AVALDAN ARVAMUST

mis seal tolliametis toimub?*

21. veebruar 2017

Nagu ma rääkinud olen, tellisin ma enamik oma fototaustasid Aliexpressist. Üldiselt ei ole nendega mingit probleemi tulnud, aga need kallimad, mis ma olen tellinud mitte kokku voldituna, vaid rullituna, on korra tolli kinni jäänud. Ütlen ausalt, et ma ei saa sellest tollisüsteemist aru, sest nad peaksid küsima vist raha iga paki eest, mille väärtus on üle 22 €? Ma olen täiega saanud pakke, mille väärtus seda summat ületab, mis on kenasti tollita kohale saabunud, aga nüüd on see tolliamet mu natist kinni kahmanud ja juba teist korda pean ma nendega maadlema hakkama. Nagu esimest korrast poleks küll…

Esimene kord sain kirja, et mu asjad on tollis, et palun mina saatku nende asjade tsekk (või midagi, mis tõestab väärtust) ja siis saame vormistada selle, et nad ise deklareerivad selle ja mina maksan neile selle eest. Vastasin, et tavai, teeme ära, aga ma ei tea ju mis paki sees on, et hinda leida, et kas nad saaksid paki avada. Selle peale nähvati mulle, et kuidas ma ometi ei tea, mida ma endale tellinud olen? Kas see üldse on minu pakk?

Palusin, et ehk saavad nad paki avada ja nii saan ma öelda, mis selle hinnaks on. Kirjutas siis keegi kolmas, et jah, näete, avasime ja saatis pildid mingist nurgakesest. Et pakk üleni avada, oleksin ma pidanud neile maksma 10€. Selle peale vastasin ma, et mingi pakendis oleva augu suuremaks lõikamise eest ma küll 10€ ei maksa ja mõtlesin juba tüdimusega, et kuidas ma sinna ise kohale pean ronima. Vähem kui 10 minutiga kirjutas mulle uuesti esimene naine, et pakk on üleni lahti tehtud ja näete, see ja too on siin sees. Ma kinnitasin neile, et mina küll selle paki avamise eest 10€ pole nõus maksma. “Aa ei te ei peagi,” rehmati mulle.

Nagu…okei. Üks vend kirjutab, et maksab 10€ ja kui ma nõus pole, siis saab tasuta ka? Et igaks juhuks proovisid lisakümpsi saada :D? Igatahes sain ma oma esimesed taustad jupp aega tagasi kätte ja elu oli ilus, kuni täna saan kõne. Võõras number. Teisel pool toru väga kuri tädi.

“Noh?! Ma olen tolliametist! Vastate ka mu kirjale või?”

-“Eee…okei?”

“Kas te saite need paberid kätte? Te pole vastanud?! Mul on vaja teada kas *blablablabla mingi jura paberitest ja loast mingist ja pakist, millest ma kiiruga aru ei saanud*

-“Ma sain ju oma pakid kätte, päris ammu juba?”

“UUED ON JU!” käratati mulle telefoni.

-“Aaa..no eee.. ma ei ole näinud mingit kirja selle kohta”

“MA SAATSIN PILDID!”

-“Ma pole saanud veel… millal te need saat…”

“KUI TE EI TAHA NEID ASJU, SIIS ANDKE TEADA, SIIS TÄIDAME MINGI AVALDUSE *blablabla*.

-“Miks ma ei peaks tahtma midagi, mille ma ise tellinud olen? Ma küsin, et millal te saatsite? Ma pole kätte saanud, ehk saate mulle uuesti saata?”

“Ma ju just saatsin!!!” sisistati mulle telefoni.

Ma läksin juba päris kurjaks. Püha issand jeesus, mida ma sellele tollitädile teinud olen, et ta minuga pragab, nagu mina isiklikult teda aastaid huianud olen ja postkastist lehti varastaks või muud säärast. “Äkki te rahunete siis vähe maha, ma lähen kontrollin postkasti. Kas te võiksite vähe normaalsemalt inimestega telefonis rääkida?” plahvatasin ma lõpuks ja viskasin sellel hetkel toru ära, kui ma kuulsin, et mulle midagi vastu kisendati.

Vaatasin siis postkasti. Kõne oli 13.20. Arvake nüüd, millal nende kiri tuli? Hehhee, 13.17 🙂

67292755

*Ok, sain nüüd aru, et ma ei rääkinud tolliametiga, vaid tolli teemadel mingi… firmaga mis asju tollib vms 😀

Loe ka neid postitusi!

73 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kertu 24. veebruar 2017 at 13:35

    Saada see kommentaar ka sinna kuhu eelmise palusin 🙂
    Ehk kustutamisele..
    Kui miski amet jalle nõudma tuleb kuid sul on pakil kirjas *gift* siis ei pea sa tsekki näitama, sest tegemist on ju müüja poolse kingitusega. Sama kehtib ka kui pakile märgitakse *samples* vms.
    Muidugi ka kingituste summa ei tohi ületada teatud määra, sest ka selle summa ületamisel peab kingi eest makse maksma. Kuid jällegi on siin abiks see kui pakile ei margita summaks suuremst kui 10 dollarit.
    See mis kingi maks määr eesti kohta on, ei oska ma öelda.
    Miks see teema mulle veidi närvi pihta käib. Sest ükski neist ametitest ei aita mul kuidagi toodet otsida, selle jaoks transport leida ega kindlusta, et see turvaliselt minuni jõuaks. Kui ei jõua, kehitavad kõik õlgu kuid kui jõuab, on rahakoti rauad avatud enne kui pilgutada olen jõudnud.
    Enivei. Tahan sind lihtsalt aidata veidi oma kommenraaridega.

  • Avatar
    Vasta jubin 22. veebruar 2017 at 21:03

    Aga mis see teeema on nagu, et ostad kauba, maksad selle eest internetis täishinna, pluss maksud ja siis kui eestisse jõuab, tahab eesti vahelt lõivu saada.. mille pärast? Miks ja kust selline õigus üldse tekkinud on ja miks niimoodi inimesi nööritakse?

    • Avatar
      Vasta meow 23. veebruar 2017 at 00:13

      Selle asja nimi on käibemaks ja see on igal kaubal meil poes

    • Avatar
      Vasta Kertu 24. veebruar 2017 at 13:40

      Seda võetakse vaid kaubalt, mis tuleb valjaspoolt euroopat.
      Saan sinust täielikult aru.
      Mina otsin toodet, leian selle. Leian transpordi, maksan selle kõige eest. Keegi ei garanteeri mulle, et toode üldse minuni jõuab. Kui ei jõua, et tee ukski amet midagi, kehitavad õlgu ja pole nende probleem. Kui aga jõuab on rahakotirauad pärani enne kui midagi tõestatud said.
      Kauplustes on savi, et seal maksud peal on. Savi selle pärast, et nemad on selle kauba sinna valinud, tellinud, transportinud ja pakist valja võtnud ning üles ka riputanud. Ehk et minu vaev on vaid poodi jalutada. Ei pea midagi tellima, ootama, lootma et asi on selline nagu pildil, et on parajas suuuruses, funkab nagu vaja.

  • Avatar
    Vasta Telku 22. veebruar 2017 at 15:55

    Mallu, õpi ise tollideklaratsiooni esitamine ära. See tollimaakleritele maksmine on täiesti mahavisatud raha. EMTA lehel on tollideklaratsiooni vormistamine tegelt suht lihtne, algul vajab veidi süvenemist ja nendest kaupade kategooriatest aru saamist, aga mu arust peaks see olema siiski jõukohane igaühele.

  • Avatar
    Vasta Liis 22. veebruar 2017 at 13:30

    Ma olen juba mitu korda pannud tähele, et purskad oma viha kellegi/millegi peale välja ja siis lõpuks selgub ikka, et said ise millestki valesti aru ja siis ilmub kuskile väike tärnike seletusega: ups, ma ei saanud aru, ei teadnud, sorry.
    Võibolla tuleks enne maha rahuneda ja asja uurida, kui sellest kohe mingi teema lahti tõmbad. Jälle mingi süütu asutus/inimene saab vastu päid ja jalgu. Kuidagi eriti hästi on meelde jäänud see vaiba juhtum, mõtlen lihtsalt, et neid pärastisi editeid pooled sinu jälgijatest võibolla ei loegi ja levib jutt, et näed, küll on paha ja ärge sealt teenust otsige.
    Seekord jah, toll ei ole selline teenus, mille pakkujat saab ise valida, aga halb maine jääb ikkagi külge. Kurb.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 22. veebruar 2017 at 14:21

      Mis vihast sa räägid? Minu meelest oli lihtsalt naljakas kõne, pohhui ju MIS asutuselt. Vihane ma pole olnudki 😀

  • Avatar
    Vasta no eksole 21. veebruar 2017 at 22:30

    Mis pistmist on Malluka maksude tasumisel või mittetasumisel sellega, et keegi telefoni otsas ülbitseb?
    Mu emal on selliste “nähvitsate” puhul juba aastaid suurepäraselt toimiv komme. Enne kui mingi pikema sahmaka sõimu ära ootab, küsib väga konkreetselt ja samas alati rahulikult: “Vabandust, kellega ma räägin ja mis firmat te esindate? Works every time…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 22:38

      Ma oleks pidanud ka nii küsima ilmselgelt :D!

  • Avatar
    Vasta Kertu 21. veebruar 2017 at 20:09

    Hei Mariann. Palun kustuta mu kommentaar kui selle lugenud oled.
    Kui hiinast või mujalt kui euroopast asju tellid. Lase pakendile kirjutada GIFT ning et nad ei märgiks asja väärtuseks rohkem kui 10 dollarit.
    Ehk et kui pakil/ümbrikul on summa kirjas, ei peaks toll sind huiama hakkama.
    Paljud müüjad juba omast tarkusest teevad seda.

    • Avatar
      Vasta Oehjah 21. veebruar 2017 at 22:19

      EMTA pole rumal-nad jätavad viimasel ajal kinni kõik vähegi kahtlased asjad ning nõuavad nende ostuhinnakinnitust tsekkide näol. Kui tsekk on saata et asi odav, lasevad niisama lahti, kui ei ole, siis maksad ikkagi.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 22:25

        Nagu siin kommides ütlesin, siis ma ise eksisin, et ei olnudki tolliamet ise, kes helistas, vaid mingi… vahefirma.

        • Avatar
          Vasta Kertu 22. veebruar 2017 at 12:22

          Ma ei saa Alist kunagi mingit tšekki.
          Usast tellin lasen sõbranna juurde saata ning ta paneb mulle priva paki.
          Arvestage, et varsti peab Inglismaalt tellides ka makse maksma.

  • Avatar
    Vasta Asdf 21. veebruar 2017 at 19:59

    Tulu on see, et kui inimesed tulevad sinu juurde pildistama ja selle eest maksavad, siis see on tulu ja selle pealt on vaja makse maksta. See et sa endale palka ei maksa, ei muuda seda, et tulu pealt on vaja makse maksta. Paljud alustavad firmad (no kui 1-2 inimest teevad seda pòhitöö kõrvalt) ei maksa endale palka, aga tulu pealt ikka makse maksavad. Ei ole kursis kas sa tead/teed neid asju. Lihtsalt my 2 cents 🙂 mingu sul ikka hästi!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 20:15

      Kui ma pole käibemaksukohuslane, siis MIDA ma maksma peaks su arust :D? Ühesõnaga, mul on täitsa raamatupidaja olemas, kes aruandeid ja kraami teeb, minu asjadega on kõik korras ja hästi, pole vaja muretseda 🙂

    • Avatar
      Vasta Laura 21. veebruar 2017 at 20:19

      Kallis inimene, selle pealt ei ole vaja makse maksta enne, kui aastane tulu ei ületa 16 000€.
      Küll siis juba võetakse ise ühendust, kui su tulu on üle selle summa ja pead hakkama makse maksma. 🙂

      • Avatar
        Vasta Kristhel 21. veebruar 2017 at 20:33

        Mina maksan endale palka ja maksan sotsiaalmaksu. Kui ma palka välja ei võta, siis ei maksa ma ju ka mitte ühtegi muud maksu peale sotsmaksu, misasja te sokite 😀 Kui ma olen ettevõtja, ei maksa endale palka (olen ennast firmast ka arvelt maha võtnud) ei ole mul vaja sots maksu maksta ega midagi muud.

        • Avatar
          Vasta Leevi 21. veebruar 2017 at 22:49

          Siin on üks aga. Firma ei tohi tegutseda ilma töötajateta. 😉 Selle kohta on olemas Riigikohtu lahend.

          • Avatar
            Vesper 22. veebruar 2017 at 07:37

            Firmal on juhataja, kes maksab endale tulu tekkimisel dividende. Samas on oluline vormistada kõik toimuv teenusepakkumisena ehk tehinguna, muidu võib maksuamet ühel hetkel varjatud töösuhte osas hakata kulmu kergitama. 😉

      • Avatar
        Vasta Manjuuha 21. veebruar 2017 at 20:36

        Kui aastane tulu ei ületa 16 000€, on ettevõttel siiski valida, kas soovib registreerida käibemaksukohustuslaseks või mitte – vaba valik, kohustust pole, ise otsustad. Kui tulu läheb üle 16 000€ aastas, siis kohustus tuleb end registreerida käibemaksukohustuslaseks, mitte ei oota, et keegi sinu numbreid taga ajab ja keegi sinuga ise ühendust võtab. Siis juba suts hilja ja plekid tagant järgi neid makse. Antud teema tegelt ei ole üldse seotud blogi postitusega. Naljakas, kuidas mõned inimesed kohe ootavad nagu raisakotkad oksal, et kellegile nokk tagumenti lüüa.

  • Avatar
    Vasta Elerin 21. veebruar 2017 at 18:38

    Hahahahahahahhaha! Ainult Sinuga Mariann juhtuvad sellised asjad 😀

  • Avatar
    Vasta Lenna 21. veebruar 2017 at 18:09

    Vaata siit reegleid, siin on iHerbi näitel, mis summadega läheb pakk tolli ja mis summa pealt, mis makse maksma peab, aliexpressiga on samad reeglid: http://bit.ly/KuidasTellidaiHerbist

    Ja kui pakk on suurem kui 22€ siis kes sinuga ühendust võtab ja mis firmad tavaliselt tegelevad ka iHerbi näitel (aliexpressiga on sama): http://bit.ly/Deklareerimine

    Tead, kirjelduse järgi tundub, et sattusid Omniva töötsja otsa, ja ära nende peale pahane pole, kui iga üle 22€ saadetis tolli ei satu, nad ei jõua lihtsalt igat pakki nii hoolikalt uurida.

  • Avatar
    Vasta Ann 21. veebruar 2017 at 17:19

    Ma ei võtaks MTA teemal väga sõna, kui sul endal teenitud tulu pealt maksud maksmata.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 18:17

      Mille pealt ma peaks makse maksma, kui ma endale palka ei maksa? 😀

      • Avatar
        Vasta Kadri 21. veebruar 2017 at 18:29

        Ilmselt vitab inimene siin sinu pildistamis keldrile.
        Mis on puhas tulu.
        Sil veel kõik hinnad ja kui palju sul rahvast läbi sõelub kõik ilusti näha.
        Ära aja sellist sousti suust välja, et sa ei saa palka?

        • Avatar
          Vasta t 21. veebruar 2017 at 18:57

          Naljatilgad. Ega tulu ei võrdu automaatselt endale palga maksmisega 😀

          • Mallukas
            Mallukas 21. veebruar 2017 at 19:39

            haha, pildistamiskeldri tulu 😀

        • Avatar
          Vasta mari 22. veebruar 2017 at 10:01

          Oeh, tulu ja palk on ikka erinevad asjad ju 😀

    • Avatar
      Vasta Laura 21. veebruar 2017 at 20:14

      Tarknina ANN, Teadmiseks sulle, siis TULU pealt makse maksma pead alles siis, kui sinu aastane tulu ületab teatud summat! Selleks toredaks TEATUD SUMMAKS on 16 000€. Enne ei koti kedagi kas ja palju sa makse maksad…
      Palju õnne sulle tarkpea ANN! 😀

      • Avatar
        Vasta Ann 21. veebruar 2017 at 20:26

        Enne tee selgeks, kas Mallukas tegutseb oma fotograafi teenust pakkudes OÜ, FIE või eraisikuna ja siis räägime edasi.

        • Avatar
          Vasta Kristhel 21. veebruar 2017 at 20:35

          Mallul on ju registreeritud ettevõte, ma ei saa aru milles probleem on kui ta ei maksa endale ka palka! Tulu kogumine ettevõttele on ju 100% lubatud, palga MITTE maksmine 100% lubatud! Mitte ükski Eesti seadus ei kohusta sind endale palka maksma 🙂 Sa võid aasta lõpus kenasti ka dividendidena selle summa välja võtta ja siis maksad vastavaid makse kui tarvidust on. Kogu moos!

  • Avatar
    Vasta C. 21. veebruar 2017 at 16:31

    Kui sa alist tellid, siis sellel asjal on ju oma kood (order ID) ja see ju jääb sinna pakile. Järgmine kord kui tahad teada mis pakiga tegu on, siis küsi koodi ja saad alist järgi vaadata oma tellimusest, et mis vastab sellele samusele. 😉 Pärast küsivad ID ütlemise eest ka 10 euri 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 21. veebruar 2017 at 16:19

    Põhjused, miks ühel korral on vaja maksu tasuda ja teisel korral mitte võib muuhulgas seisneda selles, millisest riigist postipakk saabub. Euroopa Liidu liikmesriikidest teise liikmesriiki (sh Eestisse) võib kaupa saata posti- ja kullerteenuse osutaja vahendusel üldjuhul piiranguteta (piirangud on alkoholi- ja tubakatoodete puhul).
    Kui pakk saabub aga EL välisest riigist ehk kolmandast riigist (nt Hiina), siis tuleb arvestada tolliformaalsuste täitmisega. Ja kolmandatest riikidest saabunud pakkide puhul on oluline ka kauba väärtus (juriidiliselt isikult saabunud paki puhul on piirmääraks 22 eurot).
    Saadetise väärtusest, kogusest ja saatjast sõltub, kas saadud kaupa on vaja deklareerida suuliselt või kirjalikult ning missugused impordimaksud (tollimaks, käibemaks, aktsiis) tuleb tasuda enne saadetise kättesaamist. Kui saadetise kirjalikuks deklareerimiseks soovitakse kasutada tollivormistusteenust, mitte teha seda ise e-maksuametis, siis kaasnevad sellega loogiliselt ka veel tollivormistuskulud. Tollivormistusteenust pakuvad posti- või kullerteenuse osutajad ise või tolliagentuurid. Tolliagentuur ei ole Maksu- ja Tolliamet. Seega nemad sinult mingeid vormistustasusid vms nõuda ega küsida ei saa.

    Arvestades kui palju pakke Eestisse saabub, siis ei ole loogiline, et 100% kõik pakid vaadatakse üle ja võetakse saajatega ühendust. Ju oled sattunud, kas juhuvalikusse või mingil põhjusel riskigruppi, kellega võetakse ühendust ja palutakse lisainformatsiooni.

    Igaksjuhuks küsiksin veel, kas oled 100% kindel, et helistati Maksu- ja Tolliametist, mitte mõnest tolliagentuurist? Ükski ametnik ei tutvusta ennast kui Tolliameti töötajat, vaid siiski Maksu- ja Tolliameti töötajana. Ja tollivaldkonna inimesed ei tohiks olla ka ülekoormatud sellepärast, et tuludeklaratsiooni esitamine on käsil – tegemist siiski erinevate valdkondadega selles ametis.

    ** Pean vajalikuks mainida, et ma pole Maksu- ja Tolliameti töötaja ega ametnik, vaid lihtsalt oman eelnevaid kogemusi tolliformaalsuste täitmisel ja pakkida tellimisel ning suudan Maksu- ja Tolliameti kodulehelt infot lugeda ja selle endale selgeks teha. 🙂
    Üldinfo: http://www.emta.ee/et/eraklient/reisimine-saadetised-umberasumine/uldist/maksu-ja-tolliameti-soovitused

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 18:18

      Sul on mega õigus, hakkasin vaatama e-maili ja tegu on ikka mingi… tolliagentuur vist jah…

  • Avatar
    Vasta L 21. veebruar 2017 at 16:17

    Sorrrrrii. Ma küsin praegu ühe teemavälise küsimuse. Et mis viljakusmonitori testimisest sai? Oled proovinud v? Mind huvitab see teema ja netist ma siiani väga testijaid pole leidnud, kes blogiks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 18:18

      Ma ausalt ei julge seda kasutada 😀

      • Avatar
        Vasta M. 21. veebruar 2017 at 22:51

        Kas selle abil saab ka häid päevi rasestumiseks määrata? Palju see masin maksab? Võibolla ärin maha su käest? ? Mul oleks just soov rasestuda aga need kuramuse ühekordsed testid on nii kallid ?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 22:53

          Saab jah määrata, aga ma kardan, et seee firma tahab mult seda tagasi, sest ma ei saa ju sellele reklaami teha, kui ma seda ei kasuta 😀

          • Avatar
            M. 21. veebruar 2017 at 22:57

            No päris mitu inimest on kommentaarides selle kohta juba küsinud ? seega sinu poolne reklaam on juba tehtud ja sa ei pidanud selleks toodet isegi kasutama ?

    • Avatar
      Vasta Kerli 21. veebruar 2017 at 19:01

      Paljas Porgand peab blogi ja on ka sellest viljakusmonitorist seal pikalt mitmeid kordi juttu teinud 🙂

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 19:45

        Paljas Porgand ise müüb seda monitori, nii et ma tema sõnu päris kullana ei võtaks.

        • Avatar
          Vasta Paljas Porgand 22. veebruar 2017 at 16:54

          See, et minu kaudu seda osta saab, ei muuda mu arvamust selle osas. Kasutan seda igapäevaselt ja mis põhjusel seda usaldama ei peaks?

          • Mallukas
            Mallukas 22. veebruar 2017 at 16:57

            Ei, ega ma ei teagi, aga eks iga inimene kiidab enda müüdavat toodet, selle pärast ei usaldaks ehk 😀 Ma ei väida, et see ei tööta, ma ei tihka lihtsalt ise veel proovida. Ma mäletan sünnitust veel liiga hästi…

  • Avatar
    Vasta Rainer Laurits 21. veebruar 2017 at 16:01

    Hea Mariann

    Kirjeldatud juhtumi puhul ei saa olla tegemist tolliametnikuga, kellega telefoni teel suhtlesite. Maksu- ja tolliamet tollivormistuse eest tasu ei küsi ja kliendi palvel pakke ei ava. Kirjelduse järgi suhtlesite ilmselt mõne posti- või kullerteenuse pakkujaga või nende kaupa ajutiselt ladustava terminaliga.
    Tegelikult on võimalik aga tollivormistuse eest posti- või kullerteenuse pakkujatele tasumist üldse vältida, kuna eelmise aasta lõpus avasime uue tollirakenduse, mille abil saab väljastpoolt EL-i tellitud postipaki deklareerida lihtsalt ja kiirelt ning sealsamas tasuda ka vajalikud maksud. Postipaki deklareerimise rakendus kohandub ka nutiseadmete ekraanidele.
    Rakendusele pääseb ligi selle kiirlingi abil: https://maasikas.emta.ee/emaksuamet/otse/PAKK

    • Avatar
      Vasta Katre 21. veebruar 2017 at 18:13

      Mul jäi ka ükskord pakk tolli kinni, millele oli summaks 5eur märgitud vms. See selleks. Kuna mulle tundus ise deklareerimine raske töö, läksin tolliametisse koha peale. Sealnr ametnik ütles samamoodi, et kui teen netis, on tasuta ja kui teevad nemad, siis maksab ca 17 eurot. Ma ei tahakd uskuda, et ma omadega nii mällis olin, et kogemata hoopis Eesti Posti sisse astusin ja oranzid vormiriided tumesiniseks ette kujutasin. 🙂 Seega.. jah, päris reaalsed tolliametnikud siiski väidavad, et see teenus maksab.

      Mariannile: Mu arust loeb, kust pakk pärit on. Nt hiinast tuleb miskipärast alati tollivabalt, isegi kui üle 20euri. Aga nt ükskord tuli türgist vms ja kohe oli toll kaelas. 🙂

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 18:16

        Mul on kõik Hiinast tulnud..

      • Avatar
        Vasta Katre 21. veebruar 2017 at 18:17

        Okei, vaatan, et sõna tolliamet on mingi kurjajuur. Täpsustan siis, et täitsa ametlikku EMTAsse läksin ja seal jagati sellist infot. 🙂

  • Avatar
    Vasta Jane 21. veebruar 2017 at 15:58

    Mina Sinu asemel pöörduksin kuhugi, ma usun, et tolli kõned peaksid olema salvestatavad, see ei ole küll vastuvõetav, et ametnik selliselt suhtleb kliendiga. Keegi peab neid ju korrale kutsuma. Mul tuli kohe isu midagi tellida 😀

  • Avatar
    Vasta Kerli 21. veebruar 2017 at 15:56

    Tõmba endale kõnede salvestamiseks äpp, siis saad kõned edaspidi ülemusele vms edasi saata 😀

    • Avatar
      Vasta Regina 21. veebruar 2017 at 21:32

      Kõnede salvestamine eelneva ette hoiatamiseta kõne alguses on tegelikult ju keelatud! ?

      • Avatar
        Vasta Daisi 21. veebruar 2017 at 22:45

        Oma kõnede salvestamine on lubatud, võõraid kõnesid ei tohi salvestada! Niiet salvestage mõnuga. Hoiatama ka ei pea.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 22:48

          Ega ma nii palju ka tõmmelda ei viitsi 😀

  • Avatar
    Vasta Toomas 21. veebruar 2017 at 15:34

    Miks ei taibanud küsida, et kaua ta juba saamata on olnud?

  • Avatar
    Vasta Liisu 21. veebruar 2017 at 15:27

    Lase järgmine kord müüjal pakile alla 22€ väärtus panna, nad enamasti nõus 🙂

  • Avatar
    Vasta Signe 21. veebruar 2017 at 15:16

    Haha, see lõpp 😀 😀

  • Avatar
    Vasta kätlin 21. veebruar 2017 at 14:50

    Oi mind ajavad sellised inimesed närvi. Ja, kui sa suudad neil suu kinni panna või vähemalt vastata nii, et nad normaalselt rääkima hakkavad vot siis on lambukesed. Esimene asi on kohe turja ja hammastega kallale, selle asemel, et ilusti asi ära seletada. Mina olen kasutanud viimasel ajal seda taktikat, et vastangi täpselt sama ülbelt ja üleolevalt. Pole üldse minu moodi ja ma olen igati viisakas inimene, aga kui keegi minuga käitub nii, siis vastan samaga. Vaadaku, kui hea tunne on 🙂

  • Avatar
    Vasta Käthlin Uustal 21. veebruar 2017 at 14:44

    Mis mõttes lubab ametnik endale ebaviisakat käitumist ???

  • Avatar
    Vasta Elveetsius 21. veebruar 2017 at 14:43

    Aga mille järgi nad seal tollis rehkendavad, et kas tellijal tuleb juurde maksta või mitte? Ma olen Aliexpressist tihti tellinud ja minu pakid on küll kõik kenasti kohale tulnud. No-jh, mul on sellised pisikesed pakid ka. Aga ka pisikeses pakis võib kallis toode olla, kuigi mul ei ole sellist rahagi, et kalleid asju osta. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 14:49

      saatja vist paneb ka pakile kirja mingi summa. enamasti nad viisakusest panevad “gift”, siis on tollimaksuvaba.

      • Avatar
        Vasta Heili 21. veebruar 2017 at 15:00

        ka siis kui on “gift” märgitud siis on seal paki väärtus kirjas ja SEDA nad siis vaatavadki.
        ja kui see on nende arust kuidagi liiga väike siis tahavadki ülekandest koopiat vms
        üldiselt võiks müüjaga kokku leppida mis summa sinna kirja läheb, kui napilt alla 22€ panna siis on asi korras 🙂
        Selles mõttes, et jh on küll ju kahtlane kui ilmselgelt hinnalisema asja peal on kiri 5.99 või 9.99 jne

      • Avatar
        Vasta hiinakas 22. veebruar 2017 at 22:11

        Tollimaks ja käibemaks mida maksad tollis on kaks eri asja

  • Avatar
    Vasta Kommenteerija 21. veebruar 2017 at 14:41

    M6nel inimesel on ilmselgelt närvid läbi v6i on see “teatud aeg ” kuus kus ei suudeta oma hormoone kontrollida ja kisatakse klientite peale. ?

    • Avatar
      Vasta ❤️ 21. veebruar 2017 at 15:08

      kõige rumalam asi maailmas on ajada kellegi emotsioone nende menstruatsiooni süüks ❤️

  • Avatar
    Vasta G 21. veebruar 2017 at 14:41

    Kõik tolliameti töötajad on selle tuludeklari pärast ikka korralikult ajudest ära 😀

  • Avatar
    Vasta Netu 21. veebruar 2017 at 14:41

    Äkki tädi loeb poole silmaga su blogi ja eeldab et sul on nüüd aega koguaeg meili passida?? 😀
    Absurdne igastahes.

  • Avatar
    Vasta K. 21. veebruar 2017 at 14:38

    Miks sa ise pabereid ära ei täida? Selle eest küsitakse vist mingi 18-19euri, seda peaks ise edukalt saama täita tollilehelt ja täiesti tasuta. Vähemalt tuttav täitis oma tollis passivate asjade eest ja ütles et paar klikki ja polnud üldse keeruline, selle asemel et kellelegi 18-19 euri selle eest maksta.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 14:40

      Ma ausalt ei viitsinud sellega tegeleda 😀 St ma ei saand aru, et seda netis teha saab, mulle öeldi, et maksa või tule kohale kuskile

      • Avatar
        Vasta J. 21. veebruar 2017 at 15:04

        Seda nad ütlevad jah, et ikka raha välja pressida. Seda unustavad mainida, et tegelikult on see ise deklareerimine palju lihtsam.

        Mulle tuli teade, et omnivas on pakk kinni peetud ja kirjutagu mina neile – siis nemad deklareerivad ära. Ühtegi infot paki kohta ei andnud. Hakkasin siis ise deklareerima ja tuleb välja, et paki kaalu vaja teada jms. No siis ma kirjutasin neile, et tahan ise deklareerida aga ühtegi teatist, kus paki kaal peal jms pole tulnud ja alles siis nad otsustasid, et saadavad siis sellest pildi (selle asemel, et kohe teatis posti panna…). Sain 2 minutiga asja deklareerituks ja juba paari tunni jooksul saadeti pakk välja. Kogu jamamine oleks kestnudki 2 minutit, kui nad oleks mulle kohe teatise saatnud.

        Nad ilmselt loodavadki selle peale, et inimesed arvavad, et ise deklareerimine on hullu jamamine aga tegelikult on see kõik väga lihtsaks tehtud ja ei pea isegi diivanilt tõusma 🙂

      • Avatar
        Vasta Maria 22. veebruar 2017 at 09:19

        Aga mis mõtet on tellida Hiinast odavaid asju ja siis sellele veel 20euri otsa maksta? Kas siis on üldse mõtet tellida sealt? Mina soovitaks ükskord selle deklamise ise läbi teha (alguses ikka suht keeruline) ja edaspidi saad muretult ise teha. Aga ma olen ka aru saanud, et see on suht random, kas pakk jääb tolli kinni või mitte. Sest ega nad reealselt kõiki pakke jõua läbi vaadata.

  • Avatar
    Vasta Merks 21. veebruar 2017 at 14:36

    Issand kui ebaviisakas..

    Aga teemaväline küsimus ka, et kas suure M show ei pidanud eelmine nädal juba meile nähtavaks saama? Või kuna seda näemeeeee? ?????

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. veebruar 2017 at 14:38

      Tead, sellega on selline asi, et sellest saab natsa suurem asi ja ma tõesti teen nii kiiresti kui võimalik! 😀

      • Avatar
        Vasta Merks 21. veebruar 2017 at 16:56

        Ei jõua üldse mitte kohe enam ära oodata ??