SÖÖK

weekend food ja söögijutud

22. august 2015

Mõtlesin, et jagan teile nädalavahetuseks kaht imelihtsat retsepti. Üks on selline, et kui viitsid rohkem vaeva näha, teine selline ekstreemselt kerge variant. Aga nii head mõlemad. Teinekord on mul lausa kahju, et ma nii hästi süüa teen. Kuidas kurat ma imestada saan, et ma aina paksem ja paksem olen, kui ma endale selliseid imelisi hõrgutisi valmistan.

Muuseas, viimasel ajal on paar mu enda tuttavat/sõbrannat ja isegi random blogilugejad uurinud, et mis ajast ma süüa teha oskan. Pean ausalt nentima, et mingisuguseks imeliseks kokaks ma ennast ei pea, aga rohkem süüa hakkasin ma tegema peale eksist lahku minekut. Samas skilli oli siis vähe, lihtsalt niisama katsetasin ja proovisin.

Viimastel aastatel olen ma a) hakanud vaatama kokasaateid, b) saanud lõpuks võimaluse rohkem ka väljas söömas käia. Need kaks asja on tõesti pannud mind huvituma söögist ja selle tegemisest. Nõnda ma siis kodus teinekord katsetan, aga ärge arvake, et ma selle pärast siin iga päev mega hõrgutisi lauale paneks. Ma lihtsalt näitan neid, mis hästi välja kukkunud on ja mida te ise ka kodus proovida võiksite. Minul endal on küll mõnikord nii, et no jumala eest, MIDA ma süüa teen. Ja noh, tee või tina, aga ma ei suuda toidublogisid lugeda, sest nende retseptid on mulle pahatihti megaigavad lugeda. Irooniline, sest mulle endale ise meeldib TÄIEGA neid teha. Ja mõnikord on nii, et söök tuleb lihtsalt rõve, siis ma teile ka seda ei näita, vaid sööme siin nuttes omakeskis.

Aga mega intro nüüd kõrvale jätta, siis nüüd tulevad need kaks… ütleme pigem toiduIDEED, sest nagu te teate, ei ole ma suurem asi retsepti jälgija ja ka minu “retseptid” on sellised “ah tee umbes nii” stiili asjad.

Esiteks tulid meile ükspäev külla minu vanemad, et kasuisa saaks aidata Kardol kuuri ehitada. Mina tegin siis meestele (ja teistele ka) burkse.

Ega tõesti siin suuremat retsepti pole, kui osta hakkliha, sega see muna, maitseainete ja riivsaiaga ära ja prae pannil või viska ahju. Küll aga tahan ma teile näidata, mida mulle burksi vahele meeldib panna. Ega mina ei tea, võib-olla teie juba ammu lajatate oma burgerite vahele neid asju, aga kes veel ise sellele ideele pole tulnud, siis soovitan soojalt!

s5Marineeritud punane sibul on alati mahedam ja mõnusam kui niisama toores sibul. Selle jaoks viiluta sibul ja vala peale surakas punase veini äädikat. Et see sibulake sinna äädikasse vedelema ei jääks, siis las ta hulbib seal max minuti, siis “vääna sibulad peos välja” vala äädikas kausist jee ja pane sibulad sinna tagasi. Mekib ka neile, kes suured sibulasõbrad muidu ei ole.

Peet on sõbrake, kes Aussis küll iga burgeri vahel oma pesa leiab. Ma ei saa aru, miks ma üldse peeti tihemini ei kasuta, sest rosmariini, soola ja oliiviõliga ahjus küpsetades on nad mõnusalt magusad ja…maised, kui see on normaalne sõna. Nagu selline MÕNUS vili. Mul järgmisena on plaanis teha krõbedat veisesteiki justnimelt peetidega. Peet on tuus ja praegu Maximas sigaodav ka, minge proovige järgi, kui ei usu.

Kolmas soovitus on idud – need annavad nii salatitele, kui ka burksile mõnusa tekstuuri ja huvitava maitseelamuse igas ampsus.

s4Täna tuli mul aga selline tunne, et tahaks midagi head. Käisin siis turu peal maksa otsimas (sest mul on MITU KUUD maksaisu olnud), aga tuleb välja, et seda müüakse ainult teisipäeviti. Mis siis ikka, kui kehitasime õlgu ja ma pidin pettunult maksata koju tulema. St noh, enda maks oli mul õnneks siiski alles.

Kodus oli tegelikult eilsest grillimisest veel täiega liha alles ja kui ma nägin külmikus mingit tilliga maitsestatud boilerifileed, teadsin ma kohe, et nendest peavad tulema kanaampsud. Ja eriti hea oleks, kui maailma kõige lihtsamini valmistatavad kanaampsud, sest ma lihtsalt ei viitsinud kokata, aga ikka tahtsin “midagi head”.

Nõnda ma kahmasingi kanatükid ja kolm kaussi. Ühte kaussi lõin ühe muna, teise panin jahu-soola-pipart ja kolmandasse riivsaia. Iga kanajupike läbis sama teekonna: muna-jahu-riivsai ja lendas pannile. Umbes 10 minutiga oli kana valmis ja kuna ma teda enne tükendada ei viitsinud, tegin ma ta alles nüüd suupärasemateks ampsudeks.

s1

Kastmed on ka megalihtsad. Vasemas on tavaline sinep-mesi-sool-laim kooslus ja paremas maitsestamata jogurt-tsilli-till. Mmm…Võttis max 15 min ja tõepoolest sain, mida tahtsin – midagi head. Nojah, arvatavasti vähemalt ühe lisakilo ka, arvestades, mis tempoga ma seda kana hävitasin.

s2

Edit: Kardo tuli koju ja nõudis kanasnäkke juurde. Eks ma siis kiirelt tegin. Seekord taipasin külmikust magusa tsillikastme  ja sidrad ka välja õngitseda. Mina joon täna Hipsterit ja Kardo Snoobi. Vot sellised vennad oleme!

s6

s7Mis teie menüüs selline asi on, mis on lihtne, kiire ja maitsev?

Loe ka neid postitusi!

12 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta J 24. august 2015 at 06:37

    Kust need pisikesed valged kausid soetatud on? 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. august 2015 at 08:06

      grossi poest 50 sendiga 😀

  • Avatar
    Vasta Klaudi K. 24. august 2015 at 00:51

    Kusjuures ma pole ka suurem toidublogide fänn (neid, kuhu aeg ajalt piilun on vaid käputäis ja siis ka pigem piltide
    vaatamiseks ja inspiratsiooni saamiseks. Aga üks, mis mulle täiega meeldib on taimetoit.ee! Ma pole taimetoitlane aga
    igapäevaselt eelistan pigem taimseid, lihtsaid toite (kõhule kergemad) ning sealt leiab mõnusalt lihtsaid ja põnevaid ideid,
    mida pearoogades või kas või liha kõrvale pakkuda.

  • Avatar
    Vasta N30 23. august 2015 at 11:33

    Soovitan paneeritud kana (nagitsate) tegemisel
    riivsai segada riivitud juustuga. Ise jätan jahu
    üldse välja, ainult muna ja riivsai/juustu seguga
    saavad ka väga head. 🙂

  • Avatar
    Vasta birx 23. august 2015 at 07:26

    Ma olen ammu tahtnud kirjutada sinu “paksuse”
    kohta. Esiteks üle 60 veidi kaalumine ei ole paks, jajah
    enda jaoks on 😀 aga oled sa mõelnud miks sa juurde
    võtsid ja võtad nii lihtsalt. Ma isiklikult arvan, et see
    tuleb sellest , et sa jätsid suitsetamise maha. Enamus
    kes seda teevad võtavadki juurde 😉
    Pole sul häda midagi, kanna vastavaid riideid ja ei
    paista kõtu välja, tean omast käest 😀
    Ilus naine ja toriseb et paks, üks ema ei peagi olema
    piitspeenike. Pai ja pea püsti!

    • Avatar
      Vasta Mnjaa 23. august 2015 at 09:55

      Tegelikult on nii, et kaalunumber või KMI ei ütle figuuri ja vormi kohta mitte midagi. Mariann ei ole tõesti paks, aga see jutt, et
      “pshh, sa kaalud 60 kg, seega ei saa sa kuidagi mitte-sale olla” vms on päris mõttetu. Kõik oleneb sellest, kui pikk on inimene ja kui
      toonuses ta on. Mariann on minu teada vist kuskil 165 cm kanti ja nagu ma aru olen saanud, siis trenni ta ei tee, st kaal ei tõuse
      lihaste arvelt. Kui muidu väga sale inimene lühikese aja jooksul mitu kilo juurde võtab, on tal endal väga harjumatu ja kehv olla,
      tean täpselt, millest räägin. Olen 152 cm, üsna kehvas vormis ja kui ma näiteks 45 kg piiri ületan (samuti mitte lihaste, vaid peki
      arvelt), siis olen juba silmanähtavalt pontsakas. No ikka nii, et sugulased ja tuttavad kommenteerivad, seega ma ei kujuta endale
      oma paisumist ette. Ja kui ma kuskil trennigrupis või -foorumis ütlen, et olen 44 kg ja tahaks vormi (vormi! mitte luukereks!)
      saada, siis lendab peale 20 inimest, kes mind anorektikuks sõimavad ja arvavad, et ma “päris kaalulangetajaid” mõnitan.

  • Avatar
    Vasta Kerstin 22. august 2015 at 21:09

    Vabandust, aga pean mainima, et mõtlesid vist “boilerifilee” asemel ikka broilerifileed? 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 22. august 2015 at 21:18

      Haha! Mõtlesin küll jah 😀

  • Avatar
    Vasta aile 22. august 2015 at 21:04

    Minu lemmik kiirtoit on valmis u 10 min. Panen
    veekeetjas umbes L vett keema, samal ajal hakin
    kurki-tomatit-sibulat-jääsalatit-cillit, seejärel panen
    keeva vee potti ning pliidile mulisema, lisan soola ja
    nõksa õli ning u 150 g riisinuudleid. Need keevad u 3
    min, samal ajal lisan hakitud rohelisele 3-4 spl
    kodujuustu, maitseaineid ning mõnuga sojakastet.
    Kurnan nuudlid ja loputan külma veega, segan kõik
    kokku ja voila! Jagub ühele suurele õgardile või kahele
    keskmisele ning kogu ports annab umbes 550 kcal.
    Njämmm.

  • Avatar
    Vasta Jansu 22. august 2015 at 20:45

    Sa saad varsti juba oma kokasaate teha. A la
    nädalavahetuse hõrgutised Mariannilt vms. Perekooli
    pissud saavad kadedusest rohelised olla ja nüüd sa
    raudselt ei tegele lapsega, sest sul on kokata vaja
    vaja. ? ? ?

  • Avatar
    Vasta s 22. august 2015 at 20:32

    Sa vist käid alati Nõmme turul?
    Koht kust saad alati värske liha/maksa/suitsuvorsti jne. on Sigwar 🙂 soovitan!
    Alati kui su toidupilte vaatan siis kadestan, et minul söögitegemises mingit oskust ei ole, mul kohe ei õnnestu kui midagi
    erilist plaanin teha… Pildid on isuäratavad ja kindlasti on need ka megamaotsvad 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 22. august 2015 at 21:19

      Ma käisin täna sealt ka läbi, aga kuskil ei olnud
      🙁