LOOMAD

tulge jõulude ajal perega piinatud loomi vaatama!

16. november 2014

Täitsa ootamatult kargas mulle internetis ette Jõulutsirkuse kuulutus.

Jõulutsirkus – see on alati pidu. Tsirkuse keel on ilma tõlgita arusaadav elanikele igas riigis ja kontinendil.

Uus programm on kokku pandud erksatest, fantastilistest etteastetest. Selle programmi peategelane on MÄNGUKARU PANDA – lõbus, heasüdamlik karuke, kes väga tahab saada tsirkuseartistiks. Samuti võtavad programmist, mille on kokku pannud meie pikaajalised partnerid Riia tsirkusest, osa artistid Ukrainast, Hispaaniast, Saksamaalt ja Poolast – meie külastajatele demonstreerivad nad oma parimaid etteasteid.

Žonglöörid, klounid, õhuakrobaadid ja dresseerijad rõõmustavad ja panevad teid kõiki imestama. Programmist võtab osa ka suur hulk eksootilisi loomi: okassead, coatid, ahvid, mägrad, nutriad, skungid, laamad ja kitsed, etteaste „Dresseeritud kassid“, on üks meeldejäävamaid ja kaasahaaravamaid numbreid, mis jätab kindlasti unustamatu mulje.

Kallid tsirkusesõbrad, me oleme kindlad, et ka teie armastate loomi nagu meiegi.

circus_elephant_cruelty_poster-5413062

Mina ise mäletan, et kunagi väiksena käisin ma küll ühe korra tsirkuses. Otseselt mingisuguseid loomi ja trikke ei mäleta, aga mingisugused loomad olid seal kindlasti, sest pärast esinemist sai raha eest elevandiga sõita, seega oli seal suhteliselt kindlalt ka teisi loomi.

Eelmine aasta viis naabrinaine enda lapse tsirkusesse, keegi olevat talle piletid kinkinud. “Palun ära vii oma last vaatama, kuidas loomi piinatakse,” käisin ma talle pinda nagu uni, aga tema läks ikkagi. No ikkagi kingitud pilet, mille suhu ei vaadata.

Kutsun siiski üles kõiki oma blogilugejaid MITTE jõulutsirkust külastama. Ma olen enam kui kindel, et mitte ükski panda ei taha päriselt saada tsirkuseartistiks ja peksu teel trikke õppida, et kari lolle teda päevast-päeva vahtida saaksid.

circus_lion_thumb-2930820

Tegelikult peaks olema ka tsirkuseloomal võimalik saada abi loomakaitse seltsi poolt, kuid üldiselt jääb meelelahutus ikkagi inmlikkusest üle. Näiteks USAS on üle 12 000 tsirkusega tegelevat ühingut, mida kontrollivad vähem kui 100 ametnikku, kui sedagi.

Looduses kardavad lõvid tuld, tsirkuses peavad nad läbi põleva rõnga hüppama. Ükski metsloom ei teeks seda meelituse peale – neid pekstakse, antakse elektrit, tiritakse köitest, et loom hakkaks lõpuks tegema seda, mida inimene tahab, et ta teeks. Näete, niimoodi õpib väike elevandipoeg “kummarduma”:

this-is-your-circus-1950302

Loomad ei pea sellele pingele vastu. Nad on tuuride ajal tunde-tunde-tunde järjest puurides, kust nad välja ei saa. Neil ei ole piisavalt ruumi liigutada. Keskmiselt 96% oma elust veedavad nad ahelates… Välja saades peavad nad tegema trikke, mida on neile piinates sisse tagunud ja lärmav rahvamass vahib neid ümberringi. Mõni ime, et nii elevandid kui ka lõvid on üle maailma tsirkuse ajal “ära flippinud” ja rahvale kallale läinud. Seega paned sa oma last tsirkusesse viies ta otsesesse ohtu, et mõni vaene piinatud loom meeltesegaduses talle kallale läheb, kui võimalus tuleb.

Palun, sõbrakesed! Ärge toetage sellist jubedust! Ma saan aru, et lähete lastega kloune vaatama vms, Eestis on ju tsirkuseid küll olnud, kus loomi üldse mängus ei ole. Laps ei pea kasvama teadmisega, et kui looma piisavalt peksta, siis hakkab ta sulle trikke tegema.

Tehke parem koos midagi toredat – minge filmi vaatama, jalutama, meisterdage midagi, lugege juturaamatut loomadest ja nende päris elamisharjumustest ja tavadest. Ükskõik mis on parem, kui vaadata neid vaeseid abituid loomi, kellel enekapilk silmis, kuskil läbi rõngaste kargamas…

(Ja kui nüüd leidub mõni, kes hakkab siin kaagutama, et näed, tsirkusesse keelad inimestel minna ja oled hull “loomasõber” ise sööd LIHA, siis save it, just save it. See, et ma liha söön, ei tähenda, et ma õigustaksin kuidagi loomade piinamist. Jah, ma tean, mismoodi koheldakse loomi lihavabrikutes jne, aga üks samm korraga, sõbrakesed. Ma ei ole mingi maale langenud ema theresa, kes kõike kohe õigesti teha saab ja oskab. Babysteps!)

orewoqypyzedusn-556x313-nopad-9014079

Kallid sõbrad, mis teie arvamus tsirkusest on? Tahate oma lapsed sinna viia? Või tahaksite pühade puhul ise mõnda elu aeg piinatud looma kaeda?

Loe ka neid postitusi!

57 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kaili 17. november 2014 at 12:13

    Mina vihkan ka tsirkust, kus vaeseid loomi piinatakse. Viimati käisin Leedus delfinaariumis ja seal ma konkreetselt pühkisin pisaraid, sest mul oli nendest delfiinidest nii kahju. Oma toidu kalakese pärast peavad nad päevad läbi etendusi andma, ei mingit loomaelu. Ainus mida ma mõtlesin, et saaks minema sealt, päev otsa oli tuju ära. Ja tapamajadest ja lihakombinaatidest Eestis, kas tõesti enamus loomakaitsjaid on seal tänapäeval käinud ja näinud kuidas loomi tapetakse ja kuidas see protsess käib? Ausalt öeldes ma kahtlen selles. Mina olen käinud ja need vaesed loomakesed ei tea, mis neist saab, keegi ei aja neid noaga taga ja ei pussita selga ega tao puuhaluga pähe. Netist võib muidugi kõike leida, aga ei tasu arvama hakata, et nii see elu käibki.

  • Avatar
    Vasta Name 17. november 2014 at 12:06

    Tapamajades ei piinata ega peksta loomi. Loomade tapmine käib kiirelt ja loomale valutult. Loom ei piinle! Kuid tsirkuses pekstakse ja piinatakse loomi nii mis jube.
    Palun enne suurt lihasöömise kaagutamist, minge käige ringkäik näiteks rakvere lihakombinaadis.
    Teie veganid kes sunnivad peale ja rõhuvad inimeste südametunnistusele, et miks te liha sööte, te olete lihtsalt ignorantsed inimesed.
    Inimesed on erinevad, kes tahab sööb liha, kes tahab sööb muru.

    Ja pealegi, on väga suur vahe loomade pidamises tsirkuses ja liha söömisel! Kus teil küll selline võrdus tuli?

    Oeh, kahjuks on enamus veganeid sellised uue vooluga kaasaminejad. Kuna vegani teema on praegusel ajal väga pop, siis peab ju asjaga kaasa minema, kui sa ise tahad pop olla. Kuigi nurgataga nositakse salaja hesburgeri einet. Ma ei ütle, et kõik veganid on sellised, kuid siiski neid on.
    Inimesi ei tohiks sellepärast diskrimineerida ja tulejoonele saata kuna ma söön liha. See on minu õigus ja minu soov. Üksi inimene ei tule mulle ütlema mida ma süüa võin või et kas ma mõtlen ka nendele loomadele keda ma söön.

  • Avatar
    Vasta Liis 16. november 2014 at 21:58

    Armastan loomi! Ei salli aga neid, kes arvavad et taimetoitlus on ainuke normaalne viis toituda. Inimene on loodud segatoiduliseks ja olen kuulnud, et taimetoitlaste imikudki on ainult emapiima süües surnud. Ei püüa mingit tüli tekitada, kuid tasub lihtsalt mõelda veidi kaugemale ,kui et näed internetis piinatud looma pilti ja enam ei suuda liha süüa. Esmalt peaks siiski mõtlema enda tervisele, eriti noored inimesed.

  • Avatar
    Vasta :) 16. november 2014 at 21:29

    Liha söömine ja tsirkuses peetavad loomad on ikka kaks väga erinevat asja. Minule pole lapsest saati tsirkus meeldinud, korra käisin, nägin, kuidas vaene mõmmi pidi mingeid imeasju seal tegema ja mul hakkas tast nii kahju. Siiani on. Oma last mina tsirkusesse ka ei vii.

  • Avatar
    Vasta Johanna-Maria 16. november 2014 at 21:02

    https://www.facebook.com/loomadenimel/photos/a.110252869016834.6563.100710996637688/786846234690824/?type=1&pnref=story
    Ja palun väga, kas selline asi löi mind hommikust saati rivist välja kui leidsin selle.

    Ma ise enam liha ei söö, karusnahka ei kanna jne. Ainult kunstnahk, kunstkarv. Ja liha mittesöömisel ei ütleks, et ma nüüd millestki ilma jään, igatsust-isu ka ei tunne. Kõhu saab samamoodi täis. Neid nn kasulikke aineid saab ka mujalt.

  • Avatar
    Vasta Johanna-Maria 16. november 2014 at 20:56

    Mallukas, sa oled niii tubli, au ja kiitus sulle. Teeb endal südame ka natuke kergemaks, et on veel inimesi, kes samamoodi hoolivad, Ja kui siiralt ja südamest sul see tuleb. Tahaks lausa sinuga jöud ühendada ja hakata vöitlema loomade nimel.

    Ja eks kindlasti, esimesed piletiostjad ongi venelased. Lapsed ju tahavad näha. Ja teades omast tutvusringkonnast, nemad sellisena seda asja ei vöta, peaasi et löbus oleks.
    Ise ei lähe sinna, pole kunagi käinudki. Isegi loomaaeda ei suuda enam minna, südanlöhestav vaadata neid loomi oma pisikestes kuubikutes. Kus nad liikuda ei saa ja mingid vahivad sind päevast-päeva.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 16. november 2014 at 20:54

    Lasin silmadega üle (ei süvenenud) sellesse lihateemasse, kuid omalt poolt tahaks lisada et ma ise eelistaks samuti süüa taimset head tervislikku mahedat toitu, aga mul on ka mees, kes ainult liha söökski kui saaks. Point selles, et sellised noored pered nagu minul ja Mallukal ja paljudel teistel lihtsalt pole võimalust teha süüa igaühe eelistuste järgi. Ilmselgelt tuled mehele vastu ja teed “normaalse” söögi kui taimetoitlust talle peale surud jõuga….

    Tegelikult ma mõtlesin siin, et kas äkki seda tsurkust kuidagi nagu ära keelata(?) või noh kogume allkirju vms.. mingi kampaania a la et Eesti rahvas ei toeta loomade piinamist ja siia ärge tulge oma tsirkusega. Ma ei tea, lihtsalt mõte selline. Jõulukontsert on igaljuhul parem idee 🙂

  • Avatar
    Vasta Nimi 16. november 2014 at 20:52

    100% nõus! Samuti see, et liha söömine ei ole samaväärne kui loomapiinamine!

  • Avatar
    Vasta Ökoloog 16. november 2014 at 19:23

    Loomaaed ei võrdu tsirkusega! Üks on selgelt teadusasutus, kus tegeletakse ka inimeste loodusalaste teadmiste kasvatamisega. Tsirkus on aga ainult meelelahutus.
    Tõepoolest võib olla kurb vaadata Tallinna loomaaias jääkaru elamist, kuid seda üritatakse ju parandada. Ainult internetis kiunumine ei aita seda projekti ellu viia, peab ikka ise ka oma panuse andma! Ja mõelge sellele, et kui loom elab tema jaoks tõesti halbades tingimustes, siis ta ei poegi. Meil ju sündis millalgi eelmisel aastal väga eluterve poeg. Tegelikult on ikka kurb, et ühiskond ei mõista loomaaedade vajadust eriti nüüdisajal, kui liikide arvukus väheneb drastiliselt (!). Just loomaaed on koht, mis tagab liikide paljunemise, et neid vaikselt taasasustada loodusesse.
    Tsirkus seevastu on 100% ainult inimestele mõeldud meelelahutuslik koht. Ei saa ka väita, et seal kõiki loomi piinatakse, kuid ilmselgelt on ebanormaalne jääkarude jm kiskjate tsirkuses kasutamine. Koerad, kassid jm väiksemad loomad on juba aastatuhandeid olnud koduloomad, mistõttu on neid palju kergem dresseerida (ilma piitsutamata). Karulased jm kiskjad õpivad aga väga vaevaliselt. Suurim probleem nende juures on see, et instinktid ei kao – kui tal ikka midagi üle viskab, võib rünnata.
    Ma võiksin jahuda veel loomaaedade kasulikkusest ja tsirkuse mõtetusest tunde, aga paraku lollist tarka ikka ei vorbi.

  • Avatar
    Vasta ok 16. november 2014 at 19:02

    Sest siga on meil ju tubaste tingimustega harjunud loom! Ja see, et kodukass pidevalt ära kaob, näitab lihtsalt ta isepäisust, onju, Mallu?

  • Avatar
    Vasta reelika 16. november 2014 at 18:46

    veenan minagi juba aastaid inimesi mitte loomtsirkusesse minema ja oma lastele mitte õpetama, et see on fun ja äge! Kahjuks jätkub tsikurst seni, kuni publikut!

  • Avatar
    Vasta Katri-Helena 16. november 2014 at 16:27

    Õige! Mina olen oma elukaaslasega arutanud tsirkuse teemadel. Tema käib oma väikevennaga sageli (Tartus on parklas paar korda aastas üks tsirkusetelk püsti). Ma ütlen talle, et väikevenda mina ei kasvata ja pole minu asi, aga mina ma last ei lase tsirkusesse mitte kunagi, samuti ei lase ma tal vaadata delfiinishowd. Sest see on tegelikult “tsirkus vees”.

    Tsirkuses on muidugi ilusad naised, kes teevad hulljulgeid trikke ning laste jaoks naljakad klounid. Kahjuks ma ei tea ühtegi tsirkust, mille kavas ei esineks ühtegi looma.

    Lastega inimesel soovitan minna hoopis vaatama Agility koeravõistluseid või tavalisi trikivõistluseid. Sest koer tavaliselt ikka tahab teha neid asju. Ta saab alati kiita (nii lihtsalt õpetatakse neid). Koeri kindlasti ei piinata (mõni värdjas võib-olla aga ega sellega kaugele ei jõua). Samas sellised võistlused õpetavad lapsele, et koeraga tuleb tegeleda et ta vahvaid asju teeks.
    Kuna sa rohkem kassi ja seainimene siis ei pruugi teada, mis on agility trenn.

    https://www.youtube.com/watch?v=ggsIU8rXubk

    Ja siis sellised trikivõistlused. Selliseid tehakse eestis ka. Ning näiteks on kategooria “laps ja koer”. Vaata, iga kord kui ta mõne triki teeb siis perenaine viskab maiuse. Aga koer naudib sellist asja, ta ei ole näljas (enne võistlust kindlasti süüa ei anta aga muul ajal)

    https://www.youtube.com/watch?v=MVGRMFf2u8M

  • Avatar
    Vasta Annika 16. november 2014 at 15:29

    Tsirkus on tõesti üks õudne koht. Etendust vaadates mõtled küll, et vao aga mis toimub kardinate taga, on õõvastav. Õnneks ise pole kunagi tsirkuses käinud.
    Sarnasust võib leida ka loomaaiaga, kus loomi küll kuuldavasti ei karistata füüsilisetl ega hoita näljas AGA siiski on nad vangistatud ja ära on võetud neile kõige omasem – metslooma vabadus ! ! !
    Liha söömise üle võib ju vaielda, ise eetilistel põhjustel väldin liha söömist ning ei suuda leida lihas ühtegi kasulikku ainet, ilma milleta elada ei saaks.

    Tahaksin juhtida tähelepanu hoopis naha- ja karusnahatööstustele, kus käitutakse loomadega väga julmalt ja sadistlikult.
    Vaadake enda ümber ringi, kui palju on teie kapis loomanahast, karvast riideid, jalanõusid.
    Kui mõni inimene võib vaielda teemal, et loomsed saadused on eluks vajalikud siis loomanahast/karvast saapad, mantlid seda kindlasti ei ole.
    Kui teie jaoks tundub tsirkus õuduste tipp siis palun vaadake ka jäämäe veealust osa ! ! !

    Elage ise, ning laske ka teiste elada (st otseselt ellu jääda).

  • Avatar
    Vasta Mai 16. november 2014 at 14:22

    Selleks, et olla loomade piinamise vastu ei pea olema taimetoitlane. Ma ei arva, et inimene on loodud taimetoitlaseks, seetõttu söön ka liha. Jah, on võimalik olla lihata, aga kui kõik hakkaksid taimetoitlasteks, siis ma olen täiesti kindel, et pikemas perspektiivis oleksid sellel väga halvad tagajärjed, põlvkondade jooksul sünniksid haiged inimesed jne. Lisaks paljud inimesed ei oska/viitsi jälgida, et nad saaksid vajalikud toitained kätte. Lihtsalt nii ei saa, et jätan päevapealt liha söömise, aga midagi toidust tegelikult ei tea. Sellega teeb inimene endale ainult liiga. Lihas on toitained, mis on vaja mujalt kätte saada kui liha ei söö. Osad seda aga ei tea.

  • Avatar
    Vasta Katja 16. november 2014 at 13:55

    @ O.D.
    Ei ole jah võrreldav, liha söömine on hullem. Vaata ära film “Earthlings” ja siis räägime edasi ☺ Mina eelistan magama minna teades, et kõik mida ma päeva jooksul teen ja söön mõjutaks võimalikult vähe keskkonda, niiet ka tulevastel põlvkondadel oleks võimalik elada siin. Aga nojah, eks see iga inimese enda südametunnistuse asi ☺

    • Avatar
      Vasta O.D. 17. november 2014 at 00:33

      Sa kirjutad, nagu teaksid, mida ma söön ja kui keskkonnasäästlikult ma elan.
      Tänan filmisoovituse eest. Nägin seda juba mitu aastat tagasi.
      Jään siiski enda arvamuse juurde.

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 16. november 2014 at 13:50

    Mina meenutan kahte “tsirkusekogemust” nii, et nutumaik suus. Esimene kord käisin tsirkuses lapsepõlves kooliga ja teinekord aastaid tagasi Türgis delfinaariumis. KOHUTAV! Ma ei nautinud neid etteasteid vaid koguaeg surin seest neid haletsedes. Peamine nukraks tegev teadmine oli see, et nad ei ole iialgi vabaduses elanud 🙁 ja et neid pekstakse ja treenitakse ja appikene… kui ma seda elevandi pildi all olevat teksti lugesin, tulid need mõtted ja emotsioonid kõik meelde 🙁

  • Avatar
    Vasta O.D. 16. november 2014 at 13:44

    Cirque du Soleil on ainuke “tsirkus” mida vaatama läheksin. Minu meelest on see täiesti omaette kunstiliik. Tavalisi tsirkuseid ei kannata üldse, sest ma ei talu seda loomade piinamist, ma kardan kloune ja lisaks veel on mul tohutu hirm õhupallide ja nende lõhkemise ees. Kunagi lapsepõlves sai ikka perega käidud. Isa üritas selgitada, et need piitsad on pehmed ja ainult show jaoks ja esinevad loomad on lihtsalt väljavalitud andekad tegelased. Arvan, et mu vanemad pole kahjuks ainukesed, kes sellist juttu räägivad lastele.
    Aga loomade aastatepikkune piitsutamine ja piinamine lollide inimeste lõbustamiseks ei ole võrreldav liha söömisega.

  • Avatar
    Vasta Janika 16. november 2014 at 13:01

    Kunagi kooliajal käisime klassiga Peterburis, ning seal oli ette nähtud käik ka tsirkusesse. Mul on siiamaani nutumaitse suus, kui ma mõtlen sellele õnnetule jõehobule, keda kaikaga tagudes ja röökides sunniti mööda peenikest poomi käima ja ta sealt alla kukkus..see oli lihtsalt nii võigas ja kohutav. Ma ei saa isegi aru sellest, mis moodi saab looma dresseeritud trikkide tegemist lummavalt vahvaks pidada, loomad on oma loomulikus olekus suurepärased, kui nad teevad omi toimetusi jms. Kui ma tahan metsikuid loomi vaadata, siis vaatan telekast loodusfilmi ja see on kordades põnevam kui piinatud loomad kuskil ringi sees peksu peale lippamas 🙁

    Samas on mul meeletult hea kogemus Hiina tsirkusega, mis kunagi Saku Suurhallis oli..see oli tõesti elamus – loomi seal ei olnud ja kogu etendus näitas inimeste täiesti üleloomulikke pingutusi ja võimeid. Kui kõik tsirkused oleksid sellised, siis ma käiks rõõmuga 🙂

  • Avatar
    Vasta Kook 16. november 2014 at 12:26

    Muideks olen ise venelane ja no pole märganud enda suhtlusringkonnas olevatel venelastel ränka huvi tsirkuse vastu. Ja ise olen ka käinud loomadega tsirkuses kui väike olen, isegi Moskvas, kus vaest krokodilli sabapidi ringi tassiti. Kohekindlasti pole mul tekkinud arusaama, et looma võib peksta, et ta trikke teeb ja ei peksa ka oma koera, et ta mulle nt käppa annaks. Samas näiteks ratsaspordis(ise olen ka tegelenud) kasutatakse stekki, et hobune kiiremini liiguks või üle tõkke hüppaks. Seda ju ei loeta loomapiinamiseks kuigi vahel kasutatakse stekki üsna tugevalt.

    • Avatar
      Vasta Kook 16. november 2014 at 12:27

      Olin**

    • Avatar
      Vasta Kail 16. november 2014 at 21:32

      Olen nõus, et see “venelaste” ühte patta toppimine oli siin ülinõme, aga su enda argumendid pole ka suuremad asjad. Nägid, kuidas “vaest krokodilli sabapidi ringi tassiti” ja sinu õigustus olukorrale on see, et SINA pole sellepärast loomi peksma hakanud? Ja siis tood veel mingi hobuste võiduajamise, mida “ei loeta loomapiinamiseks”? Kuidas see üldse asjasse puutub? (Loodetavasti) vähem loomapiinamisega tegeleva institutsiooni olemasolu õigustab kuidagi ilmselgelt loomapiinamisega tegeleva institutsiooni olemasolu? Ma võiks samahästi öelda näiteks, et koolikohustuse olemasolu õigustab nt pedofiilide tegevust vmt.
      Igaks juhuks mainin, et minu jaoks on igasugune elusolendite ärakasutamine inimeste meelelahutuse eesmärgil (millest loomad ei võida vähemalt sama palju kui inimesed nagu hästi koheldud koduloomade puhul) moraalselt vale.

  • Avatar
    Vasta Kuskiltkaugelt 16. november 2014 at 12:23

    Käisin ka mõned aastad tagasi, enne minekut ei mõeld üldse sellele kuda loomad end tunnevad. Showd vaadates hakkas aga kiirelt väga kurb, eriti ki elevandid välja tulid, kohe oli näha nende suuri silmi mis olid valu ja kurbust täis, hakkasin ulguma ja läksin minema, süda läks pahaks ning samal ajal sain ka nii vihaseks, et oleks vaat et kallale läind kellelegi ja tsirkuse taha puure avama vms :p jube olukord, olen väga vasta!! Tehku tsirkust ilma loomadeta, trikke, akrobaatikat, kloune jms on küll ja küll!

  • Avatar
    Vasta Katja 16. november 2014 at 12:21

    Väga hea postitus. Tubli, et selliseid nõuandeid annad☺ ise ei läheks elu sees enam tsirkusesse või loomaaeda. Naljakas lihtsalt, et paar päeva tagasi tahtsid veisepõske teha aga nüüd räägid tsirkuseloomade piinamisest. Veidi kahepalgeline pole?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. november 2014 at 13:34

      Kahepalgeline? Arvad, et ma oleks veisepõse nimel oma veist 10+ aastat puuris ja ahelates hoidnud, teda piinanud ja peksnud, et ta mind lõbustaks? Söögil ja meelelahutusel on siiski vahe sees, või mis?

      • Avatar
        Vasta minime 16. november 2014 at 18:27

        Tuleb minna tapamajja ekskursioonile.. Siis näed, mis on selle “toidu” hind. Loomad ei ole toit!

        • Avatar
          Vasta Maanika 16. november 2014 at 18:53

          Räägi seda oma esivanematele palun 🙂 Kes kanu kasvatasid, lehmi lüpsid ja ka teatud ajaperioodil mõne sea maha lõid.
          Natuke tobe on see õiendamine, et mis loomasõber sa oled kui liha sööd… Teate ka mis juhtub, kui kõik inimesed päevapealt lihasöömise lõpetaks? Meil poleks mitte ühtegi kodulooma enam! Ma väga kahtlen, et need taimetoiduhullud endale mõne lehma ja kodusea adopteeriks, kui kõiksugu farmid tuleks sulgeda. Oleme siis õnnelikumad, kui nad kõik korraga ära tappa ja maha matta?
          Miks alati valest otsast õiendama hakatakse. Kus on protestid ametnike suunas, kes panevad kirja reeglid, kuidas loomi hoidma ja tapma peab?
          Ning tapamajad on vähemalt Eestis küll väga normaalsed ja piinavabad. Tulge palun minu juurde maale elama natukeseks, näete elu ka.

          Vat võidelge selle vastu, et keskmine jobu oma saku kuuspaki tagant kümmet kilo sashlõkki sisse ei ajaks!

        • Avatar
          Vasta k 16. november 2014 at 19:57

          liha söömise lõpetamisega kaasneb väga paljudel aneemia. seda seetõttu, et keha ei saa nt B12 vitamiini, mis on vereloomeks oluline. ei poolda küll loomade piinamist ega tapmist, aga enne kui kuskil kisendada, et loomad ei ole söök, tuleks veidi mõelda.
          Mallukas, seega on ka Mari toidus liha oluline, kui ta kuskilt mujalt vajalikke aineid ei saa.

          • Avatar
            Kail 16. november 2014 at 21:09

            Ohhh… Ärme hakka nüüd jälle seda igiammust taimetoitlaste-lihasööjate sõda pidama siin. Kusjuures lolle (argumente) on mõlemal poolel, nagu ikka kipub olema. Aga see B12-argument: kui sa just veganiks ei hakka ehk ei söö peale liha ka ühtki muud loomset produkti, mida ilma loomi tapmata saab (piimatooted, muna jms), siis saadki oma B12 just piimast, munast jne kätte. Ja veganid saavad seda nt B12 ja mineraalidega varustatud sojatoodetest või kasvõi kõige tavalisematest Kelloggsi maisihelvestest (mine poodi ja vaata ise, mis seal pakil kirjas on 🙂 ). Nii et soovitan sul ka enne mõelda, kui siin kisendama pista.

  • Avatar
    Vasta Kook 16. november 2014 at 12:18

    Loomadega tsirkus üldse ei meeldi, paarkorda olen käinud ja igalpool teevad loomad enamvähem samu trikke ka, pole nagu huvitav vaadata seda loomapiinamist mitu korda. Aga cirque du soleil- vot see oli tõesti elamus, väga huvitav kuigi ei mõistnud vahepeal kõneldavat prantsuse keelt, ainuke halb asi on see, et veidi krõbe hind, kuid see on kindlasti seda väärt. Soovitan tsirkusesõpradele!

  • Avatar
    Vasta Kristhel 16. november 2014 at 11:49

    Samuti olen korra elus tsirkuses käinud, see oli juba ligi 15 aastat tagasi. Tädi tollane meessõber viis mind ja mu väikest sugulast loomade piinamist vaatama. Kogu tsirkus oli vene keelne, seega täiesti mõtetu üritus siin Pärnus. Õnneks suurema osa ajast rallisid klounid ringi ning kõige suurem loom oligi minu teada laama, kes pärast õues ketis muru sõi. Klounid on minu jaoks kõige ebahuvitavamad tegelased aga üldse.

    Nüüd on pidevalt Pärnu Maxxxima asfaltplatsil tsirkus. Minu arvates just kui kaks korda aastas, kevadel ja suvel. ASFALTPLATSIL! Ilmselgelt lastakse loomad väidetavalt ainult korra õhtul telgi alla jooksma, ülejäänud aja passivad nad puurides. Masendav!

    Ühtlasi käivad seal tõesti vist ainult vene rahvusest elanikud, sest minu teada ei ole ka praegused programmid keelt vahetanud, seega veel mõtetum. Äkki nüüd on tõlk tekkinud, kahtlen.

    Ma lähen parem Elistvere loomaparki või silitan kodus oma kassi. Äkki ta viitsib mõnele pallile kaa järgi joosta 😀

  • Avatar
    Vasta K. 16. november 2014 at 11:19

    Lihtsalt mainin, et mahelooma all ei mõelda üldiselt seda, et see on vaba õnnelik lehm, vaid seda, et lehmale on toiduks aintud ainult mahekasvatamise teel saadud tooduaineid.

  • Avatar
    Vasta g2tlin 16. november 2014 at 11:07

    Ma pole tsirkuses käinud ja võib olla läheks huvipärast, et näha mis asi see tsirkus on…Üldiselt panen pahaks siiski, et loomad pole vabalt ja mõned loomaaiad mulle ka ei meeldi. Isegi Tallinna loomaaias vaatan mõnda puuri, näiteks jääkaru oma…masendav, kivist seinad ja trellid, mängimiseks autokumm. Vähemalt minul selliselt meelde jäänud.

    • Avatar
      Vasta sõber 16. november 2014 at 14:11

      Loomaaedadel on muu hulgas ka ülesanne alles hoida looduses ohustatud loomaliike.
      Tallinna loomaaia jääkaru saab varsti uue elamispinna – ehitustööd käivad.
      Kui on soovi Tallinna loomaaia loomi toetada ja aidata, sealhulgas ka nende elupaiku paremateks muuta, siis tasub ühineda Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsiga. Vastavat infot saab nii loomaia koduleheküljelt http://www.tallinnzoo.ee/index.php?ide=35
      kui ka sõprade seltsi FB lehelt https://et-ee.facebook.com/tlsselts.

  • Avatar
    Vasta Maris 16. november 2014 at 10:59

    Ei ole ise käinud ja ei vii ka oma last never ever sinna. Tsirkus loomadega tuleks üldse ära keelustada siin Eestis. Millalgi tehti isegi petitsioon selle kohta, aga paraku ei tea, mis sellest sai. http://petitsioon.ee/loomatsirkused
    Ja minu arust seal, vabandust väljenduse pärast, russid ainult käivadki ja ehk mõni pooletoobine eestlane ka.
    Ja lihasöömisega ei saa nüüd küll siin hakata norima. Neid loomi vähemalt ei peksta ega piinata sada aastat järjest, enne, kui nendega üks-null tehakse.

  • Avatar
    Vasta laura 16. november 2014 at 10:44

    No kurat.tsirkust ja inimväärset ei olegi olemas.loomi sunnitakse igas tsirkuses tegema asju mida nad ei ole loodud tegema.Ma eelmine aasta käisin tsirkuses.nutsin nagu loll seal.lubasin endale et ei lähe mitte kunagi.Vaadata elevandi märgadesse kurbadesse silmadesse kui see vanamees teda peksis ja ta peale karjus.milleks?ja milleks vaja oma lastele seda näidata?mida me siis neile öpetame?et see on ok? Pohhui oleme inimesed eks.köige targemad.köige suursugusemad ja endast nörgematest trambime lihtsalt üle? Kaitse neid .kes enda eest seista ei saa!!!!!

  • Avatar
    Vasta Maire 16. november 2014 at 10:32

    Ise pole käinud tsirkuses, kuid tahaks minna, ja lapsi ka viia. Oleneb ka tsirkusest muidugi. Meil siit linnast läheb igal aastal läbi 1 tsirkus, kus on igati vahva. nad tulevad alati 2-3 päeva enne etenduse aega, panevad üles tohutusuured aiad, kus loomad saavad vabalt liikuda, süüa, joosta, pisemaid treeninguid tehakse sealsamas rahva silme all. loomi saab vaadata juba enne, kui etendus algab. tõsi, aia tagant ainult (aed on sisuliselt ainult pulgad ja lint mis sümboolselt tähistab aia kohta, kuid loomad kuhugile ei lähe), transpordiautode uksed on lahti, nad saavad minna ja tulla minna millal soovivad.
    Ma leian, et ei ole ühest suhtumist kõigil. on ka inimväärseid tsirkuseid. Ja on ka neid, kus pole inimlikkuse lõhnagi.
    Samamoodi võiks ju ka boikoteerida loomaaedasid, jms kohti. Loomad elavad sisuliselt terve elu puuris, jaopärast antakse süüa. Seal ei ole vabaduse lõhnagi, nende korralikust elukeskkonnast rääkimata, betoon…tiba muud ka. Aga ikka käiakse. Me ei näe mis tehakse loomadega siis kui loomaaed on kinni. Aga ikka käime…

  • Avatar
    Vasta B. 16. november 2014 at 10:27

    Tõesti, 100% nõustun sinuga. Samamoodi tunnen ka vastuolu loomaaedade suhtes, need puurid kus loomi hoitakse on ikka ülimalt väikesed. Samas ega kõik loomaaiad pole nii ebamugavad? loomadele – näiteks Tenerifel oli Loro Parque, kus loomadel oli ikka ülimalt hea elu – kõigile oli ruumi väga palju jäetud. Siiski ma ei poolda ma loomaaedu ja tsirkuseid loomadega – las inimesed tpoivad ise endale mingi värdjad kostüümid selga ja tõmmelgu – minu arvates pole tsirkus nii või naa, ei naljakas ega äge vms.

  • Avatar
    Vasta Sandra 16. november 2014 at 10:17

    Pole mitte ükski kord tsirkuses käinud.Ma lihtsalt jälestan seda kohta.Loomad pole selliseks lolluseks loodud,tahavad tsirkust teha,siis palgaku klounid.Alati kui oli kooliga algklassides tsirkusesse sõit,siis mina väljusin kodu juures bussist,sest keeldusin kaasa minemast.Oma pojale ei hakka ka seda õudust peale sundima,et läheks vaatama-kindlasti mitte.

  • Avatar
    Vasta Birgit 16. november 2014 at 09:56

    Täiesti nõus! Tsirkus on kohutav ja enda jalga sinna ei tõsta.
    Üldse on mulle jäänud mulje, et tsirkus on populaarsem venelaste kui eestlaste hulgas.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. november 2014 at 09:57

      Kui vaadata jõulutsirkuse fbi eventi, siis seal on praegu kolm minejat, kõik venelased. Aga ehk see tõesti nende seas popim.

  • Avatar
    Vasta J 16. november 2014 at 09:54

    Ei vii oma lapsi tsirkusesse, ega lähe ka ise. Lapsena käisin küll, aga sellest suurt ei mäleta.

    Sinult küsiks hoopis (mitte üldse ründavalt, ega halvaga, vaid tõesti huvist) et olen aru saanud, et armastad väga loomi ja nüüd see tsirkuse teema ka, eks. Aga nagu ma aru olen saanud, sööd sa ikka liha. Ja mitte maheliha lehmadelt, kes on õnnelikult aasal kasvanud, vaid suurfarmidest ja tapamajadest tulnud liha. Kuidas nii?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. november 2014 at 09:55

      Soovitan sul lugeda ka oma postituse viimast lõiku.

      • Avatar
        Vasta J 16. november 2014 at 10:04

        Minu vabandused, alates elevandipoja piltidest lõpetasin korralikult lugemise ja lasin silmadega üle. Aga ikkagi. Selleks, et ise mitte liha süüa ei pea ju just Ema Theresa olema. 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 16. november 2014 at 10:11

          Seda küll, aga esiteks mul on raske teha süüa ainult endale. Teen ka Marile ja ämmale ja Kardole. Maril oleks suva, kas ta toidus on ka liha, ämmal ehk ka. Kardo aga leiab, et lihata toit ei olegi toit. Ma ei viitsi vaielda ka. Ise võiks nagu idee poolest olla lihata. Samas kui külmik vorsti ja sinki jne täis on, siis söön.

          • Avatar
            S. 16. november 2014 at 10:22

            Ega ma ise ka taimetoitlane pole, aga sammud on juba sinnapoole, seega kui sa juba sellele teemale tähelepanu pöörad, siis ega vähem liha küll kellelegi halba ei tee, nt et vahel on ka lihavabu toite (kikerhernekotletid jms!). Proovi leida huvitavaid taimsemaid retsepte, ehk võtavad ka teised omaks :). Aga jah, kuni liha jääb, siis maheliha ehk siis vabalt kasvatatud loomade liha, oleks küll ülihea mõte. Tore, et sellele üldse mõtled. Ja tsirkusepostituse kiidan küll igati heaks! Tõepoolest ei peaks sellist silmnähtavat piinamist kuidagi toetama!

          • Avatar
            T. 16. november 2014 at 10:23

            Midagi läks postitamisel valest, loodan, et nüüd kaks korda ei tule:

            Ega ma ise ka taimetoitlane pole, aga sammud on juba sinnapoole, seega kui sa juba sellele teemale tähelepanu pöörad, siis ega vähem liha küll kellelegi halba ei tee, nt et vahel on ka lihavabu toite (kikerhernekotletid jms!). Proovi leida huvitavaid taimsemaid retsepte, ehk võtavad ka teised omaks :). Aga jah, kuni liha jääb, siis maheliha ehk siis vabalt kasvatatud loomade liha, oleks küll ülihea mõte. Tore, et sellele üldse mõtled. Ja tsirkusepostituse kiidan küll igati heaks! Tõepoolest ei peaks sellist silmnähtavat piinamist kuidagi toetama!

          • Avatar
            Ammuu 16. november 2014 at 19:24

            Mina ka otsustasin mitte süüa ja mõtlesin, et olengi nüüd porksi peal, aga leidsin poest täitsa head sojakotletid, hakkliha, isegi viinerid!!!! Bon tooted, eesti omad isegi.
            Pole mingid säilitusaineid täis jama ja liha asendamiseks super. Äkki petab Kardogi ära? http://bonsoya.ee/est/tooted/taimsed-valmistooted

          • Mallukas
            Mallukas 16. november 2014 at 19:42

            Kust neid ostsid?

    • Avatar
      Vasta miiu 16. november 2014 at 10:13

      no on ikka väga suur vahe, kas tappa, et saada süüa või piinata, et lahutada meelt. lihasöömine ja tsirkus ei ole mitte kusagilt otsast võrreldavad…

      • Avatar
        Vasta minime 16. november 2014 at 18:20

        Kas tõesti arvad, et looma tapmine ei ole piinamine? Kas ta ise valib tee tapamajja ja huviga vaatab, kuidas tema ees tema sõbrad/liigikaaslased surevad?

        • Avatar
          Vasta konkreete 16. november 2014 at 18:39

          Looma tapmine ei kesta 20 aastat järjest.

          Kumba sa ise eelistaks? Kiiret surma või aastate pikkust piinamist?

        • Avatar
          Vasta meow 17. november 2014 at 22:20

          Sead ja lehmad ei ela ka looduses. Tsirkuseloomad aga küll.

  • Avatar
    Vasta R 16. november 2014 at 09:48

    Sinuga 100 prossa nõus. Kunagi ammu ammu sai lastega käia, aga ei rohkem mitte. Loomad olid vaid luu ja nahk, ning kui trikk välja ei tulnud, siis vaeseke jäeti söödavast auhinnast ilma. Lihtsalt kurb.