LAPSED Lende

Lentsust

9. veebruar 2017

Kuigi Lende “sünna” oli eile, ei olnud mul postituse mõõtusid panna. Seda seetõttu, et eile oli lapsel aeg pereõe juurde kell 10 ja mina avasin silmad kell 10.36. Seega käis täna hoopis Kardo temaga arsti juures ära. Mul on nüüd kahju, et ma ise seal ei olnud, sest minu meelest on Kardo edastatud info kergelt öeldes imelik.

Aga no mõõtudest on preili 7,8 (!!) kilo, Mari kaalus sama vanana 6,07, nii et vahe on päris suur. Pikkust on Lendel 68 cm ja muidu olla kõik timmis, aga mis mind üllatas, oli pereõe väide, et me peaksime talle ikkagi lutti toppima, isegi, kui ta seda ei taha, sest lapsel on kogu aeg käed suus ja see on paha. Hmm.. Ma olen nagu üllatunud, sest minu meelest topivad kõik lapsed käsi suhu ja ma ei tea, miks see paha on? Kardo ütles, et siis ta imevat oma näpud imelikuks, et pereõde olla nii öelnud. Ma ei tea, tundub natsa imelik info.

Veel oli ta siis pakkunud, et kui lutti tõesti ei taha, et me annaks siis mingisuguseid närimismänguasju. Triinu kinkis Lentsule selle kaelkirjak Sophie mingi versiooni, aga selle sõi Lotte ära… Nüüd mõtlen, et äkki peaks mingi Hevea närimislelu ostma, need pidid isegi paremad kui Sophie olema. Meil muuseas oli üks Hevea oma (see), aga see on siia majapidamisse armetult ära kadunud.

dsc_1255-1611333

Lende kätt lutsutamas

Veel oli arstil öeldud, et see kuu veel lisatoitu andma ei pea, aga uuest kuust peaks tema meelest sellega ka alustama. Hmm, ma ei teagi. Ta tundub veel ju alles nii väike beebi, ilmselgelt kosub ta ka lisasöögita, seega ma ei tea, pole nagu sellist tunnet, et jubedalt tahaks anda. Mari ajal ei jõudnud ma ära oodata, et millal ometi talle ampsu anda, aga nüüd on nagu selline tunne, et aega on selle toidumajandusega mässamisega. Mis muidugi ei tähenda seda, et ma hommepäev ümber ei mõtle ja talle püreed sisse kühveldama ei hakka…

dsc_1274-8589311

Piltidel olen kasutanud Kodultkodule kleepsukesi, mida saab kasutada terve lapse esimese eluaasta igal minisünnal piltide tegemiseks. Nii pole spets bodysid vaja, vaid saab kleepsu lihtsalt suvalisele riideesemele kleepida. Kahju, et mul neid enne polnud, aga no abiks ikka 😀 Neilt kodukalt lugesin veel huvitava idee, et neid kleepse ei pea ju ära viskama, vaid saad pärast kleepida albumisse vastava kuu piltide juurde. Siis on kohe hea vaadata, et oh, see on esimesel, see teisel, see kolmandal kuul tehtud pildirida.

dsc_1304-1636910

Väikse vihjena ütlen, et need saavad ka Malluka boksis üsna pea, lähikuudel esindatud olema, ehhee!

Millal teie lisatoiduga alustasite ja palju teie neljakuused kaalusid? Lende tundub mulle ikka üüratu! Ja kui keegi mõnda head närimislelu teab soovitada, siis olen üks suur kuulmisaparaat. 

Loe ka neid postitusi!

127 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kaja 27. märts 2017 at 14:14

    Pisut erinevad on kõik pereõed. Samas meie hakkasime lisaga harjutama 5 elukuul…laps ise tundis huvi, mida teised õed söövad. Arst soovitas 6.elukuust. Ainult rinnalaps oli seni. Luti ja lutipudelita on kasvanud kõik kolm tüdrukut.

    Ei näinud vajadust. Haiglas sain isegi kurjaks, kui lapsele lutt suhu suruti, minult küsimata. Rinnalaps saab imemisvajaduse rahuldatud ja käsi panevad nad suhu, kuna õpivad. Hiljem peab see ju toidu suhu viima 🙂 usalda ennast ja naudi!

  • Avatar
    Vasta Maris Bilitjuk 12. märts 2017 at 00:45

    Sündides 2970gr 47cm ; 4.kuusena 7260g ja 62cm. 23.03 saab 9.aastaseks 24kg ja 122cm. Poisslaps.

  • Avatar
    Vasta Hh 14. veebruar 2017 at 18:20

    Mina arvan, et spetsiaalselt lutti harjutada küll pole mõtet. Laps õpib oma keha tundma ja käte suhu toppimine aitab arendada ka koordinatsiooni. Kuniks ta reaalselt oma näppe intensiivselt ei “ime”, vaid lihtsalt rusikat/näppe suhu topib, on okei.

  • Avatar
    Vasta L 14. veebruar 2017 at 17:01

    Lisa hakkas saama 4 kuuselt,sest kaalus siis 4860g. Mainin, et sündis enneaegsena (1400g)

  • Avatar
    Vasta Liisi 14. veebruar 2017 at 00:33

    hei! mina (22) olen ehe näide lapsest, kellel lutti polnud (ei armastanud seda väga) ja tänaseni on mul sõrmed väga kõverad. Tavaline kõrvaltvaataja ilmselt ei saa arugi sellest, niiet you do you ja tee nii, nagu Lende ise tunneb, et tahab olla. Kas siis lutiga või lutita või hoopis uue kaelkirjakuga.

    • Avatar
      Vasta Ave 2. jaanuar 2020 at 16:30

      Hei!
      Mina (32) samuti lutita kasvanud, minu sõrmed täiesti sirged ☺️ Täna olen 4-kuuse poja ema kes samuti lutti ei võta, panen suhu ja lutt lendab kõrge kaarega suust välja ? Samamoodi topib rusikaid/sõrmi suhu aga niiviisi ta just, kui eelpool mainutud, õpib maailma ja ennast tundma. Ei olegi vaja tal seda lutti siis ei teki hiljem probleemi võörutamisega ☺️ Las Lende teeb ka kuidas ise soovib, et tal on hea.

  • Avatar
    Vasta A :) 11. veebruar 2017 at 16:41

    Mummupesa teeb imehäid ja kvaliteesetest öko materjalidest tittedele närimislelusid. Soovitan!!

    • Avatar
      Vasta Carry 12. veebruar 2017 at 18:50

      Neid öko materjale saab Aliexpressist väga soodsa hinnaga?.. lihtsalt toksi otsingusse “DIY baby speen clip” vms.

  • Avatar
    Vasta Kertu. 11. veebruar 2017 at 12:49

    Minu neiu 8.100kg ja 65cm. Meie arst küll lisatoitu pole veel soovitanud anda, 24 saab juba 6kuuseks ja 28 lähme arstile siis vaatame, arvan et märtsis seega hakkame lisa ka proovima. Eks esimese lapsega tahaks näha küll neid esimesi maitsmise emotsioone ja kõike, aga samas arvan et tal on terve elu aega uusi maitseid maitsta ja mekkida, seega küll tuleb see õige aeg 🙂 jõuame oodata küll.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 10. veebruar 2017 at 20:21

    Meil poiss 2 kuuselt oli 7,56 kg ja 64cm pikk..kõik ütlevad, et vägilane..

  • Avatar
    Vasta Helen 10. veebruar 2017 at 20:17

    Minu põnnu kaalus 4-kuuselt 8,65kg ja oli 66,6cm pikk. Ja suur küll, aga mitte megarull või olen ma eitusfaasis 😀 Siin lõpus on pilte: http://helendaja.blogspot.com.ee/2016/09/neli-neljaks.html?m=1.
    Lisatoiduga alustasime päev pärast 5-kuuseks saamist, ent rohkem kui paar ampsu hakkas sööma 6-kuuselt. Essa amps oli suvikõrvits, aga sellele järgnes ka kahtlane viril öö. Nüüd aga sobib see küll ja maitseb talle ka 🙂

  • Avatar
    Vasta Dagne 10. veebruar 2017 at 18:19

    Mul tirts kaalus kolmandal kuul 7,2kg. Mõne päeva pärast saab neljakuuseks ja mõtlen hirmuga juba, et kui palju ta nüüd siis kaaluda võib.
    Lisatoidust niipalju, et võtsin talle prooviks esialgu ühe purgi kõrvitsapüreed. Jagasin sinna jääkuubiku alusele peaaegu kogu purgi sisu ja panin külmkambri. Purki jätsin pisikese törtsu, et seda siis talle prooviks anda. Ausalt öeldes, need näod olid hindamatud mida ta söömise ajal tegi :D.
    Närimisleludest on meie peres üks kollane kaelkirjak, see veega täidetud auto ja tegelikult palju muid pehmeid kummist lelusid veel. Poodides üsna suur valik neid :).

  • Avatar
    Vasta Maris 10. veebruar 2017 at 14:08

    Aron oli 4 kuuselt 9,1kg (sündis 3,4kg). Lisatoiduga alustasin reaalselt 5 kuuselt aga teise lapsega alustaksin kindlasti 6 kuuselt, kuna phm terve 5nda kuu sai ainult suvikõrvitsat ja tavalist kõrvitsat. Poisile ostsin sada erinevat sofiet aga kaotas neid järjest ja siis leidsin 100% kautšukist tehtud sama firma oma mis sa panid lingi Hevea kuid selline. Ma valisin ka selle pardi ja panda vahel, kui panda oma asjalikum, kuna tal erinevad nagad ja asjandused seal peal. Siiani (17kuune) nühib sellega oma igemeid ja kui Sofie tõmbas ribadeks siis see nii tugev, et isegi kriime pole peal 😀
    https://heveaplanet.com/shop/panda-teether/

  • Avatar
    Vasta T 10. veebruar 2017 at 11:18

    Neljanda kuu mõõte ei tea, sest ei käinud igal kuul kontrollis, aga sündides oli 4,7 ja nüüd 1,1-aastaselt on 7,9 kg. Rinnalaps, lisatoiduga alustasin 6-kuuselt.

  • Avatar
    Vasta E. 10. veebruar 2017 at 09:19

    Heh,meil alles neljanda elukuu mõõtmised ees, aga kolme kuu parameetrid olid poistel: 62cm/7,3kg ja 64cm/8,1kg ?

    • Avatar
      Vasta E. 10. veebruar 2017 at 09:22

      Ja vanem plika sama vanalt kui poisid oli 63cm/7kg 🙂 4,5 kuuselt oli plika aga 67cm/8,1kg.

  • Avatar
    Vasta Marika 10. veebruar 2017 at 00:04

    No tänks jälle reklaami eest, kleepsud tellitud :D! Lende on nii nupsik!)
    Muide see lutijutt, kõikidel beebidel on loomulik imemisvajadus, kellel rohkem kellel vähem. Eks sa ise otsustad, kas annad lutti või midagi muud, aga kui kukub ühte pöialt koguaeg imema, siis see pole tõesti väga hea harjumus. Mõjub väga halvasti nii hambumusele kui ka pöidakujule, suht raske on võõrutada kah hiljem.
    Muide meil soovitati lisatoitu proovida alates 6st elukuust)).

  • Avatar
    Vasta Helen 9. veebruar 2017 at 23:59

    Vaatasin ka järgi, mul plika oli 4,5kuu visiidil 7500gr ja 65cm. Peale seda hakkas kasvu/kaalu visalt tulema, pärast tissi lõpetamist küll natuke paremini.
    Hetkel 1,3a, u 75cm pikk, kannab riideid s80.
    Mina hakkasin ka 4,5selt andma 1 beebilusikas juurviljapüreed päevas, mis sama kiirelt suust ka välja tuli. Andsin ka kooritud toorest porgandit lutsutada.
    Laps ei tunnistanud päris pikalt mu kokakunsti ja ega ta nüüdki kõige eeskujulikum sööja pole ?

  • Avatar
    Vasta Pille 9. veebruar 2017 at 23:34

    Imelik info jah. Käte lutsumine arenguliselt kasulik neile jah. Paha on ta siis, kui see jääbki harjumuseks, aga enamasti tekivad neil ikka muud huvid peale ju. Ja lisasöögiga ei soovitanud mu arst küll enne 6 kuud alustada ja siis ka tagasihoidlikult köögiviljadega, mitte kohe putrusid näost sisse ajama, sest lapse kaaluiive oli väga ilus. Öeldi, et muud ei midagi, aga muu füüsiline areng võib selle all kannatada, sest oskusteta raske beebi ei jaksa end liigutada ja ses vallas arendada väga. Vot ja nii hakkaski minu beebi saama putrusid alles 8kuu vanusena, kui kaalu enam nii palju juurde ei tulnud ja rp+köögiviljapüreed teda enam nii jõudsasti ei toitnud. Enne 6 elukuud ainus, mis tegin, oli et harjutasin teda maitsetega. Lusikatäis kõrvitsat või lillkapsast või kartlit päevas ei olnud mingi üüratu kogus.

  • Avatar
    Vasta emme.. 9. veebruar 2017 at 22:26

    4,5kuuselt käisime, poiss, oli 8,400 ja 70cm 🙂 rp laps kuni kuuenda kuuni!

  • Avatar
    Vasta Annnika 9. veebruar 2017 at 22:09

    Õpin ise hetkel õeks ja kõige värskem tarkus on see, et alates kuuendast elukuust tuleks hakata lapsele andma tasa-pisi lisatoitu. Alustada võiks ühest juurviljast korraga, et allergia tekkimise korral saaks kohe jaole, et millise juurika vastu reaktsioon tekkis. Lisatoit on lapsele vajalik, sest suuremaks kasvades kulub tal rohkem energiat ja organism ei saa seda ainult piimast kätte, energia defitsiidi tõttu võib see aga põhjustada aju arengus tõrkeid.
    Eks iga ema otsustab ise ikkagi, kuidas ta teeb, õde saab vaid soovitusi jagada.

  • Avatar
    Vasta Annely 9. veebruar 2017 at 22:04

    Meie preili on 10 päeva pärast 5 kuune ja tänaste mõõtude järgi 63 cm pikk ja 6320g kaaluga, niiet meie tibin on kääbus teie kõrval ☺

  • Avatar
    Vasta Ingrid 9. veebruar 2017 at 21:14

    Ütleks vähemalt, et piinlik ja magasin maha lapse arsti aja kui piinlik päriselt pole. eegi vbl tahtis sama ega vms ja enamikes medasutuses on eraldi trahviraha kui ei ilmu ja ei ole enne teavitanud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. veebruar 2017 at 21:59

      Mis ma sulle siin korrutama pean, et piinlik on :D?

    • Avatar
      Vasta Vaike 9. veebruar 2017 at 22:19

      Keegi teine saigi sama aja endale ju – Kardo.

      • Avatar
        Vasta Ingrid 10. veebruar 2017 at 08:42

        Loe, järgmine päev sai Kardo aega. Peamaine 2 vanemat lapsel kodused. Eveliisi peale pole tal ka õigust pahane olla, kui ta on püüdnud maapeale teist tuua. Ja peabki panema vestluse listi, et palun päriselt: Mallukat ei huvita kellegi arvamus, ise võib mõnitada kõiki, sest tema teeb vaid nalja ja täiskasvanud inime räägib, et miks LASID kellelgi temast negatiivselt kirjutada! (oleks siis tegemist olnud laimuga)-Halloo see on päris elu, siin on päris reeglid ja need on päris lapsed ja vähemalt nendega seotu võik olla alati paigas, kui ollakse EMA.

        • Avatar
          Vasta Vaike 10. veebruar 2017 at 12:35

          Siis sain sellest kohast valesti aru. Muus osas kaasa ei räägi, suured inimesed, ise teavad, kuidas läbi saavad või ei saa.

        • Avatar
          Vasta Lily 10. veebruar 2017 at 17:34

          OMG, Ingrid, proovi kirjutada nii, et su jutt on dešifreeritav, ma praegu ei saa mitte midagi aru.

  • Avatar
    Vasta Airi 9. veebruar 2017 at 20:58

    Meil perearst arvas ka, et peaks ikka tütre kindlasti lutti imema saama. Olin ise natuke mures kuna lutsis sõrmi uinumiseks. Nüüd saan plika varsti 7 kuuseks ja sõrmed on juba pea kuu aega täielikult unustada. Lutt on muidugi unustatud teema. Seega ei tasu üle mõelda kui ikka väga pikalt imeb sõrmi küll siis saab sinepi, kindad vmt käiku lasta.

  • Avatar
    Vasta Kertu 9. veebruar 2017 at 20:33

    Lastel on juba kõhus näpud suus ning seal juba imevad pöialt.
    See väide on vale, et pöidlad lapikuks lähevad, sest suur enams lapsi imevad vaid ühe käe pöialt (kirjutasin sel teemal pikemalt sul instas ühe pildi alla).
    Uurisin ja puurisin selle teema kohta meeletult kuna mu enda teine laps oli usin pöidla imeja. Öösel ja ka päevaunes imes ta pöialt ikka mõnuga. Päeval kui ringi toimetas ma ei last tal pöialt imeda aga ta samas ei tahtnud ka.
    Lapsed peaks max neljandaks eluaastaks ise poidlast võõrduma muid kui ei tee seda siis peaks ise suunama, et hambumus valeks ei läheks.
    Meie poiss on 1a5k jaaa taiesti lambist jättis pöidla imemise järgi. Mõned nadalad tagasi avastasin, et ei võtagi pöialt enam (rinda saab endiselt)

    See med.õde aga.. kummaline et ei luba lapsel käsi lutsida. Lastel ongi rusikad suus enamuse ajast. Nende kompimismeel läbi suu on praegi tugevam ja rohkem arenenud kui kätega, selle pärast käivad KÕIK asjad suhu.
    Vahel ikka mõtlen, et mõni arst ja õde peaks ikka põhjalikule täiendkoolitusele minema, mitte vanematele pada ajama.

  • Avatar
    Vasta Merru 9. veebruar 2017 at 19:45

    Aga näiteks minu täditütar on 1,3-aastane ja kaalub natukene üle 8 kilo, võrreldes siin 4 kuustega 🙂

    • Avatar
      Vasta Elis 10. veebruar 2017 at 14:02

      Beebid kaaluvadki rohkem. Kui kõndima hakkavad, siis langeb ka kaal.

  • Avatar
    Vasta Mari 9. veebruar 2017 at 19:14

    Piltide croppimisel soovitan arvestada sellega, et kui pildi omanik soovib neid välja printida mõnes fotolaboris, siis fotoprinter võtab servadest 1-2mm maha. Ehk kui liialt lähedalt on cropitud, või osadel piltidel oli tekst poole pealt cropitud, siis väljaprindil võib juhtuda, et sellest tekstist pole üldse aru saada või on pead poolikud!

    • Avatar
      Vasta Vesper 9. veebruar 2017 at 21:38

      Selleks on programmidel “crop/bleed”.

  • Avatar
    Vasta J. 9. veebruar 2017 at 19:11

    Asjalikud soovitused arstilt:

    1. Pigem võiks laps lutti imeda, mitte sõrmi suhu toppida – kui ta sõrmi hakkab imema siis tekib sellest samasugune harjumus nagu luti imemisega. Probleem on aga selles, et lutist saab võõrutada. Lapselt sõrmi ära võtta aga ei saa. Seega harjumuse murdmine on raskem. Pikaleveninud halvad oraalsed harjumused tekitavad edasises suumotoorika ja anatoomia arengus puudujääke – hambumushäireid, valet neelamismustrit, hääldusprobleeme jne.

    2. 4-kuul lapse lisatoiduga toitmise eesmärk ei ole tema kõhtu täis sööta. Selle eesmärk on see, et laps harjuks erinevate maitsete ja konsistentsidega, et ära hoida edasised söömishäired. Laps katsetab läbi lisatoidu ka oma oraalseid lihaseid ning õpib kasutama oma keelt – liigutama seda mitte ainult ette-taha, kuid varsti ka külgedele ning juba hiljem kujuneb ringjas liikumine ja uus neelamismuster (keel liigub üles). Kõik see aitab ära hoida edasiseid neelamis-, söömis- ja hääldusprobleeme.

    Seega tegelikult tuleks nende asjade peale mõelda, sest kõne ja suulihaste areng ei alga laste esimestest sõnadest. See algab juba varakult ja saame edasiste probleemide ennetamiseks palju ära teha.

    • Avatar
      Vasta Kertu 9. veebruar 2017 at 20:41

      4 k lisa võiks pakkuda lapsele kes saab pudelit.
      Samas neljandaks elukuuks pole lapse sees kõik täiesti arenenud, et seda lisa vastu votta ja sellest ka midagi reaalselt saada. Isegi neerud pole selleks veel valmis.
      Rinnapiim muutub koos lapsega. Ehk vastavalt arenule ja vajadusele muutub piima koostis. Pudeli piim seda ei tee ja selle pärast soovitatakse nõnda varakult lisa pakkuda.
      Rinna lastele aga sobib väga hästi põhimõte “food before one is just for fun” Nad saavad rinnast lihtsalt kõik vajaliku kätte.
      Kahju kuidas naine loodusest nii eraldunud on ja ei kuule mida enda ja lapse keha räägib. Instinkte nagu üldse poleks ja ajab näpuga raamatust järge.

      • Avatar
        Vasta Liisu 9. veebruar 2017 at 21:05

        Neljakuuse pudelit saava lapse neerud jms on siis rohkem arenenud või et neile tohib ja lausa peaks andma?

        • Avatar
          Vasta Kertu 9. veebruar 2017 at 22:04

          Loomulikult ei peaks. Ühiskond lihtsalt pressib peale, arstid eesotsas. Lisaks vaata kui väheseid asju 4k laps süüa tohib. 6k lapse toiduvalik on kõvasti suurem.
          Taanis nt ei soovitata lehmapiima lapsele enne esimest eluaastat üldse anda. enne 1a lapsele.

          Vanasti soovitati uldse vastsündinutele hapukoort “huulele” panna, et ikka laps kosuks.
          Ma ei viitsi siin pikalt jahuda. Eks iga teadlik vanem teab miks piimatooteid enne esimest eluaastat anda ei soovitata.

          • Avatar
            J 10. veebruar 2017 at 13:28

            Kui mind selleks vaeseks naiseks nimetasid, kes instinkti ei järgi, siis tea et minul last ei olegi. Olen nimelt seda kõike viis aastat õppinud ja seepärast oskan kaasa rääkida.

            Olen sinuga täiesti nõus et laps otseselt sellest söögist midagi ei saa – peamised toitained ikkagi piimast. Aga lisatoidu pakkumisel on ikkagi eesmärk ja seda selgitasin üleval. Kui alles aastasele hakata lisatoitu pakkuma siis pole ta söömisoksused kindlasti enam eakohasel tasemel – tal pole kujunenud õige keele liikumine ning võib ilmneda palju tundlikkuse häireid – nt ei talu tükilist toitu vms. Seepärast tuleb varakult anda lapsele võimalus oma uute maitsete ja konsistentsidega harjuda ja keelt kasutada.

  • Avatar
    Vasta Ka 9. veebruar 2017 at 19:05

    Minu tütar 4,5 kuuselt kaalus 7550g ja pikkus 71cm. 3 kuuselt on märge, et rinnapiim+ piimasegu. Lutti tahtis haruharva, väga üksikud korrad.

  • Avatar
    Vasta Anni 9. veebruar 2017 at 17:47

    Mu poiss on 5-kuune ja 11,5 kg 71cm 😀 Ei möödu vist päevagi, mil me kellegi käest ei kuuleks sõnu kalevipoeg, vägilane jne jne. Kõik arstid ka soovitasid lisa hakata andma kui 4-kuuseks sai, kahtlesin ikka küll ja esimesed ampsud sai paar päeva enne viie kuuseks saamist. Ise ma eriti ei muretse, et ta nii suur on- lapse isa oli ka ja praegu igati ilusa kehaehitusega mees 😀 Küll aga viimati üks uus arst just teatas meile, et temast kindlasti tulebki üks paks laps ja täiskasvanu. Nagu ok, päris hea fakt 😀 usun et nii mustvalge see siiski tegelt pole

  • Avatar
    Vasta M 9. veebruar 2017 at 17:45

    Minu piiga oli 7,8kg ja 67,5 cm, kah üks priske neiu 😀
    Hakkasin 4,5kuuselt lisatoitu andma, sest kolmandal elukuul tekkis kerge krambihoog, mille tõttu uuriti-puuriti neuroloogiliselt (EEG, ajuUH jms) – B12 puudus. See tähendas neiule ülepäeva süste, hiljem nädalas korra ja siis juba kuus korra. Seega alustasime hoolega lihast ja nüüd ütleb kaheaastane liha kohta magustoit 😀 😀
    Võimalusel võiks teha vereanalüüsi, et siis lisatoidu vajalikkust selgitada 🙂

    • Avatar
      Vasta kris 9. veebruar 2017 at 22:37

      kas uuriti ka, et lapse keha oleks üldse võimeline b12 omandama toidust?

  • Avatar
    Vasta T. 9. veebruar 2017 at 17:22

    Mul esimene kaalus 4 kuuselt 8,850kg. Korralik kalevipoeg ikka ?

  • Avatar
    Vasta Elina 9. veebruar 2017 at 16:47

    Minu preili käis kontrollis 4,5 kuuselt ja kaalus siis 8,070 ja pikkust oli 66,5
    No minul on ta RPA peal ja lisatoitu maitses vaikselt juba 3 kuust ja neljandast kuust hakkadin tublimalt andma. Aga siiski sõi ka RPAd ja kaal tõusis ikka normaalselt 🙂 meil on olnud lutt alati ja arst rääkis ka mulle et võib lutsutada küll käsi aga mitte meeletult et tõesti võib see nahale ja kätele pikas perspektiivis halba tehs. Kuid ma pakkusin siis kõike neid beebide asju eriliseks lemmikuks saanud see imikute hambahari silikoonist sest sellega hea sügada 🙂 kuid kõik mis vähegi igeme all veidi kriuksub on hea 🙂 kummist ja silikoonist kõik on hea 😀

  • Avatar
    Vasta Merili 9. veebruar 2017 at 16:35

    Mul poiss 4k1n ja kaalub 7400
    Ja püreed olen korra andnud proovida aga ei paku see talle mingit huvi, nii et ootan edasi.
    Ja rusikat lutsib iga minut, vahepeal ka minu käsi ära punaseks lutsinud. Vahel üritab ka kahte rusikat korraga panna suhu 🙂
    Lugesin ka et keelata ei tohi kuna hakkab salaja tegema sest arvab et teeb paha paha ja tunneb süüd..
    Selliseid tundeid küll väikemehele tekitada ei tahaks..

  • Avatar
    Vasta Mailit 9. veebruar 2017 at 16:24

    Lugesin hiljuti kuskilt, et Ameerikas leidis keegi tolle kaelkirjak Sophie seest hallituse, kui selle pooleks lõikas. Mina küll ei usu, et lapsel käte lutsutamisest midagi juhtuda võiks. Mul kõik kolm last ka lutsutanud – ilmselt otsivad kikusid nii. Mu 1 a. 7 k vana laps teeb ka seda vahest praegugi veel. Käed täiesti normaalselt. Kõiki lapsi olen lisatoiduga toitma hakanud ikka siis, kui kuus kuud ainult imetanud olen. Kõik on kenasti kasvanud ja kõik väga õige olnud. Maitsta ehk moe pärast esimestele lastele võib-olla midagi hästi natu andsin, aga otseselt süüa mitte ja seda ei saa lisatoiduga alustamiseks pidada.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. veebruar 2017 at 16:33

      Mul on Mari ajast üks sophie ja lotte näris selle ka lõhki, piilusin sisse, meil hallitust polnud.

  • Avatar
    Vasta vot mis 9. veebruar 2017 at 16:23

    Kullakesed. Kaalutõus ei näita seda, et lapsele rinnapiimast üksi piisab! Pereõe soovitus on väga asjalik, sest lapsed, kes kiirelt kasvavad ja palju pikkust ja kaalu viskavad, vajavad enamasti varem karauda rohkem, mida rinnapiimast ei saa piisavalt. Ja seetõttu, kui hakkad vaikselt ca 4,5 kuuselt lisama tema menüüsse ükshaaval erinevaid juurvilju, siis vaikselt jõuadki kuu ajaga sinnani, et hakata ka liha pakkuma, mida on tal selleks ajaks juba tõenäoliselt väga vaja, sest ta on tugev tükk neiut juba 🙂

    • Avatar
      Vasta Heh 9. veebruar 2017 at 17:16

      See sõltub nüüd küll täiesti lapsest ja olen tähele pannud (enda kogemused), et kui vanematel on hemoglobiinitase korralik, siis on ka lastel. Minu laps ei saanud enne 7,5 kuuseks saamist vist kordagi liha, lisatoitu lisaks rinnapiimale hakkas saama umbes 6-kuuselt ja rauatase oli täitsa korralik.

    • Avatar
      Vasta Me 9. veebruar 2017 at 19:23

      Kuna mu enda laps võtab perearsti arvates liiga vähe juurde, oli järjest bronhiidis (rs-viirusest) ja gripis, (vanem laps lasteaiast tõi) ja ka lisatoitu erilise innustusega ei söö, siis olen veidi rinnapiima teemalisi teadusuuringuid uurinud. On juba ammu teada, et rinnapiima suhteline rauasisaldus on madal, sellest meie meditsiinitöötajate agarus soovitada lisatoidu, eriti liha, andmist juba varakult. Nad kahjuks ei ole kursis uuemate uuringutega, mis on leidnud, et tegelikult imendub raud rinnapiimast imehästi, kordades paremini kui ükskõik millest muust. On leitud, et tervetel lastel, kelle emal raseduse ajal rauapuudust ei olnud ja/või kes enneaegsetena ei sündinud, ei teki esimese eluaasta jooksul hemoglobiiniga probleeme, ka juhul kui nad on terve esimese aasta ainult rinnapiima peal. Lisaks pole emapiimast saadav raud omistatav bakterite poolt – lisatoidus sisalduv on – mistõttu bakteritel on paremad võimalused organismis tegutsemiseks. Mis ma tahan öelda – soovitus enne kuuekuuseks saamist lisatoiduga alustada on aegunud ja need uuemad teadmised tõenäoliselt jõuavad meie meditsiinisüsteemi hilinemisega. Enda laps keeldub liha söömast, on üheksakuune ja 2 nädalat tagasi lasin vereanalüüsi teha – kõik korras ja hgb 136. Soovitan ka lähtuda pigem WHO soovitustest. Ja lõpuks kõige õigem on lähtuda lapsest. Kui on kahtlusi, siis vajadusel teha vereanalüüs.

      • Avatar
        Vasta Kadi 9. veebruar 2017 at 19:42

        Kas tõesti arvad, et Eesti meiditsiinitöötajad ei hari end igapäevaselt ja kui iga inimene leiab infot uuemate lähenemiste kohta, siis meie med. töötajatel seda infot veel ei ole? Ehk ei viitsi iga perearst end harida, mida oleks ka üsna tobe väita.. Aga et Eestj meditsiinis uusim info puuduks… No see on küll nats tobe väita.

        • Avatar
          Vasta Vot sulle 10. veebruar 2017 at 11:48

          Tegelikult on nii, et üle maailma avaldatakse päevas tuhandeid uurimustöid ja kui iga uurimustöö tulemuse kohta hakkaksid arstid oma tööd ümber tegema ja uusi vaateid promoma, oleks meditsiinis koos üks suur puder ja kapsad.

  • Avatar
    Vasta Liis 9. veebruar 2017 at 16:14

    Mul poiss kaalus 4 kuuselt 8,200 ja pikkust 69 cm . Aga ta oli ka sündides suur 4828g ja 56 cm pikk .

  • Avatar
    Vasta C. 9. veebruar 2017 at 16:09

    Minu laps ka hakkas miski kolmekuuselt oma kahte näppu lutsutama. Jäi ise ka selle abil magama ja mul oli ka vahepeal hirm, et appi, äkki on varsti kolmene ja ikka teeb seda 😀 tegelikult lihtsalt ühel päeval avastasin, et ta enam ei tee seda. Arvan et see võiski miski 5-6 kuuselt olla. Üldiselt see neil jah osa arengust ja sellises vanuses seda neil veel piirama ega keelama ei peaks.

  • Avatar
    Vasta Laura 9. veebruar 2017 at 16:03

    Täiesti normaalne on anda lapsele rinnapiima niikaua kuni sellest kõht täis saab. Iga vanem ju saab aru kui tital puudu jääb- tihedamini söömine, jonn jne. Ja no poole aastaselt võib ju 1x päevas anda midagi muud- püreesid, putrusid. Kõik oleneb ju lapsest endast. Ja emmed tunnevad oma beebisid kõige paremini!!!

    • Avatar
      Vasta Kadi 9. veebruar 2017 at 18:36

      Teie väide ei vasta päris tõele. Üks asi on see, et lapsel on kõht täis, teine see, et ta ka kõik vajalikud ained kätte saab. Ka aastasel lapsel võib kõht olla piima täis, kuid on vitamiinipuuduses. Sellest ei pruugi ema naljalt aru saada. 6 kuusely lõppevad lapse rauavarud, mis ta sündides kaasa saab, ning seda ta rinnapiimast ei saa. 4 kuuselt võib vaikselt tutvustada maitseid, see on vb paar lusikatäit päevas. Ega lisatoit ei välista rinnapiima, seda võib ju alati anda nii kaua kui keegi soovib.

  • Avatar
    Vasta Nimi 9. veebruar 2017 at 16:02

    Mul oli neiu 4k umbes samas kaalus, lisatoitu hakkas saama 6-7 kuu vanusena, polnud ühtki põhjust, miks oleksin pidanud varem alustada. Lapse seedesüsteem saigi korralikult tugevaks kasvada rinnapiima peal. Lende ei ole üldsegi üüratu, vaid väga armas väike neiu 🙂
    Küll kuulsin erinevaid jutte, et laps jääbki paksuks ja on olemas ‘paksusegeen’ jms lollusi, tuhkagi ma ütlen, nüüd ilus sale neiu, nii kui jalad alla sai hakkas aina vähem kaalu tulema ja hetkel üldse arsti sõnul võiks ta veidikene rohkem kaaluda.

  • Avatar
    Vasta Sandra 9. veebruar 2017 at 15:54

    Mul kaksikud poisid olid nelja kuuselt 8kg ja teine 7.5kg. Pikkust oli mõlemal 66cm 😀 meil veel perearst imestas, et kuidas kaksikud niiiii kiiresti kosuvad. Ses suhtes et sündides olid nad 2.6kg ja teine 2.3kg ning mõlemad 49cm vaid 😀
    Ja lisatoiduga alustasime kuskil poole aastaselt 😉

  • Avatar
    Vasta Loor 9. veebruar 2017 at 15:53

    Heh, pakkusin 7 kg enne postituse avamist, nii et siin ikka üllatus oli ?
    Mõlemad lapsed mul alustanud ca nädal enne 6k näputoiduga.

  • Avatar
    Vasta E 9. veebruar 2017 at 15:50

    Tere!
    Vastaksin luti murele.
    Üks asi on küll õige, et viimaks laps imeb oma pöidla lapikuks (ebaproportsionaalseks).
    Teine mure on hiljem see, et isegi koolieas võib laps läbi une näppe lutustama või pöialt imema hakata.
    Seetõttu on hiljem lihtsam võõrutada lutist ehk lihtsalt ei anna talle enam lutti, aga näpud paganad on tal alati enda küljest võtta.
    PS! Meie väikemehele õpetasid arstid juba sünnitusmajas lutti imema.
    Kõike parimat!

    • Avatar
      Vasta Nimi 9. veebruar 2017 at 16:04

      Jutt on 4k lapsest!
      Jah, oleks küll mure, kui 1+ aastane omale käsi pidevalt suhu topib, aga 4 kuune on just alles oma käekesed avastanud.

      • Avatar
        Vasta E 10. veebruar 2017 at 00:42

        Minu jutu sisu vastas sellele, miks arstid nii soovitavad – vältimaks halva harjumuse kujunemist, mitte manitseda, et nelja kuune ei tohiks näppe/kätt suhu panna!

  • Avatar
    Vasta väga väga naine 9. veebruar 2017 at 15:50

    * Ise õediplomi saanult on vähe imelik seda öelda, ega saada need arsti ja õe soovitused puu taha. Phmt nad räägivad seda, mida ise arvavad, miski teadus neid küll selles ei toeta.
    * Minu tütar kaalus nädal enne kolmekuuseks saamist 8 kilo ja ligi 100 grammi (siis olime baktriaalse põletikuga haiglas ja seal nii enne kui peale sööki kaaluti, seepärast jäi meelde). On nüüd paks v? Ise nägid =)
    * Aga lisatoiduga alustasin ma tema puhul viiekuuselt, sest ta muidu sõi kogu krdi aeg ja öösel see kurnas mu täiesti ära. Iga kolmveerand tunni järel nutt ja lõputu imetamine. Ja kui ma pojaga alustasin raamatu järgi ja kõike “õigesti” tehes, siis selle hiiglasliku tütrega nii, mingil hetkel öösel läksin, tema kaenlas, meeleheites kööki, tegin veega ja soolata mingit helbeputru, lüpsin sinna rinnapiima hulka ning laps sõi. Pärast sain viis tundi jutti magada. ning otsustasin selle kogemuse pealt, et juurde võtab küll, aga rinnast ilmselt kõhtu ikka täis ei saa. Hakkasin igapäevaselt lisa andma.

    • Avatar
      Vasta emme.. 9. veebruar 2017 at 22:35

      Appi kui loll jutt 😀 laps magas 5h jutti, sest sai putru, mida seedib kaua! Une-pudrud on emmedele, mitte lastele. Beebi ei vaja enne magama jäämist neid. Öösel palju rinda ilmselt tahtis hammaste tõttu, või sada muud põhjust..

      • Avatar
        Vasta väga väga naine 9. veebruar 2017 at 23:19

        jaa, ma olen kursis, et seedib kaua. Et see on talle keerulisem. Aga kui ma juba nädal aega polnud magada saanud, sest kogu aeg oli mingi ulg ja tihkumine ja häda, mul oli siiralt pohhui, MIKS ta magab, peamine oli, et ta magas – ja mina sain ka.
        Nüüd on 15 juba, ilus, andekas ja tark, ma küll ei arva, et kohutavalt valesti tegin.

  • Avatar
    Vasta Sandra Loo 9. veebruar 2017 at 15:49

    Mul on poiss Lentsuga samades mootudes, täitsa ok ju 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 10. veebruar 2017 at 00:49

      Parimad mõõdud, kui minu käest küsida :D!

  • Avatar
    Vasta Kertu 9. veebruar 2017 at 15:49

    Mu lastel oli see kaalumine 4,5kuuselt, samal ajal vaktsiinisüstiga. Esimesed tütred kasvasid ilmselgelt vahukoore peal, sest 1. laps oli 4,5kuuselt 8,2 kg ja teine 8,8 kg. Käelihased olid mul võimsad 🙂 Kolmas oli kaapekakk, kahjuks tema sündides mul enam palju vaba aega ei jäänud ning kaaluiivet kirjas pole. Ta oli ilmselt 6 kg kanti, sest mäletan pidevat kaalu pärast muretsemist. 9 kg saavutas ta üheaastaselt 🙂

  • Avatar
    Vasta Marleen 9. veebruar 2017 at 15:48

    Minu arvates küll nii vara lisatoiduga alustama ei peaks, kui ta ainult rinnapiima saab. Ise hakkasin lapsele igapäevaselt lisatoitu andma, kui ta oli 7-kuune. Enne seda proovisime mõned korrad ainult. Meie perearsti arvates täiesti ok aeg, kuna ta oli vaid rinnapiimal.

    • Avatar
      Vasta Kadi 9. veebruar 2017 at 18:38

      Mis vahet seal on kas riinapiimal või asendajal lisatoidu andmise kontekstis?

      • Avatar
        Vasta emme.. 9. veebruar 2017 at 22:37

        Rp laps sööb ise nii palju kui tahab. Pudelimajandus toimib teisiti. V noh ma arvan.. Pole õnneks kogemust pudeliga.

  • Avatar
    Vasta Pirx 9. veebruar 2017 at 15:47

    See pereõe jutt kõlab nagu oleks mingitesse kindlatesse standarditesse kinni jäänud ja eriti paindlik mõtlemine ei tundu. Mina isiklikult ignoks sedakõike ja teeks nii kuidas mu oma süda mind juhatab. Aga mu noorem tütar oli aastaselt 7,4 kg 😀 Aga ta muidugi ka väga mini-mini, praegu 2,5-aastasena on nõksa üle 10 kg.

    • Avatar
      Vasta Pirx 9. veebruar 2017 at 16:47

      Lisaks hakkasin selle käte suhutoppimise peale mõtlema, et on ju kaks täiesti erinevat asja, kas laps topib käsi suhu või imeb näppu. Mu 2,5 aastane siiamaani järab sõrmi (ei ime ega lutsuta), kuna viimased hambad alles tulevad ja teevad ikka väga liiga talle ja sõrmede närimine leevendab kõige paremini, sest need ulatuvad mõnusalt õigesse kohta (kõige tagumised purihambad ju). Talle vist ei hakkaks lutti pakkuma 😀 Ja närimismänguasjadest on ka välja kasvanud, oma sõrmed aga aitavad alati. Igakord hammaste lõikumise ajal on käed suus käinud ja kui hambad lõikunud, siis jälle rahu majas kuni uute hammasteni. Lutti pole kunagi võtnud.

  • Avatar
    Vasta Margit 9. veebruar 2017 at 15:43

    Minu poiss kaalus 4 kuuselt täpselt 9000kg oli rinnapiimalaps ,lisa hakkasin pakkuma alles peale 6.kuud.

    • Avatar
      Vasta K 9. veebruar 2017 at 15:48

      Usun, et see oli ikka 9000g??

  • Avatar
    Vasta Masa 9. veebruar 2017 at 15:37

    Mina tahtsin alustada ka alles 6.kuu vanuselt, nagu nüüd üleüldine soovitus rinnalastele on. Alustasin siiski varem, kuna pojal oli rauavaegus ja pidime hakkame püreesid lihaga andma. Alustama pidin siiski paar nädalat enne 6.elukuu sünnipäeva aga veidi häiritud olin sellest küll. Samas parem anda lisatoitu kui seda hirmmagusat rauasiirupit, mis on puhas suhkur minu meelest 😀 Ja lisatoit aitas ka, seega seda siirupit ei pidanud enam andma, rauatase sai korda.

  • Avatar
    Vasta Liina 9. veebruar 2017 at 15:35

    Alustan kommenteerimist juba kolmandat korda sest alati kui klikin ekraanil viskab hansaposti lehele.
    Nii, mu poiss kaalus 3 kuuselt 8060g ja pikkust oli 65,5cm. Pereõde soovitas ka juba 4 kuuselt lisatoiduga alustada kuna see aitab kaalu normaliseerida, sest lisa ju ainult üks juurvili korraga.

  • Avatar
    Vasta Maarja-Liis 9. veebruar 2017 at 15:34

    Minul on kodus Lendest kuu aega noorem laps. Kui ta mingi mõned nädalad tagasi oma käed avastas ja neid agaralt suhu hakkas toppima, siis hakkasin mina täiega googeldama ja uurima targemate käest, et mis teema siis sellega on. Mu doktor Google otsingu ja teiste kogemustest sain teada, et tänapäeval ongi ”popp” käte närimist keelata, aga reaalsuses on see lapse jaoks uus oskus ja nad avastavadki maailma suu abil ju. Kõik käib esialgu suhu, et saada aru selle tekstuuri, maitset jne. Mu laps võtab ilusti lutti, aga igal muul hetkel on tal käed suus ja mina ei kavatse seda talle keelata. See on tema keha ja tema uus oskus, las tegutseb. Vaevalt, et ta neid kuni koolini või veel hullem kuni gümnaasiumi lõpuni närida soovib. Hoopis teine lugu on väidetavalt mingi kindla sõrme (näiteks pöidla) lutsutamisega, see pidi olema halb komme, sest tekib võimalus et ta kasutab seda ”luti asemel” imemiseks ja sellest on kindlasti raske lahti saada.

    Ja no appikene, Lende on kindlasti näljane! 😀 Ilmselt võiksid alustada sokolaadi ja kondenspiima manustamisega kiiresti, et ta ikka kosuks. Ma ei saa aru MIKS on vaja ilusti kasvavale rinnalapsele hakata lisa andma enne kui ta saab 6 kuu vanuseks?!?!? Miks ometigi ei võiks Eesti meditsiin uskuda Maailma Tervishoiu Organisatsiooni soovitust, et lapse toit esimesel 6 elukuul on ainult rinnapiim.

    Ma luban ennsat nimetada täiesti veidraks emaks, aga lubangi tal rusikat närida ja kui ta ilusti kasvab ning rinnapiima jagub, siis ei saa ta enne 6 kuuseks saamist mingit lisatoitu 🙂 Küll ta mingis vanuses ei viitsigi enam rusikat suhu ajada ja jõuab terve ülejäänud elu süüa noa-kahvliga tahket toitu. See ainult imetamise aeg on nii lühike, kavatsen seda nautida.

    PS! Minu lapse lemmik on hetkel selline pall: http://www.looduspere.ee/toode/oball/
    Ta eelistab ka kaelkirjak Sophile.

  • Avatar
    Vasta K 9. veebruar 2017 at 15:31

    Ma olin korralik lypsilehm, imetasin 2 aastat kokku. Igatahes esimesel eluaastal ei söönud ta kyll eriti mitte midagi muud peale mu piima, siit sealt midagi niisama näksis. Ja oli samasugune pontsu kui Sinu oma. Tänaseks juba pea-aegu täiskasvanud, täiesti terve neiu 🙂

  • Avatar
    Vasta H. 9. veebruar 2017 at 15:31

    Mul preili kaalus umbes sama. Poole aastaselt 10,560g. Puhtalt rinnapiimapeal. Endale tundus küll, et rinnapiima asemel vist vahukoor 😀
    Lisa hakkaski vaikselt kuue kuuselt saama. Rinnapiim oli siiski nr 1.

  • Avatar
    Vasta Liina 9. veebruar 2017 at 15:31

    😀 Mul saab laps 3 märts 1 aastaseks. Ning on 70 cm ja 7500 . Tundub,et mul on ikka täitsa mini laps 😀 Sul laps on 4 kuuselt selline. Huvitav palju ta siis sama vanalt on 😀

    • Avatar
      Vasta Ann 9. veebruar 2017 at 15:49

      Lihtsalt infoks, kui lapsed hakkavad roomama ja kõndima, siis nende kaalutõus rahunebki maha. Sellel huvitavat põhjusel võivadki 4 kuused ja aastased lapsed olla ühes kaalus…..

  • Avatar
    Vasta Irina 9. veebruar 2017 at 15:31

    Kui laps saab rinda, siis enne kuuendat elukuud ma lisatoitu ei annaks. Seda enam, et kaalu tuleb ilusti juurde 🙂 Lutti ma ka toppima ei hakkaks, aga erinevaid kummist mänguasju pakuks küll. On olemas ka igemeid jahutavaid mänguasju, mida saab külmkapis hoida – pakub leevendust sügelevatele ja valutavatele igemetele.

  • Avatar
    Vasta Liisu 9. veebruar 2017 at 15:29

    Minu 3kuune pontsik kaalub juba 7.5 kg ? saab ainult rp.
    Lisa hakkan andma alates 6 kuust ?

  • Avatar
    Vasta Liisi 9. veebruar 2017 at 15:28

    Poiss kaalus mul nelja kuuselt 8,5kg. Normaalne trulla oli. Aga no sündis ka 4,2-kilosena ja korralik sööja oli ikka beebina.

  • Avatar
    Vasta Altius 9. veebruar 2017 at 15:28

    lisatoitu võiks andma hakata 6 kuust just sellepärast, et ema organismist saavad varud otsa, nii raud kui teised mikroelemendid. Mina soovitan küll natule liha ka püree sisse ära peta mõned korrad nädalas, just et rauataset hoida. Alguses ju annad ikka teelusika kaupa harjutamiseks, mitte ei topi tervet purki talle lõunasöögiks. Ja igemete sügamiseks kindlasti anna talle kätte midagi, mida ta närida saaks. Kas ta sul kõhuli armastab olla? Varsti hakkab juba liikuma ja haarab põrandalt seda, mida tahab närimiseks 😀

  • Avatar
    Vasta Keily 9. veebruar 2017 at 15:27

    Korrigeeritult 4 kuusena kaalus 8370 grammi 😀

  • Avatar
    Vasta Helen 9. veebruar 2017 at 15:27

    Minu tütar kaalus 4-kuuselt 7,3 kg. Oma esimesed püreeampsud sai ta alles 6-kuuselt, perearsti soovitusel. Varem ei näinud selleks vajadust, kuna kaalu tuli ilusti juurde ja rinnapiimast sai ta kenasti kõhu täis.

  • Avatar
    Vasta Mertz 9. veebruar 2017 at 15:26

    Minu piiga kaalus 4 kuusena 6700 ja oli 67 cm . Praegu aastasen on 9800 ja 77 cm 🙂
    Eks see ole individuaalne.
    Lutti ma lendele ei topiks kui ta suhu ei pane näppe vaid paneb rusika. Näpu imemine saab jah luti asendajaka aga rusikat nad minu meelest imevad tõesti kõik 😛

  • Avatar
    Vasta Katrin 9. veebruar 2017 at 15:26

    Vaatasin just järgi,et poiss oli 4k 9100g 66.7cm ja tüdruk 9220g 65,5cm.Ju mul oli siis ikka väga rammus rp ja rõõm oli näha kuidas mu lapsed mühinal kasvasid.Imelikul kombel jääb see aga võõrastele ja kõigile kaaluekspertidele (nt ämm, meheõed..jne) kuidagi ette kui beebi on mõnus ponsu.Ma ei teadnudki,et beebidel on mingid standardid või ülekaalu probleemid ??? See minu arust täitsa sürr.Pidin koguaeg kuulama, kui paksud mu lapsed on ? Poisiga korraks tekkis isegi stress,et mida ma siis valesti teen,et mu laps nii hästi kosub?tundsin lausa süüd.
    Sellepärast kutsun kõiki ülesse valima oma sõnu lapse kohta,et see värskele emmele liiga ei teeks!
    Mõlemad lapsed said rinda ja lisaga alustasin poisiga 6k ja tüdrukuga 5k.
    Tüdrukuga soovitati lisatoiduga varem alustada,et see paneb lapsel kaalu kinni.Ootasin ikka päris mitu kuud ja siis kui nägin,et lapsel on huvi proovida midagi uut, vot siis tegime me sellega algust.

  • Avatar
    Vasta Merily N. 9. veebruar 2017 at 15:26

    Alustasin püreede andmist pojale ta 6ndal elukuul. Polnud kiiret kuhugi! Ja kasvas ta kenasti ning polnud nagu mingit vajadust tahedamat toitu enne 6 kuuseks saamist anda 🙂

    Lutt on suur sõber ja loodetavasti nii poole aasta pärast oleme sellest lahti saanud. Hetkel poeg 25 kuune.

  • Avatar
    Vasta Keiri 9. veebruar 2017 at 15:24

    Ihii, mul kodus 1a2k kes kaalub 8,2 😀

  • Avatar
    Vasta Annika 9. veebruar 2017 at 15:24

    Meil pole kumbki laps lutti võtnud. Ma ei näe vajadust vägisi toppida. Esimene lapsvon kolmene ja pole küll midagi halvasti sõrmedega. Pisem on aastane ja ka pole vaimustuses. Käed ja mänguasjad suus ja emme on järelikult lutiks täitsa sobiv. Lisatoiduga alustas
    ime mõlemaga u 5 kuuselt. Meil ka esimene oli pisem ja teine ümaram. Nii kui teine roomama hakkas, muutus kohe trullast saledamaks. Aga vennast siiski suurem.

  • Avatar
    Vasta Liisa 9. veebruar 2017 at 15:23

    Minu 11 kuune preili kaalub 8100 ?

  • Avatar
    Vasta Melissa 9. veebruar 2017 at 15:21

    Ei mingit lisatoitu nelja kuusele! Olen õe kursusel, ja meile räägiti, et poole aastaselt alates hakata tasapisi proovima einevaid juurvilja püreesid poole/ühe lusika kaupa nädalas. Lapse seedetrakt ei ole nelja kuusena veel nii arenenud, et omastada liha vms.

  • Avatar
    Vasta Mariana 9. veebruar 2017 at 15:19

    Jaa pakkusin kaalu peaaegu täppi ?

  • Avatar
    Vasta Marilin 9. veebruar 2017 at 15:18

    Nii armsad tydrukud ?

    Minu esimene poiss oli 3 kuuselt 9,9 kg ja rinnapiimaga. Teine poiss 3,5 kuuselt 7,7 kg ja kolmas poiss 7,8 kg. Ka rinnapiimaga. Lisatoitu annan alati umbes kuuekuuselt.

  • Avatar
    Vasta Kersti 9. veebruar 2017 at 15:16

    Mu 3 kuune on juba 7 kilo 😀 Esimene laps oli 4 kuuselt 8 kilo.Ikka mõnus rullu.HAkkas end pöörama alles 8 kuusena ja siis tuli kõik korraga kuni 11 kuuselt kõndimiseni 🙂 nüüd kohe kohe 4 a saav ilus sale ja krapsakas poiss 🙂 Lisatoiduga alustasime 3 kuuselt refluxi tõttu.Püsis toit paremini sees ja hoidis kõrvetisi ka kontrolli all 🙂

  • Avatar
    Vasta Anneli 9. veebruar 2017 at 15:15

    Mul oli preili 4k 8860grammi. suht pontsik ikka. Mul pole laps sünnist saati lutti tahtnud ja pereõde ei öelnud et toppiksin ikka lutti vms kuna paneb käsi suhu. Naljakas kuid imelik vaadata neid lapsi kel on lutt. Nii harjumatu kuidagi. Seda kãe suhu toppimist ja näpu lutsutamist oli nii vähest aega. See ikka iga vanema aai kas annab lapsele lutti. Kuidagi imelik et pereõde ikka soovitas lutti proovida ja anda.

  • Avatar
    Vasta Triin 9. veebruar 2017 at 15:15

    Need nõuka aegsed soovitused levivad endiselt arstide seas, et al 4-5 kuust peaks hakkama lisatoitu andma (ja kindlasti kohe liha). WHO on juba aastaid olnud seisukohal (ja sama räägivad Eesti toitumisnõustajad), et laps ei vaja ja ei olegi hea anda enne 6 kuuseks saamist mitte mingit lisatoitu, vett ega midagi muud peale rinnapiima. Seega aega veel on. Ja alustada ikka juurikatest/puuviljadest ning alles 7-8-9 kuu vanuselt vaikselt lisada liha. Kiiruga leidsin isegi ühe täitsa asjaliku artikli perekoolist:
    http://www.perekool.ee/artiklid/lisatoit-imikule/
    Minu arst seletas, et 6 kuusele peaks hakkama lehmapiimast putru keetma, kuigi piimatooteid ei soovitata enne aastat ja siis ka alustada pigem hapendatud toodetest, mida on lihtsam seedida.

    Meie lapse lemmikuteks oli see sama kaelkirjak (väiksem) ning samast sarjast Vulli. Mina ei näe käte suhu panemises ka midagi väga halba, laps avastab oma keha 🙂

  • Avatar
    Vasta Elis 9. veebruar 2017 at 15:14

    Ma olen tähendnud, et Eesti arstid survestavad selle lisatoiduga. Tegelikult ei ole beebi organism valmis listoiduks enne kui ta on 6 kuune. Mina andsin enda beebile esimese lusikatäie kui ta 5,5kuune ja minu arst (Inglismaal) vaatas mulle otsa ja ütles, et oleksin pidanud ikka ootama veel paar nädalat. Ainult eri juhtudel võib alustada varem, näiteks siis kui beebi korralikult kaalus juurde ei võta – Teil seda probleemi ilmselegelt ei ole. Netis on palju infot miks ei ole soovitatav alustada enne 6 kuud.
    Kaalu on teil muidugi mehiselt. Minu poiss saab varst 7 kuuseks. Täna kaalusin teda ja sain 7,9kg

  • Avatar
    Vasta Krista 9. veebruar 2017 at 15:13

    Minu kratu näidud olid neljandal minisünnal 8,3kg ja 68cm, mis on kaunis kena number arvestades sünnikaalu( 3,4kg, 49cm) Lisaga alustasime peale viiendat kuud, aga toidukorrana kirja ei läinud esimene kuu peale rp midagi 🙂
    Kohe kohe oleme saamas aastaseks ja kaal on ilmselt 14kg kanti

  • Avatar
    Vasta Hedy 9. veebruar 2017 at 15:13

    Tûtar 65 cm 7780g
    Poeg 67 cm 9200g
    Poeg 66 cm 8300g
    Kôik said esimesed pûreeampsud 6 k ja móne pâevaselt.

  • Avatar
    Vasta Karin 9. veebruar 2017 at 15:12

    Ma ei ole küll arst aga ka mina soovitan lutti. Tean inimest kes lasi oma lapsel kätta suhu toppida ja sellele järgnes näpu imemine. Nüüdeks on laps 4 aastane ja endiselt on näpp suus,eesmine hammas on viltu imetud. Ja väga raske on sellest näpust lahti saada. Luti viskad minema ja rohkem ei anna aga katsu näppust lahti saada see on keerulisem.

    • Avatar
      Vasta Mari 9. veebruar 2017 at 15:19

      No aga miks hakata lutti pakkuma, kui siiani on ilma saanud. Pärast jälle 1 sõltuvus, millest lahti harjutada. Pigem just nimelt neid igast närimisrõngaid vms asju anda.

      • Avatar
        Vasta Karin 9. veebruar 2017 at 17:00

        Aga mis vahet seal on närimislelu võtad ju ka ükskord ära. See oli lihtsalt minu soovitus.

    • Avatar
      Vasta Anna 9. veebruar 2017 at 15:43

      Viskad luti minema ja võib hakata näppu lutsutama. Suures plaanis on lihtsam lutietapp vahele jätta, kui laps seda nagunii ei taha. Näppu imemist üks või teine 100% ära ei hoia.

      • Avatar
        Vasta Karin 9. veebruar 2017 at 17:06

        No minu lapsega nii ei olnud. Võtsin luti suust aasta ja kolme kuuselt ja ei mingit virinat kui ainul esimene lõunaunne minek. Ja kuna olen seda näpu imemist oma sugulase lapse pealt näinud. Siis otsustasin kohe et mina hakkan lutti õpetama. Ja kui lutt läinud ei oska nad lutti asemel näppu seostada selle imemisega. See minu arvamus ja ei sunni kedagi et laps peab lutti võtma. Lihtsalt näppust on väga keeruline lahti saadda,kuid mitte luttist või mõnest muust lelust.

    • Avatar
      Vasta maise 9. veebruar 2017 at 16:02

      Jep, mul tuttaval sama teema, tüdruk neljane, hakkab viieseks saama ja ikka pöial suus kogu aeg. Üritasid küll plaastrit näpule panna ja värki, aga magades läheb ikka pöial suhu, pöial on veits moondunud juba, piklikum kui teise käe oma jne.

  • Avatar
    Vasta Avokaado 9. veebruar 2017 at 15:09

    Mu pontsik oli 4 kuuselt 8.5 kg ja 66 cm pikk 😀 lisatoiduga alustasin 4.5 kuuselt, kuna perearst ikkagi soovitas vaikselt harjutama hakata, ise oleksin rahumeeli selle püree majandusega veel oodanud. Aga noh, esimene laps ja ikka kibeles ka natukene ja nõnda ta läks 😀

  • Avatar
    Vasta Kaisa 9. veebruar 2017 at 15:09

    Meil alustas poiss püreedega täpselt siis, kui 4-kuuseks sai. Alustasime muidugi soolasega(köögivilja-õuna), et magusaga kohe alguses ära ei harjuks. Nüüd saab esmaspäeval 5 kuuseks ja püreed on igapäevane osa toidust- seni pirtsutanud ainult vasikaliha sisaldava asjaga 🙂
    Meil kaalus jumbu 4-kuuselt sama palju, kui teil Lende- ehk siis täpselt 7,8 kilo.
    Muidugi pole imestada, kui noormehe sünnikaal 4,7 oli. 🙂

    Aga teil on piiga ikka tõsine modell 🙂 Mu oma ei taha piltide tegemisel kuidagi paigal püsida- nii palju on vaja uurida ja avastada 😀

  • Avatar
    Vasta pereõde 9. veebruar 2017 at 15:08

    Poiss kaalus 4 kuuselt 7500 ja tüdruk 8000, jeerum, kuidas ma jaksasin:)
    Pereõena ei jõua ma ära just neid kiita, kes lutist kaugele suutnud hoida. Ja käsi närivad nad tavaliselt ikka muudel põhjustel, igemed sügelevad, avastanud käed ja mis sa muud ikka nendega teha oskad.
    No ja ma tahaks näha 3aasast, kes mänguväljakul kätt lutsib, kuid lutiga ringlevaid lapsi näeb küll.

  • Avatar
    Vasta Anna-Liisa 9. veebruar 2017 at 15:08

    Meie beebsu sai 25.01 kahekuuseks ja me saime alles eile käia arstil kaalumas ja mõõtmas. Kaaluks neiul 6,3 kg ja pikkus 60 cm. Samas oli ta aga sündides ka suur beebi: 4,3 kg ja 43 cm pikk. Kuna see laps on esimene, siis ei oska kommenteerida lisatoidu teemal. Olen täitsa võhik ja õpin alles ☺

  • Avatar
    Vasta K2 9. veebruar 2017 at 15:07

    Minu teada peaks tittedel käte suhu panemist-lutsimist piirama, sest see võib mõjutada hammaste arengut. Pidavat olema suurem tõenäosus lõualuu arenguanomaaliateks ja seeläbi ka hammaste korrapärase arengu (sh paiknemine lõualuus) häireteks. Tunduks nagu loogiline ka.. lapsel ikkagi võrreldes tema suukesega üsna suur rusikas ja seda kogu aeg suhu mahutada.. võib mõjutada küll niigi pehmeid luukudesid 🙂

  • Avatar
    Vasta S 9. veebruar 2017 at 15:07

    Esimesega alustasin ka kohe kui 4-kuuseks sai 😀 teisega mõtlesin ka, et aega on.. 5. kuu kontrollis siis arst ütles, et peaks ikka alustama juba. Kogusin veel ennast 2 nädalat ja 5,5-kuuselt siis alustasime. Minu jaoks oli paras aeg siis 🙂 see 4-kuune nagunii veel õieti suud avada ja süüa ei oska (mu esimene laps vähemalt ei osanud).
    Aga esimene poiss oli mul kaalult umbes Lendega ühte.. pea 8kg. Teine poiss on pikem ja lahjem 😀 4-kuuselt oli 7,1kg. Peale püree andmist hakkas rohkem kaalu viskama. Praegu 7-kuune ja 9,4kg

  • Avatar
    Vasta Andzelika 9. veebruar 2017 at 15:06

    Kõige vanem poeg oli sündides 3,770 kg ja 52 cm , pea ümbermõõt oli 37 cm. Kui ta sai 4 k. oli ta 7,320 kg ja 64,5 cm pikk. Lisa toitu hakkas ta saama alates 5-6 kuust alates, hetkel ei mäleta see tundub nii ammu, sellest ju 14 a möödas :). Keskmine poeg sündis kaaluga 3,730 ja 52 cm ,pea ümbermõõt 38 cm. Kui tema sai 4 k. kaalus ta 7,120 kg ja pikkus 63 cm. Ta saab mul nüüd see aasta 9 a aprillis ja ongi selline pisikest kasvu, minusse vist 🙂 .Lisatoitu hakkas saama täpselt 5 kuuselt. Kolmas poeg, meie pere vägilane 😀 sündides kaaluga 4,440 kg ,53 cm ja pea ümbermõõt 37,5. Ja 4k vanuselt oli ta 8,060 ja 65 cm pikk. Lisa toitu hakkas saama alates 4 elukuust, kuna tundus et rinnapiimast talle enam ei jagu.

  • Avatar
    Vasta Gerda 9. veebruar 2017 at 15:06

    Minu rinnalaps kaalus 3-kuuselt 8 kilo 🙂 Rinnapiim on lihtsalt mõnusalt rasvane, aga see eest ka väga kasulik. Lisatoitu hakkaski saama 4/5-kuuselt. Aga rinda sai 1.5 aastat. On praegu 9 aastane ja väga terve laps 🙂 Lutti ei võtnud kordagi suhu nagu ka mina ja mu ema. Ei toppinud ka peale paari kuud enam. Ei võta, siis ei võta. Esimene hammas ilmus alles nädal enne aastaseks saamist 🙂

  • Avatar
    Vasta Kats 9. veebruar 2017 at 15:05

    Nelja kuu vanuselt, lapsed
    1. 8500, 65cm
    2.9220, 71cm
    3. 7700, 68cm

    • Avatar
      Vasta S 9. veebruar 2017 at 15:08

      9220, ohsaa ? ??

      • Avatar
        Vasta Kats 9. veebruar 2017 at 15:14

        Nüüd on see hiiglane kolmest kõige kõhnem ja sihvakam
        Ja kõige väiksem on kõige turskem.
        Nt mu 1,5a ei saa 3a riideid kasutada, sest sellised, mis laiusest mahuks on pikad.

  • Avatar
    Vasta J 9. veebruar 2017 at 15:05

    Minu väiksem laps oli neljakuuselt 7090 ja 64 cm. lisatodiuga alsutasin 5 kuusetl, aga ainult maitsete proovimist. 6 kuuselt sõi siis ilusti alles köögivilju lõunaks. Pöialt imes sünnist saadik ja lutti ei võtnud, arst ytles ainult et kui võimalik tõmmata pöialt suust vaikselt ära, et ainult ühte sõrme imedes võib see koledaks minna. Aga suuretõenäousuega läheb koledaks ikka mitu-mitu kuud järjepidevalt pöialt imedes. Hetkel 9 kuuselt enam ei ime sõrmi ega pöialt. Hambad suus ja hammustanud ennast 🙂

  • Avatar
    Vasta Aveli 9. veebruar 2017 at 15:03

    Naljakas, ma saaks aru, et peaks lisa hakkama andma, kui ta ei kosuks korralikult – teil aga paisub ju nagu pärmitaigen 😀

  • Avatar
    Vasta Kri 9. veebruar 2017 at 15:03

    Ei ole midagi nii imelik jutt, et näpud muutuvad teistsuguseks aktiivse imemisega. Mul sõbrannal laps armastas väga nimetissõrme lutsida, lõpuks oli näpp peenike kuidagi 😀
    Enda poiss ka imeb, aga ta topib pea terve rusika suhu ja siis lutsutab seda. Lutti kasutame ka.
    Neljakuuselt kaalus 7650 ja pikkust oli 66.5. Viiekuuselt nüüd 7830, ainult 180g rohkem. Eks neid rinnastreike oli ka piisavalt eelmise kuu jooksul, aga kuna poiss ise hea välimusega ning heatujuline, ei tehtud sellest arsti juures suurt numbrit.
    Lisatoiduga alustamegi nüüd, viiekuuselt.

  • Avatar
    Vasta Gerda 9. veebruar 2017 at 15:02

    ? Melinda on 63cm ja kaalub ehk sama palju kui mitte vähem… saab 24 6 kuud juba kokku 😀

    • Avatar
      Vasta Kaidi 9. veebruar 2017 at 23:07

      Paras sumoralli ikka kokku tulnud:D

      Mul oli plika vast aastaselt ca 10kg, nüüd pikk ja kõhna 7-aastane, vast kilosid nii 20 kanti ikka juba.

      Lasteaias ja koolis on palju pakse lapsi, vanasti narriti neid, tänapäeval tavakas, et ülekaalulised rammivad väikseid rammusate kehamassidega eemale:D

      Miks peaks sellisele suurele lapsele lisatoitu andma? Ained puudu, siis vitamiinid lisaks? Luti võõrutamine ju lihtne protsess, miks seda karta? Pärast ka logopeedilised probleemid? Vanem pärdik Sul sõi ka käsi? Äkki sellepärast ongi kõnepeetusega:D

      Kui perearst Sinu arvates loll, siis mine teise juurde, neid saab ju vahetada, ei pea sunnismaine olema. Või kui ei taha doktori soovitusi, ise tunned oma last, siis ära mine üldse arsti juurde:D Suva pole ju…või ütle, et paned haigla põlema nagu siin ühele ütlesid:D

  • Avatar
    Vasta Karoliina 9. veebruar 2017 at 15:00

    appiappi kui muhe pontsik Lents tundub nendel piltidel. selline tunne, et võtaks põskedest väikse ampsu 😀 ja veelkord õnnesoovid teile! 🙂