Ma nüüd vahelduse mõttes ei soiu siin Mangist, vaid räägin hoopis Marist. Mitte, et Mangil midagi häda oleks, aga Mari on ikka palju nunnukesem mulle. Kuigi jah, Mang oma habemega on ka üsna nunnu, nagu naksitrallidest mihingune tegelane. Igatahes, ma lubasin siin teid Mari värkidega kursis hoida ja tänasest algas midagi päris huvitavat.

Olen rääkinud, et Mari käib Adeli rehabilitatsioonikeskuses teenuseid saamas, ning just alustas ta ka lasteaiateed tasandusrühmas, kus on vähe lapsi ja iga päev tegeleb nendega ka logopeed. Lastega koos, aga individuaalselt kah. Kuidagi suutis mu ema igatahes Marile välja kaubelda kaheks nädalaks natukese “teistsuguse” lasteaia. Nimelt pakub Adeli sellist “riikliku lapsehoiuteenust”, mis töötab sama põhimõttega nagu lasteaed, aga kestab tunduvalt vähem. Meie puhul siis 10 päeva (ehk siis kokku kaks nädalat). Laps läheb hommikul sinna, nagu lasteaeda, saab süüa, mängida, magada, aga kogu “mäng” toimub erinevate ekspertide käe all ja kõik arendavad tegevused annavad neile spetsialistidele aimu just Mari oskustest ja tasemest, mistõttu on pärast kaht nädalat neil palju kergem koostada talle vajalik plaan, sest nad selleks ajaks juba teavad teda.

Ma mäletan, kui alguses oli nii ahastav käia mööda arste, kes kõik nägid teda pooleks tunniks ja tegid selle põhjal igasuguseid pakkumisi. Seega on väga hea teada, et selline võimalus on olemas. Kahe nädalaga suudavad eksperdid kindlasti nende paari lapse oskustest, iseloomust ja annetest sotti saada, et mõista, mismoodi oleks neid kõige tõhusam edasi arendada. Lapsevanemana ei oskaks ma sellist asja ise kunagi teha, seega olen väga tänulik!

Pean tunnistama, et kui ma alguses selle “päevaplaani” avasin, siis sain küll minisüdari, et no, kuidas peaks üks väike neljane laps jõudma kogu aeg muudkui ühest teraapiast teise joosta. Siis aga seletatigi ära, et need kõik teraapiad on lastele erinevad mängud, mitte mingi drillimine ja muu selline. No seda ma näiteks tean, et eripedagoogi juures joonistatakse ja mängitakse nukumajaga ja… füsios tehakse erinevad turnimisi ja möllamisi. Näiteks esimese nädala “päevaplaan” on selline.

Muidugi seda, mida nad TÄPSELT teevad, ma veel ei tea. Aga me lähme homme sinna kohapeale ka, et saada infot, mida meie saaksime paraleelselt kodus teha, et arengule kaasa aidata.

Igatahes ega midagi muud ei olegi, lihtsalt tahtsin jagada, et on võimalik sellist teenust saada. Kerge ja kesmise puudega lapsele on see tasuline, aga raske ja sügava puudega kohalikus omavalitsuses taotluse tehes maksab riik selle kinni.

Jaga: