AVALDAN ARVAMUST

ma ei teaaaaaa noh

14. august 2017

Saate aru, et peale seda, kui ma ütlesin, et võiks nagu poliitikasse minna, olen ma saanud lugematul arvul kirju (ja üli haigeid kommentaare) suvalistelt inimestelt, tavaliselt miskipärast vanadelt meestelt, kes räägivad, kui õudne värdjas ma olen, kuidas ma juba poliitika ära rikkusin ja kuidas nad nüüd minu pärast iial Reformi ei vali.

Samal ajal pommitavad mind teised erakonnad, et kuulge, saaks kokku ja äkki ikka hoopis tulete meie hulka, mitte sinna nõmedasse Reformi.

Ja ühtlasi olen ma mõistnud, et ükskõik, kui palju ideid mul on, siis ma ei oska ilmselgelt ennast väljendada ja täpselt sõnadesse panna neid ideid, mida ma teha tahan ja ma tõesti ei viitsi kogu aeg seletada ja kembelda ja taielda. Umbes nagu, et mul on mõte, et võiks omavalitsuses olla mingi ABILINE, sõna tugiisik oli lihtsalt kõige lähem vaste sellele, siis hakatakse röökima, et makske ise oma lapsehoidjad kinni. No jeerum.

Mul on see värk, et ma vist niigi tõmbun aina tagasi. Ei viitsi vaielda. Ei taha kembelda. Ei jõua muudkui “oma arvamust avaldada”, sest ma lihtsalt ei viitsi. Ma tahan olla inimestega, kellega koos on hea ja ma tahan elada mingit elu, kus ma ei anna kellelegi põhjust enda torkimiseks. Selles valguses on vist imelik poliitikasse astuda.

Ma ei taha olla kellegi oma. Noh, et blogin ja siis leiavad lugejad, et neil on õigus mulle dikteerida, et kui tihti ja millest blogida. Aga kui ma oleks poliitik, siis ma isegi vist ei saaks öelda, et persse see teie asi on, kui siis ma olekski avalikult kõigile… võtta ja tarbida.

Ma lihtsalt ei taha.

Mul oli kena mõte, et oh, läheks poliitikasse ja aitaks Nõmme kogukonda edendada ja näiteks teha mingi ägeda vabatahlike kogukonnagrupi ja ma aitaksin läbi suruda asju, mis enne pole ehk kuulda võetud. Aga nüüd ma sain aru, et kõigil on jumala pohhui. Isegi kui sa tahad ainult head, siis saad ainult sõimu, et ahhaa, raudselt tahad raha või kuulsust või klikke ja ma mõtlen, et kas mul on seda vaja? Saan ka mitte poliitik olles omi asju ajada. Mul vist ikka pole poliitikuks olemiseks piisavalt paks nahk ja ma pole isegi alustanud…

Nõrk, mis teha.

Äkki peaks oma teise mõtte peale jääma ja stand-up tuuri kokku panema 😀 Suht sama nali enivei.

Loe ka neid postitusi!

35 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta M 15. august 2017 at 15:15

    Tee mis sa teed, kuid neid ilkujaid ja vingujaid on alati.

    Kui Sa oled oma otsusega rahul, siis mine ja tee. Ja kohe ekstra selle kiuste, et need vingujad saaksid ennast tagasi tõmmata.
    Ja need kes seal vinguvad, siis ilmselt lihtsalt ei julge kuskile poliitikasse minna, sest nendest sõidetakse lihtsalt teerulliga üle..
    Läheks ise aga mind keegi ei vali ?
    Sinna Nõmme LOV oleks tõesti kedagi vaja kes asjad liikuma paneks.
    Meie maja ees ei suudeta juba 3 aastat kuramuse puurkaevu aeda ära parandada, nüüd in sellest saanud koerte mänguväljak, oleks see vähemasti ametlikult selle otstarbega..
    Keset teed on suur auk, ei teagi kas enne talve parandatakse, ilmselt vabanduseks tuleks “meie sinna seda teed ei ehitanud”
    Laste mänguväljakud on nagu on, hea kui mõni pink ka terve on.. ahjaa, terved pingid vallutavad noored kes seal joovad (Y)

  • Avatar
    Vasta Mammu 15. august 2017 at 09:22

    Oh kuule, sinu stand up oleks küll hullult lahe! 😀 Eriti kui sa seda Comedy Estoniaga tegema hakkaksid 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2017 at 09:32

      Ma tegelt hullult kardaks, et mõtle, kui mitte keegi ei naeraks 😀

  • Avatar
    Vasta P 15. august 2017 at 09:09

    Tegelikult õige otsus, see ei ole poliitika tegemine, et lendad mingi pooltoore ideega peale ja arvad, et keegi teine viib selle idee sinu eest ellu. Poliitika on töö, mis vajab pühendumist, kindlasti rohkem kui tund nädalas kuskil kohalkäimist vaid. Kui sul ikka on mingi idee ja soov seda ise ellu viia koos mõttekaaslastega, siis tee MTÜ, nagu siin soovitatud. Ja plaani selleks kõvasti rohkem aega!
    Parooliga postitusi siia ei soovita eriti panna, kui sa nagunii ei plaani seda parooli jagada. Tee selleks eraldi blogi, väldid nii sajad parooliküsimised, mis veel rohkem närvi ajavad sind.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2017 at 09:17

      pole mul enam mingit soovi, aitäh 😀 parooli küsida pole mõtet, ei anna

  • Avatar
    Vasta Liis 15. august 2017 at 05:27

    Tahtsin kaa küsida, et mis valemiga neid kaitstud postitusi lugeda saaks? ☺️

  • Avatar
    Vasta Ave 14. august 2017 at 23:05

    Teemast veidi kõrvale – olen pikaaegne lugeja, une-eelne meelelahutus 🙂 Sooviksin ka kaitstud postitusi näha :).

  • Avatar
    Vasta kuukiir 14. august 2017 at 22:50

    Asi ei ole ju Partei valikus, vaid selles mis moodi meil asjad käivad. Selles osas ei saa küll arvata et sinu hea idee on harukordne ja sinu abi keegi vajaks seal vallas või muus organis.
    Aastaid tagasi tehti puuetega isikute osas suur ja põhjalik reform, Reh plaanid jne
    Tulemus on vaid see et loodi tohutu bürokraatlik süsteem, mida riik ülal peab. Uuuri kui palju inimesi töötab sots ministeeriumis ja talle alluvais üksustes ühe puudega inimese kohta. Kõik teevad paberil midagi , ootava head palka ja vähe tööd, Arvuta millised raha numbrid kuluvad selle aparaadi ülalpidamiseks ja võrdle seda nr-t siis abivajaja kätte saadava nr-ga. Paljud on üldse loobunud, sest selle piskugi saamiseks pead enne kulutama oma viimsegi sendi. Taasturavi kätte saadavus on veelgi viletsamaks läinud selle uue süsteemi tulemusel.Ebainimlik ja paindumatu, seda muidugi tunnistada ei taheta.

  • Avatar
    Vasta kuukiir 14. august 2017 at 22:27

    Ka Suuremd Nimed on teatud eas tahtnud Eestile midagi tagasi anda, pakkuda ja mõistnud oma Naiivsust ja ka tunnistanud seda, nii et pole hullu Mariann, Sa ju alles 20 ndates. Jah, tore on teha head riigi, valla, linnaosa jne rahadega aga seal käivad asjad siiski teisiti . Iga Hea teo eest tuleb ära anda 3 tilkka verd st teha asju millega sa muidu väga nõus ei oleks. Oleksid pideva dilemma ees. Nürisav ja su soov asju muuta, aidata kaob peagi. Varsti mõistaksid et litsam on head teha oma algatuslike projektidega, kus ka rahastuse orkunnid, korraldad ise. Sellest kuidas asjad võiks või peaks olema on ammu selge, räägitud ja kuuldud. Aeg ajalt satub mõni asjapulk või tema pere ise sellisesse olukorda, siis mündaaega on kosta taas kisa aga tulemus ???? Taas nullilähedane. Ei viitsi pikalt lahtikerida seda. Erinevad parteid ei huvitu su ideest vaid ikka häältest ja unustavd esimesel võimalusel sind toetada sinu huvialas.

  • Avatar
    Vasta Triin 14. august 2017 at 20:59

    Vaatan, et uued postitused, agaaa kahjuks kaitstud. Panen last pikalt magama ja nii igav ja sooviks ajaviiteks lugeda.

  • Avatar
    Vasta Mariana 14. august 2017 at 17:21

    Õige mõte, ausõna ?

  • Avatar
    Vasta Arvamus 14. august 2017 at 15:34

    “Mul oli kena mõte, et oh, läheks poliitikasse ja aitaks Nõmme kogukonda edendada ja näiteks teha mingi ägeda vabatahlike kogukonnagrupi ja ma aitaksin läbi suruda asju, mis enne pole ehk kuulda võetud.”

    Aga miks selleks on vaja poliitikasse minna? Sa saad ju selle kogukonnagrupi niisama ka ära teha, kui hakkamist ja püsivust on (rõhk lause viimasel osal).

  • Avatar
    Vasta CT. 14. august 2017 at 15:04

    … aga tee oma mittetulundusühing nimega MTÜ Mallu aitab! Suudad sellega rohkem ära teha, oled endiselt iseenda peremees nagu sulle kõige paremini sobib ja oled võimekuselt suurem kui kõik erakonnad kokku 😉 Jääb ära see poliitiline pa*arahe su pihta ja saad teha seda mis ise tahad ja jõuad otse abivajajateni (:

  • Avatar
    Vasta Inksu 14. august 2017 at 14:26

    nunii mis siis nüüd mallukas 🙂 Järjekordse asja jätad pooleli. Melu tv vist ka juba surnud ju? Ei tule siis uusi asju sinna enam jh?
    Sa tahad liiga paljusid asju teha aga midagi lõpuni ei tee. Algatused on head aga kõik jääb katki sul. Ja see mind nii härib sinu puhul viimasel ajal. Tahaks sind õlgadest rapudata ja karjuda et krt otsusta ära MIDA sa teha tahad mitte ära proovi kõike ja siis jätad pooleli. Lihtsalt blogimine ja pildistamine ja ongi kõik vahel sekka mõni projekt siis ka endal sul rahulikum olla. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. august 2017 at 14:48

      no aga miks sind häirib, mida võõras inimene teeb või ei tee 😀 suhtlema pead minuga, et sinu elu mõjutaks minu tegemised :D? ja üldse, kui ma midagi alustan ja ei näe enam pointi jätkata, siis kas ma peaksin hambad ristis sinu nimel edasi tegema, et hoidku jumal, pooleli ei jääks?

      • Avatar
        Vasta Inksu 14. august 2017 at 15:35

        miks mind häirib sest ma loen su blogi krt 😀 ennem olid mulle eeskujuks oma tegevustega. nüüd vaatan ja arvamus sinust muutub aegajalt. jooksed ringi nagu peata kana oi tahaks seda ja seda ja toda teha ja siis oih ei olegi nii tore jätan pooleli. Selleasemel et igast uusi asju teha kirjuta rohkem ja sisukamaid blogipostitusi 🙂

      • Avatar
        Vasta Jane 14. august 2017 at 16:42

        Mul suht pohhui sellest, kas oled poliitikas või mitte jne 😀 aga tahtsin ka ammu juba küsida, et kas melu tv’ga ongi mutt v? 🙁 🙁

        • Avatar
          Vasta Tuuli 14. august 2017 at 17:41

          Melu TV on suvepuhkusel.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 14. august 2017 at 13:43

    Mul on hea meel, et sa leidsid otsuse mitte astuda poliitkasse, sest sinu tugevuseks on siiski kodanikualgatus. Võimalusel jätka, sest sinu hääl jõuab kaugemale ja miks mitte ka Nõmmel. Sul pole selleks poliitkat vaja.

  • Avatar
    Vasta Maris 14. august 2017 at 13:42

    No selles suhtes jah. Kuna oled palju kirjutanud kuidas ei viitsi põhjendada, seletada, õigustada jne, siis on poliitika küll vähe vale otsus. Just sellepärast, et seal peale õigustamise muud teha polegi ja see viskaks ikka jube kähku kopa ette.

  • Avatar
    Vasta Efka 14. august 2017 at 12:30

    Reformierakonda ei valiks ma juba nagunii kuna neil on eesti inimestest jumala savi. Toetavad ainult oma pagulasi. Kõigepealt tuleks oma riigi inimesi aidata ja asjad siin korda saada! Aga ei ennem aitame muid ja las omad virelevad.

    • Avatar
      Vasta Ilse Metsamaa 14. august 2017 at 12:55

      Nii tahaks kuulda fakte 🙂 Vot selliste lahmimiste pärast ei jõuagi poliitikasse sellised siirad ja avatud, lihtsad inimesed nagu Mallukas. Lihtne on lahmida… fakte, palun fakte…

  • Avatar
    Vasta a 14. august 2017 at 12:14

    Vanad mehed kipuvadki millegipärast arvama, et Eesti avalik ruum kuulub neile. Proovi sa vaid noore naissoost ajakirjanikuna (või sinu puhul siis blogijana) midagi arvata või mingil ühiskondlikul teemal sõna võtta, isegi kui sa oled konkreetses valdkonnas väga informeeritud – ikka ronib mingi kibestunud dinosaurus välja ja kukub mölisema – kusjuures peaaegu kunagi pole see sisuline, vaid a’la “mida see noor tibi ikka asjast teab, appi, kui lapsik ja loll loba.” Pisut kummaline, et mina noore naisena ei saaks endale iial lubada nii sisutühja kriitikat teiste arvel kui mingid tropid keskealised mehed, kes arvavad, et nad on maailmanabad. Kui sa oled noor naine, siis peavad kõik su seisukohad olema kümme korda läbi mõeldud ja äärest ääreni põhjendatud, vanameestele kõlbavad “appi, mis lollakas”-tasemel kommentaarid ka ja neid peetakse ikka arvamusliidriteks ja avaldatakse järjepidevalt Eesti tippväljaannetes. Nii et ma tahaksin soovitada, et ära tee välja ja aja oma asja, sest kunagi peavad need vanamehed lihtsalt ära kaduma ja normaalsed inimesed peavad hakkama neid asendama. Aga kui mina sinu asemel oleksin, siis ma oleks ilmselt päev peale seda poliitikasse mineku postitust käed õhku visanud, blogi kinni pannud ja hakanud oma perega vaikset elu elama.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. august 2017 at 12:19

      Su viimase lause peale – olen lähedal sellele 😀

  • Avatar
    Vasta LAURA 14. august 2017 at 12:07

    Armas Mariann!
    Igale inimesel on vabadus teha ja mõelda, mida tahab. Selles suhtes on demokraatia imeline. Aga siiski tahaksin ma küsida/tähelepanu juhtida paarile asjale:
    1. Kas sa ei karda, et sind kasutatakse vaid peibutuspardina? Et Reformid püüavad sinu abil vaid Keskerakonda kukutada. See on ju täiesti võimalik stsenaarium sest noh, see on ju poliitika!
    2. See, kuidas sa räägid, et sa ei viitsi taielda, kembelda, ennast selgelt väljendada… poliitikuna SA PEAD seda tahes tahtmata tegema. Sa pead oma valijatele selgeks tegema oma mõtted PÄRISELT, mitte stiilis, et kirjutasin üht, aga tegelt ma päriselt seda ei mõelnudki.
    3. Sa kurtsid, et ei jõua tööd teha ja palkasid lapsehoidja. Fine. Aga kui sa osutud valituks, kas sa arvad et sul tuleks aega rohkem juurde…???? See kõik tuleb ju millegi (pere/blogi/pildistamise/melutv/diivanil vedelemise) arvelt. Ja kui sa praeguse elustiili juures ei jõudnud üks kord terve nädala jooksul pead pesta.. mis siis saab? ?
    Üldiselt… tee mis tahad! Juhtisin lihtsalt sinu tähelepanu mõningatele asjadele, millele sa ise vb poleks tulnud.
    Ps! Tegelt oleks kihvt kui sa saaksidki sinna ning hakkaksid meile telgitaguseid kirjeldama. Vot see oleks lugemine ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. august 2017 at 12:13

      1. Mind ei huvitand, mis part ma kellelegi oleks, ma tahtsin oma asja ajada.
      2. Jah, ma saan aru.
      3. No mulle öeldi, et 2x nädalas on tund aega vaja käia kuskil 😀 Selle aja ehk oleks leidnud.
      4. Telgitaguseid oleks äge kirjeldada küll, aga tundub, et jääb mul vist tegemata 😀

      • Avatar
        Vasta kkk 14. august 2017 at 13:43

        2 x 1 tund nädalas?
        Ükskõik kui tore, tubli või tark keegi on, siis ma väga loodan, et valituks ei saa inimesed, kes arvavad, et linna juhtimie ja inimeste heaaolu eest vastutamine võikski piirduda 2h nädalas. Oled sa ju isegi öelnud, et poliitikast ei tea sa suurt midagi ja pole ka teadmisi nt KOV rahastamismudelitest. Ei arva, et valituks saades oleks vaja aega, et end sellega kurssi viia?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 14. august 2017 at 13:57

          No mida ma arvan, kui ma ütlen, et ma ei tahagi kandideerida enam 😀

  • Avatar
    Vasta Birx 14. august 2017 at 12:04

    Vana tõde: tahad head, saad ikka ise vastu pead…
    Ma olen ka ise mõelnud, et võib-olla olen pisut liiga kinnine ja ajan omi asju, et äkki peaks ka teistesse veel paremini ja avatumalt suhtuma ning ümbritsevaid aitama. Iga kord, kui viisakalt oma abi pakun või ka üritan omalt poolt midagi head teha on see täielik fiasko. Ma ei suru end kellelegi peale ega midagi sarnast aga minus ei ole seda “Ema Teresat” lihtsalt, mis teha kõik inimesed ei ole ühesugused. Seega olen lõpetanud, olen see, kes ma olen, vähemalt ei tee sita mängu juures head nägu.

    Ma näen enda ümber pidevalt jube palju valeheadust ja õpitud abitust ning kui aus olla, siis see ajab mind lihtsalt oksele. Suure aitamise ja abistamise maski taga on tegelikult enamikel inimestest mingid omad motiivid, sageli omakasupüüdlikud.

    Ära lase end segada asjaolust, et sa ei sobi poliitikasse või tunned, et ei sobi, selleks peab ikka ehtne sitapea olema, oskama mitte millestki palju ja ümmargust juttu rääkida, jne. Kuna sina oled konkreetne inimene ja ütled, mida mõtled, siis süüakse sind sealt varem või hiljem nii ehk naa välja või valatakse ülepäeva sopaga üle. Ausus on tänapäeval defitsiit ja poliitikas sellega küll midagi peale pole hakata, hommikust õhtuni käib mingi mahhineerimine.

    Tee oma asja, arene selles, ideid sul ju on. Saad anda oma panuse anda täpselt nii nagu ise soovid ja siis ei saa ükski erakond sinu õnnestumisi enda omade pähe presenteerida. Sul on kõik olemas selleks, et teha mida hing ihaldab ja iga lolli juttu, kes sulle teisiti üritab väita pole ka vaja kuulata.

    Edu

  • Avatar
    Vasta K. 14. august 2017 at 11:53

    Ma usun, et sul on õigus. Selleks, et oma kogukonnas midagi ära teha, ei pea poliitik olema, ei pea volikokku kuuluma jne.
    Kodanikuühiskonna idee ju selles seisnebki, et vähe ettevõtlikumad inimesed võtavad kätte ja loovad ise endale ja oma lähedastele paremat elukeskkonda.

  • Avatar
    Vasta Kristina 14. august 2017 at 11:42

    Mina järgin oma elus järgmist põhimõtet: pole minu asi, mida teised minust mõtlevad!
    Vahest õnnestub, vahest mitte, aga soovitan ikkagi teha seda, mis Sind õnnelikuks teeb ja seda ilma taustamürata.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. august 2017 at 11:43

      eks ma ju teengi, aga ma arvasin enne, et oo, ma ju blogija, mul nii paks nahk, aga poliitiku jaoks vist ei ole piisavalt 😀

      • Avatar
        Vasta Ilse 14. august 2017 at 13:00

        Mallukas,minul on küll kahju, kui Sa nüüd loobud ! Need inimesed, kes Sind päriselt toetavad, lihtsalt ei viitsi siin kommentaarides jaurata ja Sulle toetavaid kirju kirjutada. Niiet tegelikult on toetajaid kindlasti palju rohkem. Sinusugune aktiivne, hakkaja, kahe lapse ema, pereinimene jaaniiedasi selliseid on meie poliitikasse kohekindlasti rohkem vaja, mitte neid kibestunud vanamehi, kes Sulle kirjutavad 😀 Mina soovin küll ainult edu ja pikka meelt. Riigikogus vast keeruline aga kohalikus omavalitsuses ongi just selliste inimeste koht, kindlasti suudad ka midagi ära teha ! Niiet mõtle ikka veel korra 🙂

        • Avatar
          Vasta Janka 14. august 2017 at 15:41

          Sa ei ole ju nii nõrk,et loobud mõne pässi ja lihtsalt kibestunud usside pärast oma eesmärkidest??Usu vôi mitte aga poliitikas on sul oma koht olemas ja pean sind heas mõttes “hulluks”,kes suudab oma seisukoha ja arvamuse eest seista.Keep on going ja ära mitte kunagi unusta :
          Suuri laevu saadab ALATI kajakate kisa !! Sa saad hakkama 🙂

        • Avatar
          Vasta Evelin 14. august 2017 at 22:38

          Olen Sinu blogi jälginud juba aastaid. Kunagi varem pole kommenteerinud. Kuid nüüd tahaksin väga Sind julgustada ning sellele aitas kaasa Ilse kommentaar, et need kes Sind päriselt toetavad, ei viitsi siin kommentaarides jaurata. Nii ongi! Toetajaid on kindlasti rohkem! Inimloomuses on sees, et negatiivne emotsioon paneb rohkem tegutsema kui positiivne ning halvasti ütlejad on rohkem motiveeritud. Ning seepärast võib jääda mulje, et negatiivselt meelestatud inimesi on rohkem. Tegelikult aga iga negatiivse kommentaari kohta on väga palju pöidlahoidjaid ja kaasaelajaid! Pole Sulle varem seda öelnud, sest noh….ise olen ju ka selline, kes muu jutu peale niisama omaette kaasa noogutab ning jätkab muude toimetustega edasi. Meid on veel kindlasti palju rohkem! Oled üks ütlemata tubli naine! Ja soovin Sulle ja Sinu perele ainult head!