AVALDAN ARVAMUST KURB ON OLLA SÖÖK

kas annetades Toidupangale, annetan vabatahtlikele?

16. detsember 2015

Mainisin siin blogis ka põgusalt ära, et ostsin Toidupangale hunniku head-paremat, soovitasin teilgi samuti talitada. Selle peale sain ma päris mitu murelikku kirja inimestelt, kes konkreetselt ütlesid, et nemad on Toidupanga pakkidest saanud vaid kuivanud leiba (kottide viisi), kuid purgisuppidest, konservidest, mahladest võib vaid und näha. Üks kiri oli eriti kurb – naine, kahe lapse ema oli sattunud väga nirusse olukorda ja kohalikust omavalitsusest nõu ja abi paluma minnes soovitati tal ka Toidupangast abi saada. Toidupanga “abi” oli aga hunnik mädanevaid paprikaid ja kott hallitanud saia….

Palusingi inimestel, kellel on kokkupuuteid Toidupangaga olnud, et nad oma kogemusi jagaksid ja kahjuks oli pea kümnes kirjas välja toodud fakt, et vabatahtlikud saavad endale meeldivaimad asjad koju tassida ja seejärel edaspidigi “toiduabi” saada. Miks? Vot ei tea. Kopeerin siia ka mõned kirjad, kus on välja toodud negatiivsed kogemused. Kokku sain tegelikult üle 30 kirja, millest positiivsed olid NELI.

Ma ei taha nüüd kindlasti öelda, et ärge enam kunagi Toidupangale midagi andke, sest nagu näha, osad ikka saavad abi ka ja kindlasti on MTÜl väga raske hallata nii suurt hulka vabatahtlikke, kes pole ehk parimate plaanidega “aitama” tulnud. Aga mina soovitan hoopis ise välja uurida, et kellel oleks toiduabi vaja (nt kohalikust omavalitsusest või sotskeskusest) ja viia neile otse koju pakike 🙂

***

Hei,

mõtlesin jagada siin natuke teistsugust kogemust toidupangaga.
Meil oli keskkooli viimases klassis kohustuslik sooritada praktika, pidime ise valima selleks mingi MTÜ Rakverest. Mina küll Toidupanka ei valinud, küll seda tegid aga enamus minu klassist. Ma kirjutan seda siia, sest ma olen suht kindel, et kui mina seda ei kirjuta, siis ei kirjuta keegi.
Alustades algusest, nende ülesandeks oligi siis toidupoodides ja keskustes kärudega seista ja neid tooteid koguda ja inimesi innustada annetama (nagu ka igalpool mujal on näha neid vabatahtlikke). Siis oli neil ka sellised päevad, kus nad pidid siis Toidupanga ‘laos’ inimestele asju kokku komplekteerima ja seal hakkaski üks väga küsitav ja häiriv asi pihta.
Nimelt, annetusi oli igasuguseid ja üks kord oli sinna toodud uus radikas, mille üks töötaja (klassikaaslased nimetasid neid vanamuttideks) võttis selle endale, sest seda tal just lähebki vaja (tema enda sõnad). Siis olid olnud seal suured kogused näiteks limonaadi, küpsiseid jne, ja siis need ‘vanamutid’ olid küsinud, et ega vabatahtlikud endale midagi ei soovi, et võtku palju tahavad. Samuti tõi kohalik pagarifirma sinna oma küpsetisi, mida söödi mugavalt seal taga laos kohvi kõrvale. Ühe klassiõe sõnul, need töötajad võtsid endale koju ka ikka süüa kaasa ja mitte vähe.
Nende ülesandeks oli ka inimestele tavaari kätte jagamine ja kõik inimesed olid olnud väga lahked ja tänanud viisakalt. Paljud tegelikult olid küsinud ka. et kas see on kõik, mis neil saada. Vabatahtlikutel tekkis natuke imelik tunne sisse, sest see pole ju aus, et keegi seal taga laos võtab palju tahab ja siis need, kes tegelikult neid vajavad, et neil jääb puudu. Igatahes, segane värk ja skeemitamine seal vanuritel toimub ja keegi minu klassikaaslastest just selle tõttu enam sinna vabatahtlikuks ei läheks.

Ilusat kolmapäeva soovides,
Anonüümseks sooviv jääda isik

***

Tere Mariann! Soovisid teada toidupanga kohta. Mina olen asjadega üsnagi kursis. Meil siin Võrus käivad asjad vähemalt niimoodi, et toidupangast saavad süüa paljud inimesed, kes seda üldse ei vajagi. Nt aasta tagasi enne jõule oli mul juhus, kus rimis oli ka see kogumiskorv. Mulle tuli kohe meelde see reklaam, kuidas mõni pere ei saa lastele piparkooke ja mandariinegi jõulude ajal lubada, kinkidest rääkimata. Läksin siis tagasi poodi ja ostain oma 20 euri eest nänni sinna korvi. Koju tulles oli tunne, et selleks aastaks on heategu tehtud ja sain nii mõnelgi lapsel jõuludeks naeratuse näole tuua. Sellega aga lugu ei lõppenud. Paari päeva pärast läksin tuttavale külla ja minu üllatuseks oli tema toidupangast nn”jõulupaki” saanud. Ja neid asju polnud just vähe. Ja ometigi saab see tuttav minust oluliselt rohkem kuus raha, inimesel on geelküüned, kunstripsmed ja juuksepikendused ja mille kuradi pärast siis temale see pakk toodi? Minu heategu oli ju mõeldud just nendele, kes ei jaksagi oma lastele miskit paremat jõulu lauale osta. Ja mida aeg edasi, siis kuulsin sellesama tuttava käest, kes kõik siin Võrus toidupangast süüa saavad, siis jäi see eelmise aasta “puudust kannatavate laste” kingitus ka minu viimaseks panuseks toidupangale. Ka need kogumised, mis poodides toimuvad on ebaõiglased, kuna mind kutsuti ka poodi inimesi teavitama, et täna kogumispäev jne. Minu üllatuseks ütles ta, et kui ma koguma lähen, saan päevalõpus valida sealt korvist endale 5-6 asja ning edaspidi hakkan ise ka siis toidupangast süüa saama, kui koguma lähen. Siis mul oli küll karp lahti ja ei osanud midagi dagi öelda enam. Mismõttes, kas siis nii käivadki asjad, et heausklikud inimesed annetavad heast tahtest ning teavad, et see lähebki neile,kes seda tõesti vajavad, aga see mant jagatakae seal mingite tibide vahel ära? Tõeliselt kahju on sellest, et õiged abivajajad ei lähegi sinna toidupanka küsima abi, aga inimesed, kes ilmselgelt abi ei vaja, nendele jagatakse. Kindlasti ei ole kõik sellised, kes abi ei vaja. See on väärt ettevõtmine tegelikult, aga keegi võiks seda kuidagi kontrollida, et kas inimene ikka tõesti vajab abi. Vot selline kogemus minul toidupangaga. Sa võiksid seda asja uurida.

***

Hei! Kui juba kōik kirjutavad, siis mina ka.
Haapsalus on umbes sama lugu Toidupangaga…
Siin sellega tegeleja müüvat ja andvat oma sõpradele Toidupanga saadusi, ka poest saadud asju jne. Lihtsalt jagab palju asju laiali. Noh rääkimata ise söömisest.
Ühte poe töötajat olen ka informeerinud sellest, aga ei tea, kas asi ka edasi jõudis. Igatahes kärutab ta selle ametiautoga ka isiklikke sõite.
Ohjah…
Haapsalu nii väike koht ja seepärast sooviksin ka anonüümseks jääda.

***

Tere! Varakevadel sai meie pere (mina ja 2 koolis käivat last ) korra toiduabi.Egas ma ise nöudma läinud,olin mitu kuud haiguslehel ja arved oli vaja maksta,läksin toimetulekut nöutama,ehk saab linnavalitsusest ( Kuressaare) ja seal pakuti toiduabi ka,laste pärast vötsin vastu,3 x talongid anti,seega 3 -l nädalal järjest ühel päeval vaja ise järgi minna.Et olin ise haige ja välja ei saanud nii kaugele liikuma,siis lapsed läksid vanema tütrega,kes elab mujal.Koju tulles oli imestus suur ja tuju kah läind – terve poe kilekotitäis saia !!! sekka 1 kuivanud potitüümian ja pakk vanu ,aegunud väljamaiseid piparkooke ,kokku oli seal üle 10 saia,täpselt enam ei mäleta .Olin ikka sest ausalt öeldes nii solvunud,et kuulnud olin toiduabist küll hoopis muud.Kuna küpsetan kodus palju,siis niipalju ikka jaksan haiguse ajalgi teha,et lastele saia ise küpsetada .,oleks siis jahu vöi tangaineid antud,kuid eiiiii…Niigi ei julgend lapsed minna ja egas ma ise poleks kah läinud,ausalt öeldes…Vöttis siis vanem tütar mind auto peale ja söidutas linnavalitsusse,ennem seda aga pöikasin sisse Saarte Hääle toimetusse,kus ka näitasin koti sisu,mida siis toiduabi pähe antakse.Loomulikult imestasid nemadki ja kirjutasid sest lehes jutugi,linnavalitsuse sots.osakonda soovitatigi minna ja viisingi siis selle suure saiakoti sinna ja kallasin laua peale ! Julm tegu vöibolla küll,kuid ütlesin,et sellist toiduabi ma küll ei lootnud saada,antagu siis juba kellegile,kel ka seda väga vaja läeb,mina küpsetan kodu ise saia ja niipalju saia ei jöuaks meie pere ka nädalaga ää süüa …Rohkem me sinna toiduabi saama ei läind.Saime kuidagi hakkama,kuid mida teevad need pered,kel kodus mingeid tagavarasidki ei ole ???

***

 Tere Mariann.

Mul on väga hea meel,et sa selle toidu teema tõstatad,kuna ma olen ikka mega vihane toidupanga peale! Meie perel oli paar kuud rasked ajad ja sain enda arust õnneks abi linnalt,et saan mõned kuud toiduabi, seegi hea, eks. Aga õnne polnud kusagil,sest toidule järel minnes ootasid mind alati hunnik saiu-leibu,mis olid üleaja läinud, mõned ka hallitasid.Sain sinna saiade-leibade vahele mõned pudrud,riisid,saiakesed ja pool mädased puuviljad. Tõesti seda süüa anti palju – läksin ära 4 kilekotiga aga mis kasu sellest oli?! Kõik puha saiad ja leivad mis olid kas sama kp või siis juba üleaja läinud. Mitte mingit kasu ei olnud! Olin ikka maruvihane, kas siis pidime terve perega need paar kuud iga päev üleaja läinud saia,leiba sööma? 
Igatahes lõpetasin seal käimise ruttu ära,kuna polnud enam kuhugi visata ka neid tooteid!

Kõike head sulle!

***

Tere, kirjutan sulle seoses su toidupanga küsimusega. Tean konkreetselt ühte isikut kes töötab toidupangas ja olen üsna suuri sõnu nendega maha pidanud selle pärast. Kuna nende konkreetses punktis toimub töö nii, et oma töötajad ei saa paremaid palasid endale kõrvale panna on nad oma lähituttavad sebinud toidupanga vajajate nimekirja ning paremad palad saadetakse neile, neile kel reaalselt seda vaja pole, vaid ahnus vajab. No pole need palgad siin muidugi ei tea mis miljonid aga need tuttavad sel konkreetsel isikul on pered kus mõlemad vanemad käivad tööl ja peres 1-2 last, loetakse küll kuu lõpus sente kuid seda seetõttu, et laristatakse ebavajalikule liiga palju. Kuid vabandust, katsun kohe asjani jõuda. Inimesed kel reaalselt seda abi vaja läheb saavad sellest konkreetsest punktist sõna otseses mõttes viletsamad palad või on hoopiski välja jäänud kuna need ahned tuttavad on nimekirjas ja kohad kinni pannud.Eks siis heade inimeste poolt annetatud moosid, vorstid, küpsised samuti kommid jne pakitakse oma tuttavatele ja reaalsed abisvajajad saavad kuupäeva ületanud kaubad mida suur poeketid saadavad ja nende pipsikesed tuttavad ei taha.

***
Tere Mariann, ma alguses mõtlesin, et ei hakka siin sõna võtma ja kedagi kiruma, aga asi on juba üle mõistuse debiilseks seoses toidupangaga läinud. 
Nimelt Sinu facebooki lehe kommentaariumis, keegi rääkis, et ***** toidupangas on sama halvad lood nagu igal pool ja keegi kohe kukkus tagasi ajama, et asi ei ole ****  üldse hull. 
No kui nüüd päris aus olla, siis asi on hullemgi veel. Ma loodan, et otseselt seda kirja mitte kuskil ei avaldata, kaudselt näiteid võib tuua, aga siis palun koha nime ja tooteid mitte mainida, sest siis paljud asjaosalised saavad aru, kellest on jutt ja tõenäoliselt tunnevad nad ennast kohe ära. Mina aga kellelegi halba ei soovi. Ühesõnaga, ma tean mitut juhtumit, kui on nn. kauba jaotamise päev ja suured *** nn. aitajad lähevad siis kaupa laiali jagama. Oi. need on toredad päevad, Sel päeval kõikide jagajate sugulased ja tuttavad hoiavad enda telefonid kõrva lähedal, sest reeglina see sel päeval heliseb ja pakkumisi tuleb seinast seina.
Näide: Ükskord telefon helises, küsiti, kuule, kas sa jäätist tahad. No muidugi tahan ja siis auto sõitis ette ja jäätist oli kastideviisi. Kui küsisin, kus kohast sa nii palju said jäätist, siis vastati, et tead, sellega selline lugu, et kuupäev on kukkunud, aga toidupangale anti, et abivajajatele jagada. Ja kuna mul kodus sügavkülm täis ja emale ja sugulastele juba viisin, siis äkki tahad ka. Ei, ma ei soovinud siiski.  Ju keegi teine hea sõbranna sai endale sügavkülma jäätist täis laduda. Ühe juhtumi panen veel kirja, kuigi võiksin siia neid kirjutama jäädagi. 
Ühes asutuse peeti kooliaasta alguses lahtiste uste päevi. Nädal aega. Juba plakatil reklaamiti välja, et saab sõõrikuid jne. Ja nii oligi. Terve laud oli ebaühtlase kuju ja suurusega sõõrikuid täis. Söö palju jaksad ja nii nädal aega jutti. Hiljem, läksin sama sõõrikubaari külastama ja nägin, et neil on suur kausitäis ebaühtlase kujuga sõõrikuid. Küsisin, et miks need sõõrikud teistest eraldi on. Müüja vastas, et kuna neil kaubanduslik välimus puudub, siis nad iga päeva lõpus annetavad need toidupangale, et need omakorda need abivajajatele viiksid.
Ma ei tea, kas enda ürituse promomiseks Toidupanga arvelt on ikka õige lähenemine, aga see asi on tõesti hapu Toidupangas.
Muidugi sõbranna kodus on külmkapp tõesti igast head ja paremat täis ta ju nn. toidujagaja, aga nii see on, et enamused head asjad rändavad nende külmkappi. Ja nii on see juba pikka aega olnud. Teistele abivajajatele antakse saia ja midagi odavat, endale ikka krabatakse hea kraamKahju, et nii see asi toimub, aga mina arvan, et Toidupanga asja võiks kinni panna!!
***

Kurb lugeda, eks? Et vabatahtlikud võtavad aga rahulikult endale, mida soovivad, abivajajad jäävad aga tühja kõhuga. Kurb on ka see, et sellised asjad teevad inimesed ettevaatlikuks ja soov annetada ja aidata läheb väiksemaks – nagu öeldakse: iial ei tea ju, kus sinu antud asjad lõpetavad…

Mulle tundub, et ma tahaks ise sinna Toidupanka vaatama minna, kuidas need asjalood seal käivad. Samas mis tolku sellest nüüd oleks, vaevalt, et nad mulle ütleksid, et oh Mallukas, tassi nüüd paremad palad koju endale… Aga mida teha, ka ei tea.

Kellel on veel selliseid kogemusi Toidupangaga, siis saate ikka meil mariann@cherry.ee

toidupank

Loe ka neid postitusi!

161 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta lugeja 31. detsember 2015 at 16:55

    Ärge nüüd vabatahtlikke
    süüdistage,sellest,et korjanduste
    kaup ei jõua abivajajateni on ikka
    süüdi kordinaator ja juhataja.Keegi
    ju ei tea kui palju korjandustel
    annetati ja mida ! Jutt et kõik on
    kirjas see on jama.

  • Avatar
    Vasta Triin 20. detsember 2015 at 15:30

    Tõenäoliselt kustutad mu postituse ära, aga ole pai loe enne läbi 🙂

    Tere Mallukas !
    Olin nädal aega soojal maal puhkusel ja tagasi jõudes rabas mind Teie poolt algatatud klapperjaht Toidupanga tegevuse üle.
    Kas Te natuke ikka mõtlesite ka , enne kui endale odavat populaarsust klikkide näol korjama asusite ? Kas kontrollisite fakte ?
    Teate, laste tühja kõhuga ei mängita ! Loomade varjupaigad saavad postitada haledaid ja südantlõhestavaid pilte armsatest
    koertest ja kassidest, toidupank ei saa postitada Teile tuhandete ja tuhandete vaesuses elavate laste pilte. Olen ise loomade
    varjupaigale annetanud suurema koguse koeratoitu, mille üks sõber tõi Rootsist hea hinnaga. Minu koerale aga see toit ei
    maitsenud ja otsustasin, et annetan .Suur oli minu üllatus kui kahe päeva pärast tuli mulle seda sama koeratoitu nn. poole
    hinnaga pakkuma naabrinaine, kelle tuttav on varjupaiga vabatahtlik. Mul ei tulnud pähegi tormata meediasse kisama,
    helistasin varjupaika ja uurisin asja. Tuli välja, et ka nende koerad seda ei söönud ja neil ei jäänud muud üle kui leida, kuidas
    antud toit muuta rahaks, et osta teistsugust toitu.Peale seda tegin neile püsikorralduse annetuse. Mina olin viinud jama, ma ei
    tea tänaseni, mis selle toiduga lahti oli ja tegelikult soovisin ju ainult head.
    Olen ise enda tööandja ehk tegelen väikeettevõtlusega, millest tulenevalt saan oma aega ise planeerida. Üks kord nädalas ,
    ühel kindlal päeval , 6 tundi päevas olen ma 2 aastat järjest käinud meie väikelinna toidupangas vabatahtlikuna tööl .Seega
    olen üsna kursis tegeliku elu-oluga väikeses toidupangas. Kas teate, et väikese linna toidupank pole enam ammu lihtsalt
    toidupank vaid pigem rohujuuretasandi sotsiaaltöö keskus ? Meie koordinaator tegeleb iga uue kliendiga personaalselt,
    kuulates nende muresi ja pakkudes lahendusi. Ma arvan, et Teie algatatud nn. õilsast puhastusmissioonist ei kaota Tallinn ja
    Tartu suurt midagi, sest seal on annetajaid rohkem, kauplusi rohkem ja abivaajad protsentuaalselt elanikkonnast vähem.Kui
    pealinnas on täna 54 % riiklikust SKT-st, siis võib loogiliselt järeldada, millises olukorras on regioonid. See pole toidupanga
    probleem, sellega peaks tegelema riik. Küll aga mõjutab Teie toidupanga vastane kampaania just väikesi toidupanku, kus
    koordinaatorid töötavad tasuta, sügavad igal toidujagamise päeval kukalt, et mida küll toidupakki panna. Otsivad ise
    vahendeid, et maksta ruumide rent, kommunaalkulud ja bensiini eest jms. Selle kahe aasta jooksul, mis mina olen olnud
    toidupanaga vabatahtlik, on meie koordinaator pidanud siit ära kupatama 4 vabatahtlikku, kes jäid vargusega vahele.
    Tõenäoliselt ongi nemad just need kibestunud anonüümsed toidupanga tegevuse kirujad.
    Vähemalt meil siin pakutakse 6 tunnise tööpäeva jooksul kohvi ja küpsist, ainult et kohvi meile keegi ei anneta vaid ostame
    seda ise, küpsised,mis lauale pannakse on „parim enne“ ehk aegunud kaup.Keegi ei pane lauale toidukogumispäeval kogutud
    küpsiseid, need on meile liiga väärtuslikud, et neid ise nosida.Me sorteerime kauplustest toodud puu-ja köögivilja, puhastame
    ja peseme iga õuna ja paprika ära.Kus on mõni plekk, selle lõikame välja ja keedame moosi või letsot, et siis panna hoidis
    abivajaja pakki. Euroopa Liidu abi pakendamise ajal tuli tõsta 18 kilosi kaste, see oli ebainimlik tegevus naistele, abi tuli
    pakendada ja tõsta üle 20-ne tonni ! Kutsusin kõik oma meestuttavad appi, sealhulgas ka oma abikaasa ja täiskasvanud poja.
    Meie vabatahtlikud on praegu väga häiritud, osad on mures, et neile kleebitakse nüüd külge silt : abivajaja, mis on ju meie
    edukultuse ühiskonnas häbiväärne või siis silt : varas…
    Kui vabatahtlikud enam toidupanka appi ei tule , tuleb toidupank sulgeda ja ei saa vaesuses elavad lapsed enam isegi seda
    mannat, makaroni või saia-leiba, mille järel käiakse.Ma pole täheldanud, et abivajaid on aastatega vähemaks jäänud, järelikult
    on neile ka seda vähest abi hädasti vaja.
    Lugesin Teie FB lehelt, et otsite peret keda elamistingimuste parandamisel aidata, aga inimene ei saa jääda anonüümseks. See
    on Teie järjekordne odav klikkide kogumise trikk, palun mõelge ka selle pere lastele.Mõelge kuidas tümitatakse Kodutunde
    kaudu abi saanud peresi.Kas see on heategevus ? Palun mõelge sellele.Ma austaks Teid kordi rohkem kui aitate kedagi
    anonüümselt ja kirjutate antud abiprojektist muudetud nimedega ja muudetud pereandmetega, et nad poleks ära
    tuntavad.Jõudu ja jaksu Teile , soovin Teile parimat.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. detsember 2015 at 15:37

      Tere, loomulikult ei kustuta ma teie kommentaari ära. Ma saan täiesti aru, et Toidupank teeb eelkõige head ja ma ei üritagi seda kahtluse alla seada. Ma ei postitanud neid kirju mitte mingite “klikkide saamise” nimel, sest nendest ei olene mulle suures plaanis enam midagi. Ehk tõesti oleksin ma võinud eelkõige pöörduda Toidupanga jutule.

      Lisaks see teine osa, et otsin jälle “odavaid klikke” kellegi elutingimusi parandades. Teate – blogijaga on mul väga palju erinevaid koostööpartnereid, kelle kaudu saaks aidata kindlasti paljusid. Paraku teevad ka suured firmad head siiski mingisuguse reklaami ja positiivse kuvandi nimel. Kindlasti on palju peresid, kellel oleks suva, kas me teeme sellest väikse video või mitte, igasuguseid dokumentaale ju tehakse, ja jagame seda oma blogis. Vastutasuks saavad nemad lubada oma lastele näiteks pesemisvõimalustega elu lastele.

      • Avatar
        Vasta Triin 20. detsember 2015 at 16:25

        Tänan vastuse eest 🙂 Väga hea, et selgitasite. Mina ei tunne blogimaailma. Tegelikult on kurb, et suured firmad on nõus
        annetama ainult teatud tingimustele tuginedes 🙁 Ma näen iga nädal kuidas lapsevanemate valede otsuste tõttu kannatavad
        lapsed ja nad ei ole selles kuidagi süüdi.Jah, olen nõus, et on lapsevanemaid, kellel on suva, kas tehakse film või mitte, aga
        nad ei mõtle näiteks sellele, et see laps peab minema järgmisel päeval kooli ja oi kui julmad on tänapäeval lapsed, kes lihtsalt
        ei mõista, et mõnel lapsel pole kodus elektrit või oma voodit, rääkimata pesemisvõimalustest 🙁 Igatahes soovin teile parimat
        võimaliku tulemust ja edu 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristel 20. detsember 2015 at 12:25

    Isegi kui on üks juhus, kui vabatahtlik miskit omale krahmab-veel hullem soovitatakse omale ka “abi” võtt, siis peab see kõigile
    teada olema!Kas keegi tahab, et tuleb keegi appi kolima HEAST TAHTEST VABATAHTLIKULT ja pärast avastad, et on ka oma osa
    võtnud… Mille pärast peaks keegi oma raha eest ostma teadmisega, et kaup läheb ABIVAJAJANI ja siis kaob kuhugi kõrvale.

  • Avatar
    Vasta C. 20. detsember 2015 at 10:00

    Mallukas on kommentaare käinud kustutmas. Nii mõnigi kommentaar siit läinud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. detsember 2015 at 13:58

      Omg, kustutasin oma blogist kommentaare? Kuidas ma küll julgesin! Ma soovitan sul politsei kutsuda kiiremas korras, küllap nad mind vangi lohistavad sellise patu eest.

  • Avatar
    Vasta Brits 19. detsember 2015 at 23:04

    Olen alati toidupanka hästi suhtunud aga nüüd ei teagi mida arvata…

  • Avatar
    Vasta tuvi 19. detsember 2015 at 18:51

    Ma olen kuulnud ka, et Pärnus on samamoodi. Annetuste kogujad krahmavad hea-parema omale. Üht mu tuttavat kutsuti nii isegi
    appi, et tule aita toitu kouda, hiljem saad ka omale midagi meelepärast valida.
    Kurb kui heategevus niimoodi ära lörtsitakse, ja ma olen ka ise sinna kärudesse asju otnud et kuskil laastel oleks ka
    jõüulurõõmu..nüüd on ka endal raske olla, et minu heateost vaevalt, et abivajajad midagi head kõhtu said..

  • Avatar
    Vasta Kelly 19. detsember 2015 at 17:13

    Mallukas ei ole juba paar päeva sõna võtnud ei blogis ega ka facebookis. Mallu, kus kadunud oled ??
    Loodan,et kõik on okei ja ei ole sattunud masekasse selle toidupanga teema pärast.. . 🙂

    Rahulikku jõuluaega kõigile! 🙂

    • Avatar
      Vasta Kelly 19. detsember 2015 at 17:27

      Oeh, kurb kohe,et enne jõuluaega, selline skandaal püsti on.. 🙁

  • Avatar
    Vasta Inga 19. detsember 2015 at 04:03

    Hei, ma usun et paljud on juba lugenud seda
    “artiklit” aga jagan igaks juhuks linki
    http://m.naistekas.delfi.ee/article.php?
    id=73236757
    Mulle jääb tunne et selle on kirjutanud just
    keegi kes neist ” hüvedest” on vabatahtlikuna
    kasu saanud ja tahab lihtsalt ennast õigustada.

    Toidupanga idee on väga hea aga teostus
    nõuab rohkem kontrolli!
    Küsiks, et Mismõttes ei saa neid
    “vabatahtlikke” kontrollida ja tuleb vahel
    natuke silm kinni pigistada?!? Ei, vabatahtliku
    Töö eesmärk on teha midagi vabast tahtest ja
    selle eest ise kasu saamata. Kui ei ole võimalik
    selliseid ausaid inimesi vabatahtlikeks leidma
    siis tuleks lihtsalt paremini otsida!
    Ise olen aastaid erinevatest vabatahtlikest
    üritustest osa võtnud ja pole kordagi ise
    mingit majanduslikku kasu saanud, pigem
    vastupidi olen palju kulusid juurde saanud aga
    kui ma olen otsustanud kuskile minna ja
    kedagi millegagi toetada ning mul on selleks
    ometi võimalused siis ma seda ka teen.
    Paljud inimesed kes on olukorras kus neil
    tõesti on teiste abi vaja et toime tulla, ei ole
    ise selles saatuses süüdi. Olgem sallivamad,
    sest iial ei või teada mida tulevik toob ja kunas
    ise teiste abist sõltuvad oleme.

  • Avatar
    Vasta Krissu 17. detsember 2015 at 20:22

    Täna kella kolme paiku raadio kahes kommenteeris
    seda teemat toidupanga tegelane. Kes tahab,kuulake
    järelkuulamisest.

  • Avatar
    Vasta lepatriinu 17. detsember 2015 at 19:49

    Aga muidugi mine, Mallukas ise sinna vaatama. Kui sa vabatahtlikuks tahad minna, siis ega keegi sind ära saata ei saa. Samas võid
    siis kindel olla, et vähemalt need pered, kellele ise toidukorvi koku pakid, ei saa ainult kuivanud leiba.
    Kui ise midagi ei muuda, siis midagi ei muutugi!

  • Avatar
    Vasta Kris 17. detsember 2015 at 17:45

    Armas Mallukas! Nägin Sind tolles kurikuulsas
    “Pealtnägijas”, enne seda ei olnud blogi lugeja.
    Vaatasin kohe, et milline äge naine: julge, sõnakas ja
    ettevõtlik, hea huumoriga ja ilus veel pealekauba.
    Nüüd loen blogi ja saan aru, miks sellel nii palju
    jälgijaid on. Isiksus kogu oma mahlakuses kumab läbi.
    Küta edasi ja ära sõimajatest välja tee. Eks paljud
    tahaksid Sinu andeid ja särtsu 🙂

  • Avatar
    Vasta lugeja 17. detsember 2015 at 16:55

    Et olukorda parandada ehk peaks
    vahetama Rakvere Toidupanga juhtkonda
    ,ongi liiga kauaks istuma jäänud täis
    kausi juures !!!

  • Avatar
    Vasta P. 17. detsember 2015 at 15:17

    Mina ise sealt abi ei saa, aga mul sõbranna Jane pere saab. Peres neil 5 last ja kuues tulemas. Olen vahest kaasas käinud ja
    niisama sellel teemal rääkida. Jane on rääkinud, et saadakse torte, lihatooteid jne. Ma olen neilt küll midagi halba kuulnud?

  • Avatar
    Vasta S 17. detsember 2015 at 14:00

    Kindlasti leidub kohti, kus
    töötajad/vabatahtlikud kuritarvitavad
    oma ametit ja varastavad töölt,
    tundub pigem väikeste maakohtade
    värk. Kuid kindlasti on tänu
    toidupangale paljudel peredel üldse
    midagi süüa. Antud artikkel jätab
    kahjuks toidupangast halva mulje ning
    inimestele emotsiooni, et sinna on
    parem mitte anda. Samas kui paljud
    neist nüüd lähevad ise puudust
    kannatavaid peresid otsima? Pigem
    lihtsalt toidu annetamine väheneb,
    mille tagajärjel saavadki vaesuses
    elavad pered jõulude puhul ainult
    kuivanud saia, kuna kuskil teises
    riigi otsas toppis vanamutt endal
    koti küpsiseid täis. Teiseks paneb
    mind imestama see jutt siin
    parematest paladest, suurem osa
    toidust on poekettide parim enne
    ületanud toit ning kogumispäevade
    ajal ka kaubanduskeskustest kogutud
    toit, millest suurem osa on odavamad
    kuivained/purgisupid. Ehk mõned pakid
    komme ja küpsiseid, kuid paremaid
    palasid ei näe ma küll kuskil. Samuti
    on paljud kirjutised
    kadedusehõngulised, et näe selle ema
    seal saab toidupangast toitu ja on
    ise vabatahtlik, kindlasti saab nüüd
    tasuta head paremat. Reaalsus võib
    olla hoopis üksi elavast õnnetust
    vanainimesest, kes kuulub ise
    abisaajate nimekirja. Lihtsalt teised
    ei tea olukorda ja kõrvalt vaatavad,
    et oh kui hästi elab.

  • Avatar
    Vasta M 17. detsember 2015 at 13:12

    Ma küll ühtki vabatahtlikku ei tea, küll aga on mul sõbranna kes saab sealt abi oma suure perega.
    Enamus asju on parim enne möödas, saiu-leibu on tõesti kohutavates kogustes, rohkem kui terve pere ära jaksab süüa. Siis
    teevad leivasuppi ja saiavormi ja söövad võileibadest paksuks.
    Juurikaid jagatakse ka aga need mis on nagu kilepakendis, on tihtipeale kuskilt otsast mädanenud et peab pool ära viskama.
    Osa on lihtsalt sellised poolkuivand aga no hädapärast annab tarvitada. Osa asju, näiteks lehtsalat, on olnud märg ja seisnud ja
    siis on selline poolmädand mõnest kohast aga kui see osa ära võtta, siis annab tarvitada küll.
    Vahel harva parematel päevadel saab sellist luksuskraami nagu näiteks sushi või lõhefilee.
    Lihakraami saab ka aga enamasti on kõik asjad säilivuskuupäevast üle, noh niimoodi piiri peal et kõlbab veel, kui sama päev ära
    teha.

    Eks näha on et enamasti on tegu poekettide üle jääva kraamiga mis muidu läheks äraviskamisele.

    Kõige tobedam on minuarust see, et titepudrud on mitu kuud üle “parim enne” olnud seal… vaatasin ja imestasin et mis mõttes
    nagu… okei, parim enne ja kõlblik kuni on küll erinevad mõisted, aga no LASTE asjad võiks ikka olla õige säilivusega. Muud
    asjad on nagu on. Üldiselt kokkuvõttes saab sealt ikka päris palju abi ka.

    Neid vabatahtlikke või töötajaid kes endale krabavad ja sugulastele ka jagavad, on absoluutselt igal pool. Tervet
    organisatsiooni ei tasu maha teha vaid pigem võiks juhtkond vaadata asja üle ja need inimesed kõrvaldada kes ongi seal selleks
    et endale midagi saada. Väike boonus muidugi võiks olla vabatahtlikuna töötamise eest aga mitte nii et helistad sõpradele ja
    sugulastele et kuule kas tahate seda teist kolmandat ja siis abivajajad jäävad ilma.

  • Vasta Blogija Mallukas süüdistab Toidupanka: paremad palad pannakse kõrvale. | Lääne Elu 17. detsember 2015 at 11:11

    […] aeg tagasi avalikkuses tuntuks saanud blogija Mallukas kirjutab oma ajaveebis, et mitmed Toidupangalt pakke saanud inimesed kurdavad nende kehva sisu üle ja viitavad sellele […]

  • Avatar
    Vasta J 17. detsember 2015 at 11:01

    Minul näiteks on halb kogemus Punase
    Ristiga. Tegime kodus suurpuhastust
    ja selle käigus sorteerisime välja 4
    suurt prügikotitäit meile kasutuna
    olevaid erinevaid riideid lastele,
    meestele, naistele jne. Kuna just
    lähiajal oli mingi suurem katastroof
    ja inimesi paluti annetada erinevaid
    vajalikke asju ja eelköige just
    riideid siis otsustasimegi, et viime
    need Punasesse Risti. Viisime siis
    kotid sinna ja järsku kargab mingi
    esindaja seal kontorist välja ja
    ütleb, et siia küll mingeid riideid
    ei tohi jätta ja see kogumiskampaania
    sai juba läbi. JA, et nemad viivad
    need riided siis raha eest(Punase
    Risti raha eest??) prügimäele.
    USKUMATU. Ma tegin 2 telefonikõnet ja
    uurisin, et kuhu võiks riideid viia
    ja kodutute varjupaik ütles, et kui
    on puhtad riided siis nemad võtavad
    need rohkem kui suurima hea meelega
    vastu. Kas siis tõesti Punane Rist ei
    võiks ka natukene mõelda, et kuhu
    neid riideid siis viia kui nemad neid
    vastu ei võta. Nad viivad need
    prügimäele. Minu jaoks siia maani
    täiesti uskumatu värk. Kirjutasin
    siis neile tagasisideks, et odavam on
    teienkord kodututele viia riideid kui
    prügimäele ja loodan, et nad
    tegutsevad nii. Ma saan aru, et nad
    teevad kõike muud ka ja nad ei ole
    mingi transpordifirma aga lugu juhtus
    Pärnus ja nende kontorist on kodutute
    varjupaika 5x lühem maa, kui prügimäele.

    Toidupangale olen annetanud küll ja
    annetan ka edaspidi.

  • Avatar
    Vasta Alvar 17. detsember 2015 at 10:56

    Facebookis 20 000 jälgijat, tõesti on Eestis ca 20 000 naist(eeldatavasti enamus siiski naised), kes seda blogi jälgivad ?
    Vaadates neid kirjatükke ja nende kvaliteeti hakkab neist inimestest kahju., sest seda blogi ei saa ju kuidagimoodi tõsiselt
    võtta ja antud postitus on selle eredaks näiteks. Nagu ma aru saan on tegu äriga ja vaadates kui ohtralt on antud sait bännereid
    täis topitud, siis äri läheb hästi ning klikkide nimel ajastati antud kuulujutt just enne jõule, samas äriliselt loogiline, sest just
    jõulude ajal saab sellise teemaga kõige rohkem neid klikke koguda, eriti kui veel peavoolumeedia trollid seda tsiteerivad.
    Loodetavasti haarab mõni uuriv ajakirjanduslik saade härjal sarvist ning uurib kuidas need asjad tegelikult olid ja kas neil on ka
    mingi tõepõhi all või tõesti tädi Maali lauda taga rääkis. Kui viimane vastab tõele, siis tuleks antud blogi eest vastutaja
    Toidupanga poolt laimamise pärast kohtusse anda, sest kahju mis selle kirjutisega on tehtud on hoomamatu. Hea üritus
    lörtsitakse lihtsalt ära. Samas kommentaare on lõbus ja ühtlasi ka kurb lugeda, et nii rumalaid inimesi/naisi eksisteerib ja kõige
    hullem, need inimesed ei saa ise sellest aru. Õnneks on siin ka naisi, kes valitsevasse pimedusse valgust üritavad tuua olgugi et
    nad juhmuse paksu seina vastu põrkuvad. Eriti tahaks esile tõsta kasutaja Külli kommentaare, kes visalt lollusega üritab
    võidelda 😀

    • Avatar
      Vasta G 17. detsember 2015 at 13:06

      Miks sa nii kangesti seda NAINE
      olemist siin rõhutad? 🙂 Nüüd ilmus
      kusagiltvälja üks MEES, kes arvab, et
      tema sookaaslased ei käi mitte siin
      Malluka blogis eitede kombel lollusi
      suust välja ajamas. Oi, Alvar, sa ei
      kujuta ette! Kui siin pagulaste teema
      päevakorras oli, siis lugupeetud
      Mehed tegid igale turumutile ja tädi
      Maalile pika puuga ära. Nii, et ei
      ole vaja rõhutada, nagu oleks
      tegemist mingi tibikeste ja
      meeleheitel koduperenaiste
      kogunemiskohaga – küll siia lolle
      mehi jätkub nii, et vähe pole. (Ka
      naiste nimede all) Ja veel –
      inimestel on ÕIGUS teada, kuhu
      lähevad nende eest ostetud annetused.
      Kui toidupank ISE tunnistab, et kohvi
      ja küpsistega ei maiusta alati mitte
      vaesed lapsukesed ja kitsikuses
      olevad pered, siis millest me
      räägime? Sorri, aga ma ju ise nägin,
      kui vabatahtlik torkas minu ostetud
      kommid enda taskusse ja polnud kohe
      üldse mitte puudustkannatava
      väljanägemisega. Aga võta näpust –
      see on lihtsalt kuulujutt, eksole? Ja
      eriti just seetõttu, et mind ei ole
      mitte fallosega õnnistatud – olen
      kõigest naine. 😀 Mallukas ei ole
      mitte kusagil väitnud, nagu kõik
      toidupanga vabatahtlikud varastaksid
      – see on Külli üldistamine ja seda
      nüüd suureks tarkuseks pidada on
      natuke naljakas. Üldistamisest saab
      suurem osa probleeme alguse. Loll
      oleks mõelda, et inimesed varem ei
      teadnud ja ei rääkinud sellest,
      kuidas osa (rõhutan – osa)
      vabatahtlikke toidukraami enda tasku
      pistab. Just probleemi avalikkuse
      ette toomine ja sellega tegelemine
      tekitab kindlustunnet, et ebaõigluse
      vastu võideldakse ja inimesed
      julgevad edaspidi rohkem aidata. Ma
      ei saa aru, kuidas sellest on nii
      raske aru saada.

    • Avatar
      Vasta Ema 18. detsember 2015 at 20:27

      Ma kardan, et neiud ongi suutnud oma tõe
      päevavalgele toomise tuhinas toidutonnide
      ümberjagamisele lõpu peale teha. Ma ei tea,
      kas kunagi jõuab neile kohale, et isikliku
      kuulsuse janus võib korda saata palju halba,
      kui suurema pildi nägemiseks ei jätku
      mõistust. Jah, rumalus lokkab ja paljuneb,,
      midagi ei anna teha. Ühe suure asja lasid
      põhja, kahju on sündinud.

  • Avatar
    Vasta pöff 17. detsember 2015 at 02:11

    Aga annetamine ongi eestis nii uus asi, et inimesed kes seda teevad on alles võhikud ja ei oska käituda… Toidupankades töötavad
    tavaliselt ka need vanema generatsiooni inimesed kelle arvates ongi jumala ok, et töölt võtad võimalikult palju koju kaasa – Nagu
    vene ajal.
    Minu eelmises töökohas oli annetamine iganädalane ülessanne.. Viisime toidupanka ikka päris suuri koguseid ja päris tavaline oli
    see, et abilised meeldivamad tooted kohe kõrvale panid. Aga sama on ka nende euro abipakkidega… Avastasin ükskord täiesti
    juhuslikult, et mu tuttava köögikapp oli euroabi märgistega kuivaineid täis.. kuigi see pere sõidab Porshega.

  • Avatar
    Vasta a 17. detsember 2015 at 01:15

    Loen seda mitmendat korda ja teeb siiralt kurvaks, et sajad vabatahtlikud on ühe kirjutisega ühiskonna silmis n-ö bussi alla
    lükatud. Autorilt, keda ihaldavad reklaamiostjad ja tsiteerivad ajakirjanikud, võiks oodata pisut suuremat vastutustunnet.

    Tõesti, võib-olla on Toidupangas mingeid “vasakule panemise” juhtumeid. Mina oma tagasihoidliku vabatahtliku-staaži jooksul
    selliseid asju täheldanud ei ole. Aga raske on ette kujutada, kuidas järgmine kord toidukogumispäevadel inimestele silma
    vaadata ja pakkuda võimalust kellegi elu paremaks teha, kui populaarses blogis ja üleriigilises ajakirjanduses on õhku visatud
    postulaat, et tulin sinna endal kõhtu täis saama.

    Autori poolt välja käidud naiivne variant, et toiduannetused võiksid liikuda “inimeselt-inimesele” eeldaks, et abivajajaid on
    sada, võib-olla tuhat, mitte aga kümneid tuhandeid. Nagu vanasti, läheksid siis supermarketite ülejäägid taas prügimäele. Täna
    jõuavad söömiskõlbulikud asjad läbi Toidupanga kellegi toidulauale. Selline asi lihtsalt eeldab tsentraliseeritud süsteemi.

    Kurb, kurb.

  • Avatar
    Vasta njah 17. detsember 2015 at 00:28

    Ma saan aru annetajate pahameelest,
    kes on heausklikult raha raisanud,
    aga teie siin, kes te toidupangast
    abi saate, kas teil häbi ei ole
    vinguda, et oh no, me saime kõigest
    saia ja leiba mitte piparkooke ja
    kaaviari? Krt küll, tasuta antakse ja
    ikka hädaldate? Teised inimesed
    näevad vaeva, et seda vähestki endale
    saaksite ja teil on ikka jultumust
    kurta? Minge tööle ja ostke endale,
    mida hing ihkab, mitte ärge hädaldage
    teile niisama jagatud asjade üle.
    Inimesed on ikka uskumatult tänamatud
    ja vastikud.

    • Avatar
      Vasta Loe 17. detsember 2015 at 09:26

      Asi pole selles, et vähe saab vaid selels, et saavad need
      kes ei vaja seda ja palju paremat kui need kes vajavad.
      Mõistad? Ju siis ei kui nii kirjutad!

  • Avatar
    Vasta krista 16. detsember 2015 at 23:51

    Minu arvates on siin tegemist vastutustundetu postitusega ning enne laiemale avalikkusele kirjutamist oleks võinud natuke
    teha uurimistööd ja ennast üldse kurssi viia, kuidas Toidupanga süsteem toimib. Mina olen käinud kahes Toidupanga laos ja ei
    ole ühtegi kahtlast asja täheldanud, olen kokku puutunud kümnete inimestega, kellel tänu Toidupangale veel üldse hing sees
    on. Sa tõid välja, et hästi tore oleks see variant kui inimesed ise otsiks nt läbi sots töötajate abivajajad üles ning viiksid neile
    toidupakke – ma saan aru, et Sinu mõte on südamest tulev ja läbinisti heatahtlik, kuid reaalsuses tundub mulle hästi raskesti
    rakendatav – esiteks ei taha palju abivajajad pered ennast abivajajatena näidata ja kes ikka tahab, et mingi võõras uksele
    koputab ja süüa toob, rääkimata sellest, et sots töötajad ei tohiks selliseid andmeid üldse avaldadagi. Lisaks ei ole selline
    abistamine jätkusuutlik – see kuu mul on raha või on jõulud ja hea meeleolu – ostan 30€ eest süüa ja viin kellelegi, samas
    järgmine kuu vot mul seda raha ei ole ja ei vii – nagu ka eespool keegi kirjutas, et sai poole aasta jooksul regulaarset abi. samuti
    see aspekt, et inimesed tahavad aidata seal, kus kõik on armas ja nunnu ja palju lapsi jne, reaalsuses saavad Toidupangalt abi ka
    väga paljud asotsiaalsed inimesed, lisaks nt psüühikahäirega inimesed jne, kes abi eest niiväga tänulikud ei ole. Kui palju on
    neid inimesi, kes viivad iga kuu inimesele, kes neid nt korduvalt persse saadavad, pakikese mis on täis head ja paremat? Lisaks
    sellele leiduks kohe kindlasti inimesi, kes parastaks, et mis selliseid aidata, ise on süüdi et joovad/on lollid/tööd ei tee jne
    Toidupank ju töötab selle nimel, et kõik abivajad (sh need, kes ühiskonnale niiväga meeldivad ei ole) abi saaks.

    Ja keegi siin kirjutas, et keegi tuttav, kes üldse nii vaene ei ole sai sealt abi. Nt minu emale toodi ka paar aastat tagasi jõulude
    ajal Toidupanga pakk, väga priske ka veel teine ja me ei olnud teabmisvaesed kindlasti ja kellegi arvates oli see totaalne
    ülekohus. Ema küsis ka, et miks meile toodi ja töötaja vastas, et kuna minu ema oli selle piirkonna ainuke vanaema, kes enda
    lapselast kasvatas, siis nad leidsid et seda tuleb tunnustada ja sellep tahtsid meid aidata. vot sedasi. ma saan aru, et oleks väga
    meeldiv, kui kõik oleks hästi vajadusepõhine, aga ka see tundub mulle hästi keeruline praktikas rakendada – kas siis peaks igal
    kuul keegi inimene kõik kodud läbi käima ja kaardistama, mis olukord on, kellel vorstijupp kapis on siis ei, sellele me ei anna
    midagi? Valdades on ju koostatud nimekirjad, mille alusel töö käib + jooksvad abivajajd.

    Ma olen sellega nõus, et inimesed peaksid saama oma küsimustele vastused ja et muredega tuleb tegeleda, ka anonüümsete
    muredega, aga minu arvates oleks enne olnud mõistlik uurida ka natuke taustainfot – kus juhtus, kuna juhtus, kes olid jne ja viia
    õnnetu inimene kokku vastava piirkonna Toidupanga töötajaga, et situatsiooni selgitada ja täpsustada, sest antud juhul
    materdatakse üle Eestilist organisatsiooni. Tegemist võib olla tõsise ja põhjendatud murega, kuid võib olla ka täiesti
    arusaamatus. Selline üldine lahmimine ei too minu arvates küll mitte mingit reaalset kasu kaasa, pigem haavabki neid, kes on
    kõige nõrgemas positsioonis ning lisaks kahjustab vabatahtlike (mitte ainult Toidupanga) mainet. kurb.

    • Avatar
      Vasta Margret 17. detsember 2015 at 11:40

      Väga mõistlik jutt, 100 % nõus Sinuga.

    • Avatar
      Vasta Triinu 17. detsember 2015 at 15:44

      Toiduabi saavadki ainult need kes reaalselt taotlevad toimetulekutoetust. Mina näiteks saan 500€ palka, ja maksan selles 300€
      ära maksudeks mis on KOV jaoks “eralõbu” (sh. telefon´i arve, lasteaed, laste trennid ja huviringid jne!” Mind on ühel korral
      sedasi mõnitatud vallas, et ma ei tõsta eluilmaski jalga sinna ,et mingit sotsabi paluda. Ja veelvähem tahan ma neid kaerahelbeid
      mida jagatakse , mille sees elavad reaalselt ussid.

      Kurb tõsiasi on see ,et Pärnu inimesed saavad reeglina SAIA, ja neid purgisuppe ja muud tavaari mida maxxximas korjatakse , ei
      ole jõudnud abivajajateni. St mina tunnen isiklikult 2 pere ja nemad said mõlemad ainult saia ja mädanenud puuvilja.
      Kokkusattumus? Ei usu.

  • Avatar
    Vasta B. 16. detsember 2015 at 23:27

    Mulle tundub, et suurem osa siinseid solvujaid pole ise mitte kunagi kuskil vabatahtlikud olnud, et mõne ärasöödud küpsise
    pärast endast välja lähevad.

    Mul pole isiklikke kokkupuuteid Toidupangaga – olen ainult paar korda toidukraami annetanud – see-eest on ülikooliajast
    mitmeid kogemusi vabatahtlikuna tegutsemisest eri ürituste korraldustiimides. Ma ei mäleta ühtegi korda, kus vabatahtlike
    tööd poleks kuidagimoodi hüvitatud. Ikka pakuti sponsornänni, tasuta pileteid, toitlustust ürituse vältel vms. Isegi sel moel oli
    vahel raskusi piisava hulga vabatahtlike leidmisega. Ja need olid lühiajalised projektid, Toidupangal on vabatahtlikke vaja
    pidevalt. Ma ei kujuta ette, kes oleks need inimesed, kes jõuavad-viitsivad töö/kooli/pere kõrvalt ilma palgata ja oma leivakott
    kaasas iga päev tööd rügada?

    Mõned kommentaatorid kirjutasid, et Toidupanga vabatahtlikud on tihti ka ise abi saajad. Tundub loogiline – töötu või
    pensionärina midagi kasulikku teha, et mitte kodus manduda. Samuti tundub loogiline, et õhtul koju minnes võetakse oma
    toidupakike samuti kaasa. Või peaks siis vabatahtlikku tööd tegev abivajaja kõigepealt koju minema, kaltsudesse rõivastuma ja
    häbelikult tagasi toidupaki järgi tulema, et üheks päevaks appi tulnud tibinal vale mulje ei jääks?

    Loomulikult ei õigusta ma olukordi, kus endale või tuttavatele hunnikute kaupa head-paremat tassitakse – sellistest
    juhtumitest peaks Toidupanga eestvedajaid kindlasti teavitama! Paraku ei ole mitte mingit kasu siinsest õiendamisest, et keegi
    kuulis, et kellegi tuttav virutas Toidupangast toitu ja siis kõik kurdavad kooris, et ohh kui hirmus, mina enam küll midagi ei
    anneta, kõik abiorganisatsioonid on saatanast. See on juba nagu Perekooli kanakari – Mallukas kõigist inimestest võiks ometi
    teada, et anonüümsete kuulujuttude edasi rääkimine teeb inimestele asjatult haiget (ja antud olukorras kahjustab ka väga
    vajalikku heategevusprojekti).

  • Avatar
    Vasta K. 16. detsember 2015 at 23:07

    Lisaks ehe näide Haapsalu Selverist kus toidupanga tegelased jagavad enne poodi astumist väravate ees reklaam lehti
    Toidupanga kohta. Poodi lähed igas korvis on 2-3 lehte inimeste poolt jäetud, lisaks mitmel riiulil mööda poodi laiali vedelemas—
    lihtsalt raiskavad reklaami peale raha mis kohe prügikasti lendab. Ja alles sõitsin toidupanga maja juurest mööda, kohe ei taipand
    et mis toimub, et miks selline järjekord on, siis jagasin ära et toidupank jagab süüa– seal oli seismas nii noori kui vanu inimesi. See
    on ka hale vaadata, et panevad ratastoolis inimesed kärudega poodi seisma.

  • Avatar
    Vasta toidupankur 16. detsember 2015 at 22:44

    Inetu tegu, kogukond peaks sarnastes situatsioonides konkreetsemalt sekkuma.

  • Avatar
    Vasta Muki 16. detsember 2015 at 22:16

    Me elame Eestis. Meil on veel alles
    nõukaaja mentaliteet. Samamoodi nagu
    kogu rahva seas on nii ausaid kui ka
    sahkerdajaid, on igal pool, igas
    valdkonnas, igas ettevõtmises alati
    ausaid ja sahkerdajaid. ‘Mis ripakil,
    see ära’ mentaliteedist me ei saa
    veel nii pea lahti. Võib-olla siis,
    kui nõukaaega mäletav generatsioon
    eest ära kaob.
    Samamoodi Toidupangaga – see on väga
    suur (ja tänuväärne) organisatsioon
    ning juhtub ka sinna mõni neist
    sahkerdajatest, keda leidub igas
    valdkonnas, igal alal. See ei
    tähenda, et kogu organisatsioon on
    mäda – vastupidi. See, mis läheb
    vasakule ära, on pigem ikka murdosa
    selle kõrval, mida abisaajatele
    jagatakse. Kas need abisaajad on kõik
    ka abivajajad, see on juba iseküsimus.
    Toidupank on tubli asutus ja kuigi ma
    ei ole tegelikult neid toetanud
    (põhimõtteliselt toetan ainult
    abivajajaid loomi, sest nemad ei saa
    end ise aidata; inimesed saavad),
    arvan, et see Malluka teema teeb
    rohkem kahju kui kasu. Tõelised
    abivajajad saavad ilmselt siis veelgi
    vähem, kui keegi enam ei anneta.

  • Avatar
    Vasta kärt 16. detsember 2015 at 21:41

    Annetasin Toidupangale nussa ja täisterakaerahelbed…kahetsen nüüd sügavalt. Oleksin võinud loomade varjupaigale tekke vms
    viia parem.

    Tahaksin neilt kohe raha tagasi küsida

  • Avatar
    Vasta Paula 16. detsember 2015 at 21:28

    Oleme koos tuttavatega väiksemas kohas annetanud välismaa komme ning jälginud kuhu need lähevad (kergesti tuvastatav).
    Ootasime siis poe lähedal ja mida me nägime – üks vabatahtlikest tuleb välja see kommipakk käes ja läheb meie autost mööda.
    Läksime siis küsima, et mis see olema peaks, me annetasime selle abi vajavatele inimestele mitte teile ning sellepeale öeldi, et mis
    see teie asi on ning istuti autosse ja sõideti minema. No mida kuradit?

    • Avatar
      Vasta M... 16. detsember 2015 at 23:24

      See on vägagi teie asi, kuna teie ju annetasite. Mina
      oleks sellises olukorras sellisest väärakast pilti teinud
      ja laadinud facebooki.

      • Avatar
        Vasta Kar 17. detsember 2015 at 13:28

        Sa annetasid, seega sa loobusid oma kallitest kergesti tuvastatavatest väljamaa kommidest.
        Mind tegelikult huvitab, et kuidas ja mille alusel olid need kommid tuvastatavad? Olid neil kiibid küljes või oli nende teekond
        jälgitav Sinu arvutiekraanil?

        Pigem kõlab Sinu kommentaarist läbi oskamatus suhelda. Seda nii Sinu, kui kommide annetaja poolt, kui ka Toidupanga
        vabatahtlike poolt.

      • Avatar
        Vasta Reeli 18. detsember 2015 at 23:23

        “Mina oleks sellises olukorras sellisest väärakast pilti teinud ja laadinud facebooki.” – see ongi see, mis on meie väikeses
        ühiskonnas valesti. Sildistamine, pealiskaudme lahmimine, laimamine ja viitsimatus asjadesse süveneda, veel vähem ise
        midagi ära teha, et olukorda muuta. Tundub, et vahetu suhtlemise käigus probleemide lahendamisest on saanud minevik.
        Lihtsam on teha pilt, kirjutada kommentaar või postitus ja anda hinnanguid. “Vaadake kõik, tema ütles nii ja tema tegi
        seda!” Jah, mõningad olukorrad vajavad tõesti teavitamist või edasikaebamist, aga seljuhul tulekski pöörduda
        konkreetsete asutuste esindajate, mitte kogu Facebooki poole. Kes teab, võib-olla satud ühel päeval ise mingi
        arusaamatuse tõttu sarnasesse olukorda ning avastad, et internetiavarustes liigub sinu pilt koos laimavate
        süüdistustega, millega sul puudub vähimgi seos. Paraku tundub, et sellisest avalikust sildistamisest on saamas meie
        inimeste ainus ja loomulik käitumisviis. Mõelgem peaga ja kasutagem analüüsivõimet, kel seda veel vähegi on. Andkem
        oma panus, et asjatust laimamisest ei saaks Eesti Nokia. Sama kehtib ka siinse postituse enda kohta – sõnavabadus on
        tore asi, aga sellega kaasneb vastutus.

      • Avatar
        Vasta Kris 14. november 2016 at 16:21

        It’s good to get a fresh way of lokiong at it.

    • Avatar
      Vasta Valge Kass 17. detsember 2015 at 14:26

      Misasjad on tänapäeva Eestis välismaa kommid? 😀

      • Avatar
        Vasta Terje 18. detsember 2015 at 20:01

        Hihihi

  • Avatar
    Vasta lugeja 16. detsember 2015 at 21:23

    Olukord on masendav . Sellest
    olukorrast mis toimub Rakvere
    Toidupangas on teadlik ka Virumaa
    Teataja . Miks on siis vaikus ?
    Oleks kena nende arvamust teada !

  • Avatar
    Vasta Silvia 16. detsember 2015 at 21:09

    Käisin ka ise toidupanga
    vabatahtlikuks ja õnneks mina sellist
    tegevust ei näinud.. Küll aga on
    hirmus kurb mõelda, et need suured
    hunnikud kogutud kraami ei jõuagi
    abivajajateni..

    • Avatar
      Vasta toidupankur 16. detsember 2015 at 22:51

      Palun tõestage, et abivajajad ei saa annetatud tooteid kätte.

      • Avatar
        Vasta Merka 16. detsember 2015 at 23:39

        Aga tõestage palun, et nad saavad!!

        • Avatar
          Vasta Toidupankur2 17. detsember 2015 at 10:43

          Toiduabi saabub lattu saatelehe
          alusel ja toiduabi väljastatakse
          toiduabi saaja allkirja alusel.
          kogused peavad klappima. Toidupangad
          suudavad tõestada läbipaistvuse.

          • Avatar
            :( 19. detsember 2015 at 21:44

            Mina väidan, et paremat kraami
            lastakse vasakule ENNE saatelehe
            täitmist. Poes ju inventuuri ei tehta?
            Seega saabub soodne võimalus
            vahelaos.

  • Avatar
    Vasta arusaamatu 16. detsember 2015 at 21:06

    …”Ühes asutuse peeti kooliaasta
    alguses lahtiste uste päevi. Nädal
    aega. Juba plakatil reklaamiti välja,
    et saab sõõrikuid jne. Ja nii oligi.
    Terve laud oli ebaühtlase kuju ja
    suurusega sõõrikuid täis. Söö palju
    jaksad ja nii nädal aega jutti.
    Hiljem, läksin sama sõõrikubaari
    külastama ja nägin, et neil on suur
    kausitäis ebaühtlase kujuga
    sõõrikuid. Küsisin, et miks need
    sõõrikud teistest eraldi on. Müüja
    vastas, et kuna neil kaubanduslik
    välimus puudub, siis nad iga päeva
    lõpus annetavad need toidupangale, et
    need omakorda need abivajajatele
    viiksid.”…
    Kellele ja mida siin ette heidetakse?
    Sõõrikubaarile annetamist? Kirjutad,
    et annetatakse IGA PÄEVA LÕPUS, seega
    mitte vanu ja ebaühtlase kujuga,
    seega inetuid, ent toidukõlblikke.
    Loomulikult on 1x aastas annetades
    viisakas korralikku kraami kärudesse
    panna, aga abivajajad tahavad süüa
    siiski iga päev. Mis siis oleks
    õigem? Visata need ebastandardsed
    sõõrikud prügikasti ja anda
    abivajajaile 1x aastas purgisuppe ja
    šokolaadi?

    • Avatar
      Vasta Muki 16. detsember 2015 at 21:34

      Sa ei saanud üldse asjale pihta?
      Sõõrikubaar annetas need
      Toidupangale, et need jõuaksid
      abivajajateni.
      Toidupangast aga keegi otsustas, et
      paneb need oma ettevõtte – mis ei
      olnud puudust kannatav pere, vaid
      suvaline äriühing – lahtiste uste
      päeval lauale külaliste kostitamiseks.
      Ehk siis annetatud kaup läheb
      lihtsalt vasakule ära.

      • Avatar
        Vasta arusaamatu 16. detsember 2015 at 21:57

        Ei saanud jah. Polnud seal kirjutatud
        midagi, et need sõõrikud just
        toidupangast pärinesid. Oli vaid, et
        olid loppis ja ebaühtlased. ja et
        miskisugusel sõõrikuettevõttel neid
        iga päev kausitäis. See info nii
        kenasti hallitanud saiade ja mädaneva
        puuvilja üle kurtmise vahele
        torgatud, et jäi mulje, nagu oleks
        samast kategooriast annetus.
        Lihtsalt mõte – äkki see sõõrikubaar
        annetas ka tollele lahtiste uste
        päeva pidavale ettevõttele. Sest kaua
        sa ikka (abivajajad nimelt) neid
        koledaid lömmis sõõrikuid sööd.

        • Avatar
          Vasta Minni 16. detsember 2015 at 22:17

          Need sõõrikud antakse iga päeva lõpus
          toidupangale, et abivajajatele saata.
          Toidupangas vaatas ülemus. Et ohhoo, need
          sõõrikud saaks enda üritusel ära kasutada
          ja mitte abivajajatele anda. Mõistad nüüd??
          Mis sa arvad, et sõõrikubaar teadis, et neid
          jagatakse kuskil ülemuse üritusel??

  • Avatar
    Vasta K 16. detsember 2015 at 20:58

    Tänan et selle teema algatasid 🙂 ehk peaks sellest juttu tegema suurema vaatajaskonnaga kohas nt radari saade jne
    sellist infot ei tohi siiski jätta niisama, tegelema peab hakkama…
    Aga eks eestis ongi et tüütajad kes tegelevad puudustkannatavate peredega saavad kasu… St olime ühes projektis ja oli
    jõulupidu,kus kohal ka töötajate lapsed kes said samad kingid. Hiljem sots osakonnas juttu ääri veeri uurides selgus et töötajate
    lastele polnud need pakid ette nähtud et töötajate lastele olid ju veel eraldi teistsugused pakid 😉 Inimesed kes saavad selle töö
    eest ka riiklikku palka petavad ka. Mida meil siis rääkida veel vabatahtlikest?????

  • Avatar
    Vasta ARMSAD INIMESED AVAGE OMA SILMAD 16. detsember 2015 at 20:34

    ups

    Googledage ja te leiate, et näiteks ISESEISEV ELU MTÜ
    maksis 2015 3ndas kvartalis

    • Avatar
      Vasta ARMSAD INIMESED AVAGE OMA SILMAD 16. detsember 2015 at 20:35

      paksud näpud vist. proovin uuesti.

      maksid 3ndas kvartalis riiklikke makse 28 673.95€ ja
      TÖÖJÕUMAKSE 31 089.27€!!!

  • Avatar
    Vasta ARMSAD INIMESED AVAGE OMA SILMAD 16. detsember 2015 at 20:32

    Armsad inimesed, miks te arvate, et nad teevad ainult
    täiesti heast tahtest oma tööd? arvate, et neile, kes seal
    kogu aeg tööl on, et nad ei saa palka? ehk siis need
    vanamutid? Eksite, armsad inimesed!!

    Googledage ja te leiate, et näiteks ISESEISEV ELU MTÜ
    (toidupank!!!) maksis 2015 3ndas kvartalis

    • Avatar
      Vasta krista 17. detsember 2015 at 00:21

      appiappi.. Iseseisev Elu nüüd küll kuidagi Toidupank ei ole!

  • Avatar
    Vasta allukas 16. detsember 2015 at 20:28

    on ka üks tuttav perekond, vanemad teenivad mõlemad 2000 eur ringis (bruto küll), peres 6 last, kellest 3 saavad veel elatisraha
    (oma isalt, kärgperega tegu), elavad väga head elu, käivad reisimas, elavad väga suures majas (mis on neil täitsa isiklik, ei mingit
    laenu ega midagi), maksma peavad kommunaalide eest, peres on 3 autot ning üllatus-üllatus – käivad toidupangalt toitu küsimas!

    • Avatar
      Vasta K 16. detsember 2015 at 21:03

      Ma tean ühte nn lastekodulast,(sai just 18) kes saab heategevusfondi raames igakuist toetust kuid käib 2-3 korda aastas väljamaa
      reisidel 🙂 ja iganädal mitu korda solaariumis küüntest jms rääkimata 🙂

  • Avatar
    Vasta Andra 16. detsember 2015 at 19:41

    Ma ei tea miks on vaja nõemdalt midagi öelda , Mallu on minuarust ka inimesi aidanud ja jutt on Toidupangast mitte tema elust.
    Ja mõelge natuke kas teie tahate hallitanud saia või mädanenud puuvilju , ei taha ju aga paljudele on sattunud läbi selle
    organisatsiooni sellised asjad , mina ka arvan soovitakse aidata siis tuleb ise leida läbi omavalitsuse või kuulata sõprade/tuttavate
    juttu äkki teb keegi kedagi keda võiks aidata ja siis ise abi kohale viia.

    • Avatar
      Vasta Külli 16. detsember 2015 at 20:24

      Et oleks natukene selgemini öeldud: kõik need, kes Toidupangas abistamas käivad, ei ole kindlasti vargad. See tähendab, et neid
      on solvatud, tänatud pole ka mitte kedagi, mis oleks ju võinud olla? On siis nii raske ka tunnustada, midagi on ju ikka ka hästi.
      Kuuldavasti on Toidupangal raskused ja taolist negatiivsust võib ja saab väga hästi ära kasutada, et see üritus lõpetada. Õhtuleht
      ja teised kanalid nopivad selle uudisena üles. Ja millised pealkirjad! Kuulsus! Kas blogija on mõelnud, kas ta suudaks midagi
      samaväärset Toidupanga asemele pakkuda? Peale selle, et aitab ühte-kahte puudustkannatajat südametunnistuse rahustuseks.
      Nii et kui ükskord Toidupangal tõesti halvasti peaks minema, siis on osa selles ka selles blogipostituses. Aga klikke on tulnud
      rohkesti, seda ma mõtlesin. Ja ma ei ole ainus, lugege allpool olevat ka, mitte kõik ei arva ühtemoodi. Häid lähenevaid jõule, mina
      siia enam ei vaata.

  • Avatar
    Vasta Külli 16. detsember 2015 at 19:33

    Isegi kui kõik need lood on tõsi ja küllap nad on, sest alati on saama peal väljas vanamutid olemas olnud. Aga ei tohi unustada ega
    kõrvale heita seda suurt tööd, mis on teinud inimene, kes Toidupanga rajas, eesti keele ära õppis ja kogu aeg teeb, teeb, teeb,
    organiseerib, kogub ja korraldab. Selle osakaal, mis on positiivne ja edasiviiv, on suurem, kui see arv lugusid, mille nüüd siit leiame.
    Minu arust peaksid vabandama Toidupanga inimeste ees, sest kindlasti ei ole kõik sellised, nagu siin kirjas. Ja need tonnid toitu,
    mis kogutakse ja laiali jagatakse kaaluvad siiski üles need pakikesed, mida soovitad ise abivajajatele kohale toimetada. Kas oled
    teinud midagi sellist ja kui tihti? Kas pole mitte nii, et kasutad ise kõiki hüvesid, mis sulle blogimine on andnud, saades niiviiisi elu
    mugavaks korraldatud? Ehh, ikka pigem halvasti vaja öelda ja kurjad üles keerata, vaataksid korra ehk endale otsa ja mõtleksid
    natuke?

    • Avatar
      Vasta Triin 16. detsember 2015 at 19:40

      Mis su vigastus on, et sa sellise kommentaari kirjutad? Tihti ei tea nö omanikud ja juhatajad mitte midagi, mis toimub nö allpool ja
      seega ei saa nad ka kuidagi asja parandada. Sellised asjad tuleb avalikuks teha ja nendest rääkida, sest siis hakkavad asjad
      muutuma. Kõik normaalsed lugejad saavad ju aru, et suure organisatsiooni puhul võibki juhtuda, et keegi paneb kõrvalt, see ei
      tähenda, et organisatsiooni eesmärk on häid inimesi lüpsta. Täiesti normaalne on, et restoranid, hotellid jms küsivad tagasisidet,
      et oma teenuseid paremini pakkuda, miks seda tagasisidet ei võiks anda need, kes on Toidupangaga kokku puutunud ja kes on
      saanud “kotitäie hallitanud saia”? Selle tagasiside järgi saab ju organisatsiooni juht teha vastavad korrektuurid töö korralduses.

      Uskumatu, mis kommentaar esimesena ette hüppas, ma ei julgegi teisi lugema hakata.

      • Avatar
        Vasta G 16. detsember 2015 at 19:48

        Nii nõus Triinuga!

      • Avatar
        Vasta K. 16. detsember 2015 at 23:32

        Täpselt nagu “undercover boss” saavad teada nii
        halba kui head. Tasub vaadata!

    • Avatar
      Vasta tule eile meile 16. detsember 2015 at 20:15

      Ja miks Mallukas vabandama peaks ? 😀 Need on ju konkreetsed inimeste tagasisided mida ta lihtsalt vahendab oma blogi kaudu.

      • Avatar
        Vasta Triin 16. detsember 2015 at 20:23

        Ei, las roomab põlvili ja palub halastust 😀

      • Avatar
        Vasta Külli 16. detsember 2015 at 20:26

        Ta ei pea vabandama varaste ees, aga Toidupangas on ka neid kindlasti, kes ennast solvatuna tunnevad, mitte kõik ei pane
        vasakule. Ja need, kes on ürituse algatanud, nemad kohe kindlasti ei ole seda ära teeninud. Nende ees peaks vabandama.

        • Avatar
          Vasta Triin 16. detsember 2015 at 21:27

          Keegi mainis, et KÕIK varastavad? Idiootne on üldistada! Ja seda teevad lugejad ise!

      • Avatar
        Vasta liz 16. detsember 2015 at 20:37

        Esitades selliseid süüdistusi, pead
        olema valmis oma väiteid ka tõendama.
        Loodan siiralt, et Mallukal on olemas
        konkreetsed inimesed (mitte
        ananüümsed “naised saunast”, kes
        teise sauna naiste käest kuulsid),
        kes on valmis oma väiteid ka
        tõestama. Kui toidupank hakkab nõudma
        tõendusi, sii pole sellest “kellegi
        tuttav kusagil töötab ja selle tuttav
        rääkis” mingit tolku.

        • Avatar
          Vasta Triin 16. detsember 2015 at 21:29

          Iga normaalne organisatsioon vaatab oma töökorralduse üle ka ÜHE ANONÜÜMSE vihje korral. Kus maailmas sa elad?

          • Avatar
            toidupankur 16. detsember 2015 at 22:59

            Loomulikult, tuleb reageerida ja usun, et kõnesolevad toidupangad korrigeerivad või on juba korrigeerinud oma
            töökorraldust.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 16. detsember 2015 at 23:02

          mul on loomulikult inimeste nimed olemas.

  • Avatar
    Vasta Katrin 16. detsember 2015 at 19:22

    Ma pole varem Toidupangale annetanud aga nüüd teen seda kindlasti! Igas organisatsioonis leidub
    ebaausaid inimesi. Nende pärast ei saa veel kõrvale heita kõike head, mida Toidupank on teinud. Need
    vabatahtlikud teevad tööd tasuta. Nad ei ole palgatöötajad, keda raha eest iga hetk leiab uue. Kui
    paljud teist teeks üldse midagi oma vabast ajast tasuta?
    Mõnes väikeses kohas on Toidupank võibolla valiku ees, kas panna ennast üldse kinni või võtta vastu
    iga vabatahtlik, kes oma abi pakub. Kahjuks on see lihtsalt reaalne elu, et kõik inimesed ei ole 100%
    head ja üllad.
    Ma loodan, et Toidupank pöörab probleemile tähelepanu, leiab lahendusi ja suudab veel rohkemaid
    inimesi aidata. Ehk on vaja vabatahtlikke kuidagi tõhusamalt motiveerida, et nad tunneks, et on oma
    töö eest saanud piisava tänu (ükskõik, mis kujul see siis pole) ja “paneks enam kõrvale”.

    • Avatar
      Vasta liz 16. detsember 2015 at 20:30

      Mina olen enne annetanud ja annetan
      ka edaspidi. Mingid anonüümsed
      kaebused ei ole minu jaoks argument,
      miks abivajajad aitamata jätta.
      Muide, üks minu sõber, kes
      toidupangas abiks käis, ütles hoopis,
      et paljud vabatahtlikud on tegelikult
      need, kes ise on abivajajate
      nimekirjas. Nad ei tule ainult käsi
      pikkas tahtma, vaid teevad selle
      nimel ka tööd, et midagi saada. Oma
      toiduabi saavad siiski ka nemad
      kätte. Kõrvaltvaatavale tibinale võib
      see muidugi tunduda, et “omad”
      tassivad toitu koju.
      Mingeid andmeid abivajajate kohta
      kohalikud omavalitsused ega ka
      sotsiaalhoolekandeasutused
      eraisikutele ei väljasta (nagu
      Mallukas naiivselt arvab). On olemas
      isikuandmete kaitse seadus, mis seab
      selliste andmete
      valdajatele/töötlejatele ranged
      piirangud.

  • Avatar
    Vasta Merli 16. detsember 2015 at 18:47

    Kui poleks Toidupanka ,ei oleks abivajajal isegi
    saia või makarooni laual,sest keegi heast
    südamest ei aita. Olen olnud ise toidupangas
    vabatahtlik ja olen näinud seda tööd . Inimesed
    unustavad olla tänulikud ,et on olemas üldse
    asutus kes neid aitab ,olgu see sai või
    makaroon. Igas maakonnas on Toidupangal
    erinevad võimalused , väiksematel linnadel on
    võimalused piiratud toetajate poolelt
    (firmad,poed), ei tasuks kohe halvustada ,et
    anti ainult saia või makarooni, ei saa ju anda
    paremat kraami ,kui pole lihtsalt võimalusi.
    Suuremates linnades on jälle suuremad
    võimalused ja abipakk parema toiduvalikuga.
    Olen kuulnud ise ,kuidas inimesed toidupangas
    vinguvad ja nurisevad ,parem olgu tänulikud
    ausalt. Mina kiidan Toidupanka ja kunagi ei
    tasu unustada ,kui palju peab Toidupank vaeva
    nägema ,et abivajajal oleks leib laual .
    Mallukas sa oma väitega teed hoopis kahju ja
    haiget inimestele ,kes üldse vaeva näevad
    Toidupangas. Soovitan minge ise Toidupanka
    vabatahtlikuks ja näete seda elu ise ,mitte ei
    pea kuulujutu põhjal lugusi mõtlema. Tehke
    väike heategu teistele ja endale 🙂

    Kallid Toidupanga abivajajad kes te käinud või
    käite seal abi saamas ,jätke meelde ,kõigil on
    toidukott erinev ,sest pole lihtsalt kõiki asju nii
    palju ,kui abivajajaid . Kui sinu pakki ei tulnud
    sõbra,tuttava annetatud kommid ,siis need sai
    teised 950,st lapsest keegi oma toiduabi kotti 🙂
    Väiksed Linnad on kahjuks väga nadi toidupaki
    valikuga ,aga need Toidupanga töötajad
    annavad endast kõik,et anda teie toidulauale
    kasvõi see sai ,mille üle kodus virisete.
    Toidupangal ongi tähtajad ületanud toiduained
    ,kuna ükski firma ju ei anneta niisama toitu
    millel oleks veel kaua säilivusaeg tootel.
    Parem olge tänulikud ,olete kunagi öelnud
    Aitäh inimestele Toidupangas?!

    Toidupank tänab alati annetajaid ,aga abisaajad
    unustavad tänada aitajat.

    • Avatar
      Vasta Anna 16. detsember 2015 at 21:27

      Aitäh Sulle, et hoolid ja toetad kasvõi lahke sõnaga!
      Olen ühe väikelinna toidupanga vabatahtlik juba 5 aastat ja hetkel on mul pisarad silmas ja tunnen end solvatuna!

      • Avatar
        Vasta K. 16. detsember 2015 at 23:40

        Miks sa tunned END solvatuna. Jutt ei käi
        KÕIKIDEST Eesti toidupankadest.
        Mina ei tunne end solvatuna kui tuleb välja, et
        firmas kus töötan keegi kolleegidest varastab.
        Sina aga jätka oma head ja tublit tööd..need
        varganäod tuleb kinni nabida, et seda jama enan
        juhtuks. Kasvõi kaamerad igale poole ladudesse
        paigaldada.
        Toidupank on vajalik ning selle kadumine oleks
        kurb. Lihtsalt midagi peab muutma.

        • Avatar
          Vasta Saareprints 17. detsember 2015 at 12:54

          “Kasvõi kaamerad igale poole ladudesse paigaldada” – see on nüüd küll kallis projekt,
          kas see peaks nüüd tulema mtü-st või kohalikust omavalitsusest? Muidugi, kas kõik
          maksumaksjad tahavad toetada turvasüsteemi, et mõnda mtü-d jälgimise alla panna?
          Ma arvan et päris selliseks ülepaisutatud tegevuseks puudub vajadus, ajame lihtsalt
          asjad nii keeruliseks ja kalliks et kõik mtü-d panevad lpuks pillid kotti.

  • Avatar
    Vasta P 16. detsember 2015 at 18:46

    Mina omavalitsuse sotsiaalvaldkonnaga tegeleva inimesena olen juba ammu loobunud maakonnakeskuse Toidupangast
    pakutavast abist. Pole aimugi kuhu ja kellele lähevad kampaaniatega kogutud toidukaubad, aga minu silmad neid näinud
    pole. Pakutud on peamiselt aegunud leiba-saia-kooke, mädanenud puuvilju jne. Viimane kord jagati ka kartulikrõpse ning
    kilode viisi paprikaid.
    Sotsiaaltöötajana on minul häbi puudust kannatavatele klientidele sellist kaupa viia ja nagu kirjutasin, oleme nende abist
    loobunud.

    Küll aga tasub raha annetada Eesti Punase Risti kastidesse (vist asuvad Rimis kassades??). Neile annetatud raha eest on
    olnud sotsiaaltöötajatel võimalus koos Punase Risti esindajaga valida puudust kannavatatele peredele poest tõesti asjalikku
    toidukraami.

    • Avatar
      Vasta K. 16. detsember 2015 at 23:41

      Mina viin ka riided alati punase risti
      kogumiskonteineritesse.

  • Avatar
    Vasta E 16. detsember 2015 at 18:45

    Kusjuures mulle on ka juba ammu
    Toidupanga tegevus vastukäiv. Nüüd
    tean, et ma pole oma kahtlustes üksi.
    Lugesin siin välja toodud kirjad läbi
    ja lihtsalt vangutan pead. Ma tean
    peresid, kel on raske, kes kuidagi
    saavad toiduabi aga enamasti on nende
    pakkide sisuks jahu, tatar,
    kaerahelbed, makaronid, suhkur,
    toiduõli… Ma ei tea veel kedagi,
    kes oleks saanud toidupakist komme,
    mandariine, šokolaadi… Ometi
    inimesed ostavad neid asju ja annavad
    Toidupangale edasi. KUHU NEED ASJAD
    SIIS KAOVAD? Isegi mingeid moose jms
    pole tuttavad inimesed, kel mitu last
    ka peres kasvamas, saanud.
    Põhimõtteliselt on tase jäänud
    jahupaki tasandile… 🙁 Ausalt
    öeldes eelistaksin lihtsalt ise minna
    poodi koos selle puudustkannatava
    pereema või -isaga ja osta neile
    toidukraam ja see neile otse üle
    anda. Ei usalda üldse neid
    organisatsioone enam.

    • Avatar
      Vasta P 16. detsember 2015 at 18:50

      jahu, tatar,
      kaerahelbed, makaronid, suhkur,
      toiduõli…kõlab nagu võiks tegu olla Toidupanga jagatava Euroopa Liidu toiduabi pakkidega, neid jagatakse nimekirja alusel
      toimetulekutoetuse ja vajaduspõhise peretoetuse saajatele

      • Avatar
        Vasta E 19. detsember 2015 at 15:18

        Ma teen neil kahel vahet ja mina
        räägin neist, kes Toidupangalt
        üritavad abi saada. Kunagi telekas
        näidati, kuidas pakke kokku pandi ja
        mida kõike kasti topiti ja kas need
        inimesed on saanud selliseid pakke?
        EI. Kuivained ja ongi kõik. Muidu kui
        reklaamitakse, siis nii tore vaadata,
        mis kõik kastis on. Täitsa hea meel
        oli, et abivajajad saavad asjalikud
        pakid. Aga ma ei tea kedagi, kes
        sellise sisuga abipakki oleks saanud!
        Ka minu tuttavad ei tea. Nüüd on see
        teema ka rohkem seltskonnas jutuks olnud.
        Makarone, jahu, kaerahelbeid jms, mis
        ei maksa kohutavalt palju jõuavad
        need pered osta aga neid ainult ei
        söö ju. Liha, puuviljad,
        salatimaterjal…- need on kallimad
        kui pakk makarone või kaerahelbeid.
        Ahjaa, kusjuures siinkandis ka
        hakkasid jutud kunagi ammu-ammu
        liikuma sellest, kuidas sotstöötajad
        ja muud asjaajajad parema kraami
        endale koju viivad. Kus suitsu seal
        tuld…

        • Avatar
          Vasta C. 19. detsember 2015 at 16:10

          Sa oled loll. Vabandust aga nii on….

    • Avatar
      Vasta a 16. detsember 2015 at 19:26

      Ütleme nii, olen korduvalt olnud vabatahtlikuna toidukogumispäevadel ning seeläbi ka tunnistajaks sellele, mida inimesed sinna
      korvi poetavad. Ühe konservikarbi kohta tuleb, pakun, 4 pakki kaerahelbeid, 5 pakki makarone ja paar-kolm pakki tatart.
      Üksikute eranditega kõige odavam kraam. Sama suhe kehtib igasuguste maiustuste kohta. Teinekord tuuakse üks pakk
      kiirnuudleid. Lihtsalt. Nagu c’mon, kui ei raatsi, siis ära ürita teeselda, et raatsid.

      Eniveis, sellise sortimendiga sisendi juures on lapsik oodata, et väljundiks on mandarinid ja kalkunifilee. Selge see, et enamus
      peredest saavadki seda odavat tatart, herkulat ja spiraalmakaroni. Ja kummastav on see, et sarnast kraami ostan ma ise endale
      koju, ja siis veel naudin ka.

    • Avatar
      Vasta Imbert 16. detsember 2015 at 21:05

      Mina olen ka töötand selliste abivajajatega mitu aastat ja võin öelda, et on küll pakkides liha, puuvilju, shokolaadi. Pakid on
      erinevatel aegadel erinevad ja oleneb ju suuresti mida poed ja inimesed annetavad. Üldistada, et annetatud kaup ei jõua kohale
      abivajajateni, on ikka väga suur liialdus. Tuhanded inimesed saavad ju abi ja kindlasti ei ole ka kõikide pakkide sisu sama, kõigile ei
      jätkugi alati shokolaadi ja muud head kraami.

  • Avatar
    Vasta Kerli 16. detsember 2015 at 18:31

    Aga MIKS te panete saia ja leiba jm kergesti riknevaid
    toite, kui vabatahtlikud jagavad flaiereid, kus on
    soovituslikud toidud kirjas???
    Nad ei saa nii kiiresti transportida neid toite ju.

    • Avatar
      Vasta C. 16. detsember 2015 at 18:42

      Tegelikult on tava inimeste poolt annetatav toidu hulk väga väike võrreldes sellega ,mis tuleb poest.
      Poed panevad aga need tooted, mida ei saa müüa aga mis kõlbab süüa. Seal hulgas saia-leiba, “parim enne” möödas kuivained.
      Tooted, mille pakend on rikutud aga toode ise kõlbab süüa. Samuti on ka töödeldud liha, millel on kuupäev kukkumas ja suurem
      kogus, mida ei suudeta ära müüa jne.

  • Avatar
    Vasta K. 16. detsember 2015 at 18:06

    Mallukas, sa kogud hetkel lihtsalt odavaid klikke. See
    on madala laubaline.
    Selline postitus mõjutab abivajajaid rohkem kui sa
    arvad. Seda negatiivselt.
    Muidugi on vabatahtlike, kes kasutavad võimalust ära.
    Aga Toidupank teenib ikkagi head eesmärki. Väga
    paljud abivajajad saavad sealt süüa. Aga sinu klikide
    kogumine võib seda muuta. Ja endiselt negatiivselt.
    Kas oled kuulnud ütlusest, et halba kogemust
    jagatakse aga head mitte? Paraku nii see on, et
    negatiivset jagatakse 10 sõbraga aga positiivset aga
    heal juhul ühe inimsega. Sama tegid ka sina. Tuli küll
    ainult NELI positiivset kogemust aga neid sa ju ei
    avaldanud? Miks?

    • Avatar
      Vasta Triin 16. detsember 2015 at 20:17

      Sulle kirjutaks ma seda sama, mida ühele üleval pool kirjutasin. Minu meelest on madalalaubaline Mallu postitusest lugeda välja
      seda, mida sina loed.

  • Avatar
    Vasta pipi 16. detsember 2015 at 18:05

    Pole kunagi toidupangale ega kellegile kergekäeliselt midagi andnud,jah tõsi on kodutunde saatele olen küll annetanud paar
    korda

  • Avatar
    Vasta Juku 16. detsember 2015 at 17:55

    Sellist infot kahjuks/või õnneks ei tohi jagada avalikult, et kellele abi on vaja. (juhul kui abi vajaja ise ..)
    Ilmselt on päris suhteline see, et kellel on abi vaja ja kellel mitte. Mõned lapsed ongi sellepärast näljas, et vanemad kulutavad
    raha sinna mis pole esmatähtis (iluteenused). Alati ei saa ka inimese välimuse järgi otsustada, kas ta vajab abi või mitte.
    Nõustun siin eespool kommenteerijaga, et ega neid purgisuppe jms aastaringi ei jagu. Ja palju inimesed ei tea, kuidas need
    annetused jõuavad toidupanka. Poed viivad (tähtaja ületanud või ületamas toitu) ning kampaaniad kus tavainimesed
    annetavad toidupoodides. Ja ilmselgelt tuuakse pagaritooted rohkem kui teisi tooted, nende säilivusaeg on lühem…kuigi
    reaalselt ju veel süüa kõlbavad.
    Keegi ju ei sunni seda abi vastu võtma? Pigem jätta see toit sinna mida “abivajaja” ei soovi, mitte et tassida koju…halada
    Facebookis ja toit prügikasti visata…Kui seal toidupangas ongi miskit mäda, siis ilmselt aitaks kindlad reeglid ning parem
    kontroll.
    Ja see jäätise lugu…ei tea kas neil üldse ja kui palju neid sügavkülmasid on, et jäätiseid hoiustada…

    • Avatar
      Vasta T 16. detsember 2015 at 18:51

      Vaevalt neil hoiustamisruumi nii lademetes on. Aga sellisel juhul tundub, et oleks parem ära visata, kui laiali jagada?

      Ja ega toidukogumiskampaaniad ei ole ju ainus Toidupanga tööviis.

    • Avatar
      Vasta Lily 16. detsember 2015 at 19:03

      Selle jäätise oleks nad ju
      sellegipoolest võinud siis pigem
      vaesematele peredele viia pigem,
      selle asemel, et endale koju
      transportida. Poleks suurem vaev
      olnud ju?

  • Avatar
    Vasta Ann 16. detsember 2015 at 17:30

    Käisin Rakvere Toidupangal
    toidukogumiskampaanias abiks nii
    kaubanduskeskuses kui ka hiljem
    toidumoona sorteerimisel. No ma ei
    tea, ma peaks vist nüüd jalgu
    trampima hakkama, kuid meile ei
    pakutud ei kohvi ega küpsiseid, kohe
    mitte midagi ei pakutud. Me tegime
    mitu tundi füüsiliselt rasket tööd,
    uskuge, makaroni, konservide,
    suppide, suhkru, riisi, tatrakastide
    tõstmine ja tarimine ei ole kerge.
    Õnneks ei oldud tänusõnadega kitsid.
    Tahan veel öelda, et minu vahetuse
    ajal jätsid praktika raames osalema
    pidanud gümnaasiumi noored tulemata,
    samas praktikat tahtsid kirja küll
    saada. Olles ühe korra abiks olnud ka
    toidujagamise päeval, siis võin
    öelda, et need abivajajad, kes
    tulevad KOV saadud talongiga, neil
    oli pakis tol korral 8 erinevat
    toodet – suhkur, purgisupp, konserv,
    kommipakk, juustutoode, pakisupp,
    makaronid ja õunad, lisaks said
    leiva, saia ja midagi magusalaadse
    pagaritoote, see pakk oli pere peale.
    Need, kellel talonge ei olnud, vaid
    olid nimekirja alusel, siis nemad
    saidki ainult leiba, saia ja
    magusalaadse pagaritoote ja seda võis
    saada iga pereliikme kohta. Tänu
    sellele võiski abivajaja koju minna
    kotitäie saia-leivaga.
    Hallitusplekkidega leib oli eraldi
    pandud ja seda võis nt soovi korral
    koduloomale söögiks võtta, omal
    vastutusel muideks. Jagada saab
    Toidupank siiski ainult seda, mida on
    annetatud.
    Radikaga seoses – kasutatud riideid
    ja olmetehnikat toovad sinna
    inimesed, kellel need üle on ja
    Toidupangal ei ole kohustust neid
    jagada, seda tehakse lihtsalt heast
    tahtest. Mind hämmastab see, et selle
    asemel, et inimestele või Toidupanga
    koordinaatorile selle kohta märkus
    teha, postitatakse anonüümne
    postitus. mis üldistab ja annab kogu
    süsteemile halva maigu.

    • Avatar
      Vasta okei 16. detsember 2015 at 18:28

      Tol korral olid käisid KÕIK
      gümnasistid ilusti kohal ja polnud
      probleeme. Ju siis ei räägita
      samadest abiturientidest. Samuti,
      kõik abituriendid pidid (ja peavad)
      kirjutama ka praktikapäeviku ja
      essesid, kus ka kõik antud probleemid
      kirjas. Natuke aju ragistamist ja
      leiate ka õiged õpetajad üles ja
      nendelt võib küsida kommentaare, sest
      kõik need päevikud ja esseed jäid
      kooli õpetaja kätte hoiule!

      • Avatar
        Vasta Ann 17. detsember 2015 at 20:46

        Ei käinud. tulemata jätsid need
        noored, kes pidid flaiereid jagama
        Maksimarketis laupäevasel päeval
        kella 16-18. Tean, mida räägin, kuna
        olin sel ajal üksinda, kuigi oleks
        pidanud olemas abiks veel 1 neiu ja 1
        noormees.

    • Avatar
      Vasta Liis 16. detsember 2015 at 21:06

      Misasja, Toidupangal ei ole kohustus jagada neid asju mis üle on? Et kui inimene tuleb kavatsusega anda oma töökorras radikas
      toidupangale, MIS TEENIB ABIVAJAJAID, siis polegi nagu abivajajale anda, milleks? Võtame parem endale? Lubage naerda.

      • Avatar
        Vasta TT. 16. detsember 2015 at 21:58

        Toidupank on ammu selgitanud, et mingeid muid kraami peale TOIDU nad ei võta ja ei jaga. Kui imekombel kuskil võeti, siis
        sellegipoolest on see erand.

  • Avatar
    Vasta Väga kuri 16. detsember 2015 at 17:22

    Kuule “staarblogija” Mallukas, loodan, et sa oled
    nüüd väga õnnelik, et oled enne jõule “sensatsioonilise
    avastuse” teinud ja väga paljud inimesed sinu pärast
    söömata jäävad. See kui paar lolli kuskil peldiku taga
    midagi kuulsid, ei tähenda, et Toidupank on punt
    vargaid. Sul peaks väga häbi olema kõigi nende laste
    ees, kes sinu kuulsuseiha pärast ainult seda saia ja
    leiba sööma, sest pole vaja ju annetusi teha. Kas sa ise
    toidad kõik abivajajad ära või. Idioot!!!

    • Avatar
      Vasta L 16. detsember 2015 at 18:26

      Sa ´´väga kuri´´ oled ilmselt üks nendest täissöönud ahnitsejatest, kel jäävad paremad palad nüüd saamata : )
      Mine joo suhkruvett ja rahune maha.

  • Avatar
    Vasta Liisa 16. detsember 2015 at 17:05

    Uskumatu, mida ma praegu loen.
    Ka minul olid 4-5 aastat tagasi väga rasked ajad. Lapsed väikesed, lasteaias, üksikema, töötu üliõpilane. Kuna linnavalitsusest
    sain toetust lasteaia kohtade eest tasumiseks siis lisati mind ka sinna nimekirja, kes toiduabi võiks saada. Alguses mitu korda
    keeldusin kuna tundsin, et saan veel hakkama aga kui üks hetk tõesti söögilaual tühjus terendas siis võtsin pakutud toiduabi
    vastu.
    Ja no kogemused olid väga positiivsed. Umbes pool aastat vist sain korra kuus toiduabi. Pühade ajal oli nö lisapakike.
    Tõesti, leiba ja saia oli palju aga need vähemalt minul kunagi ei hallitanud(üle ühe kummastki ei lasknud endale kaasa panna).
    Lisaks olid pastatooted, purgisupid, konservid, moos, jahu, manna, kaerahelbed… . Sai ka pähkleid, päevalilleseemneid, teed,
    kohvi ja lastele maiustusi. Ka mett olen saanud.
    Mõnikord olid talumehed õla alla pannud ja sai isegi värsket maapiima, kartulit ja peeti. Kõik korralikud ja siledad.
    Vastlapäeval sai kukleid ja vahukoort (täitsa parim enne kehtiv).
    Niiet igati mitmekülgne ja korralik pakk. Kuna transporti tol ajal ei olnud siis käeotsas andis ikka ära tarida seda kraami. Kui
    haige olin siis toodi korra ka koju.
    Esimest korda nutsin rõõmust kuna ei oodanud üldse midagi nii külluslikku.
    Seega mina ja minu lapsed said väga suure abi toidupangalt ja mina täidan nende kärusid ikka edasi.
    Muidugi see üks ohukoht, et nendeni ei jõua info kui mõni puudustkannatav pere paremale järjele jõuab.
    Mina ka lõpetasin kooli ja sain tööle ja andsin teada, et ma enam ei vaja nende abi aga sellest hoolimata nad ikka mitu kuud
    helistasid ja pakkusid. Oleks vähe ahnem siis vb saaks siiamaani seda abi.

    • Avatar
      Vasta Marta 17. detsember 2015 at 00:03

      Tean seda tunnet,kui raske võib olla,kui ei ole võimalusi.
      Ja oleme lastega Toidupangale väga tänulikud.
      Jah, sekka võib tõesti tulla pool mittesöödavaid puuvilju,ent banaanidega oleme teinud kohe banaanijäätist.Lastele meeldib ja
      tervislikum maius kogu aeg võtta.

  • Avatar
    Vasta Anonüümne 16. detsember 2015 at 17:01

    Tere!

    Olen ka mina käinud toidupangas praktikal. Küll mitte Tallinnas, kuid ühe väiksema linna omas (ei sooviks täpsustada). Seis on
    tõesti kurb. Kuigi muidugi saan ka mõnda asja võib-olla natuke rohkem selgitada. Need inimesed, kes ennast tõesti eraldi kirja
    panevad, et lähevad toidukorjamisele poodi vabatahtlikuks – nende kohta pole midagi öelda. Nendele tavaliselt antakse päeva
    lõpus üks šokolaad vms nende abi eest ja see on minu arust okei selle töö eest. Siiski mitu tundi seismist ei ole lihtne.

    Samuti räägiks ka suurtest saia-leiva jagamisest, mida kritiseeriti – toidukorjamise kampaania raames toimub tõesti see, et
    inimestele tehakse pakke ja need tõesti ka sisaldavad neid toite, mida poest reaalselt saadakse. Küll aga need kampaaniad ei ole
    igapäevased ning ka see söök ja varu saab ju ükskord otsa. Nendel aegadel võibki tulla perioode, kus ka toidupoodidest ei ole
    midagi muud alles jäänud Toidupangale, kui sai-leib. Ja vahel ongi lihtsalt kõik otsas ning töötajad ei saa midagi teha, see ei sõltu
    nendest. Öeldakse, et kahjuks hetkel ei ole muud ja nii ongi. Iga päev on erinevad kogused poodide poolt. Vahel lihtsalt pole
    midagi parata.

    Omaette jutt aga käib Toidupanga ‘töötajate’ kohta. Need töötajad, kes käivad toidukorjamisel ja hiljem siis ka on toidupangas
    koha peal – nemad tõesti võtavad sealt põhimõtteliselt seda, mida soovivad. Ja jutt liigub tädikeste vahel kiirelt – küll helistavad
    oma tuttavatele, et ‘kuule seda ja seda on, tahad?’. Magusaid/soolaseid saiakesi, mida saab – alati enne ikka töötajad võtavad
    suure hulga kaasa enne. Ning kõik mis silma jääb, pole probleemi kaasa võtta ning kellegi silm ei pilgu, kuna see on ‘normaalne’.
    Praktikantide ja vabatahtlike jaoks üritatakse seda ka normaalseks sildistada pakkudes ka neile võimalust võtta seda, mida
    tahavad kaasa.

    Loomulikult jõuab suur osa toidust ka peredeni, kuid tõesti ka mul endal jäi nii hinge närima, kui praktikal olin. Ma saan aru, et
    samas on nende töö väga õilis, kuid see toidu hulk, mis läheb töötajatele, seab kahtluse alla nende kavatsused Toidupangas.

  • Avatar
    Vasta K 16. detsember 2015 at 16:33

    Eelmine aasta Ülemiste Rimis kui olid ka need kärud, kus oodati annetajate kraami, siis märkasin kuidas käru juures seisis üks
    vanem proua ja eeldatavasti tema poeg . Vanaproua võttis kärust suure shokolaadi ja andis oma pojale, poeg pistis tasku. Ei taha
    teadagi, mis head paremat nad sealt veel võisid tasku pista, vot sellised vabatahtlikud. Peale seda ei kisu enam annetama.

  • Avatar
    Vasta Tiina 16. detsember 2015 at 16:31

    Hei!
    Kirjutan ka siis sel teemal, töötasin Toidupangas vabatahtlikuna kolm kuud ja olen seal abis käinud ka pärast seda. Päris nii
    need asjad ka ei käi nagu siin mitmete negatiivsete kommentaaride kaudu väidetud on. Muidugi tuleb silmas pidada, et palju
    oleneb kohast (linnast), mille toidupangast me räägime. See ei ole ju nii öelda üle Eesti ÜKS. Selles toidupangas, kus
    konkreetselt mina töötasin, sellised asju ei toimunud, et parem nänn jagatakse sõpradele-tuttavatele, seda võin kindlalt väita.
    Ja inimesed peaksid natuke ka mõtlema, kust see kraam üldse toidupanka satub (poed ei anneta ära ilusa väljanägemisega
    puuvilju jms) ning kuidas see abivajajateni jõuab (vabatahtlikud ei saa palka toidupakkide komplekteerimise, sorteerimise ja
    muu sellise eest). Ja Toidupangas on üleval ka silt, et kauba sobivuses veenduda koha peal, kui ei taha – ei pea võtma, see on
    vabatahtlik, keegi ei sunni. Siiski aga võtetakse kõike, mida saab, siis pärast hea näpuga näidata ja kaevata kellelegi. Olen ka
    näinud, et juur/köögiviljadest (talunike poolt saadetud) on abivajajad loobunud ( ei taha võtta ), sest ei oska/taha/viitsi neist
    midagi teha vms. Aga eks inimesi ole ju igasuguseid :).

    • Avatar
      Vasta G 16. detsember 2015 at 16:45

      Jah, kujutatsa ette! Julgetakse veel hallitanud
      saiahunniku pärast kobiseda! Tänamatud rotid, kas
      pole? Su loogika järgi, ma mõtlen…

      • Avatar
        Vasta Tiina 16. detsember 2015 at 18:46

        Pigem tundub, et sa ei mõtle üldse !

        • Avatar
          Vasta G 16. detsember 2015 at 19:42

          Kes ei mõtle? Isegi kui tegu oleks
          vaid ÜHE ebaeetilise juhtumiga,
          vääriks asi avalikkuse ette toomist.
          Vaikimine tähendab heakskiitu.
          Pahatihti teevad annetusi ka mitte
          just väga rikkad pered ja neil on
          õigus teada, kuhu nende raha eest
          ostetud kraam läheb. Mäletan, kui
          olin rahalistes raskustes ja
          sellegipoolest ostsin toidupangale
          päris hea hunniku toidukraami – ja
          justnimelt küpsiseid ja kommi. Hästi
          tore oli siis pärast juhuslikult
          näha, kuidas kaks kavala näoga ja
          hoolega mukitud tädikest vaidlesid,
          kumb saab kommid ja kumb küpsised,
          nii et ole kallis ja ära klähvi. See,
          et sinul on toidupangas
          vabatahtlikuna töötades positiivsed
          kogemused, on muidugi super, aga see
          ei tähenda seda, et sel teemal peaks
          vait olema, kui on nii palju
          negatiivset seoses toidupangaga
          toimunud. Näiteks minul tekkis peale
          Malluka postituse lugemist hoopis
          suurem soov aidata ja ma usun, et ma
          pole ainus. Ja sinu lause :
          ” Ja inimesed peaksid natuke ka
          mõtlema, kust see kraam üldse
          toidupanka satub (poed ei anneta ära
          ilusa väljanägemisega
          puuvilju jms) ning kuidas see
          abivajajateni jõuab (vabatahtlikud ei
          saa palka toidupakkide
          komplekteerimise, sorteerimise ja muu
          sellise eest. ” Et nagu mis selle
          lause point on? Et see õigustab
          abivajajatele mõeldud asjade
          endalevõtmist või? Või et kõik peaks
          tänulikkusest sulama või?
          Vabatahtlikuna tööleminek on igaühe
          oma asi ja head tehakse ikka mitte
          midagi vastu ootamata.
          muu sellise eest)

  • Avatar
    Vasta G 16. detsember 2015 at 16:31

    Väga ebameeldiv sellist asja lugeda kuna ise
    olin just laupäeval üks vabatahtlikest ja ei
    saanud me mingit ninni nänni, kohvi ega
    toidukraami koju kaasa. Ja loomulikult poleks
    sellist asja soovinudki!! Käisime enda vabast
    ajast sooviga head teha ja nüüd sellised
    kommentaare nähes läheb küll tuju ära. Võib
    olla tõesti mõnes väikses kohas on nö
    onupojapoliitika Toidupangaga seoses või
    mõni inimene küsib abi, kes seda tegelt ei vaja,
    kuid arvan et siin tuleb mängu ka enda
    südametunnistus ja seda ei tohiks võtta kohe
    üldsusena! Ja kindlasti võib olla ka inimesi, kes
    lihtsalt valetavad ja ongi pahatahtlikud nagu
    sinugi kohta kuskil foorumis!
    Omalt poolt võin öelda, et meie vahetuse ajal
    tehti Järve Selveris väga õiget asja!

  • Avatar
    Vasta C 16. detsember 2015 at 16:23

    Minu tuttav toidupanga vabatahtlik veab ka kraami kottidega tuttavatele ja sugulastele. Samas tean ka ühte abivajavat pere, kelle
    juttude põhjal on teinekord pakis isegi krevette ja muud fäänsit kraami. Ja aegajalt selliseidki asju millega nad midagi peale ei oska
    hakata.

  • Avatar
    Vasta Madli 16. detsember 2015 at 16:18

    Ma tahaksin väga toetada mõnda inimest või pere, kes ei jaksa ise süüa osta, aga millegipärast pole ma seda siiani Toidupanga
    kaudu teinud … mingi sisetunne ütles, et kui ikka andja (minu) ja saaja (abivajaja) vahel on liiga palju lülisid, siis võib vahepeal
    midagi kaotsi minna. Ma annaks nt hea meelega iga kuu mõnele perele koti maiustusi (tavasööki vast ikka saadakse, aga maiustusi
    väga mitte), aga pole osanud kusagilt otsida, kellel vaja. Nüüd vähemalt tean, et vahendajatega ma sellist asja ajama ei hakka.
    Kurb. Paljud inimesed tahaksid tegelikult head teha, aga ei tea, kuidas.

  • Avatar
    Vasta Mari 16. detsember 2015 at 16:06

    Nagu päriselt või? Issand jumal. Miks üldse pannakse toidupanga korvi juurikaid, puuvilju, saia ja leiba, lihatooteid? Need ju on
    riknevad. Mina olen aru saanud, et tuleb panna konserve, purgitoite ja kuivaineid ja selliseid asju, mis säilivad kaua, kuid millest
    saab süüa teha. USKUMATU! Päriselt, mul on karp nii lahti praegu, et igasugune isu sinna korvi edaspidi midagi poetada kadus
    ära, sest kui vajalik abivajajateni ei jõua, siis mingeid muidusööjaid, kes paremad palad endale kraabivad ma küll enda raha eest
    toita ei kavatse.

    • Avatar
      Vasta K. 16. detsember 2015 at 18:39

      Nt suitsuvorst väga kergesti ikkagi ei rikne..

    • Avatar
      Vasta Rs 16. detsember 2015 at 19:07

      Voiks jah olla poes nimekiri vajavatest toiduainetest. Ja pakid siis
      vastavalt laste hulga poolest komplekteeritud. Ja koik pakid
      oleksid enam-vähem sama sisuga. S.t, et pöhipakid.
      Ja Mallukale avaldan kiitust ja jöudu selle probleemi lahkamisel
      avalikkuses ruumis, ka ajakirjanduses.

  • Avatar
    Vasta Rails 16. detsember 2015 at 15:51

    Minu õde on saanud toidupanga abiga riknenud
    lihatooteid… võiks arvata, et väga nad ei kontrolli mida
    jagavad.
    Üldiselt nende nö heategevuslike värkidega, nagu
    toidupank ja osades piirkondades on mingid
    suurperede jaoks mõeldud riideabid jne., pannaksegi
    korraldajate poolt parem kraam kõrvale ja jäänused
    jagatakse välja.

  • Avatar
    Vasta GM 16. detsember 2015 at 15:49

    Mul ema rääkis, et kunagi aastaid tagasi oli mingi selline teema üleval, et kutsuti Toidupangale raha annetama. Kokkuvõtteks oli
    nii, et 80% läks asjapulkadele, mingite süsteemide loomisele jne ja 20% reaalselt siis abivajajatele (ilmselt siis toidu näol vms). Ma
    täpselt ei mäleta, kuid umbes nii oli.
    Peale seda on meie pere loobunud toitu ostmast, kuna ammu on olnud kuulda seda, et asjad ei jõua abivajajateni.
    Väga kurb, et inimesed tahavad head teha ning nii antud organisatsioon käitub nii alatult.

  • Avatar
    Vasta Anni 16. detsember 2015 at 15:21

    Leian edaspidi mingi teise ”kanali”, et abi õigesse kohta jõuakas.
    Ei väsi imestamast inimeste ahnuse üle……

  • Avatar
    Vasta annabel 16. detsember 2015 at 15:09

    Ma arvan, et oleksid võinud natuke enne asja ka
    toidupangast uurida ( nende poolset kommentaari) ja
    alles siis kirjutada. Ma ei usu, et kõik nii ikka päris
    toimub. Ja eks seda saia-leiba saabub sinna päris palju,
    mis vaja laiali jagada ja muud kraami ongi vähem

    • Avatar
      Vasta Rs 16. detsember 2015 at 19:09

      … Mallukas on ju köigest blogija

  • Avatar
    Vasta Liina 16. detsember 2015 at 14:49

    Ehk on siiski nii, et rohkem TEHAKSE ikka toidupanga kaudu head, aga RÄÄGITAKSE nendest negatiivsetest juhtumitest. Et
    ärge nüüd kõik ka loobuge sinna annetamast, ma siiralt siiski usun, et asi on ellu kutsutud heast tahtest ja abi on sealt saanud
    paljud. Kahetsusväärne oleks, kui nüüd mõne kraami endale kahmaja tõttu hakatakse kõiki sealseid vabatahtlike sarjama ja
    pätiks pidama. Nii se organisatsioon lõpetab varsti toimimise.
    Asi on mõnes mõttes ju kahe otsaga ka, kuna vabatahtlikud mingit muud tasu ei saa ja pikal tööpäeval ikka kõht tühjaks läheb,
    siis sellest vast pole hullu, kui puhkepausil mõne saiakese söövad, kottidega koju tassimine on muidugi teine asi. Või äkki on
    nemadki päriselt puudust kannatavad?

  • Avatar
    Vasta Velli 16. detsember 2015 at 14:43

    Hei,
    Mina käisin vabatahtlikuks ja seal ei
    täheldanud küll seda, et keegi endale
    võtaks asju. Flaieril oli kirjas, et
    vist Sotsiaalamet otsustab, kellele
    läheb kaup, mitte Toidupanga
    töötajad. Näiteks suurtele peredele,
    üksikvanematele jne.
    Endalgi on annetusi tehes alati
    küsimus, et kui suur osa annetustest
    läheb tegelikult haldus- ja palga-
    vms kuludeks.

  • Avatar
    Vasta lala 16. detsember 2015 at 14:27

    Suhteliselt kurb oli lugeda neid kirju, kust selgus tõesti, et inimeste ahnusel pole piire.

    Samas mingil määral ma ikka loodan, et on inimesi, kes saavad reaalselt abi ka ja kellede jaoks on
    toidukogumispäevad väga suure tähtsusega.
    Saan aru, et negatiivsetest asjadest tuleb ja peabki rääkima, kuid ehk saab kuidagi vastukaaluks teha ka
    ühe positiivse postituse antud organisatsiooni kohta? Usun, et ka positiivseid asju leidub.
    Muidu jääb inimestele mulje, et Toidupank ongi ainult varastajaid täis ja inimesed ei taha enam üldse
    annetada ega toetada ning kuna teadupärast meie riik ka seda ei tee, siis….

  • Avatar
    Vasta mumm 16. detsember 2015 at 14:20

    Minu tuttavaga juhtus nii..
    Úhemehe firmat pidavale talunikule helistati,et kas ta
    oleks nõus Toidupangale raha annetama alates 200,-
    eurost ja sis tema firma nimi làheb kuskile annetajate
    nimekirja. Kuna tuttaval raha polnu,d pakkus ta,et
    annetab tonni kartulit. Selle peale vastati telefonis,et
    sellega pole neil midagi teha ning katkestati kõne.
    Minu arvamus muutus kohe peale selle jutu kuulmist.
    Ise annetasin ka varem,kuid enam mitte 🙁

    • Avatar
      Vasta Külli 16. detsember 2015 at 19:38

      No eks Toidupanga nimel on kindlasti seda ja teist tehtud-küsitud, igasuguseid pätte leidub.

    • Avatar
      Vasta Mari 16. detsember 2015 at 20:39

      Tean jällegi kogemustest, et Pärnu toidupank võtab vastu talunikelt kartulit ja muid aiasaadusi, moosid ja hoidised samuti
      teretulnud, et abivajajad saaks need omale.

  • Avatar
    Vasta Merx 16. detsember 2015 at 14:17

    Viljandis on toidupank paljulapseliste perede
    ühendusega ühes majas ja sealt tassitakse
    lisaks toiduainetele koju ka asju mis mõeldud
    paljulapselistele

  • Avatar
    Vasta C 16. detsember 2015 at 14:15

    Just elukaaslasega võtsime Maximast inglipuu pealt ühe lapse soovi. Soovis sooja talvemütsi ja salli.
    Lisasime veel juurde kindad ja suure šokolaadi. Maxima väga ebaviisakas töötaja uuris veel nii pingsalt koti sisu üle.
    Loodetavasti nemad sealt midagi ära ei võta.
    Eelmine aasta sai ka toidupangale üht teist ostetud. Väga õudne, et see sattus hoopiski mõne vabatahtliku külmkappi. 🙁

    • Avatar
      Vasta C. 16. detsember 2015 at 18:35

      Mille põhjal sa järeldad, et see jõudis vabatahtliku külmkappi, mitte abivajajani? Sellest, et üks loll Maali kusagil sauna nurga taga
      seda väitis? Või nägid sa ise, kuidas sinu annetatud asi rändas sinna külmikusse? Pigem ikka selle lolli Maali jutu järgi järeldad
      seda.
      Enamik jutt on see, et keegi kuskil kuulis ja nägi. Kes nägi, kes kuulis, millal nägi ja kuulis ja kus see toimus. See pole oluline. 99%
      toidust jõuab ikka sinna, kus seda vaja. Jah, on neid inimesi, kes võimalust kasutavad aga see on väike osa. Ja antud hetkel selle
      lolli Maali jutu pärast kannatavad väga palju inimesed. Lisaks valatakse ka head ja tubli vabatahtlikud solgi ämbriga üle.

  • Avatar
    Vasta K. 16. detsember 2015 at 14:14

    Täiesti kohutav lugemine ja vaga kurb kui ahned ning
    südametud ühe pisikese Eesti inimesed olla võivad.
    Tubli oled Mariann ja need, kes oma lood avalikkuse
    ette tõid!

    • Avatar
      Vasta toidupankur 16. detsember 2015 at 22:06

      Julgen vastu vaielda, eesti inimesed ei ole ei ahned ega pahad. Eesti inimesed on kaastundlikud ja lahked ning heasoovlikud. Minu
      isiklik arvamus on, et toidupank peaks eelkõige tegelema toidu päästmisega. Need toidukogumispäevad on tarbimise
      suurendamine ja tekitavad paksu verd. Vägagi jabur on annetada ja siis tõsta kisa, kas annetus läheb ikka õigesse kohta.
      Vabatahtlikega tuleks lepingud sõlmida – KOHUSTUSED JA ÕIGUSED mustvalgel kirjas. Meie toidupangas on lepingus sees
      klausel, et juhil on õigus vabatahtliku kott tema lahkumisel läbi vaadata.
      Toidupanga liikumine on suurt toetust väärt, toimub toidu kui ressurssi päästmine prügikasti viskamisest. Vot seda ei tohiks
      mitte unustada.

  • Avatar
    Vasta merit 16. detsember 2015 at 13:52

    ka minul kaks tuttavat on seal käind kuna töötuna
    arvel kuid väga hea järje peal ja nälga ei pea mitte
    kunagi tundma..kõige haigem oli see. et pärast sealt
    toidu saamist hakkas üks mõtlema, et mida ta üldse
    teeb nendega, aga kuna sai tasuta siis oli ikka vaja
    ahnitseda..kuigi on inimesi kellel läheb hädasti vaja

  • Avatar
    Vasta Margit 16. detsember 2015 at 13:47

    Ma tean peret kes ilmselgelt vajaks toidupanga abi aga
    nad ei saa.Miks?Seda ei selgitanud keegi 🙁 Ja ausalt
    lugedes ja neid kirju,et mis jagatakse on ikka jube ja
    ongi parem et nad ei saa seda rämpsu.Ma parem otsin
    ise toetajaid kes aitaks mul seda peret aidata 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. detsember 2015 at 13:48

      Ma usun, et siit blogist leiad sa neid palju. Kus linnas abi vajav pere elab?

    • Avatar
      Vasta toidupankur 16. detsember 2015 at 22:10

      Kes vajab abi, see peab abi küsima, muidu ei saa toidupank teada abivajajast.

  • Avatar
    Vasta keegi 16. detsember 2015 at 13:44

    Minu pere sai ka pikalt toidupangalt abi.ja
    enamus aega saadigi kottide ja kastide viisi saia
    ja leiba mis olid üle tähtaja ja hallitasid
    ,mõnikord juhtus ka mõni kook aga seegi oli üle
    tähtaja .muidugi oli ka palju õunu ja kartuleid
    mis kortsus ja mädanenud.juurvilju sai väga
    harva.kommi ei mäleta et oleks saanud.aga
    midagi tuli ju süüa ja kuid saia sisse ajades
    hommikuks ,lõunaks,õhtuks tegid tervisele ja
    kehakaalule kõvasti liiga.

    • Avatar
      Vasta toidupankur 16. detsember 2015 at 22:21

      Toidupanka annetataksegi kaupluste poolt parim enne ületanud kaup. Abisaajal on õigus loobuda toodetest. Toidupank teeb nö
      kingitusi – abisaajale ei maksa see midagi.
      Meil läheb küll leib sai, pealegi kingitud hobuse suhu ei vaadata. Ent, kõige vaesemad päevad on siis kui peale koorikleiva midagi
      pakkuda pole.

  • Avatar
    Vasta Mari 16. detsember 2015 at 13:44

    Ma olen ka käinud toidupangas vabatahtlikuks ( Pärnus) mitmeid kordi. Mitte kordagi pole pakutud mulle seal kogutud kraami
    ja pole näinud ka, et keegi kogujatest seda tassiks endaga kaasa. Teisest küljest tean, et kogujateks on kutsutud samu inimesi,
    kes vajavad toiduabi ja on Toidupanga nimekirjas arvel. Olen näind ka puuetega inimesi, kes koguvad Toidupangale annetusi ja
    hiljem Toidupank premeerib neid toiduainetaga, mida Päevakeskuse väljasõitudel saaks kaasa võtta.
    Väike näide ühest seigast: mees annetas kärusse viinereid ja külmutatud kalapulki. Oma 3 karpi kumbagit. Aga sellest tekkis
    mure, kus säilitada lihatooteid ja veel vähem külmutatud tooteid, sest meil siin ei olnud Toidupangal külmkappe. Need mõned
    pakid tõepoolest anti tublidele vabatahtlikele koju kaasa. Ma usun, et vähemalt osad negatiivsed lood on Toidupangast
    kirjutatud seepärast, et lihtsalt ei ole nähtud laia plaani! Toidupank on tänuväärne organisatsioon, aga alati ei lähe kõik asjad
    nii ideaalselt, sest riigi toetus on väike. Toidupanga inimesed kulutavad oma aega ja tihtipeale ka raha, et niiiiii paljud pered
    saaks midagigi lauale. Ärge siis kohe hukka mõistke, kui KÕIK ei saa maitsvaid konserve ja muud “head kraami” Nälgivaid
    peresid on PALJU PALJU rohkem, kui Toidupank suudaks hallata.

    • Avatar
      Vasta Merite 16. detsember 2015 at 14:19

      Aga vot siis oleks võinud äkki sellele inimesele, kes viinerid ja kalapulgad andis, öelda, et ei ole kuskil säilitada neid ja võtame
      endale. Võimalik, et ta poleks siis neid sinna pannudki. Või siis pangu suured sildid, et ainult tooted, mis säilivad toatemperatuuril.
      See on ikka üsna lame vabandus mu meelest.

      • Avatar
        Vasta mai 16. detsember 2015 at 16:24

        Sellesmõttes on väga usutav jutt, et vabatahtlikku tööd teevad needsamad inimesed, kes on toiduabi saajad. See on isegi
        väga õiglane. Mul ka Pärnus tuttavad toidupangas, julgen nende ausust küll uskuda.

        • Avatar
          Vasta Triin 16. detsember 2015 at 18:09

          Huvitav,mina just olen kuulnud sellist asja, et töötajad saavad omale asju Pärnus.
          Aga samas pole kuulnud ka, et keegi Pärnus kotitäie hallitanud saia saaks. Kuna olen ise ka annetanud siis leian, et
          ebaaus on see, kui töötajad valivad omale hea ja parema välja ja kellele see mõeldud on, jääb ilma aga kui üle jääb siis
          miks ka mitte, viigu koju ja tuttavatele, kahju oleks ka, kui annetatud toit lihsalt ära visakmisele läheks..

      • Avatar
        Vasta Mari 16. detsember 2015 at 20:34

        No läks nii, inimene annetas ja ei tahtnud neid asju tagasi. Kui oleks need jagatud nimekirjas olevale perele, saaks tema selja
        taga olev inimene pahaseks, et miks tema sai viinerid ja mina konservi. Kõigile ei jagu nagunii ju. Mis vahet seal on.

      • Avatar
        Vasta toidupankur 16. detsember 2015 at 22:27

        Jagatavatel flaieritel on soovitatud tooted kenasti kirjas. Nimekirjas olev abisaaja on õigustatud isik, kas pole?

  • Avatar
    Vasta Juss 16. detsember 2015 at 13:42

    Tere
    Mul tuttav elas rakvere toidupanga töölisega ühes
    majas.Tema vedas ka kottidega toitu koju ja kiitis
    teistelegi.

    • Avatar
      Vasta Kaire 16. detsember 2015 at 16:50

      Tavaliselt ei ole Toidupangas töölisi vaid on vabatahtlikud, kes teevad heategevusena seda tööd, saamata selle eest mingitki
      rahalist tasu. Tavaliselt on selleks puudega isikud, töötud ning pensionärid. Ja paljud neist on kindlasti samamoodi ise selle abi
      vajajad. Ärge mõistke neid hukka. Alati on teise rahakotti piiluda huvitav, kuid , kes siis täpselt selle piiri paika paneb, kes on
      see abivajaja, kellele Teie arust on õiglane seda jagada. Arvamusi on erinevaid. Kadedust kindlasti ka. Ja tean, et abisaajaid on
      tohutult, kes on siiski väga tänulikud.
      Need samad vabatahtlikud on pakkinud 2015 aastal kahel korral nädalate viisi ja tonnide kaupa Euroopa Liidu toiduabi
      vajaduspõhiste peretoetuste ja toimetulekutoetuste saajatele. See on raske , tervistkahjustav töö. Me kõik peaksime neile
      tänulikud olema, mitte neid siin risti lööma. Süvenege natukenegi ja küsige ka teise poole arvamust.
      Toidupankasid on üle Eesti palju, sellega tegelevad erinevad organisatsioonid. Toiduabi, mis neile antakse on erineva
      saamisviisiga – korjandus ning kauplustest säilivusaja piiril jagatud kaup, seepärast ongi palju sellist kaupa, mis on võib-olla
      oma välimust kaotamas. See on ju selge, et ega kauplused värsket kaupa tasuta ära ei jaga. Nendel lehtedel, kuhu inimene,
      kes toiduabi saab, on ju kirjas, et toidupanga poolt antud toiduabi koosneb ligikaudu 70% realiseerimisaja ületanud toodetest,
      mis on tervisele ohutud, kuid mille kvaliteet võib olla pisut langenud. Allkirja andes ja toiduabi vastu võttes kinnitab saaja oma
      allkirjaga, et ta on sellest teadlik ning tal ei ole kaebusi vastuvõetud toiduainete suhtes. Ja alati võib tooted kuumtöödelda, kui
      sa ei ole kindel. Ja kui sa ei ole kindel, siis alati võid sa ju öelda, et äitähh, ma ei soovi seda , sellist toiduabi. Toiduabi
      vastuvõtmine ei ole kohustuslik.

      • Avatar
        Vasta Triin 16. detsember 2015 at 18:14

        Kas see tähendab siis seda, et vabatahtlikel on lausa õigus krabada kõike kokku, mida nad heaks arvavad ja viivad veel
        tuttavatele ka. Aga ema, kellel on mitu last ja kuna tema vabatahtlik ei olnud siis tal on õigus saada ainult hallitanud saia?
        Kui asjad käivad ausat viisi siis ei oleks ka mingit hukka mõistmist.

        • Avatar
          Vasta Mari 19. detsember 2015 at 10:45

          Aga sellel vabatahtlikul on äkki ka mitu last, mees surnud ja tööd pole????? Saate ükskord aru, et me ei ela helges
          kommunismis!!

  • Avatar
    Vasta Lonni 16. detsember 2015 at 13:21

    Mina just tegin 10-eurose püsiannetuse igakuise toidupangale… võtan selle maha. Seakari!

  • Avatar
    Vasta Annika 16. detsember 2015 at 13:21

    Mul ei ole sõnu ! Minul ei ole toidupangaga muud kokkupuudet, kui et IGA kord kui need toidukogumispäevad on, lähen
    spetsiaalselt teise poodi, et sinna kärusse üks kena korvitäis süüa osta, sest minu kodupoes toitu ei koguta. Ja ma ei lähe seeõttu,
    et mul jubedad raha ülejäägid oleks, olen tudeng, pole mul midagi üle, aga olen ikka mõelnud, et alati tuleb aidata neid, kellel on
    veel raskem. Ja nüüd…pole mul lihtsalt sõnu. Mina hoian oma toidukorvi pealt kokku, et keegi saaks lihtsalt ahnusest minu
    annetatud kraami kodus nosida ja mõelda, et lollidelt tulebki raha ära võtta ?

    • Avatar
      Vasta toidupankur 16. detsember 2015 at 22:35

      Annika, Sina ju oled teinud ilusa teo, sinu süda on õigel kohal! Kogu maailma eest ei ole võimalik vastutada.

  • Avatar
    Vasta KARDO TREIMANN 16. detsember 2015 at 13:21

    Siin pole muud teha, kui peame leidma enda keskelt ühe vabatahtliku kes hakkab kõiki toidupankasid ja seal töötavaid
    mahhinaariaid tanki panema 😀

  • Avatar
    Vasta ML 16. detsember 2015 at 13:20

    Nii kurb lugeda 🙁 ise olen ikka alati kogumiste ajal nendesse korvidesse midagi pannud (kuivained, hommikuhelbed, purgitoidud)
    ja eelmisel aastal nt ostsin selle suure küpsisekarbi kvaliteetküpsistega, müüakse ka sel aastal jälle (maksis mingi 12eur vist),
    lootsin, et mõne pere lapsed saavad midagi head lauale jõuluks, aga nüüd kahtlustan, et see karp tõenäoliselt rändas hoopis teises
    suunas 🙁 enam ma sinna ei anneta, otsin parem ise kellegi, keda otse aidata, siis väheamlt asi kindel.
    Karma is a bitch- küll need inimesed, kes hädasolijaid julmalt ära kasutavad, ka oma palga ükskord saavad.

  • Avatar
    Vasta MM 16. detsember 2015 at 13:17

    Mallukas, palun ärgita (või tõesti
    pane ise suure kella külge) nt Delfit
    (endise töötajana peaksid sa ju
    nendega hästi läbi saama ja vast
    usaldus eksisteerib ka ning teavad,
    et sa päris niisama trummi ei tao)
    seda lugu üles võtma. Annetasin ise
    see nädalavahetus terve suure
    kärutäie toitu, arvates, et see läheb
    neile, kes TÕESTI seda vajavad ning
    minusuguseid oli seal küll ja veel,
    kes ainult annetamiseks asju
    ostsidki. Mina POLE NÕUS sellega, et
    minu raha eest ja sooviga toetada
    lapsi ja täiskasvanuid, kes ei saagi
    tavaliselt päeva jooksul kõhtu täis,
    toidetakse VABATAHTLIKKE (kes ei
    peaks üldse saama midagi vastu,
    ausalt, miks on neil õigus sealt
    üldse midagi valida ja saada?!) ning
    lastakse neil seal veel oma
    tuttavatele-sõpradele asju ära
    kärutada. Mind ei huvita see jutt,
    mida nad tavaliselt vastavad, kuidas
    töötajatele on ära jagatud kiiresti
    riknevat kaupa, sest nüüd on neil ka
    JAHUTUSEGA transpordivõimalused –
    seega on need inimesed lihtsalt AHNED
    ning taaskord jäävad abist ilma need,
    kes seda kõige rohkem vajavad.
    Usun, et kui sina selle suure kella
    külge paned, siis ei julge ka suur
    meedia seda tähelepanuta jätta. Jõudu!

  • Avatar
    Vasta :) 16. detsember 2015 at 13:16

    Aga sa saad keegi oma tuttavatest sinna
    vabatahtlikuks? Sind teavad ju juba kõik aga mitte
    kõiki sinu tuttavaid ?

    • Avatar
      Vasta toidupankur 16. detsember 2015 at 22:39

      Kuhu sinna? Ikka nii anonüümsed.

  • Avatar
    Vasta Piia 16. detsember 2015 at 13:15

    Jah üsna kurb lugeda aga egas inimeste ahnusel pole
    piire ?Aru ma ei saa ainult sellest miks peab üldse
    abivajajaid toetama läbi mingi organisatsiooni?Miks
    mitte teha ise oma silma järgi pakk ning viia see ise
    abivajajani?Ei ole ju raske natukene uurida kes vajab
    abi,panna kokku pakk ja viia kohale.See siiras rõõm
    mis kajastub laste nägudest on seda kõike väärt ?
    Ning siis on vähemalt kindel et kogu kraam jõuab
    abivajajani ja on värske ☺

    • Avatar
      Vasta astrid 16. detsember 2015 at 13:25

      Täpselt ! Vägagi nõus.
      Ei ole kunagi annetanud sellisel moel midagi…just nimelt sellistel põhjustel, nagu siit eestpoolt lugeda võib !

  • Avatar
    Vasta kk 16. detsember 2015 at 13:06

    Minul on kogemus aastate tagant kui juhtusin ühte bussi mingi töökorraldajaga Toidupangast. Kogu see 2,5 h pikkuse tee jooksul
    Tallinnast Tartusse, ajas meesterahvas telefonis juttu oma sugulaste ja tuttavatega ning väga julgelt üle bussi soovitas
    Toidupnagast läbi käia, sest olla saabunud head kraami. Istusin ja lihtsalt tundus, et olen nagu unenäos. Kahjuks ei olnud tol ajal
    veel salvestavaid telefone, et midagi jäädvustada aga endale jäi nii paha maik sellest korrast suhu, et siiani ei toeta seda
    ettevõtmist. Pigem annan ise mõnele abivajajale otse paki üle.

    • Avatar
      Vasta Valge Kass 17. detsember 2015 at 14:29

      Salvestavad telefonid on juba alates ajast, mil veel nutikaid ei olnud. Nii et ära aja jama.