KURB ON OLLA

operatsioon või keretäis keppi?

11. detsember 2017

Kurtsin just ühele sõbrannale, et varsti on vist vaja operatsioonile minna. Puus teeb viimasel ajal aina rohkem häda ja seda enam mõtlen ma õudusega, et ma peaks operatsioonile minema. Ma olen maininud ka, et mingi sada aastat tagasi käisin puusaga arsti juures ka, aga ma tegelikult tõesti ei mäleta seda diagnoosi. Sümptom on aga see, et parem puus käib, naks, liigesest välja. Alguses ma arvasin, et kõik saavad seda teha, sest ma ise olen seda tahtlikult teha saanud nii kaua kuni ma mäletan. Siis oli see pikalt mu party-trick: “tahad näha, mis rõvedust ma oma puusaga teha oskan” ja lasin peenikest naeru, kui inimesed okset alla surudes oma käe mu puusalt ära tõmbasid, kui seda naksu tundsid.

Aga lõpuks, lõpuks sai puusaliigesejumal mind kätte ja puus hakkas valutama ka. Kui ma õigesti mäletan, siis arstil käisingi ma sellega viimati 16 aastaselt ja siis öeldi, et noh, heal juhul kümpsi peab see puus mul vastu. Ma toona olin ju mega peenikene roots ja seetõttu arvas ka arst, et kuna väga palju raskust puus kannatama ei pea, siis pakkuski ta entusiastlikult 10 aastat operatsioonivaba elu. Sellest kümnest on kohe-kohe saamas 12 ja no olgem ausad, kui ma toona kaalusin maksmaalselt 45 kilo, siis nüüd, 20 kilo raskemana, karjub mu puus üsna tihti sulaselges eesti keeles appi.

Ütleme siis nii, et viimased aasta-kaks ongi olukord aina ebameeldivamaks läinud. Nagu kellavärk, kümme aastat sai täis, puus pakkis oma viimased kõhrejäänused kokku, võttis kätte ja hakkas valu tegema. Ega ta kogu aeg ei valuta, aga vahel olen isegi öösel selle peale ärganud, et olen liiga pikalt paremal küljel maganud ja olen läbi une “puusa liigesest välja võtnud”. Mul on raskem seda paremini seletada. Vahepeal valutab puus päris palju ja ma olen täheldanud, et ma kõnnin ka nagu natsa imelikult, ei taha toetada nii hullult paremale poolele.

Kurat, et ma oma diagnoosi ei mäleta. Muidu ma googeldaks seda praegu ja loeks õuduslugusid sellest, kuidas ma varsti jalutuks jään. No persse, ma KARDAN OPERATSIOONILE MINNA, saate aru jah? Igatahes lähme nüüd postituse algusesse tagasi, et rääkisin sõbrannaga sellel teemal ja tema pakkus, et ma ei peaks üldse opile minema. Et tema teab kedagi, kellel opid ainult hullemaks teinud on. Et tema ise on rohkem tšakrausku ja selles usus tähendab valu seda, et mul on lahendamata vaimsed probleemid, mis väljenduvad füüsilises valus. Puusad olla naudingutšakra ja see tähendab siis seda, et tuleb mõelda läbi oma suhe naudingutega. Kas minu vajadused on hästi rahuldatud, või ma teen neile järelandmiseid, või tahan liiga vähe või liiga palju.
Ja kuna see on kestnud mingi perioodi, siis on see olnud mingi protsess ja ma peaksin mõtlema, mis seal on muutunud, ilmselt sai see probleem alguse varem, aga kuna läheb kogu aeg hullemaks, siis selle teooria järgi olen ma lihtsalt oma probleemi eiranud, sellest ka puusavalu.

Ja muuseas ta ütles, et tavaliselt liitub sellega ka mure kaalu pärast, sest kaal on kergelt mõõdetav, erinevalt oma seksuaalsest rahuldatusest. Ma küll ei taha öelda, et ma oleksin seksuaalselt rahuldamata, aga mu puus teeb haiget JA ma olen 20 kilo raskem. Hakka või uskuma, et mu naudingutšakra ongi perses (pun intended).

Ma olen üldiselt seda tüüpi, et mulle meeldib igasugust huinamuinat uskuda ja ma päris kindlasti kohe oleksin parema meelega valmis tegelema oma vaimsete probleemide ja naudingutšakratega, kui minna arsti juurde, lasta ennast magama panna ja enda kuramuse PUUS LAHTI LÕIGATA. Niiet kui kellelgi on häid ideid, kuidas ma oma naudingutšakra tööle saaksin, siis ma olen üks suur kõrv. Kardo pakkus, et võib mulle niikaua keppi anda, kuni mu puus korda saab, kuigi ma pigem kardan, et lõpuks kukuks mu jalg lihtsalt küljest ära, niiet ma ei tea kui hea lahendus see on 😀

Muidugi võin ma teha ka seda, mida ma siiani teinud olen. Halan aeg-ajalt, et aiiaaaa, puus teeb haiget. Ja kui keegi ütleb, et mine siis arstile, ütlen ma kurvalt, et ma ei taha, nad teevad muidu operatsiooni ja ei lähegi kunagi kuskile. Seda käitumist saab pmst rakendada nii kaua, kuni ma ühel hommikul ärkan ja mu jalg ühes puusaliigesega teki all kehast eraldatuna vedeleb, sest puus on nii persses või miskit 😀

Mina mõtlemas oma elust ühe jalaga

Loe ka neid postitusi!

40 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta hm 14. detsember 2017 at 00:08

    Mul on põlv mitte-sõna-otseses-mõttes pees aga väga-väga pees ja ma mängisin ka kaua seda mängu, et kui valutas, siis nutsin, et aiiaaaa, ma ei taha operatsioonile minna ja ei läinud arsti juurde (sest kunagi ähvardati opiga). Nüüd sügisel aga hakkas see nii hullusti häda tegema, et lõpuks võtsin ennast kokku ja käisin ortopeedil ära, kes tegi uuringud ja saatis taastusraviarstile, kust omakorda sain füsioterapeudi juurde. Sisimas mõtlesin, et pfft, mida see füsio ikka teeb, mu põlv on HAIGE, kukub ära, läbi, lõpp sel lool. Aga ta andis mõned harjutused ja endalegi imelik aga neid tehes juba paari nädalaga tõmbas olukord juba palju talutavamaks. Ma ei ütle, et valuvaba olen (aga samas ma ei tee harjutusi ka 100% nii nagu peaksin ja regulaarselt), kuid alt kaduv ja ragisev põlv on asendunud mõõdukalt valutavaga, mis kannatab koormust ja see on SUUR edasiminek.
    Nii et minu loo moraal, käi arstil ära, kuitahes hirmus see ka ei tunduks. Ega nemad ka esimese variandina alati lauale ei suuna, sest kuigi neile kindlasti meeldib lõikuda (kellele ei meeldiks), siis on teatud olukordades ka lihtsamaid variante. Põlv ei ole muidugi sama, mis puus ja ma üldse ei garanteeri, et sul sama lihtsalt läheb nagu mul aga valu kannatada ei tasu, tegelt ka. Sa oled veel noor inimene ja see praegune passiivsus maksab tulevikus palju hullemini kätte.

  • Avatar
    Vasta Kertu 13. detsember 2017 at 09:46

    Mina soovitan sul sõbrannat kuulata. Iga haigus on seotud vale uskumusega. See on tõestatud. Soovitan lugeda raamatut Louise L. Hay “Tervenda oma keha”, kus on tehtud puust ja punaseks, miks inimesel erinevad terviseprobleemid tulevad. Teine siiras soovitus on võtta ühendust Heidi Plumbergiga, koduleht heidiplumberg.ee. Ta on imetore naine ja imetegija ?. Mind on ta nii palju aidanud. Tema aitab siis sul selgusele jõuda, miks sul see puusaprobleem tulnud on ning õpetab, kuidas see uskumus muuta, et puus ilma arsti juurde minemata terveks saaks. Tal on nii palju edulugusid, kuidas inimestel on vale uskumuse muutmisega kadunud ära vähk, naised kellel ei õnnestunud rasedaks jääda, jäid rasedaks, rääkimata siis alergiate ja astma kaotamisest. Ta on oma mehe selja ka aidanud terveks teha. Ta mehel olid seljas väljasopistunud diskid. Operatsioon oleks olnud liiga riskantne ja mees oli suurtes valudes. Nüüd tänu Heidile on mees terve, valust vaba ja tegeleb isegi matkamise ja motospordiga. Niiet jh, soovitan siiralt enne arsti juurde minekut kaaluda seda varjanti. Kaotada pole ju väga midagi, aga võita valuvaba elu ilma operatsioonita (mis võib tegeliskkuses asja hullemaks teha ja on riskantne). Okei ta teenus maksab ka ikka jah, aga see on seda igati väärt ?. Ilmselt tuleb võtta Heidiga 1-1le seanss. Edu Mallu ja kiiret paranemist ?

    • Avatar
      Vasta hm 14. detsember 2017 at 00:09

      Kui ma rasedaks ei taha jääda, kas ta nii ka teeb, et ma ei jääks?

      • Avatar
        Vasta Kertu 14. detsember 2017 at 23:50

        Ei tea, arvan, et mitte. See pole ju haigus vaid normaalne, et terve inimene võib rasestuda. Ükskord oli juhtunud hoopis selline lugu tal, et üks naine oli mingi muu murega pöördunud tema juurde. Sellel naisel oli 4 last ja enam ei olnud soovi rasestuda ja oli ennast kirurgiliselt lasnud ära steriliseerida. Peale Heidi sesiooni aga mingi aeg hiljem ta rasestus. Ehk siis juhtus nii, et lisaks muule murele võttis ka maha sellise asja, mida esialgu plaanis polnud ?. Nii, et Heidi on imetegija

  • Avatar
    Vasta Biku 13. detsember 2017 at 03:05

    Palun ütle, et su sõbranna tegi nalja :/ sorry, aga need tśakra inimesed on peast põrunud ja peaks minema ravile. Minge kurat arstile inimesed oma probleeme lahendama mitte igasugu huinamuina usus naiivitsemine.

  • Avatar
    Vasta TR 12. detsember 2017 at 13:24

    Sul on fantastiliselt muhe väljendusoskus, tglt lausa kadestamisväärne! Istun mina soe pleed kurguni tõmmatud, nina norus ja tatine ja kurbonolla ning siis loen sind ja lihtsalt tuju lähebki heaks, aitähhh ülilahe mallu..

  • Avatar
    Vasta Carry 12. detsember 2017 at 09:03

    Jalg küljest ära ei kuku..aga see võib lõpuks NII rämedalt haiget tegema hakata, et sa lihtsalt ei suuda enam kõndida ja pisaraid tagasi hoida. Kui oma naudingutšakraga tegelemine ei aita (:D), mine ikka käi arsti juures ära.. pole nalja asi tegelt..vb põletik sees, et nii valutab juba.
    Mul endal olid peale sünnitust aeg-ajalt seljaga probleemid..lihtsalt vahest valutas alaselg, vahest mitte. Siis kui järjekordne valuperiood hakkas peale, mõtlesin, et eks ta möödub ise.. aga võta näpust. Kõndisin töölt koju, valu lõi alaseljast paremasse jalga ja oli ka puusaliigeses tunda..ma reaalselt lohistasin jalga taga, polnud muud teha kui helistada kiirabisse, sest keegi ei saanud tol hetkel appi tulla. Ma lihtsalt istusin teeserval pisarais ja ootasin autot. Endal ikkagi mark olla.. 25 aastane noor naine eksju..kutsub endale kiirabi, aga tol hetkel oli NII hullult valus..
    Ühesõnaga sain pikatoimelise valuvaigistava süsti, käisin röntgenis ja hiljem perearst määras füsioravi ning massaži. Just see võimlemine minu puhul aitas väga hästi.. mul polnud mingid kõhred läbi vms..lihtsalt närvilõpmed jäid selgroo lülide vahele vms…
    Pika jutu mõte on, et ära venita, mine ravile :).

  • Avatar
    Vasta Kaisa 12. detsember 2017 at 06:51

    Oeh need tsakrainimesed… mina soovitan päris arsti. Toon näite päris elust: arst ütleb vanaemale, et sul on rinnas kahtlane tükk ja pead minema biopsiasse, vanaema aga on aga tsakra ärimeeste usku ja lähebki käib kahe erineva juures, kes mõlemad ütlevad, et tunnevad, et vähirakke kehas pole ja see biopsia torkimine on nii ebaloomulik ja teeb väga suurt kahju kehale. Mu vanaema siis usub! Poolteist aastat hiljem aga kui tükk rinnas juba väga suurt valu teeb siis vanaema läheb biopsiasse ja võitleb nüüd haiglas keemiaravil neljada astme rinnakasvajaga elu eest. Minu meelest need isehakanud aurateadlased on ikka jube head ärimehed!!! Kindlasti leidub seal ka tõde, et teatud asi meie meeles põhjustab vaevusi meie kehas aga tõsiste asjade korral pöördu ikka tavameditsiini poole!

  • Avatar
    Vasta Kiku 11. detsember 2017 at 23:18

    Ägedad sandaalida! On ka mugavad päevade viisi mägedel käimiseks ja kust said?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 11. detsember 2017 at 23:22

      Täitsa mugavad jaa. Käisime mingis suvas outleti poes ja need olid 69 euri pealt 19 peale allahinnatud 😀

      • Avatar
        Vasta Kiku 14. detsember 2017 at 01:40

        Vedas sul☺

  • Avatar
    Vasta Q 11. detsember 2017 at 22:00

    Vb on sul hoopis trochanter bursiit ehk puusaliigese limapauna põletik. Kui vajutad liigese kohale küljelt? Sinna aitab Ibuka kuur ning vb kortisooni süst sinna valulikku kohta. Ortopeedi vm arsti tasub külastada. Kui ongi artroos, ega opile keegi enne ei aja kui elu juba puhta võimatu ja ise tahad minna;)

    • Avatar
      Vasta Ma 12. detsember 2017 at 11:37

      Sellise sajandivanuse probleemi peale on bursad ammu nii ära mädanenud, et need tuleb ära lõigata ja liiges puhtaks teha ning kruviga kokku lasta.

  • Avatar
    Vasta L 11. detsember 2017 at 21:48

    Mine parem füsioterapeut Taavi Metsma juurde. Guugeldades leiad ta kontakti kergesti. Mees teab mis mees räägib, töötab PERHis ortopeedia osakonnas niiet ta teab kindlasti öelda, kas ikka on vaja ilmtingimata opile. Arstid tahavad ju alati lõigata aga eeldan, et sa ikka ise ka väldiksid seda võimalust, kui saab.

  • Avatar
    Vasta Ma 11. detsember 2017 at 21:24

    Oma isiklikust kogemusest ütlen, et kao arstile! 😀 Võta saatekiri dr Andrey Smirnovi juurde ITKsse, kurda mure ära, lase uuringud teha ja saad opile. Opp tehakse seljasüstiga (magama ei panda), umbes nädala oled haiglas, 6 nadalat karkudega, käid füsioteraapias ja elad puusavaluvabalt edasi. Midagi pole karta – ausõna! 😉

  • Avatar
    Vasta Evelin 11. detsember 2017 at 21:24

    Mine ortopeedile, aruta asja, võib- olla saab esialgu ilma opita hakkama. Räägi talle tšakrate varianti ka, äkki kiidab heaks:D
    Ma ise käisin hiljuti opil (mitte küll puusaga, aga eks iga opp on kehale väike trauma), sest muud variandid enam ei aidanud. Taastumine võttis küll omajagu aega ja oli kohati ka suht vastik, aga ma olen siiski ülirahul. Haiglas hoolitseti mu eest hästi, kõik sujus ja nüüd on elukvaliteet kohe hoopis teine.
    Igasugu tšakra- ja muud esoteerikatarkust jagati mulle enne ka, aga ma ei hakanud seda isegi mitte kaaluma. Meditsiinis ma pettunud ei ole ja üldiselt ikka usaldan arste.
    Vaimsete praktikatega võib lisaks muidugi ka tegeleda, kui huvi on.

  • Avatar
    Vasta Gerli 11. detsember 2017 at 21:20

    Oma diagnoosi peaksid nägema digilugu.ee’st?? 🙂

  • Avatar
    Vasta JJ 11. detsember 2017 at 21:00

    Puusaliigese artroos ehk koksartroos võis su diagnoos olla? Või midagi muud? Kui artroos, siis ära viivita. I ja II astet saab oluliselt lihtsama opiga parandada, III ja IV on juba liigesevahetus. Aste IV tähendab, et oled voodihaige.
    Opijärjekord kipub olema 2 aastat (kui ei juhtu midagi erakorralist), arvesta veel arsti juurde saamise aeg juurde.

    • Avatar
      Vasta Tups 12. detsember 2017 at 14:24

      Tõsi, ei tasu viivitada. Tuttaval kogemus põlvega, venitas mitu aastat opiga ja lõpuks samuti juba III astme kulumine. Võib-olla saab veel paar aastat ilma ja siis tuleb ikkagi liiges ära vahetada. Oleks varem opile läinud ja probleemist vabanenud, poleks sellist kahjustust tekkinud. Kõigepealt ortopeed (võib ka füsio, norm füsio saab aru, kui tema ei saa midagi teha ja suunab ortopeedile). Võid nii teha, et kõigepealt füsio, ilmselt saab kiiremini vastuvõtuaja ja samal hetkel pane ka ortopeedile aeg. Käid füsiol ära ja siis kui tema mõistus ei aita, siis selleks ajaks jõuab ka ortopeedi vastuvõtt kätte.
      Soovitused:
      http://fysioteraapia.ee/kontakt/
      http://www.ortopeediaarstid.ee/kontaktid/

    • Avatar
      Vasta Liis 14. detsember 2017 at 00:39

      Arstile minekuga ei tohiks viivitada ka selle pärast, et sa juba oled märganud kerge lonkamist. Aga nii harjub sisse vale kõnni-muster ja pärast on sellest raske lahti saada, liipad ikka ühte jalga kuigi ei valuta ega midagi

      Opi hirmus arste üldse vältida pole ka mõtet, ega ikka kedagi jõuga opilauale suruta 😀 kindlasti arutatakse enne läbi kõik muud variandid et oppi edasi lükata

  • Avatar
    Vasta Ty 11. detsember 2017 at 20:44

    Kahju kuulda 🙁 mul põlv pekkis. Kahjuks ei ole mina tšakrausku selliste (12a tagasi juba) diagnoositud konkreetsete meditsiiniliste diagnooside puhul. Nõus, et keha hakkab märku andma, kui vaim pole rahul, aga cmon simmo – ta ei tekita sulle ilmselt kaasasündinud puusadefekti…. ikka arstile vaja minna!

    • Avatar
      Vasta Evelin 11. detsember 2017 at 21:41

      Mul lõi ka paar kuud tagasi põlvehäda välja. Kõndimine ikka suht vaevaline, suuremad valud läksid õnneks suht ruttu mööda. Kahjuks ortopeedile järjekord suht pikk, pean veebruarini ootama, tasulisse ka ei näe eriti mõtet minna.
      Eks siis näha ole, mis diagnoosiks pannakse, aga ise arvan, et artroos. Tahaks ikka korda saada, ei hakka küll ootama, millal asi hullemaks läheb

  • Avatar
    Vasta Merr 11. detsember 2017 at 20:36

    Olen samas olukorras olnud, aga mitte puusa vaid õlaga. Algul oli naljakas ja lükkasin seda ise paika, aga lõpuks selgus et sidemed on välja veninud ja liiges kildudeks ning sealt edasi oli kiire opile minek. Nüüd juba aastaid tehisliigesega ja hullu pole midagi. Taasumine käis ka üsna kiirelt.

  • Avatar
    Vasta Kristina 11. detsember 2017 at 20:29

    Minul käib ka väga tihti vasak puus liigesest välja. Kõndides ainult raks ja raks käib. ? Ja kui pikalt jalutan siis õhtuks valutab ka. 🙂 Aga arsti poole pole sellega pöördunud kuna minu jaoks tundub see normaalne. ? Olen ka kaks ära sünnitanud. ?

    • Avatar
      Vasta Ma 11. detsember 2017 at 21:25

      Kindlasti see pole normaalne. Lase korda teha, muidu varsti proteesi vaja.

  • Avatar
    Vasta merx 11. detsember 2017 at 20:15

    Tšakrad võivad kinni olla küll ja energiad ei liigu… siis kogunevad ka probleemid Su sisse ja leiavad vàljapääsu Su kõige nõrgemast kohasr-Sinu puhul väljendudes puusavaluna, millega on sul siiski ka ilmselt reaalne meditsiiniline probleem. Tegelen ise tšakrate diagnoosimise ja avamisega ning pendliga ravimisega ja enda puhul võin küll öelda, et avatud tšakratega on kergem elada ja olla.. aga eks sinna juurde kuulub see, et sellesse peab uskuma! 🙂

    • Avatar
      Vasta mrjm 11. detsember 2017 at 23:34

      kas sa millegi mõistlikumaga ei tahaks tegeleda?

  • Avatar
    Vasta Maria 11. detsember 2017 at 20:15

    Alusta füsioterapeudist, saad sealt juba asja jonksu ilma ühegi opita (tasuta variant: aeg taastusraviarsti juurde, kes suunab edasi füsioteraapiasse + osad perearstid ka suunavad füsioteraapiasse, tasuline: füsioteraapia erapraksis). Ilmselt on sul vaja liigest toetavaid/stabiliseerivaid lihaseid tugevada. Kui see ei aita, siis alles edasi mõelda.

    • Avatar
      Vasta Ma 11. detsember 2017 at 21:25

      Sellist asja ei saa ilma opita jonksu!

      • Avatar
        Vasta Maria 12. detsember 2017 at 12:08

        Sa ju ei teagi, mis seal on 🙂 Väga palju asju saab ilma opita jonksu, kui õigete spetsialistide juurde minna.

  • Avatar
    Vasta Kreebik 11. detsember 2017 at 20:14

    Mina soovitaksin sul hoopis osteopaati külastada. See käik tuleks alati enne noa alla minekut ette võtta, võimalik, et saad hoopis sealt abi. Kui on kindel noa alla minekuvajadus, siis seda nad sulle ka ütlevad, ei pea oma pead vaevama.

    • Avatar
      Vasta Maali 12. detsember 2017 at 01:59

      Osteopaatia on täpselt samasugune huinamuina nagu need igasugused tšakra-avajad ja terakestenärijad. Võiks ikka päris, tõenduspõhise meditsiiniga piirduda 🙂

      • Avatar
        Vasta Helina 12. detsember 2017 at 02:49

        Kui piirduda ainult lääne meditsiiniga, siis haiguse tegelikku põhjust sa ei ravi, vaid ainult leevendad tagajärgi. Alustades ravi aga põhjusest(hiina meditsiin, holistiline teraapia jne) saad reaalsest põhjusest teada, ravid ära ja probleem ei kordu enam.

      • Avatar
        Vasta anu 12. detsember 2017 at 08:37

        no ma sain osteopaat + jooksmine abil põlvevalust lahti. Osteopaat tegeleb ka mingil määral manuaalteraapiaga, st ragistab kondid paika

  • Avatar
    Vasta Evka 11. detsember 2017 at 20:13

    Pooldan oppi,kardan ka kuid lähen uue aasta algul põlvega opile,muidu enam ei suuda ja pikk elu ees ning käia on ju vaja edaspidigi!

  • Avatar
    Vasta Zireen 11. detsember 2017 at 20:12

    Ei no mis muud, kui nagu penskar, neil ka tihti ju kunstpuus pandud.
    Tegelt käi ikka arstil ära, ega nad sind visiidilt käed raudus opile otse minema ei vii. Võibolla miski põletik või saab miski süstiga hakkama, enne teada ei saa, kui ikka ära käid. Igasuguse alternatiiviga saad pärast end tugevdada ja muid jurasid ära hoida.

  • Avatar
    Vasta Kats 11. detsember 2017 at 20:03

    Hahahahaahahaaaa, liiga hea tekst.

    Ps. Kaastunne puusa osas. Proovi see naudingute värk ikka korralikult ära, aga pane endale arstile ka aeg, sest mida rohkem katki Su puus läheb naudingute nautimise kõrvalt, seda raskem seda hiljem kokku lappida on.
    Tsakratega või tsakrateta 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi 11. detsember 2017 at 20:01

    Sul siin samas lehe all reklaam liigesekõhrede taastamiseks. Peaksid ehk klikkima 😀

  • Avatar
    Vasta Kerli 11. detsember 2017 at 20:00

    Mulle ka on meeldinud puusa naksutada ja olen ka lasnud teistel katsuda seda “ägedat” asja. ?
    Polegi mõelnud sellele et asi võib nii hulluks minna, sest naksutan ja raksutan end ülepeakaela..
    Ilmselt peaks selle nüüd päevapealt lõpetama. ?

    • Avatar
      Vasta Ma 11. detsember 2017 at 21:26

      Kindlasti mine arsti juurde.