0
KURB ON OLLA

igapäevast äpardust

3. august 2017

Ma mõtlesin, et ma ikka pean kirja panema, mis elu ma siin elan. Eriti kuna ma praegu poolsuremas olen, siis peaks vist kiirelt blogima, enne kui minu aeg siin maa peal läbi saab ja ma ennast konkreetselt surnuks situn. Andke andeks mu otsekohesuse eest, aga ma ei oska seda lihtsalt teisiti sõnastada. Et te ikka aru saaksite, kui tõsine on olukord, siis siin on mu tänane guugeldus:

Muude sümptomite hulka kuuluvad nohu, köha, kadunud maitsemeeled, vesistavad silmad, peavalu, silmamuna valu, külma- ja kuumahood ja noh, see sama vana hea surnuks sittumine. Võin öelda, et kaks asja, mis ei käi hästi kokku on ootamatu põhja alt minemine + aevastamine ja köhimine. Ma juba hoiatasin Kardot, et võib juhtuda, et ma suurema köhahoo ajal ennast täis situn, aga ta lubas armulikult minuga edasi abielus olla, kui see ka peaks juhtuma.

Õnneks läks Mari lapsehoidjaga mängutuppa ja sööma ja jalutama, ei pea siin mu viiruse sees istuma. Lende magab aias, aga noh, ega ma neid igavesti eemal hoida saa endast, seega ma lihtsalt palvetan, et nemad haigeks ei jääks. Ahjaa, muuseas hakkas mul ka tarkusehammas lõikuma. Minu meelest see paar korda aastas “hakkab lõikuma” ja teeb megalt haiget, aga välja ei tule. Ju siis pole veel nii tark 😀 Aga noh, see meeldiv valu on nagu kirsike tordil mu tänasele enesetundele.

Kuigi aus olles ei tulnud ma siia teil südant pahaks ajama, vaid tahtsinn rääkida beebipildistamise varjupoolest. Nimelt sellest, kuidas tuleb titte krabades ettevaatlik olla. Tegime siin mingi aeg pilti, et laps oli issi süles. Mina tahtsin teda mujale tõsta, hakkasin last kahmama, panin käed lapse alla ja…kahmasin ühes lapsega isa emmist.

“Eee… vabandust, et ma.. ma ei tahtnud sind shlongist krabada,” ütlesin ma ääretult proffesionaalselt.

Õnneks oli perekond väga tsill ja ei pannud ka äsja sünnitanud ema pahaks, et üks beebipiltnik tema armsa mehe tilli kahmama kukkus. Tegijal juhtub.

Nüüd olete mu eluga kurssi viidud ja ma saan rahus edasi surra. Head elu ja ilusat suvapäeva neile, kes parasjagu surmasuus ei ole. Nagu Avril Lavigne juba ütles: “Life’s like this…”

 

Loe ka neid postitusi!

52 Kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Carry 4. august 2017 at 14:54

  P.S mul on ühte alumist tarkusehammast ravitud isegi! Arsti sõnul ei asetse nad mul niiil väga kaugel, kasvasid kõik sirgelt ülesse poole kuni 18da eluaastani ning üks ülemine nendest on ka läinud)).

 • Avatar
  Vasta Carry 4. august 2017 at 14:50

  Loperamid aitab jah, aga ta “tõmbab soole seest nii kuivaks”, et pärast on kõht kinni oma 3-4 päeva kui mitte rohkem. Enterol on sellisel juhul aidanud paremini..AGA eks igal ühel omad kogemused. Smecta on samuti hea ja et vedelikupuudust ei tuleks..Rehydron pulbrit!) Piimatooted unusta ära, mida vähem sööd, seda kiiremini see kõhuvaev kaob. Kui on ikka väga suur isu (milles ma kahtlen), siis pigem mingi kuiv leivakoorik ja magus must tee.

 • Avatar
  Vasta Ner 4. august 2017 at 03:32

  Professionaalselt* Sorri 🙁 Saa terveks!

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 4. august 2017 at 09:33

   Jaa, ma ei viitsi ausalt ära parandada 🙁

 • Avatar
  Vasta Anu 3. august 2017 at 17:26

  Mulle ütles hambaarst, et tarkusehambad on põhimõtteliselt nagu pimesool – vaja meil neid ei ole. Mälumisprotsessis ei pidavat osalema ja kuna nad nii kaugel asetsevad, on enamikul inimestel nende puhastamisega raskusi, mis tähendab, et sinna kipuvad palju kergemini augud tulema kui teistesse hammastesse. Mul muidugi kasvasid kõik tarkusehambad viltu, olid igeme sees pikali ja surusid ülejäänud hambareale otsa, välja ei oleks iial tulnud. Nii et lasin kõik neli eemaldada. Narkoosis, muide. Mul polnud erilist isu järele proovida kui lahe on seal istuda ja oodata, mil igemed katki lõigatakse ja pikali olevad hambad pooleks saetakse, et oleks neid võimalik igeme seest välja saada. Kui üles ärkasin, oli kõik möödas, mõned päevad sõin valuvaigisteid (mul võeti ikkagi neli korraga), aga midagi hullu ei olnud. Nüüd terveks eluks hooletu.

  • Avatar
   Vasta Kätlin 3. august 2017 at 22:22

   Hea Anu
   Haun täpselt sama plaani, palun ütle, kus ja kes Sind niimoodi vastu võttis ja asja korda tegi? 🙂
   Aitäh.

  • Avatar
   Vasta Maarja 4. august 2017 at 00:01

   Ma mingil põhjusel arvasin 17.a, et see toolis istumine ja hammaste ühekaupa pooleks saagimine on parem idee. Oli jube, prr.. õnneks peale esimese 1,5h saagimist anti mulle edaspidi enne tooli istumist rahustit, mistõttu on teistest vähem mälestusi.. NB: hullem on vist üksnes lokaalse tuimestusega mandliopp 😀
   Olgu teistel kergem!

 • Avatar
  Vasta Mariliis 3. august 2017 at 15:43

  Haahahahahahahahahahahahaaahahahahaahahahaaaa! (pisarad jooksevad)

 • Avatar
  Vasta Mia 3. august 2017 at 14:14

  Mine kanni kus ma naersin selle m-i krabamise peale 😀 😀 Tore teada, et ma pole ainuke kes oskab vahepeal ämbrisse astuda 😀

 • Avatar
  Vasta Kadri 3. august 2017 at 13:47

  kui ei ole surmatõbi siis saab ikka viinast abi ehk siseministeeriumi korral võta pipraviina, loperamidi,söetablette, kõvaks keedetud muna ja musta kanget kohvi ja söö kuiva leiba

  • Avatar
   Vasta Maamamma 3. august 2017 at 14:16

   Väga vana vene tarkus on, et mitte juua ei tule seda kohvi, vaid teelusikatäis kohvipuru tuleb ära süüa. Ettevaatlikult et kurku ei tõmba. Võib lusika pealt tasapisi keelega võtta. Sama toime on teelusikatäiel tärklisel. Jällegi, ettevaatust võtmisel, vähehehaaval. Kõige parem arst on tühi kõht. Muidugi juua mineraal ett kui on juba vedelikupuudus.

   • Mallukas
    Vasta Mallukas 3. august 2017 at 14:26

    smecta aitas koheselt, olgu jumal tänatud

 • Avatar
  Vasta Johhi 3. august 2017 at 13:34

  Ok, mul täpselt samad sümptomid, nii tore (not). Käisin Eestis sõbranna lapse sünnipäeval ja ilmselt sealt kuidagi sain täpselt sama asja. Lend tagasi koju oli elu hullemaid aga õnneks nüüd saan rahus juba kolmandat päeva oma koduvoodil surra.

 • Avatar
  Vasta Tatjana 3. august 2017 at 13:23

  Loperamid aitab väga hästi vähemalt meie peres on suur abimees 😉

 • Avatar
  Vasta Heleriin 3. august 2017 at 13:13

  Ma kohe 20aastane ja mul kõik tarkuse hambad väljas 🙂
  Kõhulahtistile aitab söetablet ja looduslikud mustikad(toored, kuivatatud marju leotada või teha neist keedis) jõudu sulle.

 • Avatar
  Vasta L 3. august 2017 at 13:11

  Tarkusehambast – Sul on ilusti haigekassa olemas, oled alla 1a lapse ema! Seega soovitan kiiremas korras omale leida hambaarst, kes su vastu võtab ja selle asja kiirelt korda ajab! See pole üldse valus, kui sa just ei tee seda kusagil residentide juures.. usu mind, residendid on kõige halvem valik, olen selle tee nendega läbi teinud ja ma ei saanud kuu aega normaalselt süüa ega juua. Käisin Maxillas teisel korral ja nagu öö ja päev!

  Tarkusehambad lõikuvadki periooditi. Sellest valust tuleb tihti igemepõletik, mis põhjustab ka mäda kogunemist suhu ja lõppkokkuvõtteks võib tekitada olukorra, kus tarkusehammaste ümbert ka teised hambad suust ära kukuvad. Selle ravimine tulevikus läheks sulle kordades kallimaks maksma.

  Kõik see jutt siin on minu enda kogemusest. Olen teinud läbi selle saaga, et käinud 2x EMO-s, kuna tarkusehambas tekkis nii tugev põletik, et mul oli palavik pea 39 kraadi, jõhker lakkamatu valu ja suu paistes ja mäda täis.

  Seega soe soovitus – kiirelt hambaarstile, soovituslikult Maxilla. Paneksin kiirkorras vastuvõtu aja, mille eest okei, tasud mingi 50 euri, aga seal vaadatakse su suu korralikult üle ja siis otsustatakse juba, kas tarkusehamba eemaldamine on vajalik või mitte. Kui valutab, siis on (nagu ütles mulle minu hambaarst). Ja kuna sul on olemas kindlustus, siis saad sellest vaevast lahti!

  Kõike paremat ja edu!

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 3. august 2017 at 13:26

   Mul on endal väga hea hambaarst, kelle juures ma käin ja ta ei ole kordagi öelnud, et midagi “välja tõmbama” peaks.

   • Avatar
    Vasta L 3. august 2017 at 13:30

    Tegelikult ei opereeri tarkusehambaid hambaarstid, vaid suu- ja lõualuu kirurgid. Nemad teevad suust panoraamülesvõtte, kus on näha kõik hambad, sh ka tarkuse omad.

    Aga usaldagem ikkagi eksperdiarvamust ja seetõttu usun, et see suhu lõikumine hetkel üsna leebe ja kõik on korras! 🙂

    • Avatar
     Vasta R 3. august 2017 at 14:26

     Omalt poolt võin soovitada Dental Arti ja sealseid arste. Järjekorrad on küll pikad, kuid teevad oma tööd professionaalselt ning on kindel, et kui on ikka vaja välja tõmmata, siis nemad oskavad seda kõige kindlamalt öelda.

     • Mallukas
      Mallukas 3. august 2017 at 14:27

      ma ei läheks mitte kunagi mujale, kui oma hambaarstile enivei 😀

  • Avatar
   Vasta Helina 3. august 2017 at 14:34

   L,
   Mis see haigekassa ja alla 1-aastase lapse ema jutt siia puutub? Praegusel hetkel on vähemalt Tallinnas vähesed kliinikud haigekassa partnerid ja ei saa kuskil seda hüvitist kasutada. Pooled liitunud kliinikud vene arste täis ja ausaltöeldes ei julge minna keelebarjääri tõttu. Maxillas kindlasti mingit hüvitist ei saa, ka mitte seda 28eur mis enne 1.07 kehtis.

   • Avatar
    Vasta Sirpa 4. august 2017 at 06:43

    Haigekassast on nii palju kasu, et oma hambaarst kirjutab saatekirja näo- ja lõualuukirurgile. Seal maksad visiiditasu 5€ ja eemaldatakse näiteks peetunud tarkusehambad ära. Alguses tuleb muidugi järjekorras oodata ca 3 kuud.
    Tavalised hambaarstid võtavad olenevalt raskusastmest ühe hamba eemaldamise eest ~50 – 150€. Peetunud tarkusehambaid paljud vist isegi ei eemalda.

 • Avatar
  Vasta jenny 3. august 2017 at 13:06

  Mallu

  Äkki oled saanud puugilt naksata , vt ka siin blogrollis Lymei tõbi postitust. Inglikesed kaitsku su lapsi ja sina sa ruttu terveks!

  http://tervist24.ohtuleht.ee/596175/15-haigust-mida-arstidel-on-keeruline-diagnoosida

 • Avatar
  Vasta Sille 3. august 2017 at 12:47

  Minul tarkusehambaga sama seis, 2 korda aastas pean umbes nädala piinlema selle valuga ning nii juba 10 aastat! Olen käinud igasuguste hambaarstide juures et kaua see pull kestab, kõik ütlevad et hambal ruumi on ja pole häda midagi. Kusjuures muõ käib ka hambavalu ja viirus ikka koos, arst väitis et viiruse ajal organism nõrk ja seepärast hakkabki hammas jälle valu tegema.

 • Avatar
  Vasta Merka 3. august 2017 at 12:42

  Ära põe, ma ka suremas juba teist päeva ja ööd ! :O 😀 bronhiit ja tableti kõrvalmõjud…nooo blinnn…. ??

 • Avatar
  Vasta Chrissu 3. august 2017 at 12:41

  Tarkusehamba suhtes.. pead ennast kokku võtma ja hambaarstile minema. See ei pruugi igemest läbi pressida ja siis ussitab seal igeme all, kui niimoodi pool elu “lõikub”. 😀 Minul oli sama jama. Mingi 10 000 aastat lõikus, lõpuks arst tegi pisikese lõike igemesse ja voilaaaaaaa, piinad läbi selle ajani kuni tuli hakata välja tõmbama seda sama närakat 😀

  • Avatar
   Vasta Sandra 3. august 2017 at 13:17

   Ma olen 21 ja esimene tarkusehammas ajab end välja.Ei tunne ka,et see igemest välja lõikub ja ei valuta ka.Pool sellest juba väljas.Loodetavasti tuleb teine pool veel sama hästi ja siis elan sama rõõmsalt ühe juures oleva hambaga edasi. ?

 • Avatar
  Vasta Birgit 3. august 2017 at 12:39

  Tarkusehambad soovitan eemaldada, ka siis, kui veel lõikunud ei ole. DentalArt Tallinnas teeb seda haigekassa kulu ja kirjadega.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 3. august 2017 at 12:41

   Miks soovitad need eemaldada? Also mul pole haigekassat 😀

   • Avatar
    Vasta Liina 3. august 2017 at 13:31

    Mina soovitan siis kui hambumist hakkavad rikkuma. Minul kasvad ja lükkas alumisi hambaid risti. Ühe eemaldasin ja hambad vajusid ilusti tagasi sirgeks. Ja üldse mõttetud hambad on.. Auke koguvad, kuna nii kehva pesta neid.ja kõhulahtisuse vastu on olemas käsimüügis tabletid, mis panevad kohe kõhu kinni. Ainult pead uurima kas tissitavad emad tohivad tarbida. Loodan, et Mari su viirust mängutuppa laiali ei vii nüüd,kuna batsill on tal juba olemas. Jõudu tervenemisele.

   • Avatar
    Vasta Gerly 3. august 2017 at 15:12

    Kõigil alla 3 aasta vanuste laste vanematel on automaatselt haigekassakindlustus lapsehoolduspuhkuse ajal…

    • Mallukas
     Vasta Mallukas 3. august 2017 at 15:32

     aga mina ei ole lapsehoolduspuhkusel, seega mul enivei ei ole

     • Avatar
      Krissu 3. august 2017 at 16:51

      kindlustatud isiku ülalpeetav abikaasa, kes kasvatab vähemalt ühte alla 8-aastast last või 8-aastast last kuni esimese klassi lõpetamiseni või vähemalt kolme alla 16-aastast last ega saa riigilt lapsehooldustasu…………. Nu ma saan aru Kardo on kindlustatud, tema Lendega lapsehoolduspuhkusel; sina tema ülalpeetav ja Mari on alla 8 aastane? Siia alla äkki mahud?

  • Avatar
   Vasta Chrissu 3. august 2017 at 12:42

   Tegelikult ei ole vaja ühtegi hammast ega jäset eemaldada “niisama”. Niikaua kuni põletikku ega midagi pole.

  • Avatar
   Vasta Lily 3. august 2017 at 13:22

   Mõnel inimesel nad lihtsalt “ei mahu suhu”, st hakkavad teisi hambaid kokku lükkama ja lõpuks on puseriti hambad. Aga muul juhul küll mingi igaks juhuks neid välja ei hakata kiskuma.

 • Avatar
  Vasta Anett 3. august 2017 at 12:31

  Naerukrambid. :’D Mitte sellepärast, et sa haige oled, aga see viimane lugu on nii ehedalt mu silme eest lihstalt. 😀

  Muide mul läheb ka alati tervis natuke nihu kui tarkushambad paar korda aastas lõikuvad. Nii juba pea viis aastat või rohkem. Jube tüütu.

  Aa ja suurema osa elust ma arvasin üldse, et tarkushambad on kihvad (või noh need terava otsaga hambad, mis inimesel on). Ma ei kujuta ette miks.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 3. august 2017 at 12:32

   Ma ei saa aru, et MILLAL nad ükskord välja tulevad? Kuidas saab üks hammas mingi sada korda hakata tulema ja siis mõtleb, et ah… ei viitsi ikka. Ja kuhu ta siis läheb? Vajub tagasi sisse v :D?

   • Avatar
    Vasta Anett 3. august 2017 at 12:35

    No täpselt! 😀 Kõige rõvedam kui poolikult väljas ja õhuke kiht iget jääb söömisel toidu ja hamba vahele. #räige

    • Mallukas
     Vasta Mallukas 3. august 2017 at 12:35

     Jaaaaaa! ma söön praegu aint ühe pooolega 😀

     • Avatar
      Anett 3. august 2017 at 12:39

      HAhahhaha! Jaa, ma tegin mingi pool aastat sama, siis lõpuks kulus see ige ära vist alles 😀

     • Mallukas
      Mallukas 3. august 2017 at 12:40

      tahaks lihtsalt hambutu olla hetkel 😀

   • Avatar
    Vasta Katrin 3. august 2017 at 12:48

    Ma ka ootasin oma neljandat nii. Kogu aeg ähvardas, et tuleb. Röntgen näitas, et viltu on, suunaga teiste hammaste poole. Nii, et ei tule kuhugi, aeg ajalt tuletab end meelde, et ta ikka olemas seal igemes.

    • Avatar
     Vasta Evelin 3. august 2017 at 13:17

     Hammas ei pruugi välja mahtuda. Mul oli ka nii ja siis arst ütles, et ei mahu ära ja kirurg peab igeme pealt lahti lõikama ja hamba välja tõmbaba. 1 hambaga nüüd tehti ka nii 2 a tagasi, teisega pole julgenud minna, kuna see hetkel ei kasva ka ning olen rase ka 🙂 Väljatõmbamist kardan just süsti pärast, muidu mitte

   • Avatar
    Vasta Maarja 4. august 2017 at 00:08

    Kas panoraampilt (röntgen) on tehtud? Tarkusehambad võivad asetseda vale nurga all, kasvada risti teistega, ning seetõttu ka mittelõikuda. Sel juhul tuleks kirurgiliselt sekkuda.. Hambaarst ei pruugi tarkusehammaste asetusest midagi teada, kui ta röntgenit näinud pole.. Nende eemaldamisega tegeleb üldiselt lõualuukirurg.

    • Mallukas
     Vasta Mallukas 4. august 2017 at 09:33

     ammu tehtud

 • Avatar
  Vasta Tiina 3. august 2017 at 12:29

  Lastel ju tulevad ka hambad palaviku ja lahtise kõhuga 😀

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 3. august 2017 at 12:33

   Ma isegi selle peale ei mõelnud, et on vist jah nii. Öelda, et vanainimesed lähevad tittedeks tagasi, mul sama asi vist 😀

 • Avatar
  Vasta Kats 3. august 2017 at 12:28

  Woww 1 postitus 10st kus POLE reklaami

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 3. august 2017 at 12:30

   wow, sa lugesid just kümneni! tahad medalit nüüd?

   • Avatar
    Vasta Jane 3. august 2017 at 12:51

    Las läheb ja võtab kapist küpsist.

 • Avatar
  Vasta Marju 3. august 2017 at 12:27

  Mallu parane ruttu, tea et see mööduv nähe. Muidugi tänud sulle et mul une ära ajasid, ja naerma,selle viimase osaga, kus sa noore issi m-ist kinni haarasid. Tegijal ikka juhtub. ?

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 3. august 2017 at 12:30

   Tänud 😀