SÖÖK SPORDIJUTUD

kalorid-toitumine-trenn

17. veebruar 2016

Naljakas mõelda, et ma olen selle tervisliku eluviisi peal olnud juba 18 päeva. Üheti võttes, ega see just kaua ei ole, aga ma võin öelda, et ma olen praeguseks oma toitumisega juba täiesti ära harjunud ja trenni tahan ka teha. Need kaks on loomulikult omavahel ühendatud, sest nagu kõik teavad, siis mida rohkem kaloreid põletad, seda rohkem võid neid endale ka lubada.

Ma proovisin jälle korraks Orgu kava, aga pean ütlema, et see ei ole minule. Ma usun, et iga inimene, kes mõtleb, et nüüd hakkan ma tervislikult toituma, siis tahab ta midagi, mis teda aitaks. Nõnda lootsin ka mina, et kui mul on konkreetne kava ees, et siis saan ma kenasti selle järgi toituda ja rahumeeli kilosid langetada. Paraku on nii, et mulle lihtsalt ei sobi selline “kavatamine” ja lisaks ei viitsi ma ka midagi kaaluda, kuigi köögikaaluke on täitsa olemas.

Seega toitun ma praegu puhtalt loogika järgi. Hommikusöögiks enamasti munad erinevas vormis. Näiteks praetuna, keedetuna, omletina või pošeerituna. Kaks muna, natukene tomatit, hapukurki ja hapukapsast, suur tass rohelist piparmünditeed ja kõht püsib kenasti täis. Vabalt võib kasutada ka näiteks viilukest leiba ja teha endale üks võimas võileib. Ühes leivaviilus on natukene alla 100 kalori. Kui sa mõtled, et päevas on sul kasutada umbes 1500, siis see 100kalorit ei ole tõesti midagi hullu.

Lõunaks-õhtuks, neid valikuid on ju tohutult. Kana, salatid, supid, kala. Vaata ise, mis kokku keerata viitsid nendest. Sealiha ma ka hetkel väldin praena. Peekonina ikka söön.

Üritan vältida võimalikult palju saialisi, komme, magusaid jooke (täna ostsin endale ühe coca 0, kuigi seal sees on pea null kalorit, siis on seal ikkagi kehvad magusaasendajad, mistõttu pole see üldsegi tervislik ja ei tohikski palju endale lubada. Aga no korra 18 päeva jooksul ma arvasin, et vast ikka võib). Veel olen ma teinud otsuse hoida mõnda aega eemale alkoholist. Hea on see sindrinahk küll, aga miks kurat temas nii palju kaloreid olema peab :D? Klaasis punases umbes 100, aga kes see vaid ühe klaasiga piirduda tahaks? Ja valges mingi 80, aga vot ma olen punase naine, what can I do. Seega ma ei lase endale seda “vere maitset suhu” ja ei narri ennast natsa aega selle ühe klaasiga.

Üldse ei taha ma midagi endale 100% keelata, sest minevikus ma just seda viga tegin. Üsna kiiresti murdusin iga kord ja mõtlesin, et ah, vahet pole – kui juba nt sõin kommi, siis suva, söön terve paki ära, sest vahet ju enam pole. Ja siis kadus ka mott trenni minna, sest ah, nagunii keerasin juba toitumise pekki, miks siis ka trenniga jätkata.

Loomulikult on see lihtsalt üks kaval enesepetmis viis keerulisem eluviis lõpetada ja minna tagasi vanale rajale, aga päriselt, nüüd ma näen seda, et kui ma ei piitsuta ennast ja luban endale mõnikord ühe-kaks kommikest (hommikuti!), siis ei tekigi seda tunnet, et oh, sööks kõik ära, sest ma ju tean, et kui ma tahan, võin ma homme hommikul veel paar tükki süüa, kui isu on. Ja no selle ühe öö ma võin ju vahepeal oodata. Seega ei tekigi seda “apppiiii, ma niii tahan, aga ei tohi!”.

Näiteks vedeleb mul live-chatist saadik suuuur kausitäis skittelseid ja mul ei ole mingit isu neid süüa. Küll on aga mul isu keefirit juua ja seda ma lasen lausa mõnuga.

Mis veel täiega indu juurde andnud on, on tulemused. Osad teist ehk nägid instas mu praegust pilti, aga vot seda, mis ma 31.01 tegin, seda ma veel terve ilmaga jagada ei julge. Eks näis, kas teen seda 31.02, või hoopistükkis siis, kui #mallukagavormi täitsa läbi on. Ühest küljest erinevust on näha ja tahaks teisi ju motiveerida juba praegu, aga ma täiega kardan, et raudselt edaspidi nii kergelt see asi ei lähe ja kui ma praegu oma enne-pärast pildi letti laon, siis võistluse lõpus poleks enam midagi uut näidata 😀 Aga noh, eks näis, mis ma teen. Aega on ka veel.

15-02-3929573

Ma saan aru, et tavaliselt inimesed selliste kehadega just uhkeid selfisid ei tee, aga ma endale motivatsiooniks aeg-ajalt ikka klõpsutan neid. Ärge teie ka häbenege – kui olete võtnud nõuks teha üks hea otsus ja teha natukene trenni ja teha toitumisel paremaid valikuid, siis tehke endast kohe alguses üks mõnus selfar. Vahet pole, et suure tõenäosusega te ei taha seda näha, mina enda esimest selfit nähest tahtsin ketti panna, et ma ennast nii käest olen lasknud. Aga kui seda esimest pilti ei tee, siis on raske ka ise tulemust näha, sest ennast vahid sa ju iga päev ja nõnda võid sa sootuks maha magada, kuidas su keha muudki rohkem vormi läheb.

Ma soovitan ennast ka mitte kaaluda. Mul on lausa naljakas lugeda, et apppi, ma eile, kui ma ei söönud midagi “halba, olin X kilo ja täna X+2 sest ma sõin seda teist ja kolmandat. Esiteks ei ole tarvis ennast ju iga päev kaaluda, sest kaal kõigubki! Teiseks see päris nii ka pole, et ma söön täna ühe saia sisse ja 20 min hiljem see kohe kajastub mu kaalul. Eks ole ju nii. Seega visake see paganama kaal nurka, sest see viib suurema tõenäosusega motivatsiooni üldse minema. Mina näiteks otsustasin, et järgmine kord kaalun ma ennast veebruari lõpus, sest noh, siis on kuu sellest, kui ma alustasin “imelise” kaalunumbri – 68.9 kilo pealt. Enamasti ei lange see kuradi kaal üldse nii ruttu ja regulaarselt kui inimene seda sooviks ja tekib sama asi: “Ah, ma ei võta üldse alla, midagi ei aita, vahet pole, ma ei tahagi enam!”.

Mis veel…Mind on aidanud natukene ka see, et ma nüüd mingite asjade kalorsust tean. Enne ma ei teadnud vist MITTE MILLEGI kaloreid, aga ega mind ei huvitanud väga ka. Kui kedagi teie sest huvitab, siis toon mõned näited:

  • õun – 72 kalorit
  • banaan – 100 kalorit
  • üks pooleliitrine õlu – 150 kalorit
  • porgand – 50 kalorit
  • 1 šokolaaditükkidega küpsis – 60 kalorit
  • muna – 100 kalorit
  • supilusikas ketšupit – 15 kalorit
  • 30 grammi pähklisegu – 168 kalorit
  • üks ahjukartul – 160 kalorit
  • keskmine küpsetatud kanarind – 140 kalorit

Võrdluseks siis natukene junkfoodi ka:

Mind igatahes paneb see mõtlema küll, et kas mul tõesti on vaja süüa ära hunnik jama, kui ma saaks selle asemel süüa midagi tervislikku, mis ei võrdu ju üldse mingi suvaline salatimalts. Mõnus krõbe kanafilee salatil, kõrvitsaseemnete ja peekoniga kõrvitsapüreesupp, lillkapsapõhjal pitsa, maguskartuli “friikad”. Need on kõik toitvad, kuid samas tervislikud. Ja kui peale jama söömist tundsin ma ennast alati halvasti, siis peale korralikku toitu tunnen ma uhkust. Mis siis, et see peaks ju tavaline olema, aga ma olen uhke küll, et ma teen paremaid valikuid. Sest minu paremad valikud tähendab ka seda, et minu pere sööb paremini ja nõnda on ka minu Kardokene tervem ja Mari saab head eeskuju.

Ja kõige lõpuks ma ju pean kiitma ja tänama Spartat ja eriti Janikat, et ta vastab igale mu küsimusele, annab mulle alati head nõu, koostab mulle kasulikke kavasid ja annab alati nõu ja jõuga abi, kui ma millestki aru ei saa. Nii palju ju on seal trenni ja toitumismaailmas erinevaid “fakte” ja arvamusi ja väiteid, mille seast on raske aru saada, et mis see tõde siis on. Muuseas, Janika aitab ka Paljast Porgandit, kelle esimese kuu tulemused on…out of this world! Mul jääb üle ainult unistada, et mina kunagi selline olla saaks, aga niikaua pean mina (ja Janika) tegelema minu pekkide ja jõuetusega, nagu algajatele kohane 😀

Lõpetuseks siis see, et kindlasti on ka teil küsimusi toitumise ja trenni kohta. Janika on lahkelt nõus neile vastama! Seega kui sul on midagi teada vaja, siis jäta oma küsimus siia kommentaari alla ja uuel nädalal ilmub postitus kõikide vastustega :)! Kellel midagi küsida pole, siis lobisege niisama kaasa :)!

Loe ka neid postitusi!

56 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Anu 22. veebruar 2016 at 16:03

    Kumba on olulisem jälgida-toidus sisaduvaid kloreid
    või rasvagramme?

  • Avatar
    Vasta L 20. veebruar 2016 at 19:02

    Ma sooviks treenerilt Janikalt küsida:
    1. Millist treeningviisi eelistada
    jõusaalis – ühel treeningul korraga
    kõikidele lihasgruppidele või
    erinevad lihasgrupid erinevatel päevadel?
    2. Kui treening (käin jõusaalis)
    venib hilisesse õhtusse ja
    kojujõudmine on ca 21-21.30 ajal ning
    selleks, et keha korralikult trennist
    taastuks, lähen magama enamasti
    22.30-23 vahemikus, siis kuidas
    tuleks treeningu järgselt toituda ja
    mida süüa? Minu teada ei soovitata
    2-1,5h enne magama minekut süüa.
    3. Mida arvata kehatüübil põhinevast
    treeningust? Nt pirni-kujulisele
    kehatüübile soovitatakse rõhk asetada
    ülakeha treeningule ning alakehale
    sobivat rohkem aeroobsed tegevused,
    nt jooksmine, kõndimine, ujumine.
    Kuidas saavutada keha proportsioon,
    samas lihaste toonust kasvatades ja
    rasvamassi vähendades?
    4. Milliseid toiduaineid tuleks
    eelistada vahepalaks/ooteks, mis jääb
    1,5-2h enne treeningut?
    5. Kuidas jälgida, et toidukordade
    vajalik rasvasisaldus oleks tagatud?
    6. Kas selleks, et lihaste tonaalsus
    saavutada, tuleb rohkem valku
    tarbida? Kas see võib põhjustada ka
    kaalutõusu?

  • Avatar
    Vasta Ele 18. veebruar 2016 at 21:27

    Aga kuidas võimalikult soodsalt tervislukult toituda, et need kel
    rahaliselt eriti võimalusi pole saaks ikka ka head ja paremat 🙂

  • Avatar
    Vasta M 18. veebruar 2016 at 19:43

    Appi, ma ei saa aru, miks te ennast nende
    kalorite lugemisega piinate ja miks
    kaalulangetajad juba aru ei saa, et high carb
    vegan diet on kõige keha- ja isudesõbralikum
    toitumisviis. Söö nii palju puuvju, kartuleid,
    riisi, pastat kui tahad, süsivesikud ei muutu
    rasvaks ja ei hakka ümber kõhu ladestuma.
    Aga ok, eks see polegi kõigile, ju siis rasvast
    nõretavad söögid kaaluvad üle:)

    Üks küsimus on küll – kuidas on peekon
    tervislik toit? Ma kohe ausalt tahaks teada.
    See on ju iseenesest juba niivõrd rasvane,
    lisaks veel pekk.. seda tahaks tõesti teada.

    • Avatar
      Vasta lilllll 19. veebruar 2016 at 12:35

      Aamen!!!! Sama asi mida ma kogu aeg
      mõtlen… miks lihtsalt kõik vegan pole?? 😀

      • Avatar
        Vasta HM 19. veebruar 2016 at 14:41

        Mul isiklikult ei ole vegani elustiili vastu mitte kõige vähimatki (vähemalt mitte senikaua kuni keegi ei tule mulle söögi alla ja
        söögi peale rääkima, et see on kõige õigem toitumine maailmas ja kõik muu on kurjast). Inimesed on erinevad. Kui Sulle miski
        sobib, ei tähenda see automaatselt, et see kellelegi teisele sobib. Kui Sind ajab mingi toit öökima, siis ei tähenda see, et kõiki
        teisi peaks see samuti öökima ajama. Paduusklik vegan võib ju öelda, et see on mõttes kinni ja igaüks võib lihast,
        piimatoodetest jm loobuda, kui vaid tahab – loomulikult saab inimene sellega hakkama, kui ta oma tahtejõudu piisavalt
        rakendab ja prioriteete ümber hindab, AGA siinkohal tekib teine küsimus…. kas see on alati vajalik? Pidagem silmas seda, et
        on inimesi, kes v a j a v a d oma menüüsse loomset&rasvasemat toitu, sest on kroonilisi haiguseid, mis ainult taimetoitu
        süües ägenevad. Nii lihtsalt on. Rohkem tolerantsust ja mõistmist! 🙂

    • Avatar
      Vasta Janika 20. veebruar 2016 at 12:35

      Misasssja? Et kui ma päevast päeva mugin
      omale riisi, kartulit, makarone jms muid
      süsivesikuid sisse siis võtan alla või? Sa väidad
      siis, et just liha on see, mis inimesi paksuks
      teeb? Sellist asja kuulen kyll esimest korda

      • Avatar
        Vasta M 20. veebruar 2016 at 14:10

        Jah, Jaanika, just seda ma väidan. Do
        your research. Piimatooted ja muud
        loomsed toidud teevad paksuks,
        süsivesikud ei tee. Siinkohal tuleks ikkagi
        rõhutada, naturaalseid süsivesikuid,
        mitte komme ja töödeldud toitu. Vaata
        ka youtubest Freelee’d, minu silmaklapid
        see igaljuhul avas. Mõtle ise, kumb teeb
        kaalule head ja kumb halba – kas
        taldrikutäis rasvast peekonit ja
        kolesteroolirikast muna, või suur smuuti
        värskete, suhkrurohkete puuviljadega,
        mis rakkudele energiat annavad?

        HM’le, ma polegi väitnud, et viimne kui
        üks inimene peaks homnepäev veganiks
        hakkama, lihtsalt see postitus ja
        kommentaarid kalorite lugemise kohta
        sundisid mind ütlema, et on olemas viis,
        mis on palju tervislikum, palju
        isudesõbralikum ja kaalu alandamiseks
        tõhusam. Aga samas ma ei usu, et
        kellelegi need tööstuslikud, hormoone
        täis topitud liha-ja piimatooted kellegi
        tervist tohutult hoiavad.

        • Avatar
          Vasta Janika 21. veebruar 2016 at 00:11

          Minu jaoks tõesti väga uus ja huvitav info, kas tõesti-tõesti võin ma süüüa niiiii palju pastat kui
          ise tahan ja ma e EI VÕTA juurde???? (see mu lemmmik) Mulle see asi hakkab juba meeldima..
          AGA

          kust kohast saan siis kätte valgud ja vitamiinid, mida keha vajab?? AINULT süsivesikute
          söömisega on pidev nälg ja väga nigel olla..

        • Avatar
          Vasta B. 22. veebruar 2016 at 13:03

          Veidi hilja küll aga igasugu “silmaklappe
          avavate” suvaliste youtube materjalide
          asemel tutvu inimkeha metabolismi
          põhitõdedega. Süsivesikuid kasutatakse
          peamiselt energia saamikseks, aju kasutab
          näiteks ainult glükoosi. Lipiide on aga vaja
          näiteks membraanide ehituselementidena,
          organismi energiavarudeks(~30% on
          triglütseriididena), mitmed hormoonid ja
          sekundaarsed ülekandeained on rasvhapete
          baasil sünteesitavad, samuti on lipiide vaja
          selleks, et rasvlahustuvad vitamiini kehas
          imenduksid. Jutt sellest, et peekoni söömine
          sind paksuks teeb on hülgemöla, jätame siin
          ekstreemsused kõrvale ja arvestame, et
          inimene sööb mõistlikus koguses seda, mitte
          ei aja iga päev seda kilode kaupa sisse omale.
          Liigsed süsivesikud on need, mis tekitavad
          metaboolse rasvumise. Organism on
          niimoodi üles ehitatud, et süsivesikuid ei
          läheks grammigi raisku. Asi polegi niivõrd
          selles mida tohib ja ei tohi, vaid millistes
          proportsioonides erinevaid toitaineid
          tarvitada. Süsivesikud peaksid moodustama
          max 60% päevasest energiast, see ei
          tähendab seda, et tuleks tarvitada
          toiduaineid, mis sisaldavad tärklist, erinevaid
          puuviljasuhkruid, siia kuulub ka piimasuhkur
          laktoos jne. Loomnetoit on peamiselt heaks
          valguallikaks, rääkigu taimetoitlased mida
          iganes, loomsed valgud on enamasti
          täisväärtuslikud(ehk sisaldavad kõiki
          asendamatuid aminohappeid kehale vajalikes
          vahekordades) ja taimsed valgud peamiselt
          väheväärtuslikud. Lipiide on samuti vaja,
          muna võib ju palju kolesterooli sisaldada,
          võrreldes seda aga kogustega, mida meie
          keha igapäevasel nii või naa toodab, on see
          suhteliselt tühine. Oluline on, et lipiidide
          allikad oleksid adekvaatselt valitud, näiteks
          erinevad töötlemata õlid, kalad.
          Ma ei väida ka, et veganlus jms oleks
          totaalselt vale, lihtsalt mingit oma välja
          mõeldud tõdesid inimestele ajama hakata on
          kah natuke liiast. Samuti peab märkima, et
          taimetoitluse puhul peab olema toitumine
          tõsiselt läbi mõeldud ja planeeritud, kõik
          sellega hakkama ei saa ja tekitavad lõpuks
          omale rohkem kahju kui kasu. Sellepärast ei
          olegi mõistlik iga suvalist artiklit ja videot tõe
          pähe võtta. Maailmas on palju asjalikke
          õpikuid selle kohta, kuidas organism toimib,
          mida, millal ja mis kujul vajab. Ega seda asjata
          ülikoolis ei õpetata. Lugege parem
          meditsiinilise biokeemia ja metabolismi
          õpikuid, tehke selgeks miks, kust ja milleks ja
          selgubki tõsiasi, et paksuks teeb see, kui sa ei
          oska end tasakaalukalt ja õigesti toita, mitte
          see, kui sa vahel peekonit sööd.

  • Avatar
    Vasta Karin 18. veebruar 2016 at 16:32

    Hei! Kui pikk sa oled, kui küsida tohib? 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. veebruar 2016 at 17:28

      168cm 🙂

  • Avatar
    Vasta keegi ikka 18. veebruar 2016 at 11:31

    Milline siis on ikkagi kõige õigem kaalualandustempo? Mida teha, kui peaks tekkima platoo ja kaal ei
    lange? Kas leib on pigem ok toit või tasub sellest hoiduda? Mis saab, kui ma oma kaloreid täis ei söö?

  • Avatar
    Vasta anu 18. veebruar 2016 at 10:51

    Ma lugesin kuskilt, et selle asemel, et kaloreid jälgida, tuleks hoopis jälgida toidus olevaid rasvakoguseid. Kasutan äppi, kuhu saan
    sisestada kõik päevased toitud ning seeläbi jälgida, et eesmärgiks seatud päevast kalorikogust ei ületaks. Iga päev jään kaloritega
    soovitatud piiridesse, aga rasvade kogus on alati suurem, kui soovitatud. Mida ma siis ikkagi jälgima peaks? Kaloreid või rasvu?

  • Avatar
    Vasta Piret 18. veebruar 2016 at 08:53

    Ma sooviks teada, et kui mulle hullult maitseb leib (leiburi ruks vormileib), et kas see on ok kui ma hommikuti söön umbes kaks
    leiba? üldiselt panen peale avokaadot või lõhe vms ja söön ka juurde alati mingi puuvilja. Putru söön ka vahest, aga no mis teha
    kui avokaado leivad nii head on:D
    Ja teine küsimus, et kuidas saada kuuajaga käed nii vormi, et ma jõuaks õiges tehnikas vabalt 30 kätekõverdust ära teha?
    Hetkel jõuan umbes 10-12 ja seda kindlasti varvastel mitte toenglamangus. Lihtsalt tehagi igapäev üks rohkem? Või tuleks
    teha muid harjutusi ka kätele? Käin ka korra nädalas BodyPumpis.
    Ja kolmas küsimus, et kui ma ostan ühekordse personaaltreeningu, siis kas mulle tehakse kohe ka jõusaali ja toitumiskava?
    hetkel räägin küll Myfitnessi klubist, aga ehk tead 🙂
    Go Mallu ja tänks, et nii cooli postituse tegid 😉

  • Avatar
    Vasta Merle 18. veebruar 2016 at 08:50

    Minu meelest väga asjalik ja motiveeriv postitus.
    Vajan ise ka kindlasti just nõu ja abi toitumise ja
    jõusaali osas.
    Minu küsimus oleks kohvi kohta- kas pigem eelistada
    kohvi või teed, nt hommikusöögi kõrvale?
    Ise olen hädas oma kõhupekiga, hirmsasti kohe,
    agaolen kuulnud et seda saab juba vähendada ka
    toitumisega. Kas see on üldiselt tervisliku toitumise all
    või tuleks eriti midagi vältida või just rohkem süüa?
    Ja üks veel- kui olen trenniga alles alustamas, ning
    füüsiline pole just kõige parem, siis kas tuleks alustada
    nt kolm korda nädalas trenniga või võiks ka kohe kuus
    korda käiakui jaksu on?

  • Avatar
    Vasta K 17. veebruar 2016 at 23:57

    Lugu selline, et kuna ma olen juba üsna kõhn (50-51.5
    kg) ning sealjuures 163 cm, siis alla võtta ma kindlasti
    ei tahaks. Hakkasin veebruarist tegema 3x nädalas
    jõutreeningut + 3x LISS (ehk siis Kayla kava). Soovin,
    et lihased tuleksid rohkem välja ja üldfüüsis oleks
    parem. Kuidas ennetada kaalu langemist? Kui
    eesmärgiks on see, et lihased oleks paremini
    nähtavad, kas peaksin ka jooma nt proteiinijooke? Kui
    jah, siis milliseid (olen lugenud, et whey protein pole
    soovitatav)?

  • Avatar
    Vasta ... 17. veebruar 2016 at 23:55

    Mul kehakaaluga probleeme pole, BMI 18,7, aga jalgadel on tselluliit ja kõht on paks. Kas ainult toitumisega saab seda muuta?
    Kas olemasolev tselluliit kaob ära ainult toitumist muutes? Kusjuures toitumine kõige hullem polegi, natuke magusaga võibolla
    liialdan ja valget jahu saaks ka vähemaks võtta, aga muus osas peaks täitsa ok olema. Spordiklubis käimiseks tõesti pole aega.

  • Avatar
    Vasta Kerli* 17. veebruar 2016 at 23:26

    😀 vaatasin su soojendusvideot ja sõin samal ajal KitKat Chunkyt ja mõtlesin, et tahaks kaaa jälle sale olla 😀 aga sõin ikkagi
    lõpuni selle soksi. 40gr on 211kcal!

  • Avatar
    Vasta Kaisa 17. veebruar 2016 at 22:19

    Muidu imetore postitus ja nii palju motti. Tänks! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaisa 17. veebruar 2016 at 22:19

    Kui maksan igakuiselt Spartaa liikmemaksu ja käin
    rühmatrennis paar korda nädalas aga nt ei oska hästi
    jõusaalis midagi teha, kas siis pean kindlasti kava
    tellima ja maksma või saaksin ka niisama abi?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2016 at 22:22

      Kaisa, tule minuga lihtsalt teinekord jõukasse, võin oma kava näidata 🙂

  • Avatar
    Vasta Carmen 17. veebruar 2016 at 22:13

    Mul on Janikale paar küsimust: 1) Kui palju on omavahel seotud söömine ja joomine? St et ma olen lugenud, et juua tuleks alati
    pärast söömist ja kohvi/teed võiks üldse tarbida tund aega enne/pärast söömist. Kui tõsi see tegelikult on?
    2)Kas kaalu langus sõltub ka trennistiilist? Ma pole üldse jõusaali inimene, aga samas teen iga päev vähemalt tund aega tantsulist
    trenni, kuid erilisi tulemusi nagu pole. Kas ma peaks rohkem siis jõusaalis või rühmatreeningutes käima?

    • Avatar
      Vasta Katrina 19. veebruar 2016 at 22:46

      Juua võiks pool tundi enne või pärast söömist. Ka hommikukohvi/tee. Aga pool tundi enne hommikusööki on soovitav juua
      klaas toasooja vett, et magu tööle hakkaks. Üheks toidukorraks kasuta mitte üle kahe erineva toiduainegrupi. Näiteks kana
      ja kartul või kartul ja värske salat või kana ja värske salat, mitte kõik kolm! Päeva jooksul on vaja tarbida 1,5-2 liitrit
      vedelikku (vett, taimeteed). Ja su ülearused kilod vudivad minema ilma igasuguse trennita.

  • Avatar
    Vasta Põmm 17. veebruar 2016 at 22:01

    Ma olen vahel mõelnud, et kui ma tahaks rämpsu süüa, siis teen nii, et asendan rämpsu korraliku toiduga üheks söögikorraks. No
    näiteks, selle asemel, et õhtust süüa, ma võtan siis nii palju präänikuid, et oleks sama kalorsus, mis muidu õhtusöögis oleks.
    Näiteks kui õhtuks oli 300kcal söök, siis söön 300kcal eest hoopis neid paganama präänikuid ja muud midagi. Ma saan aru, et see
    ei anna mulle midagi, tervislikum oleks korralik toit, kuid siis oleks hoopis nii, et söön korraliku toidu PLUSS präänikud ja oleks ju
    seis hullem? Mida Janika sellest arvaks? Kas pigem asendada või pigem topelt süüa`?

  • Avatar
    Vasta Mari 17. veebruar 2016 at 21:38

    Igal pool räägitakse kuidas kaalus alla võtta,aga minul
    on vastupidine mure. Nimelt ma sooviks juurde
    võtta,aga geenides juba see kõhnus. Kas on
    mingisugust toidulisandit mida ma võiks kasutada? Või
    aitaks mind hoopis massilisaja?

    • Avatar
      Vasta Ketu 18. veebruar 2016 at 11:30

      +1
      Olen ka see allapoole normi kaaluga.
      Söön kõike siis kui tahan ja kaalu ei
      tule, oh kui hea, eks ole. 😀 Julgen
      väita, et meiesugustel on kaalu
      juurde raskem saada, kui kaalukamatel
      alla saada. Sest seda kaalu lihtsalt
      ei tule.
      Ja ega ise aru ei saagi, et kõhn
      oled, aga kui teised tulevad juurde
      ahastuses “Oh isssand, kui peeeenike
      sa oled, ma näen sust läbi..”, siis
      ajab põlema küll. Ma ei lähe
      kaalukamate juurde, et “oh isssand,
      kui paks sa oled, kuidas sa saad nii
      elada”. 😀
      Samas see alakaalulisus ei ole
      tervisele halvasti mõjunud (mainin
      ära ka, et 46kg/169cm- ideaal oleks
      ~53), aga jõudu on vähe.
      Teoreetiliselt ma tean, et süüa
      tuleks umbes 5-6 korda päevas (koos
      vahepaladega), aga ma lihtsalt ei
      jaksa nii palju. Teoreetiliselt ma
      tean, et trenni tegemine tekitaks ka
      isu ja selleks, et mitte kaalust alla
      saada, peaksingi tegema
      jõutreeningut, mitte aktiivset trenni.
      Kui kaalust alla võttes on rõhk
      rohkem tahtejõul (kui tahan ei söö,
      kui tahan, siis söön), siis juurde
      võtta üritadest on puhas võimekus
      (kui tahan süüa, aga ei mahu, no siis
      ikka ei mahuta seda sisse ka kuidagi-
      eks ta ole pikaaegne harjutamise asi)
      Oma eelnevatest seisukohtadest
      tulenevalt sooviksingi teada, et mida
      Teie oskate soovitada või öelda
      alakaalulistele, kes juurde tahaksid
      võtta. Kuidas toituda (millele rõhku
      pöörata), kuidas ja millist trenni
      teha. Kas aitaksid mingid
      toidulisandid (või üldsegi trenni
      juurde mingid proteiinijoogid või mis
      iganes- olen nendest teadmistest
      kaugeks jäänud). Arvetades sellega,
      et ei taha kindlasti endast
      kulturisti joontega naisterahavast
      teha, vaid olla norm kaalus ilusa,
      vormika kehaga.
      Aitäh. 🙂

  • Avatar
    Vasta Liina 17. veebruar 2016 at 21:33

    Tahaks teada kuidas ma saan ennetada kaela
    nihestamist trenni käigus? Nihestasin täna aeroobikas
    kohe tunni alguses kaela ära ja nüüd vist enne järgmist
    nädalat treenida ei saa 🙁

  • Avatar
    Vasta Rasedus 17. veebruar 2016 at 21:32

    Mul oleks selline küsimus Jaanikale, et mida arvata
    valgujookide tarbimisest raseduse ajal? Üritan
    enamasti tervislikke toitumise valikuid teha ning
    trenni teen 4-5 korda nädalas, neist 2-3x rahulik
    kulgemine ja 2x tugevam trenn (kooskõlastatud kõik
    ühe adekvaatse personaaltreeneriga) ning sellistel
    tugevama trenni päevadel tundub sageli, et ma võiks
    kogu maailma söögi nahka pista. Kas oleks ok sellistel
    päevadel nö lisatoidukord valgujoogi näol tarbida?
    Olen lugenud vastakaid arvamusi valgujookide
    tarbimise kohta raseduse ajal.

  • Avatar
    Vasta K 17. veebruar 2016 at 21:31

    Tubli oled, Mallu! Mina võtsin end Jaanuari lõpus kätte, jõudsin juba sellisesse väga ümarikku punkti ja mõtlesin, et aitab kah 😀
    Samamoodi keeldun end kaalumast ja motiveerin end ise. Iga päev tantsin 35-40 minutit, ei söö rämpsu ja kui ilmad ilusamaks
    lähevad hakkan rattaga tiire tegema. Pole jõusaali vajagi, ostsin eile tavalisest 2 numbrit väiksemad püksid ja niii ilusti läksid
    jalga, mul läks tuju heaks kohe 😀

  • Avatar
    Vasta c 17. veebruar 2016 at 20:58

    Ma ei taha endale üldse kaloritele mõelda, sest hakkan
    kohe ûle mõtlema. Ainuke toit mida olen kõvasti
    vãhendanud on magusad asjad, karastusjoogid,
    shokolaadid, jäätised jms. Vahel ikka luban, kuna ma ei
    taha et see oleks mingi ûhekordne dieet, vaid ma
    tahan et tekiks harjumus trenni teha ja mitte õgida
    rãmpsu nagu hull 😀

  • Avatar
    Vasta Kaisa 17. veebruar 2016 at 20:44

    Väga tubli! Tore, et suutsid ennast käsile võtta 🙂 Loodan seda ka ise, hetkel veel paisun ja kõik on pekkis :/

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2016 at 20:48

      Ausalt, ega see kättvõtmine pole sugugi nii raske 🙂

  • Avatar
    Vasta Helen 17. veebruar 2016 at 20:36

    Tahaks teada, et kui tekib magusaisu ja ei taha jõhralt kaloreid sisse süüa siis mida võtta. Millised need
    kõige madalama kalorsusega magusad asjad on ( ntx. müslibatoonid või midagi taolist) ???? 🙂

    • Avatar
      Vasta Katrina 19. veebruar 2016 at 22:24

      Võta tumedat shokolaadi või rosinaid

      • Avatar
        Vasta Kaycee 1. mai 2016 at 21:28

        I’ll try to put this to good use imdmeiately.

  • Avatar
    Vasta Paks.. 17. veebruar 2016 at 20:25

    Mul on kõht suurem kui sinul. ( olen rase vist) .Kaalun 71 tahaks just seda kõhtu peenemaks teha.
    Tahaks teada, mis aitab kõige efektiivsemalt ?

    • Avatar
      Vasta RK 17. veebruar 2016 at 20:55

      raseduse vastu aitab reeglina sünnitus, muu kõhtu peenemaks ei tee…

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 17. veebruar 2016 at 21:06

        😀

      • Avatar
        Vasta Paks.. 18. veebruar 2016 at 09:41

        Aga asi ongi selles, et ei ole rase.

  • Avatar
    Vasta Eve 17. veebruar 2016 at 20:25

    See kaalumise asi on küll väga tõsi. Ma tegin mõni aasta tagasi ühe treeneri kava järgi ja tema kavas oli, et peab kaaluma ja
    oma kaalu kirja panema 3 korda päevas. Ma andsin alla kahe nädala pärast. Masendav oli. Ma nüüd proovin 2 kuud suht
    sama moodi nagu Sina. Et ise vaatan mis söön ja olulist rõhku panen kogustele ja iga päev pean end liigutama ning tulemused
    on palju paremad. Olen juba 6,7 kilo alla võtnud ilma et iga päev miljon korda kaaluks. Muidugi mul on veel väga pikk maa
    minna oma normaalkaaluni aga usun et midagi tehes on tulemus kindlam tulema kui mitte midagi tehes.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2016 at 20:30

      Ma ostsin ka selle Buduaar Body päeviku ja no seal on ka iga päev see kaalulahter. Vot ei taha iga päev kaaluda!

  • Avatar
    Vasta meow 17. veebruar 2016 at 20:11

    Kuda need krõpsud ja šokolaadid seal pildil nii
    kalorivaesed on? 100g ja shoksi ikka üle 500kcal, need
    vist seal 30g ehk ühe portsjoni kalorid. Aga tubli oled,
    jätka samas vaimus 😉

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2016 at 20:13

      ma tegelt ausalt ei tea, otsisin netist pildi. aga ma võin teha sellist asja, et kui järgmine kord poodi lähen, siis teen selle kaloriskänneriga kõik üle ja vaatan, palju random toiduainetes on 😀

      • Avatar
        Vasta meow 17. veebruar 2016 at 20:15

        Ma olen suht inimkalorikalkulaator, tean
        üldjoontes kõigi asjade kalorsust (don’t ask) 😀 aga
        need seal pildil on küll suht väga panges, jep

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 17. veebruar 2016 at 20:21

          No aga kirjuta siis siia õiged kalorid ja ma muudan ära, jumala haud! 😀 aita siis nigga hädast välja!

          • Avatar
            meow 17. veebruar 2016 at 20:58

            No keskeltläbi on krõpsudes 100g kohta
            530 kcal ja šokolaadidega sama lugu.
            Juhtumisi on mul kodus ka purk Nutellat
            ja täpselt 546kcal 100g kohta. Ehk siis
            kõik see värk jääb 500-550 kcal vahele

    • Avatar
      Vasta H 18. veebruar 2016 at 15:21

      Minule tundub, et see on USA pilt (Cheddar & Sourcream’i ntks pole Eestis, aga USAs küll on) ja seal antaksegi kõik kalorid, mitte
      100g, vaid suvalise “portsjoni” järgi, mille tootja on määranud. Mäletan, et 1 portsjon krõpse oli umbes 10-15 kartulikrõpsu, mille
      kohta võib küll olla, et on 150 kcal. Tegelikult seal terves pakis tõesti ikka väga-väga palju rohkem.

  • Avatar
    Vasta Cat 17. veebruar 2016 at 20:05

    Ma siiis kysiks, kuidas saan ma sama kiirelt
    juurde kui Sina alla 🙂 ?!!

  • Avatar
    Vasta Kadri 17. veebruar 2016 at 20:05

    31.02 ei tulegi kunagi, pääsed sellest tüütust
    kaalumisest 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2016 at 20:09

      Sorri, muutsin ära 😀

  • Avatar
    Vasta in 17. veebruar 2016 at 20:05

    Kaalu võib ja nurka visata 😀
    Ma läksin hommikul jumala närvi, kuigi tegelt polnud
    põhjust, nimelt ma viimati kaalusin 61 kg, ja täna
    kaalusin 60,8 ja nh minu silm nägi 61,8 ja siis ma
    kaalusin sada korda nagu lolll, mõtlesin,et mille kuradi
    pealt ma peaaegu kilo olen juurde võtnud ja lõpuks
    sain aru,et aaaa ma tegelt hoopis alla võtnud 😀 vähe
    aga siiski 😀
    Ja kui ma päriselt olekski juurde võtnud siis oleks see
    ka mu tuju ja kõik ära rikkunud, niiet kaal tuleb peitu
    panna!!! 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2016 at 20:10

      Just nii 😀 kaotatud kaal annab küll motti, aga tõusev kaal (isegi kui see on vaid korraks) tekitab masendust 😀

  • Avatar
    Vasta Mariliis 17. veebruar 2016 at 20:01

    Mul on ikka teemaväline küsimus nende kahe imelise
    ilutoote kohta, millest 6.02 postituse kommentaaride
    all rääkisid. Millest jutt oli?
    Edu!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2016 at 20:03

      Oh juudas, okei, ma kohe kirjutan nendest! 😀

      • Avatar
        Vasta Mariliis 17. veebruar 2016 at 20:57

        Ole Sa tänatud! 🙂