ta, et teda lihtsalt häirib ennast, kui mingid paljad lapsed ta ümber on. Eee…Ma saaks aru, et ma istun kuskil restoranis ja mul laua all kuus paljast last oleks, oleks mul ka üsna ebameeldiv. Samas kui ma olen RANNAS, kus enamik neidusid on nii paljastavates bikiinides, et pool mokka ripub välja, ei pane ma pahaks, et on vanemaid, kes oma tittedele kostüüme selga ei pane.

Mul endal on muuseas mingi pilt, kus ma paljalt rannas liivalossi teen ja ma usun, et ma olen seal mingi viiene ikka. Ja näete, alles olen! Ei krabanudki ükski vuntsidega onu mind kaasa. Seda ma muidugi ei tea, mitu vaest inimest mind nähes oksendasid.

“Mõelda vaid. Laps PALJALT rannas,” väristasid nad kindlasti õlgu.

Kas teid häirivad rannas paljad lapsed? Kui vanale teie riided selga panete? 

 

Loe ka neid postitusi!

85 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Hei 4. september 2014 at 16:25

    Pakun et tuhande inimese kohta kes inimese keha vastikuks/peitmist vajavaks peab on ehk vaid üks”pervert” kellele selle vahtimine haiglast huvi pakub. Ja kui poleks neid esimesi ärevaid krampis kodanikke, poleks ilmselt seda ainukestki. Kah mured inimestel…

  • Avatar
    Vasta Getelin 8. august 2014 at 22:27

    Mina panen oma lapsele koguaeg ujumispüksid jalga kui randa lähme. Tegin seda ka siis, kui oli 6 kuune. Eks see ole iga lapsevanema oma asi, aga mind isiklikult häirivad alasti lapsed rannas. Kui katan oma keha siis teen seda ka lapsel.

  • Avatar
    Vasta H2 8. august 2014 at 18:23

    väiksed beebid ei häiri aga nii juba paariaastane kindlalt häirib.
    mul ühel tuttaval on 2a poeg ja see lippab pidevalt palja noksiga ringi, nii ebamugav kuidagi. siis ta käib ja ronib köik kohad oma palja noksiga läbi ja topib näppe suhu ja siis katsub ennast ja siis tahab sülle ronida ja.. ausalt ka, kodus perega olles tee mis tahad, aga kui tulevad külalised vöi kui lähe ise külla, siis pane oma lapsele vahemalt püksidki jalga!

    teine asi mis häirib on see, kui väikestel tüdrukutel on trikoo asemel bikiinid. kohe sellised seotavate paeltega nn kolmnurk-bikiinid, ja püksikud ka paeltega. milleks?
    las olla siis pigem trikoo ja kui suuremaks saab, siis vöiks olla nt selline: http://cache.osta.ee/iv2/auctions/1_1_8073458.jpg

  • Avatar
    Vasta Anne-Mari J 8. august 2014 at 11:18

    Minu pojal on paljalt lubatud olla vaid kodus ja ainult toas olles. Igal pool mujal peavad vähemalt aluspüksid jalas olema ja ka kodus on enamasti siiski aluspükstega.
    Minu jaoks on ja jääb ilmselt arusaamatuks, mis kihk see inimestel on lapsi üleni paljalt hoida?

  • Avatar
    Vasta K. 8. august 2014 at 08:40

    Mu poolekahene on siiamaani 2 korda rannas käinud, mõlemad korrad ikka trikooga. Vana liputajana olen selle muidugi sealsamas muruplatsil talle selga tõmmanud. Jätan sele pedofiiliteema siin üldse kõrvale, ses osas on parem karta, kui kahetseda, onju. Üldiselt ei tohiks olla väga raske lapsele kasvõi suvaline püks jalga tõmmata, ei saa eeldada, et iga juuresviibijat rõõmustab võimalus võõra lapse paljast, uppis tagumikku vahtida vms. Jah, titel on ilmselgelt kaunim pee, kui viiekümnesel, aga siiski.. 🙂 Ja mitte iga titt ei pruugi tulevikus vanematele otsatult tänulik olla, et sai avalikus kohas alasti rinngi lipendada.
    Ja kui kellelegi ei ole paljastest lastest rannas kahju, siis soovitan soojalt – istuge-roomake-möllake-tehke midaiganes, ilma püksata, kas rannas või liivakastis. Mina pole proovinud, mu lapsed ka mitte, aga vaevallt see hea tunne on. 🙂

  • Avatar
    Vasta aile 8. august 2014 at 08:18

    Mina lasen lapsel olla vahel nii vahel naa. Minu jaoks on need inimesed imelikud kes ei aksepteeri avalikku imetamist ja paljast beebit. Ja üleüldse – paljas inimkeha on igati ok ja mina ei kavatse õpetada last ennast häbenema.
    Muidugi kui kodus oleme ja külalised tulevad, siis peavad kõik riides olema ikka. Mul mehe õel naljakas pere – läksime külla ja pereisa oli aluspükstes, kolmene peretütar jooksis paljalt ringi..ja meiega olid kaasas ka neile tundmatud inimesed. Vot…see oli mulle imelik.

  • Avatar
    Vasta Mari-Ly 8. august 2014 at 08:07

    Ujulas oleme käinud alati ujumismähkuga (kuni ise potil käima hakkas, edaspidi ujukatega), sest vaevalt kellelegi junnide sees ujuda pärast meeldiks, selleks eriti endale ei meeldi ka, kui mõned lapsed basseinis alasti on.
    Rannas käime harva, kuna mulle ei meeldi endal ujumas käia, lihtsalt kuidagi jube solk on see vesi, nii meres kui järves, jões aga liiga külm ja enamasti kiirevooluline.
    Kuna aga laps teinekord küsib mere äärde, siis oleme ka mõned korrad käinud, elame ju merest vaid paari km kaugusel, siis aga pojal, kes saab septembris 3a, on püksid jalas olnud, juba selleks, et suht vastik on olla, kui pepuvahe liiva täis 🙂 Ise pole kunagi viltu vaatanud nendele, kellel lapsed alasti. Vanusepiir peaks aga jooksma sealt hiljemalt 5a kandist, olenevalt lapse kasvust ja arengutempost.
    Oma kohe kolmeseks saavale pojale olen sel suvel juba õpetanud, et võõrastele ei tohi peput ja nokut näidata, et koduaias võib olla paljalt (meil ümber hoovi kõrged hekid ja õnneks ka normaalsed naabrid), aga mujal peavad olema riided seljas või vähemalt püksid jalas.

  • Avatar
    Vasta Madli 8. august 2014 at 07:12

    Hüppan rannateemast veidi kõrvale – minu arvates on väga imelik see, et veekeskustes võtavad isad oma pea 10-12 aastaseid tütreid riietusruumi kaasa. Sellises vanuses peaks laps juba ise riiete vahetamisega hakkama saama, leian ma. Viimati Pärnus oli olukord eriti hull, kui terve meeste riietusruum oli ringisilkavaid paljaid tüdrukuid täis (ma ise meeste riietusruumi ei kippunud, aga abikaasa oli segaduses).

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. august 2014 at 07:24

      No 10-12 aastased lapsed on tõesti täiesti teine tera. Tänapäeval osadel hakkab selles vanuses puberteet juba 😀

  • Avatar
    Vasta Ellu 8. august 2014 at 00:24

    Mul on 4,5kuune poeg, käisime yleeile rannas… ma ei tulnud selle pealegi, et ta ei tohiks paljas olla 😀 ta oli kyll enamuse ajast vihmavarjuga päikese eest kaitstud ja seeläbi ka teiste inimeste pilkude eest kuid siiski. käisime ju vees kaa! ja ikka ilma mähkuta

    • Avatar
      Vasta Carry 8. august 2014 at 01:00

      Okei, sorry nüüd ette selle pärast, mida ma ütlen =D
      Seda kõike on tõesti imelik lugeda, kohati mõne kommentaari puhul nagu vaatleks mingit karja armsaid ent totakaid lemmikloomi. Milline mõtlemisvõimeline inimene ometi nii kirjutaks või käituks?
      Kui on reegel selline, et koertega ei minda randa ja koeri ei viida vette ja koeri (või noh, okei, miks ka mitte näiteks minisiga või tšintšiljat) ei pissitata-situtata ühiskondlikult kasutatavas vees, siis mille kuradi pärast arvab mingi seltskond, et nende tite võimalik vette sulpsav kaka on kuidagimoodi priviligeeritud seisuses?

      Nuta või naera, tõepoolest. Ära tee teistele seda, mida endale ei soovi tehtavat. Palun kas saaks kuidagi nii, et lemmiklapsed ja -loomad ei reosta vett ja kaaskodanikel on ka ikka rannas tore olla? Kakat kinni hoidvad rannamähkmed, nagu ma aru saan, on reaalselt poes eksisteeriv toode, neid kasutamast takistab hetkel mõningaid vaid isekas “aga mina vat ei viitsi/taha” =D

      Jeesus küll.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 8. august 2014 at 07:27

        Mina näiteks tean, millal Mari üldiselt situb. Seega see üks kord kui ma Männiku karjääris temaga käisin, viisin ma ta küll palja tagumendiga viieks minutiks vette ja ei kartnud üldse, et ta võiks sinna junni lasta. Ei lasknud ka! Win! Ja lausa nii jultunud olin, et SIGA tahtsin ka vette saada, aga ta ei tulnud 🙁

      • Avatar
        Vasta Karin 8. august 2014 at 09:18

        Jälle mõni lastetu targutab. Tõepoolest,kui lapsed on juba nii vanad,et vette minna,siis sa tead,millal su laps kakab. Hiljem aga õpetad ta ütlema. Isekuses ei ole asi, you daft cow, see mähe lihtsalt ei täida ona eesmärki. Kui sa arvad,et imik ilusai pabulaid podistab,siis sa eksid. Enamjaolt tuleb sealt vedelat putru. Jeesus sind, rumaluke, ei aita. Ja kas sind näiteks kalad vees ei häiri, võtaks midagi ette?

        • Avatar
          Vasta Karin 8. august 2014 at 09:19

          Ona eesmärki ta, jumal tänatud,täitma ei pea:D oma ikka

          • Avatar
            Carry 8. august 2014 at 14:01

            Just eespool lastega inimesed pajatasid ju, et üllatuslikul hetkel juhtus õnnetus. Ja see nende väljaheide võib tõepoolest olla äärmiselt ebastabiilse kvaliteediga ehk siis lastakse igasugu erinevat kraami. Vaevalt, et kui ise ujuma lähete ja kellegi junnid (või miskit vedelamat) vastu hakkavad ulpima ühel hetkel, siis mõtlete, et oi kui vahva näed – inimesed on oma lastega käinud kvaliteetaega veetmas.

            Nüüd keegi tarkpea kindlasti ütleb, et eeäöö, aga need pahad läänemere laevad, mis meie vetes nagunii mingit sodi välja ajavad – et need reostavad palju rohkem kui minu beebi pisitillukene kakakene. Ofkoorss reostavad. Aga see on umbes sama nagu meil siin Tallinnas on õhk suhteliselt reostatud ja siiski ei peeta heaks tooniks, kui inimene sinu kõrval seistes kõhutuult laseb.

            Paar aastat tagasi Stroomi rannas üks vanem proua, kes viibis seal oma kahe lapselapsega, vaatas rahulikult pealt, kuidas temaga kaasas olnud nii umbes-täpslt viiene poisiklutt urineeris päevitamislina kõrvale liiva peale. Kõrgelt ja kaarega. Kõrvalseisjad tegid mamslile ilusasti selgeks, et normaalsed inimesed sel kombel ei käitu. Mina veel mõtlesin, et oleks siis veel olnud kaka rannaliival – selle korjad üles, aga see kuradima kusi ju jääbki sinna.

  • Avatar
    Vasta K 7. august 2014 at 23:07

    Kui ma kunagi oma umbes kaheaastase vennaga yhes Tallinna ylerahvastatud rannas chillisin, oli ta ka porgandpaljas. Ta ehitas liivalosse, mina ajasin oma asju. Mingil hetkel l2ksin teda vee 22rest 2ra tooma ja mida ma n2en – kutt rahulikult vehib oma liivalabidat, endal mehine junn k6rval ulpimas. Ma tegin muidugi nagu poleks midagi n2inud (olin 12-aastane) ja haihtusime k2hku kuriteopaigalt. No v2ikse lapse junn ei hyya tulles. Tegelikult…v2ga r6ve ju.
    Mind paljad lapsed muidu ei h2iri, eks palja peega on neil vabas 6hus lahedam ringi tuiata.
    Aga olen ka arvamusel, et avalikus kohas v6iks neil pyksid jalas olla. Just nende pervarite p2rast. Olen ka Brittiga n6us, kui kogemus puudub, v6ibki arvamus asjadest lillelisem olla. Isegi kui meie v2ike Eesti tundub pehme, m6nus ja turvaline, siis reaalsus on teine. Enda lapsep6lvest m2letan kymneid “onusi”, kes rannas v6i pargis mind ja mu s6brannasi piirasid (Tallinnas). Kes piilus silmad k66rdis, endal k2si “taskus”, kes tuli konkreetselt ytlema, et tahab meile eemal p66sastes “nokut n2idata” ja kutsus kaasa, kes pani konkreetselt pargip66sastes meid vaadates pihku jne. Ka mu venda ja tema s6pru on mingid piidrid piiranud. Mallu, sul on lihtsalt vedanud, et sa nendega kokku pole puutunud v6i et sa oma liivalossi ehitades neid lihtsalt t2hele ei pannud. Aga pervosi ja pedofiiliat ei tohiks nii l6dvalt v6tta.
    Elan yhes Euroopa riigis, kus rahvaarv on Eesti omast kymnetes kordades suurem ja seega ka neid pervareid ja koledaid juhtumeid kordades rohkem. Siin l2heb aastas kaduma keskmiselt 10 000 (!!) last ja noort, seega on pedofiildest sageli saateid ja dokumentaale.
    Pedofiilid on erinevad, on neid, kes ei julge kunagi midagi muud teha kui piltide peale seent toksida. On ka neid, kes armuvad lastesse pidevalt ja arvavad, et nad armastavad ja siis nillivad lapse j2rgi, teevad pilte ja otsivad kontakti. Enamus sellistest on alguses h2belikud aga l2hevad j2rjest hullemaks ja l6puks on neil ikka vajadus oma “armastust” jagada.
    Enamusel aga k2ivad lihtsalt hood peal, kus nad mingit last n2hes erutuvad ja tunnevad sundi last puudutada/v2gistada/pildistada jne. Mitmes dokumentaalis on pedofiilid ise avalikult r22kinud, et nad ei saa midagi teha kui neile tung peale tuleb ja nad ei suuda seda maha suruda, neil tekivad sundm6tted, fantaasiad jne kui kord juba yhe lapse peale 2ra flashib. No ja on ka neid, kes tegutsevad t2iesti syytundeta ja kellele laps on ainult seksobjekt.
    Ja internet.. pedofiilide v6rgustikud on ju yle Euroopa igal pool. Eestis just kas see v6i eelmine aasta avastati mitu pedobeari, kellel arvuti haiget kraami t2is. Ma ei ytle, et iga palja peega laps oleks tulevane ohver, samuti ei ole n2iteks need bikiinide vahelt rippuvate mokkadega tibid ka k6ik v2gistamisohvrid. Aga point on selles, et sellised v2rdjaid on olemas, kes k2ivad ja otsivadki reaalselt v6i netis lapsi, kes nende fantaasiaid toidaks/rahuldaks. Lapsevanemate k2es on valik, kas j2tta netti palja peega pepupilt v6i mitte v6i kas panna oma lapsele rannas pyksid jalga v6i mitte.

  • Avatar
    Vasta Merje 7. august 2014 at 22:21

    Mul on lausa kahju neist lastest kes peavad alasti rannas istuma ja liiva endale igale poole vahele kaapima, ebamugav ju! Kas need emad/isad ise istuks vabatahtlikult palja tagumikuga liiva sees? Mina küll ei istuks ja seetõttu on ka lastel koguaeg püksid jalas, olgu nad siis avalikus rannas või oma koduõues.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. august 2014 at 07:29

      Muuseas, ma selle aspekti peale üldse ei mõelnud, et liiv läheb igale poole. Aga eks ma sellepärast ei tulnudki selle peale, et ma pole ju rannas käinud ka. Selle nurga alt vaadatuna oleks okei ikka püksid jalga panna 😀

      • Avatar
        Vasta Liis 8. august 2014 at 08:05

        Oma kogemusest võin kommenteerida (jah, istun ka ise palja tagumikuga liiva peal 😛 ), et on tunduvalt rõvedam, kui see liiv läheb trikoo või bikiinide vahele.

  • Avatar
    Vasta Riina :) 7. august 2014 at 22:01

    Ei häiri mind paljad lapsed 🙂
    Õnneks elab mu vanaema mereääres ja seal pole ühtegi hingelist. Täiesti privaatne, niiet saan ise ka kasvõi paljalt seal ringi lipata.
    Avalikus rannas arvatavasti lükkaksin siiski oma 2,5 aastasele püksid jalga. Kuigi ei pea ka seda mingiks reegliks, et nüüd peab olema. Ja ma nagu enda pärast ei käigi avalikus rannas. Mulle ei meeldi rahvamass külg küljekõrval päevitamas v suplemas. Pole nagu minu cup of tea. Seda enam, kui saan nautida privaatsust “oma” rannas 🙂

  • Avatar
    Vasta Karin 7. august 2014 at 21:47

    Kunagi kloogarannas, kui mina olin viiene ja sõbranna seitse, mängisime tenniseväljakute juured basseinides,trikoodes. Meie juurde tuli kõrvalasuva lastelaagri treener vanamehenäss ja hakkas mu sõbrannat masseerima, lõpuks kubemepiirkonnast. Kuna ta oli laagri treener,ei julgenud midagi öelda,õnneks tuli õigel hetkel mu vanem õde ja onu laso jalga. Õudusega mõtlen siiani,mida see tüüp lastelaagris korda võis saata. Tol ajal vaikiti sellised asjad lihtsalt maha. Siiski ei näe ma,et peaksin oma lapsele suuremana trikoo panema, perverte see eemale ei aja , minu pilgu all võib laps küll vabalt palja pepuga olla.

    • Avatar
      Vasta Karin 7. august 2014 at 21:48

      Vabandan düsgraafia pärast:)

  • Avatar
    Vasta alvi 7. august 2014 at 21:41

    Ma oma lastega päris rannas ei olegi käinud, küll aga jõeääres, kui on liivane põhi:) aastasele plikale ise panen tavaliselt ikka trikoo või aluspüksid jalga…issi laseb tal muidugi palja peega minna… Suures osas üritan sellega vältida kaka õnnetust :p aga ega ei hooli ka oluliselt oma pisikese ilusat peput võõrastele näitamisest 😀
    Samas vanem tüdruk tahtis kahe aastaselt ise trikoo selga panna…..mis on super minuarust :p nende kommionude kohapealt ei saa ju kunagi kindel olla :/
    Kui aga teised pisikesed palkalt sulistavad ja.end seejuures hästi tunnevad, siis ei sega see mind 🙂

  • Avatar
    Vasta Misti 7. august 2014 at 21:36

    Minu 3.5 aastane on enamasti ikka ujumispükstega. Aga natuke oleneb rannast ja kontekstist. Pirita ranna inimmassis on kindlasti püksid jalas – ainult riiete vahetamisel ei pea paljuks seda kui see siuh säuh ilma põõsasse pugemata ja rätikutes taidlemata käib. Mõnes kodusemas maa-rannas aga, kus inimestel on piisavalt personaalset ruumi isegi tipptunnil on ujumispüksid küll jalas, aga kui näiteks enne kojuminekut last liivast loputada on vaja ei pea paljuks seda kui loputamas korra püksata käidud saab. Lapsel lõbu laialt korra paljalt merre joosta.
    Aga kui on veel pisem (ja kodusem) rand – peale meie veel paar seltskonda (eriti kui veel on teistelgi paljaid lapsi) siis võib minupoolest laps rahumeeli ka paljalt olla, ning olenevalt olukorrast ei peaks paljuks isegi paljalt minna – inimestel kõigil jälle mitukümmend meetrit isiklikku ruumi ja kui on veel selline õhtupoolne aeg ka … Sest olgem ausad, TEGELIKULT on ujuda kõige mugavam alasti – pärast märgade riiete seljast kiskumine on tüütu ju, ja ega veeski märg riie keha peal kõige mõnusam ole.
    Omas kodus ja piisavalt privaatsel õuel jooksku lapsed aga nii paljalt kui saavad ja tahavad.

    Teiste paljad lapsed eriti ei häiri, ausalt öeldes on ka paljastest täiskasvanud päevitajatest suht suva. Ainuke asi, mis palja täiskasvanu juures ebamugavust tekitab ongi ainult see kahtlus, et kui kõik teised on riides, siis äkki on see paljas ikka millegipoolest imelik 😛

    Aga see ülalpool tõstatatud kaameratega luurajate teema oli hea arvesse võtta. Ausalt, no ei mõtle sellistele asjadele tõesti. Ega ei või muidugi selleski kindel olla, et ennast pole kuskil avalikus käimlas kunagi mingi nurga alt videosse võetud :/ Aga noh, eks siis on mõistlik mõistuse piires ettevaatust rakendada, aga mitte ülearu paranoiatseda. Laste seisukohast – üks asi on sotsiaalsed normid ja eakohane kaasaskäimine nendega, aga teine asi on see, et inimkehas endas ei ole tegelikult midagi halba ega häbenemisväärset mitte kuskil.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. august 2014 at 07:31

      Ma ka ei ole kunagi mõelnud, et on inimesi, kes võivad lapsi pildistada. No pole tulnudki selle peale. Aga sellega nõustun ka, et paljas olemises ei ole ju midagi halba, et ma tahaksin lapsele rääkida, kuidas on ikka väga paha ennast paljaks võtta vms.

  • Avatar
    Vasta Maret 7. august 2014 at 21:34

    Enda last paljalt avalikku randa ei vii, lihtsalt minu kiiks. Teised paljad lapsed ei sega, välja arvatud need hetked, kui nende kõrval midagi hulpima hakkab.

  • Avatar
    Vasta i 7. august 2014 at 21:31

    Mulle paljad lapsed rannas ei meeldi, mitte kunagi ei lubaks oma lastel paljalt avalikus kohas olla. Paar nädalat tagasi oli viimsi rannas üks 50 aastane mees paljaid lapsi pildistamas.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. august 2014 at 07:31

      Ja mis te tegite selle mehe suhtes?

      • Avatar
        Vasta i 8. august 2014 at 10:01

        Tegin telefoniga õhust pildi (onkel märkas mind,padavai jooksis minema) ja edastasin selle info rannavalvrsse. Kedagi taga ajama oma hunniku lastega ei hakanud. Ütlesin ka paljaste laste vanematele, laste fotosessioonist, nemad kehitasid olgu ja pleesitasid edasi. Järgmistel päevadel need samad lapsed alati paljalt rannas olnud. Onu pole kohanud.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 8. august 2014 at 10:02

          Väga hea, et pilti tegid!

  • Avatar
    Vasta Carry 7. august 2014 at 21:11

    Ma siin loen, et üks ütleb, et prevalveeriv seisukoht näib olevat, et lastele pole vaja rannas midagi selga panna, seda last ei ohusta otseselt peale klaasikildude midagi, sest lapsevanem ju valvab kullipilgul.
    Aga kuidas oleks sellise probleemipüstitusega: nilbete kavatsustega inimene fotografeerib rannas salaja teie last. Ta kas kasutab neid fotosid iseenda tarbeks või siis müüb internetis teistele endasugustele. See on reaalne äri ju. Imestan, kuidas mitte ükski teist selle võimaluse peale pole tulnud.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 7. august 2014 at 21:00

    Ma olen lapsele sellise kalipso moodi (lühikeste käiste ja säärtega) asjanduse selga toppinud. Eelkõige seepärast, et ta õlad päiksega ära ei põleks. Paljas väikelaps rannas ei häiri, aga miskipärast oma last ei hoia paljana avalikes kohtades. Trikoosid on kaks, aga kumbagi pole veel selga saanud.

    Lisaks, et tegelikult paljas poisslaps siiski riivaks pisut silma ja mulle väga ei meeldiks kui juba suuremal (3a) lastaks nii ringi jooksta.

  • Avatar
    Vasta Marily 7. august 2014 at 20:38

    mind hàirivad reeglid, et mina pean endale rinnahoidja toppima, kuigi pole midagi hoida. Laps on olnud nii paljalt kui ka pluusiga, mina samuti 🙂
    Kòige mònusam ogni Hispaanias, kus pole mingeid spets nudistide randu vms, igaùks on rannas nagu soovib ja pole kellegi asi kas sa oled trikooga vòi alasti!
    Ja hàirivad inimesed keda hàirivad lapsed vòi koerad. Eriti kui nood midagi korda ei vii, vaid lihtsalt on.

  • Avatar
    Vasta ann 7. august 2014 at 20:37

    Mind mingi vanuseni ei häiri kui nad paljalt ringi paterdavad, küll olen ma mõtlema jäänud, et ega need “onud” ehk ei tahagi lapsi endaga kaasa viia, aga rand on selline mõnus koht, kus neid ilma igasuguse häbita vahtida ja ehk isegi pildistada saab (ei jõua ju igasse ilmakaarde koguaeg vahtida, kas kellelgi telefon väljas ja sinu lapsest pilte klõpsib) ning pärast kodus kerget pihutööd sinu lapse peale taob…

  • Avatar
    Vasta Aaloe Vera 7. august 2014 at 20:18

    Vimane seik paar suve tagasi Pirital, seal kaugemas nurgas

  • Avatar
    Vasta Aaloe Vera 7. august 2014 at 20:17

    Lugesin kõik kommentaarid läbi ja ei leidnud MITTE ÜHTEGI ema, kes mainiks põõsas pildistajaid. Mul pole midagi paljaste laste vastu, ka mitte paljaste täiskasvanute vastu 😉 Aga no perverdid ju pildistavad et siis kodus 1) onaneerida ja 2) paremaid pilte ( laps upakil suguelundid laiali) internetiavarustes jagada, müüa.

    Kaamerad on neil viimase peal, ja võtavad kaugelt. Olen näinud ka meest profivarustusega niisama avalikult “rannajoont” või isegi, ehk ka niisama “päevitajaid pildistamas”. Vaatasin siis ise ka et mis ta seal inimesi pildistab, kusjuures täitsa avalikult. Aga jah oli üks kolmeaastane oma pepu kaamerale just avanud. Koukis august labidat välja. Mees mind ja minu uurivat pilku märkas oli kadunud kahe minutiga 🙁

  • Avatar
    Vasta G 7. august 2014 at 20:10

    Mulle lihtsalt ei meeldi paljas mõtegi sellest, et KEEGIGI peaks mu paljast last vahtima. Samas ei mõista hukka ka neid, kelle laps on paljas. Aga mulle endale ei meeldi isegi paljalt magada. Need asjad võivad seotud olla 😀

  • Avatar
    Vasta Kai 7. august 2014 at 20:05

    Minu lapsel on alati midagi jalas, sest minumeelest pole eriti meeldiv istuda palja pepsiga murupeal või liivasees. Aga niisama ujuma võib ta paljalt ka minna, ei viitsi küll selleks trikood selga ajada.

  • Avatar
    Vasta Minajamuud.blogspot.fi 7. august 2014 at 20:05

    Kirjutasin ka mõnda aega tagasi taolisel teemal. Ainult, et olen sinuga teisel arvamusel.
    http://minajamuud.blogspot.fi/2014/07/laste-vannipildid-inimoiguste-rikkumine.html

    Mind ka reaalelus (näiteks rannas) paljad lapsed ei häiri, aga internetti täisulatuses paljast lapsest ma pilti ei paneks. Selle koha pealt peaks ju olema pigem ettevaatlikum kui lihtsalt tunnistada, et olen jah naiivne.
    Isegi kui sa teada ei saakski, et haige pedofiil su lapse pilti vaatab, siis sa ei taha ju, et selline vaimuhaige inimene su lapse pildi endale salvestab või levitab seda mujal ringi.

    Aga muidugi iga ema teab, mis on õige. Ma olen ka selle koha pealt ise natuke muutunud ega taha enda blogisse lastest isegi enam näopilte üles panna. Aga igal inimesel on õigus ka oma arvamust aja jooksul muuta, seega võibolla mõtled ka sina kunagi hiljem seda asja teises vaatevinlist.

    Teemaväline küsimus ka:
    Kas Maril hambaid pole veel? Mul sama vana poiss ja naeratab ka siiani oma igemetega armsalt. Saab näha kuna need valged pärlid suhu ilmuvad 🙂

  • Avatar
    Vasta Trints 7. august 2014 at 20:04

    Minu arvates on ka nõme kui laps päris palja peega ringi laseb rannas. Kasvõi tavalised aluspüksid võiks olla, ei pea olema bikiinid või triks:)
    laps on ka ikkagi inimene ja oleks sünnis kui ka tema ei pea viibima palja tagumendiga avalikus kohas. Ise ka ju ei tahaks.

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 7. august 2014 at 20:00

    Mind ennast paljad lapsed rannas ei häiri. Oma lastele panen aga alati trikood selga, tütred praegu 1 ja 5 aastased.

  • Avatar
    Vasta Eneli 7. august 2014 at 19:50

    Mind paljad lapsed rannas ei häiri – las jooksevad. Küll aga enda 4,5 aastasele tütrele panen trikoo selga. Peamine põhjus ikka see, et liiv igale poole ei satuks ja naha kaitseks ka. Kui ta väiksem oli, siis püksid olid ikka alati jalas, 2-aastaselt sai esimese trikoo, üks aasta oli tal isegi ujumiskostüüm (pluus ja püksid) peamiselt päikesekaitse eesmärgil, kuna kreeme siis veel tema peal kasutada ei tahtnud. Pealegi on see lapsele heaks harjumuseks basseini mineku puhuks, kus reeglina peab nagunii trikoo/ujumispüksid seljas olema. Maal vanaema juures jookseb ringi nii kuidas tahab, aga randa minekul on selgeks saanud, et trikoo tuleb selga panna.

  • Avatar
    Vasta Ann 7. august 2014 at 19:45

    Ma olen muidu lapsele püksid jalga pannud, aga talle nii meeldib paljas olla. Miks ma siis peaks teda keelama, et ta tahab rannas vee ääres paljalt mängida?

  • Avatar
    Vasta Gertu 7. august 2014 at 19:39

    Mina lasen enda 1,5 aastasel rannas, aiamaal ja kodus paljalt ringi joosta. Ilmselgelt see mind ei häiri 😀 Aga sellisele 2-3 aastasele paneks ikka kas trussikud või trikoo selga kui rannas oleksime. Ma ei tea miks just selles vanuses aga tundub nagu õigem.

  • Avatar
    Vasta Diana 7. august 2014 at 19:36

    Appi, mitte seisma, vaid selga* Ups 😀

  • Avatar
    Vasta Aili 7. august 2014 at 19:36

    Kõik need 2 korda, kui olen oma 6-kuuse pojaga rannas käinud, on tal olnud seljas lausa ujumiskostüüm. Seda aga nendel põhjustel, et nägid lihtsalt lahedad välja ja teiseks ma reaalselt kartsin, et äkki tal on järvevees päris paljalt külm. Ma ei tea kas see ka tõesti nii oli, aga vees oli tal kostüüm seljas. Varjust mati peal ukerdas palja pepuga.
    Ma ei teagi mis seisukohta nende lasteriiete osas võtta. Teiste omad ei häiri, koduaias laseks ilmselgelt tal ringi joosta ja ukerdada kuidas iganes soovib. Randa paneks talle ilmselt ikka püksid jalga.

  • Avatar
    Vasta Diana 7. august 2014 at 19:35

    Mind ei häiri samuti paljad lapsed rannas 🙂 Mu kolmene kannab trikood, aga veel eelmine aasta ei tahtnud ta rannariietest midagi kuulda. Ja lasin tal samamoodi paljalt rannas olla, keegi selle tõttu silmi pööritama ei hakanud. Seal oli pidevalt ka teisi pisikesi, kes alasti olid.

    Sel suvel aga eelistab ta ise juba trikoosid ja iga päev, kui randa minek, siis on tal hull dilemma, et milline trikoo täna küll seisma panna, kuna kõik on ju niiiiiiiiiii ilusad 🙂

  • Avatar
    Vasta Pirks 7. august 2014 at 19:34

    Lapsed lasteks. Viimati kui pärnus tervisekeskuses käisin oli üks naine unustanud ujumisriided selga panemata 😀 kõik mehed käisid mokk töllakil ringi ja naised olid närvis 😀

  • Avatar
    Vasta Gätlin 7. august 2014 at 19:34

    Ma olen lühike ja näen päris noor välja ning isegi RIIDES olles kipuvad 50 ja vanemad mehed käperdama või nilbet juttu ajama.

    Mind paljad lapsed rannas ei häiri. Alla aastased lapsed poleks nagu mingi “saak”, kuid oma kolmesel tütrel hoian siiski püksid jalas. Parem karta kui kahetseda…

  • Avatar
    Vasta Kati 7. august 2014 at 19:33

    Minul on plikadel beebist peale olnud midagi seljas, mähkude ajal ujumismähkud ja kui mähkudest lahti saime siis trikood seljas olnud. Minu kiiks on isegi et ei ole kuskile kellegile näha pannud ka pilte kus lapse rindkere paljas on (tüdrukud siis mul), pepust rääkimata, palja pepuga pilte vist pole enda tarbekski nii öelda. Ehk elu esimese vannivõtu pilt aind.
    Samas kui on rannas paljad beebid siis ega ma ei vaata nüüd et “Vaata, issand, neil on paljas laps, nii jube”, mitte seda. Aga mingis suuruses võiks juba püksid jalas olla küll 😀
    Mul näiteks 3 aastane nägi naabripoissi pissimas, sama vana, ja joonistas mulle kodus siis pissusid, tema oma oli kriips ja poiste oma siis pall 😀
    Ja eelkõige kardan mina igasuguseid perverte, sest Sa ei tea iial kes kasvõi palja ülekehaga beebitüdruku peale vaikselt mune sügama kukub sest nii kihu tuleb peale.

  • Avatar
    Vasta k2tsuu 7. august 2014 at 19:30

    Misasja, mul ükspäev oli kesklinnas liivakastis mingi 6 aastane tüdruk tavaliste alukate väel ja käis veel vahepeal puu taga pissil ka 😀 Vot see oli imelik.. Aga ma ikka panen ka Jassule püksid jalga avalikus rannas, sest mul on esiteks olemas ujumispüksid ja teiseks ei taha jah, et ta seal tagumik uuras ja kotid rippumas avalikult oleks 😀 Liiva ka ei lähe siis igale poole. Ta saab igal pool mujal paljalt piisavalt olla ja ma ei usu, et need püksid teda piinaks. Teistest paljastest lastest mul jumala ükskõik..kuni nad tõesti pole juba eelkooliealised.

  • Avatar
    Vasta Pisi 7. august 2014 at 19:29

    Beebi aastane ja ujumispûksid jalas. Vanemate lastega sai esimest korda randa mindud, kui nad olid poole aastased ja panin püksid jalga. Mina ei mõtle kalduvustega inimese peale vaid lapse peale. Liivas on ka oksi, pudelite korki ja muid teravaid esemeid, mis võivad lapsele haiget teha. Ma ei taha, et lapsel midagi juhtub. Ka koduhoovis sai neile aluspükse jalga pandud. Màhkmeid kasutame ainult ujulas ja tàitsa beebina. Hiljem sai ostetud ujumispüksid.

  • Avatar
    Vasta Kati 7. august 2014 at 19:25

    Minule ei meeldi….aga ma olen alati pidanud seda enda nö kiiksuks. Muidugi oleneb vanusest ka,, …ma ei saagi õelda,et häirib, sest ega ma mölisema kellegiga ei lähe või hukkamõistvaid pilke ei loobi. las nad olla .aga kui mul oleks valida,siis ma lihtsalt eelistaksid,et lastel oleksid riided seljas:D

    Minu tirts (8k) kannab ujumismähkmeid aga mitte neid ühekordseid,mis meenutavad päris mähkmeid,vaid pigem meenutavad riidest mähkmeid, väga õhukesed ja head. Rannas muidu laseks ka tal veel paljalt olla aga ma pigem üritan ära hoida seda, et mingi üllatus kellegile vastu ulbiks:)

  • Avatar
    Vasta Agnes 7. august 2014 at 19:20

    Vaata need täiskasvanud inimesed, kes räägivad, et neid häirivad alasti lapsed rannas, on mu meelest natukene isemoodi. Mind nad absoluutselt ei sega, nagu ei sega mind ka avalikult imetavad emad, ma olen ise ka omamoodi, ma ei leia alasti lapses ega lapse toitmises midagi erootilist ega taunimisväärset. Need kes leiavad, võivad ehk kaaluda konsultatsiooni spetsialistiga või lihtsalt mõelda, miks neid selline asi häirib.

    Aga igasuguste “vuntsidega onude” osas, olen ma Brittiga nõus, kui sa ise ei ole kukku puutunud, siis sa ei oska ohtu näha ega seda hinnata. Minul on kogemus, oma lapsi ma paljalt mujal kui oma õues ringi lippama ei laseks.

    Eks ikka on kõik meie valikud elus seotud meie endi kogemustega. Nii et hoolimata sellest, et mind paljad lapsed rannas ei häiri, võib oht last valitseda iga nurga taga ja juba selle tõttu soovitaksin ma püksid jalga panna põnnile.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. august 2014 at 19:28

      Nojah, nagu öeldud, siis mari suvemõnude nautimine on toimunud ainult meie enda aias. Samas mu ema käis temaga rannas ja ma ei usu, et ta talle miskit selga pani.

      Nagu öeldud, kui mul oleks oma kogemus, siis kindlasti oleks arvamus teine, aga kuna pole, siis ta on, nagu on. Kuigi nüüdseks olen saanud juba mitu hirmutavat juttu, seega ei saaks öelda, et ükski arvamus ei muutu.

    • Avatar
      Vasta Ohana 8. august 2014 at 02:35

      Ma ei tea nüüd, miks ma nüüd isemoodi seepärast olen, aga kui te küsite, et kas 3+ laps on minu jaoks ebamugav vaadata alasti rannas, siis vastus on “jah”. Ja sama moodi võib mulle rääkida imetamise maagilisest sündmusest, aga see ei muuda fakti, et see on minu jaoks ebamugav vaatepilt.

      Seda ütleb lasteta naisterahvas. Võibolla lastega muutuvad vaated, ei tea. Aga kui keegi tahab statistikat, siis sellised on minu tunded ja ma ei tahaks, et mind selle pärast napakaks peetaks, et ma nii lihtsalt tunnen.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 8. august 2014 at 07:25

        No selles võibki täitsa asi olla, et sa oled lastetu. Minu vaated enne lapse saamist olid täpselt samad, mis sul.

    • Avatar
      Vasta Eveliis 8. august 2014 at 06:08

      Ma küll ei ole arvanud, et ma mingi napakas või lausa arsti abi peaksin vajama, sest mulle ei meeldi suuremad paljad lapsed rannas. Ag anoh tundub, et ma olen ikka üks paras pervert, vaid ise seda ei tea ja peaksin kohe arsti juurde tormama.
      Nii tore must valge maailm:D

    • Avatar
      Vasta A. 8. august 2014 at 10:18

      See ei ole mitte must-valge maailm, mina lihtsalt ei mõista, miks peaks kedagi paljas laps häirima, mis põhjus sel küll on? Kas iseenda alasti keha häirib ka? Tegelikult kahtlustan ma, et tegemist on mingisuguse kristliku maailma kiiksuga, et alasti olla on tabu. See on kõigest minu teooria muidugi, mis ei pruugi üldse tõele vastata. 🙂 Aga sellel, et riieteta lapsed häirivad ja ei meeldi, peab olema ju selgitus. Mul muudki teha, kui teiste inimeste lapsi vaadata ja mõelda, et issand kui närvidele mulle käib, et tal pükse jalas ei ole. Peaasjalikult on küsimus selles, miks lasta end sellistest asjadest üldse segada?

      Inimesed ongi erinevad ja kummalised ja see et mind teised inimesed ja nende riietus, selle puudumine ning kehakaal ei sega, ei tähenda loomulikult, et see kedagi teist segada ei tohiks.

  • Avatar
    Vasta L. 7. august 2014 at 19:16

    Kuna rannas ei liigu siis ei saa ka häirida. Küll aga häirivad mind paljaste laste – ka beebide – pildid avalikult kuskil facebookis. Pedofiile, kes lapse pildi peale onni panevad on uskumatult palju ja kui aus olla, siis kuigi see otseselt mu lapsele liiga ei tee, siis üpris rõve on mõelda, et mingi ebanormaalsete kalduvustega vend mu lapse peale end rahuldada võib.

  • Avatar
    Vasta Saima 7. august 2014 at 19:15

    Just sellel suvel, kui olen palju erinevates randades käinud, on hakanud häirima. Kuni kolmeseni ei pööra tähelepanu- lapsel hea olla ja kõik. Kuid sellest edasi ausalt öeldes natukene häirib. Ma isegi ei tea miks.
    Lisaks olen vanemate laste puhul(+3) märkanud sellist asja, et vanemad tulevad randa. Lapsel seljas ägedad päevitused/trikoo. Ja läheb natukene aega mööda ning laps kistakse porgandpaljaks. Selline situatsioon on mitu korda juba olnud.

    Aga muidugi, kuna mul endal lapsi ei ole, siis ei oska emade seisukohalt öelda

  • Avatar
    Vasta mm 7. august 2014 at 19:15

    Paljad lapsed rannas mind küll ei häiri. Ma isegi käiks hea meelega paljalt ringi kui saaks, aga see selleks.

    Seda ma aga ütlen küll, et seda pedofiili asja ei tohiks sa iial nii suvalt võtta ja sarkastiliselt nalja heita. Kui ma olin 6-7a (just kooli läinud), siis üritati mind koolihoovist minema lohistada, see on mul siiamaani nii eredalt meeles. Ei ma polnud paljas 😀 aga siiski, pedofiilia üle nalja tegemine ei ole äge.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. august 2014 at 19:20

      Ega ma õigusta seda, või heidagi nii otseselt nalja, lihtsalt kuna mul endal ei ole kogemust olnud, siis ei saa ka mul olla väga teistsugust seisukohta. Usun, et kui oleksin millegi sellisega kokku puutunud, siis oleks hoopis teised lood.

      • Avatar
        Vasta Kristi 7. august 2014 at 21:16

        Olen ka eelmise kommentaariga nõus…
        See sinu lõik: “Ma praegu kujutan ette randa, kus on mõned üksikud tavainimesed, siis hunnik “saaki” aka paljad lapsed ja siis umbes 17 lapsepilastajat, kes ühe lapse ümber tiirutavad nagu raisakotkad ja siis omavahel rüselevad, et kes selle kaasa saaks võtta.”
        Mis selle lõigu eesmärk oli? Nali? Sarkasm?
        Ma ei tea, aga see on imelik, et homofoobid ajavad sind nii marru, et lähed või ise kaikaga kallale, samas lapsepilastajatest on suht suva, sest no kui palju neid ikka olla saab…. Hallooooo, Mariann!

        Pedofiilia on maailmas üks jubedamaid ja minu jaoks mõistetamatuid asju ja niivõrd õudne, et ma isegi ei julge eriti sel teemal mõelda, sest see on lihtsalt nii vastik, et läheks või ise kaikaga pedofiilidele kallale… Ja selle teema üle nii naljatamine kui ka ükskõikne olemine ei ole normaalne…

        Minu arust on lapsel vähemalt pükste jalas hoidmine juba ainuüksi praktiline. Kujutate ette, et olete Pärnus, sulistate mõnusalt koos 9000 inimesega meres ja järsku laseb laps junnib merre. Ikka juhtub, isegi paariaastaste puhul mänguhoos… Mis te siis teete? Püüate peoga julgad kinni ja panete kotikesse nagu koeraga jalutades? Teete näo, et teie ei teinud? Lasete lihtsalt ükskõikselt jalga, sest mis see üks julk merele ikka teeb?
        Olles ise olnud olukorras, kus lapsel on järsku julk trikoos, oskan hinnata seda, et päris palja tagumendiga avalikus kohas lapsed ringi ei peaks käima… Oma aed, oma luba, omad kombed…

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 8. august 2014 at 07:33

          Ma ei ole pedofiilide suhtes ükskõikne, seda juhul, kui ma tõesti omaksin ühega kokkupuudet või peaksin mõnda nägema. Minu jutu point oli, et ma ei karda asju, mida ma näinud ei ole, millega mul kogemust pole. Ja tõepoolest läheksin kaikaga kallale, kui näeksin.

          Lihtsalt ei maksa kõike üleliia ka karta, leian ma. Aga see on ainult minu arvamus ja nagu näha, leidub siin palju, kes on teise arvamusega. See on elu 🙂

    • Avatar
      Vasta Maire 7. august 2014 at 21:14

      ma tegelikukt usun et otseselt paljas laps pedofiile ei tõmba, vaid laps kui isiksus tõmbab, olgu tal riideid seljas palju tahes, me ju ei tea mis sellele pedofiilikesele parasjagu silma jääb, ka trikoos laps võib neile ahvatlev olla.

      Oma lapsed kaivad esimesel eluaastal paljalt, siis ujukatega. Praegugi, lähen kohalikku randa, lapsi palju, ja pole me sugugi ainsad kes aastast paljalt hoiab, selliseid nudistikesi väikeseid liigub seal ebamjaolt 4-5 ringi ikka. Ei mind ei häiri kui keegi pisike aastane paljalt on. Suuremad võiksid küll juba allpool vööd katta.
      Sama hästi võiks ka täiskasvanute riietumisstiili vaadata, olematud vigurid seljas, katavad vaevaliselt, fantaasiale ruumi ei jäeta.

  • Avatar
    Vasta Eveliis 7. august 2014 at 19:14

    Väikesed paljad beebid mind ei häiri, küll aga juba tiba vanemad, isegi nii paariaastased. Minu kiiks, et avalikus kohas paljalt ei olda, aga ma olen suht konservatiivne mõningatel juhtudel:) Ida topin ma 80% ajast ikka trikoosse, ka kodus aias, kui see aga veest märjaks saab ja ma arvan, et ta võiks külma saada, koorin ta paljaks. Kuigi ikka vist kipun püksid jalga jätma/panema…
    Aga âra ma ei sure paljast last nähes;)

  • Avatar
    Vasta K. 7. august 2014 at 19:13

    Vanem 3a ja noorem 1.5a. Olen proovinud ujumismähkusid ja ujumispükse, lapsed ise kisuvad need jalast ära. Mis seal ikka ja samuti ei häiri mind ka teiste vanemate paljad lapsed. Peaasi, et lastel on mugav! 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari Liis 7. august 2014 at 19:12

    Mina ka ei poolda rannas paljalt ringijooksvaid lapsi. No ei ole need aluspüksid nüüd nii paksud ka, et see lapse olemise oluliselt palavamaks teeks.
    Aga neil on praktiline väärtus, sest mida laps teeb – istub liiva sees. Päris mugav kui liiv igasse võimalikku õõnsusesse poeb ja seal kraapima hakkab. Muidugi läheb mingi osa ka püksiservast sisse, aga takistab ikka ju?

  • Avatar
    Vasta Kati 7. august 2014 at 19:07

    Mina enda kohe kolmesele tüdrukuke panen püksid jalga. Spas ja ujulates trikoo. Teised ei häiri kui paljad on. Miks peaks 🙂 ?

  • Avatar
    Vasta Karolin 7. august 2014 at 19:05

    Ma olen selle peale ka mõelnud, et mis asi see nüüd lahti on läinud. Mina oma kuue kuuse viisin küll palja pepuga vette jalgupidi ja ei mõelnud ka selle peale, et see kedagi häirida võiks.

  • Avatar
    Vasta SK 7. august 2014 at 19:05

    Mul lastel eranditult alati ujumispüksid jalas. Nad tihti kummargil upakil toimetavad ringi ja noh.. kui valida ujumispüksid või lapse pepu, siis valin püksid. Ujumismähkme funktsioon nt erinevate junnide kinni püüdmine, mis muidu vette satuksid 😀 Ei huvita see, mis teiste lastel seljas on või pole, aga nelja-aastased võiksid küll mitte enam alasti olla rannas. Kuigi tüdrukutel bikiinide ülemine osa on mu arust ebavajalik sama vanadel lastel, kasutaksin vajadusel ujumispükse vaid. Noh, teatud vanuseni.

    • Avatar
      Vasta SK 7. august 2014 at 19:06

      Ja liivarannas muidu paljalt olla suhteliselt ebameeldiv ka lastel: liiv pepu vahel 😀

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 7. august 2014 at 19:03

    Mind ei häiri, olen ka enda hoitavatel lastel lasknud paljalt liival peesitada ja nad on väga nautinud 😀 teiste okserefleksi asemel mõtlen pigem päikese intensiivsust arvestades kuidas lapsel rannas hea – õhukese särgi ja aluspükstega või alasti. Võimaluse korral privaatsemas rannas käin isegi paljalt ujumas. Päris nudistiranda ei tõmba, sest pean oma ihu suht privaatseks 😀 ise olin väiksena ainult ujumispükste väel ja ujulates vaid trikooga.

  • Avatar
    Vasta Kelly 7. august 2014 at 18:58

    Mina olen ka palju pilte näinud endast, kus mingi vanuseni paljalt rannas käisin. 😀 Natukene suuremaks saades juba tahtsin ise bikiinid selga panna. Pole selles imelikku midagi!

  • Avatar
    Vasta Svea 7. august 2014 at 18:57

    Väikesed paljad lapsed mind rannas ei häiri! Küll aga enda lapsele olen ikka trikoo või ujumispüksid randa selga pannud 🙂

  • Avatar
    Vasta Marianne 7. august 2014 at 18:57

    Minu tütar on aastane ning rannas või järve ääres lasen lapsel ikka paljalt olla. Tal on ju endal nii parem ja see ujumismähku ei kõlba kuskile. Nii kui ujumismähku märjaks saab, kogub see kogu vee endasse ja siis tilgub. Kui inimestele koguaeg miski ei meeldi siis istugu parem kodus, ausalt ka!

  • Avatar
    Vasta Britt 7. august 2014 at 18:56

    Kui sul endal selliste “toredate onudega” pole kokkupuudet olnud, siis sa ei oskagi muud moodi mõelda, kui et ” no vaatab ja mis siis, ma olen ju kõrval”.

    Kui kokkupuude on olemas, siis on su maailmapilt selle koha pealt hoopis teine. Minul on see kokkupuude olemas ja seetõttu ka minu last kuskil rannas keegi paljalt ei näe.

    Kuidas teised oma lapsi riietavad või ei riieta, see ei ole enam minu asi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. august 2014 at 18:58

      Aga ehk sa räägid, mis kummaline kokkupuude see oli ja kas see oli seotud kuidagi tittede rannariietega?

      • Avatar
        Vasta Britt 7. august 2014 at 19:03

        Mariann, ma võin sinuga rääkida privaatsõnumites sellistel teemadel.

        Ning vahel aitab, kui enda ninaalt natukene kaugemale vaadata 🙂

        • Avatar
          Vasta miiu 7. august 2014 at 19:33

          ABSURD on oma last hoida kapis peidus, sest ÄKKI juhtub… endal ju on trauma. nina alt kaugemale vaatamiseks ma pigem arvestaksin näiteks mõistmist, et lapsevanema oma hirmud mõjutavad lapse psüühikat. “ma tahan, et mu laps kardaks kõik võõraid mehi, sest minuga juhtus ja mine sa tea” ei ole ju päris ok. 🙂

          • Avatar
            Britt 7. august 2014 at 19:38

            Mirjam, kas sa teed ka suu lahti ilma kogemust omamata? Kui jah, siis ole hea ja pane see sama suuke kinni.

            Kui ei, siis minupoolne respekt sulle, et sul nii tugev iseloom on!

            See, kui ma oma lapsele panen rannas trikoo selga ei tähenda, et ma sunniks teda KÕIKI võõraid mehi kartma. See tähendab, et ma lihtsalt teen ennetustööd.

            Kuigi, kes väga tahab, see oskab last “naisena” näha ka riietes ja lõpuks on ikka sama seis.

          • Avatar
            miiu 7. august 2014 at 19:42

            minu meelest on austusetu paluda kellelgi vait olla, kui ta sinu küllaltki teravale sõnavõtule omapoolse arvamusega vastab. eriti avalikus ruumis.

            ma mõistan suurepäraselt su hirmu ja austan su seisukoha tagamaade tõsidust, aga ma pean silmas, et kogu maailma toredaid onusid “toredateks onudeks” tembeldada on nagu… raske viis maailma näha. tihti on need jälkurid ju toredad peretuttavad või naabrimehed, kellede eest lapsi kaitsta on raske. rannas oma last pedofiili eest kaitsta on nagu tiba teine tera. ma pean lihtsalt silmas, et see “ninaalune” on väga mitme otsaga asi. mina arvan, et laps peab saama olla laps vaatamata kõigile jubedustele, mis teda ilmas ees ootavad. ja mõnikord võib üks laps tahta palja tagumikuga rannas ringi joosta… ema valvsa kullipilgu all, muidugi.

  • Avatar
    Vasta J 7. august 2014 at 18:56

    Mind isiklikult see küll ei häiri. Ma saan aru, kui laps ütleb juba, et ta ei taha paljalt olla, siis ikka riided selga. Mari puhul see küll imelik ei olels, kui ta paljalt ringi lippab..natuke nagu veider oleks nii väike laps trikoos..nagu chiuaua roosades riietes 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. august 2014 at 18:57

      Muuseas, mul on Marile kolm erineva suurusega trikood ja kõik tunduvad kuidagi.. väiksed. Kuigi 1 on isegi pea 6 nr suur 😀 Niiet jah, vb ma nii rott, et ei raatsi lapsele lihtsalt rannariideid osta 🙁