Uncategorized

miks sa hambaarsti kardad?

15. juuli 2016

Ma vist peaksin minema selle küsimusega kuskile psühholoogi juurde, sest ma ei suuda endale selgeks teha, mis põhjusel ma hambaarsti kardan? Miks? Mitte kunagi ei ole ükski hambaarst mulle mäletamist mööda haiget teinud, mitte midagi halba pole minuga arsti juhtunud ka. Ma tean, et ühel tuttaval tüdrukul läks hambaarsti juures kogemata mingit hapet (?) näkku. Kui tema kardaks, ma saaks aru. Aga ta ka ei karda vist, sest tänu sellele apsule saab ta sealt kliinikust minu mäletamist mööda elu aeg tasuta hambaravi. Mis nii viga hapet näkku saada?

Ühesõnaga, mul on reaalselt olnud vaid enam-vähem head kogemused. Just nendega, kelle juures pikemalt käinud olen. Kunagi käisin emaga sama hambaarsti juures, kelle nime ma enam ei mäleta, aga ta õde kutsus mind alati jänkukeseks. Tegelt oli ta venelane ja ütles alati aksendiga: “zaiiitšik, nju mjs sa kjardad?” ja patsutas mind põsele. Ja no Gailist ma ei hakka rääkimagi, sest tänu temale ei pea ma enam mööda ilma ringi tsillima viltuste esihammastega, vaid võin julgelt naeratada. Kes uuemad lugejad on, siis SIIT leiate pikema postituse, aga olge hoiatatud, et see sisaldab rõvedaid pilte viilitud hammastega. Ja teate, isegi SEE viilimine ja jauramine, mis esihammastega mitmeid kordi ja tunde lamamist võttis, ei olnud valus. Kordagi.

MIDA MA SIIS OMETI KARDAN?! MIKS? Mu ainuke loogiline seletus on, et mingi hambaarst on mulle kunagi midagi nii rämedat teinud, et mu aju on selle blokeerinud ja järele on jäänud vaid alateadlik hirm. See on päriselt võimalik! Ma nägin kunagi ID kanali pealt, et üks naine pelgas oma ema naabrit. Terve elu oli peljanud, aga põhjust nagu polnud, sest see onu oli igati tore ja sõbralik vanamees. Kui siis peale sõbraliku onu surma leiti ta keldrist kastide seest videosid, kuidas ta lapsi vägistas, kaasaarvatud siis seda sama naist, kellel üldse mingit mälestust sellest oma sõnul ei olnud, ainult mingi vastik ebameeldivus vanamehe suhtes. Seega pöidlad pihus, et mina mingit hambaarstilt reipi saanud ei ole kauges minevikus, see imeks suht täiega.

Igatahes juhtus nii, et täna kell 10 silmi lahti tehes meenus mulle, et oh shit, mul on ju kell 11 hambaarst. Ega siis enam pikka pidu polnud. Mis soeng? Mis meik? MIS RIIDED?! Onesie selga, takso tellitud, hambad pestud, Marile banaan sisse pressitud, ämm kutsutud ja minek.

13695230_10154342780409911_798042248_n-4939285

Glamuuritar hambaarsti juurde minemas

Ma käisin Gaili juures viimati mingi… eelmisel aastal. Oktoobris äkki? Septembris? Kurat, ma ei mäleta. Ma tean, et kui ma sinna üle saja aasta läksin, siis ma olin igatahes rase ja ta alustas mul juureravi. Ütles, et ma raudpolt pooleli ei jätaks, vaid ikka tagasi tuleks. Armas on see Gailike, teab juba, et mind tuleb ikka meelitada ja ähvardada sinna hambaarstitoolile. Ma päriselt plaanisingi tagasi minna, aga järgmine aeg oli täpselt nii pandud, et see oli mul peale ämmaka aega ja kuna see ämmaka aeg oli see, kus mulle öeldi, et jeeaaaa, sa pole most def enam rase, siis ma ei tahtnud hambaarstile ka minna, kellele ma juba eelmine kord hõiganud olin, et ma rase olen. Ja nõnda ei läinud ma tagasi eee… 10 kuud!

Ja nagu naksti olin ma kohal, ainult kümme kuud hiljem, aga no parem kui mitte midagi. Juureravi on mul ikka poolik ja paar augukest olevat kah, lisaks siis mingist plommist välja kukkunud kild, mida ta täna parandama hakkas.

“Ma ei tahaaaaaaaaaaaaa,” inisesin ma enne süsti.

Süstid on rõvedad, aga ilma süstita ei lase ma ennast isegi mitte selle peegliga suust vaadata, nii et tuli ära kannatada. Naljakas on see, et jah, rõve on see süst küll, aga ega ta oluliselt valusam pole, kui paljud asjad siin elus. Ainuke rõve asi on see, et see mõru rohi natsa suhu ja kurku voolab, aga noh, jällegi on see väike ebamugavus eks.

Gaili rääkis, et teeb mulle adrenaliinita süsti, see olla rasedatele parem, aga peaks olema siis nõrgema toimega vms. Ma ei tea, etteruttavalt ütlen, et ma käisin arstil kell 11 ja mul läheb alles praegu lõplikult see tuimestuse tunne üle. Kell on pool viis…Seega ma ei saaks kurta, et süst mõjunud poleks. Küll aga sain ma toolis kaevelda, et nüüd ma ikka kardan, sest see on ju NÕRGEM süst ja raudselt on mul valus.

Ei olnud. Mitte kordagi.

Hambaarst ei kasutanud ka puuri, vaid hoopis oma hambapuurimislaserit, mis oli nii naljakas tunne. Selles suhtes, et kui muidu hambaarsti juures on rõve see kontideni pinisev PPZZZZZZZZ, mis puurist tuleb, siis laseriga ei puuduta ta reaalselt su hammast üldse ja puuripinina asemel tuleb sealt mingi “toktoktoktok” 😀

Ühesõnaga, mingi pool tundi hiljem oligi kõik. Hammas sai valmis. Ei olnud valus ega miskit, ainult poolel näol oli insulditunne, sest mu vasak pool näost oli tuim nagu mu kunagise crushi süda minu tunnete suhtes 😀 Täitsa null. Muidugi tahtsin ma Gailiga kohe siis selfit ka teha, kasutades ära juhust, et ma täna ERAKORDSELT rõve olin.

jejej-8642339

Aga noh, ega kõik selfid siin ilmas nüüd nii kaunis ka olla ei saa ja õnneks hambaarst ise ei näinud välja, nagu ta oleks öö läbi joomas käinud. Ma ausalt ei käinud.

Muuseas, Gaili rääkis mulle, et kui ma tema juures esimest korda käisin, või no siis kui ta mulle esihambad tegi ja ma peale seda blogisin temast, et siis ta sai täiega palju tööd ja see oli üli lahe, sest ta oli just Inglismaalt Eestisse kolinud ja patsiente eriti ei olnud ja ta kahtles täiega, et kas see oli õige valik tulla ja siis nagu naksti pani ta mingile suvale tondile esihambad, kes iga kord hambaarsti toolis värises ja halises “ma ei tahaaa” ja peale seda hakkas patsiente robinal tulema. Loodetavasti siis normaalsemaid ja mitte nii hädaldavaid, kui mina.

Aga mul on täiega hea meel. Sest Gaili on parim hambaarst maailmas. Vähemalt haiget ta ei tee ja seletab kenasti ära, mida ta parasjagu teeb ja kui sa ei taha puuri pininat, siis teeb laseriga ja üldse ei solvu, kui sa teda 10 kuud üle lased.

Minul on alati hambaarsti juurde minnes paaniline hirm, et mulle vaadatakse suhu ja öeldakse, et kle suht rämekas, ma küll ei taha su rämedaid hambaid puudutada, sest SIIN küll enam midagi teha pole. Täna ka natsa kartsin, et ta nii ütleb, aga noh, väiksed võidud elus ja nii läks, et ta ikkagi ei öelnud. Küsis ainult, et kas ma kavatsen veel tagasi ka tulla, või peab ta mulle jälle FBis pinda käima nagu psühhopaat, et Mariann, palun tule hambaarsti juurde!

Ühesõnaga, pikk jutt pikaks jutuks, ma tulin tegelikult ainult seda ütlema, et kui keegi otsib Tallinnas hambaarsti ja ei ole veel leidnud SEDA ÕIGET, siis võite minu õiget kasutamas käia. Kui juba minusugune hambaarstipelgur teda soovitab, siis ta peab päris hea olema eks.

Aga kartma jään ma teda elulõpuni, nagu öeldud, teadmata põhjustel 😀

Millal te viimati hambaarsti juures käisite? 

Loe ka neid postitusi!

39 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Brit 21. juuli 2016 at 09:56

    Ma naudin hambaarsti juures käimist. Alles mõni aasta tagasi sain teada, et hambaarsti juures on võimalik tuimestust küsida ja ma
    kohe saamas 30. Mul pole kordagi puuritud tuimestusega. Kui ma nüüd mõni aasta tagasi käisin tarkusehammast välja tõmbamas,
    siis tehti ka tuimestus ja see oli nii ebameeldiv tunne. Minu meelest puurimine on sama ebameeldiv kui tuimestus ise 😀 Seega ei
    näe mõtet milleks end topelt piinata. Aga üldjoontes on mõnna hambaarsti juures käia 😀

  • Avatar
    Vasta meow 16. juuli 2016 at 19:53

    Mina ka ei karda. Hirm tekitatakse üldjuhul
    lapsepõlves, kui enne hambaarstiõe minekut ema või
    isa ütleb, et “ära karda, pole hullu midagi”. Aga laps
    hakkab mõtlema, et seal peab ju midagi jubedat
    olema, kui öeldakse ära karda. Miks nii õeldakse?
    Tänapäeval tehnika nii kõva, et karta pole tõesti enam
    midagi 🙂

  • Avatar
    Vasta Birgit 16. juuli 2016 at 16:08

    Mina kusagil sügaval sisimas kardan ka
    väiksest saadik hambaarsti. Kunagi oli meil
    väga suure rauasisaldusega vesi maal ja nii
    läksid mul noored hambad kiiresti ja väga
    katki. Ma ei käinud veel kooliski kui emaga
    hambaarsti juurde siis läksin. Hoidsin suud
    alguses kramplikult kinni ja arst ütles selle
    peale kurjalt: “kui sa kohe suud lahti ei tee
    mädanevad su hambad ära”. Nüüd rohkem kui
    10a hiljem lähen endiselt hambaarstile kerge
    värinaga sees.

  • Avatar
    Vasta Kris 16. juuli 2016 at 14:34

    Ma olen ka väiksest saadik kartnud neid hambaarste.
    Aga samas mu esimene hambaarst oli mingi
    nõukaaegne lihunik ka, kellel väga mingeid moodsaid
    masinaid polnud ja tavaline lahendus auguga oli
    hammas välja tõmmata. Ma nutsin paaniliselt juba
    hambaarsti ukse taga enne sisenemist. Siis aga õnneks
    vahetasin hambaarsti ja tema oli tõesti hea, nägi et ma
    toolis värisen ja lohutas, et tegelikult pole midagi hullu
    ja kõik on möödas enne kui arugi saan. Igakord seletas
    enne oma toiminguid, mida täpselt tegema hakkab ja
    kuidas teeb, olgugi et ma poolest jutust aru ei saanud
    oli see siiski lohutav. Ja nüüd ma küll kardan neid, aga
    suudan oma värinad endale hoida ja pea püsti tooli
    istuda.
    Ahjaa, kunagi oli kanal 2 see foobiasaade ka, seal oli
    ühel naisel nii suur hambaarsti hirm, et kui tal hammas
    valutas, siis pani ta sellele akuhapet peale, et
    hambaarsti vältida.. Saab ennast lohutada, et
    vähemalt nii hulluks pole endal asi kunagi läinud. 🙂

  • Avatar
    Vasta Gerli 15. juuli 2016 at 23:32

    Kas ma olen siis natu imelik, et ma hambaarste ei
    karda? 😀 Käin hetkel Kaarlis arsti juures ja julgen
    kindlalt soovitada, sest seal üli toredad arstid 🙂
    Alguses mõtled küll, et ei tea, mis nad täna teevad, aga
    nii kui nii teevad tuimestuse ja siis pole ju midagi
    tunda 😀

  • Avatar
    Vasta mai 15. juuli 2016 at 22:04

    Ma käin viimasel ajal pidevalt hambaarsti juures, aastas mingi 4 korda vähemalt – augukesed,
    tarkusehambad, juureravi, hambakivi, enne seda breketid. Olen aru saanud, et hammaste seisukord on
    oluline. Muidugi on valus ja vastik (tõelistele massohistidele soovitan ultrahelipuhastust ilma
    tuimestuseta!), aga ma tean, et kui ma täna hammaste eest ei hoolitse, siis homme maksan 10x rohkem
    proteeside vms eest. Ok, maksan kunagi niikuinii, aga siis lükkub see proteesimajandus nats edasi.

  • Avatar
    Vasta A. 15. juuli 2016 at 21:08

    Ma ka ei tea, miks ma kardan. Või ok,
    nüüd juba tean ka. Aga lapsena polnud
    mul mingit põhjust hambaarsti karta.
    Vist oli asi selles, et kogu palati
    aparatuur oli hirrrrmus, hambaarsti
    palati lõhn võttid jalad nõrgaks ja
    helid olid jubedad. Ja kuidas siis
    üks arst võttis oma hiiglasliku
    süstla (90ndate alguses olid süstlad
    veel hiiglaslikud) ja ütles, et
    sellele lapsele ei saa suhugi
    vaadata, teeme talle süsti ära….
    Johhhaidii. Ma lasin sealt varvast
    ega mäleta, mis edasi sai. Niipalju
    mäletan, et lasin läbi üüratuma
    stressamise enne täisealiseks saamist
    kuskil oma hambad ikka korda teha.
    Muidugi tuimestusega ja muidugi ei
    olnud valus.
    Aga nüüd, saate aru, tänapäeval…
    juhtusin erakorraliselt mingi esimese
    võimaliku variandi juurde, kes mind
    vastu võtma oli (hädaolukord oli,
    elavasse jrk polnud aega minna) ja
    sain hirrrrmsaima kogemuse osaliseks.
    Kõigepealt sain sõimata, et tahan
    tuimestust, kuigi ise toidan rinnaga
    last. Tegid ikka sutsu ära. See
    tumesti halvas mu näo, aga ei
    tuimestanud hammast; mis tähendab ,et
    KURADI valus oli, pisarad jooksid ja
    tõmbelsin nii, et arsti abiline pidi
    pead kinni hoidma. Vangutasid
    üksteise võidu pead, et kuidas saab
    üks sünnitanud naine nii paaniliselt
    hambaarsti peljata, mul ei tohiks ju
    enam valus olla, kuidas mul küll
    varem on saadud hambaid ravida jms.
    Kui need põrgupiinad läbi said,
    hakkas ta mind moosima omale
    kliendiks. Pühkisin oma laialinutetud
    “veekindlat” ripsmetušši maha ja
    ütlesin neile kõik, mida arvasin,
    kaasa arvatud selle, et ma võin iga
    päev lapse sünnitada, aga SINNA ma
    enam oma jalga ei tõsta. Tõsiselt.
    Sünnitusvalu oli köömes selle kõrval
    :/ Pole midagi õudsemat mu jaoks kui
    hamba puurimise valu ja üldse
    igasugune valu, mis hammastega
    seotud. Isegi kõrvavalu on vist
    hirrrmsam kui sünnitus 😀 Minu
    arvates…

  • Avatar
    Vasta Sirle 15. juuli 2016 at 20:59

    käisin just mõned nädalad tagasi kontrollis täpsustan 29.juuni

  • Avatar
    Vasta Helen 15. juuli 2016 at 20:34

    Käisin viimati eelmine aasta, üritan ikka korra aastas
    külastada hambaarsti.
    Olen 27 ja mul pole kunagi ühtegi hambaauku olnud ?
    ainult breketeid olen pidanud kandma ?

  • Avatar
    Vasta Katz 15. juuli 2016 at 19:26

    Mina käisin eile. Ja pmst samamoodi nagu sina. Tegin
    kell 1000 silmad lahti ja mõtlesin, oi fakk, hambaarst
    kell 1100. Lühkad jalga, takso tellitud ja ruttu iDenti
    samuti Gaili juurde. Käisin ta juures esimest korda,
    sinu soovitusel! Raviplaan peaaegu paigas. Tuleb päris
    mitu korda veel käia ja mõned augud parandada,
    millest mul polnud aimugi. Lisaks pean nüüd palju
    mõtte- ja uurimustööd tegema. Kas parandada mõned
    augud ja panna breketid või lasen samuti kroonid
    panna. Järgmine aeg septembri alguses. Mõni päev
    tuleb hirm sisse, kui mõtlen sellele, siis aga kaob jälle
    ära. Eks näeb mis saab. Rahakotist on ka natuke kahju
    🙁

  • Avatar
    Vasta M-L 15. juuli 2016 at 18:35

    Kui ma olin kuskil 14-15, läksin oma valutava hambaga
    nö. “emosse.” Hambaravi firma oli sama, kus ma ikka
    käisin, aga arst kelle juurde mind saadeti, ei olnud minu
    enda arst. Kui ma toolil lamasin ja suu lahti tegin,
    hakkasin rämedat mõnitust saama, nii, et ma pisarsilmil
    seal tollal tema juures pidin istuma.
    Arst küsis, et ma olen nii noor ja kuidas mul nii käest ära
    hambad on, et kas mul häbi ei ole? Ja isssaand kui
    kollased veel mu hambad on, lausa nii hull, et arsti
    arvates oleks võinud ema mulle selle eest kerepeale
    anda. Lisaks saatis ta mind ära küll parandatud
    hambaga, aga manitses, et mu hammaste parandus
    läheb maksma üle 5000kr (mis siis, et mu oli hambaravi
    tasuta.) Võite ette kujutada, kui hea tundega ma sealt
    ära läksin, teades, et ma “üldse ei hoolitse ega pese enda
    hambaid” ja nüüd on nad kollased ja lootusetult katki ja
    ravi eest tuleb veel nüüd maksma ka hakata. Reaalsuses
    ei ole mu hambad nüüd midagi NII kollased, nagu arst
    väitis ja see ei ole sellest, et ma ei peseks, lihtsalt selline
    ongi minu hammaste toon.

    Peale seda kartsin ma igakord uuesti hambaarstile
    minna ja kõike seda uuesti kuulda.
    Nüüd leidsin omale imehea hambaarsti, kes kõik mu
    hambad korda tegi ja tuli välja, et asi polnud tegelikult
    üldse hull, nagu ma koguaeg arvanud olin 🙂

  • Avatar
    Vasta A4 15. juuli 2016 at 18:24

    Mina kàisin viimati rasedana see on siis 2013
    lõpp. Kardan meeeeleeetult hambaarsti. Mekl
    siin mingi hambaarst oli rets kui ma vàike olin
    (ta töötab siiamaani :O) ja pm ilma
    tuimestuseta RAGISTAS mul yhe hamba valja.
    See oli niiii valus ja ma olin nii noor ja ma ei
    unusta seda valu kunagi ja seda raginat :/
    Aga mõlema raseduse ajal (esimese raseduse
    ajal kàisin 2010 lõpp) olen kartnud aga olen
    làinud ja tehtud on ainult hambakivi eemaldust.
    Yhtegi auku pole onneks olnud siiamaani. Arst
    on tore ja vaikne. Nyyd võtan hoogu et peaks
    uuesti minema aga kaalun mingisse
    suuremasse linna minemist aga kardan et siis
    arst kukub pikali et meie omad on sitta tööd
    teinud. Ja kardan et mu kaks plommi kakutakse
    ka valja ja see valus :/

  • Avatar
    Vasta K 15. juuli 2016 at 17:49

    Mina kardan ka täiega hambaarste ? 2a tagasi
    sattusin ikka julma “sadisti” tooli. Lasin ühe hamba
    juureravi ära teha ning siis hakkasin uut otsima.

    Nüüd leidsin omale super arsti, kes mulle haiget ei tee
    ?

    Vot selline jonnipunn ma olen 30 aastane

  • Avatar
    Vasta Rrr 15. juuli 2016 at 17:03

    Gaili on minu hambaarst ka, kiidan
    samuti 🙂 Tema juurde lähed, siis on
    tunne nagu oma sõbrantsile läheks
    külla 😀

  • Avatar
    Vasta Greete 15. juuli 2016 at 17:00

    Ise olen 16 ja sain ka hiljuti kroonid, miskit
    hullu polnudki. Siiski kartsin ka mina varem
    kohutavalt hambaarste, peale seda, kui umbes
    6-aastase plikatirtsina otsustas minu
    hambaarst mulle keelde puurida, kus on nüüd
    terveks eluks sellest ka jäljed. Nüüd pean aga
    tänu breketitele iga kuu oma ortodonti
    külastama ja hirm hakkab vaikselt kaduma. 🙂

  • Avatar
    Vasta G 15. juuli 2016 at 16:52

    Ma olen kena kaks aastat hambaarsti üle lasnud 😀 Kogemata. Aga plaanin kohe uue aja panna, kui mu id-kaart toimima hakkab ja
    arvuti enam vastu ei jama (ma ei taha helistada, mulle meeldib muud moodi asju ajada 😀 ). Ja ma ka ei karda ei arsti ega valu, sest
    arst on mul imetore, aga ma kardan just seda, et minuga hakatakse kurjustama, et kus sa kurat oled olnud ja miks hammaste eest
    korralikult ei hoolitse jne. Jep, ma pole mingi suuhügieeni etalon, aga ma siiski annan endast parima ja olgu õnnelik, et üldse end
    kohale vean. Eks näis, kas ta miskit ütleb ka, kui ma kaks ja pool aastat kästust hiljem kohale ronin 😀

  • Avatar
    Vasta hirm. 15. juuli 2016 at 16:35

    Sama siin. Kardan teadmata põhjus(d)el hambaarsti
    meeletult. Ja kohe nii meeletult, et olin nõus
    teismelise eas pigem surema kui sinna minema ( okei,
    ma ei teadnud tglt, et asi eluohtlik mulle oli). Aga jh
    hakkas teine siis valutama ja valutas päevi juba, samal
    ajal ema nuias, lähme näitame vähemalt. Mina raiusin
    vastu ei. Üks öö tagusin isegi pead vastu seina, kuna
    ma olin kuulnud, et kahte valu pole võimalik korraga
    tunda 😀 lootsin siis, et pea hakkab valutama ja
    hammas annab järgi. Aga oh ei, see valu läks
    hullemaks. Hommikul kui ärkasin oli terve parem
    näopool paistes. Siis ema hakkas juba sundima mind,
    et talle aitab lähme ja vsjoo. Mina raiusin ikka, et mine
    ise mina kll ei tule sinna tapamajja. Ema nägi kui
    meeletutes kogustes ma valuvaigisteid sisse sõin ja
    kuidas ma lausa piinlesin, siis hakkas plaani pidama
    kuidas saada mind hambaarsti juurde nii, et ma ise ei
    saaks aru, et sinna lähme. Kutsus mind siis poodi kaasa
    (hambaarst asus poe kõrval). Poes olles ütles, et tal
    vaja mu vennale hambaarstile aeg panna. Ma ise olin
    ilmselt nii kapsas valust juba, et ei pannud 1+1 kokku
    😀 ja läksingi kaasa kui siis mu seljatagant üks kinni
    löödi ja mu ema oli nagu jumal risti löödud sinna
    ukseette ütles, et nüüd sa ei pääse. Lähed ja kõik. Kuna
    ma emaga kakelda ei tahtnud istusin maha ja hakkasin
    hüsteeriliselt nutma. 16aastane aga nutsin nagu
    4aastane 😀 arst võttis siis mind vastu, läksin pikali
    sinna toolile, pisarad jooksid mööda nägu alla nagu
    kraanist. Ja nii kui ta oma kandiku koos
    “tööriistadega” mu rindkere kohale sõidutas hakkas
    nagu kiriku katkine kellakoor tööle. Ma värisesid nii
    hullult, et need nö “tööriistad” kõlisesid ja hüppasid
    seal peal, arstil ei jäänud muud üle kui tõsta asjad enda
    kõrval olevale lauale 😀 . Aga mis tuli siis lõpuks välja
    oli see, et mul oli mädanev närvipõletik, mis oli nii
    kaugele läinud, et seda mädaniku oli niipalju, et see oli
    hamba pooleks surunud juba ja veremürgitus oli pmst
    ukse taga juba. Suutsin käija lõpuni ära sain hamba
    korda ja lubasin endale, et enam asja kunagi nii
    kaugele ei lase. Ja ütleme nii, et praeguseks oleks ma
    võinud 3aastat tagasi hambaarstile juba minna aga tee
    või tina, hirm on nii suur tagasi tulnud, et ei suuda
    minna. Loll ma tean aga see hirm on lihtsalt meeletu 🙁

  • Avatar
    Vasta E 15. juuli 2016 at 16:30

    Kas see hambaarst kes jänkukeseks kutsus oli
    Tartus? Viktoria Seen teeb samamoodi ja nii
    armas on ☺

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. juuli 2016 at 17:32

      Ei, Tallinnas ikka.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 15. juuli 2016 at 16:25

    Mina kardan ikka rämedalt hambaarsti 😀 Võtsin julguse kokku,ning venna soovitusel külastasin täna
    samuti Gailit 😉 Ta on lihtsalt super arst (Y) Vesistasin ja värisesin hirmust seal toolis,kuigi mul ei olnud
    üldse valus. Kindasti käin ainult Tema juures edasi 😉 Ps nägin ka sind reipalt välja astumas 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. juuli 2016 at 17:32

      No vot! 😀

  • Avatar
    Vasta D 15. juuli 2016 at 16:25

    Mina olen see inimene, kes läheb alati rõõmsalt arsti
    juurde..mulle meeldib hambaarsti juures käia, kahjuks
    rahalistelt põhjustel jätsin pooleli..
    Käisin samas majas, aga teise arsti juures..siis mu arst
    läks sealt ära, läksin samuti kaasa..
    Raviplaanid tehtud, ravi sain pea 600-800 eur
    vahel..ikka veel oleks vaja ja väga palju!!
    Hambaravi on kallis..mul väga nõrgad hambad, pesen
    mitu korda päevas, enne 19 eluaastat lasin kõik korda
    teha..ikka hambad haiged..
    Järgmisel aastal saan 30 , kurb et nii kallis kõik on..
    Ma pole iial ühegi pildi peal naeratanud, samas pole
    mu hambad kõige hullemas seisus!!
    Kurvaks teeb see, et katkised hambad ja põletikud
    teevad organismile jama.. Probleeme on palju, aga
    need ongi ületamiseks!!

    Kui ma lõpetasin 9. klassi , sai mu ema proteesid..
    Kardan, et lähen sama teed tulevikus, kui tuhandeid
    taskust võtta pole!!
    Hambaravi saavad lubada vaid rikkad, mina olen
    vaene hambaraviks..meie pere on kolmeliikmeline,
    meil on soe ja armastav isiklik kodu, soe söök laual ,
    riided seljas.. Aga vot see hambaravi hüvitis on
    mõnitamine, ning sellele arvamusele ma jään.. On
    inimesi, kes tervise tõttu vajavad suuremat
    hambaravi, aga see ei huvita kedagi..peaasi, et
    pensionärid, rasedad ja alla 1.a laste emad saavad
    odavamalt 🙂 !!

    • Avatar
      Vasta A4 15. juuli 2016 at 18:19

      Minu arust pole selles midagi halba et alla 1
      aastaste emad saavad odavamalt. Raseduse
      ajal ju làhevad paljudel hambad katkisemaks ja
      mis vaja see vaja. Sama ka rasedate kohta ja
      see “odavus” on nagunii aind aastas korra ja
      vàike summa niiet pole yldse millest rààkida 🙂

  • Avatar
    Vasta Momo 15. juuli 2016 at 16:25

    Käisin viimati hambaarstil eelmise aasta mais, Aga siis oli vaid kontroll, sest arst ei tahtnud mul midagi remontima hakata, kuna
    olin 7.kuud rase ja mina ilma tuimestuseta nõus pole hambaid lappima. Igatahes ei tahtnud ta tuimestust teha ja soovitas pärast
    lapse sündi hambaarsti uuesti külastada. Mul oli vast 10 hambaauku hammaste vahel… ja need on siiani parandamata, sest ma ei
    suuda leida selleks raha. Ilmselt on neid juurdegi tulnud. Õnneks valu ei ole aga südametunnistuse piinad on kohutavad, et ma ei
    ole siiani oma hambaid ära parandanud ise olen noor ja ilus naine enda arvates, aga suus on teistele nähtamatu surnuaed… häbi
    häbi häbbbbbiii…

  • Avatar
    Vasta Käty K. 15. juuli 2016 at 16:15

    Veebruaris käisin tasuta hambakontrollis Tartu
    Citydental kliinikus, ülikooli4; aga ravile jõudsin
    aprillis – kuna olin võtnud selleks ajaks julguse kokku,
    et kardan ka hambaarste…. väga hubane miljöö ja väga
    sõbralik personal… raaedatele oli soodustus kaa äkki
    oli -15% või -20%… tuimestust ma ei lasknud üldse
    teha (3 täidist ehk plommi pandi = 1 keskmine ja 2
    väikest).. ja hambaarst ja tema abiline pidevalt küsisid,
    et ega mul valus ei ole jne., muretsesid mu pärast
    hullult… aga lõpuks jäin hambaarsti tooli suu lahti
    magama, ärkasin selle peale ülesse, kui arstitool
    hakkas veidi üles poole liikuma ja seljatugi kaa… see
    puurimine ei olnudki nii valus, ainult see ei meeldinud
    mulle mis kuivatas suud-tahtsin vett saada juua, huuli
    niisutada või keel vahepeal tahtis sinna
    “tolmuimejasse” kinni jääda…

    • Avatar
      Vasta Käty K. 15. juuli 2016 at 16:16

      Rasedatele*

  • Avatar
    Vasta S 15. juuli 2016 at 16:00

    Tänu su blogile ma võtsin ennast kokku ja lasin oma 4
    viltust esihammast ka korda teha…vno kroonid panna.
    Ja samas kohas! 😀 aga Gaili juurde ei saanud, sest mul
    oli vaja nüüd kohe!! Kannatamatu nagu ma olen.
    Kus Gaili praegu töötab?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. juuli 2016 at 16:13

      iDentis 🙂

  • Avatar
    Vasta k 15. juuli 2016 at 15:55

    Mina kardan julmalt puurimist. Lasen
    samamoodi süsti teha. Uksetaga värisen
    hullult.

  • Avatar
    Vasta R 15. juuli 2016 at 15:53

    Hahha, ma tean täpppselt mida sa tunned! 😀 mul on
    terve elu sama hirm olnud, kuigi mul on minu arvates ka
    maaailma parim hambaarst, kes kunagi haiget ei tee.
    Olen käinud tema juures juba 10 aastast ja mul suva, et
    Tartus elan, aga sõidan ikka Võrru tema juurde, sest
    lihtsalt ei julge kellegi teise juurde minna siin. Ja kust
    see hirm tulnud on, ei tea ka täpselt, sest mul on
    minimaalselt auke olnud, alati hambad korras. Juusiis ka
    lapsepõlvest mingi halb allasurutud mälestus, kui meil
    veel mingi eriti tont hambaarst oli.

  • Avatar
    Vasta Kuks 15. juuli 2016 at 15:50

    Kle Mariann jää täiega blogimise juurde ja tee nats
    vähem laive ? su blogipostitustes on alati täiega hea
    sõnastus ja huumor jne jne. Laivides tundud sa igavam
    ? Sul pole nagu kohati midagi öelda ja räägid tühjast
    tähjast..aga vot kirjapildis pole kunagi tunnet,et igav
    vms ?

    Ps! Ma kardan ka meeeletult hambaarste.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. juuli 2016 at 15:52

      Nagu klassikud ütlevad – why not both? 😀

  • Avatar
    Vasta Maarja 15. juuli 2016 at 15:49

    Oeh..ma lasin ka kuskil üle aasta tagasi hambaarsti aja
    üle.. ja noh.. siiamaani kogun julgust et tagasi minna 😀
    Mul ei ole hambarsti suhtes hirmu, aga see lihtsalt ei
    ole meeldiv koht ja tõesti ei kutsu tagasi 😀 Ma juba
    pikemat aega plaanin oma augud kordanlasta trha..aga
    olen ka mingitel põhjustel edasi lükanud..aga noo
    varsti on mul kõht nii suur, et on veel ebamugavam
    seal toolis istuda 😀 et siis selle jutu peale peab vist
    kokku võtma ja hambaarsti juurde minema.. ehk võib-
    olla tõesti sinu arsti juurde, kui ta sellised põgenejad
    iuesti ilusti vastu võtab 😀 😀 loodame, et sa lihtsalt
    erand pole tänu sellele, et kliente sebisid talle 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. juuli 2016 at 15:52

      Ei usu jah, et teistega räme douche on ja läbi sõimab, et kus sa värdjas nii kaua ennast peitsid :DD

  • Avatar
    Vasta Sandra 15. juuli 2016 at 15:46

    Mallu,mis juhtus??Alati nii ilus ja särav ja
    täna siis selline…ja see kostüüm.Mitte minu
    tassike teed.?Aga hambaarstil käisin viimati
    eelmine aasta jaanuaris.Enne seda käisin 8a
    tagasi,aga kui hambast raseduse ajal pool
    tükki ära tuli,siis pidin juureravile minema.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. juuli 2016 at 15:48

      Bad face day, õhtuks teen ennast korda, praegu ei viitsi. Ei saa siin inimesi ära ka harjutada oma pideva iluga, vaheldust on ellu vaja!!!

  • Avatar
    Vasta nt 15. juuli 2016 at 15:42

    Kuule, sinu /blog leht ei tööta enam
    🙁 Vanasti nägi sealt kõiki postitusi
    normaalselt aga nüüd pole enam ühtegi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. juuli 2016 at 15:47

      vaata pealehelt siis! mul praegu natsa katki jah – ma nimelt sain aru, et inimesed EI saa aru, et pealehel on ka postitused kronoloogilises järjekorras, liiguvad vasemalt alla-üles-alla, nagu uss. Ühesõnaga ostsin ma uue kujunduse, aga seda ise peale panna ei osanud ja tegin vana kujunduse ka katki. Minu IT vend on praegu puhkamas, aga uuel nädalal paneb uue peale ja siis on kõik korras ja rahu maal. Uus pole nii keeruline ka 😀

      • Avatar
        Vasta nt 15. juuli 2016 at 16:39

        Oh, jumal tänatud, et sa ise
        lõhkusid. Ma juba mõtlesin oma targa
        aruga, et olen sind kuskil
        kommentaarides solvanud ja nüüd
        blokkisid mu IP ära ja sellepärast ei
        näe enam sisu normaalselt 😀