Lapse üles kasvatamine LAPSED Mari

minu ämma potitamisenõuanded “käitu nagu teletupsud!”

2. detsember 2014

Palusin siis ämma natukene enda arvamust potitamisest jagada ja panen selle teile siis kirja.

Millal alustada potitamisega? 4-5 kuuselt kindlasti. Veel peab olema  sobiv pisikene pott (see kohver* meeldis ämmale väga ja ütles, et see oli nii pisikesele ideaalses suuruses. Suuremal potil on lapsel ebamugav istuda ja ta “upub sinna”.

Kuidas esimene kord potitada? Kindlasti peab lapse panema enda kõrvale, või jalge vahele mitte enda ette potile istuma. Paned käed ümber ja lapsel on tunne, et ta on sul hoopis süles. Kui ta su ees on, siis saab ta kohe aru, et ta on võõras kohas, kõik on uus ja hirm võib peale tulla. Samas on ka hea last potil olles toetada, eriti kui laps veel ise istuda ei oska. (Kui ei oska, siis ei maksa potitamist edasi lükata, ega nii kaua sa teda ka potil hoidma ei pea. Viis minutit sobib täitsa hästi). Siis tuleb otsida lapsele tegevust – väiksemale näitad kõristeid, suurematele raamatuid või multikaid kui soovid.

Kui ruttu laps potiga harjub? Kohe ei saa midagi, sest see tahab nädalaid harjutamist.

Kui tihti last potile panna? Mõttekas on panna potile iga kord kui mähet vahetad, sest sa ju ei tea, millal ta pissis, ehk tuleb parasjagu mingi häda. Kui juba punnitab, pane ruttu ikkagi potile. Mõnikord ei ole veel midagi püksi tulnud ja saabki häda potti püüda. Pärast magamist üldjuhul lapsed pissivad, seega panna ka siis potile.

Kui laps ei taha potil olla? Ajab ennast pulka, nutab, läheb minema?  Kui laps on juba liiga suur, siis on raskem seda potil istumist harjutada. Suurematega võib teha seda, et istud ka samal ajal potile, kui lapse sinna paned. Pidevalt tuleb kiiita, et kui tublisti laps potil istub ja kogu aeg pead vatrama, langema lapse tasemele, et ta tähelepanu potil istumisest endale hajutada. Kui häda potti tuleb, siis jälle kiita ja paitada, näidata lapsele pissi, rääkida et see on väga tubli, et piss potti tuli jne. See kõik tuleb harjumusena, last sundida potile ei tohi. Terve aja kui potile paned (võtad pükse/mähkmeid ära) siis räägid, et nüüd hakkame pissile, seletad talle terve aeg, mis teed.

Kui pissipotil üldse kohe vedu ei võta, siis võib proovida näidata siis suure poti peal enda pissimist ja rääkida muudkui, et vaata, emme/issi pissib. Siis võid last suurele potile tõsta ja teha sellest nagu nn mängu, et nii tore on potil istuda. Ja siis võib juba proovida, et sina istud suurel potil ja tood väikse poti endaga WC’sse, et koos pissite. Sa pead käituma nii nagu teletupsud! Ei tohi karta lolli mängida, sest kui tahad, et laps potil käiks, siis tuleb natukene lolli mängida. Isegi kui pissi ei tule, siis kiidad last, et ta nii kenasti potil istus.

Mis siis, kui laps kakab iga kord söömise ajal? Mina paneks ikka korra potile istuma ja siis pärast anda süüa edasi.

Miks üldse potitada? Lapsel endal on ju nii palju parem, kui kaka tuleb potti, mitte püksi. Ükskõik, kui ökod mähkmed sul on, siis ikkagi võib tagumik punaseks minna. Mis siis, et on olemas igasuguseid tänapäeva kreeme, mis punetust leevendavad, aga miks on vaja midagi mökerdada sinna?

Vot nii. Minu ämm on selle teooriaga kolm last ära potitanud ja ühtlasi töötas ta kunagi sõimes, kus ta sai sõimetäied lapsed kõik potil käima. Seega kui kellegi on talle küsimusi, siis esitage need kommentaarides, ta vastab hea meelega kui oskab 🙂

* Mul on üks selline roosa pott üle!

pott-6283453

Loe ka neid postitusi!

29 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kadi 3. detsember 2014 at 11:16

    Seda küll ja. Aga kahjuks kallis meie jaoks 🙁

  • Avatar
    Vasta Kadi 2. detsember 2014 at 23:21

    Kuna meie pere on suguvõsa pärast üsna liikuv, siis oleks selline pott Kirkele 1,6 kuud ideaalne. Ühed vanavanemad Võrumaal, teised Põlvamaal, onud Tartumaal, sugulased Soomes,tädi Rootsis. Oleks super sellist asja omada. Olen juba pikalt sellist potti vaadanud aga no ei raatsi üldse osta 🙁

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. detsember 2014 at 10:39

      See ju ikka üsna pikaajaline investeering 🙂

  • Avatar
    Vasta Nimi 2. detsember 2014 at 21:05

    Mul omal küll lapsi pole aga olen palju lapsehoidja olnuud ja mul on ka palju tuttavatel-sugulastel väikseid lapsi. Tänapäeva vanemad ongi sellega mugavaks läinud, sest mähkmeid nii kerge jalga tõmmata lastele ju. Eriti püksmähkmeid. Ma olen sellega nõus, et potitamist tuleks harjutada võimalikult vara, hiljemalt aastaselt. Ma olen näinud piisavalt 2-3 aastaseid lapsi veel mähkmetes. Kui laps on juba nii suur, et saab aru ja paneb endale ise mähkmed jalga (püksmähkmed siis) siis on ilmselgelt juba liiga kaua laps mähkmetes olnud.

  • Avatar
    Vasta Kk 2. detsember 2014 at 20:11

    Tubli ämm sul!
    Oli tore lugeda. Ma ka alustasin nii vara, aga võtan rahulikult.
    Mul poisslaps ja sellega lihtsam veidi- kui poja noku on pikk, siis on tal pissihäda.

  • Avatar
    Vasta MJane 2. detsember 2014 at 19:39

    Sinu ämma jutt väga õige. Ootan ise esimest last ja olen endale ammu selgeks teinud ja seda potitamise raamatutki kiiganud, ilmselt hakkan ka siis harjutama kui laps istuda suudab. Minu vend käis ka juba 8 kuusena potil, minul olevat ikka see üle aasta vanusena tulnud (olin esimene laps vanematel). Töötan kusjuures sõimes ja mul on kolm 2,5 aastast poissi, kes pole nõus potilegi istuma. Vanemate tegemata töö ja siis õpetajad las jännaku. Mida varem lapse potile saab, seda lihtsam ju ka endal, kas pole?

  • Avatar
    Vasta Karin 2. detsember 2014 at 18:56

    Laena oma ämma siia kah vahepeal 😛 😀

  • Avatar
    Vasta mellu 2. detsember 2014 at 18:45

    Mulle tundub nagu sa oleks minust kirjutanud! Mul kolmas laps praegu kaheksa kuune ja mängin ka seda teletupsu! 🙂 Esimene laps- poeg hakkas päris potil käima 11 kuuselt, nii et mähkmeid ei vajanud üldse, ka öösel mitte! Teine – tütar, mässudest saime lõplikult lahti kui oli 1 aasta ja 1 kuune, kolmas siis õpib praegu… aga olen ikka ise öelnud, et ma nii laisk ema et peale aastat küll väga mähkmeid ei viitso vahetada! Mina arvan, et mõlemil kergem kui potil käib! Asjal küll üks miinus – kui laps veel ei räägi, annab märku muud moodi, siis ei saa väljas pikki jalutuskäike teha, aga muud küll pole! Siin ongi asi mugavuses ja viitsimises! Kellele sobib pampersi vahetus, kellele lapse potitamine! Aga minul kahju lapsest, kes juba kolmene ja kakab püksi, ei usu et tal tegelikult hea on?!

  • Avatar
    Vasta pia 2. detsember 2014 at 18:45

    See varane potitamine on jah väga mõistlik eellkõige rohelise mõtlemise poole pealt.
    Meil siin Saksas üldiselt hakatakse nii kahe-ja-pooleselt harjutama, päeval umbes kolmeselt mähkmevabad, öösel tavaliselt nii 3-4 vahel. Sellist ekstreem-varast potitamist nagu marlimähkmeajast Eestis teatakse, siin ei tunnistata. Kuna laps alles umbes 30-kuuselt on võimeline oma põit/soolt teadlikult kontrollima.
    Mina oma kahe lapsega olen samamoodi teinud, päeval jäid mähkmed ära terveks päevaks suht ühe korraga. Minu elukorraldusse selline lapsele potiga järgijooksmine ei sobinud.
    Muidu aga loen ikka Eesti blogisid ja imestan, kuidas eesti emad ikka viitsivad. Ja hoian kohati peast kinni, milline mõttetu stress sellega endale tekitatakse.

  • Avatar
    Vasta L 2. detsember 2014 at 18:22

    Spetsialistid on aga öelnud, et last ei ole vaja potitama hakata enne, kui ta ise suudab enda põit kontrollida, seotud närvisüsteemi arenguga (ja see kindlasti ei teki 4-5 kuu vanuselt, ka mitte aastaselt). Nii varakult potitama hakates treenitakse laps ära nagu koer, teab et kui selle asjanduse sisse häda teeb, saab kiita/maiust jne. Selle tagajärjel ei pruugigi lapsel korralikult välja areneda põie kontroll jms. Nii et pole üldse vaja kiirustada sellega.

    • Avatar
      Vasta Murjam 3. detsember 2014 at 15:19

      Tegelikult on ammu teada, et see “põie mitte tunnetamise” info on tegelikult mähkmetootjate lobitöö ja tegelikult on vastupidi: mida kauem mähkmeid kasutada, seda halvemaks see tunnetus just läheb ja laps harjubki püksi tegema. Googelda ja uuri, kui ei usu 😀

    • Avatar
      Vasta Rents 4. detsember 2014 at 05:46

      Vastupidi, viimastes uudistes kirjutab, et lapsed, kes varem õpivad oma põit kontrollima (ja aastased oskavad seda küll), kontrollivad seda paremini.

  • Avatar
    Vasta Vesper 2. detsember 2014 at 18:04

    Minu ema näiteks teatas, et hakkas ka 4-5 kuuselt kõiki enda lapsi harjutama ja et hiljem on see nii kohutavalt raske, et ise tõmbad endale taaga kaela. Kuulekale tütrele kohaselt ootasin enda poisiga siiski 10da elukuuni ja hakkasin siis marlimähetega jändama, umbes pooleteise kuu pärast käis laps potil ilma vahepealsete äpardusteta ja ainuke “taak” oli treenimise ajal mõne loigu kokkurookimine, kui kohe ei avastanud/mähe oli halvasti ja tuli kohe läbi.
    Eks sõltub ka lapse enda valmidusest, minu meelest polnud probleem ka aastast treenida.

    Samas arvan, et näiteks juba 2-aastase mähkmetes hoidmine on väheke liiast (märkasin eriti mujal elades, et see on mõnede jaoks täiesti normaalne), kuna selles eas tups on juba täiesti võimeline ennast tunnetama ja kontrollima.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 2. detsember 2014 at 18:00

    Iga üks tõesti teeb nii, nagu õigeks peab. Minu arust ka selles vanuses last mõtetu potile harjutada. Mu 1a 2k polegi veel potti kodus. Ei näe mõtet praegu jupitama hakata. Kui laps juba veidi rohkem jagab, siis potile üle minna ja ei mingeid mähkmeid enam. Minu silmis tuleks kohe loobuda mähkmetest ning ööpäevaringselt potitada. See vahepeal pott-vahepeal mähe ajab pigem lapse segadusse ja pikendab õppimisperioodi.

    • Avatar
      Vasta Roosa sidrun 2. detsember 2014 at 18:31

      Selles kommentaaris on küll kohe näha, et tegu on esmakordse lapsevanemaga, kes ei tea kohe üldse, mis tähendab lapsele potil käimise õpetamine 🙂 või siis vanemaga, kelle laps on 24/7 kodus ja toas.
      Muud variandid lihtsalt ei tule kõne alla, sest “kohe loobuda mähkmetest ning ööpäevaringselt potitada” ei ole mitte mingi juhul võimalik. Ükski laps ei hakka üleöö potil käima, kui ta pole seda kunagi enne teinud. Ka nelja-aastane mitte.
      Muidugi tasub potitamise ajal hoida last palju ilma mähkmeta, et ta saaks aru, mis tähendab, kui piss tuleb, aga kohe kindlasti ei saa päevapealt mähkeid nurka visata, kuna alati tuleb ette majast välja minekuid ning paraku pole kellelgi õrna aimugi, millal see olevus kavatseb end täis lasta. Olete kelgumäel, pissib oma kombeka täis ja külmetab. Olete pikal autosõidul, pissib kolm korda omale sülle. Olete poes, pissib ostukäru täis. Olete peol, pissib kleidi täis jne jne jne.
      Samuti on päris julge ettevõtmine kohe alguses ööseks mähkmest loobuda, sest päris palju kordi peab siis ikka ärkama ja last potile sundima. Karjumist kuulama, sest tema ju ei soovinud ärgata. Ja siis muidugi veel see, et kui üles ärgatud, karjumine talutud, potil istutud, ja ta ikkagi otsustab pissida pärast kogu seda tralli 🙂

      Tegelikult olen veendumusel, et ühed lapsed lihtsalt saavadki asja kergesti selgeks ja teised lihtsalt ei saa ja nii ongi. Muidugi on vanemlik tegur ka mängus, sest kui lapsele pole kunagi näidatud, et potile saab ka lasta, siis ta ei saagi ju ise seal käima hakata. Kui aga vanemad on tublid, teevad juba varakult lapsele potiga sõprust, siis ühed lapsed saavad sellest kohe aru, teised lasevad kolmanda eluaastani püksi ja karjuvad sealjuures, et miks neid potiga piinatakse.

      Selle väitega aga nõustun küll, et lapsele tuleks juba päris pisikesest peale näidata, mis pott on ja milleks seda kasutatakse. Kui alles kaheaastaselt pott koju tuua, siis on lapses juba niipalju iseloomu küll, et igasuguse kahtlase asja otsa vabatahtlikult ei istu.

      Minul isiklikult vedas, mulle juhtus see laps, kes sai asjast kiiresti aru. Aga olen päris palju kokku juhtunud ka inimestega, kes on maast madalast last potitanud ja marlisid mähkinud, aga lõplikult potilapseks ikka saanud alles kahe ja poolesena.

      • Avatar
        Vasta O.D. 2. detsember 2014 at 21:50

        Mu kommentaar kadus kuhugi ära ja loodan, et nüüd tekst topelt ei tule.

        Igatahes, mina olen see imelaps, kes hakkas esimesest korrast potil käima. Olin siis umbes 1 aastane ja vanaema tõi mulle Rootsist uhke malmist(?) kaane ja sangaga poti. Näitas näpuga potile ja ütles mulle, et “näed, nüüd teed ainult siia piss-piss” ja pani mu potile istuma, kuni see piss lõpuks tuli. Ema hoidis peale seda veel nädalakese öösiti mähet all, aga ma olevat käinud öösel ise potil ja pärast kaane peale tõstnud sellise uhke lärmiga, et terve maja kajas 😀
        (Igaksjuhuks mainin, et kõndima hakkasin 8-9 kuu vanuselt)

  • Avatar
    Vasta Katu 2. detsember 2014 at 17:58

    Minul läks potitamine ka õnneks lihtsalt, pott oli olemas alates sellest ajast kui laps istuma hakkas, aga see lastepott jäigi suht kohaks, kuhu hea mänguasju kaane alla panna (kaanega koerakujuline mingi pott oli) 😀 Laps tahtis ise suure poti peale ja nii ma käisin ja hoidsin teda seal. AGA mulle jäi üks muu asi silma – minu kiiks on see, et käekotti ei tohi maha panna – raha pidavat välja jooksma 😀 Mingi vanarahvatarkus, aga kuidagi ilgelt külge haakund mulle ja Mari taga on käekott maas 😀 Ull nagu ma olen, pidin ära mainima 😀

  • Avatar
    Vasta annika 2. detsember 2014 at 17:57

    Tere
    Ma uuriks ka kas pott on alles? 🙂

  • Avatar
    Vasta laura 2. detsember 2014 at 17:55

    Väiksem piiga 8kuune ja plaan ka hakata potti tutvustama aga kodus hetkel tibake liiga suur pott. Niiet oleksin ka huvitatud sellest pakutavast potist 🙂

  • Avatar
    Vasta Gerttu 2. detsember 2014 at 17:50

    Olgugi, et mul endal pole last ja no veel nii pea pole plaaniski, tunnistan, et see postitus on väga hea ning ämm potitab last õigest (vaadates psühholoogilisest vinklist). Igati tubli ämm.
    Lisaks veel nii palju, et oma vanemate jutu kohaselt käisin mina juba 8 kuu vanuselt potil. Samuti alustati varakult ja mind n-ö treenis minu vanavanaema.

  • Avatar
    Vasta Ann 2. detsember 2014 at 17:22

    No mina ei saa aru selle vajalikkusest 😀 4-5 kuuselt kindlasti? Väga tore, aga ma lihtsalt ei saa aru, miks on vaja ennast mingite selliste üleliigsete asjadega koormata, laps ei jää mähkmetesse. Minu lapsel oli küll jumala kama kui kaka või pissi mähkmetesse tuli. Potil hakkas enne 2-aastaseks saamist käima üle öö, sealjuures oskab ise öelda, et tahab pissile/kakale ja mingeid nädalaid-kuid ei läinud mässamiseks aega.
    Minu meelest sellised lapsed kes ise potile ei küsi, ei käi potil, vaid lapsevanem lihtsalt on pissi/kaka püüdja 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. detsember 2014 at 17:24

      No vaata, mina ka ei viitsind ennast sellega koormata, aga tema näed viitsis. Tema enda põhjendus on see, et see ei ole ju üldse lisavaev, kui ta näiteks niisama istub lapsega, siis miks mitte istuda nii, et laps on potil, kui nad koos raamatut vaatavad? Keegi ei käsigi ju kedagi potitada kuski. Kui tahad, siis potitad ja kui ei taha, siis ei potita. Ämm leiab ka, et mähkmetelt säästetud rahaga saab lapsele hoopis midagi toredat osta ja potil istudes temaga suheldes saab ju lapsega aega veeta 🙂

    • Avatar
      Vasta Rents 4. detsember 2014 at 05:43

      Üks põhjus, miks on hea varakult laps mähkmevabaks õpetada, on see, et mähkmed ei ole just kõige tervislikumad asjad – nahk ei hinga seal ju eriti.

      Aga vietnamlannad hakkavad kohe, kui laps sünnib, vilistama, kui laps pissib. Tulemuseks on see, et 8-9kuuselt oskab laps üldiselt oma põit kontrollida. Selles mõttes ka kasulik, et vähendab kuseteede põletike ohtu.

      http://www.medicaldaily.com/whistling-could-help-babies-get-potty-trained-and-out-diapers-just-9-months-244398

  • Avatar
    Vasta ave 2. detsember 2014 at 17:13

    Su ämm on tubli ja kuldaväärt! Ja Marike on pildil imearmas!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. detsember 2014 at 17:22

      Tõesti on tubli ämm 🙂

  • Avatar
    Vasta Maris 2. detsember 2014 at 17:12

    Ma võtaks su poti endame kui see üle on:D
    Hakkan just oma preilit potile õpetama. Nii et sellest postituses on ka abi 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. detsember 2014 at 17:22

      kuskandis sa elad?

      • Avatar
        Vasta Maris 2. detsember 2014 at 18:12

        Järvamaal nüüd aga tallinnas elavad ema ja kõik muud kes saaks jörgi tulla 🙂

      • Avatar
        Vasta Kadi 3. detsember 2014 at 11:15

        Seda küll ja aga parajalt kallis meie jaoks kahjuks 🙁